Russell Hobbs 19270-56 Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja
48
Lue käyttöohjeet, säilytä ne ja anna ne laitteen mukana, mikäli luovutat sen toiselle henkilölle.
Poista kaikki pakkausmateriaali ennen käyttöä.
A TÄRKEITÄ VAROTOIMIA
Seuraa perusvarotoimia, muun muassa seuraavia ohjeita:
1 Tätä laitetta saa käyttää vain vastuullinen aikuinen tai käytön on tapahduttava tällaisen
henkilön valvonnassa. Käytä ja säilytä laitetta poissa lasten ulottuvilta.
2 Älä upota pääyksikköä mihinkään nesteeseen. Älä käytä laitetta kylpyhuoneessa,
veden läheisyydessä tai ulkona.
3 Älä laita jäässä olevaa lihaa tai siipikarjan lihaa laitteeseen – ne tulee sulattaa täysin ennen
valmistamista.
4 Täytä säiliö maksimi tasoon (1,2 l). Jos täytät yli, se voi aiheuttaa kiehuvan veden roiskumisen
ja höyrykeittimen vaurioitumisen.
5 Älä koske pääyksikön kuumiin pintoihin, kanteen, koreihin, riisikulhoon tai alusastiaan. Käy
patalappuja tai liinaa ja nosta koreja vain kahvoista.
6 Älä kurkottele laitteen yli, ja pidä kädet, käsivarret, kasvot jne. etäällä haihtuvasta
vesihöyrystä.
7 Tätä laitetta ei saa käyttää ulkoisen ajastimen tai kaukosäätimen avulla.
8 Älä peitä laitetta tai laita mitään sen päälle.
9 Älä vuoraa koreja paperilla, foliolla tms. – se tukkii höyryreiät.
10 Irrota laite sähköverkosta, kun se ei ole käytössä, ennen sen siirmistä tai puhdistamista.
11 Anna laitteen jäähtyä kokonaan ennen sen siirtämistä tai puhdistamista.
12 Älä käytä muita kuin valmistajan omia lisälaitteita.
13 Älä käytä laitetta muihin kuin tässä käyttöohjeessa kuvattuihin tarkoituksiin.
14 Älä käytä laiteta, jos se on vahingoittunut tai toimii huonosti.
15 Jos sähköjohto on vahingoittunut, se pitää antaa valmistajan, tämän huoltopalvelun tai
vastaavan pätevyyden omaavan henkilön vaihdettavaksi vaarojen välttämiseksi.
vain kotikäyttöön
C VALMISTELU
1 Aseta laite vakaalla, tasaiselle ja kuumuutta kestävälle alustalle.
2 Vie sähköjohto siten, että se ei roiku eikä siihen voi kompastua tai takertua kiinni.
3 Vesihöyryä haihtuu. Älä sijoita laitetta lähelle verhoja, hyllyjen ja kaappien alle tai lähelle
mitään, mikä voisi vahingoittua haihtuvasta höyrystä.
4 Pidä lautasia tai muita alustoja valmistuksen jälkeen käsillä koreja varten, niistä tippuu vet.
Ota samalla esille kauhat, pihdit yms. korien tyhjennystä varten. Älä unohda patakintaita.
C TÄYTTÖ
5 Täytä säiliö maksimi tasoon (1,2 l). Tämä antaa sinulle noin 60 minuutin höyrytysajan, joka on
riittävä aika useimmille ruoka-aineille.
6 Älä lisää mitään veteen. Mausteet, marinadit yms. tulee lisätä ruokaan, ei höyrytysveteen. Ne
eivät liiku höyryssä, ne vain kerääntyvät säiliöön ja saattavat vahingoittaa säiliön pintoja ja
elementtiä.
7 Kiinnitä höyryputki elementin ympärille siten, että elementti on sen keskellä.
8 Aseta alusastia pääyksikköön.
9 Alusastia sopii vain yhdellä tavalla, jotta ohjauspaneeli mahtuu. Alusastia estää ruoan
nesteiden pääsyn elementtiin ja vesisäiliöön.
10 Korien kahvat on merkitty 1, 2 ja 3. Voit käyttää 1, 2 tai 3 koria yhtä aikaa.
a) Kiinnitä kori 1 alusastian päälle.
b) Laita ruoka koriin.
c) Kiinnitä kori 2 korin 1 päälle.
49
d) Laita ruoka koriin.
e) Kiinnitä kori 3 korin 2 päälle.
f) Laita ruoka koriin.
g) Laita kansi.
ole varovainen makujen kanssa
11 Yläkorin ruokien nesteet valuvat alla olevaan koriin. Älä laita herkkiä makuja voimakkaiden
makujen alapuolelle tai vihanneksia rasvaisten ruokien alapuolelle.
