Electrolux EMS2688K Ohjekirja

Kategoria
Microwaves
Tyyppi
Ohjekirja

Tämä käsikirja sopii myös

SUOMI
83
Tärkeitä turvaohjeita . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .84 - 86
Uuni & lisävarusteet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ..87
Ohjauspaneeli . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .88
Ennen käyttöä . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ..89
Kellon asetus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .89
Mitä mikroaallot ovat? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ..90
Mikroaaltouuniin soveltuvat astiat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ..90 - 91
Neuvoja & vinkkejä . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .92- 96
Tehoasetukset . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .97
Kypsennys mikroaalloilla . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .98
Grillin ja yhdistelmägrillin käyttö . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .99
Muita hyödyllisiä toimintoja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .100 - 101
Automaattikypsennys & automaattisulatus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .102 - 103
Automaattikypsennys & automaattisulatus-taulukot . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .104 - 106
Reseptejä automaattikypsennys . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ..107 - 108
Valmistusaikataulukot . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .109 - 110
Reseptit . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .111 - 117
Hoito & puhdistus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ..118
Ongelmatilanteet... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .119
Huolto ja takuu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .120
Service och garanti (i Finland) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .120
Tekniset tiedot . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .121
Tärkeitä tietoja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .121
Asennus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .122 - 123
SISÄLLYSLUETTELO
Symboli , joka on merkitty tuotteeseen tai sen pakkaukseen, osoittaa, että tätä tuotetta ei saa käsitellä
talousjätteenä. Tuote on sen sijaan luovutettava sopivaan sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätyksestä
huolehtivaan keräyspisteeseen. Tämän tuotteen asianmukaisen hävittämisen varmistamisella autetaan estämään
sen mahdolliset ympäristöön ja terveyteen kohdistuvat haittavaikutukset, joita voi aiheutua muussa tapauksessa
tämän tuotteen epäasianmukaisesta jätekäsittelystä. Tarkempia tietoja tämän tuotteen kierrättämisestä, saat
kunttasi jäteasioita talousjätehuoltopalvelusta tai liikeesta, josta tuote on ostettu.
84
TÄRKEITÄ TURVAOHJEITA
Tulipalovaaran välttäminen
Mikroaaltouunia tulee valvoa käytön
aikana. Liian suuri tehoasetus tai liian
pitkä valmistusaika saattaa
ylikuumentaa ruoan niin, että syttyy
tulipalo.
Pistorasian on oltava helposti ulottuvilla, jotta
laitteen virtajohto voidaan irrottaa pistorasiasta
vaaratilanteessa.
Virtalähteen on oltava tyyppiä AC 230 V 50 Hz,
jossa on vähintään 16 A:n sulake tai 16 A:n
suojakatkaisin. On suositeltavaa, että laite
kytketään virtapiiriin, johon ei ole kytketty muita
laitteita.
Uunia ei saa säilyttää tai käyttää ulkona.
Jos kuumennettava ruoka alkaa savuta,
ÄLÄ AVAA LUUKKUA. Katkaise vir ta,
irrota uunin virtajohto seinäpistorasiasta
ja odota, että ruoka lakkaa savuamasta.
Luukun avaus ruoan savutessa saattaa
aiheuttaa tulipalon.
Käytä ainoastaan mikrouuninkestäviä
astioita ja tarvikkeita. Katso sivu 90 -
91.
Uunia ei saa jättää ilman valvontaa, kun
käytetään kertakäyttömuovisia, -paperisia
tai muita palavia astioita.
Puhdista aaltoputken suojus, uunin
sisäpuoli, pyörivä alusta ja alustan
kannatin käytön jälkeen. Näiden osien on
oltava kuivat eikä niihin saa jäädä rasvaa.
Rasvajäämät voivat ylikuumentua ja alkaa
savuta tai syttyä tuleen.
Uunin tai tuuletusaukkojen lähelle ei saa asettaa
palavaa materiaalia. Tuuletusaukkoja ei saa
peittää.
Ruoasta ja ruoan kääreistä on poistettava kaikki
metalliset sulkimet, langat jne. Metallipinnat voivat
kipinöidä ja aiheuttaa tulipalon.
Mikroaaltouunilla ei saa kuumentaa uppopaistoon
käytettävää rasvaa. Lämpötilaa ei voi säädellä ja
öljy voi syttyä tuleen. Popcor nin valmistukseen on
käytettävä erityisiä mikroaaltopopcorn-pakkauksia.
Uunissa ei saa säilyttää ruokia tai muita
tarvikkeita.
Tarkista käynnistyksen jälkeen, että asetukset ovat
oikeat ja että uuni toimii halutulla tavalla.
Katso tiedot tästä käyttöohjeesta ja
keittokirjaosasta.
Tapaturmien välttäminen
VAARA:
Älä käytä uunia, jos se on vahingoittunut tai jos
se ei toimi kunnolla. T arkista seuraavat seikat
ennen käyttöä:
a)Luukku: varmista, että luukku sulkeutuu kunnolla
ja että se ei ole vinossa tai vääntynyt.
b)Saranat ja luukun tur valukitus: tarkista, että ne
eivät ole rikki tai löysällä.
c)Luukun tiivisteet ja tiivistepinnat: var mista, että
ne ovat ehjät.
d)Uunin ja luukun sisäpuoli: var mista, että niissä
ei ole kolhuja.
e)Virtajohto ja pistoke: var mista, että ne ovat
ehjät.
Älä koskaan säädä, korjaa tai muunna
uunia itse. Muun kuin ammattitaitoisen
asentajan on vaarallista suorittaa
mitään huolto- tai korjaustoimenpiteitä,
joissa joudutaan irr ottamaan
mikroaalloilta suojaavia osia.
Uunia ei saa käyttää luukun ollessa auki eikä
luukun turvalukitusta saa muuttaa mitenkään.
Älä käytä uunia, jos luukun tiivisteiden ja
tiivistepintojen välissä on jotain.
Pidä oven tiivisteet ja viereiset osat
puhtaana rasvasta ja liasta. Noudata
sivulla 118 olevia hoito- ja
puhdistusohjeita. Uunin puhtaanapidon
laiminlyönti saattaa heikentää pinnan
laatua, mikä voi lyhentää laitteen
elinikää ja mahdollisesti aiheuttaa
vaaratilanteen.
Henkilöiden, joilla on SYDÄMENT AHDISTIN, on
noudatettava lääkäriltä tai sydämentahdistimen
valmistajalta saamiaan mikroaaltouunien käyttöön
liittyviä varotoimia.
TÄRKEITÄ TURVAOHJEITA: LUE HUOLELLISESTI JA SÄILYTÄ TULEVAA TARVETTA VARTEN
SUOMI
85
TÄRKEITÄ TURVAOHJEITA
Kananmunia ei saa kypsentää kuorineen
eikä kovaksikeitettyjä kananmunia saa
kuumentaa mikroaaltouunissa, sillä ne
voivat räjähtää vielä
mikroaaltokypsennyksen jälkeen. Kun
kypsennetään tai lämmitetään
kananmunia, joita ei ole vatkattu tai
sekoitettu, keltuaisiin ja valkuaisiin on
pisteltävä reikiä, etteivät ne räjähdä.
Kovaksikeitetyt kananmunat on
kuorittava ja viipaloitava ennen kuin ne
lämmitetään mikroaaltouunissa.
Esimerkiksi perunoiden, makkaroiden ja hedelmien
kuoreen on pisteltävä reikiä ennen kypsennystä,
etteivät ne räjähdä.
Palovammojen välttäminen
Otettaessa ruokaa uunista on käytettävä
pannulappuja tai patakintaita.
Valmistusastiat, popcorn-pakkaukset, paistopussit
jne. on avattava kasvoista ja käsistä poispäin
höyryn aiheuttamien palovammojen välttämiseksi.
