Aeg-Electrolux MC1751E-M Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja
28
Hyvä asiakas,
Kiitos, kun luotit AEG-Electrolux-tuotemerkkiin ja ostit AEG-Electrolux-
mikroaaltouunin.
Lue nämä käyttöohjeet huolellisesti, ennen kun käytät AEG-Electrolux-
mikroaaltouunia ensimmäisen kerran. Näin saat laitteesta ja sen kaikista
toiminnoista parhaan hyödyn. Se varmistaa myös ongelmattoman käytön ja
minimoi tarpeettomat yhteydenotot huoltoon.
Tärkeistä turvallisuutta tai laitteen käyttöä koskevista tiedoista ilmoitetaan
tällä symbolilla ja/tai esimerkiksi teksteillä Vaara tai Varoitus.
Muista noudattaa kaikkia ohjeita huolellisesti.
Tämä symboli ohjaa sinua vaiheittain laitteen käytössä.
Tämä symboli ilmoittaa laitteen käyttöä koskevista lisätiedoista.
Apilanlehti ilmoittaa energiansäästövinkeistä ja tavoista, joilla laitetta voidaan
käyttää ympäristöystävällisemmin.
Jos laitteessa on toimintahäiriö, toimi kohdassa ”Ongelmatilanteet”
annettujen ohjeiden mukaisesti.
2. AG-21+22D-EU Finnish 25/11/2005 09:03 Page 28
29
FI
Sisällysluettelo
Tärkeitä turvaohjeita . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .30 - 31
Uuni & varusteet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .32
Ohjauspaneeli . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .33
Ennen käyttöä . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .34
Kellon asetus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .34
Mitä mikroaallot ovat? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .35
Mikroaaltouuniin soveltuvat astiat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .35
Neuvoja ja vinkkejä . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .36 - 38
Tehoasetukset . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .39
Käyttö . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .39
Muita hyödyllisiä toimintoja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .40 - 41
Automaattiohjelmat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .42
Automaattiohjelmat taulukot . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .43 - 44
Reseptejä Automaattiohjelmat AC-6 ja AC-7 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .45
Valmistusaikataulukot . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .46 - 47
Reseptit . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .47 - 50
Hoito ja puhdistus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .51
Ongelmatilanteet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .51
Huolto ja takuu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .52
Service och garanti (i finland) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .52
Tekniset tiedot . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .53
Tärkeitä tietoja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .53
Asennus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .54 - 55
Symboli , joka on merkitty tuotteeseen tai sen pakkaukseen, osoittaa, että tätä tuotetta ei saa käsitellä
talousjätteenä. Tuote on sen sijaan luovutettava sopivaan sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätyksestä
huolehtivaan keräyspisteeseen. Tämän tuotteen asianmukaisen hävittämisen varmistamisella autetaan estämään
sen mahdolliset ympäristöön ja terveyteen kohdistuvat haittavaikutukset, joita voi aiheutua muussa tapauksessa
tämän tuotteen epäasianmukaisesta jätekäsittelystä. Tarkempia tietoja tämän tuotteen kierrättämisestä saat
kuntasi jäteasioita hoitavalta viranomaiselta, talousjätehuoltopalvelusta tai liikkeestä, josta tuote on ostettu.
2. AG-21+22D-EU Finnish 25/11/2005 09:03 Page 29
30
Tärkeitä turvaohjeita
Tapaturmien välttäminen
VAARA:
Älä käytä uunia, jos se on vahingoittunut tai jos se ei
toimi kunnolla. Tarkista seuraavat seikat ennen
käyttöä:
a)Luukku: varmista, että luukku sulkeutuu kunnolla ja
että se ei ole vinossa tai vääntynyt.
b)Saranat ja luukun turvalukitus: tarkista, että ne
eivät ole rikki tai löysällä.
c) Luukun tiivisteet ja tiivistepinnat: varmista, että ne
ovat ehjät.
d)Uunin ja luukun sisäpuoli: varmista, että niissä ei
ole kolhuja.
e) Virtajohto ja pistoke: varmista, että ne ovat ehjät.
Älä koskaan säädä, korjaa tai muunna uunia itse.
Muun kuin ammattitaitoisen asentajan on
vaarallista suorittaa mitään huolto- tai
korjaustoimenpiteitä, joissa joudutaan irrottamaan
mikroaalloilta suojaavia osia.
Uunia ei saa käyttää luukun ollessa auki eikä luukun
turvalukitusta saa muuttaa mitenkään.
Älä käytä uunia, jos luukun tiivisteiden ja
tiivistepintojen välissä on jotain.
Pidä oven tiivisteet ja viereiset osat puhtaana
rasvasta ja liasta. Noudata sivulla 51 olevia hoito-
ja puhdistusohjeita. Uunin puhtaanapidon
laiminlyönti saattaa heikentää pinnan laatua, mikä
voi lyhentää laitteen elinikää ja mahdollisesti
aiheuttaa vaaratilanteen.
Henkilöiden, joilla on SYDÄMENTAHDISTIN, on
noudatettava lääkäriltä tai sydämentahdistimen
valmistajalta saamiaan mikroaaltouunien käyttöön
liittyviä varotoimia.
Sähköiskujen välttäminen
Laitteen koteloa ei saa koskaan irrottaa.
Luukun lukitus- ja tuuletusaukkoihin ei saa koskaan
päästää nestettä tai työntää esineitä. Jos näihin joutuu
nestettä, katkaise välittömästi virta, irrota uunin
virtajohto seinäpistorasiasta ja ota yhteys valtuutettuun
huolto-liikkeeseen.
Virtajohtoa tai pistoketta ei saa upottaa veteen tai
muuhun nesteeseen.
Virtajohto ei saa koskettaa kuumia tai teräviä pintoja,
kuten kuumaa tuuletusaukkoa ylhäällä uunin takana.
Älä yritä vaihtaa uunin lamppua itse.
Uunin lampun saa vaihtaa vain AEG-ELECTROLUX in
valtuuttama henkilö. Jos uunin lamppuun tulee vika,
ota yhteys jälleenmyyjään tai valtuutettuun
huoltoliikkeeseen.
Tulipalon välttäminen.
Mikroaaltouunia tulee valvoa käytön aikana. Liian
suuri teho tai liian pitkä valmistusaika saattaa
ylikuumentaa ruoan niin, että syttyy tulipalo.
Pistorasian on oltava helposti ulottuvilla, jotta laitteen
virtajohto voidaan irrottaa pistorasiasta
vaaratilanteessa. Virtalähteen on oltava tyyppiä 230 V
(AC), 50 Hz, jossa on vähintään 10 A:n sulake tai 10 A:n
sulake. On suositeltavaa, että laite kytketään virtapiiriin,
johon ei ole kytketty muita laitteita.
Uunia ei saa säilyttää tai käyttää ulkona.
Jos kuumennettava ruoka alkaa savuta, ÄLÄ AVAA
LUUKKUA. Katkaise virta, irrota uunin virtajohto
seinäpistorasiasta ja odota, että ruoka lakkaa
savuamasta. Luukun avaaminen ruoan savutessa
saattaa aiheuttaa tulipalon.
Käytä ainoastaan mikrouuninkestäviä astioita ja
tarvikkeita. Katso sivu 35.
Uunia ei saa jättää ilman valvontaa, kun käytetään
kertakäyttömuovisia, -paperisia tai muita palavia
astioita.
Puhdista aaltoputken suojus, uunin sisäpuoli,
pyörivä alusta ja alustan kannatin käytön jälkeen.
Näiden osien on oltava kuivat eikä niihin saa jäädä
rasvaa. Rasvajäämät voivat ylikuumentua ja alkaa
savuta tai syttyä tuleen.
Uunin tai tuuletusaukkojen lähelle ei saa asettaa
palavaa materiaalia.
Tuuletusaukkoja ei saa peittää. Ruoasta ja ruoan
kääreistä on poistettava kaikki metalliset sulkimet,
langat jne.
Metallipinnat voivat kipinöidä ja aiheuttaa tulipalon.
Mikroaaltouunilla ei saa kuumentaa uppopaistoon
käytettävää rasvaa. Lämpötilaa ei voi säädellä ja öljy voi
syttyä tuleen.
Popcornin valmistukseen on käytettävä erityisiä
mikroaaltopopcorn-pakkauksia. Uunissa ei saa säilyttää
ruokia tai muita tarvikkeita. Tarkista käynnistyksen
jälkeen, että asetukset ovat oikeat ja että uuni toimii
halutulla tavalla. Katso neuvoja käyttöohjeesta ja
keittokirjaosasta.
TÄRKEITÄ TURVAOHJEITA: LUE HUOLELLISESTI JA SÄILYTÄ TULEVAA TARVETTA VARTEN
2. AG-21+22D-EU Finnish 25/11/2005 09:03 Page 30
31
FI
Tärkeitä turvaohjeita
Täytetyt ruoat on viipaloitava kuumennuksen jälkeen,
jotta höyry pääsee purkautumaan ja vältytään
palovammoilta. Pidä lapset poissa luukun luota
palovammojen välttämiseksi.
Lasten suojeleminen
VAARA: Lapset saavat käyttää uunia ilman
valvontaa vain, jos he osaavat käyttää uunia
turvallisesti ja ymmärtävät virheellisen käytön
vaarat.
Uunin luukkuun ei saa nojata eikä siitä saa roikkua.
Uunin kanssa ei saa leikkiä. Lapsille on neuvottava
kaikki tärkeät turvaohjeet: patalappujen käyttö, ruoan
päällysten poistaminen varovaisesti, itsestään
kuumenevien tai vastaavien ruoan rapeutta lisäävien
pakkausten, jotka voivat olla erityisen kuumia, käyttö.
Muita varoituksia
Uunia ei saa muuntaa millään tavoin. Uuni on
tarkoitettu ainoastaan kotikäyttöön ja sitä saa käyttää
ainoastaan ruoan valmistukseen. Se ei sovellu
kaupalliseen tai laboratoriokäyttöön.
Toimintahäiriöiden ja vahingoittumisen välttäminen
Uunia ei saa käyttää tyhjänä.
Kun käytetään ruskistusastiaa tai itsestään kuumenevaa
pakkausta, sen alle on aina asetettava lämmönkestävä
eriste kuten posliinilautanen, jotta pyörivä alusta tai
alustan kannatin ei vahingoitu. Alustan käyttöohjeissa
mainittua esikuumennusaikaa ei saa ylittää.
Älä käytä metallisia astioita, jotka heijastavat
mikroaaltoja ja voivat kipinöidä. Uuniin ei saa laittaa
tölkkejä.
Uunissa saa käyttää vain siihen tarkoitettua pyörivää
alustaa ja alustan kannatinta. Uunia ei saa käyttää
ilman pyörivää alustaa.
Pyörivän alustan vahingoittumisen välttämine:
(a) Pyörivän alustan on annettava jäähtyä ennen kuin
se puhdistetaan vedellä.
(b) Kylmälle alustalle ei saa asettaa kuumia ruokia tai
astioita.
(c) Kuumalle alustalle ei saa asettaa kylmiä ruokia tai
astioita.
Laitteen kotelon päällä ei saa olla mitään käytön
aikana.
HUOMAUTUS:
Jos et osaa ottaa uunia käyttöön, ota yhteys
valtuutettuun, pätevään sähköasentajaan. Valmistaja ja
jälleenmyyjä eivät ota vastuuta uunin
vahingoittumisesta tai henkilövahingoista, jotka
seuraavat virheellisestä sähkökytkennästä. Uunin
seinämiin sekä luukun tiivisteiden ja tiivistepintojen
ympärille voi toisinaan tiivistyä kosteutta tai
muodostua pisaroita. Tämä on normaalia eikä tarkoita,
että mikroaaltoja vuotaisi laitteesta tai että se olisi
epäkunnossa.
Jos laitteen virtajohto vaurioituu, se on vaihdettava
samanlaiseen erikoisjohtoon. Virtajohdon saa vaihtaa
vain valtuutettu AEG-ELECTROLUX huoltoliike.
Räjähdyksen ja äkillisen kiehumisen välttäminen
VAARA: Nesteitä ja muita ruokia ei saa kypsentää
suljetuissa astioissa, koska ne voivat räjähtää.
Älä koskaan käytä suljettuja astioita. Poista kannet ja
suojukset ennen käyttöä. Suljetut astiat voivat räjähtää
paineen vaikutuksesta, vaikka uunin virta olisi jo
katkaistu.
Nesteitä on kuumennettava varoen. On suositeltavaa
käyttää leveäsuista astiaa, jotta kuplat pääsevät
poistumaan helposti.
Juomien kuumennus mikroaaltouunissa voi johtaa
kiehumiseen purkausmaisesti viiveellä, joten astiaa
on käsiteltävä varoen.
Purkausmaisesti kiehuvan nesteen ja mahdollisten
palovammojen estäminen:
1. Nestettä on sekoitettava ennen kuumennusta tai
lämmitystä.
2. Lämmityksen ajaksi on suositeltavaa asettaa
nesteeseen lasisauva tai vastaava väline.
3. Anna nesteen seistä uunissa vähintään 20 sekuntia
kypsennysajan päätyttyä, jolloin vältetään jälkikäteen
tapahtuva roiskuva kiehuminen.
Kananmunia ei saa kypsentää kuorineen eikä
kovaksikeitettyjä kananmunia saa kuumentaa
mikroaaltouunissa, sillä ne voivat räjähtää vielä
mikroaaltokypsennyksen jälkeen. Kun
kypsennetään tai lämmitetään kananmunia, joita
ei ole vatkattu tai sekoitettu, keltuaisiin ja
valkuaisiin on pisteltävä reikiä, etteivät ne räjähdä.
Kovaksikeitetyt kananmunat on kuorittava ja
viipaloitava ennen kuin ne lämmitetään
mikroaaltouunissa.
Esimerkiksi perunoiden, makkaroiden ja hedelmien
kuoreen on pisteltävä reikiä ennen kypsennystä, etteivät
ne räjähdä.
Palovammojen välttäminen
Otettaessa ruokaa uunista on käytettävä pannulappuja
tai patakintaita. Valmistusastiat, popcorn-pakkaukset,
paistopussit jne. on avattava kasvoista ja käsistä
poispäin höyryn aiheuttamien palovammojen
välttämiseksi.
Palovammojen välttämiseksi ruoan lämpötila on
tarkistettava ja ruoka sekoitettava ennen
tarjoamista, erityisesti silloin, kun ruoka tarjoillaan
vauvoille, lapsille tai vanhuksille.
Astian lämpötila ei vastaa ruoan tai juoman
lämpötilaa; tämän takia ruoan lämpötila on aina
tarkistettava. Luukkua avattaessa on varottava kuumia
höyryjä, jotka voivat aiheuttaa palovammoja.
2. AG-21+22D-EU Finnish 25/11/2005 09:03 Page 31
Uuni & varusteet
32
VARUSTEET:
Tarkista, että uunin mukana on toimitettu seuraavat
lisävarusteet:
(15) Pyörivä alusta (16) Alustan kannatin
(17) 4 kiinnitysruuvia (ei kuvassa).
Aseta alustan kannatin uunin pohjassa olevaan
kiinnitysnapaan.
Aseta pyörivä alusta alustan kannattimen päälle.
Varmista, että astiat eivät osu pyörivän alustan reunaan,
kun ne otetaan pois uunista. Muuten alusta voi
vahingoittua.
HUOMAUTUS: Kun tilaat lisävarusteita, ilmoita
jälleenmyyjälle tai valtuutetulle AEG-ELECTROLUX
shuollolle osan nimi ja mallinimi.
1 Etupaneeli
2 Uunin lamppu
3 Ohjauspaneeli
4 Luukun avaus
5 Uunin sisäpuoli
6 Alustan kiinnitysnapa
7 Luukun tiivisteet ja tiivistepinnat
8 Luukun kahva
9 Kiinnityspisteet (4)
10 Tuuletusaukot
11 Kotelo
12 Takalokero
13 Virtajohdon kiinnike
14 Virtajohto
10
11
14
12
13
15
16
1
2
3
56
78
9
4
2. AG-21+22D-EU Finnish 25/11/2005 09:03 Page 32
33
FI
Ohjauspaneeli
1 Digitaalinäyttö
2 Merkkivalot
Merkkivalo vilkkuu tai palaa symbolin kohdalla
ohjeissa mainituissa tilanteissa. Kun merkkivalo
vilkkuu, paina painiketta, jossa on sama symboli, tai
suorita asianmukaiset toimenpiteet.
Sekoita
Käännä
Paino
Tehoasetus
Kypsennys käynnissä
3 AJASTIN/PAINO äädin
4 TEHOASETUS painike
5 AUTOMAATTIOHJELMAT painike
Valitse jokin kahdestatoista automaattiohjelmasta.
6 START/QUICK painike
7 STOP painike
8 LUUKUN AVAUS painike
1
2
3
4
5
6
8
7
2. AG-21+22D-EU Finnish 25/11/2005 09:03 Page 33
Ennen käyttöä
34
4. Aseta minuutit. Käännä
AJASTIN/PAINO säädintä,
kunnes näytössä on oikeat
minuutit (35).
STOP-painikkeen käyttö
STOP painikkeella voidaan:
1. poistaa ohjelmoinnin aikana tehty virhe.
2. pysäyttää uuni tilapäisesti kypsennyksen aikana.
3. peruuttaa ohjelma kypsennyksen aikana painamalla
painiketta kahdesti.
Esimerkki:
24 tunnin kellon asettaminen aikaan 23:35.
Kello voidaan asettaa 12 tunnin kelloksi tai 24 tunnin kelloksi.
1.
Jos haluat asettaa 12 tunnin kellon, paina TEHOASETUS painiketta kolmen
sekunnin ajan. tulee näyttöön.
2. Jos haluat asettaa 24 tunnin kellon, paina TEHOASETUS painiketta uudelleen
alla olevan esimerkin vaiheen 1 jälkeen. tulee näyttöön.
Aseta kello alla olevan esimerkin mukaisesti
x1 ja paina 3
sekuntia
Kytke uunin virtajohto pistorasiaan.
1. Uunin näytössä vilkkuu:
2. Paina STOP painiketta. Näytössä näkyy:
Katso kellon asetusohjeet alta.
x1 ja paina 3 sekuntia.
1. Valitse kellotoiminto.
(12 tunnin kello).
Valitse 24 tunnin kello. 2. Aseta tunnit. Käännä AJASTIN/PAINO säädintä,
kunnes näytössä on oikeat tunnit (23).
3. Vaihda tunneista
minuutteihin painamalla
TEHOASETUS painiketta.
5. Käynnistä kello painamalla
TEHOASETUS painiketta.
HUOMAUTUS:
1. AJASTIN/PAINO säädintä voidaan kääntää sekä
myötä- että vastapäivään.
2. Jos teet virheen ohjelmoinnin aikana, paina STOP-
painiketta.
3. Jos mikroaaltouunin sähkönsyöttö katkeaa, näytössä
näkyy hetken , kun virta kytketään takaisin.
Jos näin käy kypsennyksen aikana, ohjelmointi
häviää. Myös kellonaika häviää.
4. Jos haluat asettaa kellonajan uudelleen, toimi jälleen
yllä olevan esimerkin mukaisesti.
Tarkista näyttö.
Kellon asetus
x1
x1
x1x1
2. AG-21+22D-EU Finnish 25/11/2005 09:03 Page 34
35
FI
Mitä mikroaallot ovat?
Mikroaaltouuniin soveltuvat astiat
Kiinnitä paistopussi narulla ja pistele siihen reikiä
haarukalla. Mikroaaltouunissa ei suositella
käytettäväksi kääreitä, jotka eivät ole lämpöä kestäviä.
Ruskistusastia
Mikroaaltouunikäyttöön tarkoitettu lasikeramiikasta
valmistettu astia, jonka pohja on metalliseosta ja jolla
ruokaa voidaan ruskistaa. Ruskistusastiaa käytettäessä
ruskistusastian ja pyörivän alustan väliin on asetettava
sopiva eriste, esimerkiksi posliinilautanen. Muista
noudattaa valmistajan ohjeissa määritettyä
esikuumennusaikaa tarkoin. Liiallinen esikuumennus
voi vaurioittaa pyörivää alustaa ja alustan kannatinta
tai laukaista turvalaitteen, joka sammuttaa uunin.
Metalli
Yleissääntönä metallia ei tule käyttää, koska
mikroaallot eivät läpäise metallia eivätkä siis pääse
ruokaan. Joitain poikkeustapauksia kuitenkin on:
pienillä alumiinifolion suikaleilla voidaan peittää
joitain osia ruoasta, jotta ne eivät sula liian nopeasti tai
ala kypsyä (esim. broilerin siivet). Pieniä metallivartaita
ja alumiinivuokia (esim. valmisruoissa) voidaan käyttää.
Niiden on kuitenkin oltava pieniä suhteessa ruokaan,
esim. ruoan on täytettävä vähintään 2/3 - 3/4
alumiinivuoasta. Ruoka kannattaa siirtää
mikroaaltouunikäyttöön soveltuvaan astiaan.
Käytettäessä alumiinisia tai muita metallisia astioita
astian ja uunin sisäpuolen seinien välillä on oltava
vähintään 2 cm:n rako. Muutoin kipinöiminen voi
vaurioittaa seiniä.
Astioissaei saa olla metallikoristeluja -
tai metalliosia, kuten ruuveja, sankoja tai kahvoja.
Astian soveltuvuuden testaus
Jos et ole varma, voiko astiaa käyttää
mikroaaltouunissa, testaa sen soveltuvuus
seuraavasti: Aseta astia uuniin. Aseta
astiaan tai sen viereen lasinen astia, jossa
on 150 ml vettä. Käynnistä uuni 800 W:n teholla 1–2
minuutin ajaksi. Jos astia pysyy viileänä tai käden
lämpöisenä, sitä voidaan käyttää mikroaaltouunissa. Älä
testaa tällä tavoin muoviastioita. Ne voivat sulaa.
Mikroaaltouunin magnetroni tuottaa mikroaallot, jotka
saavat ruoan sisältämät vesimolekyylit värähtelemään.
Näin syntyvä kitka tuottaa lämpöä, joka sulattaa,
kuumentaa tai kypsentää ruoan.
Lasi ja lasikeramiikka
Lämpöä kestävät astiat soveltuvat
erinomaisesti. Kypsennystä voidaan
tarkkailla joka suunnalta. Astiat eivät
kuitenkaan saa sisältää mitään metallia
(esim. lyijykristalli) eikä niissä saa olla metallikoristeluja
(esim. kultareunus, kobolttisinipinnoite).
Keramiikka
Soveltuu yleensä erinomaisesti. Keramiikan on oltava
lasitettua, koska lasittamattomaan keramiikkaan
saattaa imeytyä kosteutta. Kosteuden johdosta
materiaali kuumenee, jolloin se voi rikkoutua. Jos et ole
varma, voiko astiaa käyttää mikroaaltouunissa, testaa
sen soveltuvuus.
Posliini
Soveltuu erittäin hyvin. Varmista, että posliinissa ei ole
kulta- tai hopeakoristelua ja että se ei sisällä mitään
metallia.
Muovi ja paperi
Lämpöä kestäviä muoviastioita, jotka soveltuvat
käytettäväksi mikroaaltouunissa, voidaan käyttää
ruoan sulatukseen, kuumennukseen ja kypsennykseen.
Noudata valmistajan ohjeita. Mikroaaltouunikäyttöön
valmistettuja lämpöä kestäviä paperiastioita voidaan
myös käyttää. Noudata valmistajan ohjeita.
Talouspaperi
Voidaan käyttää imemään nopeiden
kuumennusmenetelmien (esim. kuumennettaessa leipää
tai leivitettyjä ruokia) aikana syntyvää kosteutta. Aseta
paperi ruoan ja pyörivän alustan väliin. Ruoan pinta
pysyy kuivana ja rapeana. Rasvan roiskuminen voidaan
estää peittämällä rasvainen ruoka talouspaperilla.
Leivinpaperi
Leivinpaperit ja vastaavat (esim. erityisesti
mikroaaltouunikäyttöön tarkoitetut) lämpöä kestävät
tuotteet soveltuvat erittäin hyvin peittämiseen tai
käärimiseen. Noudata valmistajan ohjeita.
Paistopussit
Voidaan käyttää mikroaaltouunissa. Pusseja ei saa sulkea
metallisilla sulkimilla, koska ne voivat sulattaa pussin.
2. AG-21+22D-EU Finnish 25/11/2005 09:03 Page 35
Neuvoja ja vinkkejä
36
Ajan asetus
Sulatukseen, lämmitykseen ja kypsennykseen kuluu
yleensä huomattavasti vähemmän aikaa kuin
tavallisessa uunissa tai liedellä. Noudata tästä syystä
tässä keittokirjassa annettuja aikasuosituksia.
Kannattaa mieluummin asettaa liian lyhyt kuin liian
pitkä aika. Tarkista ruoka valmistusajan päätyttyä. On
parempi jatkaa ruoan kypsennystä vielä vähän, kuin
kypsentää ruokaa liikaa.
Alkulämpätilat
Sulatus-, lämmitys- ja kypsennysajat vaihtelevat sen
mukaan, minkä lämpöistä ruoka on aloitettaessa.
Esimerkiksi pakastettu tai jääkaapissa säilytetty ruoka
tarvitsee enemmän aikaa kuin huoneenlämpöinen
ruoka. Lämmitys- ja kypsennysaikoja määritettäessä on
oletettu, että jääkaapin lämpötila on 5 °C ja huoneen
lämpötila noin 20 °C. Sulatettavan pakasteen
lämpötilaksi on oletettu noin -18 °C.
Valmistusajat
Kaikki tässä ohjekirjassa annetut ajat ovat ohjeellisia, ja
ne voivat vaihdella alkulämpötilan, painon ja ruoan
laadun mukaan (vesi- tai rasvapitoisuus jne.).
Suola, mausteet & yrtit
Mikroaaltouunissa kypsennetty ruoka säilyttää
paremmin oman arominsa kuin perinteisiä
valmistusmenetelmiä käytettäessä. Tämän takia suolaa
tulisi käyttää varovasti ja lisätä sitä vasta valmiiseen
ruokaan. Suola sitoo nesteitä ja kuivattaa ruoan
pinnan. Yrttejä ja mausteita voidaan käyttää tavalliseen
tapaan.
Veden lisääminen
Runsaasti vettä sisältävät ruoat kuten vihannekset
voidaan kypsentää omissa nesteissään, tai niihin
voidaan lisätä hiukan vettä. Tämä säilyttää ruoan
vitamiinit ja kivennäisaineet.
Rasvaiset ruoat
Liha, jossa on rasvaraitoja (esim. ”marmoroitu” pihvi)
tai rasvakerroksia, kypsyy vähärasvaista lihaa
nopeammin. Rasvaiset osat tulee siksi peittää
alumiinifoliolla, tai rasvainen puoli tulee asettaa
kypsennysastiaan alaspäin.
Nahka ja kuoret
Esimerkiksi makkaroihin, broileriin, broilerinkoipiin,
uuniperunoihin, tomaatteihin, omeniin, kananmunan
keltuaisiin jne. on pisteltävä reikiä haarukalla tai
puutikulla. Näin höyry pääsee poistumaan
halkaisematta nahkaa tai kuorta.
Pienet & suuret määrat
Mikroaaltouunin sulatus-, kuumennus- ja
kypsennysajat riippuvat suoraan ruoan määrästä.
Tämän takia pienet annokset kypsyvät suuria
nopeammin. Nyrkkisääntö:
KAKSINKERTAINEN MÄÄRÄ = LÄHES KAKSINKERTAINEN AIKA
PUOLET MÄÄRÄSTÄ = PUOLET AJASTA
Syvät ja matalat astiat
Syviin ja mataliin astioihin voi mahtua sama määrä
ruokaa, mutta syvää astiaa käytettäessä kypsennysaika
on pitempi. Tämän vuoksi on käytettävä aina
mahdollisimman matalaa astiaa, jolla on suurin
mahdollinen pinta-ala. Käytä syviä astioita ruokiin,
jotka voivat kiehua yli, kuten nuudelit, riisi, maito jne.
Pyöreät ja soikeat astiat
Ruoat kypsyvät tasaisemmin pyöreissä ja soikeissa
astioissa kuin kulmikkaissa, koska mikroaaltoenergia
keskittyy tällöin astian kulmiin, joissa oleva ruoka voi
kypsyä liikaa.
Peittäminen
Kun ruoka peitetään kypsennyksen ajaksi, sen kosteus
säilyy ja kypsennysaika lyhenee. Ruoka voidaan peittää
esimerkiksi kannella tai leivinpaperilla. Älä peitä
ruokaa, jolle halutaan rapea pinta (esim. paisti tai
broileri). Jos ruoka kypsennettäisiin tavallisessa uunissa
peitettynä, se tulisi peittää myös mikroaaltouunissa
kypsennettäessä. Jos ruoka kypsennettäisiin tavallisessa
uunissa peittämättä, se voidaan kypsentää peittämättä
myös mikroaaltouunissa.
Epäsäännöllisen muotoiset ruoat
Aseta paksumpi, rakenteeltaan tiiviimpi osa siten, että
se osoittaa ulospäin. Aseta vihannekset (esim.
parsakaali) siten, että varret osoittavat ulospäin.
Sekoittaminen
Ruokaa on sekoitettava, koska mikroaallot
kuumentavat ulommat alueet ensin. Ruoan
sekoittaminen tasoittaa lämmön ja ruoka kuumenee
tasaisesti.
Asettelu
Asettele yksittäiset annokset (esim. uuniperunat tai
annosvuoat) ympyrään pyörivälle alustalle.
Jätä annosten väliin tilaa, jotta mikroaaltoenergia
pääsee tunkeutumaan kaikilta suunnilta.
2. AG-21+22D-EU Finnish 25/11/2005 09:03 Page 36
37
FI
Neuvoja ja vinkkejä
RUSKISTUSAINE
ASTIA
KÄYTTÖTAPA
Kääniäminen
Yksi mikroaaltouunin käytön tärkeimmistä säännöistä
on tasaantumisaika. Lähes kaikkien mikroaaltouunissa
sulatettujen, kuumennettujen tai kypsennettyjen
ruokien lämmön on annettava tasaantua, jolloin myös
ruoassa oleva kosteus jakaantuu tasaisesti.
Tasaantumisaika
Yksi mikroaaltouunin käytön tärkeimmistä säännöistä
on tasaantumisaika. Lähes kaikkien mikroaaltouunissa
sulatettujen, kuumennettujen tai kypsennettyjen
ruokien lämmön on annettava tasaantua, jolloin myös
ruoassa oleva kosteus jakaantuu tasaisesti.
Ruskistusaineet
Jos ruokaa kypsennetään yli 15 minuuttia, sen pinta
ruskistuu, joskaan ei yhtä tummaksi ja rapeaksi kuin
perinteisillä kypsennystavoilla. Ruoan pinnasta saa
herkullisen ruskean ruskistusaineiden avulla. Useimmat
niistä ovat myös mausteita. Seuraavassa taulukossa
esitellään muutamia aineita, joita voidaan käyttää
ruskistukseen, ja niiden mahdollisia käyttötapoja.
Voisula ja paprikajauhe
Paprikajauhe
Soijakastike
Grilli- ja worcestershirekastike, paistinkastike
Paistettu pekoni tai kuivattu sipuli
Kaakao, suklaalastut, ruskea sokeri, hunaja ja
marmeladi
Siipikarja
Uuniruoat "Lämpimät juustovoileivät"
Liha ja siipikarja
Paistit, pyörykät, pienet paistetut
palat
Uuniruoat, paahdetut ruoat, keitot,
lihapadat
Kakut ja jälkiruoat
Sivele pintaan voi–paprikaseosta.
Ripottele pinnalle paprikajauhetta
Sivele pintaan kastiketta
Sivele pintaan kastiketta
Ripottele pinnalle pekonimuruja tai
kuivattua sipulia
Ripottele kakkujen ja jälkiruokien
päälle tai käytä kuorrutteena.
Kuumennus
Alumiinivuoissa olevat valmisruoat on siirrettävä
kuumennusta varten lautaselle tai muuhun sopivaan
astiaan.
Poista tiukasti suljettujen astioiden kannet.
Ruoka tulee peittää leivinpaperilla, lautasella tai
suojakuvulla (saatavana kaupoista), jotta sen pinta ei
kuivu. Juomia ei tarvitse peittää.
Kun keität nesteitä (esim. vettä, kahvia, teetä tai
maitoa), aseta astiaan lasinen hämmennin.
Sekoita isoja määriä silloin tällöin (jos mahdollista)
sen varmistamiseksi, että lämpö jakaantuu tasaisesti.
Aikoja määritettäessä on oletettu, että ruoka on
huoneenlämpöistä (20 °C). Jääkaappilämpöistä
ruokaa tulee kuumentaa hieman kauemmin.
Anna ruoan lämmön tasaantua kuumennuksen
jälkeen 1–2 minuuttia (tasaantumisaika).
Annetut ajat ovat ohjeellisia, ja ne voivat vaihdella
alkulämpötilan, painon, vesipitoisuuden,
rasvapitoisuuden tai halutun lopputuloksen mukaan.
Sulatus
Mikroaaltouuni sopii erinomaisesti sulatukseen.
Sulatukseen kuluu yleensä huomattavasti vähemmän
aikaa kuin perinteisillä menetelmillä.
Tässä muutamia vinkkejä. Ota pakaste pakkauksestaan
ja aseta lautaselle sulatusta varten.
Rasiat & vastiaavai astiat
Mikroaaltouunikäyttöön soveltuvat rasiat ja vastaavat
astiat sopivat erityisen hyvin ruoan sulatukseen ja
kuumennukseen, koska ne kestävät sekä
pakastuslämpötiloja (enintään -40 °C saakka) että
kuumennusta (enintään noin 220 °C saakka). Niinpä
samaa astiaa voidaan käyttää ruoan sulatukseen,
kuumennukseen ja jopa kypsennykseen.
Peittäminen
Peitä ohuet osat ennen sulattamista alumiinifolion
suikaleilla. Sulaneet tai lämpimät osat tulee samoin
peittää sulatuksen aikana alumiinifoliolla. Näin nämä
osat eivät kuumene liikaa muiden osien ollessa vielä
jäässä.
Oikea asetus
On parempi valita liian alhainen kuin liian korkea
asetus. Näin varmistetaan, että ruoka sulaa tasaisesti.
Jos tehoasetus on liian korkea, ruoan pinta alkaa kypsyä
sisäosan ollessa vielä jäässä.
2. AG-21+22D-EU Finnish 25/11/2005 09:03 Page 37
Neuvoja ja vinkkejä
38
Kääntäminen & sekoittaminen
Lähes kaikki ruoat tulee kääntää tai niitä tulee
sekoittaa silloin tällöin. Erottele toisiinsa tarttuneet
osat mahdollisimman aikaisin ja asettele ne uudelleen.
Pienet annokset
Sulavat isoja nopeammin ja tasaisemmin.
Suosittelemme, että ruoka pakastetaan
mahdollisimman pieninä annoksina. Näin kokonaiset
ateriat voidaan valmistaa helposti ja nopeasti.
Varovaisesti käsiteltävät ruoat
Esimerkiksi täytekakut, kerma, juusto ja leipä tulee
sulattaa vain osittain, minkä jälkeen niiden tulee antaa
sulaa loppuun huoneenlämmössä. Näin ulommat osat
eivät kuumene liikaa sisäosan ollessa vielä jäässä.
Tassantumisaika
On erittäin tärkeää, että ruoan lämpötilan annetaan
tasaantua sulatuksen jälkeen, sillä sulaminen jatkuu
vielä jonkin aikaa. Sulatusaikataulukossa on ohjeelliset
tasaantumisajat eri ruoka-aineille. Paksut, tiiviit ruoka-
aineet tarvitsevat pitemmän ajan kuin ohuet tai
huokoiset ruoat. Jos ruoka ei ole sulanut tarpeeksi,
sulatusta voidaan jatkaa mikroaaltouunissa tai jatkaa
tasaantumisaikaa vastaavasti. Ruoka tulee valmistaa
mahdollisimman pian tasaantumisajan jälkeen.
Sulatettua ruokaa ei saa pakastaa uudelleen.
Tuoreiden vihannesten kypsennys
Yritä ostaa mahdollisimman tasakokoisia
vihanneksia. Tämä on erittäin tärkeää erityisesti
silloin, kun vihannekset on tarkoitus kypsentää
kokonaisina (esim. keitetyt perunat).
Pese vihannekset ennen valmistusta, puhdista ne,
punnitse vasta sitten reseptissä mainittu määrä
vihanneksia ja hienonna ne.
Mausta ne tavalliseen tapaan, mutta lisää suola
mieluiten vasta kypsennyksen jälkeen.
Lisää noin 5 rkl vettä 500 g:aan vihanneksia.
Runsaasti kuitua sisältävät vihannekset tarvitsevat
vähän enemmän vettä. Taulukossa on tästä
lisätietoja.
Vihannekset kypsennetään yleensä kannellisessa
astiassa. Runsaasti kosteutta sisältävät vihannekset,
kuten sipulit tai keitetyt perunat, voidaan kypsentää
leivinpaperissa vettä lisäämättä.
Kypsennysajan puolivälissä vihanneksia tulee
sekoittaa tai ne tulee kääntää.
Anna vihannesten lämmön tasaantua kypsennyksen
jälkeen noin 2 minuuttia (tasaantumisaika).
Annetut kypsennysajat ovat ohjeellisia ja
vaihtelevat vihannesten painon, alkulämpötilan ja
kunnon mukaan. Mitä tuoreempia vihannekset ovat,
sitä lyhyempi on kypsennysaika.
Lihan, Kalan & siipikarjan kypsennys
Yritä ostaa mahdollisimman tasakokoisia paloja tms.
Tämä varmistaa, että ne kypsyvät kunnolla.
Pese liha, kala ja linnut perusteellisesti kylmässä
juoksevassa vedessä ja kuivaa talouspaperilla ennen
valmistusta. Jatka sitten tavalliseen tapaan.
Naudanlihan tulee olla hyvin riiputettua ja
vähärustoista.
Vaikka palat olisivat samankokoisia, niiden
kypsennystulos voi vaihdella. Tämä johtuu muun
muassa ruoan tyypistä ja rasva- ja vesipitoisuuden
sekä alkulämpötilan vaihteluista.
Kun ruokaa on kypsennetty 15 minuuttia, sen pinta
ruskistuu luonnollisesti. Tätä sävyä voidaan syventää
ruskistusaineilla. Jos haluat pinnan olevan myös
rapeaa, käytä ruskistusastiaa tai ruskista pinta ensin
nopeasti liedellä tai tavallisessa uunissa, ja kypsennä
ruoka valmiiksi mikroaaltouunissa. Näin saadaan
samalla myös hyvä tumma kastikepohja.
TKäännä isot lihan, kalan tai siipikarjan palat
kypsennysajan puolivälissä, jotta ne kypsyvät
tasaisesti joka puolelta.
Kääri paistit kypsennyksen jälkeen alumiinifolioon ja
anna niiden lämmön tasaantua noin 10 minuuttia
(tasaantumisaika). Tänä aikana paisti jatkaa
kypsymistä ja nesteet jakaantuvat tasaisesti. Tämä
varmistaa, että kun paisti viipaloidaan, siitä valuu
mahdollisimman vähän nestettä.
Sulatus & kypsennys
Pakastetut ruoat voidaan sulattaa ja kypsentää
mikroaaltouunissa yhdellä kertaa. Taulukossa on joitain
esimerkkejä. Huomioi tällöin kuitenkin yleiset sulatus-
ja kuumennusohjeet. Katso valmistajan käyttöohjeet
pakkauksesta, kun valmistat pakasteruokia. Niissä
annetaan yleensä tarkat ajat ja ohjeita valmistukseen.
2. AG-21+22D-EU Finnish 25/11/2005 09:03 Page 38
39
FI
Tehoasetukset
käyttö
Uunissa on viisi tehoasetusta. Valitse sopiva tehoasetus
reseptiosassa annettujen ohjeiden mukaisesti. Yleensä
asetuksia käytetään seuraavasti:
800 W Käytetään pikakypsennykseen tai esim.
keittojen, laatikoiden, purkkiruokien, kuumien juomien,
vihannesten, kalan jne. lämmitykseen.
560 W Käytetään tiiviiden ruokien, esim. paistien,
lihamurekkeen ja valmisaterioiden pitempään
kypsennykseen, sekä herkkien ruokien, kuten
juustokastikkeen ja sokerikakkujen valmistukseen. Tällä
asetuksella kastike ei kiehu yli ja ruoka kypsyy tasaisesti
ulompien osien kypsymättä liikaa.
400 W Tiiviille ruoille, joiden kypsyminen kestää
pitkään perinteisillä menetelmillä (esim. naudanliha),
kannattaa käyttää tätä tehoasetusta, jotta lihasta tulisi
mureaa.
240 W Valitse sulatukseen tämä asetus, jotta ruoka
sulaa tasaisesti. Tämä asetus sopii myös erinomaisesti
riisin, pastan ja mykyjen hiljalleen keittämiseen ja
vanukkaan kypsennykseen.
80 W Varovaiseen, esim. täytekakkujen tai
leivonnaisten, sulatukseen.
W = Watt, Teho
Valitse teho painamalla TEHOASETUS painiketta, kunnes haluttu asetus näkyy näytössä. Jos TEHOASETUS
painiketta painetaan kerran, tulee näyttöön. Jos ohitat haluamasi tehoasetuksen vahingossa, jatka
TEHOASETUS painikkeen painamista, kunnes pääset taas kyseisen asetuksen kohdalle. Jos tehoasetusta ei valita,
oletuksena on automaattisesti 800 W.
Uuni voidaan ohjelmoida toimimaan enintään 90 minuutin ajan
(90.00). Annettava kypsennys- ja sulatusaika vaihtelee 10
sekunnin ja 5 minuutin välillä. Annettava aika riippuu
kokonaiskypsennys- tai kokonaissulatusajasta taulukon
osoittamalla tavalla.
Tarkista näyttö.
Kypsennysaika Väli
0-5 minuuttia 10 sekuntia
5-10 minuuttia 30 sekuntia
10-30 minuuttia 1 minuutti
30-90 minuuttia 5 minuuttia
Esimerkki: Kun halutaan kuumentaa keittoa 2 minuutin ja 30 sekunnin ajan 560 W:n mikroaaltoteholla:
1. Aseta haluttu kypsennysaika
kääntämällä AJASTIN/PAINO säädintä
myötäpäivään. (2 min ja 30 s).
2. Valitse haluttu tehoasetus
painamalla TEHOASETUS painiketta
kahdesti.
3. Aloita kypsennys
painamalla START/
QUICK-painiketta.
HUOMAUTUS:
1. Jos luukku avataan kypsennyksen aikana, kypsennysaika pysähtyy automaattisesti. Kypsennysaika alkaa kulua
uudelleen, kun luukku suljetaan ja painetaan START/ QUICK painiketta.
2. Mikroaaltojen tehoasetus voidaan tarkistaa kypsennyksen aikana painamalla TEHOASETUS painiketta.
Tehoasetus on näkyvillä niin kauan, kuin TEHOASETUS painike pidetään painettuna.
3. AJASTIN/PAINO säädintä voidaan kääntää sekä myötä- että vastapäivään. Jos säädintä käännetään
vastapäivään, kypsennysaika vähenee 90 minuutista asteittain.
x2
x1
2. AG-21+22D-EU Finnish 25/11/2005 09:03 Page 39
40
Muita hyödyllisiä toimintoja
1. MONIVAIHEKYPSENNYS
On mahdollista antaa enintään 3 vaihetta, jotka koostuvat kypsennysajasta ja kypsennystavasta.
Esimerkki:
Jos halutaan kypsentää: 5 minuuttia 800 W:n teholla (vaihe 1)
16 minuuttia 240 W:n teholla (vaihe 2)
VAIHE 1
1. Aseta haluttu kypsennysaika kääntämällä
AJASTIN/PAINO säädintä.
2. Valitse haluttu tehoasetus painamalla
TEHOASETUS painiketta kerran.
VAIHE 2
3. Aseta haluttu aika kääntämällä
AJASTIN/PAINO säädintä.
4. Valitse haluttu tehoasetus
painamalla TEHOASETUS
painiketta neljä kertaa.
5. Aloita kypsennys
painamalla
START/QUICK
painiketta kerran.
(Uuni kypsentää ensin 5 minuuttia 800 W:llä, sitten 16 minuuttia 240 W:llä.)
Tarkista näyttö.
x1
x4
x1
2. AG-21+22D-EU Finnish 25/11/2005 09:03 Page 40
41
FI
Muita hyödyllisiä toimintoja
2.START/QUICK -TOIMINTO
START/QUICK painike mahdollistaa seuraavat kaksi toimintoa:
a. Pikakäynnistys
START/QUICK painikkeen painallus kypsentää 30 sekunnin ajan 800 W:n teholla.
HUOMAUTUS:
Lasten turvallisuuden varmistamiseksi START/QUICK painiketta voidaan käyttää vain kolmen minuutin sisällä
edellisen käytön, kuten luukun sulkemisen, STOP painikkeen painamisen tai kypsennyksen päättymisen, jälkeen.
b. Kypsennysajan pidentäminen
Kypsennysaikaa voidaan pidentää normaalikäytössä 30 sekuntia kerrallaan painamalla painiketta uunin ollessa
käynnissä.
3.TEHOASETUKSEN TARKISTUS
Mikroaaltojen tehoasetus voidaan tarkistaa kypsennyksen aikana painamalla TEHOASETUS painiketta.
Tehoasetus on näkyvillä niin kauan, kuin TEHOASETUS painike pidetään painettuna.
Kypsennysaika kuluu edelleen, vaikka näyttö osoittaa tehoasetusta
Tarkista näyttö.
TURVALUKITUKSEN ASETTAMINEN
1. Paina STOP-painiketta 3 sekuntia.
HUOMAUTUS: Kun turvalukitus on asetettu, vain STOP-painike toimii.
x1 ja paina 3 sekuntia
Näytössä näkyy kellonaika,
jos se on asetettu.
TURVALUKITUKSEN POISTAMINEN
1. Paina STOP-painiketta 3 sekuntia.
x1 ja paina 3 sekuntia
4.TURVALUKITUS
x1
2. AG-21+22D-EU Finnish 25/11/2005 09:03 Page 41
42
Automaattiohjelmat
AUTOMAATTIOHJELMATinto määrittää oikean
kypsennystavan ja -ajan automaattisesti. Käytettävissä on 7
AUTOMAATTIKYPSENNYS valikkoa ja 5
AUTOMAATTISULATUS valikkoa. Automaattitoimintojen
käyttö:
1. Kun AUTOMAATTIOHJELMAT painiketta painetaan kerran,
tulee näkyviin: Valitse valikko painamalla
AUTOMAATTIOHJELMAT painiketta, kunnes näytössä
näkyy halutun valikon numero. Katso sivut 43 - 44,
Automaattitoimintojen taulukot”. Valitse sulatusvalikko
painam alla AUTOMAATTIOHJELMAT painiketta vähintään
8 kertaa. Jos painiketta painetaan 8 kertaa,
tulee näyttöön. Valikko vaihtuu automaattisesti, kun
AUTOMAATTIOHJELMAT painiketta pidetään painettuna.
2. Ruoan paino tai määrä voidaan antaa kääntämällä
AJASTIN/PAINO säädintä, kunnes haluttu paino tai määrä
tulee näyttöön.
Anna pelkän ruoan paino. Älä lisää astian painoa.
Jos ruoka painaa enemmän tai vähemmän kuin taulukoissa
on mainittu, paino tai määrä on annettava itse. Parhaat
tulokset saavutetaan noudattamalla keittokirjan
valmistusaikataulukoita.
3. Aloita kypsennys painamalla START/QUICK painiketta.
Kun käyttäjältä edellytetään toimenpiteitä (esim. ruoan
sekoittamista), uunin toiminta pysähtyy, kuuluu äänimerkki
ja jäljellä oleva kypsennysaika ja mahdolliset merkkivalot
vilkkuvat näytössä. Jatka kypsennystä painamalla
START/QUICK painiketta.
Esimerkki:
Gratiinin (1,0 kg) kypsennys AUTOMAATTIKYPSENNYKSELLÄ AC-7.
2. Aseta paino kääntämällä
AJASTIN/PAINO säädintä
myötäpäivään.
3. Paina
START/QUICKpainiketta.
1. Valitse haluttu valikko
painamalla seitsemän kertaa
AUTOMAATTIOHJELMAT
painiketta.
Tarkista näyttö.
Valmiin ruoan lämpötila riippuu ruoan
alkulämpötilasta. Varmista, että ruoka on
tulikuumaa kypsennyksen jälkeen.
Kypsennysaikaa voidaan pidentää ja tehoasetusta
muuttaa tarvittaessa.
START/QUICK-painike
AJASTIN/PAINO äädin
AUTOMAATTIO-HJELMAT painike
Valikon
numero
1.
x1
2.
3.
x7
x1
2. AG-21+22D-EU Finnish 25/11/2005 09:03 Page 42
43
FI
Automaattiohjelmat taulukot
AUTOMAATTIK
KYPSENNYS
AC-1 Kypsennys
Pakastevihanneks
esim. ruusukaali,
vihreät pavut, herneet,
sekavihannekset,
parsakaali
AC-2 Kypsennys
Tuoreet
vihannekset
AC-3 Kypsennys
Pakastetut
valmisateriat
Sekoitettavat,
esim.
nuudelit, spaghetti
bolognese, kiinalaiset
ateriat
AC-4 Kypsennys
Pakastettu gratiini,
esim.
makaronilaatikko,
lasagne, jne.
AC-5 Kypsennys
Keitetyt perunat
Uuniperunat
AC-6 Kypsennys
Kalafilee
kastikkeessa
AC-7 Kypsennys
Gratiini
PAINO (taso) / ASTIAT
0,1 - 0,6 kg (100 g)
(pakastetusta, -18 °C)
Kulho ja kansi
0,1 - 0,6 kg (100 g)
(pakastetusta, -20 °C)
Kulho ja kansi
0,3 - 1,0 kg* (100 g)
(pakastetusta, -18 °C)
Kulho ja kansi
* Jos valmistajan ohjeissa
kehotetaan lisäämään vettä, ota
lisätty vesi huomioon laskiessasi
kokonaismäärää ohjelmaa
varten.
0,2 - 0,6 kg (100 g)
(pakastetusta, -18 °C)
Matala, soikea vuoka ja
leivinpaperia tai
alkuperäinen astia ja
leivinpaperia
0,1 - 0,8 kg (100 g)
(huoneenlämpöisestä, 20
°C)
Kulho ja kansi
0,4 - 1,2 kg* (100 g)
(jääkaappilämpöisestä, 5 °C,
lämpöisestä 20 °C)
Soikea uunivuoka ja
leivinpaperia
0,5 - 1,5 kg* (100 g))
(huoneenlämpöisestä, 20 °C)
Soikea uunivuoka
VALMISTUS
Lisää 100 g:aa kohti 1 rkl vettä ja suolaa maun
mukaan. (Sienille ei tarvitse lisätä vettä).
Peitä kannella.
Kun äänimerkki kuuluu, sekoita ja peitä uudelleen.
Anna lämmön tasaantua kypsennyksen jälkeen
noin 2 minuuttia.
HUOMAUTUS: Jos pakastevihannekset ovat jäätyneet
yhteen, aseta kypsennysasetukset itse.
Paloittele pieniin osiin, esim. suikaleiksi, kuutioiksi
tai viipaleiksi.
Lisää 100 g:aa kohti 1 rkl vettä ja suolaa maun
mukaan. (Sienille ei tarvitse lisätä vettä).
Peitä kannella.
Kun äänimerkki kuuluu, sekoita ja peitä uudelleen.
Anna lämmön tasaantua kypsennyksen jälkeen
noin 2 minuuttia.
Siirrä ruoka sopivaan mikroaaltouunin kestävään
astiaan.
Lisää tarvittaessa nestettä valmistajan ohjeiden
mukaan.
Peitä kannella
Kypsennä ilman kantta, jos valmistajan ohjeissa
kehotetaan näin.
Kun äänimerkki kuuluu, sekoita ja peitä uudelleen.
Sekoita kypsennyksen jälkeen ja anna lämmön
tasaantua noin 2 minuuttia.
Ota pakastettu gratiini pakkauksesta. Jos astia ei
sovellu mikroaaltouunissa käytettäväksi, aseta
gratiini sopivaan mikroaaltouunin kestävään
astiaan.
Peitä leivinpaperilla.
Jos astia soveltuu mikroaaltouunissa käytettäväksi,
poista alkuperäinen paperikansi ja peitä
leivinpaperilla.
Anna lämmön tasaantua kypsennyksen jälkeen
noin 5 minuuttia.
Keitetyt perunat: Kuori perunat ja paloittele ne
tasakokoisiksi palasiksi.
Uuniperunat: Valitse tasakokoisia perunoita ja pese ne.
Aseta perunat kulhoon.
Lisää tarvittava määrä vettä (per 100 g) eli noin 2
rkl ja vähän suolaa.
Peitä kannella.
Kun äänimerkki kuuluu, sekoita ja peitä uudelleen.
Anna lämmön tasaantua kypsennyksen jälkeen
noin 2 minuuttia.
