FZ706031

Tefal FZ706031, FZ706017 Ohjekirja

  • Olen lukenut Tefal ActiFry -ilmafriteerauskeittimen käyttöohjeen. Olen valmis vastaamaan kysymyksiisi laitteesta ja sen ominaisuuksista, kuten sen kyvystä valmistaa jopa 1 kg ranskalaisia perunoita yhdellä ruokalusikallisella öljyä, monipuolisesta ruoanvalmistusominaisuuksista tai helppokäyttöisyydestä. Voit kysyä laitteen käytöstä, sen puhdistuksesta tai muista sinua askarruttavista asioista.
  • Voiko laitteella valmistaa muutakin kuin ranskalaisia?
    Miten paljon öljyä laitteessa tarvitsee käyttää?
    Voiko laitteessa käyttää pakasteita?
    Miten laite puhdistetaan?
    Mitä öljyä laitteessa voi käyttää?
52
Nutrition Gourmande (Terveellistä ja herkullista)
Lähtökohtana terveellisyys
Terveellinen ruokavalio on luonnollisesti vaihtelevaa ja tasapainoista. Ruoan terveellisyyteen vaikuttavat kuitenkin
myös monet muut asiat kuin ruoan ainesosat. Valmistustavalla on suuri merkitys ruoan ravitsemuksellisiin ja
aistinvaraisiin ominaisuuksiin (makuun, rakenteeseen jne).
Koska kaikki laitteet eivät ota tätä huomioon, on kehittänyt oman tuotesarjan, jonka lähtökohtana on
TERVEELLINEN RUOKAVALIO, ENEMMÄN NAUTINTOA : välineitä, jotka säilyttävät ruoan ravitsemukselliset
ominaisuudet ja nostavat esille ainesosien aidon maun.
Ainutlaatuisia ratkaisuja ruoanlaittoon
investoi tieteelliseen tutkimukseen kehittääkseen tieteellisti testattuja ruoanlaittovälineitä, joiden
avulla ruoan ravitsemukselliset arvot säilyvät ruoanvalmistusprosessissa.
Tiedotusta
tarjoaa ruuanlaittoa nopeuttavia käytännöllisiä, yttäystävällis ratkaisuja aterioiden
valmistukseen.
:n Nutrition Gourmande (Terveellistä ja herkullista) -tuotesarja on suunniteltu herkullisen ja
tasapainoisen ruoan päivittäiseen valmistukseen. Se
• säilyttää luonnollisten, elimistölle tärkeiden ainesosien ravitsemuksellisen laadun
• rajoittaa rasvan käytön määrää
• nostaa esille unohdettuja makuja ja tuoksuja
• vähentää aterian valmistamiseen kuluvaa aikaa.
Tämän sarjan -tuotteilla voit valmistaa kilon aitoja ranskanperunoita niin, että valmistukseen kuluu
vain lusikallinen valitsemaasi öljyä!
Tervetuloa maailmaan!
Valmista herkullisia ranskalaisia oman makusi mukaan
Ranskalaisista tulee rapeita ja täyteläisen pehmeitä patentoidun tekniikan ansiosta: öljy levittyy tasaisesti pyörivän
telan ja jaksottain puhaltavan kuuman ilman ansiosta. Öljyn, mausteet ja yrtit voit valita itse. hoitaa
loput.
Vain 3 %* rasvaa – lusikallinen öljyä riittää!
Yksi lusikallinen valitsemaasi öljyä riittää yhteen kiloon ranskalaisia perunoita. Laitteen mukana saat mittalusikan,
jonka avulla voit mitata tarvittavan määrän täsmällisesti.
* 1 kg raakoja ranskalaisia 10x10 mm, valmistukseen 1,4 cl öljyä, perunoiden paino vähenee 55%.
Ranskalaisia ja paljon muuta!
on suunniteltu monenlaiseen ruoan valmistukseen.
Ranskalaisten perunoiden lisäksi laitteella voidaan valmistaa rapeita friteerattuja kasviksia, herkullisen
pehmeitä lihanpaloja, rapeita katkarapuja, hedelmiä jne.
