Zanussi ZM266STW Ohjekirja

Kategoria
Microwaves
Tyyppi
Ohjekirja

Tämä käsikirja sopii myös

83
FI
SisälIysluettelo
Tärkeitä turvaohjeita . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .84 - 85
Uuni & varusteet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .86
Ohjauspaneeli . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .87
Ennen käyttöä . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ..88
Kellon asetus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .88
Mitä mikroaallot ovat? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .89
Mikroaaltouuniin soveltuvat astiat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .89
Neuvoja & vinkkejä . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .90 - 92
Tehoasetukset . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .93
Käyttö . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .93
Muita hyödyllisiä toimintoja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .94 - 95
Automaattitoiminnot . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .96
Automaattitoimintojen taulukot . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .97 - 98
Resepjä automaatitoiminnoille AC-6 & AC-7 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .99
Valmistusaikataulukot . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .100 - 101
Reseptit . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .101 - 104
Hoito & puhdistus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .105
Ongelmatilanteet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .105
Huolto & takuu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .106
Service och garanti (i Finland) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .106
Tekniset tiedot . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ..107
Tärkeitä tietoja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .107
Asennus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .108 - 109
Symboli , joka on merkitty tuotteeseen tai sen pakkaukseen, osoittaa, että tätä tuotetta ei saa käsitellä
talousjätteenä. Tuote on sen sijaan luovutettava sopivaan sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätyksestä
huolehtivaan keräyspisteeseen. Tämän tuotteen asianmukaisen hävittämisen varmistamisella autetaan estämään
sen mahdolliset ympäristöön ja terveyteen kohdistuvat haittavaikutukset, joita voi aiheutua muussa tapauksessa
tämän tuotteen epäasianmukaisesta jätekäsittelystä. Tarkempia tietoja tämän tuotteen kierrättämisestä saat
kuntasi jäteasioita hoitavalta viranomaiselta, talousjätehuoltopalvelusta tai liikkeestä, josta tuote on ostettu.
4. HQ-21+22D-EU Finnish 01/03/2006 14:45 Page 83
84
Tärkeitä turvaohjeita
TÄRKEITÄ TURVAOHJEITA: LUE HUOLELLISESTI JA SÄILYTÄ TULEVAA TARVETTA VARTEN
Tapaturmien välttäminen
VAARA:
Älä käytä uunia, jos se on vahingoittunut tai jos se ei
toimi kunnolla. Tarkista seuraavat seikat ennen
käyttöä:
a) Luukku: varmista, että luukku sulkeutuu kunnolla
ja että se ei ole vinossa tai vääntynyt.
b) Saranat ja luukun turvalukitus: tarkista, että ne
eivät ole rikki tai löysällä.
c) Luukun tiivisteet ja tiivistepinnat: varmista, että ne
ovat ehjät.
d) Uunin ja luukun sisäpuoli: varmista, että niissä ei
ole kolhuja.
e) Virtajohto ja pistoke: varmista, että ne ovat ehjät.
Älä koskaan säädä, korjaa tai muunna uunia itse.
Muun kuin ammattitaitoisen asentajan on
vaarallista suorittaa mitään huolto- tai
korjaustoimenpiteitä, joissa joudutaan irrottamaan
mikroaalloilta suojaavia osia.
Uunia ei saa käyttää luukun ollessa auki eikä luukun
turvalukitusta saa muuttaa mitenkään.
Älä käytä uunia, jos luukun tiivisteiden ja
tiivistepintojen välissä on jotain.
Pidä oven tiivisteet ja viereiset osat puhtaana
rasvasta ja liasta. Noudata sivulla 105 olevia hoito-
ja puhdistusohjeita. Uunin puhtaanapidon
laiminlyönti saattaa heikentää pinnan laatua, mikä
voi lyhentää laitteen elinikää ja mahdollisesti
aiheuttaa vaaratilanteen.
Henkilöiden, joilla on SYDÄMENTAHDISTIN, on
noudatettava lääkäriltä tai sydämentahdistimen
valmistajalta saamiaan mikroaaltouunien käyttöön
liittyviä varotoimia.
Sähköiskujen välttäminen
Laitteen koteloa ei saa koskaan irrottaa. Luukun
lukitus- ja tuuletusaukkoihin ei saa koskaan päästää
nestettä tai työntää esineitä. Jos näihin joutuu nestettä,
katkaise välittömästi virta, irrota uunin virtajohto
seinäpistorasiasta ja ota yhteys valtuutettuun
huoltoliikkeeseen. Virtajohtoa tai pistoketta ei saa
upottaa veteen tai muuhun nesteeseen.
Virtajohto ei saa koskettaa kuumia tai teräviä pintoja,
kuten kuumaa tuuletusaukkoa ylhäällä uunin takana.
Älä yritä vaihtaa uunin lamppua itse.
Uunin lampun saa vaihtaa vain Husqvarna-Electrolux in
valtuuttama henkilö. Jos uunin lamppuun tulee vika,
ota yhteys jälleenmyyjään tai valtuutettuun
huoltoliikkeeseen. Jos laitteen virtajohto vaurioituu, se
on vaihdettava samanlaiseen erikoisjohtoon.
Virtajohdon saa vaihtaa vain valtuutettu huoltoliike.
Tulipalon välttäminen.
Mikroaaltouunia tulee valvoa käytön aikana. Liian
suuri teho tai liian pitkä valmistusaika saattaa
ylikuumentaa ruoan niin, että syttyy tulipalo.
Pistorasian on oltava helposti ulottuvilla, jotta laitteen
virtajohto voidaan irrottaa pistorasiasta
vaaratilanteessa. Virtalähteen on oltava tyyppiä 230 V
(AC), 50 Hz, jossa on 10 A:n sulake tai 10 A:n
suojakatkaisin. On suositeltavaa, että laite kytketään
virtapiiriin, johon ei ole kytketty muita laitteita.
Uunia ei saa säilyttää tai käyttää ulkona.
Jos kuumennettava ruoka alkaa savuta, ÄLÄ AVAA
LUUKKUA. Katkaise virta, irrota uunin virtajohto
seinäpistorasiasta ja odota, että ruoka lakkaa
savuamasta. Luukun avaaminen ruoan savutessa
saattaa aiheuttaa tulipalon.
Käytä ainoastaan mikrouuninkestäviä astioita ja
tarvikkeita. Katso sivu 89.
Uunia ei saa jättää ilman valvontaa, kun käytetään
kertakäyttömuovisia, -paperisia tai muita palavia
astioita.
Puhdista aaltoputken suojus, uunin sisäpuoli,
pyörivä alusta ja alustan kannatin käytön jälkeen.
Näiden osien on oltava kuivat eikä niihin saa jäädä
rasvaa. Rasvajäämät voivat ylikuumentua ja alkaa
savuta tai syttyä tuleen.
Uunin tai tuuletusaukkojen lähelle ei saa asettaa
palavaa materiaalia.
Tuuletusaukkoja ei saa peittää.
Ruoasta ja ruoan kääreistä on poistettava kaikki
metalliset sulkimet, langat jne.
Metallipinnat voivat kipinöidä ja aiheuttaa tulipalon.
Mikroaaltouunilla ei saa kuumentaa uppopaistoon
käytettävää rasvaa.
Lämpötilaa ei voi säädellä ja öljy voi syttyä tuleen.
Popcornin valmistukseen on käytettävä erityisiä
mikroaaltopopcorn-pakkauksia.
Uunissa ei saa säilyttää ruokia tai muita tarvikkeita.
Tarkista käynnistyksen jälkeen, että asetukset ovat
oikeat ja että uuni toimii halutulla tavalla.
Katso neuvoja käyttöohjeesta.
4. HQ-21+22D-EU Finnish 01/03/2006 14:45 Page 84
85
FI
Tärkeitä turvaohjeita
Räjähdyksen ja äkillisen kiehumisen välttäminen
VAARA: Nesteitä ja muita ruokia ei saa kypsentää
suljetuissa astioissa, koska ne voivat räjähtää.
Älä koskaan käytä suljettuja astioita. Poista kannet ja
suojukset ennen käyttöä. Suljetut astiat voivat räjähtää
paineen vaikutuksesta, vaikka uunin virta olisi jo
katkaistu.
Nesteitä on kuumennettava varoen. On suositeltavaa
käyttää leveäsuista astiaa, jotta kuplat pääsevät
poistumaan helposti.
Juomien kuumennus mikroaaltouunissa voi johtaa
kiehumiseen purkausmaisesti viiveellä, joten astiaa
on käsiteltävä varoen.
Purkausmaisesti kiehuvan nesteen ja mahdollisten
palovammojen estäminen:
1. Nestettä on sekoitettava ennen kuumennusta tai
lämmitystä.
2. Lämmityksen ajaksi on suositeltavaa asettaa
nesteeseen lasisauva tai vastaava väline.
3. Anna nesteen seistä uunissa vähintään 20 sekuntia
kypsennysajan päätyttyä, jolloin vältetään jälkikäteen
tapahtuva roiskuva kiehuminen.
Kananmunia ei saa kypsentää kuorineen eikä
kovaksikeitettyjä kananmunia saa kuumentaa
mikroaaltouunissa, sillä ne voivat räjähtää vielä
mikroaaltokypsennyksen jälkeen. Kun
kypsennetään tai lämmitetään kananmunia, joita
ei ole vatkattu tai sekoitettu, keltuaisiin ja
valkuaisiin on pisteltävä reikiä, etteivät ne
räjähdä. Kovaksikeitetyt kananmunat on
kuorittava ja viipaloitava ennen kuin ne
lämmitetään mikroaaltouunissa.