Katso resepti "Kalafilee kastikkeessa",
sivu 45.
* Ainesten kokonaispaino..
Katso “gratiini” reseptit, sivu 45.
* Ainesten kokonaispaino
PAINIKE
x1
x2
x3
x4
x5
x6
x7
2. AG-21+22D-EU Finnish 25/11/2005 09:03 Page 43
44
Automaattiohjelmat taulukot
VALMISTUS
Aseta ruoka piirakkavuoalle pyörivän alustan
keskelle.
Kun kuuluu äänimerkki, käännä ruoka, irrota
palat toisistaan ja asettele uudestaan. Suojaa
ohuet ja kuumenneet kohdat alumiinifoliolla.
Kääri sulatuksen jälkeen alumiinifolioon noin
10–15 minuutin ajaksi, kunnes ruoka on sulanut
kokonaan.
Aseta jauheliha piirakkavuoalle pyörivän alustan
keskelle.
Kun äänimerkki kuuluu, käännä. Poista sulaneet
osat, mikäli mahdollista.
Peitä sulatuksen jälkeen alumiinifoliolla ja anna
lämmön tasaantua noin 5–10 minuutin ajan,
kunnes ruoka on sulanut kokonaan.
Aseta lintu piirakkavuoalle pyörivän alustan
keskelle.
Kun kuuluu äänimerkki, käännä ympäri ja suojaa
ohuet osat ja lämpimät kohdat alumiinifoliolla.
Huuhtele sulatuksen jälkeen kylmällä vedellä,
peitä alumiinifoliolla ja anna lämmön tasaantua
noin 15–30 minuutin ajan, kunnes ruoka on
sulanut kokonaan.
Huuhtele lintu lopuksi juoksevan veden alla.
Poista kakusta kaikki pakkausmateriaalit.
Aseta suoraan pyörivälle alustalle tai alustan
keskellä olevalle lautaselle.
Viipaloi kakku sulatuksen jälkeen tasakokoisiksi
paloiksi, jätä palojen väliin tilaa ja anna lämmön
tasaantua 10–30 minuutin ajan, kunnes palat
ovat sulaneet tasaisesti.
Asettele viipaleet piirakkavuoalle pyörivän alustan
keskelle. 1,0 kg: asettele suoraan pyörivälle
alustalle.
Kun äänimerkki kuuluu, käännä ympäri, asettele
uudestaan ja poista sulaneet viipaleet.
Peitä sulatuksen jälkeen alumiinifoliolla ja anna
lämmön tasaantua noin 5–15 minuutin ajan,
kunnes ruoka on sulanut kokonaan.
PAINIKE
AUTOMAATTI-
SULATUS
Ad-1 Sulatus
Pihvit ja kyljykset
Ad-2 Sulatus
Jauheliha
Ad-3 Sulatus
Siipikarja
Ad-4 Sulatus
Kakku
Ad-5 Sulatus
Leipä
PAINO (taso) / ASTIAT
0,2 - 0,8 kg (100 g)
(pakastetusta, -18 °C)
(Katso huomautus sivulla
176)
0,2 - 0,8 kg (100 g)
(pakastetusta, -18 °C)
(Katso huomautus sivulla
176)
0,9 - 1,5 kg (100 g)
(pakastetusta, -18 °C)
(Katso huomautus sivulla
176)
0,1 - 1,4 kg (100 g)
(pakastetusta, -18 °C)
Lautanen
0,1 - 1,0 kg (100 g)
(pakastetusta, -18 °C)
Piirakkavuoka
(Ohjelma soveltuu lähinnä
viipaloidulle leivälle.)
x8
x9
HUOMAA: Automaattisulatus
1. Pihvit ja kyljykset tulee pakastaa yhtenä kerroksena.
2. Jauheliha tulee pakastaa ohuena levynä.
3. Suojaa sulaneet osat kääntämisen jälkeen alumiinifolion suikaleilla.
4. Siipikarja tulee valmistaa ruoaksi heti sulatuksen jälkeen:
5. Kermalla kuorrutetut kakut sietävät mikroaaltoja erittäin huonosti. Jos kerma alkaa pehmetä nopeasti, kakku
kannattaa ottaa välittömästi pois mikroaaltouunista ja jättää 10–30 minuutiksi huoneenlämpöön.
x10
x11
x12
2. AG-21+22D-EU Finnish 25/11/2005 09:03 Page 44
45
FI
Reseptejä automaattiohjelmat AC-6 ja AC-7
KALAFILEE KASTIKKEESSA (AC-6)
Kalafilee mausteisessa kastikkeessa
Ainekset
0,4 kg 0,8 kg 1,2 kg
140 g 280 g 420 g säilyketomaatteja (valutettuna)
40 g 80 g 120 g maissia
4 g 8 g 12 g chilikastiketta
12 g 24 g 36 g sipulia (hienoksi silputtuna)
1 tl 1-2 tl 2 tl punaviinietikkaa, sinappia,
timjamia, cayennepippuria
200 g 400 g 600 g kalafileetä
suolaa
Valmistus
1. Sekoita kastikkeen ainekset.
2. Aseta kalafileet (esim. puna-ahventa) pyöreään
uunivuokaan siten, että pyrstöt ovat keskellä.
Ripottele päälle suolaa.
3. Levitä kastike kalafileiden päälle.
4. Peitä leivinpaperilla ja kypsennä AUTOMAATTI-
KYPSENNYKSELLÄ AC-6,”Kalafilee kastikkeessa”.
5. Anna lämmön tasaantua kypsennyksen jälkeen
noin 2 minuuttia.
KALAFILEE KASTIKKEESSA (AC-6)
Kalafilee currykastikkeessa
Ainekset
0,4 kg 0,8 kg 1,2 kg
200 g 400 g 600 g kalafileetä
suolaa
40 g 80 g 120 g banaania (viipaleina)
160 g 320 g 480 g valmista currykastiketta
Valmistus
1. Aseta kalafileet pyöreään uunivuokaan siten, että
pyrstöt ovat keskellä. Ripottele päälle suolaa.
2. Levitä kalafileiden päälle banaaniviipaleet ja
currykastike.
3. Peitä leivinpaperilla ja kypsennä AUTOMAATTI-
KYPSENNYKSELLÄ AC-6, Kalafilee kastikkeessa”.
4. Anna lämmön tasaantua kypsennyksen jälkeen
noin 2 minuuttia.
GRATIINI (AC-7)
Pinaattigratiini
Ainekset
0,5 kg 1,0 kg 1,5 kg
5 g 10 g 15 g voita tai margariinia (vuoan
voiteluun)
150 g 300 g 450 g pinaattia (sulatettua ja valutettua)
15 g 30 g 45 g sipulia (hienoksi silputtuna)
suolaa, pippuria ja
muskottipähkinää
150 g 300 g 450 g keitettyä perunaa (viipaleina)
35 g 75 g 110 g keittokinkkua (kuutioina)
50 g 100 g 150 g ranskankermaa
1 2 3 kananmunaa
40 g 75 g 115 g juustoraastetta paprikajauhetta
GRATIINI (AC-7)
Peruna-kesäkurpitsagratiini
Ainekset
0,5 kg 1,0 kg 1,5 kg
200 g 400 g 600 g keitettyä perunaa (viipaleina)
115 g 230 g 345 g kesäkurpitsaa (ohuina viipaleina)
75 g 150 g 225 g ranskankermaa
1 2 3 kananmunaa
1
/
2
1 2 valkosipulinkynttä (murskattuna)
suolaa ja pippuria
40 g 80 g 120 g fetajuustoa (kuutioina)
10 g 20 g 30 g kuorittuja
auringonkukansiemeniä
paprikajauhetta
Valmistus
1. Sekoita pinaatti ja sipuli. Mausta suolalla,
pippurilla ja muskottipähkinällä.
2. Voitele soikea uunivuoka. Aseta perunaviipaleet,
kinkkukuutiot ja pinaatti kerroksittain vuokaan.
Ylimmän kerroksen tulee olla pinaattia.
3. Sekoita kananmunat ranskankermaan, lisää
suola ja pippuri ja kaada vihannesten päälle.
4. Peitä gratiini juustoraasteella. Ripottele päälle
paprikajauhetta ja kypsennä AUTOMAATTI-
KYPSENNYKSELLÄ AC-7, ”Gratiini”.
5. Anna lämmön tasaantua kypsennyksen jälkeen
5–10 minuuttia.
Valmistus
1. Voitele soikea vuoka. Aseta peruna- ja
kesäkurpitsaviipaleet vuokaan kerroksittain.
2. Sekoita kananmunat ranskankermaan, mausta
suolalla, pippurilla ja valkosipulilla ja kaada
vihannesten päälle.
3. Murenna fetajuusto ja ripottele se gratiinin päälle.
4. Ripottele gratiinin päälle vielä auringonkukan
siemenet ja paprikajauhe. Kypsennä
AUTOMAATTI- KYPSENNYKSELLÄ AC-7, ”Gratiini”.
5. Anna lämmön tasaantua kypsennyksen jälkeen
5–10 minuuttia.