Palovammojen välttämiseksi ruoan
lämpötila on varmistettava ja ruoka
sekoitettava ennen tarjoamista,
erityisesti silloin, kun ruoka tarjoillaan
vauvoille, lapsille tai vanhuksille.
Astian lämpötila ei vastaa ruoan tai juoman
lämpötilaa; tämän takia ruoan lämpötila on aina
tarkistettava.
Luukkua avattaessa on varottava kuumia höyr yjä,
jotka voivat aiheuttaa palovammoja.
Täytetyt ruoat on viipaloitava kuumennuksen
jälkeen, jotta höyry pääsee purkautumaan ja
vältytään palovammoilta.
Pidä lapset etäällä ovesta ja kosketeltavista osista,
jotka saattavat kuumentua grillin ollessa käytössä.
Lapset on pidettävä etäällä palovammojen
välttämiseksi. Kotelo, uunin sisäpuoli, tuuletusaukot,
lisävarusteet ja astiat kuumenevat GRILLIN,
YHDISTELMÄGRILLIN ja AUTOMAATTI-
KYPSENNYS aikana. Ennen puhdistusta on
varmistettava, etteivät ne ole kuumia.
Sähköiskujen välttäminen
Laitteen koteloa ei saa koskaan irrottaa.
Luukun lukitus- ja tuuletusaukkoihin ei saa koskaan
päästää nestettä tai työntää esineitä. Jos näihin joutuu
nestettä, katkaise välittömästi vir ta, irrota uunin
virtajohto seinäpistorasiasta ja ota yhteys valtuutettuun
ELECTROLUX-huoltoon.
Virtajohtoa tai pistoketta ei saa upottaa veteen tai
muuhun nesteeseen.
Virtajohto ei saa koskettaa kuumia tai teräviä
pintoja, kuten kuumaa tuuletusaukkoa ylhäällä
uunin takana.
Älä yritä vaihtaa uunin lamppua itse. Uunin
lampun saa vaihtaa vain ELECTROLUX in
valtuuttama henkilö. Jos uunin lamppuun tulee vika,
ota yhteys jälleenmyyjään tai valtuutettuun
ELECTROLUX-huoltoon.
Jos laitteen virtajohto vaurioituu, se on vaihdettava
samanlaiseen erikoisjohtoon.
Vaihdon saa suorittaa vain valtuutettu ELECTROLUX
-huolto.
Räjähdyksen ja äkillisen kiehumisen
välttäminen
VAARA: Nesteitä ja muita ruokia ei saa
kypsentää suljetuissa astioissa, koska ne
voivat räjähtää.
Älä koskaan käytä suljettuja astioita. Poista kannet
ja suojukset ennen käyttöä. Suljetut astiat voivat
räjähtää paineen vaikutuksesta, vaikka uunin vir ta
olisi jo katkaistu.
Nesteitä on kuumennettava varoen. On
suositeltavaa käyttää leveäsuista astiaa, jotta
kuplat pääsevät poistumaan helposti.
Juomien kuumennus mikroaaltouunissa
voi johtaa kiehumiseen purkausmaisesti
viiveellä, joten astiaa on käsiteltävä
varoen.
Purkausmaisesti kiehuvan nesteen ja mahdollisten
palovammojen estäminen:
1. Nestettä on sekoitettava ennen kuumennusta tai
lämmitystä.
2.Lämmityksen ajaksi on suositeltavaa asettaa
nesteeseen lasisauva tai vastaava väline.
3.Anna nesteen seistä uunissa vähintään 20 sekuntia
kypsennysajan päätyttyä, jolloin vältetään
jälkikäteen tapahtuva roiskuva kiehuminen.
86
TÄRKEITÄ TURVAOHJEITA
Uunissa saa käyttää vain siihen tarkoitettua
pyörivää alustaa ja alustan kannatinta. Uunia ei
saa käyttää ilman pyörivää alustaa.
Pyörivän alustan vahingoittumisen välttäminen:
(a)Pyörivän alustan on annettava jäähtyä ennen
kuin se puhdistetaan vedellä.
(b)Kylmälle alustalle ei saa asettaa kuumia ruokia
tai astioita.
(c) Kuumalle alustalle ei saa asettaa kylmiä ruokia
tai astioita.
Laitteen kotelon päällä ei saa olla mitään käytön
aikana.
Mikroaaltouunissa ei saa käyttää muovisia astioita,
koska ne voivat sulaa, jos uuni on vielä kuuma
GRILLIN, YHDISTELMÄGRILLIN,
AUTOMAATTIKYPSENNYS käytön jälkeen.
Muovisia astioita ei saa käyttää yllä mainittuihin
tarkoituksiin, ellei astian valmistaja ole ilmoittanut,
että astia soveltuu kyseiseen tarkoitukseen.
HUOMAUTUS:
Jos et osaa ottaa uunia käyttöön, ota yhteys
valtuutettuun, pätevään sähköasentajaan.
Valmistaja ja jälleenmyyjä eivät ota vastuuta uunin
vahingoittumisesta tai henkilövahingoista, jotka
seuraavat virheellisestä sähkökytkennästä.
Uunin seinämiin sekä luukun tiivisteiden ja
tiivistepintojen ympärille voi toisinaan tiivistyä
kosteutta tai muodostua pisaroita. Tämä on
normaalia eikä tarkoita, että mikroaaltoja vuotaisi
laitteesta tai että se olisi epäkunnossa.
Lasten suojeleminen
VAARA: Lapset saavat käyttää uunia
ilman valvontaa vain, jos he osaavat
käyttää uunia tur vallisesti ja
ymmärtävät virheellisen käytön vaarat.
Uunin luukkuun ei saa nojata eikä siitä saa
roikkua. Uunin kanssa ei saa leikkiä.
Lapsille on neuvottava kaikki tärkeät tur vaohjeet:
patalappujen käyttö, ruoan päällysten poistaminen
varovaisesti, itsestään kuumenevien tai vastaavien
ruoan rapeutta lisäävien pakkausten, jotka voivat
olla erityisen kuumia, käyttö.
Muita varoituksia
Uunia ei saa muuntaa millään tavoin.
Uuni on tarkoitettu ainoastaan kotikäyttöön ja sitä
saa käyttää ainoastaan ruoan valmistukseen. Se ei
sovellu kaupalliseen tai laboratoriokäyttöön.
Toimintahäiriöiden ja vahingoittumisen
välttäminen
Uunia ei saa koskaan käyttää tyhjänä, ellei
käyttöohjeessa sanota toisin; katso sivu 99
huomautus 2. Uunin käyttö tyhjänä voi
vahingoittaa sitä.
Kun käytetään ruskistusastiaa tai itsestään
kuumenevaa pakkausta, sen alle on aina
asetettava lämmönkestävä eriste kuten
posliinilautanen, jotta pyörivä alusta tai alustan
kannatin ei vahingoitu. Alustan käyttöohjeissa
mainittua kuumennusaikaa ei saa ylittää.
Älä käytä metallisia astioita, jotka heijastavat
mikroaaltoja ja voivat kipinöidä. Uuniin ei saa
laittaa tölkkejä.
SUOMI
87
UUNI & LISÄVARUSTEET
LISÄVARUSTEET:
Tarkista, että uunin mukana on toimitettu seuraavat
lisävarusteet:
(16) Pyörivä alusta (17) Alustan kannatin
(18) Korkea ritilä (19) Matala ritilä
(20) 4 kiinnitysruuvia (ei kuvassa)
Aseta alustan kannatin uunin pohjassa olevaan
kiinnitysnapaan.
Aseta pyörivä alusta alustan kannattimen päälle.
Varmista, että astiat eivät osu pyörivän alustan
reunaan, kun ne otetaan pois uunista. Muuten alusta
voi vahingoittua.