: +
soveltuu myös pakasteiden valmistukseen. Ne ovat hyvä vaihtoehto tuoreille raaka-aineille; ne
ovat käytännöllisiä sekä ravintoarvot ja maku ovat niissä tallella.
Saat laitteen mukana reseptikirjasen, joka on laadittu yhteistyössä suurten
keittiömestarien ja ravitsemusalan ammattilaisten kanssa. Kirjasesta saat ideoita
ranskalaisten, herkullisten aterioiden ja jälkiruokien valmistamiseen.
53
Perunoita ja öljyjä koskevia
ytännön vinkkejä
Peruna: tasapainoa ja mielihyvää arkeen!
Perunaa voivat käyttää kaikenikäiset! Se on erinomainen energian ja vitamiinien lähde. Lajista, kasvuilmastosta ja
viljelytavasta riippuen perunoiden muoto, koko ja maku voivat vaihdella suuresti. Lajit eroavat toisistaan
aikaisuutensa, tuottoisuutensa, kokonsa, värinsä, säilyvyytensä ja soveltuvuutensa suhteen. Valmistuksen tulokset
voivat vaihdella perunan ominaisuuksien ja kauden mukaan.
Mitä lajiketta kannattaa käyttää :n kanssa?
Yleisesti ottaen kannattaa käyttää ranskalaisiksi soveltuvia perunoita. Jos käytät uusia, paljon kosteutta sisältäviä
perunoita, valmistamiseen kannattaa käyttää pari minuuttia kauemmin. :lla voit valmistaa myös
pakastettuja ranskanperunoita. Ne ovat esikypsennettyjä, joten öljyn lisääminen ei ole tarpeellista.
Missä perunoita kannattaa säilyttää?
Perunat säilyvät parhaiten kellarissa tai viileässä kaapissa (6–8 °C) valolta suojattuina.
Miten perunat kannattaa valmistella ennen :lla valmistamista?
Parhaan tuloksen saavuttamiseksi kannattaa varmistaa, etteivät perunat liimaudu yhteen. Jottei niin tapahtuisi,
perunoita kannattaa huuhdella ensin kokonaisina, sitten suikaloituina, kunnes vesi on kirkasta. Näin saadaan
poistettua mahdollisimman paljon tärkkelystä. Perunat kuivataan huolellisesti kuivalla, kosteutta imevällä liinalla.
Perunoiden tulee olla täysin kuivia, ennen kuin ne laitetaan :hin.
Miten perunat suikaloidaan?
Perunoiden koko vaikuttaa niiden rapeuteen ja kuohkeuteen. Mitä ohuempia ranskalaiset ovat, sitä rapeampia
ne ovat, ja päin vastoin: mitä paksumpia ne ovat, sitä kuohkeampia ne ovat sisältä. Toivotun lopputuloksen
mukaisesti ranskalaisten koko ja valmistusaika voivat vaihdella:
Ohuet: 8 x 8 mm / Normaalit : 10 x 10 mm / Paksut : 13 x 13 mm
Käytä vaihtelevasti erilaisia öljyjä
Voit käyttää erilaisia öljyjä vaihtelevasti, mieltymystesi mukaan; yksi lusikallinen riittää. Kasviöljyt sisältävät
elintärkei rasvahappoja. Eri kasviöljyissä on eri määrä tasapainoiselle ruokavaliolle välttämättöm
ravintoaineita. Jotta kehosi saisi kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita, öljyjä kannattaa vaihdella.
:n kanssa voit käyttää monenlaisia öljyjä:
• Normaaleja öljyjä: oliivi-, rypsi-*, maissi-, maapähkinä-, auringonkukka-, soija-*
• Maustettuja öljyjä: mausteyrtti-, valkosipuli-, pippuri-, sitruuna- jne.
• Erikoisöljyjä: hasselpähkinä-*, seesami-*, saflori-*, manteli-*, avokado-*, argan-*… (*valmistajan reseptin mukaan)
-tekniikka hyödyntää ainutlaatuisella tavalla pienen määrän öljyä, joka sisältää terveydellesi tärkeitä
hyviä rasvahappoja.
