Aeg-Electrolux E9971-4-M Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja
Taulukoita, vihjeitä ja reseptejä
Kalusteisiin asennettava uuni
2
Sisällys
Käyttömahdollisuudet, taulukot ja vihjeet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
Kypsennystaulukko . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
Paistaminen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Paistotaulukko . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Taulukko: Kohokkaat ja kuorrutetut ruoat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Paistaminen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Paistotaulukko . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Taulukko PAISTOLÄMPÖMITTARI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
HAUDUTUS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Taulukko HAUDUTUS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Tasogrillaus. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Grillaustaulukko . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Sulatus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Sulatustaulukko . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Lihankypsennysohjelmat. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
RESEPTIT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
LEIVONTARESEPTIT. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
SITRUUNAKAKKU . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
SOKERIKAKKU. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
TIIKERIKAKKU . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
JUUSTOKAKKU . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
ENG HEDELMÄKAKKU . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
MUROKAKKU . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
TÄYTEPITKO . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
RANSKANLEIPÄ. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
RUOKARESEPTIT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
PIZZA (yhtä paistopeltiä tai 2 pyöreää vuokaa varten) . . . . . . . . . . . . . . 30
PERUNA GRATIINI. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
YRTTITÄYTEPIIRAKAT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32
KINKKUJUUSTOPIIRAS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
LASAGNE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
CANNELLONI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35
MERIMIESPATA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36
KALAFILEE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36
EKSTRAT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
KAKKU VALM TAIKINA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
PAKASTEPIZZA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
SÄILÖNTÄ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
KUIVATUS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39
3
Käyttömahdollisuudet, taulukot ja vihjeet
Kypsennystaulukko
Taulukon arvot ovat suuntaa-antavia.
Teho-
taso
Kypsennys-
tapa
käyttökohde Kesto Ohjeita/vinkkejä
0 Jälkilämpö,Tarjollepano
u
Lämpimänä-
pito
Valmiiden ruokien
lämpimänäpito
tarpeen
mukaisesti
Peitä ruoka kannella
1-2
Sulatus
Hollandaise-kastike,
voin sulattaminen, suklaa,
liivate
5-25 min. Sekoita välillä
Hyydyttämi-
nen
Omeletti, munakas
10-40
min.
Kypsennä kannella
peitettynä
2-3
Haudutus-
kypsennys
Riisin ja maitoruokien
haudutus
Valmisruokien kuumen-
nus
25-50
min.
Riisi tarvitsee vähin-
tään kaksinkertaisen
määrän nestettä, se-
koita maitoruokia
välillä
3-4
Höyrytys
Höyrykyp-
sennys
Vihannesten, kalan
höyrykypsennys
Lihan paistaminen
20-45
min.
Käytä vihanneksille
vähän nestettä
(muutama ruokalusi-
kallinen)
4-5 Keittäminen
Perunoiden keittäminen
20-60
min.
Käytä vähän
nestettä, esim.: enin-
tään
¼ l vettä /
750 g perunoita
Suurempien
ruokamäärienkypsennys,
pataruoat ja keitot
60-150
min.
Enintään 3 l nestettä
plus valmistusaineet
6-7
Mieto
paistaminen
Leikkeet, Cordon bleu,
kyljykset, nakit, makka-
rat, maksa, mykyt, kanan-
munat, ohukaiset, munkit
jatkuva
paisto
Käännä välillä
7-8
Voimakas
paistaminen
Perunaohukaiset, ulko-
filee, pihvit, pannukakut
5-15 min.
/ pannulli-
nen
Käännä välillä
9
Keittäminen
Paistaminen
Friteeraus
Suuren vesimäärän keittäminen, pastan keittäminen, lihan
paistaminen (gulassi, patapaisti), ranskalaisten perunoiden
paistaminen
4
3 Keittämisen tai paistamisen alussa on suositeltavaa käyttää suurinta te-
hotasoa ja suorittaa sen jälkeen pitemmän kypsymisajan vaativien ruo-
kien loppukypsennys halutulla tehotasolla.
1 Ylikuumenneet rasvat ja öljyt syttyvät herkästi palamaan! Kun valmis-
tat ruokia rasvassa tai öljyssä (esim. ranskanperunat), valvo ruokien valmis-
tumista keittotason lähellä.
5
Paistaminen
Uunin toiminto: MULTI-KIERTOILMA tai YLÄ-JA ALALÄMPÖ
Paistovuoat
YLÄ-JA ALALÄMPÖ -toiminnossa voidaan käyttää tummasta metallis-
ta valmistettuja ja pinnoitettuja vuokia.
MULTI-KIERTOILMA -toiminnossa voidaan käyttää myös vaaleasta
metallista valmistettuja vuokia.
Kannatintasot
Paistaminen YLÄ-JA ALALÄMPÖ -toiminnolla on mahdollista vain yh-
dellä tasolla.
MULTI-KIERTOILMA -toiminnossa voit paistaa samanaikaisesti jopa 3
pellillistä:
1 uunipelti:
esim. kannatintasolla 3
1 uunipelti:
esim. kannatintasolla 1
2 uunipeltiä:
esim. kannatintasoilla 1 ja 3
3 uunipeltiä:
Kannatintasot 1, 3 ja 5
6
Yleisohjeita
Aseta leivinpelti uuniin siten, että viisto reuna tulee eteen!
YLÄ-JA ALALÄMPÖ tai MULTI-KIERTOILMA -toiminnossa voit laittaa
uuniin samanaikaisesti myös kaksi vuokaa alekkain ritilän päälle. Pais-
toaika ei juurikaan pitene.
3 Pakasteruokien sulatuksen yhteydessä uunipellit saattavat vääntyä.
Tämä johtuu pakasteiden ja uunin lämpötilan suuresta erosta. Uunipelti
suoristuu, kun se jäähtyy.
Paistotaulukoita koskevia ohjeita
Taulukoissa on mainittu ruokalajit, niiden vaatimat lämpötila-asetuk-
set, kypsennysajat sekä kannatintasot.
Mainitut lämpötila-asetukset sekä paistoajat ovat ohjeellisia. Tulok-
seen vaikuttavat myös taikinan määrä ja koostumus sekä vuoan omi-
naisuudet.
Suosittelemme, että valitset aluksi alhaisemman lämpötilan ja nostat
lämpöä vasta tarvittaessa, esimerkiksi kun haluat ruskeamman pinnan
tai jos kypsyminen kestää liian kauan.
Jos et löydä paistokseesi soveltuvia ohjearvoja, sovella jonkun vastaa-
vantyyppisen paistoksen tietoja.
Paistettaessa leivonnaisia leivinpellillä tai vuoissa useammalla tasolla
paistoaika saattaa olla 10–15 minuuttia pitempi.
Kosteat leivonnaiset (esim. pizzat, hedelmäpiirakat yms.) on paistetta-
va yhdellä tasolla.
Jos paistettavan leivonnaisen pinta on epätasainen, se saattaa ruskis-
tua epätasaisesti paistamisen alkuvaiheessa. Tässä tapauksessa läm-
pötila-asetusta ei pidä muuttaa. Ruskistuminen tasaantuu
paistamisen edetessä.
2 Jos paistoaika on pitkä, voit kytkeä virran pois uunista noin
10 minuuttia ennen paistoajan päättymistä ja hyödyntää jälkilämpöä.
Ellei toisin ei ole mainittu, taulukoiden arvot perustuvat tilanteeseen,
jossa uuni on kypsennyksen alkaessa kylmä.
7
Paistotaulukko
Paistaminen yhdellä kannatintasolla
Leivonnaisen
laji
Uunin toiminto
Kanna-
tintaso
Lämpötila
°C
Aika
Tuntia
Min.
Vuoassa paistetut leivonnaiset
Sokerikakku tai
murotaikinaleivonnaiset
MULTI-
KIERTOILMA
1 150-160 0:50-1:10
Hiekkakakku/
kuninkaankakku
MULTI-
KIERTOILMA
1 140-160 1:10-1:30
Leivoskakku
MULTI-
KIERTOILMA
1 140 0:25-0:40
Leivoskakku
YLÄ-JA
ALALÄMPÖ
1 160 0:25-0:40
Kakkupohja murotaiki-
nasta
MULTI-
KIERTOILMA
3 170-180
1)
0:10-0:25
Kakkupohja notkeasta
taikinasta
MULTI-
KIERTOILMA
3 150-170 0:20-0:25
Umpinainen omenapiiras
YLÄ-JA
ALALÄMPÖ
1 170-190 0:50-1:00
Omenapiiras (2vuokaa,
Ø20cm, diagonaalisesti)
MULTI-
KIERTOILMA
1 160 1:10-1:30
Omenapiiras (2vuokaa
Ø20cm, diagonaalisesti)
YLÄ-JA
ALALÄMPÖ
1 180 1:10-1:30
Suolaiset piiraat (esim.
ranskalainen Quiche Lor-
raine -juustopiiras)
MULTI-
KIERTOILMA
1 160-180 0:30-1:10
Juustokakku
YLÄ-JA
ALALÄMPÖ
1 170-190 1:00-1:30
Pellillä paistettavat leivonnaiset
Pullapitko/-kranssi
YLÄ-JA
ALALÄMPÖ
3 170-190 0:30-0:40
Täyteleivät
YLÄ-JA
ALALÄMPÖ
3 160-180
1)
0:40-1:00
Leipä (ruisleipä)
-aluksi
-lopuksi
YLÄ-JA
ALALÄMPÖ
1
230
1)
160-180
0:25
0:30-1:00
Tuulihatut
YLÄ-JA
ALALÄMPÖ
3 160-170
1)
0:15-0:30
8
Kääretorttu
YLÄ-JA
ALALÄMPÖ
3 180-200
1)
0:10-0:20
Strösselikakku kuiva
MULTI-
KIERTOILMA
3 150-160 0:20-0:40
Voi-/sokerikakku
YLÄ-JA
ALALÄMPÖ
3 190-210
1)
0:15-0:30
Hedelmäkakku
(hiivataikinasta/notkeas-
ta taikinasta)
2)
MULTI-
KIERTOILMA
3 150 0:35-0:50
Hedelmäkakku
(hiivataikinasta/notkeas-
ta taikinasta)
2)
YLÄ-JA
ALALÄMPÖ
3 170 0:35-0:50
Murotaikinapohjainen
hedelmäkakku
MULTI-
KIERTOILMA
3 160-170 0:40-1:20
Pellillä paistetut leivon-
naiset, arka täyte (esim.
rahka, kerma, hunajakak-
ku)
YLÄ-JA
ALALÄMPÖ
3 160-180
1)
0:40-1:20
Pizza (runsaasti täytet-
tä)
2
MULTI-
KIERTOILMA
1 180-200
1)
0:30-1:00
Pizza (ohut)
MULTI-
KIERTOILMA
1 200-220
1)
0:10-0:25
Pitaleipä
MULTI-
KIERTOILMA
1 200-220 0:08-0:15
Piirakka (Sveitsi)
MULTI-
KIERTOILMA
1 180-200 0:35-0:50
Pikkuleivät
Murotaikinapikkuleivät
MULTI-
KIERTOILMA
3 150-160 0:06-0:20
Pursotetut pikkuleivät
MULTI-
KIERTOILMA
3 140 0:20-0:30
Pursotetut pikkuleivät
YLÄ-JA
ALALÄMPÖ
3 160
1)
0:20-0:30
Vatkatusta taikinasta val-
mistetut pikkuleivät
MULTI-
KIERTOILMA
3 150-160 0:15-0:20
Munavaahtoleivokset,
marengit
MULTI-
KIERTOILMA
3 80-100 2:00-2:30
Leivonnaisen
laji
Uunin toiminto
Kanna-
tintaso
Lämpötila
°C
Aika
Tuntia
Min.
9
Mantelitortut
MULTI-
KIERTOILMA
3 100-120 0:30-0:60
Pienet hiivataikinaleivon-
naiset
MULTI-
KIERTOILMA
3 150-160 0:20-0:40
Pienet voitaikinaleivon-
naiset
MULTI-
KIERTOILMA
3 170-180
)
0:20-0:30
Sämpylät
MULTI-
KIERTOILMA
3 160
1)
0:20-0:35
Sämpylät
YLÄ-JA
ALALÄMPÖ
3 180
1)
0:20-0:35
Pienet kakut (20kpl/pelti)
MULTI-
KIERTOILMA
3 140
1)
0:20-0:30
Pienet kakut (20kpl/pelti)
YLÄ-JA
ALALÄMPÖ
3 170
1)
0:20-0:30
1) Esilämmitä uuni
2) Käytä rasvankeruupeltiä tai rasvapannua.