HUOMAUTUS: Kun tilaat lisävarusteita, ilmoita
jälleenmyyjälle tai valtuutetulle
ELECTROLUX -huollolle
osan nimi ja mallinimi.
1 Grillivastus
2 Etupaneeli
3 Uunin lamppu
4 Ohjauspaneeli
5 Luukun avaus-painike
6 Aaltoputken suojus
7 Uunin sisäpuoli
8 Alustan kiinnitysnapa
9 Luukun tiivisteet ja tiivistepinnat
10 Kiinnityspisteet (4)
11 Tuuletusaukot
12 Laitteen kotelo
13 Takaosa
14 Virtajohdon kiinnikkeet
15 Virtajohto
18
19
16
17
1 2
3
4
5
67
89
11
12
14
15
13
10
88
OHJAUSPANEELI
1 Digitaalinäyttö
2 Merkkivalot
Merkkivalo vilkkuu tai palaa symbolin kohdalla
ohjeissa mainituissa tilanteissa. Kun merkkivalo
vilkkuu, paina painiketta, jossa on sama
symboli, tai suorita asianmukaiset toimenpiteet.
Sekoita
Käännä
Paino- tai tehoasetus
Grilli
Mikroaalto
Kypsennys käynnissä
3 AJASTIN/PAINO/TEHO-säädin
4 AUTOMAATTIKYPSENNYS-painike
Valitse kahdesta automaattiohjelmasta.
5 AUTOMAATTIKYPSENNYS JA
GRILLAUS 1-painike
Valitse kahdesta automaattiohjelmasta.
6 AUTOMAATTIKYPSENNYS JA
GRILLAUS 2-painike
Valitse neljästä automaattiohjelmasta.
7 AUTOMAATTISULATUS-painike
Valitse neljästä automaattiohjelmasta.
8 KYPSENNYSTAPA-painike
Valitse painamalla joko mikroaalto, grilli tai
yhdistelmägrilli, tai aseta kello.
1. valitse mikroaallot painamalla kerran.
2. valitse grilli painamalla kahdesti.
3. valitse yhdistelmägrilli (mikroaalto ja grilli)
painamalla kolmesti.
9 START/+30-painike
10 STOP-painike
11 LUUKUN AVAUS-painike
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
SUOMI
89
ENNEN KÄYTTÖÄ
KELLON ASETUS
Kytke uunin pistoke pistorasiaan.
1. Uunin näytössä vilkkuu:
2. Paina STOP-painiketta. Näytössä näkyy:
3. Katso kellon asetusohjeet alta.
4. Käytä grilliä ilman ruokaa.
(Katso sivu 99 huomautus 2.)
STOP-painikkeen käyttö
STOP-painikkeella voidaan
1. poistaa ohjelmoinnin aikana tehty virhe.
2. pysäyttää uuni tilapäisesti kypsennyksen aikana.
3. peruuttaa ohjelma kypsennyksen aikana
painamalla painiketta kahdesti.
1. Valitse kellotoiminto.
(12 tunnin kello).
Valitse 24 tunnin kello.
3. Vaihda tunneista
minuutteihin painamalla
KYPSENNYSTAPA-
painiketta.
4. Aseta minuutit. Käännä
AJASTIN/PAINO/TEHO-
säädintä, kunnes näytössä on
oikeat minuutit (35).
5. Käynnistä kello
painamalla
KYPSENNYSTAPA-
painiketta.
2. Aseta tunnit. Käännä AJASTIN/PAINO/
TEHO-säädintä, kunnes näytössä on oikeat
tunnit (23).
x1 ja paina 3 sekuntia.
Esimerkki:
24 tunnin kellon asettaminen aikaan 23:35.
Kello voidaan asettaa 12 tunnin kelloksi tai 24 tunnin kelloksi.
1.
Jos haluat asettaa 12 tunnin kellon, paina KYPSENNYSTAPA-painiketta kolmen
sekunnin ajan. tulee näyttöön.
2. Jos haluat asettaa 24 tunnin kellon, paina KYPSENNYSTAPA-painiketta uudelleen alla
olevan esimerkin vaiheen 1 jälkeen. tulee näyttöön.
x1 ja paina
3 sekuntia.
Aseta kello alla olevan esimerkin mukaisesti.
HUOMAA:
1. AJASTIN/PAINO/TEHO-säädintä voidaan
kääntää sekä myötä- että vastapäivään.
2. Jos teet virheen ohjelmoinnin aikana, paina STOP-
painiketta.
3. Jos mikroaaltouunin sähkönsyöttö katkeaa, näytössä
näkyy hetken kun virta kytketään takaisin.
Jos näin käy kypsennyksen aikana, ohjelmointi
häviää. Myös kellonaika häviää.
4. Jos haluat asettaa kellonajan uudelleen, toimi
jälleen yllä olevan esimerkin mukaisesti.
x1
x1
x1 x1
MITÄ MIKROAALLOT OVAT?
MIKROAALTOUUNIIN SOVELTUVAT ASTIAT
90
MUOVIASTIAT
Lämpöä kestäviä muoviastioita,
jotka soveltuvat käytettäväksi
mikroaaltouunissa, voidaan
käyttää ruoan sulatukseen,
kuumennukseen ja kypsennykseen.
Noudata valmistajan ohjeita.
PAPERIASTIAT
Mikroaaltouunikäyttöön valmistettuja lämpöä kestäviä
paperiastioita voidaan myös käyttää. Noudata
valmistajan ohjeita.
TALOUSPAPERI
Voidaan käyttää imemään
nopeiden kuumennusmenetelmien
(esim. kuumennettaessa leipää tai
leivitettyjä ruokia) aikana syntyvää
kosteutta. Aseta paperi ruoan ja
pyörivän alustan väliin.
Ruoan pinta pysyy kuivana ja rapeana. Rasvan
roiskuminen voidaan estää peittämällä rasvainen
ruoka talouspaperilla.
Mikroaallot ovat televisio- ja radioaaltojen kaltaisia
sähkömagneettisia aaltoja.
Mikroaaltouunin sisällä oleva magnetroni tuottaa
mikroaallot, jotka saavat ruoan sisältämät
vesimolekyylit värähtelemään. Tästä syntyvä kitka
tuottaa lämpöä, joka sulattaa, kuumentaa tai
kypsentää ruoan.
Mikroaallot lyhentävät valmistusaikaa, koska ne
tunkeutuvat ruokaan joka suunnalta. Energia
käytetään hyväksi tarkoin. Tavallisessa liedessä
energia siirtyy levystä astiaan ja siitä ruokaan.
Tämä menetelmä tuhlaa huomattavasti energiaa.
MIKROAALTOJEN OMINAISUUDET
Mikroaallot läpäisevät kaikki esineet, jotka eivät ole
metallia – lasin, posliinin, keramiikan, muovin puun
ja paperin.
Tästä syystä mikroaallot eivät kuumenna näitä
materiaaleja. Astiat kuumenevat, koska niiden
sisältämä ruoka on kuumaa.
Ruoka imee mikroaallot itseensä ja kuumenee.
Mikroaallot eivät pysty läpäisemään metalliesineitä,
joten ne heijastuvat niistä. Tästä syystä
metalliesineitä ei voi yleensä käyttää
mikroaaltouunissa. Joissakin poikkeustapauksissa
sitä, että mikroaallot eivät läpäise metallia, voidaan
kuitenkin käyttää hyväksi. Jotkin ruoan osat voidaan
peittää kypsennyksen tai sulatuksen aikana, jotta ne
eivät tule liian lämpimiksi, kuumiksi tai ylikypsiksi.
Katso lisäohjeita tästä oppaasta.
