Electrolux EMM15150OW Ohjekirja

Kategoria
Kitchen & houseware accessories
Tyyppi
Ohjekirja
SISÄLTÖ
1. TURVALLISUUSTIEDOT................................................................................. 25
2. TURVALLISUUSOHJEET................................................................................ 27
3. LAITTEEN KUVAUS.........................................................................................28
4. KÄYTTÖÖNOTTO............................................................................................29
5. PÄIVITTÄINEN KÄYTTÖ..................................................................................29
6. LISÄVARUSTEIDEN KÄYTTÄMINEN..............................................................32
7. VIHJEITÄ JA NEUVOJA...................................................................................32
8. HOITO JA PUHDISTUS................................................................................... 44
9. VIANMÄÄRITYS...............................................................................................44
10. ASENNUS...................................................................................................... 45
SINUN PARHAAKSESI
Kiitämme teitä Electrolux-laitteen hankinnasta. Olette valinneet tuotteen, joka
perustuu vuosikymmenien aikana saatuun kokemukseen ja innovaatioon.
Kekseliäs ja tyylikäs laite, joka on suunniteltu teitä ajatellen. Laitetta
käyttäessänne voitte olla aina varma erinomaisista tuloksista.
Tervetuloa Electroluxiin.
Vieraile verkkosivullamme:
Saadaksesi käyttöön liittyviä neuvoja, esitteitä, vianmääritysohjeita ja huolto-
ohjeita:
www.electrolux.com
Tuotteen rekisteröimiseksi parempaa huoltoa varten:
www.registerelectrolux.com
Ostaaksesi laitteesi lisävarusteita, kulutusosia ja alkuperäisiä varaosia:
www.electrolux.com/shop
ASIAKASPALVELU JA HUOLTO
Suosittelemme alkuperäisten varaosien käyttöä.
Pidä seuraavat tiedot saatavilla ottaessasi yhteyttä valtuutettuun
huoltoliikkeeseemme. Malli, tuotenumero, sarjanumero.
Kyseiset tiedot löytyvät laitteen arvokilvestä.
Varoitukset/huomautukset ja turvallisuusohjeet
Yleisohjeet ja vinkit
Ympäristönsuojeluohjeita
Oikeus muutoksiin pidätetään.
www.electrolux.com24
1. TURVALLISUUSTIEDOT
Lue laitteen mukana toimitetut ohjeet ennen laitteen
asennusta ja käyttöä. Valmistaja ei ota vastuuta henkilö-
tai omaisuusvahingoista, jotka aiheutuvat laitteen
virheellisestä asennuksesta tai käytöstä. Pidä ohjeet
aina laitteen mukana tulevia käyttökertoja varten.
1.1 Lasten ja taitamattomien henkilöiden turvallisuus
VAROITUS!
Tukehtumis-, henkilövamma- tai pysyvän
vammautumisen vaara.
Vähintään 8 vuotta täyttäneet lapset ja sellaiset
henkilöt, joiden fyysiset, sensoriset tai henkiset kyvyt
eivät ole tähän riittäviä tai joilla ei ole laitteen
tuntemusta tai kokemusta sen käytöstä, saavat
käyttää tätä laitetta ainoastaan silloin, kun heidän
turvallisuudestaan vastaava henkilö valvoo ja ohjaa
heitä käyttämään laitetta turvallisesti ja ymmärtämään
sen käyttöön liittyvät vaarat.
Älä anna lasten leikkiä laitteella.
Alle 3-vuotiaita lapsia ei saa jättää ilman valvontaa
laitteen lähelle.
Pidä kaikki pakkausmateriaalit lasten
ulottumattomissa.
Pidä lapset ja kotieläimet poissa laitteen luota silloin,
kun se on toiminnassa tai se jäähtyy. Laitteen
kosketettavissa olevat osat ovat kuumia.
Jos laitteessa on lapsilukko, suosittelemme sen
käyttämistä.
Lapset eivät saa suorittaa puhdistusta tai huoltoa
ilman valvontaa.
Pidä laite ja sen johto alle 8-vuotiaiden lasten
ulottumattomissa.
SUOMI 25
1.2 Yleiset turvallisuusohjeet
Laite on tarkoitettu käytettäväksi kotiympäristöissä ja
vastaavissa ympäristöissä, kuten:
maatalot, henkilöstön keittiöympäristöt liikkeissä,
toimistoissa ja muissa työympäristöissä
hotellien, motellien ja muiden majatalojen
asiakkaiden käyttöympäristöt.
Laitteen sisäosa kuumenee käytön aikana. Älä
kosketa laitteen lämpövastuksiin. Käytä aina
uunikintaita, kun käsittelet lisävarusteita tai
uunivuokia.
Laitteen puhdistuksessa ei saa käyttää painepesuria.
Kytke laite pois toiminnasta ja irrota pistoke
pistorasiasta ennen ylläpitotoimien aloittamista.
Mikäli luukku tai luukun tiivisteet ovat vaurioituneet,
laitetta ei saa käyttää ennen kuin ammattitaitoinen
henkilö on korjannut sen.
Jos virtajohto vaurioituu, sen saa vaaratilanteiden
välttämiseksi vaihtaa vain valmistaja, valtuutettu
huoltoliike tai vastaava ammattitaitoinen henkilö.
Ainoastaan ammattitaitoinen henkilö saa suorittaa
huolto- tai korjaustoimenpiteet, joissa
mikroaaltoenergialta suojaava suojakansi on
poistettava.
Älä käytä tätä laitetta ulkoisella ajastimella tai erillisellä
kaukosäädinjärjestelmällä.
Älä lämmitä nesteitä ja muita elintarvikkeita
tiivistetyissä astioissa. Ne voivat räjähtää.
Käytä ainoastaan välineitä, jotka sopivat
mikroaaltouunissa käytettäviksi.
Syttymisvaaran vuoksi laitetta on valvottava, jos
ruokaa lämmitetään muovi- tai paperiastioissa.