Leivonnaisen
laji
Uunin toiminto
Kanna-
tintaso
Lämpötila
°C
Aika
Tuntia
Min.
10
Paistaminen useammalla kannatintasolla
Leivonnaisen laji
MULTI-
KIERTOILMA
MULTI-
KIERTOILMA
Aika
Tuntia
Min.
Kannatintaso alhaalta
lukien
Lämpötila
ºC
2 tasolla 3 tasolla
Pellillä paistettavat leivonnaiset
Tuulihatut 1/4 --- 160-180
1))
1) Esilämmitä uuni
0:35-0:60
Strösselikakku, kuiva 1/3 --- 140-160 0:30-0:60
Pikkuleivät
Murotaikinapikkuleivät 1/3 1/3/5 150-160 0:15-0:35
Pursotetut pikkuleivät 1/3 1/3/5 140 0:20-0:60
Vatkatusta taikinasta val-
mistetut pikkuleivät
1/3 --- 160-170 0:25-0:40
Munavaahtoleivokset, ma-
rengit
1/3 --- 80-100 2:10-2:50
Mantelitortut 1/3 --- 100-120 0:40-1:20
Pienet hiivataikinaleivonnai-
set
1/3 --- 160-170 0:30-0:60
Pienet voitaikinaleivonnaiset 1/3 --- 170-180
1)
0:30-0:50
Sämpylät 1/4 --- 160 0:30-0:45
Pienet kakut (20kpl/pelti) 1/4 --- 140
1)
0:25-0:40
11
Leivontavinkkejä
Paistotulos Mahdollinen syy Korjaus
Kakku on liian vaalea
pohjasta
Väärä kannatintaso Paista kakku alemmalla kan-
natintasolla
Kakku laskeutuu (taiki-
nainen ja liian kostea)
Liian korkea paistolämpötila Säädä vähän alhaisempi läm-
pötila
Liian lyhyt paistoaika Pidennä paistoaikaa
Paistoaikaa ei voi lyhentää
valitsemalla korkeamman
lämpötilan
Taikinassa on liian paljon nes-
tettä
Käytä vähemmän nestettä.
Varmista, että sekoitusaika
on oikea, erityisesti kun val-
mistat taikinan monitoimi-
koneella
Kakku on liian kuiva Liian alhainen paistolämpötila Säädä lämpötila korkeam-
maksi
Liian pitkä paistoaika Lyhennä paistoaikaa
Kakku ruskistuu epäta-
saisesti
Liian korkea paistolämpötila
ja liian lyhyt paistoaika
Säädä paistolämpötila alhai-
semmaksi ja pidennä paisto-
aikaa
Taikina on jaettu epätasaisesti Jaa taikina tasaisesti pellille
Rasvasuodatin on kiinnitetty
paikalleen.
Irrota rasvasuodatin.
Kakku ei kypsy maini-
tussa paistoajassa
Liian alhainen lämpötila Säädä lämpötila vähän kor-
keammaksi
Rasvasuodatin on kiinnitetty
paikalleen.
Irrota rasvasuodatin.
12
Taulukko PIZZATASO
Taulukko: Kohokkaat ja kuorrutetut ruoat
Leivonnaislaji Uunin taso
Lämpötila
°C
Aika
Tuntia Min.
Pizza (ohut) 1 180 - 200
1)
1) Esilämmitä uuni
20 - 30
Pizza (runsastäytteinen) 1 180 - 200 20 - 30
Piiras 1 180 - 200 45 - 60
Pinaattipiiras 1 160 -180 45 - 60
Quiche Lorraine -juustopiiras 1 170 - 190 40 - 50
Pyöreä rahkapiirakka 1 140 - 160 60 - 90
Rahkapiirakka pellillä 1 140 - 160 50 - 60
Umpinainen omenapiiras 1 150 - 170 50 - 70
Vihannespiirakka 1 160 - 180 50 - 60
Pitaleipä 1 250 - 270
1)
10 - 20
Lehtitaikinaleivonnaiset 1 160 - 180
1)
40 - 50
Liekkikakku 1 250 - 270
1)
12 - 20
Piirakat 1 180 - 200
1)
15 - 25
Ruokalaji Uunin toiminto
Uunin
taso
Lämpötila
°C
Aika
Tuntia
Min.
