Pikakypsennys
Pikakypsennys toimii täydellä teholla 1 minuutin ajan.
1. Paina Start/Reset-painiketta.
2. Laite aloittaa automaattisesti kypsennyksen täydellä mikroaaltoteholla noin 2
sekunnin jälkeen. Jäljellä oleva aika näkyy näytössä.
3. Kypsennysaikaa pidennetään yhdellä minuutilla (enintään 30 minuuttiin saakka)
aina, kun Start/Reset-painiketta painetaan.
Manuaalinen kypsennys ilman mikroaaltouunin tehon valintaa
1. Valitse sopiva kypsennysaika painikkeilla 10 Min (a), 1 Min (b) ja/tai 10 Sec (c).
o Pienin asetus on 10 sekuntia ja suurin 60 minuuttia.
2. Paina Start/Reset-painiketta aloittaaksesi kypsennyksen täydellä
mikroaaltoteholla.
3. Uuni käynnistyy ja näytössä näkyy jäljellä oleva kypsennysaika.
Manuaalinen kypsennys − mikroaaltouunin tehotason valinta
1. Valitse haluamasi toiminto painamalla Micro/Grill-painiketta (d) 1–5 kertaa. Eri
tehotasot on esitetty Toimintoluettelo-kohdassa olevassa taulukossa.
2. Valitse sopiva kypsennysaika painikkeilla 10 Min, 1 Min ja/tai 10 Sec.
o Pienin asetus on 10 sekuntia ja suurin 60 minuuttia.
3. Käynnistä kypsennys painamalla Start/Reset-painiketta.
4. Uuni käynnistyy ja näytössä näkyy jäljellä oleva kypsennysaika.
Sulatus
Sulatustoiminnolla voit sulattaa ruokaa uunissa.
1. Laita jäinen ruoka uuniin.
2. Valitse haluamasi toiminto painamalla Micro/Grill-painiketta (d) 6 kertaa.
Näyttöön ilmestyy “dEF”.
3. Syötä ruoan paino painikkeilla 1 Min (1 kg) ja 10 Sec (0,1 kg). Laite määrittää
sulatusajan annetun painon perusteella.
o Pienin paino on 0,1 kg ja suurin paino 2 kg.
4. Käynnistä sulatus painamalla Start/Reset-painiketta.
5. Uuni käynnistyy ja näytössä näkyy jäljellä oleva kypsennysaika.
HUOM! Ruoka sulaa tasaisesti, kun käännät jäisen ruoan toisinpäin sulatusajan
puolivälissä.
Grillitoiminto
Laitteessa on kaksi grilliohjelmaa (katso Toimintoluettelo-kohdassa oleva
taulukko).
1. Valitse haluamasi toiminto painamalla Micro/Grill-painiketta 7 tai 8 kertaa.
o Paina painiketta 7 kertaa valitaksesi grilliohjelman G-1 (85-prosenttinen
mikroaaltouunin teho).
o Paina painiketta 8 kertaa valitaksesi grilliohjelman G-1 (50-prosenttinen
mikroaaltouunin teho).
o Valittu ohjelma näkyy näytössä.
2. Valitse sopiva kypsennysaika painikkeilla 10 Min, 1 Min ja/tai 10 Sec.
o Pienin asetus on 10 sekuntia ja suurin 60 minuuttia.
3. Käynnistä kypsennys painamalla Start/Reset-painiketta.
4. Uuni käynnistyy ja näytössä näkyy jäljellä oleva kypsennysaika.
5. Kun puolet kypsennysajasta on kulunut, kuulet kaksi pitkää äänimerkkiä,
jotka muistuttavat, että mikroaaltouunissa olevaa ruokaa on syytä sekoittaa.
Kypsennys keskeytyy väliaikaisesti. Avaa ovi ja käännä ruoka. Sulje luukku.
Jatka kypsennystä painamalla Start/Reset-painiketta.
o Kypsennys jatkuu automaattisesti 1 minuutin kuluttua ilman toimenpiteitä.
Yhdistelmäkypsennys
Laitteessa on kaksi yhdistelmäohjelmaa (katso Toimintoluettelo-kohdassa
oleva taulukko).
1. Valitse haluamasi toiminto painamalla Micro/Grill-painiketta 9 tai 10 kertaa.
o Paina painiketta 9 kertaa valitaksesi yhdistelmäohjelman C-1 (55-
prosenttinen mikroaaltouunin teho ja 45-prosenttinen grillin teho).
o Paina painiketta 10 kertaa valitaksesi yhdistelmäohjelman C-2 (30-
prosenttinen mikroaaltouunin teho ja 70-prosenttinen grillin teho).