Esimerkiksi perunoiden, makkaroiden ja hedelmien
kuoreen on pisteltävä reikiä ennen kypsennystä,
etteivät ne räjähdä.
Palovammojen välttäminen
Otettaessa ruokaa uunista on käytettävä pannulappuja
tai patakintaita. Valmistusastiat, popcorn-pakkaukset,
paistopussit jne. on avattava kasvoista ja käsistä
poispäin höyryn aiheuttamien palovammojen
välttämiseksi.
Palovammojen välttämiseksi ruoan lämpötila on
tarkistettava ja ruoka sekoitettava ennen
tarjoamista, erityisesti silloin, kun ruoka tarjoillaan
vauvoille, lapsille tai vanhuksille.
Astian lämpötila ei vastaa ruoan tai juoman lämpötilaa;
tämän takia ruoan lämpötila on aina tarkistettava.
Luukkua avattaessa on varottava kuumia höyryjä, jotka
voivat aiheuttaa palovammoja.
Täytetyt ruoat on viipaloitava kuumennuksen jälkeen,
jotta höyry pääsee purkautumaan ja vältytään
palovammoilta. Pidä lapset poissa luukun luota
palovammojen välttämiseksi.
Lasten suojeleminen
VAARA: Lapset saavat käyttää uunia ilman
valvontaa vain, jos he osaavat käyttää uunia
turvallisesti ja ymmärtävät virheellisen käytön
vaarat.
Uunin luukkuun ei saa nojata eikä siitä saa roikkua.
Uunin kanssa ei saa leikkiä. Lapsille on neuvottava
kaikki tärkeät turvaohjeet: patalappujen käyttö, ruoan
päällysten poistaminen varovaisesti, itsestään
kuumenevien tai vastaavien ruoan rapeutta lisäävien
pakkausten, jotka voivat olla erityisen kuumia, käyttö.
Muita varoituksia
Uunia ei saa muuntaa millään tavoin. Uuni on
tarkoitettu ainoastaan kotikäyttöön ja sitä saa käyttää
ainoastaan ruoan valmistukseen. Se ei sovellu
kaupalliseen tai laboratoriokäyttöön.
Toimintahäiriöiden ja vahingoittumisen välttäminen
Uunia ei saa käyttää tyhjänä.
Kun käytetään ruskistusastiaa tai itsestään kuumenevaa
pakkausta, sen alle on aina asetettava lämmönkestävä
eriste kuten posliinilautanen, jotta pyörivä alusta tai
alustan kannatin ei vahingoitu.
Alustan käyttöohjeissa mainittua esikuumennusaikaa ei
saa ylittää. Älä käytä metallisia astioita, jotka
heijastavat mikroaaltoja ja voivat kipinöidä.
Uuniin ei saa laittaa tölkkejä. Uunissa saa käyttää vain
siihen tarkoitettua pyörivää alustaa ja alustan
kannatinta. Uunia ei saa käyttää ilman pyörivää alustaa.
Pyörivän alustan vahingoittumisen välttäminen:
(a) Pyörivän alustan on annettava jäähtyä ennen kuin
se puhdistetaan vedellä.
(b) Kylmälle alustalle ei saa asettaa kuumia ruokia tai
astioita.
(c) Kuumalle alustalle ei saa asettaa kylmiä ruokia tai
astioita.
Laitteen kotelon päällä ei saa olla mitään käytön
aikana.
HUOMAUTUS:
Jos et osaa ottaa uunia käyttöön, ota yhteys
valtuutettuun, pätevään sähköasentajaan.
Valmistaja ja jälleenmyyjä eivät ota vastuuta uunin
vahingoittumisesta tai henkilövahingoista, jotka
seuraavat virheellisestä sähkökytkennästä. Uunin
seinämiin sekä luukun tiivisteiden ja tiivistepintojen
ympärille voi toisinaan tiivistyä kosteutta tai
muodostua pisaroita. Tämä on normaalia eikä tarkoita,
että mikroaaltoja vuotaisi laitteesta tai että se olisi
epäkunnossa.
4. HQ-21+22D-EU Finnish 01/03/2006 14:45 Page 85
86
Uuni & varusteet
VARUSTEET:
Tarkista, että uunin mukana on toimitettu seuraavat
lisävarusteet:
(15) Pyörivä alusta (16) Alustan kannatin
(17) 4 kiinnitysruuvia (ei kuvassa).
Aseta alustan kannatin uunin pohjassa olevaan
kiinnitysnapaan.
Aseta pyörivä alusta alustan kannattimen päälle.
Varmista, että astiat eivät osu pyörivän alustan
reunaan, kun ne otetaan pois uunista. Muuten alusta
voi vahingoittua.
HUOMAUTUS: Kun tilaat lisävarusteita, ilmoita
jälleenmyyjälle tai valtuutetulle Husqvarna-Electrolux-
huollolle osan nimi ja mallinimi.
1 Etupaneeli
2 Uunin lamppu
3 Ohjauspaneeli
4 Luukun avaus-painike
5 Aaltoputken suojus
6 Uunin sisäpuoli
7 Alustan kiinnitysnapa
8 Luukun tiivisteet ja tiivistepinnat
9 Kiinnityspisteet (4)
10 Tuuletusaukot
11 Kotelo
12 Takalokero
13 Virtajohdon kiinnike
14 Virtajohto
10
11
14
12
13
15
16
1
2
3
56
78
9
4
4. HQ-21+22D-EU Finnish 01/03/2006 14:45 Page 86
87
FI
Ohjauspaneeli
1 Digitaalinäyttö
2 Merkkivalot
Merkkivalo vilkkuu tai palaa symbolin kohdalla
ohjeissa mainituissa tilanteissa. Kun merkkivalo
vilkkuu, paina painiketta, jossa on sama symboli, tai
suorita asianmukaiset toimenpiteet.
Sekoita
Käännä
Paino
Tehoasetus
Kypsennys käynnissä
3 AJASTIN/PAINO-säädin
4 TEHOASETUS-painike
5 AUTOMAATTIOHJELMAT-painike
Valitse jokin kahdestatoista automaattiohjelmasta.
6 START/QUICK-painike
7STOP-painike
8 LUUKUN AVAUS-painike
1
2
3
4
5
6
8
7
4. HQ-21+22D-EU Finnish 01/03/2006 14:45 Page 87
88
Ennen käyttöä
Kellon asetus
Kytke uunin pistoke pistorasiaan.
1. Uunin näytössä vilkkuu:
2. Paina STOP-painiketta. Näytössä näkyy:
Katso kellon asetusohjeet alta.
STOP-painikkeen käyttö
STOP-painikkeella voidaan:
1. Poistaa ohjelmoinnin aikana tehty virhe.
2. Pysäyttää uuni tilapäisesti kypsennyksen aikana.
3. Peruuttaa ohjelma kypsennyksen aikana painamalla
painiketta kahdesti.
Esimerkki: 24 tunnin kellon asettaminen aikaan 23:35.
Valitse 24 tunnin
kello.
1. Valitse kellotoiminto.
(12 tunnin kello)
2. Aseta tunnit. Käännä
AJASTIN/PAINO-säädintä,
kunnes näytössä on oikeat
tunnit (23).
Tarkista näyttö.
4. Aseta minuutit. Käännä
AJASTIN/PAINO-säädintä, kunnes
näytössä on oikeat minuutit (35).
5. Käynnistä kello painamalla
TEHOASETUS-painiketta.
HUOMAUTUS:
1. AJASTIN/PAINO-säädintä voidaan kääntää sekä
myötä- että vastapäivään.
2. Jos teet virheen ohjelmoinnin aikana, paina STOP-
painiketta.
3. Jos mikroaaltouunin sähkönsyöttö katkeaa, näytössä
näkyy hetken, kun virta kytketään takaisin.
Jos näin käy kypsennyksen aikana, ohjelmointi
häviää. Myös kellonaika häviää.
4. Jos haluat asettaa kellonajan uudelleen, toimi
jälleen yllä olevan esimerkin mukaisesti.
Kello voidaan asettaa 12 tunnin kelloksi tai 24 tunnin kelloksi.
1. Jos haluat asettaa 12 tunnin kellon, paina TEHOASETUS-painiketta kolmen
sekunnin ajan. tulee näyttöön.
2. Jos haluat asettaa 24 tunnin kellon, paina TEHOASETUS-painiketta uudelleen alla
olevan esimerkin vaiheen 1 jälkeen tulee näyttöön.
x1 ja paina
3 sekuntia.
Aseta kello alla olevan esimerkin mukaisesti.
3. Vaihda tunneista
minuutteihin painamalla
TEHOASETUS-painiketta.
x1
x1 ja paina 3
sekuntia.
x1 x1
x1
4. HQ-21+22D-EU Finnish 01/03/2006 14:46 Page 88
89
FI
Mitä mikroaallot ovat?
Mikroaaltouuniin soveltuvat astiat
Mikroaaltouunin magnetroni tuottaa mikroaallot, jotka saavat ruoan sisältämät vesimolekyylit värähtelemään. Näin
syntyvä kitka tuottaa lämpöä, joka sulattaa, kuumentaa tai kypsentää ruoan.
Lasi & lasikeramiikka
Lämpöä kestävät astiat soveltuvat erinomaisesti.
