FI36
HUOM.:Paistoajat ja lämpötilat ovat noin neljälle annokselle.
Paistotaulukon lukeminen
Taulukkoon on merkitty kullekin ruokalajille paras toiminto paistettaessa samanaikaisesti yhdellä tai useammalla tasolla. Paistoaika alkaa hetkestä, jolloin ruoka laitetaan uuniin.
Aika ei sisällä esikuumennusta (mikäli se on vaadittu). Lämpötilat ja paistoajat ovat viitteellisiä, ja ne riippuvat ruoan määrästä ja varusteiden tyypistä. Käytä ensin alhaisimpia
suositeltuja arvoja. Jos lopputulos ei vastaa odotuksia, käytä korkeampia arvoja. Suositeltavaa on käyttää uunin mukana toimitettuja varusteita ja mieluiten tummia metallivuokia ja
-peltejä. Myös pyrex- tai keramiikkavuokia ja -varusteita voidaan käyttää. Tällöin paistoajat ovat hieman pidempiä. Parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi noudata tarkkaan
paistotaulukon ohjeita eri tasoille asetettavista varusteista. Esikuumenna uuni, kun paistat runsaasti vettä sisältäviä ruokia.
Eri ruokien kypsentäminen samanaikaisesti
PERINTEINEN LEIVONTA -toiminnolla (mikäli varusteena) voi paistaa samanaikaisesti eri tasoilla eri ruokalajeja (esimerkiksi liha ja vihannekset), jotka vaativat saman
lämpötilan. Ota lyhyemmän paistoajan vaativat ruoat pois uunista ja jatka pidemmän ajan vaativien ruokien kypsentämistä.
Kakut
- Paista arat kakut perinteisellä toiminnolla yhdellä tasolla. Käytä tummia metallivuokia ja laita vuoka aina uunin mukana toimitetun ritilän päälle. Kun paistat
kakkuja useammalla tasolla, valitse kiertoilmatoiminto ja laita kakkuvuoat ritilöiden päälle eri kohtiin, jotta ilma pääsee kiertämään hyvin.
- Tarkista kohoavan kakun kypsyys puutikulla kakun korkeimmasta kohdasta. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on kypsä.
- Jos käytät kakkuvuokia, joissa on tarttumaton pinnoitus, älä voitele vuokaa, sillä tällöin kakku ei mahdollisesti kohoa tasaisesti reunoilta.
- Jos kakku laskee paistamisen aikana, käytä seuraavalla kerralla alhaisempaa lämpötilaa, vähennä nesteen määrää ja sekoita taikina varovaisemmin.
- Kakut, joissa on runsaasti nestettä sisältävä täyte (juusto- ja hedelmäkakut), on suositeltavaa paistaa PERINTEINEN LEIVONTA -toiminnolla (mikäli varusteena).
Jos kakun pohja jää liian kosteaksi, paista seuraavalla kerralla alemmalla tasolla ja ripottele taikinapohjan päälle korppujauhoja tai keksinmuruja ennen täytteen
lisäämistä.
Liha
- Voit käyttää kaikenlaisia peltejä tai vuokia paistettavan lihan koon mukaisesti. Kun paistat kokonaisen paistin, lisää astian pohjalle lihalientä ja valele lihaa
kypsennyksen aikana. Lihaliemi antaa myös lisää makua. Kun paisti on kypsä, anna sen levätä uunissa vielä 10–15 minuuttia tai kääri liha alumiinifolioon.
- Kun grillaat lihapaloja, valitse yhtä paksuja paloja, jotta ne kypsyvät tasaisesti. Hyvin paksut lihapalat vaativat pidemmän kypsennysajan. Aseta ritilä alemmalle
tasolle kauemmaksi grillivastuksesta, jotta pinta ei pala. Käännä liha, kun paistoajasta on kulunut kaksi kolmannesta.
Lihaa grillattaessa ritilän alle on suositeltavaa laittaa uunipannu, jossa on puoli litraa vettä, nesteen keräämiseksi. Lisää vettä tarvittaessa.
Varras (mallikohtainen varuste)
Kun grillaat isoja lihapaloja ja lintuja, käytä varrasta, joka paistaa lihan tasaisesti. Työnnä liha vartaaseen ja sido se kiinni paistinarulla. Varmista, että liha on hyvin kiinnitetty, ennen kuin
laitat vartaan paikalleen uunin takaseinään ja lasket sen telineen päälle. Käryn välttämiseksi ja nesteen keräämiseksi alimmalle kannatintasolle on suositeltavaa laittaa uunipannu, jossa
on puoli litraa vettä. Vartaaseen kuuluva muovikahva on irrotettava ennen paistamisen aloittamista. Muovikahvan avulla ruoka voidaan ottaa uunista kypsennyksen päätyttyä sormia
polttamatta.
Pizza
Voitele pellit kevyesti, jotta myös pizzan pohja paistuu rapeaksi. Levitä mozzarella pizzan päälle, kun paistoajasta on kulunut kaksi kolmannesta.
Kohotustoiminto (vain joissakin malleissa)
Taikina on suositeltavaa peittää kostealla liinalla ennen uuniin laittamista. Kohotusaika on tässä toiminnossa noin kolmanneksen lyhyempi kuin huoneenlämmössä
(20–25 °C). 1 kilon pizzataikinan kohotusaika on noin tunti.
Vannikkeet / voitaikinaleivonnaiset – 1 ja 3 180–200 20–40
Taso 3: leivinpelti
Taso 1: uunipannu
Lasagne ja liha – 1 ja 3 200 50–100
Taso 3: ritilä + uunivuoka
Taso 1: uunipannu
Liha ja perunat – 1 ja 3 200 45–100
Taso 3: ritilä + uunivuoka
Taso 1: uunipannu
Kala / vihannekset – 1 ja 3 180 30–50
Taso 3: ritilä + uunivuoka
Taso 1: uunipannu
Marengit – 1 ja 3 90 120–150
Taso 3: ritilä + uunivuoka
Taso 1: uunipannu
KÄYTTÖOHJEITA JA NEUVOJA
Resepti Toiminto Esikuu-
mennus
Kannatintaso
(alhaalta)
Lämpötila
(°C)
Aika
(min)
Varusteet