LASI & LASIKERAMIIKKA
Lämpöä kestävät astiat soveltuvat
erinomaisesti. Kypsennystä
voidaan tarkkailla joka
suunnalta. Astiat eivät
kuitenkaan saa sisältää mitään
metallia (esim. lyijykristalli) eikä niissä saa olla
metallikoristeluja (esim. kultareunus,
kobolttisinipinnoite).
KERAMIIKKA
Soveltuu yleensä erinomaisesti. Keramiikan on
oltava lasitettua, koska lasittamattomaan
keramiikkaan saattaa imeytyä kosteutta. Kosteuden
johdosta materiaali kuumenee, jolloin se voi
rikkoutua. Jos et ole var ma, voiko astiaa käyttää
mikroaaltouunissa, testaa sen soveltuvuus. (Katso
sivu 91).
POSLIINI
Soveltuu erittäin hyvin. Varmista, että posliinissa ei ole
kulta- tai hopeakoristelua ja että se ei sisällä mitään
metallia.
SUOMI
MIKROAALTOUUNIIN SOVELTUVAT ASTIAT
91
LEIVINPAPERI
Leivinpaperit ja vastaavat (esim. erityisesti
mikroaaltouunikäyttöön tarkoitetut) lämpöä
kestävät tuotteet soveltuvat erittäin hyvin
peittämiseen tai käärimiseen. Noudata valmistajan
ohjeita.
PAISTOPUSSIT
Voidaan käyttää mikroaaltouunissa. Pusseja ei saa
sulkea metallisilla sulkimilla,
koska ne voivat sulattaa pussin.
Kiinnitä paistopussi narulla ja
pistele siihen reikiä haarukalla.
Mikroaaltouunissa ei suositella
käytettäväksi kääreitä, jotka eivät ole lämpöä
kestäviä.
YHDISTELMÄKÄYTTÖÖN SOVELTUVAT
ASTIAT
Yhdistelmä- ja tavalliseen grillikäyttöön voidaan
käyttää lämpöä kestäviä astioita, kuten posliinia,
keramiikkaa ja lasia. Metalliastioita saa käyttää
vain pelkkään grillaukseen.
RUSKISTUSASTIA
Mikroaaltouunikäyttöön tarkoitettu lasikeramiikasta
valmistettu astia, jonka pohja on metalliseosta ja jolla
ruokaa voidaan ruskistaa. Ruskistusastiaa käytettäessä
ruskistusastian ja pyörivän alustan väliin on asetettava
sopiva eriste, esimerkiksi posliinilautanen. Muista
noudattaa valmistajan ohjeissa määritettyä
esikuumennusaikaa tarkoin. Liiallinen esikuumennus voi
vaurioittaa pyörivää alustaa ja alustan kannatinta tai
laukaista turvalaitteen, joka sammuttaa uunin.
METALLI
Yleissääntönä metallia ei tule
käyttää, koska mikroaallot eivät
läpäise metallia eivätkä siis
pääse ruokaan. Joitain
poikkeustapauksia kuitenkin on:
pienillä alumiinifolion suikaleilla voidaan peittää
joitain osia ruoasta, jotta ne eivät sula liian
nopeasti tai ala kypsyä (esim. broilerin siivet).
Pieniä metallivartaita ja
alumiinivuokia (esim.
valmisruoissa) voidaan käyttää.
Niiden on kuitenkin oltava pieniä
suhteessa ruokaan, esim. ruoan
on täytettävä vähintään
2
/
3
-
3
/
4
alumiinivuoasta.
Ruoka kannattaa siirtää mikroaaltouunikäyttöön
soveltuvaan astiaan. Käytettäessä alumiinisia tai
muita metallisia astioita astian ja uunin sisäpuolen
seinien välillä on oltava vähintään 2 cm:n rako.
Muutoin kipinöiminen voi vaurioittaa seiniä.
ASTIOISSA EI SAA
OLLA METALLIKORISTELUJA
tai metalliosia,
kuten ruuveja, sankoja tai kahvoja.
ASTIAN SOVELTUVUUDEN TESTAUS
Jos et ole var ma, voiko astiaa käyttää
mikroaaltouunissa, testaa sen
soveltuvuus seuraavasti: Aseta
astia uuniin. Aseta astiaan tai
sen viereen lasinen astia, jossa
on 150 ml vettä. Käynnistä uuni
900 W:n teholla 1–2 minuutin ajaksi. Jos astia
pysyy viileänä tai käden lämpöisenä, sitä voidaan
käyttää mikroaaltouunissa. Älä testaa tällä tavoin
muoviastioita. Ne voivat sulaa.
NEUVOJA & VINKKEJÄ
92
ENNEN KUIN ALOITAT...
tähän on koottu neuvoja ja vinkkejä, joita
noudattamalla mikroaaltouunia on
mahdollisimman helppo käyttää. Käynnistä uuni
vasta, kun ruoka on asetettu uuniin.
VALMISTUSAJAN ASETUS
Sulatukseen, lämmitykseen ja kypsennykseen kuluu
yleensä huomattavasti vähemmän aikaa kuin
tavallisessa uunissa tai liedellä. Suositellut
valmistusajat tulee siksi katsoa tästä oppaasta.
Kannattaa mieluummin asettaa liian lyhyt kuin liian
pitkä valmistusaika.
Tarkista ruoka aina valmistusajan päätyttyä. On
parempi jatkaa ruoan kypsennystä vielä vähän,
kuin kypsentää ruokaa liikaa.
ALKULÄMPÖTILA
aloitettaessa. Esimerkiksi pakastettu tai
jääkaappikylmä ruoka tar vitsee enemmän aikaa
kuin huoneenlämpöinen ruoka.
Lämmitys- ja kypsennysaikoja määritettäessä on
oletettu, että jääkaapin lämpötila on 5 °C ja
huoneen lämpötila noin 20 °C. Sulatuksessa ruoan
lämpötilaksi on oletettu noin –18 °C.
Valmista popcorn vain siihen tarkoitetuissa
mikroaaltouunin kestävissä erikoisastioissa.
Noudata valmistajan ohjeita tarkoin. Älä käytä
tavallisia paperi- tai lasiastioita.
Älä kypsennä kananmunia kuorissaan. Paine
kasvaa kuoren sisällä, jolloin kananmuna voi
räjähtää. Älä kuumenna
uppopaistoon käytettävää öljyä
tai rasvaa mikroaaltouunissa.
Öljyn lämpötilaa ei voi säädellä
ja se voi roiskahtaa äkkiä
astiasta.
Älä kuumenna suljettuja
astioita, esimerkiksi tölkkejä.
Astian sisällä oleva paine voi
räjäyttää sen. (Poikkeuksena
säilykkeiden valmistaminen).
VALMISTUSAJAT
Kaikki tässä keittokirjassa annetut ajat ovat
ohjeellisia, ja ne voivat vaihdella alkulämpötilan,
painon ja ruoan laadun mukaan (vesi- tai
rasvapitoisuus jne.).
SUOLA, MAUSTEET JA YRTIT
Mikroaaltouunissa kypsennetty ruoka säilyttää
paremmin oman arominsa kuin perinteisiä
valmistusmenetelmiä käytettäessä. Tämän takia suolaa
tulisi käyttää varovasti ja lisätä sitä vasta valmiiseen
ruokaan. Suola sitoo nesteitä ja kuivattaa ruoan pinnan.
Yrttejä ja mausteita voidaan käyttää tavalliseen tapaan.
KÄYTTÖTAVAT
Mikroaalto: Soveltuu ruokien sulattamiseen
lyhyessä ajassa.
Yhdistelmäkäyttö: Mikroaaltojen ja grillin
yhdistelmällä voidaan kypsentää ja grillata
samanaikaisesti. Näin saadaan yhdistettyä
molempien parhaat puolet. Grilli paistaa ruoan
pinnan ja mikroaallot kypsentävät ruoan sisältä
nopeasti. Ruoka on sisältä mehevä ja pinnalta
rapea.
