Tefal QB404D38 Omistajan opas

  • Olen lukenut tämän käyttöohjeen ja olen valmis vastaamaan kysymyksiisi Tefal QB404D38 yleiskoneesta. Asiakirjassa käsitellään laitteen erilaisia ominaisuuksia, lisävarusteita ja käyttötapoja. Se antaa tietoa myös laitteen puhdistuksesta ja ylikuormitussuojasta.
  • Mitä lisävarusteita laitteen mukana tulee?
    Miten voin aloittaa laitteen käytön?
    Mitä minun pitää tehdä, jos laite pysähtyy automaattisesti?
63
Ese ennen ensimmäistä yttökertaa kaikki osat paitsi sovitin (E) saippuavedellä. (Katso Puhdistusosio.)
Huuhtele ja kuivaa.
Aseta laite tasaiselle, puhtaalle ja kuivalle pinnalle ja varmista, että nopeudensäädin (A1) on 0- asennossa.
Kytke laite sähköverkkoon.
Voit käynnistää laitteen usealla tavalla:
- Ajoittainen käyttö (sykäystoiminto): Käännä nopeudensäädin (A1) sykäysasentoon. Lyhyillä sykäyksillä
hallitset parhaiten ruoanvalmistusta.
- Jatkuva käyttö: Käännä nopeudensäädin (A1) haluamaasi asentoon 1-asetuksen ja enimmäisasetuksen
välillä valmistettavan ruoan mukaan. Voit vaihtaa nopeutta käytön aikana.
Sammuta laite siirtämällä säädin (A1) takaisin 0-asentoon.
Tärkeää: Laitetta ei voi käynnistää, elleivät kansi (A5) ja pää (A3) ole lukittuina. Jos avaat kannen (A5)
ja/tai pään (A3) käytön aikana, laite pysähtyy. Sulje kansi ja/tai pää uudestaan, siirrä säädin (A1)
takaisin 0-asentoon ja jatka laitteen käyttöönottoa normaalisti valitsemalla haluamasi nopeus.
Keittiövälineessäsi on mikroprosessori, joka ohjaa ja analysoi toiminnan tehoa. Jos teho on liikaa, laite
pysähtyy itsekseen. Voit käynnistää laitteen uudestaan siirtämällä säätimen (A1) 0-asentoon ja poistamalla
osan ruoista. Anna laitteen levätä hetken. Sitten voit valita haluamasi nopeuden ja jatkaa käyttöä.
KÄYTTÖÖNOTTO
Kiitos, että olet valinnut tämän laitteen, joka on tarkoitettu käytettäväksi ruoanvalmistukseen kotitalouksissa.
Kappaleiden numerointi vastaa kuvien numerointia.
A - Moottoriyksikkö
A1 Elektroninen nopeussäädin
A2 Monitoimipään avauspainike (A3)
A3 Monitoimipää
A4 Pikaliitäntä (sekoituskulho/mehulinko/ survin)
A5 Suojaluukku
A6 Sekoitusosien liitäntä (taikinakoukku,
tiheä lankavispilä, sekoitusmela)
A7 Tila johdon säilytystä varten
B - Kulhon osat
B1 Ruostumattomasta teräksestä valmistettu kulho
B2 Kansi
C - Sekoituslisätarvikkeet
C1 Taikinakoukku
C2 Sekoitusmela
C3 Tiheä lankavispilä
D - Sekoituskulho (mallikohtainen)
D1 Kulho
D2 Kansi
D3 Annostelukorkki
E - Kiinnityskappale (mallikohtainen)
F - Pilkkomispää (mallikohtainen)
F1 Metallirunko
F2 Ruuvi
F3 Leikkuri
F4 Isoaukkoinen levy
F5 Pieniaukkoinen levy
F6 Mutteri
F7 Syöttöpainin
F8 Taso
G - Raastinosa (mallikohtainen)
G1 Rumpukotelo
G2 Syöttöpainin
G3 Viipalointirumpu
G4 Karkean raasteen rumpu
G5 Hienon raasteen rumpu
G6 Perunaraastin
H - Mehulinko (mallikohtainen)
H1 Syöttöpainin
H2 Kansi
H3 Pyörivä suodatin
H4 Astian runko
H5 Kaatonokka
H6 Lukitusvipu
KUVAUS
FI
64
1 - SEKOITUS / TAIKINAN ALUSTUS / VATKAUS / EMULGOINTI /
VAAHDOTUS
Ainesosien ominaisuuksista riippuen voit valmistaa enintään 1,8 kg valo taikinaa käyttämällä
ruostumattomasta teräksestä valmistettua kulhoa (B1) ja sen kantta (B2).
KÄYTETYT LISÄTARVIKKEET:
- Ruostumattomasta teräksestä valmistettu kulho (B1).
- Kansi (B2).
- Taikinakoukku (C1) tai sekoitusmela (C2) tai tiheä lankavispilä (C3).
1.1 - LISÄTARVIKKEIDEN ASENNUS
Paina painiketta (A2), jolloin monitoimipään (A3) lukitus avautuu, ja nosta päätä pysäyttimeen saakka.
Lukitse teräskulho (B1) (kääntämällä myötäpäivään) laitteeseen ja lisää sinne ainekset.
Asenna haluamasi lisätarvike (C1, C2 tai C3) liitäntään (A6), paina ja kierrä neljänneskierroksen verran
vastapäivään lisätarvikkeen lukitsemiseksi paikalleen.
Laske monitoimipää (A3) taas vaaka-asentoon painamalla painiketta (A2) ja laskemalla monitoimipäätä
(A3) käsin, kunnes se lukittuu. Palauta painike (A2) takaisin alkuasentoonsa.
• Liu’uta kansi (B2) teräskulhon (B1) päälle.
Huomio: Kannen käyttö ei ole pakollista. Se estää kuitenkin ainesten roiskumisen.
• Varmista, että luukku (A5) on kunnolla paikallaan (lukittuna myötäpäivään kääntämällä) pikaliitännässä
(A4).
1.2 - KÄYNNISTYS
Käynnistä kääntämällä nopeudensäädinpainiketta (A1) reseptin mukaiseen asentoon.
Laite käynnistyy heti.
Voit lisätä aineksia kannen (B2) aukosta valmistuksen aikana..
Sammuta laite siirtämällä säädin (A1) takaisin 0-asentoon.
Ohjeita:
- Taikinan sekoittaminen
- Käytä taikinakoukkua (C1) ja nopeutta 1. Voit sekoittaa enintään 500 g jauhoja (esim.: vaaleaa leipää,
moniviljaleipää, murotaikinaa tai makeaa murotaikinaa).
- Maksimikäyttöaika: 13 minuuttia.
- Sekoitus
- Käytä sekoitusmelaa (C2) 1-nopeuden ja enimmäisnopeuden välillä.
- Voit sekoittaa enintään 1,8 kg kevyttä taikinaa (esim. sokerikakku- tai keksitaikina).
- Maksimikäyttöaika: 13 minuuttia.
- Älä käytä sekoitusmelaa (C2) raskaiden taikinoiden vaivaamiseen.
- Vatkaus / emulgointi / vaahdotus
- Käytä tiheää lankavispilää (C3) 1-nopeuden ja enimmäisnopeuden välillä.
- Voit valmistaa esim. majoneesia, valkosipulimajoneesia, kastikkeita, munanvalkuaisvaahtoa (enintään 8
valkuaisesta) tai kermavaahtoa (enintään 500 ml).
- Maksimikäyttöaika: 10 minuuttia.
- Älä käytä tiheää lankavispilää (C3) raskaiden taikinoiden vaivaamiseen äläkä kevyiden taikinoiden
sekoittamiseen.
1.3 - LISÄTARVIKKEIDEN IRROTUS
Odota, että laite pysähtyy kokonaan.
Poista kansi (B2).
Avaa monitoimipää (A3) painikkeella (A2) ja nosta pää yläasentoon.
Irrota lisätarvike (C1), (C2) tai (C3) monitoimipäästä painamalla lisätarviketta päätä kohden ja kääntämällä
sitä neljänneskierroksen verran myötäpäivään.
Irrota teräskulho.
FI
65
2 - HOMOGENOINTI / SEKOITUS / VATKAUS (MALLIKOHTAINEN)
Ruoka-aineiden tyypistä riippuen voit valmistaa sekoituskulhossa (D) enintään 1,5 l paksuja sekoituksia ja
1,25 l nestemäisiä sekoituksia.
KÄYTETYT LISÄTARVIKKEET:
- Sekoituskulho (D).
2.1 - LISÄTARVIKKEIDEN ASENNUS
Aseta monitoimipää (A3) vaaka-asentoon painamalla painiketta (A2) ja laskemalla monitoimipäätä (A3)
käsin, kunnes se lukittuu. Palauta painike (A2) takaisin alkuasentoonsa.
Irrota suojaluukku (A5) pikaliitännästä (A4) kääntämällä sitä vastapäivään. Irrota luukku.
Varmistu, että laite on pysähtynyt, ennen kuin irrotat sekoituskulhon (D).
Lukitse sekoituskulho (D) liitäntään (A4) kääntämällä sitä myötäpäivään.
Aseta ainekset sekoituskulhoon ja lukitse annostelutulpalla (D3) varustettu kansi (D2) äntämällä si
vastapäivään.
2.2 - KÄYNNISTYS
• Käynnistä kääntämällä nopeudensäädinpainiketta (A1) reseptin mukaiseen asentoon (nopeudesta 4 Max
tai Pulse). Sykäystoiminnolla voit hallita sekoitusta paremmin ja lopputuloksesta tulee tasaisempi.
Voit lisätä aineksia annostelutulpan (D3) aukosta valmistuksen aikana.
• Sammuta laite siirtämällä säädin (A1) takaisin 0-asentoon.
- Maksimikäyttöaika: 3 minuuttia.
Ohjeita:
Voit valmistaa seuraavia ruokia:
- Hienoksi sekoitettuja keittoja, kastikkeita, kompotteja, pirtelöitä tai cocktaileja.
- Kevyitä taikinoita (lettuja, munkkeja, hedelmäkakkuja tai luumupannukakkua).
- Jos ainekset tarrautuvat sekoituskulhon seinämiin sekoituksen aikana, pysäytä laite, odottaa täydellinen
kattilan seisokin, irrota sekoituskulho ja pudota ainekset terille spaattelia käyttäen. Aseta sitten
sekoituskulho takaisin ja jatka valmistusta.
Älä koskaan laita tehosekoittimen kannuun kiehuvaan nesteeseen.
Älä käytä tehosekoitin tyhjä.
Käytä aina tehosekoittimen kannuun kansi.
Älä irrota ennen pistettä yksikön.
Vuonna sekoitin kulhoon, aina laittaa nesteen ainekset ennen kiinteitä aineita.
2.3 - LISÄTARVIKKEEN IRROTUS
Odota, et laite on pysähtynyt kokonaan, ja irrota sitten sekoituskulho lukituksesta kääntämällä sitä
vastapäivään. Laita sitten luukku (A5) takaisin paikoilleen lukitsemalla se liitäntään (A4) (myötäpäivään).
3 - PILKKOMINEN (MALLIKOHTAINEN)
KÄYTETYT LISÄTARVIKKEET:
- Kiinnityskappale (E)
- Pilkkomispää koottuna (F)
3.1 - PILKKOMISSOVITTIMEN ASENNUS
Paina painiketta (A2), jolloin monitoimipään (A3) lukitus avautuu, ja nosta päätä pysäyttimeen saakka.
Aseta sovitin (E) paikalleen ja lukitse se kiertämällä vastapäivään siten, että liitäntä on laitteen pitkässä
osassa.
Palauta monitoimipää (A3) vaaka-asentoon painamalla uudestaan painikkeesta (A2).
3.2 - PILKKOMISPÄÄN KOKOAMINEN
Tartu runkoon (F1) täyttöaukosta ja sijoita suurin aukko ylöspäin.
Vie ruuvi (F2) (pitkä akseli edellä) runkoon (F1).
FI
66
Aseta leikkuri (F3) ruuvin (F2) yli ulottuvalle lyhyelle akselille ohjaamalla terävät reunat ulospäin.
Aseta valitsemasi levy (F4 tai F5) leikkurille (F3) ohjaamalla kaksi hakasta rungon (F1) kahteen loveen.
Kierrä voimakkaasti mutteria (F6) runkoon (F1) myötäpäivään lukitsematta sitä kuitenkaan täysin.
Tarkista asennus. Akselissa ei saa olla välystä eikä se saa päästä kääntymään itsensä ympäri. Jos niin on,
suorita edellä mainitut vaiheet uudestaan.
3.3 - PILKKOMISPÄÄN ASENNUS LAITTEESEEN
Vie koottu pilkkomispää (F) oikealle kallistettuna sovittimen (E) liitäntään ja varmista, että pilkkomispään
kaksi uloketta osuvat kohdakkain sovittimen kahden loven kanssa. Kiinnitä pilkkomispään pohja sovittimeen
ja nosta paloittelupään täyttöaukkoa vastapäivään pystysuoraan asentoon, kunnes se lukittuu paikalleen.
Aseta irrotettava taso (F8) täyttöaukkoon.
3.4 - KÄYNNISTYS, NEUVOT JA PURKU
Varmista, että suojaluukku (A5) on lukittuna (myötäpäivään) pikaliitännässä (A4).
Aseta laitteen eteen astia, johon voit kerätä valmiin ruoan.
Käynnistä laite kääntämällä säädintä (A1) nopeuteen 3 tai 4.
Laita liha täyttöaukkoon pala palalta syöttöpainimen (F7) avulla. Älä koskaan työnnä aineksia
täyttöaukkoon sormin tai keittiövälineillä.
- Voit pilkkoa enintään 3 kg lihaa.
- Maksimikäyttöaika: 10 minuuttia.
• Anna jäähtyä täysin laitteen ennen käyttöä.
Sammuta laite kääntämällä säädin nopeudelle 0 ja odota, että laite pysähtyy kokonaan.
Avaa pilkkomispää kääntämällä vastakkaiseen suuntaan kuin asennettaessa.
Ohjeita:
- Valmistele kaikki pilkottavat ainekset (poista lihasta luut, rustot ja jänteet ja leikkaa n. 2 x 2 cm:n paloiksi).
- Varmista, että liha on sulaa.
- Kun lopetat käytön, voit työntää syöttöaukkoon pieniä leipäpaloja, jotta kaikki paloittelutähteet poistuvat.
4 - RAASTO / VIIPALOINTI (MALLIKOHTAINEN)
KÄYTETYT LISÄTARVIKKEET:
- Kiinnityskappale (E)
- Koottu raastinosa (G)
- Rummut (mallikohtainen)
4.1 - LISÄTARVIKKEIDEN ASENNUS
Paina painiketta (A2), jolloin monitoimipään (A3) lukitus avautuu, ja nosta päätä pysäyttimeen saakka.
Aseta sovitin (E) paikalleen ja lukitse se kiertämällä vastapäivään siten, että liitäntä on laitteen pitkässä
osassa.
Palauta monitoimipää (A3) vaaka-asentoon painamalla uudestaan painikkeesta (A2).
Varmista, että suojaluukku (A5) on lukittuna (myötäpäivään) pikaliitännässä (A4).
Vie rumpukotelo (G1) oikealle kallistettuna kohti sovittimen (E) liitäntää ja varmista, että rumpukotelon kaksi
uloketta osuvat kohdakkain sovittimen kahden loven kanssa. Kiinnitä rumpuosa pohjasta ja nosta kotelon
syöttöaukkoa vastapäivään pystyasentoon, kunnes se lukittuu.
Työnnä rumpusäiliöön valitsemasi rumpu ja varmista, että se on kokonaan kotelossa.
4.2 - KÄYNNISTYS JA NEUVOJA
• Aseta laitteen eteen astia, johon voit kerätä valmiin ruoan.
Käynnistä laite kääntämällä säädintä (A1) nopeuteen 3, jos haluat viipaleita tai nopeuteen 4, jos haluat
raastetta.
Vie ainekset kotelon syöttöaukosta ja ohjaa ne syöttöpainimen (G2) avulla. Älä koskaan paina aineksia
sormin äläkä keittiövälineillä.
- Voit valmistaa jopa 2 kg ruokaa.
FI
67
- Maksimikäyttöaika: 10 minuuttia.
Sammuta laite kääntämällä säädin nopeudelle 0 ja odota, että laite pysähtyy kokonaan.
Avaa rumpukotelo kääntämällä vastakkaiseen suuntaan kuin asennettaessa.
Voit käyttää rumpuja seuraavasti:
- Karkea raastinosa (G4) ja hieno raastinosa (G5) soveltuvat esim. porkkanoiden, juurisellerin, perunoiden tai
juuston raastamiseen.
- Viipalointiosalla (G3) saat paksuja viipaleita esim. perunoista, porkkanoista, kurkusta, omenoista tai
punajuurista.
- Perunaraastimella (G6) voit raastaa esim. perunoita ja parmesaania.
5 - HEDELMÄ- JA VIHANNESMEHULINKO (MALLIKOHTAINEN)
KÄYTETYT LISÄTARVIKKEET:
- Koottu mehulinko (H).
5.1 - MEHULINGON KOKOAMINEN
Aseta suodatin (H3) astian rungon (H4) keskelle.
Lukitse kansi kääntämällä vastapäivään ja lukitsemalla kansi (H2) astian runkoon (H4) (suljetun riippulukon
kuva).
• Yleislukitus: paina lukitusvipu (H6) suljetun riippulukon kuvaan.
5.2 - MEHULINGON ASETUS LAITTEESEEN
Aseta monitoimipää (A3) vaaka-asentoon painamalla painiketta (A2) ja laskemalla monitoimipäätä (A3)
käsin, kunnes se lukittuu. Palauta painike (A2) takaisin alkuasentoonsa.
Avaa luukku (A5) liitännästä (A4) kääntämällä sitä vastapäivään ja irrota se.
Varmistu, että laite on pysähtynyt, ennen kuin lukitset lingon (H).
Lukitse mehulinko liitäntään (A4) kääntämällä sitä myötäpäivään siten, että kaatonokan liitän on
kohdistettuna laitteen kanssa.
Liitä kaatonokka (H5) astian runkoon (H4).
Varmista kaatonokka (H5) on auki.
5.3 - KÄYNNISTYS JA NEUVOJA
Aseta suuri lasi kaatonokan (H5) alle.
Käynnistä laite kääntämällä säädintä (A1) nopeuteen 3.
Paloittele hedelmät ja/tai vihannekset.
Vie ainekset kannen (H2) syöttöaukosta ja paina niitä hitaasti syöttöpainimella (H1). Älä koskaan paina
aineksia sormin äläkä keittiövälineillä.
Käsittele enintään 5 kertaa 500 g aineksia antamatta laitteen levätä kunnolla välillä.
- Maksimikäyttöaika: 10 minuuttia.
Saat parhaat tulokset, kun puhdistat suodattimen aina 300 gramman välein.
Tärkeää: Kun jätesäiliö on täynnä, pysäytä laite ja tyhjennä astian runko.
Sammuta laite kääntämällä säädin nopeudelle 0 ja odota, että laite pysähtyy kokonaan.
Odota, että pyörivä suodatin pysähtyy kokonaan, ennen kuin irrotat kokonaisuuden laitteesta.
Avaa lingon lukitus poistoa varten kääntämällä linkoa vastapäivään.
Siirrä lukitusvipu (H6) suljetun riippulukon kuvan kohdalle. Avaa kansi (avatun riippulukon kuva). Voit irrottaa
suodattimen (H3) puhdistusta varten ja tyhjentää astian rungon (H4).
Ohjeita:
Voit valmistaa mehuja esimerkiksi porkkanoista, tomaateista, omenoista, viinirypäleistä ja mansikoista.
Kuori paksukuoriset hedelmät, poista siemenet ja irrota ananaksen keskiosa.
Joistakin hedelmistä ja kasviksista ei saa mehua. Tällaisia ovat esimerkiksi banaanit ja avokadot, tiettyjen
lajikkeiden omenoita.
Voit valmistaa mehua eri hedelmistä ja kasviksista puhdistamatta linkoa aina välillä, sillä maut eivät sekoitu.
Riittää, että huuhtelet lingon eri mehujen välillä käyttämällä siellä hieman vettä.
FI
68
Juo mehut nopeasti valmistuksen jälkeen. Sitruunamehulla saat mehun säilymään tuoreena muutaman
tunnin.
6 - JOHDON PITUUDEN SÄÄTÄMINEN
Jotta laitteen käyttö ja säilytys olisi käytännöllistä, voit lyhentää johdon pituutta työntämällä sitä
moottoriyksikön (A) sisään takaosassa olevan aukon kautta (A7).
7 - PIENTEN MÄÄRIEN PALOITTELU HYVIN HIENOKSI
(MALLIKOHTAINEN)
KÄYTETTY LISÄTARVIKE:
- Survin koottuna..
Survimella voit:
- Paloitella sykäystoiminnolla muutaman sekunnin kerrallaan esim. kuivia viikunoita ja aprikooseja.
Määrä/enimmäisaika: 100 g / 5 s
Survinta ei ole tarkoitettu koville tuotteille, kuten kahvipavuille.
Katkaise sähkövirta.
Älä upota moottoriyksikköä (A) äläkä sovitinta (E) veteen äläkä juoksevan veden alle. Pyyhi ne kuivalla tai
hieman kostealla liinalla.
Jotta puhdistaminen visi helpommin, huuhtele lisätarvikkeet joka ytön jälkeen. Pura pilkkomispää
kokonaan. Käsittele teriä varovasti, jotta et loukkaa itseäsi.
Pese, huuhtele ja kuivaa lisätarvikkeet. Ne voi pestä astianpesukoneessa pilkkomispään metalliosia runkoa
(F1), ruuvia (F2), leikkuria (F3), levyjä (F4 ja F5) ja mutteria (F6) lukuun ottamatta.
Levyjen (F4) ja (F5) ja leikkurin (F3) on oltava voideltuja. Huolla niitä ruokaöljyllä.
Vihjeitä:
Jos jotkut ruoka-aineet (esim. porkkana tai appelsiini) värjäävät lisätarvikkeita, hankaa lisätarviketta
ruokaöljyssä kostutetulla kankaalla ja puhdista sen jälkeen tavalliseen tapaan.
Sekoituskulho (D): Kaada kuumaa saippuavettä sekoituskulhoon. Sulje kansi. Aseta kulho laitteeseen ja käytä
sykäystoimintoa muutaman kerran. Poista kulho, huuhtele se juoksevalla vedellä ja anna kuivua (alassuin).
PUHDISTUS
Älä säilytä laitetta kosteassa tilassa.
SÄILYTYS
Jos laite ei toimi, tarkista seuraavat asiat:
- Sähkövirta on kytketty päälle.
- Kaikki osat on kiinnitetty oikein.
- Asema nopeussäädin (A1): palauttaa asentoon "0" ja sitten valitse uudelleen haluttuun nopeuteen.
Keittiövälineessäsi on mikroprosessori, joka ohjaa ja analysoi toiminnan tehoa. Jos teho on liikaa, laite pysähtyy
itsekseen. Voit käynnistää laitteen uudestaan siirtämällä säätimen (A1) 0-asentoon ja poistamalla osan ruoista.
Anna laitteen levätä hetken. Sitten voit valita haluamasi nopeuden ja jatkaa käyttöä.
Eikö laitteesi vieläkään toimi? Ota yhteys valtuutettuun huoltokeskukseen (luettelo huoltokeskuksista on
mukana toimitetussa kirjasessa).
MITÄ TEHDÄ, JOS LAITE EI TOIMI?
FI
69
Huomio: Mitään lisätarviketta ei voida myydä ilman käyttöohjeen tai laitteen esittämistä.
Ruostumattomasta teräksestä
valmistettu kulho
Ruostumattomasta teräksestä
valmistetun kulhon kansi
Taikinakoukku
Sekoitusmela
Tiheä lankavispilä
Sekoituskulho
Mehulinko
Survin
Kiinnityskappale
Pilkkomispää
Raastimet:
- viipalointiosa
- karkea raastin
- hieno raastin
- perunaraastin
Pasta Kit
Soseutukseen
erikoistunut lisälaite
Taikinakoukku
Pakkausmateriaali ei ole ympäristölle haitallinen, ja se voidaan kierrättää tai hävittää tavallisten
jätteiden mukana.
Ota selvää paikallisista määräyksistä itse laitteen hävittämistä varten.
LAITTEEN PAKKAUSMATERIAALIN HÄVITTÄMINEN
Voit hankkia seuraavia lisätarvikkeita myyjältä ja valtuutetuista huoltokeskuksista:
LISÄTARVIKKEET
KERMAVAAHTO
Ainekset (6/8 annosta): 2,5 dl kylmää ranskankermaa - 50 g tomusokeria.
Kiinnitä teräskulhoon tiheä lankavispilä ja kansi ja laita kulhoon ranskankerma ja tomusokeri. Sekoita 4-
nopeudella 2 minuuttia ja sitten suurimmalla nopeudella 3 minuuttia 30 sekuntia.
MAJONEESI
Ainekset: 1 munankeltuainen - 1 rkl sinappia - 1 tl viinietikkaa - 2,5 dl öljyä - suolaa ja pippuria.
Kiinnitä teräskulhoon tiheä lankavispilä ja kansi ja lisää kananmunankeltuainen, sinappi, viinietikka, suola ja
pippuri. Valitse nopeus 1. Käytä vispilää ja ala kaataa öljyä ohuena nauhana. Vaihda suurimmalle nopeudelle
10 sekunnin kuluttua. Kun öljy on sekoittunut, sekoita vispilällä vielä 30 sekuntia.
Vihje: halutessasi voit lisäraastetun valkosipulinkynnen. Saat parhaat tulokset, kaikki ainekset tulee olla
huoneen lämpötilassa.
Kylmässä ja kuluttaa 24 tunnin kuluessa.
VAALEA LEIPÄ
Ainekset (800 g:n leipä): 500 g jauhoja - 3 dl lämmintä vettä - 10 g kuivahiivaa - 10 g suolaa.
Kaada jauhot, suola ja hiiva teräskulhoon. Kiinnitä taikinakoukku ja kansi ja sekoita muutama sekunti
1-nopeudella. Lisää lämmintä vettä kannen aukosta. Sekoita taikinaa 8 minuuttia. Anna taikinan nousta
lämpimässä tilassa noin ½ tunnin ajan. Vaivaa taikinasta käsin pyöreä leipä ja aseta se voidellulle ja
jauhotetulle uunipellille. Kohota vielä 1 tunnin ajan lämpimässä paikassa. Lämmitä uuni 240 asteeseen. Tee
leipään viiltoja terävällä veitsellä ja sivele pinnalle lämmintä vettä leivontasudilla. Aseta uuniin myös pieni
astia täynnä vettä. Se tekee pinnasta rapean. Paista 40 minuuttia 240 asteessa.
Vihje: hiiva ei saa osua suoraan sokeriin tai suolaan, sillä ne estävät hiivan toiminnan.
MUROTAIKINA
Ainekset (350 g:n piirakkapohja): 200 g jauhoja - 100 g voita - 0,5 dl vettä - hyppysellinen suolaa.
Kaada teräskulhoon jauhot, voi ja suola. Kiinnitä taikinakoukku ja kansi ja käytä laitetta 1-nopeudella
muutaman sekunnin ajan. Kaada sitten sekaan vesi sekoittaen koko ajan. Sekoita taikinaa, kunnes se on
pyöreänmuotoinen. Anna taikinan levätä vähintään 1 tunnin ajan kelmun peitossa ennen leipomista ja
paistamista.
RESEPTEJÄ
FI
BRIOSSI
Ainekset (6 annosta): 250 g jauhoja - 5 g suolaa - 25 g sokeria - 100 g voita - 2 kokonaista kananmunaa
ja 1 munankeltuainen - 3 rkl lämmintä maitoa - 2 rkl vettä - 5 g kuivahiivaa.
Kaada jauho teräskulhoon ja tee siihen kaksi koloa: laita toiseen suola ja sokeri ja toiseen hiiva, lämmin maito
sekä vesi. Suolaa ja hiivaa ei pidä yhdistää, koska suola estää hiivaa toimimasta. Lisää kananmunat ja aseta
paikoilleen taikinakoukku ja kansi. Valitse nopeus 1 ja sekoita taikinaa 15 sekuntia. Siirry sitten 2-nopeudelle
2 minuuttia ja 45 sekuntia. Pysäyttämättä laitetta lisää voi, joka ei saa olla liian pehmeää (puolisen tuntia
huoneenlämpötilassa). Jatka vaivaamista noin viisi minuuttia 2-nopeudella ja sitten viisi minuuttia nopeudella
3. Peitä taikina ja anna sen nousta kaksi tuntia huoneenlämmössä. Vaivaa sitten taikinaa voimakkaasti käsin
ja läiskysitä kulhoa vasten. Peitä taikina ja anna sen nousta taas kaksi tuntia jääkaapissa. Vaivaa taas
taikinaa käsin ja taputtele si kulhoa vasten. Peitä sitten taikina kelmuun ja anna sen kohota yön yli
jääkaapissa. Seuraavana päivänä voitele ja jauhota leipävuoka. Muovaa taikina palloksi. Aseta taikinapallo
vuokaan ja anna turvota kuumassa paikassa, kunnes vuoka on täyttynyt (2–3 tuntia). Paista 180 asteessa 25
minuutin ajan.
Vihje: lisää suklaanpaloja tai liemeen säilöttyjä hedelmiä.
SUOLAINEN KAKKU
Ainekset (6 annosta): 200 g jauhoja - 4 kananmunaa - 11g leivinjauhetta - 0,1 dl maitoa - 0,5 dl oliiviöljyä
- 12 kuivattua tomaattia - 200 g fetajuustoa - 15 vihreää kivetöntä oliivia - 1 hyppysellinen currya
(ei pakollinen) - suolaa ja pippuria.
Lämmitä uuni 180 asteeseen. Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Kiinnitä sekoitusmela ja kansi teräskulhoon ja
lisää kulhoon jauhot, kananmunat ja leivinjauhe. Aloita nopeudella 1 ja nosta sitten 3-nopeuteen. Lisää
oliiviöljy ja kylmä maito ja sekoita 1 minuutin 30 sekunnin ajan. Vaihda 1-nopeudelle ja lisää kuivatut tomaatit,
feta, vihreät oliivit (paloiteltuina) ja curry. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada sekoitus vuokaan ja paista 30-
40 minuuttia uunista riippuen. Varmista kypsyys esimerkiksi tulitikulla.
Vihjeitä: käytä fetan tilalla mozzarellaa ja lisää silputtuja basilikanlehtiä.
SUKLAAHERKKU
Ainekset (8 annosta): 200 g tummaa taloussuklaata - 150 g sokeria - 125 g jauhoja - 125 g pehmeää voita
- 4 kananmunaa - 2 dl kermaa - 100 g mantelijauhetta (ei pakollinen) - 1 rkl vaniljasokeria - 11g leivinjauhetta
- 1 hyppysellinen suolaa.
Lämmitä uuni 180 asteeseen. Sulata paloiteltu suklaa ja 3 rkl vettä joko vesihauteessa tai mikroaaltouunissa.
Lisää vähitellen voita samalla sekoittaen, kunnes suklaa tuntuu notkealta. Anna jäähtyä. Erota
kananmunanvalkuaiset ja -keltuaiset toisistaan. Siirrä syrjään kananmunanvalkuaiset. Kiinnitä sekoitusmela
ja kansi teräskulhoon, lisää kananmunankeltuaiset, sulatettu suklaa, kerma, loput voista, sokeri, vaniljasokeri
ja mantelijauhe. Sekoita 1-nopeudella 20 sekuntia. Vaihda nopeuteen 2 ja lisää keskenään sekoitetut jauhot
ja leivinjauhe kannen aukon kautta. Sekoita vielä noin 2 minuutin ajan, kunnes taikina tuntuu notkealta. Kaada
taikina suureen kulhoon. Kiinnitä pestyyn teräskulhoon tiheä lankavispilä, lisää kulhoon munanvalkuaiset ja
hyppysellinen suolaa, sekoita munanvalkuaiset kiinteäksi 5-nopeudella 1 minuutin 45 sekunnin ajan ja käytä
sitten suurinta nopeutta 30 sekunnin ajan. Sekoita lastalla valkuaisvaahto ja suklaaseos keskenään. Kaada
voideltuun ja jauhotettuun uunivuokaan. Paista 180 asteessa 25 minuuttia.
Vihje: tarjoile kakku yhdessä vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.
Katso lisää resepti-ideoita osoitteesta www.moulinex.com
70
FI
/