C YRYNKIERTO
12 Jotta höyry pääsee kiertämään:
a) laita ruoat väljästi koreihin
b) mahdollisuuksien mukaan laita vain yksi kerros ruokaa
c) jätä ruokakappaleiden väliin tilaa
d) jos laitat koriin ruokaa useampaan kerrokseen, jätä välejä jokaiseen kerrokseen
höyrynkierron mahdollistamiseksi
C TASAISUUS
13 Tasainen höyrytys:
a) Tee kaikista koriin laitettavista ruokakappaleista suurin piirtein samankokoisia.
b) Aseta suuret kappaleet tai pisimmän valmistusajan vaativat ruoat lähimmäksi vesisäiliötä.
c) Aseta pienet kappaleet tai lyhyen valmistusajan vaativat ruoat kauemmaksi vesisäiliöstä.
C YLIKYPSENNYS
14 Älä murehdi liikaa ylikypsymisestä – höyryttäminen on melko lempeä valmistusmenetelmä
ja muutama ylimääräinen minuutti ei haittaa yleensä mitään.
15 Älä ylikypsennä kalaa – siitä tulee kumimainen ja pahvilta maistuva.
C YRYTTÄMINEN
16 Laita pistoke kiinni pistorasiaan.
17 Käännä ajastin myötäpäivään tarvittavan ajan kohdalle.
18 Valo syttyy.
19 Höyry alkaa täyttää koreja.
20 Kun ajastin palaa 0-asentoon, kello soi, ja höyrykeitin sammuu.
C AJASTIN
21 Ajastin on kellokoneisto, ja sitä voi kääntää vain yhteen suuntaan.
22 Älä yritä kääntää vastapäivään tai voit rikkoa sen.
23 Se jatkaa surinaa, kunnes sen jousi palautuu.
24 Älä välitä tästä - jos valo ei pala, elementti ei toimi.
25 Jos haluat pysäyttää laitteen aikaisemmin, irrota se verkkovirrasta.
C VALMISTA?
26 Irrota laite sähköverkosta.
27 Kaikki on kuumaa – käytä patakintaita tai liinoja – käytä kahvoja.
28 Höyry ja kuuma ilma pääsee ulos kun nostat kantta. Kallista astiaa hieman, jotta höyryn
suunta on itsestäsi poispäin.
käyttöohjeet
piirrokset
4 ilma-aukot
5 kahva
6 kansi
7 riisikulho
8 kori
9 alusastia
10 vesi
11 höyryputki
12 elementti
13 kaatonokka
14 vesisäiliö
15 veden tason ilmaisin
16 pääyksikkö
17 valo
18 ajastin
50
29 Laita kansi lautaselle tai tarjottimelle.
30 Nosta korit pois ja aseta ne alas lautasille tai alustalle.
31 Irrota alusastia varovasti – ruoista valuneet nesteet ovat kuumia, ja ne saattavat tahrata, jos
ne valuvat.
32 Tyhjennä vesisäiliö sen sivulla olevan kaatonokan kautta.
valmistusajat & turvallisuus
ruoka (tuore) määrä aika (minuutteja)
artisokat, tuoreet 2-3 40-45
parsat 400g 10
vihreät pavut 400g 15-20
parsakaali 400g 10
ruusukaali 400g 15
kaali (ilman keskustaa, neljännes) 1 15
porkkanat (viipaleina) 400g 10-15
kukkakaali 1 15
maissintähkät 4 15
kesäkurpitsa (viipaloitu) 400g 10
herneet, kuoritut 400g 12
paprika, siemenet poistettuna ja viipaloituna 1 8-10
perunoita (lohkottu neljään) 900g 20
pinaatti 200g 6-8
sienet 200g 10-13
kana (luuton) 400g 20-30
kalafileet 200g 10
kalapihvit 200g 12-17
katkaravut 400g 6-8
ravunpyrstöt (pakaste) 2 20-22
simpukat 400g 10-15
, Älä käytä simpukoita, jotka ovat avoinna ennen kypsentämistä. Höyrytä kunnes kuoret
avautuvat kokonaan, ja heitä pois kaikki, jotka eivät ole auki höyryttämisen jälkeen.
33 Nämä ajat ovat yhdelle ruokakerrokselle. Kokeile eri aikoja, jotta näet mitkä sopivat parhaiten
suosikkiruokiisi ja eri ruoka-aineiden yhdistelmiin.
34 Pidennä näitä aikoja:
a) jos käytät 2 tai 3 koria – höyryn on lämmitettävä suurempi määrä ruokaa
b) jos ruoka on kerroksittain korissa
35 Yleisesti ottaen mitä kauempana ruoka on elementistä, sitä kauemmin sen valmistus kestää.
36 Sinun täytyy kokeilla eri aikoja ja eri koreja suosikkiruoillesi ja eri ruoka-aineille.
37 Käytä näitä ohjeellisia aikoja grillatessasi.
38 Tarkista, että ruoka on kunnolla kypsennetty ennen tarjoilua. Jos olet epävarma, höyrytä sitä
hieman lisää.