:
+
Valitsemasi öljyn avulla saat ranskalaisia perunoita, jotka ovat
ravitsemuksellisilta arvoiltaan tavallista laadukkaampi. Makusi ja mieltymystesi
mukaan voit lisätä yhden lisälusikallisen öljyä vielä herkullisemman
lopputuloksen saamiseksi!
:lla voit tehdä hyvää itsellesi ja muille!
FI
54
Pikaohjeet
Ennen ensimmäistä käyttöä
Avaa kansi - kuva 1 ja nosta salpa kannen irrottamiseksi - kuva 2. Irrota
mittalusikka.
Irrottaaksesi keittoastian nosta keittoastian kädensijaa kunnes kuulet naksahduksen
- kuva 3.
Irrota tela lukitusvipua nostamalla: laita peukalosi telan kärkeen ja etu- ja
keskisormesi lukitusvivun alle
- kuva 4a.
Kaikki irrotettavat osat voidaan pestä astianpesukoneessa
- kuva 5 tai puhdistaa
hankaamattomalla sienellä ja astianpesuaineella.
Puhdista laitteen alusta kostealla sienellä ja astianpesuaineella.
Kuivaa huolellisesti ennen osien laittamista paikoilleen.
Asettaaksesi telan takaisin vedä lukitusvipu yläasentoon, aseta tela keskelle
keittoastiaa ja työnnä vipu ala-asentoon
- kuva 4b.
Ensimmäisen käytön aikana laite saattaa päästää hajua, mikä on vaaratonta. Haju
ei vaikuta laitteen käyttöön, ja se häviää nopeasti.
Valmistelu
Laita ainekset keittoastiaan, älä ylitä enimmäismäärää ( ks. mittataulukko s. 55-
57).
Lisää rasva
- kuva 7 (ks. mittataulukko s. 55-57).
Irrota kädensija salvastaan ja paina se paikoilleen alas asti
- kuva 8.
Sulje kansi
- kuva 9
.• Noudata aina käyttöohjeessa ja reseptikirjassa ilmoitettuja ainesten ja nesteen
maksimimääriä.
1. Kannen kosketusalue
2. Kansi
3. Kannen lukko
4. Mittalusikka
5. Pyörivän telan lukitus-/avausvipu
(vaaleanharmaa)
6. Enimmäistäyttötaso (ranskalaisille perunoille)
7. Irrotettava pyörivä tela
8. Irrotettava keittoastia
9. Kädensijan avauspainike
10. Keittoastian kädensija
11. Alusta
12. Irrotettava suodatin
13. Kannen avauspainikkeet
14. Ajastin
15. Päälle/pois -painike (On = päälle, Off = pois)
16. Ajastimen säätönäppäin
17. Säätöpaneelin kansi (pääsy pattereihin)
Laitteen osat
Poista kaikki tarrat ja
pakkauksen osat. Älä
koskaan laita laitetta
veden päälle.
Suosittelemme
ensimmäisen käytön
kestävän vähintään
30 minuuttia.
Toisesta käyttökerrasta
lähtien laitetta voidaan
yttää normaalisti.
Älä koskaan ylitä
irrotettavan
telan osoittamaa
enimmäisrajaa ranskalaisia
valmistaessasi -
kuva 6
.
Älä laske mittalusikkaa
keittoastiaan.
Tärkeää
Keittäminen
Tämä laite ei sovellu nestemäisten ruokien (esim. keittojen) valmistamiseen.
Älä koskaan käytä laitetta tyhjänä.
Älä täytä keittoastiaa liian täyteen, noudata suositeltuja määriä.
55
Keittämisen aloitus
Paina Päälle/pois -painiketta. Keittäminen alkaa, kun kuuma ilma alkaa kiertää
keittimessä - kuva 11.
Valmiin ruoan ottaminen laitteesta
Kun keittäminen on päättynyt, ajastin soi. Hiljennä merkkiääni painamalla
näppäintä
- kuva 12.
Pysäytä laitteen toiminta painamalla Päälle/pois -painiketta
- kuva 13 ja avaa
kansi
- kuva 1.
