ROSENLEW RKL601 Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja
1
RKL 601
Käyttöohje
Liesi
FI
2
Kirjassa on tähdennetty tavallista tärkeämpiä asioita seuraavilla tunnuksilla:
Turvaohjeetr
Vaiheittain etenevät toiminnot
Neuvoja ja vihjeitä
Ympäristönäkökohtia
)
Käyttöohjeissa esiintyvät tunnuksetù
Tärkeää turvallisuustietoa .............................................................................................................................. 3
Keittolevyt ...................................................................................................................................................... 4
Uuni................................................................................................................................................................ 5
Ennen lieden käyttöönottoa ........................................................................................................................... 7
Lieden käyttö.................................................................................................................................................. 7
Uuni................................................................................................................................................................ 9
Uunin käyttö ................................................................................................................................................. 10
Paisto- ja leivontataulukot ........................................................................................................................... 12
Grillaus ......................................................................................................................................................... 13
Hoito ja puhdistus ........................................................................................................................................ 14
Neuvoja ja vihjeitä: Käytännön ongelmia ..................................................................................................... 19
Takuu/Huolto ................................................................................................................................................ 25
Euroopan takuu............................................................................................................................................ 26
Asentajalle
Neuvoja ja vihjeitä: Teknisiä ongelmia ......................................................................................................... 20
Pakkauksen purkaminen.............................................................................................................................. 21
Tekniset tiedot .............................................................................................................................................. 21
Asennus ....................................................................................................................................................... 22
Sähköliitäntä ................................................................................................................................................ 24
Käyttäjälle
Sisällysluettelo
Tämä liesi täyttää seuraavien EU-direktiivien vaatimukset:
2006/95 ETY - 2004/ 108 ETY.
3
Lasten turvallisuus
Lieden molemmilla puolilla tulee olla vähintään 40
cm levyinen työtaso. Liesi voidaan asentaa paikalleen
myös siten, että sen toisella puolella on seinä tai kor-
keampi kaappi ja toisella työtaso.
Lapsia on pidettävä silmällä. Astiat, keittolevyt ja
uuni lämpiävät polttavan kuumiksi. Ne myös pysyvät
sellaisina jonkin aikaa lieden käytön jälkeen. Pelkkä
kosketus voi aiheuttaa vakavia palovammoja.
Laite on sijoitettava lattialle.
Asennus
Lieden asennus on annettava asennusoikeude-
tomaavan ammattitaitoisen henkilön tehtäväksi.
Mahdolliset työvirheet saattavat vahingoittaa liettä tai
johtaa vakaviin henkilö- tai omaisuusvahinkoihin.
Varo ettet loukkaa itseäsi. Liesi on painava ja siinä
voi olla teräviä reunoja ja ulokkeita. Käytä
suojakäsineitä nostojen ja siirtojen aikana.
Lieden käyttö
Älä jätä sulatettavaa rasvaa, parafiinia tai muuta
syttymisaltista ainetta liedelle hetkeksikään ilman
valvontaa. Tulipalon sattuessa käännä kaikki säätimet
nolla-asentoon ja katkaise liesituulettimen virta.
TUKAHDUTA LIEKIT ASTIAN KANNEN AVULLA. Älä
käytä sammuttamisessa vettä.
Käytä ainoastaan lieden keittolevyjä ja uunia
varten suunniteltuja tulenkestäviä astioita.
Varmista, että käännät kaikki säätimet nolla-
asentoon, kun lopetat lieden käytön.
Laite ei ole tarkoitettu lasten tai henkilöiden
käyttöön, joilla ei ole riittäviä fyysisiä tai henkisiä
valmiuksia käyttää laitetta turvallisesti ilman avustavan
henkilön neuvontaa tai avustusta.
Nykyinen liesiteknologia on pitkälle kehittynyttä. Tutustu huolellisesti tässä kirjassa annettuihin turvallisuus-
ja käyttöohjeisiin. Se on paras tapa välttyä turhilta vahingoilta ja samalla varmistua siitä, että uudesta hankinnasta
on iloa ja hyötyä vuosiksi eteenpäin.
Liesi on tarkoitettu normaaliin kotitalouskäyttöön. Jos luovut siitä joskus
tulevaisuudessa, muista antaa tämä kirja seuraavalle käyttäjälle
Tärkeää turvallisuustietoa
SUOMI
Puhdistus
Pidä keittolevyt ja uuni puhtaana. Rasva ja
roiskeet käryävät kuumetessaan. Ne voivat pahim-
massa tapauksessa sytyttää tulipalon.
Varo, ettei luukun lasi vaurioidu. Pienetkin
reunasäröt voivat johtaa lasin täydelliseen rikkoutumi-
seen muutaman lämmityskerran jälkeen.
Älä käytä höyrypuhdistuslaitteita lieden puhdista-
miseen.
Älä käytä karheita puhdistussieniä tai
naarmuttavia puhdistusaineita luukun lasin
puhdistamiseen, koska ne voivat naarmuttaa luukun
lasia.
Hoito ja huolto
Käännä kaikki säätimet nolla-asentoon ennen
uunilampun vaihtamista.
Huollot ja mahdolliset korjaukset on aina paras
jättää valtuutetun huoltoliikkeen tehtäväksi.
Romutus
Käänny ammattitaitoisen sähköasentajan
puoleen, jos liesi on kytkettävä pois sähköverkosta.
Puolikiinteästi liitetyn sähköjohdon turvallinen
irrottaminen vaatii oman ammattitaitonsa. Romutetta-
va sähköliesi on toimitettava paikallisen
kierrätyskeskuksen osoittamaan keräyspaikkaan.
Symboli
joka on merkitty tuotteeseen tai
sen pakkaukseen, osoittaa, että tätä tuotetta ei saa
käsitellä talousjätteenä. Tuote on sen sijaan luovutet-
tava sopivaan sähkö- ja elektroniikkalaitteiden
kierrätyksestä huolehtivaan keräyspisteeseen. Tämän
tuotteen asianmukaisen hävittämisen
4
Säätimet ja merkkivalot
1. Keittolevyjen vääntimet
2. Uunin toimintovalitsin
3. Uunin lämpötilansäädin
4. Uunin toimintovalitsimen merkkivalo
5. Uunin lämpötilansäätimen merkkivalo
Keittolevyt
Liedessä on neljä keittolevyä. Punaisella täplällä
merkityt levyt ovat erittäin nopeasti kuumenevia
pikalevyjä. Punainen täplä häviää levyistä ajan
myötä.
1
23 5
4
varmistamisella autetaan estämään sen mahdolliset
ympäristöön ja terveyteen kohdistuvat
haittavaikutukset, joita voi aiheutua muussa
tapauksessa tämän tuotteen epäasianmukaisesta
jätekäsittelystä. Tarkempia tietoja tämän tuotteen
kierrättämisestä saa paikallisesta
kierrätyskeskuksesta, talousjätehuoltopalvelusta tai
liikkeestä, josta tuote on ostettu.
5
Uuni
Eri toiminnoista on yksityiskohtainen kuvaus
kohdassa "Lieden käyttö".
Toiminnot:
ylä-/alalämpö
alalämpö
ylälämpö
grilli
Uunin sisäpinnat ovat emalia. Luukku on
kaksinkertainen ja sen ulko-osa on helposti
irrotettavissa puhdistamista varten (ks. kohtaa "Hoito
ja puhdistus").
Uunin lämpötilan valitsin
Käännä lämpötilan valitsinta myötäpäivään
valitaksesi haluamasi lämpötilan välillä 50°C ja MAX
(230°C).
Lieden merkkivalo (jos mallissa)
Merkkivalo syttyy, kun uunitoiminto tai joku
keittoalueista on asetettu toimintaan.
Uunin merkkivalo
Kun uunin lämpötila on asetettu, lämpötilan
merkkivalo syttyy ja palaa kunnes uuni on saavutta-
nut asetetun lämpötilan; sen jälkeen valo syttyy ja
sammuu, kun termostaatti kytkee ja katkaisee.
Uunin lämpötilansäädin
Uunin toimintovalitsin
6
Turvatermostaatti
Laitteen virheellisen käytön tai vioittuneen osan
aiheuttaman ylikuumenemisen välttämiseksi uuni on
varustettu turvatermostaatilla, joka kytkee pois virran-
syötön tarvittaessa. Toiminta jatkuu automaattisesti
sen jälkeen kun uunin lämpötila on laskenut
normaaliin arvoon. Jos termostaatti kytkee virran pois
virheellisen käytön vuoksi, uunia voidaan käyttää
taas uudelleen yksinkertaisesti odottamalla, kunnes
se jäähtyy. Jos termostaatti kytkee virran pois vioit-
tuneen osan vuoksi, ota yhteyttä valtuutettuun
huoltoliikkeeseen.
Säilytyslaatikko
Uunin alapuolella on säilytyslaatikko, jonka salpa
avautuu nostamalla kevyesti kahvaa.
Turvavarusteet
KEITTOTASON SUOJA (lisävaruste) asenne-
taan estämään lapsia kaatamasta kuumia nesteitä
päälleen.
LUUKUN SALVAN eli lapsilukon ansiosta lasten
on vaikeampi avata uunin luukkua.
Nosta luukun salpaa, kun haluat avata luukun.
7
Ennen lieden käyttöönottoa:
Uunin puhdistus
Käytä puhdistamiseen lämpimällä vedellä ja
astianpesuaineella kostutettua liinaa. Pyyhi uuni ja
sen varusteet ja kuivaa ne huolellisesti.
Polta uunin suojarasva
Pidä lapsia silmällä. Uuni lämpiää nopeasti
polttavan kuumaksi.
Uunia suojaava rasvakerros on poltettava pois
ensikäytön yhteydessä.
1. Sulje luukku, käännä virta päälle ja kierrä
lämpötilansäädin täysille
.
2. Tuuleta keittiö ja katkaise uunin virta kun rasva on
poltettu pois.
3. Puhdista uuni ja luukku lämpimällä vedellä ja
astianpesuaineella. Huuhtele ja kuivaa ne
huolellisesti.
Toista menettely uunin grillitoiminnolla
noin 5-10 minuutin ajan.
Lieden käyttö:
Keittolevyt
Älä jätä sulatettavaa rasvaa, parafiinia tai
muuta syttymisaltista ainetta liedelle
hetkeksikään ilman valvontaa. Tulipalon
sattuessa käännä kaikki säätimet nolla-
asentoon ja katkaise liesituulettimen
virta. TUKAHDUTA LIEKIT ASTIAN
KANNEN AVULLA. Älä käytä
sammuttamisessa vettä.
Keittolevyjen katkaisimina toimivissa säätimissä
on asennot 1 - 6, joista viimeksi mainittu vastaa
suurinta tehoa. Kun säädin käännetään päälle, syttyy
lieden punainen merkkivalo.
Kuumentaminen aloitetaan yleensä täydellä
teholla ja säädintä käännetään myöhemmin
8
pienemmälle tarpeen mukaan. Pienen totuttelun
jälkeen kutakin astiaa ja sen sisältöä parhaiten vas-
taavat säädinasennot löytyvät kuin itsestään. Käytä
kannellisia astioita. Ne säästävät sähköä. Muista
myös katkaista liedestä virta heti käytön jälkeen.
Keittoastian valinta
Ota huomioon seuraavat asiat valitessasi kattilaa
tai pannua. Pohjan tulee olla:
- läpimitaltaan vähintään yhtä suuri kuin keittolevy.
Muuten mahdollinen ylikiehuva ruoka palaa kiinni
levyyn.
- hieman kovera, jolloin se suoristuu lämmetessään.
Alumiini johtaa hyvin lämpöä, mutta se saattaa
jättää keittolevylle tahroja. Ne voidaan kuitenkin
poistaa jäljempänä kuvatulla tavalla.
Kun olet hankkimassa uusia astioita, katso että
ne ovat ruostumatonta terästä ja että niissä on
monikerroksinen ns. sandwich-pohja.
9
Uuni
Älä koskaan aseta alumiinifoliota, leivinpel-
tiä tai astiaa suoraan uunin pohjalle.
Lämmön siirtyminen saattaa muuten estyä,
jolloin uunin emalipinnat voivat vahingoittua
ylikuumenemisen takia.
Pidä lapsia silmällä. Uuni lämpiää nopeasti
polttavan kuumaksi.
Leivinpelti voi vääntyä hieman lämpötilan
nopean nousun takia, varsinkin jos sen kuormitus on
epätasainen. Pelti palautuu kuitenkin alkuperäiseen
muotoonsa jäähdyttyään.
ylä-/alalämpö - ylä- ja alavastus kytkettyinä.
alalämpö - ainoastaan alavastus
kytkettynä.
ylälämpö - ylävastus käytössä.
grilli - grillausvastus käytössä.
Keltainen merkkivalo palaa uunin lämpenemisen
aikana ja sammuu, kun haluttu lämpötila on
saavutettu (valo syttyy tai sammuu virran
kytkeytyessä päälle tai pois päältä).
Pellin korkeuden valinta
Uunissa on neljä kannatintasoa peltiä varten (ks.
kuvaa).
3
2
1
4
10
Uunin käyttö
Käytä uunia ainoastaan luukku
suljettuna.
Uunissa on järjestelmä, joka tuottaa luonnollisen
ilmankierron ja kierrättää höyryä jatkuvasti.
Tämän järjestelmän ansiosta ruoka voidaan
valmistaa kosteassa höyryssä, jolloin se pysyy
pehmeänä sisältä ja rapeana ulkopuolelta. Lisäksi
kypsennysaika ja energiankulutus vähenevät.
Kypsennyksen aikana voi muodostua höyryä, joka
poistuu uunista, kun luukku avataan. Tämä on täysin
normaalia.
Pysy kuitenkin aina sopivan välimatkan päässä
avatessasi uunin luukkua ruoanvalmistuksen aikana
tai sen päätyttyä, jotta sisään kerääntynyt höyry ja
kuumuus poistuvat uunista, etkä polta itseäsi.
Ylä- /alalämpö
Käännä uunin toimintovalitsin kyseisen tunnuk-
sen kohdalle (
), ja käännä lämpötilanvalitsinta ha-
luamaasi asentoon. Jos paistaminen vaatii enemmän
ylä- kuin alalämpöä tai päinvastoin, siirrä peltiä vastaa-
vasti tai käännä lämpötilanvalitsin asentoon
(pelkkä ylälämpö) tai (pelkkä alalämpö).
Grillaus
Käännä uunin toimintovalitsin kyseisen tunnuksen
kohdalle (
) ja aseta lämpötilanvalitsin haluamaasi
asentoon. Grillatessasi lihaa tai kalaa, laita se ritilälle
ja sivele pintaan hieman voita tai öljyä. Valitse kannat-
timet ruoan paksuuden mukaan.
Kaada hieman vettä uunipannuun ja aseta se alim-
mille kannattimille käry- ja hajuhaittojen vähentämisek-
si.
Käytä aina grillauskäsineitä asettaessasi ruokia
grilliin tai ottaessasi niitä pois sieltä.
Uuni voi saavuttaa 230°C lämpötilan. Varmista
aina, että käyttämäsi astiat ovat tarpeeksi lämmön-
sietäviä.
11
Älä koskaan aseta alumiinifoliota, leivinpeltiä tai
astiaa suoraan uunin pohjalle. Kuumailman kierto
saattaa muuten estyä, jolloin uunin emalipinnat
voivat vahingoittua ylikuumenemisen takia.
Valvo kypsymistä huolellisesti, jos käytät öljyä tai
rasvaa. Ruoka voi ylikuumetessaan leimahtaa
liekkeihin.
Varo myös roiskuttamasta öljyä tai rasvaa, kun si-
irrät ruokia uuniin tai otat niitä ulos sieltä.
Mahdolliset valumat ja roiskeet on jo pelkän
paloturvallisuuden takia aina paras pyyhkiä heti
pois.
Ruoasta erittyy höyryä samalla tavalla paistamisen
kuin keittämisenkin aikana.
Uunin luukun lasiin tiivistyvä kosteus on normaali
ilmiö. Lasi on hyvä pyyhkiä kuivaksi jokaisen paisto- tai
grillauskerran jälkeen.
Neuvoja ja vihjeitä kalan ja lihan paista-
miseen
Laita liha tai kala uuninkestävään astiaan tai suo-
raan ritilälle. Jälkimmäisessä tapauksessa ritilän alle on
asetettava pannu keräämään ruoasta tippuvaa rasvaa
ja nestettä. Kaada pannuun hieman vettä käryämisen
vähentämiseksi.
Vaalea liha, siipikarja ja kala paistetaan yleensä
keskilämmössä (150-175°C). Punaiselle lihalle (hie-
man ruskistunut pinnalta ja kevyesti paistunut sisältä)
suositellaan korkeampaa lämpötilaa (200-230°C) ja
lyhyempää paistoaikaa.
Neuvoja ja vihjeitä leivontaan
Kakut paistetaan yleensä keskilämmössä (150-
200°C). Noin kymmenen minuuttia kestävä uunin esi-
lämmitys parantaa leivontatulosta. Tarkkaile paistumi-
sen edistymistä lasin läpi avaamatta luukkua välillä.
Neuvoja ja vihjeitä grillaamiseen
Voitele ritilä kevyesti öljyllä, ennen kuin asetat lihan
tai kalan uuniin.
Kypsennyslämpö säteilee uunin yläosassa oleva-
sta grillausvastuksesta. Valitse ritilän korkeus grillatta-
van lihan tai kalan paksuuden mukaan.
Muista asettaa alimmalle tasolle aiemmin mainittu
uunipannu.
12
Paistoaika
(minuutteina)
Kannattimet
Paino
(g)
RUOKA
Paisto- ja leivontataulukot
Esilämmitä uunia noin 10 minuuttia ennen kypsentämisen aloittamista.
Ylä-/alalämpö
HUOM!
Ylä-/alalämpö
KAKUT
Murokakku 2 170 20 ~ 30 Kakkuvuoassa
Juustotorttu 1 160 60 ~ 80 Kakkuvuoassa
Omenatorttu 1 180 40 ~ 60 Torttuvuoassa
Struudeli 2 175 60 ~ 80
Hillotorttu 2 175 30 ~ 40
Hedelmäkakku 1 175 45 ~ 60 Kakkuvuoassa
Sokerikakku 1 175 30 ~ 40 Kakkuvuoassa
Jouluinen kakku 1 175 40 ~ 60 Kakkuvuoassa
Luumukakku 1 175 50 ~ 60 Kakkuvuoassa
Pikkuleivät 2 175 25 ~ 35 Leivinpelti
Keksit 2 160 20 ~ 30 Leivinpelti
Marengit 2 100 90 ~ 120 Leivinpelti
Pikkupullat 2 190 12 ~ 20 Leivinpelti
Wiener-leivät 2 190 15 ~ 25 Leivinpelti
LEIVÄT JA PIZZAT
1000 Vehnäleipä 1 190 40 ~ 60 1-2 leipää
500 Ruisleipä 1 190 30 ~ 45
500 Sämpylät 2 200 20 ~ 35 6-8 sämpylää
250 Pizza 1 210 15 ~ 30 Leivinpelti
PAISTOKSET
Vihannespaistos 2 200 45 ~ 60 vuoassa
Lasagne 2 180 45 ~ 60 vuoassa
Cannelloni 2 200 40 ~ 55 vuoassa
LIHA
1000 Naudanliha 2 190 50 ~ 70 ritilällä
1200 Porsaanliha 2 180 100 ~ 130 ritilällä
1000 Vasikanliha 2 190 90 ~ 120 ritilällä
1500 Paahtopaisto
1500 puoliraaka 2 210 50 ~ 60 ritilällä
1500 kypsä 2 210 60 ~ 70 ritilällä
1500 täysin kypsä 2 210 70 ~ 80 ritilällä
2000 Porsaanlapa 2 180 120 ~ 150
1200 Lammas 2 190 110 ~ 130
1000 Broileri 2 190 60 ~ 80 kokonainen
4000 Kalkkuna 2 180 210 ~ 240 kokonainen
1500 Ankka 2 175 120 ~ 150 kokonainen
3000 Hanhi 2 175 150 ~ 200 kokonainen
1200 Kaniini 2 190 60 ~ 80 paloiteltu
1500 Jänis 2 190 150 ~ 200 paloiteltu
800 Fasaani 2 190 90 ~ 120 kokonainen
Lihamureke 2 180 40 ~ 60 vuoassa
KALA
1200 Taimen 2 190 30 ~ 40 3-4 kalaa
1500 Tonnikala/Lohi 2 190 25 ~ 35 4-6 filettä
Lämpötila
Annetut paistolämpötilat ovat ohjeellisia. Nosta tai laske lämpötiloja tarvittaessa. Kypsennysajat eivät
sisällä uunin esikuumennusta.
4
3
2
1
13
Grillaus
RUOKALAJI
Häränseläkkeet 4 800 3 max 12 ~ 15 12 ~ 14
Pihvit 4 600 3 max 10 ~ 12 6 ~ 8
Makkarat 8 - 3 max 12 ~ 15 10 ~ 12
Porsaankyljykset 4 600 3 max 12 ~ 16 12 ~ 14
Kana (puolitettu) 2 1000 3 max 30 ~ 35 25 ~ 30
Kebabit 4 - 3 max 10 ~ 15 10 ~ 12
Kananrinta 4 400 3 max 12 ~ 15 12 ~ 14
Hampurilaispihvit 6 600 3 max 10 ~ 15 8 ~ 10
Kala (fileet) 4 400 3 max 12 ~ 14 10 ~ 12
Voileivät 4-6 - 3 max 5 ~ 7 -
Paahtoleivät 4-6 - 3 max 2 ~ 4 2 ~ 3
Yläpuoli
Lämpötila
Kpl
Paino
Määrä
Paistoaika
(minuutteina)
Kan-natin
4
3
2
1
Alapuoli
Esilämmitä uunia noin 10 minuuttia ennen kypsentämisen aloittamista.
Grilli
Annetut paistolämpötilat ovat ohjeellisia. Nosta tai laske lämpötiloja tarvittaessa. Kypsennysajat eivät
sisällä uunin esikuumennusta.
14
Yleisohjeita
Puhdista liesi säännöllisesti lämpimällä vedellä ja
astianpesuaineella kostutetulla liinalla höyryaukon
alustaa ja suojusta myöten. Älä koskaan käytä teräs-
villaa tai hankausaineita.
Keittolevyt
Likaiset keittolevyt ovat hitaita ja kuluttavat
paljon sähköä. Lämmönsiirtoa haittaavat
likakerrostumat on aina kaavittava pois
mahdollisimman pian. Varsinkin runsaasti
sokeria sisältävät ylikiehuneet keitokset tai
sulaneet muovit voivat palaa lujasti kiinni
levyihin.
Menettele jäljelle jääneiden likatahrojen kanssa
seuraavasti:
1. Kostuta tahrat vedellä ja astianpesuaineella ja
poista jälkikerrostumat puu- tai muovikaapimel-
la.
2. Käytä viimeistelyyn lämpimällä vedellä ja
astianpesuaineella kostutettua sientä.
3. Vaikein lika on poltettava pois TYHJÄ keittolevy
kerrallaan seuraavasti:
3a. Käännä levy täysille noin kuudeksi minuutiksi.
Levy kuumenee voimakkaasti. Sitä on
valvottava koko ajan.
3b. Pyyhi levy puhtaaksi noesta astianpesuaineella
kostutetulla sienellä.
4. Kuivaa levyt lopuksi huolellisesti.
Uuni
Jos uuni on hyvin likainen, menettele seuraavasti:
1. Poista roiskeet ja ylimääiset likakerrostumat
puisella tai muovisella paistinlastalla.
2. Pyyhi uunin pohja ja sivut lämpimällä vedellä ja
mäntysuovalla kastetulla sienellä.
Hoito ja puhdistus
15
3. Sulje luukku, valitse ylä-/alalämpö ja lämmitä
uunia kymmenen minuuttia 100° C
lämpötilassa.
4. Kun uuni on jäähtynyt, pese ja kuivaa se. Jos
tarve vaatii, käytä pesussa apuna
uuninpuhdistetta. Kuivaa lopuksi pinnat
huolellisesti.Hoito ja puhdistus.
Uunin luukku
Varo ettei luukun lasi vaurioidu. Pienetkin
reunasäröt voivat johtaa lasin täydelliseen
rikkoutumiseen muutaman lämmityskerran
jälkeen.
Uunin luukun irrottaminen
Uunin luukku voidaan irrottaa puhdistusta varten.
Käännä uunin luukku vaaka-asentoon. Käännä
kummassakin luukun saranassa oleva kiinnike
eteenpäin vasteeseen saakka (A).
Käännä luukkua varovasti kiinni vasteeseen
saakka. Nosta luukkua siten, että saranat irtoavat
paikoiltaan (B).
Uunin luukun kiinnittäminen paikalleen
Kiinnitä luukku takaisin paikalleen suorittamal-
la toimenpiteet päinvastaisessa järjestyksessä:
Aseta luukun saranat saranan reikiin (C). Tarkis-
ta, että saranat ovat paikallaan oikein ja tasaisesti
kummaltakin puolelta.
Laske luukku hitaasti alas.
Varo, että luukun kulmat eivät osu luukun alapuo-
lella olevaan uunin runkoon.
Käännä lopuksi kiinnikkeet takaisin taakse uunin
sisäosaan päin (D).
Tarkista varovasti, että luukku toimii oikein.
Huomio:
Varo, että saranan vivut eivät "napsahda" sormille.
Jouset voivat aiheuttaa vammoja.
Luukun lasien puhdistaminen
Uunin luukun voi tarvittaessa (jos se on likainen)
irrottaa, jotta lasi voidaan puhdistaa sisäpuolelta.
16
Huomio: ole erittäin varovainen
irrottaessasi ja puhdistaessasi luukun
osia: sisäreunat voivat olla terävät!
Laita pyyhe alustaksi ja aseta uunin luukku sen
päälle vaakatasoon ulkopuoli pyyhettä vasten. Aseta
luukku siten, että se ei ole kahvan päällä.
Irrota saranoiden välissä olevat sisemmät ruuvit
(E).
Älä missään tapauksessa irrota saranoiden
ruuveja!
Aseta rungon ja lasin väliin puulusikka ja nosta
runkoa vähän ylöspäin (F).
Työnnä runkoa sen jälkeen kahvan suuntaan (G)
siten, että osat irtoavat toisistaan.
Puhdista lasit.
Kiinnitä osat takaisin paikalleen päinvastaises-
sa järjestyksessä:
Aseta runko etureuna edellä lasin kiinnityslevylle
(H) keskelle (J) siten, että saranan reiät ovat
kohdakkain. Paina runkoa kevyesti, vedä taakse (I)
ja kiinnitä paikalleen siten, että kumpikin kiinnityslevy
peittyy. Kiinnitä ruuvit (E) paikalleen.
17
Ruostumatonta terästä tai alumiinia olevat mallit:
Puhdista uunin luukku kostealla sienellä ja
kuivaa sen jälkeen pehmeällä liinalla.
Älä koskaan käytä teräsvillaa, happoja tai
hankaavia aineita, sillä ne saattavat vahingoittaa
uunin pintoja. Noudata näitä ohjeita myös käyttö-
paneelin puhdistuksessa.
Säilytyslaatikko
1. Laatikossa on kannattimet, yksi kummallakin
puolella. Tyhjennä laatikko ja vedä se ulos.
2. Ota laatikosta kiinni molemmilta puolilta niin läheltä
liettä kuin mahdollista.
3. Nosta laatikkoa hieman siten, että se vapautuu
rajoittimistaan.
4. Vedä laatikko pois liedestä. Sovita laatikko takaisin
paikalleen päinvastaisessa järjestyksessä.
Uunin tasot ja kannattimet
Puhdista uunipellit lämpimällä vedellä ja miedolla
pesuaineella. Poista kiinnipalaneet tahrat märällä
runsaasti saippuoidulla sienellä. Huuhtele hyvin ja
kuivaa pehmeällä liinalla. Kannattimet voidaan
irrottaa puhdistuksen helpottamiseksi.
Toimi seuraavasti:
1. Irrota edessä oleva ruuvi pitäen kannatinta
paikallaan toisella kädellä.
2. Irrota takakoukku ja ota kannatin pois
paikaltaan .
3. Asenna kannattimet puhdistuksen jälkeen
takaisin paikalleen päinvastaisessa järjestyksessä.
Varmista, että kiinnitysruuvit ovat kunnolla
kiinni asentaessasi kannattimet takaisin paikalleen.
18
Uunin lampun vaihto
Varmista että kaikki säätimet ovat nolla-
asennossa.
Lamppuvaatimukset:
a) lämmönsieto vähintään 300 °C;
b) jännite ja taajuus 230 V ~ 50 Hz;
c) teho 15 W;
d) kanta E 14.
Vaihda lamppu seuraavasti (ks. kuvaa):
a) paina lasia ja käännä sitä vastapäivään;
b) kierrä viallinen lamppu irti;
c) kierrä uusi lamppu tilalle;
d) sovita lasi takaisin paikalleen;
e) uunin valo on sen jälkeen taas kunnossa.
Merkkivalojen lamput
Käänny valtuutetun huoltoliikkeen puoleen, jos
jokin merkkivalojen lampuista vioittuu.
Keittotason suoja (lisävaruste)
Keittotason suojan pitää olla asennettu,
etteivät lapset vetäisi keittoastioita liedeltä.
Aseta keittotason suoja paikalleen painamalla
suojan takaosaa, jotta se tarttuu tason reunoihin.
))
))
)
19
Neuvoja ja vihjeitä: Käytännön ongelmia
ONGELMA
Leivonnaiset eivät
nouse kunnolla.
Leivonnaiset liian kui-
via
Paistotulos liian tum-
ma
Paistotulos liian vaalea
SYY
Uunin lämpötila liian matala.
Leivonnaiset nousevat hetkeksi,
mutta jäävät litteiksi.
Leipätaikina ei ole noussut kunnolla.
Se voi johtua liian pitkästä nousu-
ajasta.
Liian vähän hiivaa tai leivinjauhetta.
Liian kuuma rasva/nesteseos estää
hiivan toiminnan.
Liian vähän nestettä ja liian paljon tai
väärän tyyppisiä jauhoja voi johtaa
leivän kuivumiseen.
Jos uunin lämpötila on liian matala,
venyy paistoaika liian pitkäksi ja lop-
putulos on liian kuiva.
Jos uunin lämpötila on liian korkea,
on paistotulos liian tumma.
Liian korkealle asetettu pelti tai ritilä
johtaa ylälämmöllä yläpuolen
ylipaistumiseen tai päinvastoin.
Kuumailman kierto estynyt uunin
pohjalle asetetun alumiinifolion,
pellin tai astian takia.
Vaalean värisissä vuoissa
paistotulos on vaaleampi kuin
tummissa vuoissa
TOIMENPITEET
Tarkista lämpötila.
Leipätaikinan tulee nousta jo huoneenläm-
mössä. Kokeile onko siinä tarpeeksi hii-
vaa; sormen painallusjäljen on hävittävä
itsestään.
Tarkista ainekset; vertaa niitä reseptiin.
Tarkista nesteen lämpötila ennen hiivan li-
säämistä. Sen tulee olla tuorehiivalle 37°
C ja kuivahiivalle 45-
50° C.
Tarkista ainekset sekä jauhojen ja nesteen
keskinäiset suhteet; vertaa määriä resep-
tiin.
Tarkista lämpötila.
Tarkista lämpötila.
Tarkista ovatko pellit/ritilä oikealla tasolla.
Varmista ettei uunin pohjalle ole jäänyt
mitään sinne kuulumatonta.
20
Råd og tips: Ved praktiske problemer
ONGELMA
Liesi ei toimi.
Liian pitkä paistoaika.
Keittolevy lämpenee
liian hitaasti.
Uunin valo ei toimi
SYY
Virta on poikki.
Sopimaton kattila/pannu.
Säädin väärässä asennossa.
Lamppu on viallinen.
TOIMENPITEET
Tarkista sulakkeet.
Huomaa: Jokaisella vaiheella on oma su-
lakkeensa.
Tarkasta ettei ylikuormitussuoja ole lauen-
nut.
Käytä tasaisia tai mieluiten lievästi kovera-
pohjaisia astioita. Ota myös huomioon,
että lasi ja posliini johtavat heikommin läm-
pöä kuin metallit, esimerkiksi alumiini.
Lämpötilansäädin kannattaa yleensä alus-
sa asettaa täysille ja kääntää sitä pienem-
mälle vasta tavoitelämpötilaa lähestyttäes-
sä.
Vaihda lamppu.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

ROSENLEW RKL601 Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja

muilla kielillä