ohjauspaneelissa (10) tai alla olevasta taulukosta).
1. Paina Automaattinen toiminto (k) -painiketta, kunnes näytössä näkyy haluttu
automaattinen valikko-ohjelma.
2. Asiaan kuuluvat merkkivalot ja AUTO-osoitin syttyvät.
3. Paina Paino (l) -painiketta, kunnes haluttu paino/numero (painojen/numeroiden
välit vaihtelevat eri ohjelmissa) näkyy näytöllä. Gramma-merkki syttyy samaan
aikaan näytöllä.
4. Mikroaaltouuni laskee automaattisesti kypsennysajan automaattisen valikon ja
painon/numeron perusteella.
5. Paina Käynnistys-painiketta aloittaaksesi kypsennyksen.
6. Mikroaaltojen merkkivalo alkaa vilkkua, AUTO-osoitin syttyy, ja näytössä näkyy
jäljellä oleva kypsennysaika.
Esimerkki:
Mikroaaltouunin asettaminen 800 gramman kanan kypsentämiseksi:
1. Paina Auto Function neljä kertaa, kunnes näytöllä näkyy A4.
2. Paina
Paino-painiketta kolme kertaa, kunnes näytössä näkyy 800 g.
3. Paina
Käynnistys-painiketta aloittaaksesi kypsennyksen.
4. Osoittimet alkavat vilkkua, ja näytössä näkyy jäljellä oleva kypsennysaika.
LAPSILUKITUS
Lapsilukituksen avulla voit estää lapsia käyttämästä mikroaaltouunia. Kun
lapsilukitus on päällä, mikroaaltouunia ei voida käyttää. Lapsilukitus aktivoidaan
painamalla samanaikaisesti 10 min- ja 10 sek -painikkeita. Kuulet piippauksen, ja
näyttöön ilmestyy avainsymboli. Lapsilukitus otetaan pois päältä samalla tavalla.
VINKKEJÄ RUOANVALMISTUKSEEN
Noudata seuraavia ohjeita, kun valmistat ruokaa mikroaaltouunissa.
Kypsennysaika
Pieni määrä ruokaa kypsyy nopeammin kuin suuri määrä. Jos kaksinkertaistat ruoan
määrän, sitä on kypsennettävä yli kaksi kertaa kauemmin.
Pienet lihapalat, pienet kalat ja pilkotut vihannekset kypsyvät nopeammin kuin
suuret palat. Jos valmistat uunissa esimerkiksi gulassia tai lihapataa, liha on hyvä
leikata enintään 2 x 2 cm:n paloiksi.
Kypsennysaikaan vaikuttaa myös ruoan rakenteen tiheys. Mitä kiinteämpää ruoka
on, sitä kauemmin sitä on kypsennettävä.
• Kokonainen paisti tarvitsee pidemmän kypsennysajan kuin pataruoka.
• Pihvi tarvitsee pidemmän kypsennysajan kuin jauheliharuoka.
Mitä kylmempää ruoka on, sitä kauemmin sitä on kypsennettävä.
Huoneenlämpöinen ruoka kypsyy siten nopeammin kuin jääkaapista tai
pakastimesta otettu ruoka.
Vihannesten kypsennysaika määräytyy niiden tuoreuden mukaan. Tarkista
vihannesten tuoreus ennen kypsennystä ja pidennä tai lyhennä kypsennysaikaa sen
mukaan.
Koska kypsennysaika on mikroaaltouunia käytettäessä lyhyt, ruoka ei kypsy liikaa.
• Voit tarvittaessa lisätä ruokaan hieman vettä.
• Kalaa ja vihanneksia kypsennettäessä vettä tarvitsee lisätä vain hyvin vähän.
Mikroaaltoteho
Teho valitaan kypsennettävän tai lämmitettävän ruoan laadun mukaan.
Tavallisesti ruoka kypsennetään tai lämmitetään täydellä teholla.
• Täyttä tehoa käytetään esimerkiksi ruoan nopeaan uudelleenlämmitykseen tai
veden keittämiseen.
• Pientä tehoa käytetään pääasiassa ruoan sulattamiseen sekä juusto-, maito- ja
munaruokien valmistukseen. (Älä keitä mikroaaltouunissa kokonaisia kuorellisia
munia, sillä ne voivat räjähtää.) Pientä tehoa voidaan käyttää myös loppuvaiheen
kypsennykseen ja silloin, kun halutaan säilyttää ruoan aromit parhaimmillaan.
Yleistietoja ruoan kypsentämisestä
• Jos haluat kypsentää mikroaaltouunissa koko aterian, kypsennä ensin
kiinteimmät ruoka-aineet, kuten perunat. Kun kiinteimmät ruoka-aineet ovat
kypsiä, peitä ne muiden ruoka-aineiden kypsennyksen ajaksi.
• Useimmat ruoat on peitettävä. Tiivis kansi pitää höyryn ja kosteuden
kypsennysastiassa ja lyhentää siten kypsennysaikaa. Tämä koskee ennen
kaikkea vihannesten, kalaruokien ja pataruokien kypsennystä. Peitetyn ruoan
lämpö jakautuu lisäksi paremmin, joten kypsennysaika lyhenee ja tulos on
erinomainen.
• Ruoka kypsyy parhaiten, kun se asetetaan uuniin oikein, koska mikroaallot ovat
tehokkaimpia uunin keskiosassa. Jos kypsennät esimerkiksi perunoita, aseta ne
lasisen kuumennusalustan reunoille, jotta ne kypsyvät tasaisesti.
• Jotta kiinteät ruoka-aineet, kuten liha, kypsyisivät tasaisesti, kääntele lihapaloja
muutaman kerran.
• Voit paistaa mikroaaltouunissa leivonnaisia, lukuun ottamatta hiivalla
kohotettavia leivonnaisia.
• Kun kypsennät ruokia, joissa on paksu kuori (esim. perunoita, omenoita,
kokonaisia kurpitsoja tai kastanjoita), pistele kuoreen reikiä, jotta ruoka ei halkea
kypsennyksen aikana.
• Perinteistä uunia käytettäessä uunin avaamista tulee tavallisesti välttää.
Mikroaaltouunia käytettäessä tästä ei tarvitse huolehtia: oven avaaminen
ei aiheuta merkittävää energia- tai lämpöhukkaa. Toisin sanoen voit avata
mikroaaltouunin luukun ja tarkistaa ruoan kypsyyden niin usein kuin haluat.
Tärkeitä ruoan kypsennystä koskevia turvaohjeita!
• Jos lämmität mikroaaltouunissa vauvanruokaa tai nestettä tuttipullossa, sekoita
aina ruoka tai neste ja tarkista sen lämpötila huolellisesti ennen syöttämistä.
Näin lämpö jakautuu ruokaan tai nesteeseen tasaisesti eikä lapsi saa
palovammoja.
Älä laita tuttipullon korkkia ja/tai tuttiosaa mikroaaltouuniin.
• Jotkin ruoka-aineet voivat hiiltyä ja savuta, jos niitä kuumennetaan liian kauan.
Jos näin käy, pidä luukku suljettuna ja katkaise mikroaaltouunista virta.
• Jotkut vähän vettä sisältävät ruoka-aineet, kuten suklaapalat ja makeat täytetyt
leivonnaiset, on kuumennettava varovasti. Muutoin ruoka voi mennä pilalle tai
rikkoa astian.
RUOANVALMISTUKSESSA KÄYTETTÄVÄT VÄLINEET
Varmista ennen ruoanvalmistuksen aloittamista, että astiat on valmistettu oikeasta
materiaalista. Jotkut muovityypit voivat pehmetä ja muuttaa muotoaan, ja jotkut
keramiikkatyypit voivat haljeta etenkin pieniä ruokamääriä kuumennettaessa.
Näin voit kokeilla, sopiiko astia mikroaaltouuniin:
• Aseta astia mikroaaltouuniin.
• Aseta astiaan lasi, joka on puolillaan vettä.
• Käynnistä mikroaaltouuni ja anna sen käydä 15–30 sekuntia täydellä teholla.
• Jos astia on kosketettaessa hyvin kuuma, älä käytä sitä mikroaaltouunissa.
Kun valmistat ruokaa mikroaaltouunissa, käytä mieluiten seuraavia astioita ja
materiaaleja:
•
Lasit ja lasikulhot.
• Keramiikka (lasitettu ja lasittamaton). Ruoka pysyy kauemmin kuumana
lasitetussa keramiikka-astiassa kuin muissa astioissa.
• Muoviastiat. Muoviastioita voidaan käyttää moniin lämmitystarkoituksiin.
Varoitus! Mikroaaltouunissa EI saa käyttää melamiinista, polyeteenistä tai
fenolimuoveista valmistettuja muoviastioita.
• Posliini. Mikroaaltouunissa voidaan käyttää kaikenlaista posliinia, mutta
suositeltavinta on käyttää tulenkestävää posliinia.
• Tulenkestävät kannelliset astiat. Lasiastiat, joiden kansi sulkeutuu niin tiiviisti,
ettei höyryä pääse ulos, sopivat ihanteellisesti vihanneksille ja hedelmille, joihin
ei lisätä vettä. Kypsennysaika saa kuitenkin olla enintään 5 minuuttia.
• Paistoastiat. Käytä ruskistavia paistoastioita erittäin varoen. Älä koskaan
kuumenna paistoastiaa lasisella kuumennusalustalla kauempaa kuin 5 minuuttia.
Aseta paistoastian ja lasialustan väliin sopiva eriste, esimerkiksi kuumuutta
kestävä lautanen, jotta lasialusta ei ylikuumene.
• Mikroaaltouunin paistokelmua voidaan käyttää etenkin keittoja, kastikkeita tai
pataruokia kypsennettäessä tai ruokaa sulatettaessa. Ruoka voidaan myös
kääriä löysästi paistokelmuun, jolloin roiskuva rasva tms. ei likaa uunia.
• Talouspaperi sopii erinomaisesti suojaksi kypsennykseen, sillä se imee
kosteutta ja rasvaa. Esimerkiksi pekonia voidaan laittaa kerroksittain
talouspaperin väliin. Näin pekoni kypsyy kauttaaltaan rapeaksi, koska se
ei kypsy omassa rasvassaan. Kotona leivottu leipä voidaan ottaa suoraan
pakastimesta, kääriä talouspaperiin ja lämmittää mikroaaltouunissa.
• Märkä talouspaperi sopii hyvin kalalle tai vihanneksille. Ruoan peittäminen
estää sitä kuivumasta.
• Rasvatiivis leivinpaperi. Kala ja suuret vihannekset, kuten kukkakaali tai
maissintähkät, voidaan kääriä märkään rasvatiiviiseen leivinpaperiin.
• Paistopussit sopivat erinomaisesti lihalle, kalalle ja vihanneksille. Älä kuitenkaan
sulje paistopussia metallisulkimella. Käytä sen sijaan puuvillalankaa. Tee pussiin
pieniä reikiä ja aseta se mikroaaltouuniin lautasen tai lasiastian päälle.
Tärkeää!
Kun valmistat ruokaa mikroaaltouunissa, älä käytä seuraavia astioita ja välineitä:
• Tiiviit lasiastiat tai pullot, joissa on pieni aukko, koska ne voivat räjähtää.
• Tavalliset lämpömittarit.
• Alumiinifolio tai folioastiat, koska mikroaallot eivät läpäise niitä eivätkä
kypsennä ruokaa.
• Kierrätyspaperi, sillä se saattaa sisältää pieniä metallisiruja, jotka voivat
aiheuttaa kipinöitä ja/tai tulipalon.
• Suljetut säilyketölkit tai astiat, joissa on tiiviit kannet, koska syntyvä ylipaine
voi saada ne räjähtämään.
• Metallisulkimet tai muut kannet tai kalvot, jotka sisältävät metallilankoja.
Metallia sisältävät osat voivat aiheuttaa kipinöitä, ja ne on sen vuoksi
poistettava.
• Metallikulhot, -astiat ja -pakkaukset, ellei niitä ei ole erityisesti suunniteltu
mikroaaltouuneissa käytettäviksi. Mikroaallot eivät läpäise metalliastioita vaan
heijastuvat niistä takaisin, jolloin ruoka ei lämpene.
• Lautaset, astiat ja kulhot, joissa on metalli-, kulta- ja hopeakoristeita. Nämä
astiat voivat hajota ja/tai aiheuttaa kipinöitä uunissa.
Automaattinen
valikko-ohjelma
Näyttöteksti Ruoka-aines
1 A1
2 A2
3 A3
4 A4
5 A5
6 A6
7 A7
8 A8
Ruuan lämmittäminen
Riisi
Vihannekset
Kana
Liha
Leipä
Nuudelit
Keitto