Kypsennystä voidaan tarkkailla joka suunnalta. Astiat
eivät kuitenkaan saa sisältää mitään metallia (esim.
lyijykristalli) eikä niissä saa olla metallikoristeluja (esim.
kultareunus, kobolttisinipinnoite).
Keramiikka
Soveltuu yleensä erinomaisesti. Keramiikan on oltava
lasitettua, koska lasittamattomaan keramiikkaan
saattaa imeytyä kosteutta. Kosteuden johdosta
materiaali kuumenee, jolloin se voi rikkoutua. Jos et ole
varma, voiko astiaa käyttää mikroaaltouunissa, testaa
sen soveltuvuus.
Posliini
Soveltuu erittäin hyvin. Varmista, että posliinissa ei ole
kulta- tai hopeakoristelua ja että se ei sisällä mitään
metallia.
Muovi & paperi
Lämpöä kestäviä muoviastioita, jotka soveltuvat
käytettäväksi mikroaaltouunissa, voidaan käyttää ruoan
sulatukseen, kuumennukseen ja kypsennykseen.
Noudata valmistajan ohjeita. Mikroaaltouunikäyttöön
valmistettuja lämpöä kestäviä paperiastioita voidaan
myös käyttää. Noudata valmistajan ohjeita.
Talouspaperi
Voidaan käyttää imemään nopeiden
kuumennusmenetelmien (esim. kuumennettaessa leipää
tai leivitettyjä ruokia) aikana syntyvää kosteutta. Aseta
paperi ruoan ja pyörivän alustan väliin. Ruoan pinta
pysyy kuivana ja rapeana. Rasvan roiskuminen voidaan
estää peittämällä rasvainen ruoka talouspaperilla.
Leivinpaperi
Leivinpaperit ja vastaavat (esim. erityisesti
mikroaaltouunikäyttöön tarkoitetut) lämpöä kestävät
tuotteet soveltuvat erittäin hyvin peittämiseen tai
käärimiseen. Noudata valmistajan ohjeita.
Paistopussit
Voidaan käyttää mikroaaltouunissa. Pusseja ei saa
sulkea metallisilla sulkimilla, koska ne voivat sulattaa
pussin. Kiinnitä paistopussi narulla ja pistele siihen
reikiä haarukalla. Mikroaaltouunissa ei suositella
käytettäväksi kääreitä, jotka eivät ole lämpöä kestäviä.
Ruskistusastia
Mikroaaltouunikäyttöön tarkoitettu lasikeramiikasta
valmistettu astia, jonka pohja on metalliseosta ja jolla
ruokaa voidaan ruskistaa. Ruskistusastiaa käytettäessä
ruskistusastian ja pyörivän alustan väliin on asetettava
sopiva eriste, esimerkiksi posliinilautanen. Muista
noudattaa valmistajan ohjeissa määritettyä
esikuumennusaikaa tarkoin. Liiallinen esikuumennus voi
vaurioittaa pyörivää alustaa ja alustan kannatinta tai
laukaista turvalaitteen, joka sammuttaa uunin.
Metalli
Yleissääntönä metallia ei tule käyttää, koska mikroaallot
eivät läpäise metallia eivätkä siis pääse ruokaan. Joitain
poikkeustapauksia kuitenkin on: pienillä alumiinifolion
suikaleilla voidaan peittää joitain osia ruoasta, jotta ne
eivät sula liian nopeasti tai ala kypsyä (esim. broilerin
siivet). Pieniä metallivartaita ja alumiinivuokia (esim.
valmisruoissa) voidaan käyttää. Niiden on kuitenkin
oltava pieniä suhteessa ruokaan, esim. ruoan on
täytettävä vähintään 2/3–3/4 alumiinivuoasta. Ruoka
kannattaa siirtää mikroaaltouunikäyttöön soveltuvaan
astiaan. Käytettäessä alumiinisia tai muita metallisia
astioita astian ja uunin sisäpuolen seinien välillä on
oltava vähintään 2 cm:n rako. Muutoin kipinöiminen
voi vaurioittaa seiniä.
Astioissa ei saa olla metallikoristeluja - tai
metalliosia, kuten ruuveja, sankoja tai kahvoja.
Astian soveltuvuuden testaus
Jos et ole varma, voiko astiaa käyttää
mikroaaltouunissa, testaa sen soveltuvuus seuraavasti:
Aseta astia uuniin. Aseta astiaan tai sen viereen lasinen
astia, jossa on 150 ml vettä. Käynnistä uuni 800 W:n
teholla 1–2 minuutin ajaksi. Jos astia pysyy viileänä tai
käden lämpöisenä, sitä voidaan käyttää
mikroaaltouunissa. Älä testaa tällä tavoin muoviastioita.
Ne voivat sulaa.
4. HQ-21+22D-EU Finnish 01/03/2006 14:46 Page 89
90
Neuvoja & vinkkejä
Ajan asetus
Sulatukseen, lämmitykseen ja kypsennykseen kuluu
yleensä huomattavasti vähemmän aikaa kuin
tavallisessa uunissa tai liedellä. Noudata tästä syystä
tässä kirja annettuja aikasuosituksia. Kannattaa
mieluummin asettaa liian lyhyt kuin liian pitkä aika.
Tarkista ruoka valmistusajan päätyttyä. On parempi
jatkaa ruoan kypsennystä vielä vähän, kuin kypsentää
ruokaa liikaa.
Alkulämpötilat
Sulatus-, lämmitys- ja kypsennysajat vaihtelevat sen
mukaan, minkä lämpöistä ruoka on aloitettaessa.
Esimerkiksi pakastettu tai jääkaapissa säilytetty ruoka
tarvitsee enemmän aikaa kuin huoneenlämpöinen
ruoka.
Lämmitys- ja kypsennysaikoja määritettäessä on
oletettu, että jääkaapin lämpötila on 5 °C ja huoneen
lämpötila noin 20 °C. Sulatettavan pakasteen
lämpötilaksi on oletettu noin -18 °C.
Valmistusajat
Kaikki tässä ohjekirjassa annetut ajat ovat ohjeellisia, ja
ne voivat vaihdella alkulämpötilan, painon ja ruoan
laadun mukaan (vesi- tai rasvapitoisuus jne).
Suola, mausteet & yrtit
Mikroaaltouunissa kypsennetty ruoka säilyttää
paremmin oman arominsa kuin perinteisiä
valmistusmenetelmiä käytettäessä. Tämän takia suolaa
tulisi käyttää varovasti ja lisätä sitä vasta valmiiseen
ruokaan. Suola sitoo nesteitä ja kuivattaa ruoan pinnan.
Yrttejä ja mausteita voidaan käyttää tavalliseen tapaan.
Veden lisääminen
Runsaasti vettä sisältävät ruoat kuten vihannekset
voidaan kypsentää omissa nesteissään, tai niihin
voidaan lisätä hiukan vettä. Tämä säilyttää ruoan
vitamiinit ja kivennäisaineet.
Rasvaiset ruoat
Liha, jossa on rasvaraitoja (esim. ”marmoroitu” pihvi) tai
rasvakerroksia, kypsyy vähärasvaista lihaa nopeammin.
Rasvaiset osat tulee siksi peittää alumiinifoliolla, tai
rasvainen puoli tulee asettaa kypsennysastiaan alaspäin.
Nahka & kuoret
Esimerkiksi makkaroihin, broileriin, broilerinkoipiin,
uuniperunoihin, tomaatteihin, omeniin, kananmunan
keltuaisiin jne. on pisteltävä reikiä haarukalla tai
puutikulla. Näin höyry pääsee poistumaan
halkaisematta nahkaa tai kuorta.
Pienet & suuret määrät
Mikroaaltouunin sulatus-, kuumennus- ja
kypsennysajat riippuvat suoraan ruoan määrästä.
Tämän takia pienet annokset kypsyvät suuria
nopeammin. Nyrkkisääntö:
KAKSINKERTAINEN MÄÄRÄ = LÄHES
KAKSINKERTAINEN AIKA PUOLET MÄÄRÄSTÄ = PUOLET
AJASTA
Syvät & matalat astiat
Syviin ja mataliin astioihin voi mahtua sama määrä
ruokaa, mutta syvää astiaa käytettäessä kypsennysaika
on pitempi. Tämän vuoksi on käytettävä aina
mahdollisimman matalaa astiaa, jolla on suurin
mahdollinen pinta-ala. Käytä syviä astioita ruokiin,
jotka voivat kiehua yli, kuten nuudelit, riisi, maito jne.
Pyöreät & soikeat astiat
Ruoat kypsyvät tasaisemmin pyöreissä ja soikeissa
astioissa kuin kulmikkaissa, koska mikroaaltoenergia
keskittyy tällöin astian kulmiin, joissa oleva ruoka voi
kypsyä liikaa.
Peittäminen
Kun ruoka peitetään kypsennyksen ajaksi, sen kosteus
säilyy ja kypsennysaika lyhenee. Ruoka voidaan peittää
esimerkiksi kannella tai leivinpaperilla. Älä peitä
ruokaa, jolle halutaan rapea pinta (esim. paisti tai
broileri). Jos ruoka kypsennettäisiin tavallisessa uunissa
peitettynä, se tulisi peittää myös mikroaaltouunissa
kypsennettäessä. Jos ruoka kypsennettäisiin tavallisessa
uunissa peittämättä, se voidaan kypsentää peittämättä
myös mikroaaltouunissa.