39 Valmista liha, kana ja lihatuotteet (jauheliha, hampurilaispihvit jne.) kunnes lihan neste on
kirkasta. Valmista kala kunnes sen liha on läpikypsää.
40 Keitä lehtivihanneksia mahdollisimman vähän, jätä ne vihreiksi ja rapeiksi. Niiden
upottaminen jääveteen lopettaa kypsennyksen.
C RIISIKULHO
41 Täytä kulho korkeintaan puolilleen riisiä.
42 Lisää vesi riisikulhoon – neljäsosa enemmän kuin riisimäärä (riisi imee osan vedestä).
43 Laita riisikulho ylimpään koriin. Jos laitat riisin muiden ruokien alle, niiden nesteet muuttavat
riisin maun, ja ylimääräinen neste tekee riisistä puuromaista.
44 Riisin valmistaminen kestää 1520 minuuttia lajista, määrästä ja henkilökohtaisista
mieltymyksistä riippuen.
51
45 Maista 15 minuutin kuluttua ja keitä vielä, jos tarpeen.
C YLI 60 MINUUTTIA?
46 Jos aiot höyryttää jotakin yli 60 minuuttia:
a) pidä silmällä vedenkorkeudetta ja/tai ajastinta, lisää säiliöön vettä noin puolivälissä
merkkiä ja aseta ajastin uudelleen.
tai
b) aseta ajastin puoleen höyrytysajasta, niin kello hälyttää täydentämään vesisäiliön – älä
unohda asettaa ajastinta uudelleen
veden lisääminen
c) Kaada hitaasti alusastian reiästä
d) Pidä silmällä veden tasoa – älä anna sen ylittää maksimi tasoa
C KIEHUMINEN KUIVIIN
47 Jos laite pääsee kiehumaan kuiviin, termostaatti katkaisee virran elementistä.
48 Valo sammuu, mutta ajastin jatkaa toimintaa.
49 Termostaatti kytkeytyy päälle ja pois, kunnes muistat lisätä vettä tai kunnes ajastin palaa
0-asentoon ja sammuu.
50 Irrota pääyksikkö verkkovirrasta, anna sen jäähtyä pari minuuttia, lisää sitten säiliöön vettä ja
käynnistä uudelleen.
51 Laskettaessa tarvittavaa aikaa, ota huomioon jo käytetty höyrytysaika ja osa ajasta, joka kului
kuivumisen ja uudelleen käynnistämisen välissä, sillä höyrystymisprosessi ei lopu heti kun
vesisäiliö kiehuu kuiviin.
52 Jos lasket höyrystymisprosessin huolellisesti, ei ole mitään syytä, miksi pelastusoperaatio ei
onnistuisi 100 %:sti.
53 Jos tämä ei onnistu, niin pikantti kastike voi auttaa – kokeile jotain, jossa on sitruunan tai
limen tapaista. Jos kaikki muu epäonnistuu, niin inkivääri, valkosipuli tai chili peittää aivan
mitä tahansa.
C AIKAISEMPI PYSÄYTYS
54 Irrota pääyksikkö pistorasiasta.
C HOITO JA HUOLTO
55 Irrota laite sähköverkosta ja anna sen jäähtyä ennen puhdistusta tai säilytykseen laittamista.
56 Pese irrotettavat osat lämpimässä saippuavedessä, huuhtele hyvin, valuta ja anna kuivua
ilmassa.
57 Pyyhi pääyksikkö sisäpuolelta ja ulkopuolelta puhtaalla kostealla liinalla.
58 Älä laita laitteen mitään osaa astianpesukoneeseen.
C KALKINPOISTO
59 Kalkkisaostumaa voi kerääntyä säiliöön ja elementtiin.
60 Varmista, että keittiössä on hyvä ilmanvaihto, lämpiävä etikka aiheuttaa epämiellyttävää
hajua.
61 Älä kiinnitä alusastiaa, koreja, riisikulhoa tai kantta.
62 Täytä vesisäiliöön 600 ml etikkaa, kytke laite pistorasiaan ja aseta ajastimeen 20 minuuttia.
63 Kun 20 minuuttia on kulunut, anna laitteen jäähtyä kokonaan, kaada pois etikka ja huuhtele
säiliö useaan kertaan kylmällä vedellä, jotta kaikki etikkajäämät poistuvat.
64 Kuivaa pääyksikkö huolellisesti.
65 Älä käytä mitään muuta kuin valkoviinietikkaa, älä käytä kalkinpoistoainetta.
52
H YMPÄRISN SUOJELU
Jotta vältettäisiin ympäristölle ja terveydelle koituvat haitat, jotka johtuvat vaarallisista aineista
sähkölaitteissa ja elektronisissa laitteissa, tällä symbolilla varustetut laitteet tulee heittää
pois erillään lajittelemattomista jätteistä, ne on otettava talteen, käytettävä uudestaan ja
kierrätettävä.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116

Russell Hobbs 19270-56 Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja