ROSENLEW RMK610 Ohjekirja

Kategoria
Mixer/food processor accessories
Tyyppi
Ohjekirja
RMK 610
821 06 43-03
Sisällys
2
Sisällys
Turvallisuus ................................................. 3
Liesi .............................................................. 4
Pakkauksen purkaminen .................. 4
Varusteet ............................................ 4
Turvavarusteet ........................................... 5
Kaatumiseste ..................................... 5
Keittotason suoja (lisävaruste) ......... 5
Luukun salpa ..................................... 6
Ennen lieden käyttöönottoa..................... 7
Yleistä ................................................. 7
Puhdista varusteet ............................. 7
Polta uunin suojarasva ...................... 7
Toimintopaneeli.......................................... 8
Merkkivalolamput ............................. 8
Keraaminen taso ....................................... 9
Keittotason käyttäminen .................. 9
Keittotason puhdistaminen ............ 12
Turvatoiminnot ................................ 14
Uuni ............................................................ 15
Uunin toiminnot .............................. 15
Hyödyllisiä ohjeita ........................... 16
Puhdistus ja hoito ............................ 19
Asennus ..................................................... 22
Jalustan korkeuden ja syvyyden
muuttaminen ...................................22
Asennus vaakasuoraan ................... 23
Sähköliitäntä .................................... 23
Huolto ....................................................... 24
Tekniset tiedot ........................................25
Taulukot .................................................... 26
Leivontataulukko ................................26
Pellin korkeuden valinta .................26
Haudutus .........................................27
Ruoanvalmistustaulukko & grillaus 28
Neuvoja ja vinkkejä käytännön
ongelmiin ................................................... 29
Neuvoja ja vinkkejä ................................. 30
Romutus ....................................................30
Innehåll
Säkerhet .....................................................31
Spisen .........................................................32
Uppackning ......................................32
Tillbehören .......................................32
Säkerhetsutrustningen ............................33
Tippskyddet .....................................33
Kastrullskyddet (extra tillbehör) .....33
Luckspärren .....................................34
Före första användning............................34
Rengöring av spisen ........................34
Rengör tillbehören ...........................34
Bränn av ugnen ...............................34
Manöverpanelen........................................35
Kontrollamporna .............................35
Glaskeramikhällen ...................................36
Användning av hällen ......................36
Rengöring av hällen .........................39
Säkerhetsfunktioner ........................40
Ugnen .........................................................41
Ugnens funktioner ...........................41
Praktisk användning ........................42
Rengöring och skötsel .....................45
Installation .................................................48
Ändring av sockelhöjd och -djup ....48
Nivåjustering ....................................49
Elektrisk anslutning .........................49
Service ........................................................50
Tekniska uppgifter ...................................51
Tabeller ......................................................52
Bakning ............................................52
Placering i ugn .................................52
Lågtemperaturstekning ...................53
Grill & Matlagning ..........................54
Praktiska råd och tips .............................55
Problem och åtgärder ............................56
Skrotning ...................................................56
Turvallisuus
3
Turvallisuus
Liedet kehittyvät ja uudessa liedessäsi on uusia toimintoja ja ominaisuuksia. Lue sen vuoksi ohjeet huolellisesti
ja tutustu uuden lietesi käyttöön ja sen toimintoihin. Liesi on tarkoitettu normaaliin kotitalouskäyttöön. Säily
käyttöohje myös mahdollista seuraavaa omistajaa varten. Ota yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää lieden ominai-
suuksista tai sen toiminnasta. Yhteydenottotiedot löydät kohdasta “Huolto”.
Teksti, joka on merkitty
VAROITUSKOLMIO
-symbolilla sisältää tietoa lieden turvallisesta käytöstä.
LUE
NE
KOHDAT
HUOLELLISESTI
, jotta et turhaan vahingoittaisi itseäsi, muita tai liettä.
Lapset
Lapset ovat luonnostaan uteliaita ja kiinnostuneita kai-
kesta, jopa liesistä. Haluamme turvallisuuden vuoksi
pai-nottaa muutamia asioita, jos sinulla on lapsia:
Suosittelemme vähintään 40 cm laskutilaa lieden
molemmin puolin. Vaihtoehtoisesti liesi voidaan
asentaa siten, että toisella puolella on seinä tai kaappi
ja toisella puolella laskutila.
Keittotason suojan tulee olla asennettu ja luukkujen
turvasalvan toiminnassa.
Käytä liesilukkoa. Aseta liesilukon salpa toim-
intaan ja lukitse lieden toiminnot, kun sitä ei käytetä.
Käsittele kaavinta varovasti, sen terä on erittäin
terävä.
Anna lasten olla mukana lieden käyttämisessä,
mutta kerro heille, että kattilat, taso ja uuni
kuumenevat ja pysyvät kuumana vielä jonkun aikaa
käytön jälkeenkin.
PALOVAMMAN
VAARA
!
Asennus
Lieden asennuksen ja mahdolliset korjaukset saa
suorittaa vain asennusoikeudet omaava huoltoliike tai
henkilö. Puutteellisesti suoritettu työ saattaa heikentää
lieden toimintaa ja aiheuttaa henkilö–ja/tai omaisuus-
vahinkoja.
Liesi on painava, reunat ja kulmat, joihin sinun ei
yleensä tarvitse koskea, saattavat olla teräviä. Käytä
käsineitä liettä siirrettäessä.
KAATUMISESTEEN
tulee olla asennettu. Silloin liesi ei
kaadu epätavallisenkaan kuormituksen johdosta.
Käyttö
Älä koskaan käytä vaurioitunutta keraamista tasoa.
Neste voi ylikiehuessaan ja/tai puhdistuksessa päästä
lieden jännitteisiin osiin. Katkaise virta liedestä ja ota
yhteyttä huoltoon lieden korjaamiseksi.
Älä jätä alumiinifolioita, muovia tms. keittotasolle.
Lämmin keittoalue saattaa polttaa/sulattaa paperin/
muovin.
Käytä vain keraamista tasoa ja uunia varten suun-
niteltuja astioita.Tarkista, että astioiden pohjat ovat
tasaisia. Kuperapohjaiset astiat johtavat huonosti
lämpöä ja pyörivät helposti keraamisella tasolla.
Varmista, että lieden vääntimet ovat nolla-asen-
nossa, kun liettä ei käytetä.
Varoitus! Uunissa ei saa käyttää alkoholia eikä
muita vastaavia nesteitä, jotka saattavat muo-
dostaa räjähtäviä kaasuja tai muita aineita, jotka
saattavat aiheuttaa tulipalon tai räjähdyksen.
Tällaisia aineita on käytettävä liedellä erittäin
varovasti. Esimerkiksi liekittäminen konjakilla tai
muulla alkoholilla saattaa aiheuttaa liedellä olevien
rasvaroiskeiden syttymisen, mistä on seurauksena
vakava tulipalo. Myös tulenlieskat ja palavat
rasvatahrat saattavat aiheuttaa henkilövahinkoja.
Puhdistus
Pidä keraaminen taso ja uuni puhtaina. Rasva ja rois-
keet käryävät kuumennettaessa ja aiheuttavat pahim-
massa tapauksessa palovaaran.
Poista välittömästi ylikiehumiset kuumalta ker-
aamiselta tasolta. Sokeri ja sokeria sisältävät keitokset
(hillo, marmeladi, mehu yms.), sula muovi ja alumiini-
folio saattavat vaurioittaa tasoa. Käsittele kaavinta
varovasti, sen terä on erittäin terävä.
Hoito ja huolto
Nollaa kaikki vääntimet ennen viallisen lampun vaih-
toa.
Huollot ja tarvittavat korjaukset saa suorittaa vain
valtuutettu huoltoliike. Käytä vain alkuperäisiä varao-
sia.
Romutus
Auta ehkäisemään vahingot lieden romuttamisen
yhteydessä: kun lieden kaapeli on irrotettu liesira-
siasta, katkaise kaapeli lieden puoleisesta päästä ja
poista uunin luukun turvalukitus toiminnasta.
Liesi
4
Liesi
1
Höyryaukko
2
Lämpöalueet
3
Ohjauspaneeli ja
VÄÄNTIMET
4
Uuni
5
Säilytyslaatikko
6
Jalusta
Lieden takaosassa on pyörät,
jotka helpottavat lieden siirtämistä
puhdistuksen yhteydessä. Avaa
luukku, nosta liettä varovasti uunin
yläreunasta ja vedä liesi ulos.
2
1
3
4
5
6
Pakkauksen purkaminen
Tarkista, että liesi on virheetön. Ilmoita mahdollisista
kuljetusvaurioista välittömästi myyjälle.
Pakkaus on kierrätyskelpoinen. Ota yhteyttä kierrä-
tyskeskukseen, jos et ole varma minne voit viedä
pakkausmateriaalin.
Varusteet
NÄMÄ
TOIMITETAAN
LIEDEN
MUKANA
:
Emaloidut leivinpellit ja uunipannu
Uuniritilä
Kaatumiseste asennustarvikkeineen
Keraamisen tason kaavin
Käyttöohje
SEURAAVAT
OVAT
OSTETTAVISSA
LISÄVARUSTEINA
:
Peitejalusta
Keittotason suoja asennustarvikkeineen
Turvavarusteet
5
Tu r v av a r u s t e e t
Varmista, että lieden molemmilla puolilla on 40 cm leveä
laskutila
(
KATSO
KUVA
)
. Vaihtoehtoisesti liesi voidaan asen-
taa siten, että toisella puolella on seinä tai kaappi ja
toisella puolella laskutila.
Liesi täyttää lapsiturvallisuutta koskevat vaatimuk-
set, jos seuraavat varusteet/toiminnot on asennettu:
Kaatumiseste
Kaatumiseste pitää olla asennettu, ettei
liesi kaadu normaalia suuremmassakaan
kuormituksessa.
Ennen kuin asennat kaatumisesteen, varmista, että liesi
on asennettu oikealle korkeudelle, katso kappale Asennus,
s. 22.
NÄIN
ASENNAT
KAATUMISESTEEN
PAIKALLEEN
:
1
Piirrä seinään viiva – vaakatasoon asettamisen
jälkeen – pitkin lieden takareunaa (
KATSO
KUVA
).
2
Katso kuvasta mitat, jotka pätevät kummallekin
puolelle. Mittaa kaatumisesteen paikka ja ruu-
vaa este kiinni tukevaan materiaaliin tai sopi-
vaan vahvikkeeseen.
HUOM
!
Jos asennusaukko on liettä leveämpi, ja haluat
asentaa lieden keskelle aukkoa, kuvan vaakamittaan
pitää lisätä lieden ja kalusteen väliin jäävän raon
leveys.
3
Jos muutat mittaa, muista sovittaa kaatumiseste
lieden takaosassa olevaan reikään, kun siirrät
liettä paikalleen.
Muista, että kaatumiseste toimii vain jos liesi on työn-
netty paikalleen.
Keittotason suoja (lisävaruste)
Keittotason suojan pitää olla asennettu, etteivät
lapset vetäisi keittoastioita liedeltä.
1
Paina tulpat etummaisiin reikiin.
2
Aseta suoja keittotasolle niin, että tulpat ovat reunan
yläpuolella.
3
Käännä suojaa vinosti alaspäin ja
4
sitten ylöspäin niin, että suojan päätyjen reunat tart-
tuvat tason reunoihin.
5
Lukitse takimmaisilla tulpilla.
min. 40 cm
min. 40 cm
55-60 mm
35-65 mm
2
3
1
4
5
Turvavarusteet
6
Luukun salpa
Luukun salvan eli lapsilukon ansiosta lasten on
vaikeampi avata uunin luukkua. Salpa on kytketty
tehtaalla toimintaan, mutta sen voi poistaa toiminnasta
tarvittaessa.
LUUKUN
TURVASALPA
ELI
LAPSILUKKO
Paina salpa
(A)
alas, kun haluat
AVATA
uunin luukun.
Salpaa voi tarpeen mukaan pitää toiminnassa tai sen
voi poistaa toiminnasta. Lukitustapaa muutettaessa on
aina ensin tarkistettava, ettei uuni ole kuuma.
LAPSILUKON
POISTAMINEN
TOIMINNASTA
(B)
:
Paina salpa alas ja työnnä luukun yläreunassa olevaa
kielekettä pari millimetriä oikealle.
LAPSILUKON
ASETTAMINEN
TOIMINTAAN
(C)
:
Työnnä luukun yläreunassa olevaa kielekettä pari mil-
limetriä vasemmalle.
A
C
B
Turvavarusteet
7
Ennen lieden käyttöönottoa
Yleistä
Puhdista liesi heti käytön jälkeen puhtaalla liinalla ja
lämpimällä vedellä, johon on mahdollisesti lisätty
astianpesuainetta. Älä käytä koskaan hankausaineita
tai muita naarmuttavia aineita lieden puhdistukseen.
Tehokkaampi puhdistus voi kuitenkin joissakin
tapauksissa tulla kysymykseen. Noudata silloin seuraa-
via ohjeita. Älä unohda puhdistaa myös irrotettavan
höyryaukon suojuksen alta. Suojuksen voit pestä
astianpesukoneessa.
Ennen kuin vedät lieden paikaltaan puhdistaaksesi
sen takaa, haluamme varmuuden vuoksi muistuttaa,
että lieden kaatumiseste toimii vain kun liesi on sijoi-
tuspaikallaan.
Puhdista varusteet
Pese leivinpelti, uunipannu ym. lämpimällä vedellä ja
astianpesuaineella. Huuhtele ja pyyhi kuivaksi.
Polta uunin suojarasva
Pidä lapsia silmällä!
Uuni tulee erittäin kuumaksi.
1
Valitse ylä-/alalämpö ja korkein lämpötila.
Uunin luukun pitää olla kiinni.
2
Tuuleta keittiö. Katkaise virta uunista, kun käry
ja savuaminen on lakannut.
3
Puhdista uuni, luukku ja kannattimet
lämpimällä vedellä ja astianpesuaineella. Pyyhi
kuivaksi.
Turvavarusteet
8
Toimintopaneeli
1a
LIEDEN
merkkivalo
1b
UUNIN
merkkivalo
2
UUNIN
toimintoväännin
3
UUNIN
lämpötilan valitsin
4
KEITTOALUEIDEN
vääntimet
5
Liesilukko
Merkkivalolamput
Merkkivalolamput ovat glimlamppuja ja niiden
kestoikä on normaalisti pitkä. Jos lamppu vioittuu,
ota yhteys huoltoliikkeeseen.
1b
1a
2
3
4
5
°C
Keraaminen taso
9
Keraaminen taso
Keraamisessa tasossa on neljä keittoaluetta. Kytkiessäsi
virran keittoalueeseen, se loistaa tietyn ajan riippuen
valitsemastasi tehosta. Myös suurinta tehoa käytettäessä
keittoalue syttyy ja sammuu ylikuumenemisen
välttämiseksi.
Jos sinulla on 230V liesi, et voi käyttää takimmaista
vasenta keittoaluetta ja uunin pikakuumennusta tai
kiertoilmatoimintoa samanaikaisesti. Liedessä on
tehonrajoitin, joka estää sähköverkon ylikuormituksen.
Jokaisella keittoalueella on oma varoitusvalonsa. Valo
loistaa jos lämpötila ylittää noin 55°C riippumatta siitä,
onko virta kytketty keittoalueeseen vai ei.
Keraaminen taso on kova ja sileä. Se kestää hyvin
lämmintä, kylmää ja lämpötilanvaihteluita, mutta voi
vioittua iskuista, kuten lasi yleensäkin. Taso voi rikkoutua
esim. maustepurkin pudotessa tasolle. Älä koskaan seiso
keittotasolla, sillä liettä ei ole suunniteltu kestämään
tällaista kuormitusta.
Keittotason käyttäminen
ALÄ
KOSKAAN
KÄYTÄ
VAURIOITUNUTTA
KERAAMISTA
TASOA
. Neste voi ylikiehuessaan ja/
tai puhdistuksessa päästä lieden jännitteisiin
osiin. Katkaise virta liedestä ja ota yhteys
valtuutettuun huoltoliikkeeseen korjausta varten.
Älä koskaan jätä kiehuvaa öljyä tai rasvaa,
parafiinia tai muuta helposti syttyvää ainetta
liedelle ilman valvontaa. Tulipalon sattuessa
käännä keittoalueiden vääntimet 0-asentoon ja
katkaise virta liesituulettimesta.
TUKAHDUTA
TULI
KANNEN
AVULLA
, älä koskaan käytä vettä.
Keittoalueita ohjataan vääntimistä, jotka on merkitty
0–12. Asento 12 merkitsee suurinta tehoa. Vääntimiä
voi kääntää myötä– ja vastapäivään. Käyttäessäsi
liettä, toimi seuraavasti:
1
Valitse jokin teho käyttämällesi alueelle sille
kuuluvalla vääntimellä.
2
Käännä väännin nolla-asentoon käytön jälkeen.
Ajan myötä opit valitsemaan sopivan vääntimen asen-
non valmistettavan ruoan, ruokamäärän ja keittoastian
mukaan. Seuraavassa joitakin neuvoja.
ø 140 mm
ø 140 mm
ø 210 mm
ø 180 mm
värmevarnare
Keraaminen taso
10
Keittäminen
Voit käyttää korkeinta tehoa kiehauttamiseen ja sen
jälkeen asettaa alemman tehon ruoan kypsentämiseen
ja hauduttamiseen. Veden kiehumisääni ja vesikuplien
koko auttavat valitsemaan oikean tehoalueen.
MIETO
TEHO
:
Melkein äänetön kiehuminen, hieman
poreileva vesi. Sopiva puurojen hauduttamiseen, kalan
kypsentämiseen sekä vihannesten, kuten herneiden ja
parsakaalin keittämiseen.
KESKI
TEHO
:
Kiehuva ääni, hiilihappopitoisen juoman
kokoiset poreet. Sopii suurimmalle osalle keitettäviä
ruokatarvikkeita, esim. punajuuret ja liha.
KORKEA
TEHO
:
Ääni hiljenee ennen kiehumisen
alkamista. Poreileva vesi. Sopiva kiehauttamiseen.
Paistaminen
Paistaessasi saat parhaan tuloksen, kun paistettava
ruoka ei ole jääkaappikylmää ja ruokamäärä peittää
korkeintään 2/3 osaa paistinpannun pohjasta.
Lisää margariini/voi paistinpannuun ja aseta
tehoalue väännintä kääntämällä. Rasvan väri kertoo,
milloin paistaminen voidaan aloittaa. Näet värin
helposti painamalla teräksisen paistinlastan pannun
pohjaa vasten, kun rasva ei enää sihise.
MIETO
TEHO
:
Hieman ruskea rasva. Sopii esim. munien,
raa’an perunan, sipulin, kyljysten ja pihvien, sekä
kokonaisen kalan paistamiseen.
KESKI
TEHO
:
Keskiruskea rasva. Sopii useimpien ruokien
paistamiseen, esim. jauheliha, lihakuutiot, makkara ja
ohuet kalafileet, sekä ohukaiset.
KORKEA
TEHO
:
Tummanruskea rasva. Sopiva ohuiden
pihvien nopeaan paistamiseen. Ole varovainen, rasva
palaa helposti.
Keraaminen taso
11
Keittoastian valinta
Liesi, jossa on keraaminen keittotaso, asettaa keitto-
astioille suurempia vaatimuksia kuin valurautalevyillä
varustettu liesi. Seuraavat asiat ovat tärkeitä:
Tarkista keittoastian pohja. Kupera pohja pyörii ke-
raamisella tasolla ja lämmön siirtyminen on huonoa.
Alumiinilla on hyvä lämmönjohtokyky, mutta
saattaa jättää tasolle hopeanvärisiä tahroja.
Tahrat poistetaan lieden mukana toimitetulla
erikoispuhdistusaineella.
Lasiset tai emaloidut karkeapohjaiset keitto-
astiat kuluttavat tasoa enemmän kuin muuta
materiaalia olevat keittoastian pohjat.
Ajan ja energiansäästön vuoksi pitäisi kattilan/
paistinpannun pohjan olla
vähintään samankokoinen kuin keittoalue. Liian
pienestä kattilasta ylikiehuva ruoka palaa kiinni
keittoalueeseen.
sileäpohjainen
hieman kovera, koska tällöin pohja kuumentues-
saan suoristuu.
Hankkiessasi uusia keittoastioita, valitse mielummin
kerrospohjaisia teräskattiloita.
Säästä energiaa !
Käytä kantta keittoastialla, niin energiankulutus
alenee.
Käytä jälkilämpö hyväksi.
Höyryttämällä kypsentäminen, painekeittimen
käyttö ja puhtaat keittolevyt alentavat ener-
giankulusta.
Epätasainen keittoastian pohja lisää energian
kulutusta n. 30%.
aluminium
Keraaminen taso
12
Keittotason puhdistaminen
Estääksesi tason vahingoittumisen, poista heti,
tason vielä ollessa kuuma, kaapimella tasolle
ylikiehuneet runsaasti sokeria sisältävät keitokset
(esim. marmeladi), samoin sulanut muovi ja
folio.
Älä koskaan käytä hankausainetta, naarmuttavia
sieniä, uuninpuhdistusainetta tms. keraamisella tasolla.
JOS
TASO
ON
HYVIN
LIKAINEN
,
MENETTELE
SEURAAVASTI
:
1
Poista tahrat yms. kaapimella.
2
Käytä puhdistusainetta, kun keittoalueiden
varoitusvalot ovat sammuneet. Ravista pulloa,
annostele muutama tippa ja levitä kuivalla
talouspaperilla. Poista lika/puhdistusaine
kaapimella edestakaisin työnnöin.
3
Hankaa kiiltäväksi kostealla talouspaperilla. Älä
jätä puhdistusainetta tasolle, vaan poista
kostealla pyyhkien huolellisesti. Aine saattaa
muuten syöpyä kiinni keittoaluetta seuraavan
kerran käytettäessä. Lopuksi taso kuivataan.
Puhdistuskaavin
S
ÄILYTÄ
PUHDISTUSKAAVIN
LASTEN
ULOTTUMAT
-
TOMISSA
. Ole varovainen puhdistuskaavinta käyt-
täessäsi, sillä se on hyvin terävä.
Puhdistuskaavinta käytetään ylikiehuneen ruuan
poistamiseen keraamisesta keittotasosta.
P
UHDISTUSKAAPIMEN
KÄYTTÖ
:
1
Vedä suojus taaksepäin niin, että kaapimen terä tulee
näkyviin
(
KATSO
KUVAA
)
.
2
Tarkista, että kaapimen terä on puhdas, koska
muuten se voi vahingoittaa keittotasoa. Uuden
terän puhdistuskaapimeen voit hankkia lähim-
män valtuutetun huollon kautta.
3
Kallista kaavinta noin 45° ja kaavi taso
puhtaaksi. Kaapimen terää voi painaa voimak-
kaasti tasoa vasten tasoa vahingoittamatta.
4
Pyyhi lika terästä varovasti talouspaperilla.
5
Työnnä suojusta käytön jälkeen eteenpäin niin
pitkälle kuin se menee. Säilytä kaavin lasten
ulottumattomissa.
Keraaminen taso
13
TERÄN
VAIHTO
:
1
Avaa kaavin irrottamalla ruuvi kokonaan (ruuvitalt-
taa ei tarvita) ja aseta uusi terä kaapimen etureunaan.
2
Kokoa kaavin ja kierrä ruuvi paikalleen.
3
Työnnä suojusta eteenpäin niin pitkälle kuin se
menee, jotta terä jää piiloon.
Keraaminen taso
14
Turvatoiminnot
Liesilukko
Uunin lämpötilanvalitsimeen on asennettu salpa ja siinä
on kaksi toimintoa. Halutessasi kytkeä liesilukon toi-
mintaan, valitse tarpeen mukaan yksinkertainen tai kak-
soistoiminto.
HUOM
!
Lieden päävirransyöttö ei katkea.
YKSINKERTAINEN
TOIMINTO
:
Lieden levyiltä ja uunin
käytöltä on katkaistu virta, kun uunin lämpötilan
valitsin on käännetty off- asentoon.
KAKSOISTOIMINTO
: Kun salpa on toiminnassa, virtalukon
avaamiseen tarvitaan kahden käden otetta. Silloin
lasten on vielä vaikeampi ”käyttää” liettä.
Yksinkertainen toiminto
Lukitse liesi näin (
KATSO
KUVA
A
):
Käännä termostaatin
väännin vastapäivään
OFF
-asentoon.
Tee näin, kun haluat käyttää liettä:
1
Käännä väännin myötäpäivään nolla-asentoon
(ts. kunnes väännin osoittaa kohtisuoraan klo
12.00).
2
Liettä voi nyt käyttää normaalisti. Varmista, että
vain käyttämäsi toiminnot on valittuna. (Joku on
saattanut käännellä vääntimiä virtalukon ollessa
suljettu.)
Kaksoistoiminto
Salpa pitää asettaa toimintaan, ennen kuin voit käyttää
tätä toimintoa (
KATSO
KUVA
B
):
1
Varmista, että uunin lämpötilan valitsin on
”nolla-asennossa” ts. väännin osoittaa kohtisuo-
raan klo 12.
2
Työnnä pöytäveitsi vääntimen taakse ja irrota
väännin kevyesti vipuamalla.
3
Poista punainen holkki.
4
Asenna väännin takaisin ”nolla-asennossa”
Jatkossa voit lukita lieden vain kääntämällä
termostaatin väännin vastapäivään
OFF
-asentoon
(
KATSO
KUVA
A
)
.
TEE
NÄIN
,
KUN
HALUAT
KÄYTTÄÄ
LIETTÄ
(
KATSO
KUVA
C
)
:
1
Työnnä salpaa vasemmalle ja
2
käännä väännintä myötäpäivään nolla-asentoon
(ts. kunnes väännin osoittaa kohtisuoraan klo
12.00).
3
Liettä voi nyt käyttää normaalisti. Varmista, että
vain käyttämäsi toiminnot on valittuna. (Joku on
saattanut käännellä vääntimiä virtalukon ollessa
suljettu.)
Uuni
15
Uuni
Uunissa on irrotettavat uunikannattimet, joissa on
seitsemän kannatintasoa. Voit katsoa tämän käyttöohjeen
leivonta- ja ruoanlaittotaulukoista, mikä kannatintaso on
sopiva eri toiminnoille ja eri lämpötiloille.
Uunin toiminnot
Kaikissa toiminnoissa merkkivalo palaa kuumennus-
vaiheessa ja sammuu kun haluttu lämpötila on
saavutettu (syttyy ja sammuu, kun termostaatti kytkee
ja katkaisee).Valitaksesi uunitoiminnon, käännä uunin
toimintoväännintä myötäpäivään haluamasi toimin-
non kohdalle (katso alla).
Valaistus
Uunin valaistus syttyy automaattisesti aina, kun valitset
toimintoja. Voit halutessasi kytkeä ainoastaan valon, ilman
että mikään muu toiminto on kytkettynä.
UUNISSA
ON
SEURAAVAT
TOIMINNOT
:
Ylä-/alaläm
Ylä- ja alavastus kytkettynä.
Kiertoilma
Kiertoilmapuhallin ja rengasvastus ovat
kytkettynä toimintaan.
Kiertoilmakuorrutus
Grillivastus ja kiertoilmapuhallin sekä rengasvastus
ovat kytkettynä toimintaan.
Grilli
Grillivastus kytkettynä.
Pikakuumennus
Grilli- ja alavastus kytkettynä. Uuni lämpiää
200ºC:een noin 7 minuutissa. Voidaan käyttää
myös kuorrutuksen yhteydessä.
Haudutus
Ylä- ja alavastus kytkettynä,
uunin lämpötila 75-125ºC.
Uuni
16
KIERTOILMAN
PERIAATE
Ylä- ja alavastus sekä puhaltimen ympärillä oleva vas-
tus lämmittää ilman, joka tämän jälkeen leviää uuniin
takaseinän ilmakanavien kautta. Lämmin ilma kiertää
uunissa, kunnes puhallin imee ilman takaisin.
Lämpö siirtyy nopeasti ja tehokkaasti, minkä
ansiosta voit yleensä käyttää alempia lämpötiloja kuin
käyttäessäsi ylä/alalämpöä. Jos reseptissä neuvotaan
käyttämään 160…225C° lämpötilaa, voit laskea sitä
15…20%. Yli 225C° lämpötiloissa on parempi käyttää
ylä/alalämpöä.
Hyödyllisiä ohjeita
Älä koskaan aseta alumiinifoliota, leivinpeltiä tai
uunipannua suoraan uunin pohjalle. Mikäli uunin
alalämmön siirtyminen estetään, uunin pohjan
emali saattaa vaurioitua ylikuumenemisesta.
Uuni kuumenee käytössä.
PIDÄ
LAPSIA
SILMÄLLÄ
.
Pelti voi vääntyä lämpötilan vaihtumisen yhteydes
ja/tai jos se on täytetty epätasaisesti esimerkiksi
pizzalla. Pelti palautuu jäähtyessään alkuperäiseen
muotoonsa.
Miten valita oikea uunitoiminto? Seuraavassa
käytännön neuvoja ja vihjeitä miten valitset uuni-
toiminnon valmistaessasi erilaisia ruokalajeja:
Leivonta
Noudata taulukon ohjeita. Kokeile pehmeitä kakkuja
hammastikulla noin 5 minuuttia ennen täyttä aikaa.
Voit lyhentää tai pidentää paistoaikaa. Valmistusohje,
vuokien materiaali, väri, muoto ja koko voivat vaikut-
taa lopputulokseen. Kirkkaissa alumiinivuoissa pais-
tetut kakut ovat yleensä vaaleita.
YLÄ
-/
ALALÄMPÖ
antaa
tasaisen värin koko pinnalle.
Leivonta kiertoilmalla
KIERTOILMAA
voi hyödyntää leivonnassa, koska kaksi
peltiä uunissa samanaikaisesti lyhentää kokonaispais-
toaikaa. Leivonnaisten väri saattaa olla hieman epäta-
sainen. Näin käy erityisesti jos leivonnainen ei ole
noussut riittävästi.
Tuliko lopputuloksesta erilainen kuin odotit? Lue
kohta “Neuvoja ja vinkkejä käytännön ongelmiin”
sivulla 29, saat ohjeita leivontapulmiin.
Uuni
17
Ruoanvalmistus
Noudata taulukon ohjeita.
Ruoanlaitto kiertoilmalla
KIERTOILMAA
käytetään ruoan kypsennykseen useilla
tasoilla samanaikaisesti, esim. jauhelihamureke ja
lihapullat, sekä kokonaisten aterioiden valmistukseen
alku–, pää– ja jälkiruokineen. Valitse kypsennettäväksi
ruokalajeja, jotka vaativat saman lämpötilan.
Jos ruokalajit vaativat eri pituisen kypsennysajan,
laita ne uuniin sopivin välein, jotta ne valmistuvat
haluamassasi järjestyksessä.
Paistaminen
Uunissa paistaminen on vaivatonta ja kätevää sekä
YLÄ
-/
ALALÄMMÖLLÄ
että
KIERTOILMALLA
. Naudanliha
kuten paahto– ja sisäpaisti ovat maukkaimpia, jos ne
valmistetaan 125 asteen lämmössä, vaikka se viekin
enemmän aikaa. Valitse uunin kestävä vuoka, johon
liha juuri mahtuu, niin paistoliemi ei kuivu.
Joulukinkusta valuu paistettaessa yleensä paljon
nestettä. Käytä sen vuoksi suurta paistovatia tai uuni-
pannua ja ota se uunista varovasti.
Jos käytät paistopussia, leikkaa reikä pussin
kulmaan ennen uuniin laittamista. Se vähentää riskiä
saada palovammoja kuumasta höyrystä pussia
avatessasi.
Paistolämpömittarin käyttö
Parhaan tuloksen saavuttamiseksi lämpömittarin kär-
jen on oltava keskellä paistin paksuinta osaa, joka
lämpenee viimeisenä. Uunin lämpö vaikuttaa lämpö-
mittariin, minkä takia koko putkiosan on oltava lihan
sisässä. Muista myös, että lämpömittari voi näyttää
väärin mikäli mittarin kärki osuu rasvakerrokseen tai
luuhun.
Aseta paisti esilämmitetyn uunin alaosaan. Kun liha on
saavuttanut halutun lämpötilan, ota paisti ulos uunista,
peitä se alumiinifoliolla ja anna jäähtyä noin 15 minu-
uttia. Näin liha on helpompi leikata ja paisti jää me-
hukkaammaksi.
Uuni
18
Grillaus
Grillattavan ruoan koko, rasvaisuus, muoto, määrä ja
lämpötila vaikuttavat kypsymisaikaan ja lopputulok-
seen. Kala ja vaalea liha (linnut, vasikka ja porsas)
eivät ruskistu yhtä helposti kuin punainen liha (nauta
ja riista). Grillausöljy ja/tai grillimauste parantavat
väriä, mutta lisäävät palamisvaaraa.
Grillauksen paras lopputulos saavutetaan silloin,
kun ruokaa ei laiteta grilliin suoraan jääkaapista.
Kuivaa ruoka ja aseta se uuniritilälle. Mausta
mieleiseksesi. Muista aina laittaa ritilän alle foliolla
peitetty pelti, joka kerää rasvan tms. Porsaankyljykset,
pihvit, kalafileet yms. asetetaan uunin yläosaan, kun
taas esimerkiksi paksut paahtokyljet asetetaan
alaosaan.
Käännä toimintoväännin asentoon ja lämpötilan
valitsin haluttuun lämpötilaan. Aloita grillaus 3–5
minuutin lämmityksen jälkeen. Tarkkaile kypsymistä
ja käännä ruoka ainakin kerran kypsennyksen aikana.
Liian pitkä grillausaika kuivattaa, ja pahimmassa
tapauksessa polttaa ruokasi. Uunin luukun on oltava
suljettuna grillauksen aikana.
Gratinointi (pikakuumennus)
Antaa väriä kuorrutuksiin esim. paistoksiin ja lämpi-
miin voileipiin. Tätä toimintoa voit myös käyttää
uunin pikakuumentamiseksi asetettuun lämpötilaan.
Kun uuni on lämmennyt haluamaasi lämpötilaan,
valitset haluamasi uunitoiminnon. Uuni kuumenee
200°C:seen n. 9-10 minuutissa. Älä valitse tätä toi-
mintoa, jos aioit paistaa pikkuleipiä tai marenkeja.
Kiertoilmagrilli
Grillivastus antaa ruoalle kauniin värin samalla, kun
puhallin kierrättää kuumaa ilmaa lämmittäen
ruoan. Sopii mainiosti “korkeiden” ruokien, esim.
joulukinkun kuorrutukseen, jonka pitää ruskistua joka
puolelta.
Pakasteiden sulatus
Käännä toimintoväännin asentoon . Sulatettaessa
pakastettua lihaa, kalaa, kuorrutettuja tai täytettyjä
leivonnaisia, kuten kääretorttua, pitää lämpötilan
valitsimen olla nolla-asennossa. Voit asettaa ritilöitä/
peltejä useammalle kannattimelle, jos sinulla on paljon
sulatettavaa. Sulatusaikoja ei voi ilmoittaa, kokeile
hammastikulla.
Uuni
19
Haudutus, enint. 125°C
Käännä uunin toimintoväännin kohdalle ja aseta
lämpötilan valitsimella haluamasi lämpötila, enint.
125°C. Hauduttaminen sopii sellaisten ruokien valmis-
tamiseen, jotka vaativat pitkän valmistusajan ja mata-
lan lämpötilan. Ota huomioon, että käytettäessä
alhaisempaa lämpötilaa, ruoan valmistusaika pitenee.
Naudan paistit (paahto- pata- ja uunipaistit)
kypsyvät mehukkaiksi käytettäessä haudutustoimintoa.
Paistin painohävikki jää myös pienemmäksi tä
toimintoa käytettäessä. Käytä lihalämpömittaria
paistia kypsentäessäsi.
HUOM
!
Lihaa kypsennettäessä
on lämpötilaksi valittava vähintään 100°C.
Imellytys vaatii aikaa useampia tunteja ja sen aikana
ruoka-aineiden tärkkelys muuttuu makeahkoksi.
Hauduttaminen sopii erinomaisesti esim. puurojen ja
perunalaatikon valmistamiseen. Aseta lämpötilan val-
itsin alhaisimmalle lämpötilalle. Kun ruoka on imelt-
ynyt useamman tunnin hauduttamisen jälkeen, se
kypsennetään kullekin ruokalajille ominaisessa lämpö-
tilassa. Aseta lämpötilaksi ”normaalilämpö” ja käännä
uunin toimintoväännin ylä/alalämpö-toiminnalle.
Puhdistus ja hoito
Uuni
Uunin sivut ovat huokoista, itsepuhdistuvaa
KATALYYSI
-
EMALIA
. Uunin pohja on sitä vastoin
SILEÄÄ
ja kovempaa
EMALIA
, jotta voit kaapia lian pois esimerkiksi
paistinlastalla.
KATALYYSIEMALI
Uuni kuumenee käytössä.
Pidä lapsia silmällä.
Likaantuneelta emalipinnalta lika osittain palaa pois
käytön aikana. Mikäli emalista tulee laikukas, uunia
kuumennetaan 30-60 minuuttia ylä/alalämmöllä kor-
keimmassa lämpötilassa. Vaikean lian, esim. rasvan
poistat seuraavalla tavalla:
1
Liota katalyysiemalipintoja nestemäisellä
mäntysuovalla ja kuumalla vedellä.
Käytä nailonharjaa tahrojen poistamiseksi.
Anna seistä tunnin. Puhdista uuni.
2
Valitse ylä/alalämpö sekä korkein lämpötila.
3
Katkaise virta uunista 3 tunnin kuluttua.
Älä koskaan käytä uuninpuhdistusaineita tai teräviä
välineitä katalyysiemalin puhdistamiseen.
Uuni
20
SILEÄ
EMALI
Jos se on hyvin likainen, menettele seuraavasti:
1 Poista kiinnitarttuneet roiskeet ja ylikiehumiset
esim. paistinlastalla.
2 Levitä sienellä uunin pohjalle suopaa,
mieluimmin nestemäistä.
3 Sulje luukku. Valitse lämpötilaksi 100 °C ja
kytke ylä-/alalämpö noin 10 minuutiksi.
4 Kun uuni on jäähtynyt, pese se puhtaalla
vedellä. Käytä tarvittaessa saippuoitua teräsvil-
laa varovasti. Pyyhi kuivaksi.
Uunin luukku
Uunin luukun rakenne on kaksiosainen. Luukun lasit
ovat sisäpinnoiltaan läpöä heijastavat, jonka ansiosta
luukun ulkopinnan lämpötila on alhainen.
Varo vaurioittamasta luukun lasia puhdistuksen
yhteydessä. Jos lasin reunoihin tulee säröjä,
se saattaa särkyä muutaman lämmityskerran
jälkeen.
LASIEN
VÄLIN
PUHDISTAMINEN
1
Varmista, että luukun salpa on toiminnassa, ennen
kuin irrotat uloimman lasin.
2
Avaa sitten luukku ja aseta saranakaarien väliin
esim. rullatut patalaput
(
KATSO
KUVA
)
.
Ne estävät luukkua sulkeutumasta. Käännä
luukku sitten ylös.
3
Pidä kiinni luukun kahvasta, paina luukun
yläreunan kaksi jousta sisään ja vapauta lasi.
4
Aseta lasi puhdistuksen jälkeen molemmista
reunoistaan
(
KATSO
KUVA
)
pienen koukun päälle.
Jos lasi on erittäin likainen, käytä mukana
seuraavaa kaavinta. Varmista, että luukku
kiinnittyy hyvin molemmilta puolilta.
5
Paina sitten luukun yläreunan kaksi jousta
sisään ja paina lasi paikalleen.
6
Poista patalaput.
Uunilampun vaihto
1
Käännä kaikki vääntimet nolla-asentoon ja
varmista, ettei uuni ole lämmin.
2
Irrota suojalasi
(
KATSO
KUVA
)
.
3
Irrota viallinen lamppu.
4
Asenna tilalle uusi E14-kannalla varustettu
lamppu, jossa on merkinnät 230-240V, 15W ja
300°C.
5
Asenna suojalasi paikalleen.
2
4
3
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60

ROSENLEW RMK610 Ohjekirja

Kategoria
Mixer/food processor accessories
Tyyppi
Ohjekirja