Epäsäännöllisen muotoiset ruoat
Aseta paksumpi, rakenteeltaan tiiviimpi osa siten, että
se osoittaa ulospäin. Aseta vihannekset (esim.
parsakaali) siten, että varret osoittavat ulospäin.
Sekoittaminen
Ruokaa on sekoitettava, koska mikroaallot
kuumentavat ulommat alueet ensin. Ruoan
sekoittaminen tasoittaa lämmön ja ruoka kuumenee
tasaisesti.
Asettelu
Asettele yksittäiset annokset (esim. uuniperunat tai
annosvuoat) ympyrään pyörivälle alustalle.
Jätä annosten väliin tilaa, jotta mikroaaltoenergia
pääsee tunkeutumaan kaikilta suunnilta.
4. HQ-21+22D-EU Finnish 01/03/2006 14:46 Page 90
91
FI
Neuvoja & vinkkejä
Kääntäminen
Käännä keskikokoiset annokset, kuten jauhelihapihvit ja
pihvit, kerran kypsennyksen aikana. Tämä lyhentää
kypsennysaikaa. Isokokoiset ruoka-aineet, kuten paistit
ja broilerit, on käännettävä, koska niiden yläosa kypsyy
nopeammin kuin alaosa, minkä vuoksi se saattaa
kuivua.
Tasaantumisaika
Yksi mikroaaltouunin käytön tärkeimmistä säännöistä
on tasaantumisaika. Lähes kaikkien mikroaaltouunissa
sulatettujen, kuumennettujen tai kypsennettyjen
ruokien lämmön on annettava tasaantua, jolloin myös
ruoassa oleva kosteus jakaantuu tasaisesti.
Ruskistusaineet
Jos ruokaa kypsennetään yli 15 minuuttia, sen pinta
ruskistuu, joskaan ei yhtä tummaksi ja rapeaksi kuin
perinteisillä kypsennystavoilla. Ruoan pinnasta saa
herkullisen ruskean ruskistusaineiden avulla. Useimmat
niistä ovat myös mausteita. Seuraavassa taulukossa
esitellään muutamia aineita, joita voidaan käyttää
ruskistukseen, ja niiden mahdollisia käyttötapoja.
RUSKISTUSAINE
Voisula ja paprikajauhe
Paprikajauhe
Soijakastike
Grilli- ja worcestershirekastike, paistinkastike
Paistettu pekoni tai kuivattu sipuli
Kaakao, suklaalastut, ruskea sokeri, hunaja ja
marmeladi
Siipikarja
Uuniruoat "Lämpimät
juustovoileivät"
Liha ja siipikarja
Paistit, pyörykät, pienet paistetut palat
Uuniruoat, paahdetut ruoat, keitot,
lihapadat
Kakut ja jälkiruoat
Sivele pintaan voi–paprikaseosta.
Ripottele pinnalle
paprikajauhetta
Sivele pintaan kastiketta
Sivele pintaan kastiketta
Ripottele pinnalle pekonimuruja tai
kuivattua sipulia
Ripottele kakkujen ja jälkiruokien
päälle tai käytä kuorrutteena
ASTIA
KÄYTTÖTAPA
Kuumennus
Alumiinivuoissa olevat valmisruoat on siirrettävä
kuumennusta varten lautaselle tai muuhun sopivaan
astiaan.
Poista tiukasti suljettujen astioiden kannet.
Ruoka tulee peittää leivinpaperilla, lautasella tai
suojakuvulla (saatavana kaupoista), jotta sen pinta ei
kuivu. Juomia ei tarvitse peittää.
Sekoita isoja määriä silloin tällöin (jos mahdollista)
sen varmistamiseksi, että lämpö jakaantuu tasaisesti.
Aikoja määritettäessä on oletettu, että ruoka on
huoneenlämpöistä (20 °C). Jääkaappilämpöistä
ruokaa tulee kuumentaa hieman kauemmin.
Anna ruoan lämmön tasaantua kuumennuksen
jälkeen 1–2 minuuttia (tasaantumisaika).
Annetut ajat ovat ohjeellisia, ja ne voivat vaihdella
alkulämpötilan, painon, vesipitoisuuden,
rasvapitoisuuden tai halutun lopputuloksen mukaan.
Sulatus
Mikroaaltouuni sopii erinomaisesti sulatukseen.
Sulatukseen kuluu yleensä huomattavasti vähemmän
aikaa kuin perinteisillä menetelmillä. Tässä muutamia
vinkkejä. Ota pakaste pakkauksestaan ja aseta lautaselle
sulatusta varten.
Rasiat & vastaavat astiat
Mikroaaltouunikäyttöön soveltuvat rasiat ja vastaavat
astiat sopivat erityisen hyvin ruoan sulatukseen ja
kuumennukseen, koska ne kestävät sekä
pakastuslämpötiloja (enintään -40 °C saakka) että
kuumennusta (enintään noin 220 °C saakka). Niinpä
samaa astiaa voidaan käyttää ruoan sulatukseen,
kuumennukseen ja jopa kypsennykseen.
Peittäminen
Peitä ohuet osat ennen sulattamista alumiinifolion
suikaleilla. Sulaneet tai lämpimät osat tulee samoin
peittää sulatuksen aikana alumiinifoliolla. Näin nämä
osat eivät kuumene liikaa muiden osien ollessa vielä
jäässä.
Oikea asetus
On parempi valita liian alhainen kuin liian korkea
asetus. Näin varmistetaan, että ruoka sulaa tasaisesti.
Jos tehoasetus on liian korkea, ruoan pinta alkaa kypsyä
sisäosan ollessa vielä jäässä.
4. HQ-21+22D-EU Finnish 01/03/2006 14:46 Page 91
92
Neuvoja & vinkkejä
Kääntäminen ja sekoittaminen
Lähes kaikki ruoat tulee kääntää tai niitä tulee sekoittaa
silloin tällöin. Erottele toisiinsa tarttuneet osat
mahdollisimman aikaisin ja asettele ne uudelleen.
Pienet annokset
Sulavat isoja nopeammin ja tasaisemmin.
Suosittelemme, että ruoka pakastetaan mahdollisimman
pieninä annoksina. Näin kokonaiset ateriat voidaan
valmistaa helposti ja nopeasti.
Varovaisesti käsiteltävät ruoat
Esimerkiksi täytekakut, kerma, juusto ja leipä tulee
sulattaa vain osittain, minkä jälkeen niiden tulee antaa
sulaa loppuun huoneenlämmössä. Näin ulommat osat
eivät kuumene liikaa sisäosan ollessa vielä jäässä.
Tasaantumisaika
On erittäin tärkeää, että ruoan lämpötilan annetaan
tasaantua sulatuksen jälkeen, sillä sulaminen jatkuu
vielä jonkin aikaa. Sulatusaikataulukossa on ohjeelliset
tasaantumisajat eri ruoka-aineille. Paksut, tiiviit ruoka-
aineet tarvitsevat pitemmän ajan kuin ohuet tai
huokoiset ruoat. Jos ruoka ei ole sulanut tarpeeksi,
sulatusta voidaan jatkaa mikroaaltouunissa tai jatkaa
tasaantumisaikaa vastaavasti. Ruoka tulee valmistaa
mahdollisimman pian tasaantumisajan jälkeen.
Sulatettua ruokaa ei saa pakastaa uudelleen.
Tuoreiden vihannesten kypsennys
Yritä ostaa mahdollisimman tasakokoisia
vihanneksia. Tämä on erittäin tärkeää erityisesti
silloin, kun vihannekset on tarkoitus kypsentää
kokonaisina (esim. keitetyt perunat).
Pese vihannekset ennen valmistusta, puhdista ne,
punnitse vasta sitten reseptissä mainittu määrä
vihanneksia ja hienonna ne.
Mausta ne tavalliseen tapaan, mutta lisää suola
mieluiten vasta kypsennyksen jälkeen.
Lisää noin 5 rkl vettä 500 g:aan vihanneksia.
Runsaasti kuitua sisältävät vihannekset tarvitsevat
vähän enemmän vettä. Taulukossa on tästä
lisätietoja.
Vihannekset kypsennetään yleensä kannellisessa
astiassa. Runsaasti kosteutta sisältävät vihannekset,
kuten sipulit tai keitetyt perunat, voidaan kypsentää
leivinpaperissa vettä lisäämättä.
Kypsennysajan puolivälissä vihanneksia tulee
sekoittaa tai ne tulee kääntää.
Anna vihannesten lämmön tasaantua kypsennyksen
jälkeen noin 2 minuuttia (tasaantumisaika).
Annetut kypsennysajat ovat ohjeellisia ja vaihtelevat
vihannesten painon, alkulämpötilan ja kunnon
mukaan. Mitä tuoreempia vihannekset ovat, sitä
lyhyempi on kypsennysaika.
Lihan, kalan & siipikarjan kypsennys
Yritä ostaa mahdollisimman tasakokoisia paloja tms.
Tämä varmistaa, että ne kypsyvät kunnolla.
Pese liha, kala ja linnut perusteellisesti kylmässä
juoksevassa vedessä ja kuivaa talouspaperilla ennen
valmistusta. Jatka sitten tavalliseen tapaan.
Naudanlihan tulee olla hyvin riiputettua ja
vähärustoista.
Vaikka palat olisivat samankokoisia, niiden
kypsennystulos voi vaihdella. Tämä johtuu muun
muassa ruoan tyypistä ja rasva- ja vesipitoisuuden
sekä alkulämpötilan vaihteluista.
Kun ruokaa on kypsennetty 15 minuuttia, sen pinta
ruskistuu luonnollisesti. Tätä sävyä voidaan syventää
ruskistusaineilla. Jos haluat pinnan olevan myös
rapeaa, käytä ruskistusastiaa tai ruskista pinta ensin
nopeasti liedellä tai tavallisessa uunissa, ja kypsennä
ruoka valmiiksi mikroaaltouunissa. Näin saadaan
samalla myös hyvä tumma kastikepohja.
Käännä isot lihan, kalan tai siipikarjan palat
kypsennysajan puolivälissä, jotta ne kypsyvät
tasaisesti joka puolelta.
Kääri paistit kypsennyksen jälkeen alumiinifolioon ja
anna niiden lämmön tasaantua noin 10 minuuttia
(tasaantumisaika). Tänä aikana paisti jatkaa
kypsymistä ja nesteet jakaantuvat tasaisesti. Tämä
varmistaa, että kun paisti viipaloidaan, siitä valuu
mahdollisimman vähän nestettä.
Sulatus & kypsennys
Pakastetut ruoat voidaan sulattaa ja kypsentää
mikroaaltouunissa yhdellä kertaa. Taulukossa on joitain
esimerkkejä. Huomioi tällöin kuitenkin yleiset sulatus-
ja kuumennusohjeet. Katso valmistajan käyttöohjeet
pakkauksesta, kun valmistat pakasteruokia. Niissä
annetaan yleensä tarkat ajat ja ohjeita valmistukseen.
4. HQ-21+22D-EU Finnish 01/03/2006 14:46 Page 92
93
FI
Tehoasetukset
Käyttö
HUOMAUTUS:
1. Jos luukku avataan kypsennyksen aikana, kypsennysaika pysähtyy automaattisesti. Kypsennysaika alkaa kulua
uudelleen, kun luukku suljetaan ja painetaan START/QUICK-painiketta.
2. Mikroaaltojen tehoasetus voidaan tarkistaa kypsennyksen aikana painamalla TEHOASETUS-painiketta.
Tehoasetus on näkyvillä niin kauan, kuin TEHOASETUS-painike pidetään painettuna.
3. AJASTIN/PAINO-säädintä voidaan kääntää sekä myötä- että vastapäivään. Jos säädintä käännetään
vastapäivään, kypsennysaika vähenee 90 minuutista asteittain.
Esimerkki: Kun halutaan kuumentaa keittoa 2 minuutin ja 30 sekunnin ajan 560 W:n mikroaaltoteholla:
1. Aseta haluttu kypsennysaika
kääntämällä AJASTIN/PAINO-
säädintä myötäpäivään. (2 min ja
30 s)
2. Valitse haluttu tehoasetus
painamalla TEHOASETUS-
painiketta kahdesti.
3. Aloita kypsennys
painamalla
START/QUICK-
painiketta.
Uuni voidaan ohjelmoida toimimaan enintään 90
minuutin ajan (90.00). Annettava kypsennys- ja
sulatusaika vaihtelee 10 sekunnin ja 5 minuutin välillä.
Annettava aika riippuu kokonaiskypsennys- tai
kokonaissulatusajasta taulukon osoittamalla tavalla.
Kypsennysaika Väli
0-5 minuuttia 10 sekuntia
5-10 minuuttia 30 sekuntia
10-30 minuuttia 1 minuutti
30-90 minuuttia 5 minuuttia
Uunissa on viisi tehoasetusta. Valitse sopiva tehoasetus
reseptiosassa annettujen ohjeiden mukaisesti. Yleensä
asetuksia käytetään seuraavasti:
800 W Käytetään pikakypsennykseen tai esim.
keittojen, laatikoiden, purkkiruokien, kuumien juomien,
vihannesten, kalan jne. lämmitykseen.
560 W Käytetään tiiviiden ruokien, esim. paistien,
lihamurekkeen ja valmisaterioiden pitempään
kypsennykseen, sekä herkkien ruokien, kuten
juustokastikkeen ja sokerikakkujen valmistukseen. Tällä
asetuksella kastike ei kiehu yli ja ruoka kypsyy tasaisesti
ulompien osien kypsymättä liikaa.
400 W Tiiviille ruoille, joiden kypsyminen kestää
pitkään perinteisillä menetelmillä (esim. naudanliha),
kannattaa käyttää tätä tehoasetusta, jotta lihasta tulisi
mureaa.
240 W Valitse sulatukseen tämä asetus, jotta ruoka
sulaa tasaisesti. Tämä asetus sopii myös erinomaisesti
riisin, pastan ja mykyjen hiljalleen keittämiseen ja
vanukkaan kypsennykseen.
80 W Varovaiseen, esim. täytekakkujen tai
leivonnaisten, sulatukseen.
W = Watt, Teho
Valitse teho painamalla TEHOASETUS-painiketta, kunnes haluttu asetus näkyy näytössä. Jos TEHOASETUS-
painiketta painetaan kerran, tulee näyttöön. Jos ohitat haluamasi tehoasetuksen vahingossa, jatka
TEHOASETUS-painikkeen painamista, kunnes pääset taas kyseisen asetuksen kohdalle.
Jos tehoasetusta ei valita, oletuksena on automaattisesti 800 W.
Tarkista näyttö.
x2
x1
4. HQ-21+22D-EU Finnish 01/03/2006 14:46 Page 93
94
Muita hyödyllisiä toimintoja
1. MONIVAIHEKYPSENNYS
On mahdollista antaa enintään 3 vaihetta, jotka koostuvat kypsennysajasta ja kypsennystavasta.
Esimerkki:
Jos halutaan kypsentää: 5 minuuttia 800 W:n teholla (vaihe 1)
16 minuuttia 240 W:n teholla (vaihe 2)
VAIHE 1
1. Aseta haluttu kypsennysaika
kääntämällä AJASTIN/PAINO-
säädintä.
2. Valitse haluttu tehoasetus
painamalla TEHOASETUS-
painiketta kerran.
VAIHE 2
3. Aseta haluttu aika
kääntämällä AJASTIN/PAINO-
säädintä.
4. Valitse haluttu tehoasetus
painamalla TEHOASETUS-
painiketta neljä kertaa.
5. Aloita kypsennys
painamalla
START/QUICK-
painiketta kerran.
(Uuni kypsentää ensin 5 minuuttia 800 W:llä, sitten 16 minuuttia 240 W:llä.)
x1
x4
x1
Tarkista näyttö.
4. HQ-21+22D-EU Finnish 01/03/2006 14:46 Page 94
95
FI
Muita hyödyllisiä toimintoja
2. PIKAKYPSENNYSTOIMINTO
START/QUICK-painike mahdollistaa seuraavat kaksi toimintoa:
a. Pikakäynnistys
START/QUICK-painikkeen painallus kypsentää 30 sekunnin ajan 800 W:n teholla.
HUOMAUTUS:
Lasten turvallisuuden varmistamiseksi START/QUICK-painiketta voidaan käyttää vain kolmen minuutin sisällä
edellisen käytön, kuten luukun sulkemisen, STOP-painikkeen painamisen tai kypsennyksen päättymisen, jälkeen.
b. Kypsennysajan pidentäminen
Kypsennysaikaa voidaan pidentää normaalikäytössä 30 sekuntia kerrallaan painamalla painiketta uunin ollessa
käynnissä.
3. TEHOASETUKSEN TARKISTUS
Mikroaaltojen tehoasetus voidaan tarkistaa kypsennyksen aikana painamalla TEHOASETUS-painiketta.
Tehoasetus on näkyvillä niin kauan, kuin TEHOASETUS-painike pidetään painettuna.
Kypsennysaika kuluu edelleen, vaikka näyttö osoittaa tehoasetusta.
x1
Tarkista näyttö.
TURVALUKITUKSEN ASETTAMINEN
1. Paina STOP-painiketta 3 sekuntia.
HUOMAUTUS: Kun turvalukitus on asetettu, vain STOP-painike toimii.
x1 3 sekuntia.
Näytössä näkyy kellonaika,
jos se on asetettu.
TURVALUKITUKSEN POISTAMINEN
1. Paina STOP-painiketta 3 sekuntia.
x1 3 sekuntia.
4.TURVALUKITUS
4. HQ-21+22D-EU Finnish 01/03/2006 14:46 Page 95
96
Automaattitoiminnot
Automaattitoiminto määrittää oikean kypsennystavan ja
-ajan automaattisesti. Käytettävissä on 7
AUTOMAATTIKYPSENNYS-valikkoa ja 5
AUTOMAATTISULATUS-valikkoa. Automaattitoimintojen
käyttö:
1. Kun AUTOMAATTIOHJELMAT-painiketta painetaan
kerran, tulee näkyviin: Valitse valikko painamalla
AUTOMAATTIOHJELMAT-painiketta, kunnes näytössä
näkyy halutun valikon numero. Katso sivut 97 - 98,
Automaattitoimintojen taulukot”. Valitse
sulatusvalikko painamalla AUTOMAATTIOHJELMAT-
painiketta vähintään 8 kertaa. Jos painiketta
painetaan 8 kertaa, tulee näyttöön. Valikko
vaihtuu automaattisesti, kun
AUTOMAATTIOHJELMAT-painiketta pidetään
painettuna.
2. Ruoan paino tai määrä voidaan antaa kääntämällä
AJASTIN/PAINO-säädintä, kunnes haluttu paino tai
määrä tulee näyttöön.
Anna pelkän ruoan paino. Älä lisää astian painoa.
Jos ruoka painaa enemmän tai vähemmän kuin
taulukoissa on mainittu, paino tai määrä on annettava
itse. Parhaat tulokset saavutetaan noudattamalla
valmistusaikataulukoita sivut 100 - 101.
3. Aloita kypsennys painamalla START/QUICK-
painiketta. Kun käyttäjältä edellytetään toimenpiteitä
(esim. ruoan sekoittamista), uunin toiminta pysähtyy,
kuuluu äänimerkki ja jäljellä oleva kypsennysaika ja
mahdolliset merkkivalot vilkkuvat näytössä. Jatka
kypsennystä painamalla START/QUICK-painiketta.
START/QUICK-painike
Valmiin ruoan lämpötila riippuu ruoan
alkulämpötilasta. Varmista, että ruoka on tulikuumaa
kypsennyksen jälkeen. Kypsennysaikaa voidaan
pidentää ja tehoasetusta muuttaa tarvittaessa.
Esimerkki:
Gratiinin (1,0 kg) kypsennys AUTOMAATTIKYPSENNYKSELLÄ AC-7.
2. Aseta paino kääntämällä
AJASTIN/PAINO-säädintä
myötäpäivään.
3. Paina START/QUICK-
painiketta.
1. Valitse haluttu valikko
painamalla seitsemän kertaa
AUTOMAATTIOHJELMAT-
painiketta.
AJASTIN/PAINO-säädin
AUTOMAATTIOHJELMAT-painike
Valikon
numero
1.
x1
2.
3.
x7
x1
Tarkista näyttö.
4. HQ-21+22D-EU Finnish 01/03/2006 14:46 Page 96
97
FI
Automaattitoimintojen taulukot
AUTOMAATTI-
KYPSENNYS
AC-1 Kypsennys
Pakastevihannekset
esim. ruusukaali,
vihreät pavut, herneet,
sekavihannekset,
parsakaali
AC-2 Kypsennys
Tuoreet
vihannekset
AC-3 Kypsennys
Pakastetut
valmisateriat
Sekoitettavat,
esim.
nuudelit, spaghetti
bolognese, kiinalaiset
ateriat.
AC-4 Kypsennys
Pakastettu gratiini
esim.
makaronilaatikko,
lasagne, jne.
AC-5 Kypsennys
Keitetyt perunat
Uuniperunat
AC-6 Kypsennys
Kalafilee
kastikkeessa
AC-7 Kypsennys
Gratiini
PAINO (taso)
/ ASTIAT
0,1 - 0,6 kg (100 g)
(pakastetusta, -18 °C)
Kulho ja kansi
0,1 - 0,6 kg (100 g)
(huoneenlämpöisestä,
20 °C) Kulho ja kansi
0,3 - 1,0 kg* (100 g)
(pakastetusta, -18 °C)
Kulho ja kansi
* Jos valmistajan ohjeissa
kehotetaan lisäämään vettä,
ota lisätty vesi huomioon
laskiessasi kokonaismäärää
ohjelmaa varten.
0,2 - 0,6 kg (100 g)
(pakastetusta, -18 °C)
Matala, soikea vuoka ja
leivinpaperia tai
alkuperäinen astia ja
leivinpaperia
0,1 - 0,8 kg (100 g)
(huoneenlämpöisestä,
20 °C) Kulho ja kansi
0,4 - 1,2 kg* (100 g)
(jääkaappilämpöisestä, 5 °C,
lämpöisestä 20 °C)
Soikea uunivuoka ja
leivinpaperia
0,5 - 1,5 kg* (100 g)
(huoneenlämpöisestä 20 °C)
Soikea uunivuoka
VALMISTUS
Lisää 100 g:aa kohti 1 rkl vettä ja suolaa maun
mukaan. (Sienille ei tarvitse lisätä vettä).
Peitä kannella.
Kun äänimerkki kuuluu, sekoita ja peitä uudelleen.
Anna lämmön tasaantua kypsennyksen jälkeen noin 2
minuuttia.
HUOMAUTUS: Jos pakastevihannekset ovat jäätyneet
yhteen, aseta kypsennysasetukset itse.
Paloittele pieniin osiin, esim. suikaleiksi, kuutioiksi tai
viipaleiksi.
Lisää 100 g:aa kohti 1 rkl vettä ja suolaa maun
mukaan. (Sienille ei tarvitse lisätä vettä).
Peitä kannella.
Kun äänimerkki kuuluu, sekoita ja peitä uudelleen.
Anna lämmön tasaantua kypsennyksen jälkeen noin 2
minuuttia.
Siirrä ruoka sopivaan mikroaaltouunin kestävään astiaan.
Lisää tarvittaessa nestettä valmistajan ohjeiden mukaan.
Peitä kannella.
Kypsennä ilman kantta, jos valmistajan ohjeissa
kehotetaan näin.
Kun äänimerkki kuuluu, sekoita ja peitä uudelleen.
Sekoita kypsennyksen jälkeen ja anna lämmön
tasaantua noin 2 minuuttia.
Ota pakastettu gratiini pakkauksesta. Jos astia ei
sovellu mikroaaltouunissa käytettäväksi, aseta gratiini
sopivaan mikroaaltouunin kestävään astiaan.
Peitä leivinpaperilla.
Jos astia soveltuu mikroaaltouunissa käytettäväksi,
poista alkuperäinen paperikansi ja peitä leivinpaperilla.
Anna lämmön tasaantua kypsennyksen jälkeen noin 5
minuuttia.
Keitetyt perunat: Kuori perunat ja paloittele ne
tasakokoisiksi palasiksi.
Uuniperunat: Valitse tasakokoisia perunoita ja pese ne.
Aseta perunat kulhoon.
Lisää tarvittava määrä vettä (per 100 g) eli noin 2 rkl
ja vähän suolaa.
Peitä kannella.
Kun äänimerkki kuuluu, sekoita ja peitä uudelleen.
Anna lämmön tasaantua kypsennyksen jälkeen noin 2
minuuttia.
Katso resepti "Kalafilee kastikkeessa", sivu 99.
* Ainesten kokonaispaino.
Katso “gratiini” reseptit, sivu 99.
* Ainesten kokonaispaino
PAINIKE
x1
x2
x3
x4
x5
x6
x7
4. HQ-21+22D-EU Finnish 01/03/2006 14:47 Page 97
98
Automaattitoimintojen taulukot
HUOMAA: Automaattisulatus
1. Pihvit ja kyljykset tulee pakastaa yhtenä kerroksena.
2. Jauheliha tulee pakastaa ohuena levynä.
3. Suojaa sulaneet osat kääntämisen jälkeen alumiinifolion suikaleilla.
4. Siipikarja tulee valmistaa ruoaksi heti sulatuksen jälkeen.
5. Kermalla kuorrutetut kakut sietävät mikroaaltoja erittäin huonosti. Jos kerma alkaa pehmetä nopeasti, kakku
kannattaa ottaa välittömästi pois mikroaaltouunista ja jättää 10–30 minuutiksi huoneenlämpöön.
PAINO (taso)
/ ASTIAT
0,2 - 0,8 kg (100 g)
(pakastetusta, -18 °C)
(Katso huomautus
alapuolella)
0,2 - 0,8 kg (100 g)
(pakastetusta, -18 °C)
(Katso huomautus
alapuolella)
0,9 - 1,5 kg (100 g)
(pakastetusta, -18 °C)
(Katso huomautus
alapuolella)
0,1 - 1,4 kg (100 g)
(pakastetusta, -18 °C)
Lautanen
0,1 - 1,0 kg (100 g)
(pakastetusta, -18 °C)
Piirakkavuoka
(Ohjelma soveltuu lähinnä
viipaloidulle leivälle.)
VALMISTUS
Aseta ruoka piirakkavuoalle pyörivän alustan
keskelle.
Kun kuuluu äänimerkki, käännä ruoka, irrota palat
toisistaan ja asettele uudestaan. Suojaa ohuet ja
kuumenneet kohdat alumiinifoliolla.
Kääri sulatuksen jälkeen alumiinifolioon noin
10–15 minuutin ajaksi, kunnes ruoka on sulanut
kokonaan.
Aseta jauheliha piirakkavuoalle pyörivän alustan
keskelle.
Kun äänimerkki kuuluu, käännä. Poista sulaneet
osat, mikäli mahdollista.
Peitä sulatuksen jälkeen alumiinifoliolla ja anna
lämmön tasaantua noin 5–10 minuutin ajan,
kunnes ruoka on sulanut kokonaan.
Aseta lintu piirakkavuoalle pyörivän alustan
keskelle.
Kun kuuluu äänimerkki, käännä ympäri ja suojaa
ohuet osat ja lämpimät kohdat alumiinifoliolla.
Huuhtele sulatuksen jälkeen kylmällä vedellä,
peitä alumiinifoliolla ja anna lämmön tasaantua
noin 15–30 minuutin ajan, kunnes ruoka on
sulanut kokonaan.
Huuhtele lintu lopuksi juoksevan veden alla.
Poista kakusta kaikki pakkausmateriaalit.
Aseta suoraan pyörivälle alustalle tai alustan
keskellä olevalle lautaselle.
Viipaloi kakku sulatuksen jälkeen tasakokoisiksi
paloiksi, jätä palojen väliin tilaa ja anna lämmön
tasaantua 10–30 minuutin ajan, kunnes palat
ovat sulaneet tasaisesti.
Asettele viipaleet piirakkavuoalle pyörivän alustan
keskelle. 1,0 kg: asettele suoraan pyörivälle alustalle.
Kun äänimerkki kuuluu, käännä ympäri, asettele
uudestaan ja poista sulaneet viipaleet.
Peitä sulatuksen jälkeen alumiinifoliolla ja anna
lämmön tasaantua noin 5–15 minuutin ajan,
kunnes ruoka on sulanut kokonaan.
AUTOMAATTI-
SULATUS
Ad-1 Sulatus
Pihvit ja kyljykset
Ad-2 Sulatus
Jauheliha
Ad-3 Sulatus
Siipikarja
Ad-4 Sulatus
Kakku
Ad-5 Sulatus
Leipä
PAINIKE
x8
x9
x10
x11
x12
4. HQ-21+22D-EU Finnish 01/03/2006 14:47 Page 98
99
FI
Resepjä automaatitoiminnoille AC-6 & AC-7
KALAFILEE KASTIKKEESSA (AC-6)
Kalafilee mausteisessa kastikkeessa
Ainekset
0,4 kg 0,8 kg 1,2 kg
140 g 280 g 420 g säilyketomaatteja (valutettuna)
40 g 80 g 120 g maissia
4 g 8 g 12 g chilikastiketta
12 g 24 g 36 g sipulia (hienoksi silputtuna)
1 tl 1-2 tl 2 tl punaviinietikkaa, sinappia,
timjamia, cayennepippuria
200 g 400 g 600 g kalafileetä
suolaa
Valmistus
1. Sekoita kastikkeen ainekset.
2. Aseta kalafileet pyöreään uunivuokaan siten, että
pyrstöt ovat keskellä. Ripottele päälle suolaa.
3. Levitä kastike kalafileiden päälle.
4. Peitä leivinpaperilla ja kypsennä AUTOMAATTI-
KYPSENNYKSELLÄ AC-6, ”Kalafilee kastikkeessa”.
5. Anna lämmön tasaantua kypsennyksen jälkeen noin
2 minuuttia.
KALAFILEE KASTIKKEESSA (AC-6)
Kalafilee currykastikkeessa
Ainekset
0,4 kg 0,8 kg 1,2 kg
200 g 400 g 600 g kalafileetä
suolaa
40 g 80 g 120 g banaania (viipaleina)
160 g 320 g 480 g valmista currykastiketta
Valmistus
1. Aseta kalafileet pyöreään uunivuokaan siten, että
pyrstöt ovat keskellä. Ripottele päälle suolaa.
2. Levitä kalafileiden päälle banaaniviipaleet ja
currykastike.
3. Peitä leivinpaperilla ja kypsennä AUTOMAATTI-
KYPSENNYKSELLÄ AC-6, ”Kalafilee kastikkeessa”.
4. Anna lämmön tasaantua kypsennyksen jälkeen noin
2 minuuttia.
GRATIINI (AC-7)
Pinaattigratiini
Ainekset
0,5 kg 1,0 kg 1,5 kg
5 g 10 g 15 g voita tai margariinia
(vuoan voiteluun)
150 g 300 g 450 g pinaattia (sulatettua ja
valutettua)
15 g 30 g 45 g sipulia (hienoksi silputtuna)
suolaa & pippuria &
muskottipähkinää
150 g 300 g 450 g keitettyä perunaa (viipaleina)
35 g 75 g 110 g keittokinkkua (kuutioina)
50 g 100 g 150 g ranskankermaa
1 2 3 kananmunaa
40 g 75 g 115 g juustoraastetta paprikajauhetta
Valmistus
1. Sekoita pinaatti ja sipuli. Mausta suolalla, pippurilla
ja muskottipähkinällä.
2. Voitele soikea uunivuoka. Aseta perunaviipaleet,
kinkkukuutiot ja pinaatti kerroksittain vuokaan.
Ylimmän kerroksen tulee olla pinaattia.
3. Sekoita kananmunat ranskankermaan, lisää suola ja
pippuri ja kaada vihannesten päälle.
4. Peitä gratiini juustoraasteella. Ripottele päälle
paprikajauhetta ja kypsennä AUTOMAATTI-
KYPSENNYKSELLÄ AC-7, ”Gratiini”.
5. Anna lämmön tasaantua kypsennyksen jälkeen 5–10
minuuttia.
GRATIINI (AC-7)
Peruna-kesäkurpitsagratiini
Ainekset
0,5 kg 1,0 kg 1,5 kg
200 g 400 g 600 g keitettyä perunaa (viipaleina)
115 g 230 g 345 g kesäkurpitsaa
(ohuinaviipaleina)
75 g 150 g 225 g ranskankermaa
1 2 3 kananmunaa
1
/
2 1 2 valkosipulinkynttä
(murskattuna) suolaa ja pippuria
40 g 80 g 120 g fetajuustoa (kuutioina)
10 g 20 g 30 g kuorittuja
auringonkukansiemeniä
paprikajauhetta
Valmistus
1. Voitele soikea vuoka. Aseta peruna- ja
kesäkurpitsaviipaleet vuokaan kerroksittain.
2. Sekoita kananmunat ranskankermaan, mausta
suolalla, pippurilla ja valkosipulilla ja kaada
vihannesten päälle.
3. Murenna fetajuusto ja ripottele se gratiinin päälle.
4. Ripottele gratiinin päälle vielä auringonkukan
siemenet ja paprikajauhe. Kypsennä AUTOMAATTI-
KYPSENNYKSELLÄ AC-7, ”Gratiini”.
5. Anna lämmön tasaantua kypsennyksen jälkeen 5–10
minuuttia.
4. HQ-21+22D-EU Finnish 01/03/2006 14:47 Page 99
100
Valmistusaikataulukot
Ruoka Määrä Teho Kypsennysaika Lisätty vesi Vinkkejä Tasaantumisaika
-g- -asetus- -min- -rkl/ml- -min-
TAULUKKO: SULATUS & KYPSENNYS
TAULUKKO: SULATUS
Ruoka Määrä Teho Sulatusaika Vinkkejä Tasaantumisaika
-g- -asetus- -min- -min-
Paistit (porsas, nauta, 1500 80 W 58-64 aseta ylösalaisin käännetylle lautaselle, 30-90
vasikka, lammas) 1000 80 W 42-48 käännä sulatusajan puolivälissä 30-90
500 80 W 19-23 30-90
Gulassi 500 240 W 8-12 erottele ja sekoita sulatusajan puolivälissä 10-15
Makkarat, 8 600 240 W 6-9 asettele vierekkäin, käännä 5-10
4 300 240 W 4-5 sulatusajan puolivälissä 5-10
Broileri 1200 80 W 39-43 aseta ylösalaisin käännetylle lautaselle 30-90
käännä sulatusajan puolivälissä
1000 80 W 33-37 aseta ylösalaisin käännetylle lautaselle 30-90
käännä sulatusajan puolivälissä
Sämpylät, 2 80 240 W app.1 sulata vain osittain -
Kakut, viipale 100-150 80 W 2-5 aseta kakkualustalle 5
Mansikat, vadelmat, 250 240 W 4-5 levittele tasaisesti, 5
kirsikat, luumut käännä sulatusajan puolivälissä
Kalafilee 300 800 W 10-12 - peitä 1-2
1 lautasellinen ruokaa 400 800 W 9-11 - peitä, sekoita 6 minuutin kuluttua 2
Parsakaali 300 800 W 7-9 3-5
rkl
peitä, sekoita kypsennysajan puolivälissä 2
Herneet 300 800 W 7-9 3-5
rkl
peitä, sekoita kypsennysajan puolivälissä 2
Sekavihannekset 500 800 W 11-13 3-5
rkl
peitä, sekoita kypsennysajan puolivälissä 2
Ruoka/juoma Määrä Teho Aika Vinkkejä
-g/ml- -asetus- -min-
TAULUKKO: RUOKIEN & JUOMIEN KUUMENNUS
Kahvi, 1 kuppi 150 800 W noin.1 älä peitä
Maito, 1 kuppi 150 800 W noin.1 älä peitä
Vesi, 1 kuppi 150 800 W 1
1
/
2
-2 älä peitä, kuumenna kiehuvaksi
6 kuppia 900 800 W 10-12 älä peitä, kuumenna kiehuvaksi
1 kulho 1000 800 W 11
1
/
2
-13 peitä, kuumenna kiehuvaksi
Ateria lautasella 400 800 W 3-6 pirskota kastikkeeseen vettä, peitä
(Vihanneksia, lihaa ja lisukkeita) sekoita kuumennusajan puolivälissä
Lihapata / Keitto 200 800 W 1
1
/
2
-2
1
/
2
peitä, sekoita kuumennuksen jälkeen
Vihannekset 200 800 W 2-2
1
/
2
lisää tarvittaessa vähän vettä, peitä
500 800 W 4-5 sekoita kuumennusajan puolivälissä
Liha, 1 viipale* 200 800 W 3-4 levitä kastiketta päälle ohuelti, peitä
Kalafilee* 200 800 W 2-3 peitä
Kakku, 1 viipale 100 400 W
1
/
2
aseta kakkualustalle
Vauvanruoka, 1 purkki 190 400 W noin.1 poista kansi, sekoita hyvin kuumennuksen
jälkeen ja tarkista lämpötila
Voin tai margariinin sulatus* 50 800 W
1
/
2
peitä
Suklaan sulatus 100 400 W 2-3 sekoita silloin tällöin
KÄYTETYT LYHENTEET
rkl = ruokalusikka
tl = teelusikka
kuppi = kupillinen
kg = kilogramma
g = gramma
l = litra
ml = millilitre
cm = senttimetri
min = minuuttia
*Jääkaappilämpöinen
Taulukossa annetut ajat ovat viitteellisiä ja voivat vaihdella pakasteen alkulämpötilan, rakenteen ja painon mukaan.