2. AG-21+22D-EU Finnish 25/11/2005 09:03 Page 45
46
Valmistusaikataulukot
Ruoka Määrä Teho Kypsennysaika Lisätty vesi Vinkkejä Tasaantumisaika
-g- -asetus- -min- -rkl/ml- -min-
TAULUKKO: SULATUS JA KYPSENNYS
TAULUKKO: SULATUS
Ruoka Määrä Teho Sulatusaika Vinkkejä Tasaantumisaika
-g- -asetus- -min- -min-
Paistit (porsas, nauta, 1500 80 W 58-64 aseta ylösalaisin käännetylle lautaselle, 30-90
vasikka, lammas) 1000 80 W 42-48 käännä sulatusajan puolivälissä 30-90
500 80 W 19-23 30-90
Gulassi 500 240 W 8-12 erottele ja sekoita sulatusajan puolivälissä 10-15
Makkarat, 8 600 240 W 6-9 asettele vierekkäin, käännä 5-10
4 300 240 W 4-5 sulatusajan puolivälissä 5-10
Broileri 1200 80 W 39-43 aseta ylösalaisin käännetylle lautaselle 30-90
käännä sulatusajan puolivälissä
1000 80 W 33-37 aseta ylösalaisin käännetylle lautaselle 30-90
käännä sulatusajan puolivälissä
Sämpylät, 2 80 240 W app.1 sulata vain osittain -
Kakut, viipale 100-150 80 W 2-5 aseta kakkualustalle 5
Mansikat, vadelmat, 250 240 W 4-5 levittele tasaisesti, 5
kirsikat, luumut käännä sulatusajan puolivälissä
Kalafilee 300 800 W 10-12 - peitä 1-2
1 lautasellinen ruokaa 400 800 W 9-11 - peitä, sekoita 6 minuutin kuluttua 2
Parsakaali 300 800 W 7-9 3-5
rkl
peitä, sekoita kypsennysajan puolivälissä 2
Herneet 300 800 W 7-9 3-5
rkl
peitä, sekoita kypsennysajan puolivälissä 2
Sekavihannekset 500 800 W 11-13 3-5
rkl
peitä, sekoita kypsennysajan puolivälissä 2
Ruoka/juoma Määrä Teho Aika Vinkkejä
-g/ml- -asetus- -min-
TAULUKKO: RUOKIEN JA JUOMIEN KUUMENNUS
Kahvi, 1 kuppi 150 800 W noin.1 älä peitä
Maito, 1 kuppi 150 800 W noin.1 älä peitä
Vesi, 1 kuppi 150 800 W 1
1
/
2
-2 älä peitä, kuumenna kiehuvaksi
6 kuppia 900 800 W 10-12 älä peitä, kuumenna kiehuvaksi
1 kulho 1000 800 W 11
1
/
2
-13 peitä, kuumenna kiehuvaksi
Ateria lautasella 400 800 W 3-6 pirskota kastikkeeseen vettä, peitä
(Vihanneksia, lihaa ja lisukkeita) sekoita kuumennusajan puolivälissä
Lihapata / Keitto 200 800 W 1
1
/
2
-2
1
/
2
peitä, sekoita kuumennuksen jälkeen
Vihannekset 200 800 W 2-2
1
/
2
lisää tarvittaessa vähän vettä, peitä
500 800 W 4-5 sekoita kuumennusajan puolivälissä
Liha, 1 viipale* 200 800 W 3-4 levitä kastiketta päälle ohuelti, peitä
Kalafilee* 200 800 W 2-3 peitä
Kakku, 1 viipale 100 400 W
1
/
2
aseta kakkualustalle
Vauvanruoka, 1 purkki 190 400 W noin.1 poista kansi, sekoita hyvin kuumennuksen
jälkeen ja tarkista lämpötila
Voin tai margariinin sulatus* 50 800 W
1
/
2
peitä
Suklaan sulatus 100 400 W 2-3 sekoita silloin tällöin
KÄYTETYT LYHENTEET
rkl = ruokalusikka
tl = teelusikka
kuppi = kupillinen
kg = kilogramma
g = gramma
l = litra
ml = millilitre
cm = senttimetri
min = minuuttia
*Jääkaappilämpöinen
Taulukossa annetut ajat ovat viitteellisiä ja voivat vaihdella pakasteen alkulämpötilan, rakenteen ja painon mukaan.
2. AG-21+22D-EU Finnish 25/11/2005 09:03 Page 46
47
FI
Valmistusaikataulukot
Kaikki tämän keittokirjan reseptit on tarkoitettu neljälle
hengelle, ellei toisin ole mainittu.
RESEPTIEN MUOKKAUS
MIKROAALTOUUNIA VARTAN
Jos haluat muokata suosikkireseptisi mikrouunia varten,
ota huomioon seuraavat seikat:
Lyhennä kypsennysaikaa kolmanneksella tai puoleen.
Ota mallia tämän keittokirjan resepteistä. Paljon
kosteutta sisältävät ruoka-aineet, kuten liha, kala,
siipikarja, vihannekset, hedelmät, padat ja keitot
voidaan valmistaa mikroaaltouunissa vaivattomasti.
Vähän kosteutta sisältävien ruoka-aineiden (esim.
lautaselle asetettu valmis ateria) pinta on kostutettava
ennen kuumennusta tai kypsennystä. Haudutettaviin
raakoihin ruoka-aineisiin lisättävän nesteen määrää on
vähennettävä noin kolmanneksella alkuperäisessä
reseptissä mainitusta määrästä. Lisää nestettä
tarvittaessa kypsennyksen aikana. Lisättävän rasvan
määrää voidaan vähentää huomattavasti. Ruoan
maustamiseen riittää pieni määrä voita, margariinia tai
ruokaöljyä. Tästä syystä mikroaaltouuni sopii hyvin
vähärasvaisten aterioiden valmistukseen.
Reseptit
Sienikeitto
Hollantilainen herkkusienikeitto
Valmistusaika: noin 13–17 minuuttia
Astia: Kannellinen 2 l:n kulho
Ainekset
200 g herkkusieniä, viipaleina
1 sipuli (50 g), hienoksi silputtuna
300 ml lihalientä
300 ml kermaa
2
1
/
2
rkl vehnäjauhoa (25 g)
2
1
/
2
rkl voita tai margariinia (25 g))
suolaa ja pippuria
1 kananmuna
150 g ranskankermaa
1. Aseta vihannekset ja liemi kulhoon, peitä kannella ja
kypsennä.
8-9 min. 800 W
2. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa.
3. Sekoita jauhot ja voi tahnaksi ja sekoita keittoon.
Mausta suolalla ja pippurilla, peitä ja kypsennä.
Sekoita kypsennyksen jälkeen.
4-6 min. 800 W
4. Sekoita kananmunan keltuainen kermaan ja sekoita
vähitellen keittoon. Kuumenna vähän aikaa, mutta älä
anna kiehua.
1-2 min. 800 W
Anna lämmön tasaantua kypsennyksen jälkeen noin 5
minuuttia.
Kala, siipikarja Määrä Teho Aika Vinkkejä Tasaantumisaika
ja vihannes -g- -asetus- -min- -min-
TAULUKKO: LIHAN, KALAN SIIPIKARJAN KYPSENNYS JA TUOREIDEN VIHANNESTEN
Paistit 500 800 W 8-10* mausta maun mukaan, aseta piirakkavuokaan 10
(porsas, 400 W 10-12 käännä *:n jälkeen vasikka, lammas)
1000 800 W 19-21* 10
400 W 11-14
1500 800 W 33-36* 10
400 W 13-17
Paahtopaisti 1000 800 W 9-11* mausta maun mukaan, aseta piirakkavuokaan, 10
(puolikypsä) 400 W 5-7 käännä *:n jälkeen
Kalafilee 200 800 W 3-4 mausta maun mukaan, aseta lautaselle, peitä 3
Broileri 1200 800 W 21-24 mausta maun mukaan, aseta matalaan vuokaan, 3
käännä kypsennysajan puolivälissä
Broilerinkoivet 200 800 W 3-4 mausta maun mukaan, aseta lautaselle, peitä 3
Parsakaali 500 800 W 9-11 jaa kukintoihin, peitä, sekoita silloin tällöin kypsennyksen aikana 4-5
rkl
Herneet 500 800 W 9-11 peitä, sekoita silloin tällöin kypsennyksen aikana 4-5
rkl
Sipuli 250 800 W 5-7 kokonainen, kypsennä leivinpaperiin käärittynä -
Porkkanat 500 800 W 10-12 viipaloi renkaiksi, peitä, sekoita silloin tällöin 4-5
rkl
300 800 W 7-9 kypsennyksen aikana
Keitetyt perunat 500 800 W 9-11 pilko isoiksi, tasakokoisiksi lohkoiksi, lisää vähän suolaa, 150ml
(suolalla maustetut) peitä, sekoita silloin tällöin kypsennyksen aikana
2. AG-21+22D-EU Finnish 25/11/2005 09:03 Page 47
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160

Aeg-Electrolux MC1751E-M Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja