90
lisäksi, joita haluat lisätä siihen. Ruoan vitamiinit,
kivennäisaineet ja nesteet säilyvät ja sen luonnolliset
aromit voimistuvat. Näin ruoasta tulee terveellisempää,
mureampaa ja maukkaampaa. Sous vide -laitteella
kypsennetyt lihat ovat yleensä mureampia, kiinteämpiä
ja useimmiten myös edullisempia, koska sillä voidaan
kypsentää huokeampia lihapaloja, kuten lapapaistia.
Koska Sous vide -laitteella kypsennettävät ruoat
tyhjiöpakataan erillisiin pusseihin, mutta kypsennetään
samanaikaisesti, se sopii täydellisesti perheille sekä
tilanteisiin, joissa kylään on tulossa henkilöitä, joilla on
erilaisia mieltymyksiä ja ravitsemusvaatimuksia.
Sous vide -menetelmällä ruokaa on vaikea pilata
kypsentämällä sitä liikaa, vaikka ruoan rakenne
saattaakin hieman muuttua. Koska ruokaa ei helposti
tule kypsennettyä liikaa, sen voi huoletta kypsentää
hyvissä ajoin,
niin että se on valmiina perheen kokoontuessa syömään
tai vieraiden tullessa.
Lämpötilat. Sous vide -laitteen lämpötila-alue on 40 °C
- 90 °C, ja lämpötilaa voidaan säätää 1 °C:n
tarkkuudella. Erityyppiset ruoat ja erilaiset
kypsyysasteet vaativat erilaiset kypsennyslämpötilat.
Katso Sous vide -lämpötila- ja aikaopas.
Aika. Kypsennysaika riippuu enemmänkin ruoan
paksuudesta kuin sen painosta. Oletuskypsennysaika on
1 tunti. Aika voidaan asettaa välille 1 - 24 tuntia. Katso
Sous vide -lämpötila- ja aikaopas lisätietojen
saamiseksi.
Ihanteelliset ruoat Sous vide -laitteella
kypsennettäviksi. Liharuoat sopivat ihanteellisesti Sous
vide -menetelmällä kypsennettäviksi, koska niistä
saadaan tällä tavoin mureampia, mehukkaampia ja
maukkaampia.
Punainen liha - lammas, nauta ja sika.
Linnunliha - kana, kalkkuna, ankka.
Kala ja äyriäiset - kala, ravunpyrstöt,
simpukat.
Vihannekset - juurekset. Peruna,
porkkana, palsternakka, punajuuri, nauris.
Vihannekset - pehmeät vihannekset. Herneet,
parsa, maissi, parsakaali, kukkakaali,
munakoiso, sipuli, kurpitsa.
Hedelmät - kiinteät hedelmät. Omena, päärynä.
Hedelmät - pehmeät hedelmät. Mango, luumu,
aprikoosi,
päärynä, nektariinit, papaija, mansikat.
Sous vide -kypsennyksen vaiheet
1. vaihe: ruoan maustaminen
Ruoan maun parantamiseksi voit marinoida sen tai
lisätä pussiin mausteita, yrttejä, vettä tai öljyä ennen
sen sulkemista.
2. vaihe: ruoan tyhjiöpakkaaminen
Sous vide -kypsennyksessä ruoka on tyhjiöpakattava
asianmukaisiin pusseihin ylimääräisen ilman ja
kosteuden poistamiseksi, niin että ruoan luonnollinen
maku ja ravintopitoisuus saadaan säilytettyä.
Tyhjiöpakkaaminen auttaa myös avaamaan ruoan
huokoset
esimerkiksi lihan, linnunlihan ja merenelävien kohdalla,
niin että marinadit ja mausteet pääsevät tunkeutumaan
syvemmälle ruokaan taaten maukkaamman
lopputuloksen. Ilman sisältämä happi ja kosteus
huonontavat ruoan laatua. Lisäksi ruoka menettää
niiden vaikutuksesta makuaan, kiinteää rakennettaan ja
ravintopitoisuuttaan. Laadukkaat kaupalliset
tyhjiöpakkausjärjestelmät poistavat pakkauksesta ilman
ja kosteuden
ennen tuotteiden sulkemista ilmatiiviisiin
tyhjiöpakkauksiin. Suosittelemme käyttämään Sunbeam
FoodSaver -tyhjiöpakkauslaitteita ja FoodSaver-pusseja
ja -rullia.
3. vaihe: ruoan kypsennys
Kun Sous vide -laitteessa on saavutettu oikea veden
lämpötila, aseta pussit varovaisesti veteen. Varmista,
että pussit ovat täysin veden ympäröimiä ja että vesi
pääsee kiertämään niiden ympärillä esteettä tasaisen
kypsennyksen takaamiseksi.
4. vaihe: ruoan ruskistaminen
Kun Sous vide -kypsennys on valmis, voit vielä paistaa
ruoan pinnan kevyesti sen ulkonäön ja maun
parantamiseksi. Tämä soveltuu erityisen hyvin
liharuokien kypsennykseen. Poista ruoka pussista.
Paista lihan pinta nopeasti kuumalla pannulla. Näin
lihan rasvat ja proteiinit karamellisoituvat tehden siitä
entistäkin
maukkaampaa.
Sous vide -kypsennystä koskevat ruoan
turvallisuusohjeet
VAROITUS. Sous vide -menetelmällä
kypsennettyä ruokaa ei suositella
'riskiryhmiin' kuuluville henkilöille
(heikentynyt vastustuskyky):
• raskaana olevat naiset
• pienet lapset
• vanhukset
• erilaisista sairauksista kärsivät henkilöt