Nosta kädensija ja irrota keittoastia
- kuva 14 ja tarjoile välittömästi.
Keittoaika
Keittoajat ovat viitteellisiä ja vaihtelevat ainesten koon, ominaisuuksien, kauden, maun ja mieltymysten sekä
käyttöjännitteen mukaan. Mainittua öljyn määrää voidaan lisätä mieltymysten ja tarpeiden mukaan. Jos haluat
ranskalaisista erityisen rapeita, lisää keittoaikaa muutamalla minuutilla.
Perunat
Palovammojen
välttämiseksi älä koske
kanteen muualle kuin
kosketusalueelle. - Kuva
9.
Kun avaat kannen,
laitteen toiminta
pysähtyy.
Keittäminen
Valitse keittoaika
Säädä aika ajastinnäppäimel- kuva 10 (ks. mittataulukko s. 55-57).
Päästä irti. Valittu aika näkyy, ja laskenta alkaa.
Jos teit virheen tai haluat poistaa valitun ajan, paina näppäintä kahden sekunnin
ajan ja valitse aika uudelleen.
Huom. ajastin ilmoittaa
keittoajan päättymisen,
mutta ei pysäytä laitetta.
TYYPPI MÄÄRÄ LISÄÄ KEITTOAIKA
Ranskalaiset
normaalikoko
10mm x10mm
Tuoreet 1000 g 1 lusikallinen öljyä 40 - 45 Min
Tuoreet 750 g 3/4 lusikallista öljyä 35 - 37 Min
Tuoreet 500 g 1/2 lusikallista öljyä 28 - 30 Min
Tuoreet 250 g 1/4 lusikallista öljyä 24 - 26 Min
Lohkoperunat
Tuoreet 1000 g 1 lusikallinen öljyä 40 - 42 Min
Pakaste 750 g ei mitään ölj 14 - 16 Min
Ruskistettavat perunat
Tuoreet 1000 g 1 lusikallinen öljyä 40 - 42 Min
Pakaste 750 g ei mitään ölj 30 - 32 Min
Perinneranskalaiset Pakaste 750 g ei mitään ölj 30 - 32 Min
Tikkuperunat Pakaste 750 g ei mitään öljyä 25 - 27 Min
TÄRKEÄÄ: Jotta laite ei vahingoittuisi, noudata aina reseptikirjassa ja käyttöohjeessa ilmoitettuja ainesten ja
nesteen maksimimääriä.
FI
56
Liha ja kana
Jotta lihaan saataisiin makua, öljyyn kannattaa lisätä mausteita (esim. paprikaa, currya, mausteyrttejä, timjamia,
laakerinlehteä).
Muut vihannekset
T
YYPPI
M
ÄÄRÄ
L
ISÄÄ
K
EITTOAIKA
Kesäkurpitsat Tuoreet viipaleina 750 g 1 lusikallinen öljyä+ 15 cl vettä 25 - 35 min
Paprikat Tuoreet viipaleina 650 g 1 lusikallinen öljyä + 15 cl vettä 20 - 25 min
Sienet Tuoreet lohkoina 650 g 1 lusikallinen öljyä 12 - 15 min
Tomaatit Tuoreet lohkoina 650 g 1 lusikallinen öljyä + 15 cl vettä 10 - 15 min
Sipulit Tuoreet renkaina 500 g 1 lusikallinen öljyä 15 - 25 min
TYYPPI MÄÄRÄ LISÄÄ KEITTOAIKA
Kana-nugetit
frisch 750 g ei mitään 18 - 20 min
Pakaste 750 g ei mitään 18 - 20 min
Pienet kanankoivet Tuoreet 4–6 ei mitään 30 - 32 min
Suuret kanankoivet Tuoreet 2 ei mitään 30 - 35 min
Kananfilee Tuoreet
6 fileetä (noin
750 g)
ei mitään 10 - 15 min
Kevätrullat Tuoreet 4–8 pientä 1 lusikallinen öljyä 10 - 12 min
Vasikanlihakääryleet Tuoreet 2–6 1 lusikallinen ölj 15 - 20 min
Lampaankyljykset Tuoreet 2–6 1 lusikallinen ölj 15 - 20 min
Porsaankyljykset Tuoreet 2–4 1 lusikallinen öljyä 15 - 18 min
Porsaanfilee Tuoreet 2–6 siivua 1 lusikallinen ölj 12 - 15 min
Makkarat Tuoreet 4–8 (salami) ei mitään 10 - 12 min
Jäniksen selkäleike Tuore 2–6 1 lusikallinen öljyä 15 - 20 min
Jauheliha
Tuore 600 g 1 lusikallinen öljyä 10 - 15 min
Pakaste 400 g 1 lusikallinen öljyä 12 - 15 min
Lihapyörykät Pakaste 750 g 1 lusikallinen ölj 18 - 20 min
57
Kala ja äyriäiset
Jälkiruoat
Valmispakasteet
TYYPPI MÄÄRÄ LISÄÄ KEITTOAIKA
F
riteeratut
mustekalat
Pakaste 300 g ei mitään 12 - 14 min
Made Tuore 500 g 1 lusikallinen öljyä 20 - 22 min
Katkaravut Kypsät 400 g ei mitään 10 - 12 min
Jättiläiskatkaravut Pakaste 300 g (16 palaa) ei mitään 12 - 14 min
TYYPPI MÄÄRÄ LISÄÄ KEITTOAIKA
Banaanit
viipaleina
500 g (5
banaania)
1 lusikallinen öljyä + 1
lusikallinen fariinisokeria
4 - 6 min
ärös 2 banaania ei mitään 20 - 25 min
Kokonaiset kirsikat enintään 1 000 g
1 lusikallinen öljyä + 1–2 lusikallista
sokeria
12 - 15 min
Mansikat lohkoina enintään 1 000 g 1–2 lusikallista sokeria 5 - 7 min
Omenat puolikkaina 3
1 lusikallinen öljyä + 2 lusikallista
sokeria
10 - 12 min
Päärynät paloiteltuina enintään 1 000 g 1–2 lusikallista sokeria 8 - 12 min
Ananas paloiteltuna 1 1–2 lusikallista sokeria 8 - 12 min
TYYPPI MÄÄRÄ LISÄÄ KEITTOAIKA
Ratatouille Pakaste 750 g ei mitään 20- 22 min
Kala-pannu Pakaste 750 g ei mitään 20 - 22 min
Maalaispannu Pakaste 750 g ei mitään 25 - 30 min
Savoijinpannu Pakaste 750 g ei mitään 20 - 25 min
Carbonara-pannu Pakaste 750 g ei mitään 15 - 20 min
Paella Pakaste 650 g ei mitään 15 - 20 min
Kantonin riisi Pakaste 650 g ei mitään 15 - 20 min
Chili con Carne Pakaste 750 g ei mitään 12 - 15 min
FI
58
Helppo puhdistus
Laitteen puhdistus
Anna laitteen jäähtyä kokonaan ennen puhdistusta.
Avaa kansi
- kuva 1 ja nosta salpa kannen irrottamiseksi - kuva 2.
Irrottaaksesi keittoastian nosta keittoastian kädensijaa kunnes kuulet naksahduksen
- kuva 3.
Irrota tela nostamalla lukitusvivusta - kuva 4b.
Irrota irrotettava suodatin ja puhdista se - kuva 3.
Kaikki irrotettavat osat voidaan pestä astianpesukoneessa - kuva 5 tai puhdistaa
hankaamattomalla sienellä ja astianpesuaineella.
Puhdista laitteen alusta kostealla sienellä ja astianpesuaineella.
Kuivaa huolellisesti ennen osien laittamista paikoilleen.
Laite on varustettu irrotettavalla keittoastialla: ruskea väri ja raidat, joita saattaa
ilmestyä pitkän käytön jälkeen, eivät haittaa käyttöä.
Takaamme, että keittoastia on NORMIEN MUKAINEN niiden materiaalien osalta,
jotka joutuvat kosketuksiin ruoka-aineiden kanssa.
Ä
lä koskaan upota
laitetta veteen.
Älä käytä hankaavia
puhdistusaineita tai
välineitä.