2. Valitse sopiva kypsennysaika painikkeilla 10 Min, 1 Min ja/tai 10 Sec.
o Pienin asetus on 10 sekuntia ja suurin 60 minuuttia.
3. Käynnistä kypsennys painamalla Start/Reset-painiketta.
4. Uuni käynnistyy ja näytössä näkyy jäljellä oleva kypsennysaika.
LAPSILUKITUS
Lapsilukitus estää pieniä lapsia käyttämästä laitetta. Kun lapsilukitus on päällä,
laitetta ei voi käyttää. Aktivoi lapsilukitus pitämällä 1 Min- ja 10 Sec -painikkeita
samanaikaisesti painettuina kahden sekunnin ajan. Kuulet äänimerkin, ja näyttöön
ilmestyy avainmerkki. Poista lapsilukitus pitämällä 1 Min- ja 10 Sec -painikkeita
samanaikaisesti painettuina kahden sekunnin ajan. Merkki häviää sitten näytöstä.
VINKKEJÄ RUOANVALMISTUKSEEN
Noudata seuraavia perusohjeita, kun valmistat ruokaa laitteella:
Kypsennysaika
Pieni määrä ruokaa kypsyy nopeammin kuin suuri määrä. Jos ruoan määrä
kaksinkertaistetaan, valmistusaika pitää yli kaksinkertaistaa.
Pienet lihapalat, pienet kalat ja pilkotut vihannekset kypsyvät nopeammin kuin
suuret palat. Jos valmistat esimerkiksi gulassia tai lihapataa, liha on hyvä leikata
enintään 2 x 2 cm:n paloiksi.
Kypsennysaikaan vaikuttaa myös ruoan rakenteen tiheys. Mitä kiinteämpää ruoka
on, sitä kauemmin sitä on kypsennettävä.
• Kokonainen paisti tarvitsee pidemmän kypsennysajan kuin pataruoka.
• Pihvi tarvitsee pidemmän kypsennysajan kuin jauheliharuoka.
Mitä kylmempää ruoka on, sitä kauemmin sitä on kypsennettävä.
Huoneenlämpöinen ruoka kypsyy siten nopeammin kuin jääkaapista tai
pakastimesta otettu ruoka.
Vihannesten kypsennysaika määräytyy niiden tuoreuden mukaan. Tarkista
vihannesten tuoreus ennen kypsennystä ja pidennä tai lyhennä kypsennysaikaa sen
mukaan.
Koska kypsennysaika on mikroaaltouunia käytettäessä lyhyt, ruoka ei kypsy liikaa.
• Voit tarvittaessa lisätä ruokaan hieman vettä.
• Kalaa ja vihanneksia kypsennettäessä vettä tarvitsee lisätä vain hyvin vähän.
Mikroaaltoteho
Teho valitaan kypsennettävän tai lämmitettävän ruoan laadun mukaan.
Tavallisesti ruoka kypsennetään tai lämmitetään täydellä teholla.
• Täyttä tehoa käytetään esimerkiksi ruoan nopeaan uudelleenlämmitykseen tai
veden keittämiseen.
• Pientä tehoa käytetään pääasiassa ruoan sulattamiseen sekä juusto-, maito- ja
munaruokien valmistukseen. (Kokonaisia kuoressa olevia kananmunia ei voi
keittää mikroaaltouunissa, koska ne voivat räjähtää.) Pientä tehoa voidaan
käyttää myös loppuvaiheen kypsennykseen ja silloin, kun halutaan säilyttää
ruoan aromit parhaimmillaan.
Yleistietoja ruoan kypsentämisestä
• Kun valmistat mikropopcorneja, laita pussi mikroaaltouunissa käytettäväksi
tarkoitettuun astiaan pyörivän lasisen kuumennusalustan suojaamiseksi.
• Jos haluat kypsentää laitteessa koko aterian, kypsennä ensin kiinteimmät ruoka-
aineet, kuten perunat. Kun ne ovat kypsyneet, peitä ne siksi aikaa kun muut
ruoka-aineet kypsennetään.
• Useimmat ruoat on peitettävä. Tiivis kansi pitää höyryn ja kosteuden
kypsennysastiassa ja lyhentää siten kypsennysaikaa laitteessa. Tämä koskee
ennen kaikkea vihannesten, kalaruokien ja pataruokien kypsennystä. Peitetyn
ruoan lämpö jakautuu lisäksi paremmin, joten kypsennysaika lyhenee ja tulos on
erinomainen.