4. HQ-21+22D-EU Finnish 01/03/2006 14:47 Page 100
101
FI
Valmistusaikataulukot
Kaikki tämän keittokirjan reseptit on tarkoitettu neljälle
hengelle, ellei toisin ole mainittu.
RESEPTIEN MUOKKAUS
MIKROAALTOUUNIA VARTAN
Jos haluat muokata suosikkireseptisi mikrouunia varten,
ota huomioon seuraavat seikat:
Lyhennä kypsennysaikaa kolmanneksella tai puoleen.
Ota mallia tämän keittokirjan resepteistä. Paljon
kosteutta sisältävät ruoka-aineet, kuten liha, kala,
siipikarja, vihannekset, hedelmät, padat ja keitot
voidaan valmistaa mikroaaltouunissa vaivattomasti.
Vähän kosteutta sisältävien ruoka-aineiden (esim.
lautaselle asetettu valmis ateria) pinta on kostutettava
ennen kuumennusta tai kypsennystä. Haudutettaviin
raakoihin ruoka-aineisiin lisättävän nesteen määrää on
vähennettävä noin kolmanneksella alkuperäisessä
reseptissä mainitusta määrästä. Lisää nestettä
tarvittaessa kypsennyksen aikana. Lisättävän rasvan
määrää voidaan vähentää huomattavasti. Ruoan
maustamiseen riittää pieni määrä voita, margariinia tai
ruokaöljyä. Tästä syystä mikroaaltouuni sopii hyvin
vähärasvaisten aterioiden valmistukseen.
Reseptit
Sienikeitto
Hollantilainen herkkusienikeitto
Valmistusaika: noin 13–17 minuuttia
Astia: Kannellinen 2 l:n kulho
Ainekset
200 g herkkusieniä, viipaleina
1 sipuli (50 g), hienoksi silputtuna
300 ml lihalientä
300 ml kermaa
2
1
/
2
rkl vehnäjauhoa (25 g)
2
1
/
2
rkl voita tai margariinia (25 g))
suolaa ja pippuria
1 kananmuna
150 g ranskankermaa
1. Aseta vihannekset ja liemi kulhoon, peitä kannella ja
kypsennä.
8-9 min. 800 W
2. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa.
3. Sekoita jauhot ja voi tahnaksi ja sekoita keittoon.
Mausta suolalla ja pippurilla, peitä ja kypsennä.
Sekoita kypsennyksen jälkeen.
4-6 min. 800 W
4. Sekoita kananmunan keltuainen kermaan ja sekoita
vähitellen keittoon. Kuumenna vähän aikaa, mutta älä
anna kiehua.
1-2 min. 800 W
Anna lämmön tasaantua kypsennyksen jälkeen noin 5
minuuttia.
Kala, siipikarja Määrä Teho Aika Vinkkejä Tasaantumisaika
ja vihannes -g- -asetus- -min- -min-
TAULUKKO: LIHAN, KALAN SIIPIKARJAN KYPSENNYS & TUOREIDEN VIHANNESTEN
Paistit 500 800 W 8-10* mausta maun mukaan, aseta piirakkavuokaan 10
(porsas, 400 W 10-12 käännä *:n jälkeen vasikka, lammas)
1000 800 W 19-21* 10
400 W 11-14
1500 800 W 33-36* 10
400 W 13-17
Paahtopaisti 1000 800 W 9-11* mausta maun mukaan, aseta piirakkavuokaan, 10
(puolikypsä) 400 W 5-7 käännä *:n jälkeen
Kalafilee 200 800 W 3-4 mausta maun mukaan, aseta lautaselle, peitä 3
Broileri 1200 800 W 21-24 mausta maun mukaan, aseta matalaan vuokaan, 3
käännä kypsennysajan puolivälissä
Broilerinkoivet 200 800 W 3-4 mausta maun mukaan, aseta lautaselle, peitä 3
Parsakaali 500 800 W 9-11 jaa kukintoihin, peitä, sekoita silloin tällöin kypsennyksen aikana 4-5
rkl
Herneet 500 800 W 9-11 peitä, sekoita silloin tällöin kypsennyksen aikana 4-5
rkl
Sipuli 250 800 W 5-7 kokonainen, kypsennä leivinpaperiin käärittynä -
Porkkanat 500 800 W 10-12 viipaloi renkaiksi, peitä, sekoita silloin tällöin 4-5
rkl
300 800 W 7-9 kypsennyksen aikana
Keitetyt perunat 500 800 W 9-11 pilko isoiksi, tasakokoisiksi lohkoiksi, lisää vähän suolaa, 150ml
(suolalla maustetut) peitä, sekoita silloin tällöin kypsennyksen aikana
4. HQ-21+22D-EU Finnish 01/03/2006 14:47 Page 101
102
Reseptit
Kermassa haudutettua vasikkaa
zürichin tapaan
Valmistusaika: noin 11–15 minuuttia
Astia: kannellinen 2 l:n astia
Ainekset
600 g vasikanfileetä
1 rkl voita tai margariinia
1 sipuli (50 g), hienoksi silputtuna
100 ml valkoviiniä
sipulikeittojauhetta, noin
1
/
2
l:lle
300 ml ml kermaa
1 rkl persiljaa, silputtuna
1. Viipaloi filee sormenpaksuisiksi suikaleiksi.
2. Voitele astia kauttaaltaan voilla. Lisää sipuli ja liha,
peitä kannella ja kypsennä. Sekoita kerran
kypsennyksen aikana.
7-10 min. 800 W
3. Lisää valkoviini, sipulikeittojauhe ja kerma. Sekoita,
peitä ja jatka kypsennystä. Sekoita silloin tällöin.
4-5 min. 800 W
4. Tarkista lihan kypsyys, sekoita vielä kerran ja anna
lämmön tasaantua noin 5 minuuttia. Ripottele päälle
persiljaa ja tarjoile.
Lämpimät camembert-leivät
Valmistusaika: noin 1
1
/2-2
1
/2 minuuttia
Astia:
Ainekset
4 paahtoleipäviipaletta
2 rkl voita tai margariinia (20 g)
150 g camembertjuustoa
4 tl karpalohilloa
cayennepippuria
1. Paahda leipä ja levitä pinnalle voita.
2. Leikkaa juusto viipaleiksi ja asettele leivän päälle.
Aseta juuston keskelle karpalohilloa ja ripottele päälle
cayennepippuria.
3. Aseta leipä lautaselle ja kuumenna.
1
1
/2
-2
1
/2
min. 800 W
Vinkki: Tätä reseptiä voi muutella maun mukaan. Voit
käyttää esimerkiksi tuoreita sieniç ja
juustoraastetta, tai keittokinkkua, parsaa ja
emmentaljuustoa.
Lasagne
Valmistusaika: 22–26 minuuttia
Astiat: Kannellinen 2 l:n kulho
kannellinen neliönmuotoinen vuoka (mitat
noin 20 x 20 x 6 cm)
Ainekset
300 g säilöttyjä tomaatteja
50 g kinkkua pieninä kuutioina
1 sipuli (50 g), hienoksi silputtuna
1 valkosipulinkynsi, murskattuna
250 g naudan jauhelihaa
2 rkl tomaattisosetta (30 g)
suolaa & pippuria, oreganoa, timjamia,
basilikaa, muskottipähkinää
150 ml kermaa (ranskankermaa)
100 ml maitoa
50 g parmesanjuustoraastetta
1 tl hienonnettuja yrttejä
1 tl oliiviöljyä
1 tl ruokaöljyä vuoan voiteluun
125 g vihreitä lasagnelevyjä
1 rkl parmesanjuustoraastetta
1 rkl oita tai margariinia
1. Viipaloi tomaatit ja sekoita kinkun, sipulin,
valkosipulin, jauhelihan ja tomaattisoseen joukkoon.
Mausta ja kypsennä kannen alla.
7-9 min. 800 W
2. Sekoita kerma, maito, parmesanjuusto, yrtit, ruokaöljy
ja mausteet.
3. Voitele vuoka ja asettele vuoan pohjalle noin
1
/
2
pastasta. Levitä puolet jauhelihaseoksesta pastan
päälle ja kaada päälle vähän juustokastiketta. Asettele
jälleen
1
/
2
pastasta vuokaan ja lisää päälle toinen
kerros jauhelihaseosta ja juustokastiketta. Asettele
päälle loput pastalevyt. Kaada pastan päälle lopuksi
runsaasti juustokastiketta ja ripottele pinnalle
parmesanjuustoa. Aseta pinnalle voinokareita ja
kypsennä kannen alla.
15-17 min. 560 W
Anna lämmön tasaantua kypsennyksen jälkeen noin
5–10 minuuttia.
4. HQ-21+22D-EU Finnish 01/03/2006 14:47 Page 102
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112

Zanussi ZM266STW Ohjekirja

Kategoria
Microwaves
Tyyppi
Ohjekirja
Tämä käsikirja sopii myös

Liittyvät paperit