Irrotettava suodatin on
puhdistettava
säännöllisesti.
Jotta keittoastia pysyisi
hyvälaatuisena
mahdollisimman kauan,
älä käytä mitään
metallisia ottimia.
Ympäristön huomioiminen
Laitteessa käytetään nappiparistoa - L1154.
AVaihda paristo seuraavasti: irrota säätöpaneeli ja pariston kansi ja poista paristo - kuva 15. Ympäristön
säästämiseksi älä heitä käytettyä paristoa pois muiden talousjätteiden mukana, vaan vie ne paristoille
varattuun keräyspaikkaan.
aseta uusi paristo, pariston kansi ja säätöpaneeli paikoilleen.
i Laite sisältää useita kierrätyskelpoisia ja uudelleenhyödynnettäviä materiaaleja.
Ennen kuin heität laitteen pois, poista paristot. Vie laite kierrätyspisteeseen, jossa sitä voidaan
hyödyntää.
59
Jos laite ei toimi kunnolla
L
aite ei toimi
L
aite ei ole kytketty oikein
V
armista, että laite on kytketty oikein.
Et ole vielä painanut Päälle/pois -
painiketta.
Paina Päälle/pois -painiketta.
Olet painanut Päälle/pois -painiketta,
mutta laite ei toimi.
Sulje kansi.
Moottori käy, mutta laite ei lämpene. Toimita laite hyväksyttyyn
huoltoliikkeeseen.
Tela ei liiku. Varmista, että se on kunnolla paikoillaan.
Muutoin toimita laite hyväksyttyyn
huoltoliikkeeseen.
Tela ei pysy paikoillaan. Tela ei ole lukitttu. Asettaaksesi telan paikoilleen vedä lukitus-
vipu yläasentoon, aseta tela keskelle keit-
toastiaa ja työnnä vipu ala-asentoon.
Keittotulos ei ole tasalaatuista. Et ole käyttänyt telaa. Laita se paikoilleen.
Aineksia ei ole paloiteltu
samankokoisiksi.
Leikkaa palat samankokoisiksi.
Ranskalaisia ei ole paloiteltu
samankokoisiksi.
Leikkaa ranskalaiset samankokoisiksi.
Tela on oikein paikoillaan, mutta ei liiku. Toimita laite hyväksyttyyn
huoltoliikkeeseen.
Ranskalaiset eivät ole tarpeeksi rapeita. Et käytä ranskalaisiksi soveltuvia
perunoita.
Valitse ranskalaisiksi soveltuvia
perunoita.
Die Kartoffeln wurden nicht ausreichend
gewaschen und getrocknet.
Pese, valuta ja kuivaa perunat hyvin
ennen keittämistä.
Perunoita ei ole pesty ja kuivattu
tarpeeksi huolellisesti.
Pese, valuta ja kuivaa perunat hyvin
ennen keittämistä.
Ranskalaiset ovat liian paksuja. Leikkaa ne ohuemmiksi.Öljyä ei ole
riittävästi. Lisää öljyn määrää (ks.
mittataulukko s. 55-57).
Suodatin on tukossa. Puhdista suodatin.
Ranskalaiset ovat menneet rikki
keittämisen aikana.
Olet käyttänyt uusia perunoita. Vähennä perunoiden määrää 750
grammaan ja säädä keittoaikaa.
Ainekset jäävät keittoastian reunoille. Keittoastia on liian täynnä. Noudata mittataulukossa ilmoitettuja
määriä.
Keittonestettä on valunut laitteen
alustaan.
Tela ei ole paikoillaan tai sen liitoskohta
on viallinen.
Varmista, että tela on oikein
paikoillaan.os ongelma jatkuu, toimita
laite hyväksyttyyn huoltoliikkeeseen.
Ajastin ei toimi. Paristo on loppu. Vaihda paristo (ks. kuva 15).
Laite pitää epätavallisen kovaa
ääntä.
Epäilet häiriötä laitteen moottorin
toiminnassa.
Toimita laite hyväksyttyyn
huoltoliikkeeseen.
ONGELMA SYY RATKAISU
FI
/