Makaronilaatikko
YLÄ-JA
ALALÄMPÖ
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne
YLÄ-JA
ALALÄMPÖ
1 180-200 0:25-0:40
Kuorrutetut vihannek-
set
1)
1) Esilämmitä uuni
GRATINOINTI 1 160-170 0:15-0:30
Rapeaksi paistetut
patongit
1)
GRATINOINTI 1 160-170 0:15-0:30
Makeat kohokkaat
YLÄ-JA
ALALÄMPÖ
1 180-200 0:40-0:60
Kalakohokkaat
YLÄ-JA
ALALÄMPÖ
1 180-200 0:30-1:00
Täytetyt vihannekset GRATINOINTI 1 160-170 0:30-1:00
13
Paistaminen
Uunin toiminto: YLÄ-JA ALALÄMPÖ tai GRATINOINTI
Asenna rasvasuodatin paikalleen paistamisen ajaksi!
Paistoastiat
Kaikki kuumuutta kestävät astiat ovat sopivia paistamisessa (noudata
valmistajan antamia ohjeita!)
Kookkaat paistit voidaan paistaa suoraan rasvapellillä tai ritilän
päällä, jonka alle on asetettu rasvapelti.
Vähärasvaiset lihat on suositeltavaa paistaa paistovuoassa kannella
peitettynä. Tällä tavoin liha pysyy mehukkaana.
Jos lihan pinnan tulee ruskistua, paista se paistovuoassa ilman kant-
ta.
3 Paistotaulukkoja koskevat ohjeet
Taulukossa annetut ohjeet ovat suuntaa antavia.
Uunissa on suositeltavaa paistaa lihaa ja kalaa vain yhtä kiloa suu-
rempia määriä.
Kaada vähän nestettä paistoastiaan välttääksesi ruoasta erittyvän li-
hanesteen tai rasvan kiinnipalamisen.
Käännä paistia tarvittaessa (kun paistoajasta on kulunut 1/2 - 2/3).
Valele suuria paisteja ja linturuokia aika ajoin paistoliemellä. Valelu
parantaa lopputulosta.
Kytke uunista virta pois noin 10 minuuttia ennen paistoajan päätty-
mistä hyödyntääksesi jälkilämmön.
14
Paistotaulukko
Lihalaji Määrä
Uunin
toiminto
Uunin
taso
Lämpö-
tila
°C
Aika
Tuntia
Min.
Naudanliha
Patapaisti 1-1,5 kg
YLÄ-JA
ALALÄMPÖ
1 200-250 2:00-2:30
Paahtopaisti tai file
korkeus-
senttimet-
riä kohden
- punainen sisältä
korke
uscm:ä
kohden
GRATI-
NOINTI
1
190-
200
1)
0:05-0:06
- vaaleanpunainen
sisältä
korke
uscm:ä
kohden
GRATI-
NOINTI
1 180-190 0:06-0:08
- kypsä
korke
uscm:ä
kohden
GRATI-
NOINTI
1 170-180 0:08-0:10
Sianliha
Lapa, niska, kinkku 1-1,5 kg
GRATI-
NOINTI
1 160-180 1:30-2:00
Kyljys, kassler 1-1,5 kg
GRATI-
NOINTI
1 170-180 1:00-1:30
Lihamureke 750 g-1 kg
GRATI-
NOINTI
1 160-170 0:45-1:00
Sianpotkat
(esikypsennetty)
750 g-1 kg
GRATI-
NOINTI
1 150-170 1:30-2:00
Vasikanliha
Vasikanpaisti 1 kg
GRATI-
NOINTI
1 160-180 1:30-2:00
Vasikanpotkat 1,5-2 kg
GRATI-
NOINTI
1 160-180 2:00-2:30
Lammas
Lampaanviulu,
lampaanpaisti
1-1,5 kg
GRATI-
NOINTI
1 150-170 1:15-2:00
Lampaanselkä 1-1,5 kg
GRATI-
NOINTI
1 160-180 1:00-1:30
15
Riista
Jäniksenselkä/
jäniksenkoivet
- 1 kg
YLÄ-JA
ALALÄMPÖ
3
220-
250
1)
0:25-0:40
Kauriin-/hirven-
selkä
1,5-2 kg
YLÄ-JA
ALALÄMPÖ
1 210-220 1:15-1:45
Kauriin-/hirvenkoi-
vet
1,5-2 kg
YLÄ-JA
ALALÄMPÖ
1 200-210 1:30-2:15
Linnut
Paloitellut linnut / 200-250g
GRATI-
NOINTI
3 200-220 0:35-0:50
Broilerin puolikas / 400-500g
GRATI-
NOINTI
3 190-210 0:35-0:50
Broileri 1-1,5 kg
GRATI-
NOINTI
1 190-210 0:45-1:15
Ankka 1,5-2 kg
GRATI-
NOINTI
1 180-200 1:15-1:45
Hanhi 3,5-5 kg
GRATI-
NOINTI
1 160-180 2:30-3:30
Kalkkuna/kana
2,5-3,5 kg
GRATI-
NOINTI
1 160-180 1:45-2:30
4-6 kg
GRATI-
NOINTI
1 140-160 2:30-4:00
Kala (haudutettu)
Kokonainen kala 1-1,5 kg
YLÄ-JA
ALALÄMPÖ
1 / 3 210-220 0:45-1:15
1) Esilämmitä uuni
Lihalaji Määrä
Uunin
toiminto
Uunin
taso
Lämpö-
tila
°C
Aika
Tuntia
Min.
16
Taulukko PAISTOLÄMPÖMITTARI
Kypsennettävä ruoka Lihan sisälämpötila
Naudanliha
Paahtopaisti tai file, sisältä punainen
sisältä punertava (medium)
kypsä
45-50 °C
60-65 °C
75-80 °C
Porsaanliha
Porsaanlapa, kinkku, niska 80-82 °C
Kyljys (selkä, kassler 75-80 °C
Lihamureke 75-80 °C
Vasikanliha
Vasikanpaisti 75-80 °C
Vasikanpotka 85-90 °C
Lammas
Lampaanviulu 80-85 °C
Lampaanselkä 80-85 °C
Lammaspaisti, lampaanviulu 75-80 °C
Riista
Jäniksenselkä 70-75 °C
Jäniksenkoivet, -reidet 70-75 °C
Jänis, kokonainen 70-75 °C
Kauriin, saksanhirven selkä 70-75 °C
Kauriin, saksanhirven reisi 70-75 °C
17
HAUDUTUS
Uunin toiminto: HAUDUTUS.
Uunin toiminnolla HAUDUTUS paistista tulee hyvin murea ja mehukas.
HAUDUTUSmurealle, vähärasvaiselle lihalle ja kalalle.
HAUDUTUS ei sovellu esimerkiksi patapaistin tai porsaanpaistin valmis-
tamiseen.
Uuni lämpenee valittuun tai etukäteen säädettyyn lämpötilaan asti.
Kun lämpötila on saavutettu, kuuluu merkkiääni. Sitten uuni kytkeytyy
automaattisesti matalammalle lämmölle kypsentämistä jatkamaan.
HAUDUTUS MATALAL. soveltuu pienemmille lihapaloille, kuten pihveil-
le.
HAUDUTUS KORKEAL.
suuremmille lihapaloille, kuten häränfileille.
1 Huomio: Käytä paistamisessa rasvasuodatinta.
3 Uunin toiminnolla HAUDUTUS ruoka pitää aina kypsentää ilman kant-
ta.
1.Paista ruokaa pannussa kummaltakin puolelta 1 - 2 minuuttia hyvin
kuumalla.
2.Sijoita paistoastiaan tai suoraan uunipannun päällä olevalle ritilälle.
3.Aseta uuniin. Valitse uunin toiminto HAUDUTUS, valitse tarvittaessa
painike HAUDUTUS KORKEAL. ja kypsennä valmiiksi (ks. taulukkoa).
Taulukko HAUDUTUS
Kypsennettävä
ruoka
Paino
g
Asetus
Kanna-
tin
Kypsennysaika, min.
Punainen
(raaka)
Puolikypsä
(medium)
Paahtopaisti 800-1000
HAUDUTUS
KORKEAL.
2 90-110 130-140
Paahtopaisti 1200-1600
HAUDUTUS
KORKEAL.
2 120-130 160-170
Ulkofilé 600-1000
HAUDUTUS
KORKEAL.
2 55-75 95-110
Naudanlapa
(ydinluulla)
3,5 cm
HAUDUTUS
KORKEAL.
2 - 70-80
Liha ruskistetaan molemmin puolin paistinpannussa. Kokonaista lihapalaa n. 3-4min.
ja viipaloitua lihaa 1-1,5min. Laita liha sen jälkeen matalaan uuninkestävään vuo-
kaan. Valitse uunitoiminto. Kypsennysaika perustuu tilanteeseen, jossa uuni on kyp-
sennyksen alkaessa kylmä.
Anna lihan kypsennyksen jälkeen vetäytyä hetken, ennenkuin viipaloit sen.
18
Härän filé 600-1000
HAUDUTUS
MATALAL.
2 65-75 90-110
Härän filé viipaleina 2,5 cm
HAUDUTUS
MATALAL.
2 20-25 35-45
Entrecote 1,5 cm
HAUDUTUS
MATALAL.
2 15-25 30-35
T-luupihvi 2 cm
HAUDUTUS
MATALAL.
2 25-30 35-40
Porsaan filé 500-700
HAUDUTUS
MATALAL.
2 - 65-75
Porsaan filé
viipaleina
2,5 cm
HAUDUTUS
MATALAL.
- 35-45
Kypsennettävä
ruoka
Paino
g
Asetus
Kanna-
tin
Kypsennysaika, min.
Punainen
(raaka)
Puolikypsä
(medium)
Liha ruskistetaan molemmin puolin paistinpannussa. Kokonaista lihapalaa n. 3-4min.
ja viipaloitua lihaa 1-1,5min. Laita liha sen jälkeen matalaan uuninkestävään vuo-
kaan. Valitse uunitoiminto. Kypsennysaika perustuu tilanteeseen, jossa uuni on kyp-
sennyksen alkaessa kylmä.
Anna lihan kypsennyksen jälkeen vetäytyä hetken, ennenkuin viipaloit sen.
19
Tasogrillaus
Uunin toiminto: MINIGRILLI tai MAKSIGRILLI maksimilämpötila
1 Huomio: Grillauksen aikana uunin luukun on aina oltava kiinni.
3 Esikuumenna tyhjää uunia aina Grilli-toiminnossa 5 minuutin ajan!
Käytä grillaamisessa sekä ritilää että uunipeltiä.
Grillausajat ovat suuntaa-antavia.
Grillaus soveltuu erityisen hyvin matalien liha- ja kalapalojen kypsen-
tämiseen.
Grillaustaulukko
Grillattava ruoka Kannatintaso Grillausaika
1. puoli 2. puoli
Nakit, frikadellit 4 8-10 min. 6-8 min.
Porsaanfile 4 10-12 min. 6-10 min.
Makkarat 4 8-10 min. 6-8 min.
Naudanfilepihvit,
vasikanlihapihvit
4 6-7 min. 5-6 min.
Naudanfile, paahtopaisti
(noin 1 kg)
3 10-12 min. 10-12 min.
Paahtoleivät
1)
1) Käytä ritilää ilman peltiä, älä esilämmitä
3 4-6 min. 3-5 min.
Täytetyt paahtoleivät 3 6-8 min. ---
20
Sulatus
Uunin toiminto: PAKAST SULATUS (ilman lämpötilan säätöä)
Ota ruoka pakkauksestaan ja aseta lautaselle ritilän päälle.
Älä peitä lautasella tai vadilla, sillä peittäminen pidentää sulatusaikaa
huomattavasti.
Sulatuksessa ritilä asetetaan 1. tasolle alhaalta lukien.
Sulatustaulukko
Ruokalaji
Sulatusai-
ka
Min.
Jälkisula-
tusaika
Min.
Huomautuksia
Broileri, 1000 g 100-140 20-30
Aseta broileri isolle vadille ylösalaisin
käännetyn aluslautasen päälle
Käännä sulatuksen puolivälissä
Liha, 1000g 100-140 20-30 Käännä sulatuksen puolivälissä
Liha, 500g 90-120 20-30 Käännä sulatuksen puolivälissä
Forelli, 150g 25-35 10-15 ---
Mansikat, 300g 30-40 10-20 ---
Voi, 250g 30-40 10-15 ---
Kerma, 2 x 200g 80-100 10-15
Kerman voi vatkata, vaikka siinä on
vielä hiukan jäisiä kohtia
Torttu, 1400g 60 60 ---
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

Aeg-Electrolux E9971-4-M Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja

muilla kielillä