Laite on tarkoitettu elintarvikkeiden ja juomien
lämmittämiseen. Henkilö-, syttymis- tai tulipalovaara
on olemassa, jos laitteella kuivataan elintarvikkeita tai
vaatteita tai lämmitetään lämmitysalustoja, tossuja,
sieniä, kosteita liinoja tms.
www.electrolux.com26
Jos laitteesta pääsee savua, kytke laite pois
toiminnasta tai irrota pistoke pistorasiasta. Pidä luukku
kiinni, jotta liekit tukahtuvat.
Juomien kuumentaminen mikroaaltotoiminnolla voi
aiheuttaa viivästyneen kiehumisen. Käsittele astiaa
varovasti.
Ravistele tuttipullojuomaa ja sekoita
vauvanruokatölkin sisältö ja tarkista lämpötila ennen
kuin annat ruoan lapselle palovammojen välttämiseksi.
Laitteella ei saa lämmittää kananmunia kuorineen ja
keitettyjä kananmunia, sillä ne voivat räjähtää jopa
mikroaaltolämmityksen päätyttyä.
Laite tulee puhdistaa säännöllisesti ja kaikki
ruokajäämät tulee poistaa.
Jos laitetta ei pidetä puhtaana, sen pinnan kunto voi
heikentyä, jolloin laitteen käyttöikä voi lyhentyä ja
mahdollisia vaaratilanteita esiintyä.
Kosketettavissa olevien pintojen lämpötila saattaa tulla
kuumaksi laitteen toiminnan aikana.
Mikroaaltouunia ei saa sijoittaa kalustekaapin sisälle,
ellei sitä ole tarkoitettu kalusteeseen asennettavaksi.
Laitteiden takaosan pinta on asetettava seinää vasten.
Älä käytä hankausaineita tai teräviä metallikaapimia
lasiluukun puhdistamisessa, sillä ne voivat naarmuttaa
pintaa, mistä voi olla seurauksena luukun lasin
särkyminen.
2. TURVALLISUUSOHJEET
2.1 Asennus
VAROITUS!
Asennuksen saa suorittaa
vain ammattitaitoinen
henkilö.
Vaurioitunutta laitetta ei saa asentaa
tai käyttää.
Noudata koneen mukana toimitettuja
ohjeita.
Laite voidaan sijoittaa lähes minne
tahansa keittiössä. Sijoita uuni
tasaiselle ja tukevalle alustalle ja
tarkista, että ilmanvaihtoaukot eivät
ole tukossa ja että laitteen alle jää
rako (riittävän ilmankierron
varmistamiseksi).
2.2 Sähköliitännät
VAROITUS!
Tulipalo- ja sähköiskuvaara.
Kaikki sähkökytkennät tulee jättää
asiantuntevan sähköasentajan
vastuulle.
SUOMI 27
Laite on kytkettävä maadoitettuun
pistorasiaan.
Varmista, että arvokilven sähkötiedot
vastaavat kotitalouden sähköverkon
arvoja. Ota muussa tapauksessa
yhteyttä sähköasentajaan.
Jos laite kytketään pistorasiaan
jatkojohdolla, tarkista, että johto on
maadoitettu.
Varmista, ettei pistoke ja virtajohto
vaurioidu. Ota yhteyttä
huoltopalveluun tai sähköasentajaan
vaurioituneen virtajohdon
vaihtamiseksi.
Älä vedä virtajohdosta pistoketta
irrottaessasi. Vedä aina pistokkeesta.
2.3 Käyttö
VAROITUS!
Henkilövahinkojen,
palovammojen ja
sähköiskujen tai räjähdyksen
vaara.
Älä muuta laitteen teknisiä
ominaisuuksia.
Älä jätä laitetta ilman valvontaa
toiminnan aikana.
Älä paina avointa uunin luukkua.
Varmista, ettei tuuletusaukoissa ole
esteitä.
Älä käytä laitetta työtasona tai sen
sisätilaa tavaroiden tai tuotteiden
säilyttämiseen.
2.4 Hoito ja puhdistus
VAROITUS!
Ne voivat aiheuttaa
henkilövahinkoja, tulipaloja
tai laitteen vaurioitumisen.
Kytke laite pois toiminnasta ja irrota
pistoke pistorasiasta ennen
ylläpitotoimien aloittamista.
Puhdista laite säännöllisesti, jotta
pintamateriaali ei vaurioidu.
Älä anna ruokaroiskeiden tai
pesuaineen jäämien kerääntyä luukun
tiivisteeseen.
Laitteeseen jäänyt rasva tai ruoka voi
aiheuttaa tulipalon.
Puhdista laite kostealla pehmeällä
liinalla. Käytä vain mietoja
puhdistusaineita. Älä käytä
hankausainetta, hankaavia
pesulappuja, liuottimia tai
metalliesineitä.
Jos käytät uuninpuhdistussuihketta,
noudata tuotepakkauksessa olevia
turvallisuusohjeita.
2.5 Hävittäminen
VAROITUS!
Henkilövahinko- tai
tukehtumisvaara.
Irrota pistoke pistorasiasta.
Leikkaa johto irti ja hävitä se.
3. LAITTEEN KUVAUS
3.1 Laitteen osat
1 2 3 4
8 7 6 5
1
Valo
2
Lukitusjärjestelmä
3
Käyttöpaneeli
4
Tehonsäädin
5
Ajastimen säädin
6
Luukun avauspainike
7
Aallonohjaimen suojus
8
Pyörivän alustan akseli
www.electrolux.com28
3.2 Varusteet
Pyörivä alustakokoonpano
Käytä aina pyörivää
alustakokoonpanoa
valmistaessasi ruokaa
mikroaaltouunilla.
Lasialusta ja rullaohjain.
4. KÄYTTÖÖNOTTO
VAROITUS!
Lue turvallisuutta koskevat
luvut.
4.1 Uuden laitteen
puhdistaminen
HUOMIO!
Lue ohjeet kohdasta "Hoito
ja puhdistus".
Poista kaikki osat ja ylimääräiset
pakkausmateriaalit mikroaaltouunista.