Grilli: Uuni on varustettu kvar tsigrillillä, jota
voidaan käyttää myös erikseen, kuten mitä
tahansa tavallista grilliä.
KYPSYYDEN TARKISTUS
Ruokien kypsyys voidaan tarkistaa samalla
tavalla kuin perinteisiä valmistusmenetelmiä
käytettäessä:
Paistomittarilla: Kullakin ruoalla on tietty
sisälämpötila kuumennuksen lopussa.
Paistomittarilla voidaan tarkistaa, onko ruoka
tarpeeksi kuuma tai kypsä.
Haarukalla: Kalan kypsyys voidaan tarkistaa
haarukalla. Jos kalan liha ei ole enää
läpinäkyvää ja irtoaa helposti ruodoista, se on
kypsää. Jos kalaa kypsennetään liikaa, siitä
tulee kovaa ja kuivaa.
Puutikulla: Kakkujen ja leivän kypsyys voidaan
tarkistaa pistämällä niitä puutikulla. Jos tikkuun
ei tartu taikinaa, ne ovat kypsiä.
SUOMI
NEUVOJA & VINKKEJÄ
93
VIHANNESTEN RYÖPPÄYS
Vihannekset on ryöpättävä ennen pakastamista.
Näin laatu ja maku saadaan säilytettyä parhaiten.
Valmistus: pese ja paloittele
vihannekset. Aseta 250 g
vihanneksia astiaan, jossa on
275 ml vettä, ja peitä.
Kuumenna 3–5 minuuttia.
Ryöppäyksen jälkeen upota heti kylmään veteen,
jotta kypsyminen ei jatku. V aluta hyvin. Pakkaa
vihannekset ilmatiiviisiin rasioihin tai
pakastuspusseihin ja pakasta ne.
HEDELMÄ- & VIHANNESSÄILYKKEET
Mikroaaltouunilla voidaan tehdä nopeasti ja
helposti säilykkeitä. Saatavana on erityisesti
mikrouunikäyttöön tarkoitettuja säilyketölkkejä,
tiivisteitä ja muovisia pidikkeitä. Näiden
valmistajat toimittavat niiden tarkat käyttöohjeet.
PIENET & SUURET
MÄÄRÄT
Mikroaaltouunin sulatus-,
kuumennus- ja kypsennysajat
riippuvat suoraan ruoan
määrästä. Tämän takia pienet annokset kypsyvät
suuria nopeammin.
Nyrkkisääntö:
KAKSINKERTAINEN MÄÄRÄ = LÄHES
KAKSINKERTAINEN AIKA
PUOLET MÄÄRÄSTÄ = PUOLET AJASTA
SYVÄT & MATALAT ASTIAT
Syviin ja mataliin astioihin voi mahtua sama
määrä ruokaa, mutta syvää astiaa käytettäessä
kypsennysaika on pitempi. Tämän vuoksi on
käytettävä aina mahdollisimman matalaa astiaa,
jolla on suurin mahdollinen pinta-ala. Käytä vain
syviä astioita ruokiin, jotka voivat kiehua yli, kuten
nuudelit, riisi, maito jne.
PYÖREÄT & SOIKEAT ASTIAT
Ruoat kypsyvät tasaisemmin pyöreissä ja soikeissa
astioissa kuin kulmikkaissa, koska
mikroaaltoenergia keskittyy tällöin astian kulmiin,
joissa oleva ruoka voi kypsyä liikaa.
VEDEN LISÄÄMINEN
Runsaasti vettä sisältävät ruoat kuten vihannekset
voidaan kypsentää omissa nesteissään, tai niihin
voidaan lisätä hiukan vettä. Tämä säilyttää ruoan
vitamiinit ja kivennäisaineet.
NAHKA JA KUORET
Esimerkiksi makkaroihin, broileriin, kanankoipiin,
uuniperunoihin, tomaatteihin, omeniin,
munankeltuaisiin jne. on pisteltävä reikiä haarukalla
tai puutikulla. Näin höyr y pääsee poistumaan
halkaisematta nahkaa tai kuorta.
RASVAISET RUOAT
Rasvainen tai rasvakerroksia sisältävä liha kypsyy
vähärasvaista lihaa nopeammin. Peitä rasvaiset
kohdat alumiinifolion palasilla tai aseta rasvainen
puoli alaspäin ennen kypsennystä.
KYPSENNYSAJAN MÄÄRITYS
PAISTOMITTARIN AVULLA
Ruoan ja juomien sisälämpötila voidaan varmistaa
paistomittarilla. Tärkeimmät lämpötilat mainitaan
lämpötilataulukossa.
Juomien kuumennus
(Kahvi, vesi, tee)
maito
Keitto
Lihapata
Siipikarja
Lammas
Puolikypsä
Läpikypsä
Paahtopaisti
Puoliraaka
Puolikypsä
Läpikypsä
Porsas, vasikka
Ruoka/juoma Sisälämpötila Sisälämpötila
heti kypsennyksen 10–15 min kuluttua
jälkeen kypsennyksen
jälkeen
65-75
o
C
60-65
o
C
75-80
o
C
75-80
o
C
80-85
o
C
70
o
C
75-80
o
C
50-55
o
C
60-65
o
C
75-80
o
C
80-85
o
C
85-90
o
C
70-75
o
C
80-85
o
C
55-60
o
C
65-70
o
C
80-85
o
C
80-85
o
C
NEUVOJA & VINKKEJÄ
94
PEITTÄMINEN
Kun ruoka peitetään
kypsennyksen ajaksi, sen kosteus
säilyy ja kypsennysaika lyhenee.
Ruoka voidaan peittää
esimerkiksi kannella tai
leivinpaperilla. Älä peitä ruokaa, jolle halutaan
rapea pinta (esim. paisti tai broileri). Jos ruoka
kypsennettäisiin tavallisessa uunissa peitettynä, se
tulisi peittää myös mikroaaltouunissa
kypsennettäessä. Jos ruoka kypsennettäisiin
tavallisessa uunissa peittämättä, se voidaan
kypsentää peittämättä myös
mikroaaltouunissa.
EPÄSÄÄNNÖLLISEN
MUOTOISET RUOAT
Aseta paksumpi, rakenteeltaan
tiiviimpi osa siten, että se osoittaa ulospäin.
Aseta vihannekset (esim. parsakaali) siten, että
varret osoittavat ulospäin.
SEKOITTAMINEN
Ruokaa on sekoitettava, koska
mikroaallot kuumentavat
ulommat alueen ensin.
Sekoittaminen tasoittaa lämmön
ja ruoka kypsyy tasaisesti.
RUOAN ASETTELU
Asettele useat yksittäiset annokset, kuten
uuniperunat tai annosvuoat, ympyrään pyörivälle
alustalle. Jätä annosten väliin tilaa, jotta
mikroaaltoenergia pääsee tunkeutumaan ruokaan
kaikilta suunnilta.
KÄÄNTÄMINEN
Käännä keskikokoiset annokset, kuten
jauhelihapihvit ja pihvit, kerran kypsennyksen
aikana. Tämä lyhentää kypsennysaikaa.
Isokokoiset ruoka-aineet, kuten paistit ja broilerit,
on käännettävä, koska niiden yläosa kypsyy
nopeammin kuin alaosa, minkä vuoksi se saattaa
kuivua.
TASAANTUMISAIKA
Yksi mikroaaltouunin käytön
tärkeimmistä säännöistä on
tasaantumisaika. Lähes kaikkien
mikroaaltouunissa sulatettujen,
kuumennettujen tai kypsennettyjen
ruokien lämmön on annettava tasaantua, jolloin myös
ruoassa oleva kosteus jakaantuu tasaisesti.
SUOMI
KUUMENNUS
SULATUS
95
Mikroaaltouuni sopii erinomaisesti sulatukseen.
Sulatukseen kuluu yleensä huomattavasti vähemmän
aikaa kuin perinteisillä menetelmillä. Tässä
muutamia vinkkejä. Ota pakaste pakkauksestaan ja
aseta lautaselle sulatusta varten.
RASIAT & VASTAAVAT ASTIAT
Mikroaaltouunikäyttöön soveltuvat rasiat ja vastaavat
astiat sopivat erityisen hyvin ruoan sulatukseen ja
kuumennukseen, koska ne kestävät sekä
pakastuslämpötiloja (enintään -40 °C saakka) että
kuumennusta (enintään noin 220 °C saakka). Niinpä
samaa astiaa voidaan käyttää ruoan pakastukseen,
sulatukseen, kuumennukseen ja jopa kypsennykseen.
PEITTÄMINEN
Peitä ohuet osat ennen sulattamista alumiinifolion
suikaleilla.
Sulaneet tai lämpimät osat tulee
samoin peittää sulatuksen aikana
alumiinifoliolla. Näin nämä osat
eivät kuumene liikaa muiden osien
ollessa vielä jäässä.
OIKEA ASETUS
On parempi valita liian alhainen kuin liian korkea
asetus. Näin varmistetaan, että ruoka sulaa
tasaisesti. Jos tehoasetus on liian korkea, ruoan
pinta alkaa kypsyä sisäosan ollessa vielä jäässä.
KÄÄNTÄMINEN & SEKOITTAMINEN
Lähes kaikki ruoat tulee kääntää
tai niitä tulee sekoittaa silloin
tällöin. Erottele toisiinsa
tarttuneet osat mahdollisimman
aikaisin ja asettele ne uudelleen.
PIENET ANNOKSET
Sulavat isoja nopeammin ja tasaisemmin.
Suosittelemme, että ruoka pakastetaan
mahdollisimman pieninä annoksina. Näin kokonaiset
ateriat voidaan valmistaa helposti ja nopeasti.
VAROVAISESTI KÄSITELTÄVÄT RUOAT
Esimerkiksi täytekakut, kerma, juusto ja leipä tulee
sulattaa vain osittain, minkä jälkeen niiden tulee antaa
sulaa loppuun huoneenlämmössä. Näin ulommat osat
eivät kuumene liikaa sisäosan ollessa vielä jäässä.
TASAANTUMISAIKA
On erittäin tärkeää, että ruoan lämpötilan annetaan
tasaantua sulatuksen jälkeen, sillä sulaminen jatkuu
vielä jonkin aikaa. Sulatusaikataulukossa on
ohjeelliset tasaantumisajat eri ruoka-aineille. Paksut,
tiiviit ruoka-aineet tar vitsevat pitemmän ajan kuin
ohuet tai huokoiset ruoat. Jos ruoka ei ole sulanut
tarpeeksi, sulatusta voidaan jatkaa mikroaaltouunissa
tai jatkaa tasaantumisaikaa vastaavasti. Ruoka tulee
valmistaa mahdollisimman pian tasaantumisajan
jälkeen. Sulatettua ruokaa ei saa pakastaa uudelleen.
Alumiinivuoissa olevat valmisruoat on siirrettävä
kuumennusta varten lautaselle tai muuhun
sopivaan astiaan.
Ruoka tulee peittää leivinpaperilla, lautasella tai
suojakuvulla (saatavana kaupoista), jotta sen
pinta ei kuivu. Juomia ei tarvitse peittää.
Poista tiukasti suljettujen astioiden kannet.
Kun keität nesteitä (esim. vettä, kahvia, teetä tai
maitoa), aseta astiaan lasinen hämmennin.
Sekoita isoja nestemääriä silloin tällöin (jos
mahdollista) sen varmistamiseksi, että lämpö
jakaantuu tasaisesti.
Aikoja määritettäessä on oletettu, että ruoka on
huoneenlämpöistä (20 °C). Jääkaappilämpöistä
ruokaa tulee kuumentaa hieman kauemmin.
Anna ruoan lämmön tasaantua kuumennuksen
jälkeen 1–2 minuuttia (tasaantumisaika).
Annetut ajat ovat ohjeellisia, ja ne voivat
vaihdella alkulämpötilan, painon,
vesipitoisuuden, rasvapitoisuuden tai halutun
lopputuloksen mukaan.
TUOREIDEN VIHANNESTEN KYPSENNYS
LIHAN, KALAN & KANAN KYPSENNYS
SULATUS & KYPSENNYS
96
Yritä ostaa mahdollisimman tasakokoisia paloja
tms. Tämä varmistaa, että ne kypsyvät kunnolla.
Pese liha, kala ja kanan perusteellisesti
kylmässä juoksevassa vedessä ja kuivaa
talouspaperilla. Jatka sitten tavalliseen tapaan.
Naudanlihan tulee olla hyvin riiputettua ja
vähärustoista.
Vaikka palat olisivat samankokoisia, niiden
kypsennystulos voi vaihdella. Tämä johtuu muun
muassa ruoan tyypistä ja rasva- ja
vesipitoisuuden sekä alkulämpötilan vaihteluista.
Käännä isot lihan, kalan tai kanan palat
kypsennysajan puolivälissä, jotta ne kypsyvät
tasaisesti joka puolilta.
Kääri paistit kypsennyksen jälkeen
alumiinifolioon ja anna niiden lämmön
tasaantua noin 10 minuuttia (tasaantumisaika).
Tänä aikana paisti jatkaa kypsymistä ja nesteet
jakaantuvat tasaisesti. Tämä varmistaa, että kun
paisti viipaloidaan, siitä valuu mahdollisimman
vähän nestettä.
Yritä ostaa mahdollisimman tasakokoisia
vihanneksia. Tämä on erittäin tärkeää erityisesti
silloin, kun vihannekset on tarkoitus kypsentää
kokonaisina (esim. keitetyt perunat).
Pese vihannekset ennen valmistusta, puhdista
ne, punnitse vasta sitten reseptissä mainittu
määrä ja hienonna ne.
Mausta ne tavalliseen tapaan, mutta lisää suola
mieluiten vasta kypsennyksen jälkeen.
Lisää noin 5 rkl vettä 500 g:aan vihanneksia.
Runsaasti kuitua sisältävät vihannekset
tarvitsevat vähän enemmän vettä. Lisätietoja
löytyy taulukosta (katso sivu 109).
Vihannekset kypsennetään yleensä kannellisessa
astiassa. Runsaasti kosteutta sisältävät
vihannekset, kuten sipulit tai keitetyt perunat,
voidaan kypsentää leivinpaperissa vettä
lisäämättä.
Kypsennysajan puolivälissä vihanneksia tulee
sekoittaa tai ne tulee kääntää.
Anna vihannesten lämmön tasaantua
kypsennyksen jälkeen noin 2 minuuttia
(tasaantumisaika).
Annetut kypsennysajat ovat ohjeellisia ja
vaihtelevat vihannesten painon, alkulämpötilan
ja kunnon mukaan. Mitä tuoreempia
vihannekset ovat, sitä lyhyempi on
kypsennysaika.
Pakastetut ruoat voidaan sulattaa ja kypsentää
mikroaaltouunissa yhdellä kertaa.
Taulukossa on joitain esimerkkejä. Huomioi tällöin
kuitenkin yleiset sulatus- ja kuumennusohjeet (katso
sivu 110).
Katso valmistajan käyttöohjeet pakkauksesta, kun
valmistat pakasteruokia. Niissä annetaan yleensä
tarkat ajat ja ohjeita valmistukseen.
97
TEHOASETUKSET
SUOMI
Tehoasetuksen valitseminen:
Valitse kypsennysaika kääntämällä AJASTIN/PAINO/TEHO-säädintä myötä- tai vastapäivään.
Paina KYPSENNYSTAPA-painiketta kerran (vain mikroaalto).
Aseta mikroaaltoteho kääntämällä säädintä, kunnes haluttu tehoasetus näkyy näytössä.
Paina START/+30-painiketta.
HUOMAUTUS: Jos tehoasetusta ei valita, oletuksena on automaattisesti 900 W.
Uunissa on viisi tehoasetusta. V alitse sopiva
tehoasetus reseptiosassa annettujen ohjeiden
mukaisesti. Yleensä asetuksia käytetään
seuraavasti:
900 W Käytetään pikakypsennykseen tai esim.
keittojen, laatikoiden, purkkiruokien, kuumien
juomien, vihannesten, kalan jne. lämmitykseen.
630 W Käytetään tiiviiden ruokien, esim. paistien,
lihamurekkeen ja valmisaterioiden pitempään
kypsennykseen, sekä herkkien ruokien, kuten
juustokastikkeen ja sokerikakkujen valmistukseen.
Tällä asetuksella kastike ei kiehu yli ja ruoka
kypsyy tasaisesti ulompien osien kypsymättä liikaa.
450 W Tiiviille ruoille, joiden kypsyminen kestää
pitkään perinteisillä menetelmillä (esim.
naudanliha), kannattaa käyttää tätä tehoasetusta,
jotta lihasta tulisi mureaa.
270 W (sulatus) Valitse sulatukseen tämä asetus,
jotta ruoka sulaa tasaisesti. Tämä asetus sopii myös
erinomaisesti riisin, pastan ja mykyjen hiljalleen
keittämiseen ja vanukkaan kypsennykseen.
90 W Varovaiseen, esim. täytekakkujen tai
leivonnaisten, sulatukseen.
W = WATT, Teho
98
KYPSENNYS MIKROAALLOILLA
Esimerkki:
Kun halutaan kuumentaa keittoa 2 minuutin ja 30 sekunnin ajan 630 W:n mikroaaltoteholla:
Uuni voidaan ohjelmoida toimimaan enintään 90
minuutin ajan (90.00). Annettava kypsennys- ja
sulatusaika vaihtelee 10 sekunnin ja 5 minuutin välillä.
Annettava aika riippuu kokonaiskypsennys- tai
kokonaissulatusajasta taulukon osoittamalla tavalla.
Kypsennysaika Väli
0-5 minuuttia 10 sekuntia
5-10 minuuttia 30 ssekuntia
10-30 minuuttia 1 minutti
30-90 minuuttia 5 minuuttias
HUOMAUTUS:
1. Jos luukku avataan kypsennyksen aikana, kypsennysaika pysähtyy automaattisesti. Kypsennysaika alkaa
kulua uudelleen, kun luukku suljetaan ja painetaan START/+30-painiketta.
2. Mikroaaltojen tehoasetus voidaan tarkistaa kypsennyksen aikana painamalla KYPSENNYSTAPA-painiketta.
Tehoasetus on näkyvillä niin kauan, kuin KYPSENNYSTAPA-painike pidetään alaspainettuna.
3. AJASTIN/PAINO/TEHO-säädintä voidaan kääntää sekä myötä- että vastapäivään.
Jos säädintä käännetään vastapäivään, kypsennysaika vähenee 90 minuutista asteittain.
Tarkista näyttö.
1. Aseta haluttu
kypsennysaika
kääntämällä
AJASTIN/PAINO/
TEHO-säädintä.
2. Valitse haluttu
kypsennystapa
painamalla
KYPSENNYSTAPA-
painiketta kerran (vain
mikroaalto).
3. Valitse haluttu teho
kääntämällä
AJASTIN/PAINO/
TEHO-säädintä.
4. Aloita kypsennys
painamalla
START/+30-
painiketta.
x1
x1
99
GRILLIN & YHDISTELMÄGRILLIN KÄYTTÖ
SUOMI
Tällä mikroaaltouunilla voidaan valmistaa ruokaa GRILLATEN kahdella tavalla: 1. Vain grilli.
2. Yhdistelmägrilli (grilli ja mikroaalto).
1. KYPSENNYS PELKÄLLÄ GRILLILLÄ
Tällä valmistustavalla voidaan grillata tai ruskistaa ruokaa.
Esimerkki: Lämpimien voileipien valmistus neljässä minuutissa.
HUOMAA:
1. Grillauksen aikana suositellaan käytettäväksi korkeaa tai matalaa ritilää.
2. Kun grilliä käytetään ensimmäistä kertaa, laitteesta saattaa tulla savua tai palaneen hajua. Tämä on
normaalia eikä tarkoita, että uuni olisi epäkunnossa.
Tämä voidaan välttää käyttämällä ensimmäisen kerran grilliä ilman ruokaa 20 minuutin ajan.
Tässä valmistustavassa käytetään sekä grilliä että mikroaaltoja (90 W - 630 W).
Mikroaaltotehon oletusasetus on 270 W.
Esimerkki:
Porsaskebab valmistus (resepti sivulla 108) seitsemässä minuutissa YHDISTELMÄGRILLILLÄ (450 W).
2. KYPSENNYS YHDISTELMÄGRILLILLÄ
Tarkista näyttö.
Tarkista näyttö.
1. Aseta haluttu
kypsennysaika
kääntämällä
AJASTIN/PAINO/
TEHO-säädintä.
2. Valitse haluttu
kypsennystapa
painamalla
KYPSENNYSTAPA-
painiketta kolmesti
(yhdistelmägrilli).
3. Käännä
AJASTIN/PAINO/
TEHO-säädintä halutun
mikroaaltotehon
kohdalle.
4. Aloita kypsennys
painamalla
START/+30-
painiketta.
1. Aseta haluttu kypsennysaika
kääntämällä
AJASTIN/PAINO/TEHO-
säädintä.
2.Valitse haluttu
kypsennystapa painamalla
KYPSENNYSTAPA-
painiketta kahdesti. (Vain
grilli).
3. Aloita kypsennys
painamalla
START/+30-painiketta.
x1
x2
x1
x3
100
MUITA HYÖDYLLISIÄ TOIMINTOJA
Tarkista näyttö.
1. MONIVAIHEKYPSENNYS
Enintään kolme peräkkäistä vaihetta voidaan ohjelmoida yhdistämällä MIKROAALTO, GRILLI tai
YHDISTELMÄGRILLI.
Esimerkki:
Jos halutaan kypsentää: 2 minuuttia 30 sekuntia 630 W:n teholla (Vaihe 1)
5 minuuttia vain grillillä (Vaihe 2)
VAIHE 1
(Uuni kypsentää ensin 2 minuutin 30 sekunnin ajan 630 W:llä, sitten 5 minuutin ajan vain grillillä.)
Esimerkki: 1.0 kg Kesäkurpitsgratiini valmistus (sivu 114).
1. 18 minuuttia 900 W:llä.
2. 7 minuuttia yhdistelmägrillillä, 630 W.
HUOMAUTUS: Jos asetat jonkin ohjelman GRILLI-kypsennyksen jälkeen, jätä pois vaiheet 3 ja 4
.
Jos painat KYPSENNYSTAPA-painiketta toistuvasti GRILLIN asetuksen jälkeen, GRILLI
muuttuu automaattisesti YHDISTELMÄGRILLIKSI.
1. Aseta haluttu
kypsennysaika
kääntämällä
AJASTIN/PAINO
/TEHO-säädintä.
2. Valitse haluttu
kypsennystapa painamalla
KYPSENNYSTAPA-
painiketta kerran (vain
mikroaalto).
