Vaalea leipä
Ainekset: 350 g vehnäjauhoja, 2,1 dl lämmintä vettä, 5 g kuivahiivaa, 5 g suolaa.
Kaada suola, jauhot ja hiiva kulhoon. Kiinnitä taikinakoukku ja kansi paikoilleen. Sekoita muutaman
sekunnin ajan nopeudella 1. Lisää sitten vesi samalla sekoittaen. Vaivaa noin 8 minuutin ajan. Anna
taikinan tekeytyä huoneenlämmössä noin puoli tuntia. Vaivaa sitten taikinaa vielä käsin ja muotoile
pyöreäksi. Aseta taikina voidellulle ja jauhotetulle uunipellille. Kohota noin 1 tunnin ajan. Lämmitä
uuni 240 asteeseen. Tee leipään viiltoja ja sivele pinnalle lämmintä vettä. Laita uuniin pieni astia vettä,
jotta leivän pinnasta tulee rapea. Paista noin 30 minuuttia.
Murotaikina
Ainekset: 200 g jauhoja, 100 g pehmeää, paloiteltua voita, 0,5 dl vettä, hyppysellinen suolaa.
Kaada kulhoon jauhot, voi ja suola. Kiinnitä taikinakoukku ja kansi paikoilleen. Sekoita muutaman
sekunnin ajan nopeudella 1. Lisää sitten vesi samalla sekoittaen. Sekoita taikinaa, kunnes se on
pyöreänmuotoinen. Peitä taikina kelmulla ja anna tekeytyä kylmässä noin puoli tuntia. Leivo ja paista.
Maitosämpylät
Ainekset: 500 g jauhoja, 1 kananmuna, 80 g pehmeää, paloiteltua voita, 80 g sokeria, 2,5 dl lämmintä
maitoa, 5 g kuivahiivaa, hyppysellinen suolaa.
Laita kaikki ainekset kulhoon. Kiinnitä taikinakoukku ja kansi paikoilleen. Sekoita 1-nopeudella noin 8
minuuttia. Anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä noin 1 tunnin ajan ja vaivaa sitten vielä taikinaa
käsin. Leikkaa taikinasta pieniä palasia ja muotoile niistä sämpylöitä. Aseta sämpylät leivinpaperilla
peitetylle pellille ja anna kohota noin 30–40 minuuttia. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sivele sämpylät
munankeltuaisella, johon olet lisännyt hieman maitoa ja sokeria. Paista noin 20 min.
Sokerikakku
Ainekset: 2 kananmunaa, 125 g sokeria, 125 g pehmeää voita palasina, 250 g jauhoa, 0,7 dl maitoa, 2
tl leivinjauhetta, 1,5 tl (6,5 g) vaniljasokeria.
Laita kaikki ainekset kulhoon jauhoja lukuun ottamatta. Kiinnitä sekoitusmela ja kansi paikoilleen.
Sekoita muutaman sekunnin ajan nopeudella 1. Lisää sitten vähitellen jauhot samalla sekoittaen. Vaivaa
yhteensä 3 minuuttia. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun
kakkuvuokaan. Paista noin 40 minuuttia.
Suolainen kakku
Ainekset: 200 g jauhoja, 4 kananmunaa, 2 tl leivinjauhetta, 1 dl kylmää maitoa, 0,5 dl oliiviöljyä, 12
kuivattua tomaattia, 200 g fetajuustoa, 15 vihreää, kivetöntä oliivia paloiteltuna, suojaa ja pippuria.
Lämmitä uuni 180 asteeseen. Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Kaada kulhoon jauhot, kananmunat ja
leivinjauhe. Kiinnitä sekoitusmela ja kansi paikoilleen. Käynnistä laite nopeudella 1 ja lisää sitten
nopeudelle 3. Lisää oliiviöljy ja maito sekoittaen samalla 1 min 30 s. Siirry nopeudelle 1 ja lisää kuivatut
tomaatit, feta ja oliivit. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada ainekset vuokaan ja paista 30–40 minuuttia.
Majoneesi
Ainekset: 1 munankeltuainen, 1 rkl sinappia, 1 tl viinietikkaa, 2,5 dl öljyä, suolaa ja pippuria.
Huomio: kaikkien ainesten on oltava huoneenlämpöisiä.
Laita kulhoon kaikki ainekset öljyä lukuun ottamatta. Aseta tiheä lankavispilä ja kansi paikoilleen.
Käynnistä laite nopeudella 1 valuta öljy sekaan ohuena vanana. Vaihda 10 sekunnin päästä nopeudelle
4 ja jatka öljyn lisäämistä varovasti. Kun olet kaatanut kaiken öljyn, sekoita vielä 30 sekuntia.
Huom.: säilytä jääkaapissa ja käytä 24 tunnin kuluessa.
Kermavaahto
Ainekset: 2,5 dl kylmää ranskankermaa, 50 g tomusokeria.
Laita ranskankerma ja tomusokeri kulhoon. Aseta tiheä lankavispilä ja kansi paikoilleen. Sekoita 2
minuuttia nopeudella 3 ja sitten 1 min 30 s nopeudella 4.
PERUSRESEPTIT
78
FI