• Parhaimmat tulokset saavutetaan, kun ruoka asetellaan oikein, sillä
mikroaaltosäteet ovat tehokkaimmillaan uuniosan keskellä. Jos kypsennät
esimerkiksi perunoita, aseta ne lasisen kuumennusalustan reunoille, jotta ne
kypsyvät tasaisesti.
• Jotta kiinteät ruoka-aineet, kuten liha, kypsyisivät tasaisesti, kääntele lihapaloja
muutaman kerran.
• Voit leipoa mikroaaltouunissa, mutta älä käytä reseptejä, jotka sisältävät hiivaa.
• Kun kypsennät ruokia, joissa on paksu kuori (esim. perunoita, omenoita,
kokonaisia kurpitsoja tai kastanjoita), pistele kuoreen reikiä, jotta ruoka ei halkea
kypsennyksen aikana.
• Perinteistä uunia käytettäessä uunin avaamista tulee tavallisesti välttää. Näin
ei ole mikroaaltojen laita: oven avaaminen ei aiheuta merkittävää energia- tai
lämpöhukkaa. Toisin sanoen voit avata mikroaaltouunin luukun ja tarkistaa ruoan
kypsyyden niin usein kuin haluat.
Tärkeitä varotoimenpiteitä ruokaa valmistettaessa
• Jos lämmität laitteessa vauvanruokaa tai nestettä tuttipullossa, sekoita aina
ruoka tai neste ja tarkista sen lämpötila huolellisesti ennen syöttämistä. Näin
lämpö jakautuu ruokaan tai nesteeseen tasaisesti eikä lapsi saa palovammoja.
Tuttipulloon EI SAA laittaa kantta ja/tai tuttiosaa, kun se asetetaan laitteeseen.
• Jotkin ruoka-aineet voivat hiiltyä ja savuta, jos niitä kuumennetaan liian kauan.
Jos näin käy, pidä ovi suljettuna ja katkaise laitteesta virta kokonaan.
• Jotkin vähän vettä sisältävät ruoka-aineet, kuten suklaapalat ja makeat täytetyt
leivonnaiset, on kuumennettava varovasti. Muutoin ruoka voi mennä pilalle tai
rikkoa astian.
RUOANVALMISTUKSESSA KÄYTETTÄVÄT VÄLINEET
Varmista ennen ruoanvalmistuksen aloittamista, että astiat on valmistettu oikeasta
materiaalista. Jotkin muovityypit voivat pehmetä ja muuttaa muotoaan, ja jotkin
keramiikkatyypit voivat haljeta etenkin pieniä ruokamääriä kuumennettaessa.
Näin voit kokeilla, sopiiko astia mikroaaltouuniin:
• Aseta astia laitteeseen.
• Aseta astiaan lasi, joka on puolillaan vettä.
• Käynnistä laite ja anna sen käydä 15–30 sekuntia täydellä teholla.
• Jos astia kuumenee huomattavasti, älä käytä sitä.
Sopivat astiat ja materiaalit
Kun valmistat ruokaa mikroaaltouunissa, käytä MIELUITEN seuraavia välineitä
ja materiaaleja:
• Lasit ja lasikulhot.
• Keramiikka (lasitettu ja lasittamaton). Ruoka pysyy kauemmin kuumana
lasitetussa keramiikka-astiassa kuin muissa astioissa.
• Muoviastiat. Muoviastioita voidaan käyttää moniin lämmitystarkoituksiin.
Varoitus! Melamiinista, polyeteenistä ja fenolista valmistettuja muoviastioita EI
SAA käyttää.
• Posliini. Mikroaaltouunissa voidaan käyttää kaikenlaista posliinia, mutta
suositeltavinta on käyttää tulenkestävää posliinia.
• Tulenkestävät kannelliset astiat. Lasiastiat, joiden kansi sulkeutuu niin tiiviisti,
ettei höyryä pääse ulos, sopivat ihanteellisesti vihanneksille ja hedelmille, joihin
ei lisätä vettä. Kypsennysaika saa kuitenkin olla enintään 5 minuuttia.
• Paistoastiat. Käytä ruskistavia paistoastioita erittäin varoen. Älä koskaan
kuumenna paistoastiaa lasisella kuumennusalustalla kauempaa kuin 5 minuuttia.
Aseta paistoastian ja lasialustan väliin sopiva eriste, esimerkiksi kuumuutta
kestävä lautanen, jotta lasialusta ei ylikuumene.
• Paistokelmua voidaan käyttää etenkin keittoja, kastikkeita tai pataruokia
kypsennettäessä tai ruokaa sulatettaessa. Ruoka voidaan myös kääriä löysästi
paistokelmuun, jolloin roiskuva rasva tms. ei likaa uunia.