3. Aseta haluttu
tehoasetus
kääntämällä
AJASTIN/PAINO/
TEHO-säädintä.
4. Paina
KYPSENNYSTAPA-
painiketta, ennen kuin
ohjelmoit vaiheen 2.
VAIHE 2
1. Aseta haluttu aika
kääntämällä
AJASTIN/PAINO/
TEHO-säädintä.
2. Valitse haluttu kypsennystapa
painamalla
KYPSENNYSTAPA-painiketta
kahdesti (vain grilli).
3. Aloita kypsennys painamalla
START/+30-painiketta.
Check the display.
x1
x1 x1
x2
101
MUITA HYÖDYLLISIÄ TOIMINTOJA
SUOMI
TURVALUKITUKSEN ASETTAMINEN
1. Paina STOP-painiketta 3 sekuntia.
HUOMAUTUS: Kun turvalukitus on asetettu, vain STOP-painike toimii.
TURVALUKITUKSEN POISTAMINEN
1. Paina STOP-painiketta 3 sekuntia.
Tarkista näyttö.
Näytössä näkyy kellonaika, jos
se on asetettu.
4. TURVALUKITUS
x1
ja paina 3 sekuntia.
x1 ja paina 3 sekuntia.
2. 30 SEKUNNIN LISÄYS
START/+30-painike mahdollistaa seuraavat kaksi toimintoa:
a. Pikakäynnistys
START/+30-painikkeen painallus kypsentää 30 sekunnin ajan 900 W:n teholla.
HUOMAUTUS:
Lapsiturvallisuuden vuoksi START/+30-painiketta voidaan käyttää vain kolmen minuutin sisällä edellisen
käytön, kuten luukun sulkemisen, STOP-painikkeen painamisen tai kypsennyksen päättymisen, jälkeen.
b. Kypsennysajan pidentäminen
Kypsennysaikaa voidaan pidentää normaalikäytössä 30 sekuntia kerrallaan painamalla painiketta uunin
ollessa käynnissä.
3. TEHOASETUKSEN TARKISTUS
Mikroaaltojen tehoasetus voidaan tarkistaa kypsennyksen aikana painamalla KYPSENNYSTAPA-painiketta.
Tehoasetus on näkyvillä niin kauan, kuin KYPSENNYSTAPA-painike pidetään alaspainettuna.
Kypsennysaika kuluu edelleen, vaikka näyttö osoittaa tehoasetusta.
x1
102
AUTOMAATTIKYPSENNYS &
AUTOMAATTISULATUS
AUTOMAATTIKYPSENNYS ja AUTOMAATTISULATUS asettavat kypsennystavan ja kypsennysajan
automaattisesti. Valittavana on 2 AUTOMAATTIKYPSENNYS-, 6 AUTOMAATTIKYPSENNYS JA
GRILLAUS- ja 4 AUTOMAATTISULATUS-valikkoa. Automaattitoimintojen käyttö:
AJASTIN/PAINO/
TEHO -säädin
START/+30-painike
1a.
2.
3.
Valikon numero
2. Ruoan paino tai määrä voidaan antaa
kääntämällä AJASTIN/PAINO/TEHO-säädintä,
kunnes haluttu paino tai määrä tulee näkyviin.
Anna pelkän ruoan paino. Älä lisää astian painoa.
Jos ruoka painaa enemmän tai vähemmän kuin
AUTOMAATTIKYPSENNYS- ja
AUTOMAATTISULATUS-taulukoissa on mainittu,
paino tai määrä on annettava itse. Parhaat tulokset
saavutetaan noudattamalla sivujen 109 - 110
valmistusaikataulukoita.
3. Aloita kypsennys painamalla START/+30-
painiketta.
Kun käyttäjältä edellytetään toimenpiteitä (esim.
ruoan sekoittamista), uunin toiminta pysähtyy,
kuuluu äänimerkki ja jäljellä oleva kypsennysaika
ja mahdolliset merkkivalot vilkkuvat näytössä.
Jatka kypsennystä painamalla START/+30-
painiketta.
Esimerkki:
1a. AUTOMAATTIKYPSENNYS:
AUTOMAATTIKYPSENNYS-painikkeella on 2
valikkoa. Kun AUTOMAATTIKYPSENNYS-
painiketta painetaan kerran, tulee näkyviin.
1b. AUTOMAATTIKYPSENNYS JA GRILLAUS 1:
AUTOMAATTIKYPSENNYS JA GRILLAUS 1-
painikkeella on 2 valikkoa. Kun
AUTOMAATTIKYPSENNYS JA GRILLAUS 1-
painiketta painetaan kerran, tulee näkyviin.
1c. AUTOMAATTIKYPSENNYS JA GRILLAUS 2:
AUTOMAATTIKYPSENNYS JA GRILLAUS 2-
painikkeella on 4 valikkoa. Kun
AUTOMAATTIKYPSENNYS JA GRILLAUS 2-
painiketta painetaan kerran, tulee näkyviin.
1d. AUTOMAATTISULATUS:
AUTOMAATTISULATUS-painikkeella on 4
valikkoa. Kun AUTOMAATTISULATUS-painiketta
painetaan kerran, tulee näkyviin.
Valikko voidaan valita painamalla AUTOMAATTISULATUS - tai haluttua AUTOMAATTIKYPSENNYS -
painiketta, kunnes haluttu valikon numero tulee näkyviin. Katso sivut 104 - 106, “AUTOMAATTIKYPSENNYS
& AUTOMAATTISULATUS -taulukot. Valikko vaihtuu automaattisesti, kun AUTOMAATTIKYPSENNYS - tai
AUTOMAATTISULATUS-painiketta pidetään painettuna.
Valmiin ruoan lämpötila riippuu alkulämpötilasta.
Varmista, että ruoka on tulikuumaa kypsennyksen
jälkeen. Kypsennysaikaa voidaan pidentää ja
tehoasetusta muuttaa tarvittaessa.
HUOMAUTUS: Jos kypsennyksen tai sulatuksen
aikana käytetään START/+30-painiketta, ruoka
saattaa kypsyä liikaa.
x1
1b.
Valikon numero
1c.
Valikon numero
1d.
Valikon numero
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188
  • Page 189 189
  • Page 190 190
  • Page 191 191
  • Page 192 192
  • Page 193 193
  • Page 194 194
  • Page 195 195
  • Page 196 196
  • Page 197 197
  • Page 198 198
  • Page 199 199
  • Page 200 200
  • Page 201 201
  • Page 202 202
  • Page 203 203
  • Page 204 204
  • Page 205 205
  • Page 206 206
  • Page 207 207
  • Page 208 208
  • Page 209 209
  • Page 210 210
  • Page 211 211
  • Page 212 212
  • Page 213 213
  • Page 214 214
  • Page 215 215
  • Page 216 216
  • Page 217 217
  • Page 218 218
  • Page 219 219
  • Page 220 220
  • Page 221 221
  • Page 222 222
  • Page 223 223
  • Page 224 224
  • Page 225 225
  • Page 226 226
  • Page 227 227
  • Page 228 228
  • Page 229 229
  • Page 230 230
  • Page 231 231
  • Page 232 232
  • Page 233 233
  • Page 234 234
  • Page 235 235
  • Page 236 236
  • Page 237 237
  • Page 238 238
  • Page 239 239
  • Page 240 240
  • Page 241 241
  • Page 242 242
  • Page 243 243
  • Page 244 244
  • Page 245 245
  • Page 246 246
  • Page 247 247
  • Page 248 248
  • Page 249 249
  • Page 250 250
  • Page 251 251
  • Page 252 252

Electrolux EMS2688K Ohjekirja

Kategoria
Microwaves
Tyyppi
Ohjekirja
Tämä käsikirja sopii myös