Puhdista laite ennen ensimmäistä
käyttökertaa.
5. PÄIVITTÄINEN KÄYTTÖ
VAROITUS!
Lue turvallisuutta koskevat
luvut.
5.1 Yleistietoa laitteen käytöstä
Kun laite on kytketty pois päältä, anna
ruoan olla joidenkin minuuttien ajan.
Poista alumiinifolio, metalliastiat jne.
ennen ruoan valmistamista.
Kypsennys
Jos mahdollista, peitä kypsennettävä
ruoka materiaalilla, joka sopii
käytettäväksi mikroaaltouunissa. Voit
jättää ruoan peittämättä vain silloin,
kun haluat saavuttaa rapean
lopputuloksen.
Älä ylikypsennä ruokia valitsemalla
liian suuren tehon tai pitkän aika-
asetuksen. Ruoka voi kuivua, palaa
tai syttyä.
Älä käytä laitetta kananmunien tai
etanoiden kypsentämiseen kuorineen,
sillä ne voivat räjähtää. Munakkaissa
munankeltuaiset on lävistettävä ensin.
Pistä ruokaan haarukalla useita
kertoja reikiä ennen kypsentämistä,
kun ruoassa on "kalvo" tai "kuori"
(esim. perunat, tomaatit, makkarat).
Täten vältät ruoan räjähtämisen.
Aseta pitempi aika-asetus, jos ruoka
on viileää tai pakastettu.
Kastiketta sisältävää ruokaa on
sekoitettava aika ajoin.
Vihannekset, jotka ovat rakenteeltaan
kovia (esim. porkkanat, herneet tai
kukkakaali), tulee kypsentää vedessä.
Käännä suurempia kappaleita
kypsennyksen puolivälissä.
Jos mahdollista, leikkaa vihannekset
samankokoisiksi paloiksi.
Käytä tasaisia leveitä astioita.
Älä käytä posliini-, keraamisia tai
saviastioita, joissa on pieniä reikiä
(esim. kahvoissa tai lasittomissa
pohjissa). Reikiin pääsevä kosteus voi
aiheuttaa astian halkeamisen
lämmittäessä.
Lasialusta toimii lämmitettävien
ruokien tai nesteiden työalustana.
Mikroaaltouunin toiminta edellyttää
sen käyttöä.
Lihan, linnunlihan ja kalan
sulattaminen
Aseta pakasteruoka ilman pakkausta
pienelle ylösalaisin käännetylle
SUOMI 29
lautaselle astiaan, jotta sulanut neste
valuu astiaan.
Käännä ruoka sulatuksen
puolivälissä. Jos mahdollista, jaa ja
poista sitten sulaneet kappaleet.
Voin, kakkupalojen, rahkan
sulattaminen
Älä sulata ruokaa kokonaan
laitteessa, vaan anna ruoan sulaa
huoneenlämpötilassa. Tulos on tällöin
tasaisempi. Poista kaikki metalli- tai
alumiinipakkaukset kokonaan ennen
sulattamista.
Hedelmien ja vihannesten
sulattaminen
Älä sulata laitteessa kokonaan
hedelmiä ja vihanneksia, joita
halutaan käyttää raakoina. Anna
niiden sulaa huoneenlämpötilassa.
Voit käyttää korkeampaa tehoa
mikroaaltouunissa, kun kypsennät
hedelmiä ja vihanneksia sulattamatta
niitä ensin.
Valmisruoat
Voit valmistaa valmisaterioita
laitteessa vain silloin, kun niiden
pakkaus sopii mikroaaltouuniin
käytettäväksi.
Noudata pakkauksessa olevia
valmistajan ohjeita (esim. poista
metallikansi ja lävistä muovikalvo).
Sopivat keittoastiat ja materiaalit
Keittoastia / materiaali Mikroaalto
Sulattami‐
nen
Lämmitys Kypsen‐
nys
Uunin kestävä lasi ja posliini (ei metalliosia,
esim. Pyrex, kuumuutta kestävä lasi)
X X X
Uuniin sopimaton lasi ja posliini
1)
X -- --
Lasi ja lasikeraaminen uunin/sulatuksen
kestävä materiaali (esim. Arcoflam), grillin
ritilä
X X X
Keramiikka
2)
, saviastiat
2)
.
X X X
Kuumuuden kestävyys jopa 200 °C
3)
X X X
Pahvi, paperi X -- --
Talouskelmu X -- --
Paistopussi mikroaaltouunin kestävällä sul‐
kijalla
3)
X X X
Metalliset paistoalustat (esim. emali, valur‐
auta)
-- -- --
Uunivuoat, musta lakka tai silikonipäällys‐
teiset
3)
-- -- --
Leivinpelti -- -- --
Ruskistusastiat (esim. ruskistuspannu tai -
lautanen)
-- X X
www.electrolux.com30
Keittoastia / materiaali Mikroaalto
Sulattami‐
nen
Lämmitys Kypsen‐
nys
Valmisruoat pakkauksissa
3)
X X X
1)
Ei hopeisia, kultaisia, platina- tai metallilevyjä/-koristeita
2)
Ilman kvartsi- tai metalliosia tai metallia sisältäviä lasitteita
3)
Noudata valmistajan ohjeita maksimilämpötilaan liittyen.
X sopiva
-- sopimaton
5.2 Mikroaaltouunin kytkeminen
toimintaan ja pois toiminnasta
HUOMIO!
Älä anna mikroaaltouunin
toimia, jos sen sisällä ei ole
ruokaa.
1. Käännä tehonsäädintä
tehoasetuksen valitsemiseksi.
2. Käännä ajastimen säädintä ajan
asettamiseksi, mikroaaltouuni
kytkeytyy tällöin automaattisesti
toimintaan.
Jos haluat asettaa ajastimen alle 2
minuutiksi, aseta ensin ajastin yli 2
minuutiksi ja käännä sitten säädin
takaisin haluamasi ajan kohdalle.
Mikroaaltouuni käynnistyy
automaattisesti, kun tehotaso ja aika on
asetettu ja luukku suljettu.
Mikroaaltouunin kytkeminen pois
toiminnasta:
Odota, että laite kytkeytyy
automaattisesti pois päältä, kun
ajastimen säädin saavuttaa Pois
toiminnasta -asennon ja laitteesta
kuuluu äänimerkki.
Käännä ajastimen säädin Pois
toiminnasta -asentoon.
Paina luukun avauspainiketta. Laite
pysähtyy automaattisesti. Sulje luukku
jatkaaksesi kypsennystä. Tarkista
ruoka tämän lisätoiminnon avulla.
5.3 Tehon asetustaulukko
Symboli Tehoasetus Teho
Kevyt lämmitys 80 Watt
Lämmitys 130 Watt
Sulatus 190 Watt
Matala 280 Watt
Keskitaso 360 Watt
Keskikorkea 430 Watt
SUOMI 31
Symboli Tehoasetus Teho
Korkea 500 Watt
6. LISÄVARUSTEIDEN KÄYTTÄMINEN
VAROITUS!
Lue turvallisuutta koskevat
luvut.
6.1 Pyörivän
alustakokoonpanon
asentaminen
HUOMIO!
Älä kypsennä ruokaa ilman
pyörivää
alustakokoonpanoa. Käytä
ainoastaan mikroaaltouunin
mukana toimitettua pyörivää
alustakokoonpanoa.
Älä koskaan valmista ruokaa
suoraan lasialustan päällä.
1. Aseta rullaohjain pyörivän alustan
akselin ympärille.
2. Aseta lasialusta rullaohjaimeen.
7. VIHJEITÄ JA NEUVOJA
VAROITUS!
Lue turvallisuutta koskevat
luvut.
Keittotaulukoissa mainitut
tehoasetukset ja
kypsennysajat ovat
ainoastaan suuntaa antavia.
Lämpötila ja paistoaika
riippuvat reseptistä sekä
käytettyjen ainesten
laadusta ja määrästä.
7.1 Mikroaaltoa koskevia vinkkejä
Ongelma Korjaustoimenpide
Et löydä valmistettavaa ruokamäär‐
ää koskevia tietoja.
Katso vastaavan ruoan tiedot. Pidennä tai ly‐
hennä kypsennysaikoja seuraavan säännön
mukaisesti: Kaksinkertainen määrä = lähes
kaksinkertainen aika, Puolet pienempi
määrä = puolet lyhyempi aika
Ruoasta tuli liian kuivaa. Aseta lyhyempi kypsennysaika tai valitse alhai‐
sempi mikroaaltouunin teho.
Ruoka ei ole sulanut, se ei ole kuu‐
maa tai kypsää ennen asetetun ajan
päättymistä.
Aseta pitempi kypsennysaika tai suurempi te‐
ho. Huomaa, että suuret astiat vaativat pitem‐
män ajan.
www.electrolux.com32
Ongelma Korjaustoimenpide
Kun asetettu aika päättyy, ruoka on
ylikuumentunut reunoilta, mutta ei
vielä valmista keskeltä.
Aseta seuraavalla kerralla pienempi teho ja pit‐
empi aika. Sekoita nesteitä, kuten keittoja,
puolivälissä.
Riisin kohdalla parhaat tulokset
saavutetaan käyttämällä matalaa ja
leveää astiaa.
Seisonta-aika on keittotaulukoissa.
Tämä arvo osoittaa, kuinka pitkään
ruoan on oltava laitteessa tai sen
ulkopuolella kypsennyksen jälkeen.
Lämpö jakautuu tällöin tasaisesti
ruokaan.
7.2 Sulatus
Sulata liha aina rasvainen puoli alaspäin.
Älä sulata peitettyä lihaa, koska se voi
kypsyä sulamisen sijaan.
Sulata kokonainen kana aina rintapuoli
alaspäin.
Naudanliha
Ruokalaji Paino (g) Tehoase‐
tus
Aika
(min)
Seisonta-
aika [min]
Kommentit
Jauheliha 450 Sulatus 11 – 14 15 – 20
Hajota osiin ja
poista sulaneet
kappaleet.
Lihan haudut‐
taminen
675 Sulatus 14 – 18 25 – 30
Jaa osiin ja muu‐
ta kappaleiden
asentoa.
Piirakat
450 (110
g/kpl)
Sulatus 10 – 12 15 – 20
Käännä ruoka
puolivälissä.
Pihvit 200 °C Sulatus 5 – 7 10 – 15
Hajota osiin ja
poista sulaneet
kappaleet. Kään‐
nä ruoka puolivä‐
lissä.
Goulash 500 Sulatus 11 – 14 15 – 20
Jaa osiin ja muu‐
ta lihan asentoa.
Poista sulaneet
osat.
Makkarasiivut 100 Sulatus 3 – 5 5 – 10
Käännä ruoka
puolivälissä.
Porsaanliha
Ruokalaji Paino (g) Tehoase‐
tus
Aika
(min)
Seisonta-
aika [min]
Kommentit
Grillikyljet 450 Sulatus 10 – 12 25 – 30
Jaa osiin ja muu‐
ta kappaleiden
asentoa.
SUOMI 33
Ruokalaji Paino (g) Tehoase‐
tus
Aika
(min)
Seisonta-
aika [min]
Kommentit
Kyljykset
500 (125
g/kpl)
Sulatus 11 – 14 25 – 30
Jaa osiin ja kään‐
nä kappaleet.
Porsaan jau‐
heliha
450 Sulatus 11 – 14 15 – 20
Hajota osiin ja
poista sulaneet
kappaleet.
Goulash 500 Sulatus 12 – 15 15 – 20
Jaa osiin ja muu‐
ta lihan asentoa.
Poista sulaneet
osat.
Lintupaisti
Ruokalaji Paino (g) Tehoase‐
tus
Aika
(min)
Seisonta-
aika [min]
Kommentit
Kokonainen
kana
1125 Sulatus 25 – 29 45 – 90
Käännä ruoka
puolivälissä. Pei‐
tä tarvittaessa
alumiinifoliolla.
Kanan rintafi‐
leet
450 Sulatus 15 – 18 15 – 30
Jaa osiin ja muu‐
ta kappaleiden
asentoa.
Kanapalat 900 Sulatus 22 – 25 25 – 30
Jaa osiin ja muu‐
ta kappaleiden
asentoa.
Kanan reisipa‐
lat
675 Sulatus 18 – 22 15 – 30
Jaa osiin ja muu‐
ta kappaleiden
asentoa.
Kala ja merenherkut
Ruokalaji Paino (g) Tehoase‐
tus
Aika
(min)
Seisonta-
aika [min]
Kommentit
Kokonainen
kala
450 Sulatus 9 – 11 15 – 20
Käännä ruoka
puolivälissä. Pei‐
tä tarvittaessa
alumiinifoliolla.
Kalafileet 675 Sulatus 12 – 14 15 – 20
Jaa osiin ja kään‐
nä kappaleet.
Katkaravut 225 Sulatus 4 – 5 15 – 20
Jaa osiin ja muu‐
ta kappaleiden
asentoa.
www.electrolux.com34
Maitotuotteet
Ruokalaji Paino (g) Tehoase‐
tus
Aika
(min)
Seisonta-
aika [min]
Kommentit
Rahka 250 Sulatus 8 – 10 3 – 5
Poista alumiinio‐
sat, käännä puo‐
livälissä.
Voi 250 Sulatus 2 – 3 3 – 5
Poista alumiinio‐
sat, käännä puo‐
livälissä.
Juusto 250 Sulatus 3:30 – 4 3 – 5
Poista alumiinio‐
sat, käännä puo‐
livälissä.
Kerma 200 °C Sulatus 7 – 9 3 – 5
Poista alumiinio‐
sat, käännä puo‐
livälissä.
Kakut / leivonnaiset
Ruokalaji Paino (g) Tehoase‐
tus
Aika
(min)
Seisonta-
aika [min]
Kommentit
Juustopiiras 1 kappale Sulatus 1 –1:30 -
Käännä toisin‐
päin puolivälissä.
Kakku 1 kappale Sulatus 1 –1:30 -
Käännä toisin‐
päin puolivälissä.
Kuivakakku
(esim. sokeri‐
kakku)
1 kappale Sulatus 1:30 – 2 1 – 2
Käännä toisin‐
päin puolivälissä.
Hedelmäkakku 1 kappale Sulatus 1:30 – 2 1 – 2
Käännä ruoka
puolivälissä.
Leipäviipaleet 300 Sulatus 3 – 4 1 – 2
Käännä ruoka
puolivälissä.
Sämpylät
4 kappa‐
letta
Sulatus 1 –1:30 1 – 2
Käännä ruoka
puolivälissä.
Hedelmät
Ruokalaji Paino (g) Tehoase‐
tus
Aika
(min)
Seisonta-
aika [min]
Kommentit
Mansikat 300 Sulatus 5 – 6 2 – 3
Sekoita puolivä‐
lissä.
Luumut, kirsi‐
kat, vadelmat,
mustaherukat,
aprikoosit
250 Sulatus 4 – 5 2 – 3
Sekoita puolivä‐
lissä.
SUOMI 35
7.3 Kypsennys
Poista aina jäähdytetty liha ja linnunliha
jääkaapista vähintään 30 minuuttia
ennen kypsentämistä.
Anna lihan, linnunlihan, kalan ja
vihannesten olla peitettynä
kypsennyksen jälkeen.
Sivele hiukan öljyä tai voisulaa kalan
päälle.
Kaikki vihannekset tulee kypsentää
täydellä mikroaaltoteholla.
Lisää 30 – 45 ml kylmää vettä jokaiseen
250 g vihanneksia.
Leikkaa tuoreet vihannekset
samankokoisiksi paloiksi ennen
kypsentämistä. Kypsennä vihanneksia
astia peitettynä.
Liha
Ruokalaji Paino (g) Tehoase‐
tus
Aika
(min)
Seisonta-
aika [min]
Kommentit
Naudanliha:
- Raaka
- Puolikypsä
- Kypsä
450
Keskikor‐
kea
10 – 12
11 – 14
13 – 16
5 – 10
Peitä. Käännä
ruokaa useita
kertoja kypsen‐
nyksen aikana.
Porsaanliha 450 Suuri teho 14 – 18 5 – 10
Peitä. Käännä
ruokaa useita
kertoja kypsen‐
nyksen aikana.
Pekoni 450 Suuri teho 10 – 12 5 – 10
Peitä. Käännä
ruokaa useita
kertoja kypsen‐
nyksen aikana.
Lintupaisti
Ruokalaji Paino (g) Tehoase‐
tus
Aika
(min)
Seisonta-
aika [min]
Kommentit
Kokonainen
kana
900 Suuri teho 16 – 24 5 – 10
Peitä. Käännä
ruokaa useita
kertoja kypsen‐
nyksen aikana.
Kanapalat 450
Keskikor‐
kea
7 – 11 5 – 10
Peitä. Käännä
ruokaa useita
kertoja kypsen‐
nyksen aikana.
Kanan rintafi‐
lee (luinen)
450
Keskikor‐
kea
8 – 12 5 – 10
Peitä. Käännä
ruokaa useita
kertoja kypsen‐
nyksen aikana.
www.electrolux.com36
Kala
Ruokalaji Paino (g) Tehoase‐
tus
Aika
(min)
Seisonta-
aika [min]
Kommentit
Kalafileet 450 Suuri teho 6 – 10 5 – 10
Peitä. Käännä
ruokaa useita
kertoja kypsen‐
nyksen aikana.
Kokonainen
makrilli (puh‐
distettu ja val‐
misteltu)
450 Suuri teho 6 – 10 5 – 10
Peitä. Käännä
ruokaa useita
kertoja kypsen‐
nyksen aikana.
Kokonainen
taimen (puh‐
distettu ja val‐
misteltu)
450 Suuri teho 7 – 12 5 – 10
Peitä. Käännä
ruokaa useita
kertoja kypsen‐
nyksen aikana.
Lohipalat 450 Suuri teho 6 – 10 5 – 10
Peitä. Käännä
ruokaa useita
kertoja kypsen‐
nyksen aikana.
Tuoreet vihannekset
Ruokalaji Paino
(g)
Tehoase‐
tus
Aika
(min)
Seisonta-ai‐
ka [min]
Kommentit
Parsakaali
250
500
Suuri teho
4 – 6
7 – 9
2 – 3
Peitä. Sekoita
kerran kypsen‐
nyksen aikana ja
kerran kypsen‐
tämisen jälkeen.
Ruusukaali 250 Suuri teho 5 – 6 2 – 3
Lisää 60 – 75 ml
vettä. Peitä. Se‐
koita kerran kyp‐
sennyksen aika‐
na ja kerran kyp‐
sentämisen
jälkeen.
Porkkanat 250 Suuri teho 4 – 6 2 – 3
Peitä. Sekoita
kerran kypsen‐
nyksen aikana ja
kerran kypsen‐
tämisen jälkeen.
Kukkakaali
250
500
Suuri teho
4 – 6
7 – 9
2 – 3
Peitä. Sekoita
kerran kypsen‐
nyksen aikana ja
kerran kypsen‐
tämisen jälkeen.
SUOMI 37
Ruokalaji Paino
(g)
Tehoase‐
tus
Aika
(min)
Seisonta-ai‐
ka [min]
Kommentit
Kesäkurpitsa 250 Suuri teho 4 – 6 2 – 3
Lisää 30 ml vettä
tai 2 rkl voita. Pei‐
tä. Sekoita kerran
kypsennyksen ai‐
kana ja kerran
kypsentämisen
jälkeen.
Munakoiso 250 Suuri teho 4 – 6 2 – 3
Peitä. Sekoita
kerran kypsen‐
nyksen aikana ja
kerran kypsen‐
tämisen jälkeen.
Purjosipulit 250 Suuri teho 4 – 6 2 – 3
Leikkaa paksuiksi
siivuiksi. Peitä.
Sekoita kerran
kypsennyksen ai‐
kana ja kerran
kypsentämisen
jälkeen.
Sienet
125
250
Suuri teho
3 – 5
5 – 7
2 – 3
Älä lisää vettä.
Peitä. Sekoita
kerran kypsen‐
nyksen aikana ja
kerran kypsen‐
tämisen jälkeen.
Poista neste en‐
nen tarjoilua.
Sipulit 250 Suuri teho 4 – 6 2 – 3
Lisää 15 ml vettä.
Peitä. Sekoita
kerran kypsen‐
nyksen aikana ja
kerran kypsen‐
tämisen jälkeen.
Pippuria 250 Suuri teho 5 – 7 2 – 3
Peitä. Sekoita
kerran kypsen‐
nyksen aikana ja
kerran kypsen‐
tämisen jälkeen.
Kuoritut peru‐
nat
250
500
Suuri teho
5 – 7
10 – 12
2 – 3
Peitä. Sekoita
kerran kypsen‐
nyksen aikana ja
kerran kypsen‐
tämisen jälkeen.
Uuniperunat 800 Suuri teho 15 – 18 2 – 3
Peitä, sekoita
puolivälissä.
www.electrolux.com38
Ruokalaji Paino
(g)
Tehoase‐
tus
Aika
(min)
Seisonta-ai‐
ka [min]
Kommentit
Kaali 250 Suuri teho 7 – 9 2 – 3
Peitä. Sekoita
kerran kypsen‐
nyksen aikana ja
kerran kypsen‐
tämisen jälkeen.
Pakastevihannekset
Ruokalaji Paino (g) Tehoase‐
tus
Aika
(min)
Seisonta-
aika [min]
Kommentit
Pinaatti 125 Suuri teho 3 – 5 2 – 3
Lisää 15 ml vet‐
tä. Peitä. Sekoita
kerran kypsen‐
nyksen aikana ja
kerran kypsen‐
tämisen jälkeen.
Parsakaali 250 Suuri teho 4 – 6 2 – 3
Lisää 30 ml vet‐
tä. Peitä. Sekoita
kerran kypsen‐
nyksen aikana ja
kerran kypsen‐
tämisen jälkeen.
Herneet 250 Suuri teho 4 – 6 2 – 3
Lisää 15 ml vet‐
tä. Peitä. Sekoita
kerran kypsen‐
nyksen aikana ja
kerran kypsen‐
tämisen jälkeen.
Vihreät pavut 250 Suuri teho 5 – 7 2 – 3
Lisää 30 ml vet‐
tä. Peitä. Sekoita
kerran kypsen‐
nyksen aikana ja
kerran kypsen‐
tämisen jälkeen.
Vihannesse‐
koitus (porkka‐
na/herne/mais‐
si)
250 Suuri teho 5 – 7 2 – 3
Lisää 15 ml vet‐
tä. Peitä. Sekoita
kerran kypsen‐
nyksen aikana ja
kerran kypsen‐
tämisen jälkeen.
Vihannesse‐
koitus (kiina‐
laiseen tyyliin)
250 Suuri teho 6 – 8 2 – 3
Lisää 15 ml vet‐
tä. Peitä. Sekoita
kerran kypsen‐
nyksen aikana ja
kerran kypsen‐
tämisen jälkeen.
SUOMI 39
Sulattaminen
Ruokalaji Paino (g) Tehoase‐
tus
Aika
(min)
Seisonta-
aika [min]
Kommentit
Suklaa/suklaa‐
päällyste
150 Keskitaso 3 – 4 2 – 3
Sekoita puolivä‐
lissä.
Voi 100 Keskitaso 2 – 3 2 – 3
Sekoita puolivä‐
lissä.
7.4 Uudelleen lämmitys
Kun lämmität uudelleen valmisruokia,
noudata aina pakkauksessa olevia
ohjeita.
Ruokalaji Paino (g) Tehoase‐
tus
Aika
(min)
Seisonta-
aika [min]
Kommentit
Lasten ruoka 128 Suuri teho 0:50 1 – 2
Sekoita puolivä‐
lissä. Tarkista
lämpötila!
Vauvan maito
100 ml
225 ml
Suuri teho
0:30 – 1
1 – 1:30
1 – 2
Aseta lusikka
pulloon, sekoita
ja tarkista lämpö‐
tila!
Voileipä tai
sämpylä
1 sämpy‐
Suuri teho 0:30 – 1 1 – 2
Kääri paperipyyh‐
keeseen ja aseta
lasivuokaan.
Älä käytä kierrä‐
tettyjä paperi‐
pyyhkeitä.
Puolivalmisteet 400 - 500 Suuri teho 7 – 10 2 – 3
Poista mahdolli‐
set alumiinikan‐
net. Käännä kyp‐
sennyksen puoli‐
välissä
Pakastetut val‐
misateriat
400 - 500 Suuri teho 8 – 12 2 – 3
Poista mahdolli‐
set alumiinikan‐
net. Käännä kyp‐
sennyksen puoli‐
välissä
Lasagne 300 Suuri teho 6 – 10 2 – 3
Peitä ruoka kyp‐
sennyksen ajak‐
si.
Vuokaruoka
1 kuppi
4 kuppia
Suuri teho
3 – 5
7-10
2 – 3
Peitä ruoka kyp‐
sennyksen ajak‐
si. Sekoita puoli‐
välissä.
www.electrolux.com40
Ruokalaji Paino (g) Tehoase‐
tus
Aika
(min)
Seisonta-
aika [min]
Kommentit
Perunamuusi
1 kuppi
4 kuppia
Suuri teho
2 – 5
8 – 10
2 – 3
Peitä ruoka kyp‐
sennyksen ajak‐
si. Sekoita puoli‐
välissä.
Paistetut pavut 1 kuppi Suuri teho 3 – 5 1 – 2
Peitä ruoka kyp‐
sennyksen ajak‐
si. Sekoita puoli‐
välissä.
Ravioli tai pas‐
ta kastikkeen
kera
1 kuppi
4 kuppia
Suuri teho
4 – 6
10 – 14
2 – 3
Peitä ruoka kyp‐
sennyksen ajak‐
si. Sekoita puoli‐
välissä.
Maito 200 ml Suuri teho 1 – 1:30 1
Aseta lusikka
keittoastiaan.
Vesi 200 ml Suuri teho 2 – 2:30 1
Aseta lusikka
keittoastiaan.
Kastike 200 ml Suuri teho 3 – 4 1
Sekoita puolivä‐
lissä.
Keitto 300 ml Suuri teho 4 – 5 1
Sekoita puolivä‐
lissä.
7.5 Reseptit
Aamiainen
Munakkaat
Ainekset:
15 g sulatettua voita
4 kananmunaa
6 rkl maitoa
suolaa ja pippuria
Valmistustapa:
Vatkaa kananmunat ja maito keskenään
ja mausta suolalla ja pippurilla. Levitä
päälle voisulaa. Kaada munakassekoitus
vuokaan. Kypsennä suurella teholla 3
minuutin ajan, käännä munakas ja
kypsennä suurella teholla vielä 1
minuutin ajan.
Paistoaika: yhteensä 4 minuuttia
Munakokkeli
Ainekset:
15 g sulatettua voita
2 kananmunaa
2 rkl maitoa
suolaa ja pippuria
Valmistustapa:
Sekoita kananmunat, maito ja voisula
keskenään ja mausta suolalla ja
pippurilla. Kypsennä suurella teholla 3
minuuttia ja sekoita 30 sekunnin välein.
Paistoaika: yhteensä 3 minuuttia
Illallinen
Tomaattikeitto appelsiinilla
Ainekset:
25 g sulatettua voita
1 keskisuuri sipuli, silputtu
1 iso porkkana
1 suuri peruna, silputtu
800 g tölkitettyä tomaattimurskaa
1 keskikokoisen appelsiinin mehu ja
kuori
900 ml kuumaa kasvislientä
SUOMI 41
suolaa ja pippuria
Valmistustapa:
Sekoita sipuli, porkkana, peruna ja
voisula ja kypsennä niitä suurella teholla
6 minuutin ajan. Sekoita puolivälissä.
Lisää sitten tomaatit, appelsiinimehu,
appelsiininkuori ja liemi. Sekoita kaikki
ainekset keskenään ja mausta suolalla ja
pippurilla. Peitä kulho ja kypsennä
suurella teholla 18 minuuttia, kunnes
vihannekset ovat kypsiä. Sekoita 2 – 3
kertaa kypsennyksen aikana. Sekoita
keitto ja tarjoile.
Paistoaika: yhteensä 24 minuuttia
Ranskalainen sipulikeitto
Ainekset:
1 suuri sipuli, silputtu
1 rkl maissiöljyä
50 g vehnäjauhoja
1,2 l liha- tai kasvislientä
2 rkl persiljaa, silputtu
4 paksua viipaletta ranskanleipää
50 g raastettua juustoa
Valmistustapa:
Sekoita sipuli ja maissiöljy kulhossa.
Kypsennä niitä suurella teholla 2
minuutin ajan. Sekoita sekaan jauhot ja
lisää liemi vähän kerrallaan. Mausta
suolalla, pippurilla ja lisää persilja. Peitä
kulho ja kypsennä keskisuurella teholla
18 minuuttia. Kaada keitto
tarjoiluastioihin, aseta leipä keiton päälle
kullekin lautaselle ja ripottele päälle
runsaasti juustoa. Kypsennä
keskisuurella teholla 2 minuutin ajan,
kunnes juusto sulaa.
Paistoaika: yhteensä 22 minuuttia
Sekoita friteeratut
vihannekset
Ainekset:
1 rkl auringonkukkaöljyä
2 rkl soijakastiketta
1 rkl sherryä
2,5 cm inkiväärijuuri, kuorittu ja
raastettu
2 keskikokoista porkkanaa, pieniksi
suikaleiksi viipaloituna
100 g herkkusieniä, silputtuna
50 g pavun ituja
100 g sokeriherneitä
1 punainen paprika, ohuina siivuina
ilman siemeniä
4 vihersipulia, silputtuna
100 g tölkitettyjä vesikastanjoita,
siivuina
1/4 pää kiinalaista kaalia, ohuina
siivuina
Valmistustapa:
Sekoita auringonkukkaöljy, soijakastike,
sherry, inkivääri ja porkkanat kulhossa.
Peitä ja kypsennä suurella teholla 5 – 6
minuuttia. Sekoita kerran. Lisää sekaan
sienet, pavun idut, sokeriherneet,
punainen paprika, vihersipuli,
vesikastanjat ja kiinalainen kaali. Sekoita
kaikki ainekset. Kypsennä suurella
teholla 5 – 6 minuuttia, kunnes
vihannekset ovat kypsät. Sekoita 2 – 3
kertaa kypsennyksen aikana.
Paistoaika: yhteensä 10 – 12
minuuttia
Kana hunajakastikkeessa
Ainekset:
4 luutonta kananrintapalaa
2 rkl hunajaa
1 rkl rakeista sinappia
1/2 rkl kuivattua rakuunaa
1 rkl tomaattipyreetä
150 ml kanalientä
suolaa ja pippuria
Valmistustapa:
Laita kanan rintapalat vuokaan. Sekoita
kaikki muut ainekset keskenään. Kaada
ne kanan päälle. Mausta suolalla ja
pippurilla. Kypsennä suurella teholla 12 –
14 minuuttia. Muuta kanan rintapalojen
asentoa ja kaada sen päälle kastiketta
kaksi kertaa kypsennyksen aikana.
Paistoaika: yhteensä 12 – 14
minuuttia
Uuniperunat homejuuston ja
ruohosipulin kera
Ainekset:
2 perunaa, keitettyä (250 g/kpl)
50 g voita
100 g homejuustoa, paloina
1 rkl tuoretta ruohosipulia, silputtuna
50 g sieniä, siivuina
www.electrolux.com42
suolaa ja pippuria
Valmistustapa:
Pistä jokaiseen perunaan. Kypsennys
suurella teholla 12 – 14 minuuttia. Puolita
ja poista perunoiden sisäosa. Sekoita
perunan sisäosa, voi, juusto, ruohosipuli
ja sienet sekaisin kulhossa. Mausta
suolalla ja pippurilla. Lisää sekoitus
perunankuoriin ja aseta ne vuokaan.
Kypsennä keskisuurella teholla 10
minuutin ajan.
Paistoaika: yhteensä 22 – 24
minuuttia
Valkokastike
Ainekset:
25 g sulatettua voita
25 g vehnäjauhoja
300 ml maitoa
suolaa ja pippuria
Valmistustapa:
Sekoita voi, jauhot ja maito. Kypsennä
suurella teholla 4 – 5 minuuttia. Sekoita 2
minuutin välein, kunnes kastike on
paksua ja tasaista. Mausta suolalla ja
pippurilla.
Paistoaika: yhteensä 4 – 5 minuuttia
Maustettu jauheliha
Ainekset:
1 pieni sipuli, silputtu
1 valkosipulin kynsi, murskattu
1 tl öljyä
200 g tölkitettyä tomaattimurskaa
1 rkl tomaattipyreetä
1 tl yrttisekoitusta
225 g naudan jauhelihaa
suolaa ja pippuria
Valmistustapa:
Sekoita sipuli, valkosipuli ja öljy vuoassa.
Kypsennä suurella teholla 2 minuutin
ajan tai kunnes seos pehmeneeSekoita
sitten kaikki muut ainekset. Peitä vuoka
ja kypsennä suurella teholla 5 minuutin
ajan, ja sen jälkeen keskisuurella teholla
8 – 12 minuutin ajan tai kunnes liha on
valmista.
Paistoaika: yhteensä 15 – 19
minuuttia
Jälkiruoat
Mansikkahillo
Ainekset:
675 g mansikoita, puhtaina
3 rkl sitruunamehua
675 g sokeria
Valmistustapa:
Aseta mansikat ja sitruunamehu suureen
kulhoon. Kuumenna niitä suurella teholla
6 minuuttia, tai kunnes hedelmät ovat
pehmeitä. Lisää sokeri ja sekoita hyvin.
Kypsennä suurella teholla 27 – 32
minuuttia, kunnes asetuspiste
saavutetaan. Sekoita 4 – 5 minuutin
välein. Kaada hillo purkkeihin. Peitä,
tiivistä ja kiinnitä etiketit purkkeihin.
Asetuspiste voidaan määrittää
asettamalla 1 teelusikallinen hilloa
viileälle lautaselle. Anna olla 1 minuutin
ajan. Liikuta sen jälkeen hillon pintaa
kevyesti sormella. Jos hillon pintaan
muodostuu poimuja, olet saavuttanut
asetuspisteen.
Paistoaika: yhteensä 37 – 43
minuuttia
Mikroaaltouunikakku
Ainekset:
100 g margariinia
100 g sokeria
1 kananmuna
100 g itsestään nousevaa jauhoa,
siivilöity
2 - 3 rkl maitoa
Valmistustapa:
Peitä kakkuvuoan pohja leivinpaperilla.
Vatkaa margariini ja sokeri kevyeksi
vaahdoksi. Vatkaa sekaan kananmuna ja
lisää jauhot ja maito vuoron perään
vähän kerrallaan. Kaada taikina
valmisteltuun kakkuvuokaan. Kypsennä
suurella teholla 5 – 7 minuuttia. Tee
kakkuun reikiä hammastikulla. Jos
kakkua jää hammastikkuun, kakku ei ole
vielä valmis. Anna kakun olla laitteessa
kypsymisen jälkeen 5 minuuttia.
Paistoaika: yhteensä 5 – 7 minuuttia
SUOMI 43
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120

Electrolux EMM15150OW Ohjekirja

Kategoria
Kitchen & houseware accessories
Tyyppi
Ohjekirja