- Varmista aina, että veden taso on
maksimimerkinnän alapuolella (maks. 1 litra).
Jos vesitaso on maksimimerkinnän
yläpuolella, vedenkeittimen vesi kiehuu yli
ja kuuma vesi roiskuu ulos.
- Älä poista vedenkeitintä alustasta, ennen
kuin laite on kytketty pois päältä.
Kytkeminen päälle ja pois päältä
(kuva A)
Aseta pistoke verkkovirtalähteeseen.
Paina käynnistys-/pysäytyspainiketta (10).
Käynnistys-/pysäytyspainikkeessa vilkkuu
punainen valo.
Aseta lämpötila painamalla lämpötilapainiketta
(6). Vastaava merkkivalo syttyy.
Käynnistä laite painamalla käynnistys-/
pysäytyspainiketta (10). Käynnistys-/
pysäytyspainikkeessa vilkkuu valkoinen valo.
Prosessi voidaan keskeyttää painamalla
käynnistys-/pysäytyspainiketta (10).
Jos kiehumisprosessi on suoritettu loppuun,
laite kytkeytyy automaattisesti pois päältä.
Käynnistys-/pysäytyspainikkeen valo
sammuu.
Vinkkejä laitteen käyttöön
Teenkeitin mukautuu helposti eri mieltymyksiin.
Voit valmistaa nopeasti suosikkiteetäsi
painamalla muutamaa painiketta. Voit
valmistaa teetä tuoreista teelehdistä tai
teepussia käyttäen. Keskiosa voidaan kääntää
ylös tai alas vaaditun teemäärän mukaan.
Teelaadut
On olemassa monenlaisia teelaatuja niiden
alkuperästä ja teelehtien käsittelystä riippuen.
Jokainen teelaatu valmistetaan aivan omalla
tavalla.
Musta tee vaatii veden kiuhumisen optimaalisen
maun takaamiseksi. Musta tee vaatii viiden
minuutin imeytymisajan. Esimerkkejä mustasta
teestä ovat: englantilainen tee, Earl Grey,
Ceylon, Assam, Darjeeling ja Lapsang Souchong.
Vihreän, valkoisen tai keltaisen teen kohdalla
on suositeltavaa käyttää alhaista lämpötilaa.
Teen sisältämät uutteet vapautuvat
optimaalisesti veteen 2-4 minuutin aikana.
Oolong ja Pu Erh on suositeltavaa valmistaa
kiehuvalla vedellä. Teeuutteiden maku
vapautuu vain yhden minuutin aikana.
Yrttiteessä käytetään teelehtien sijaan yrttejä.
Yrttitee valmistetaan korkeassa lämpötilassa
(ei kiehuvassa vedessä). Yrttien maku vapautuu
5-10 minuutissa. Jos yrttien annetaan olla
vedessä yli kymmenen minuuttia, veteen
vapautuu muita uutteita ja ne vaikuttavat
makuun negatiivisesti. Esimerkkejä yrttiteestä
ovat rooibos, ruusunmarja, fenkoli, lakritsi,
kamomilla, minttu ja nokkonen.
Voit halutessasi lisätä teehen maitoa, hunajaa,
sokeria (hienosokeria, kidesokeria tai
ruokosokeria) tai siivun sitruunaa.
Teekulttuurit
Oikeaa englantilaista iltapäiväteetä
nautittaessa käytetään englantilaista teetä tai
Ceylon-teetä. Musta tee vaatii viiden minuutin
imeytymisajan. Englantilaiset nauttivat vahvaa
tettä, joka valmistetaan usein kaksinkertaisesta
määrästä teelehtiä tai teepusseja.
Kiinassa tee on perheen ilmapiirin symboli.
Kiinalaiset asettavat teelehtiä kuppiin ja
kaatavat niiden päälle osittain jäähtynyttä
vettä. Kupin päälle asetetaan kansi parempaa
teen imeytymistä varten. Teetä nautitaan
pienin siemauksin pitäen kantta edelleen kupin
päällä, jotta teelehdet pysyisivät kupissa.
Turkissa teen valmistukseen käytetään
samovar-välinettä. Samovar on yhdenlainen
vedenkeitin, joka sisältää aina kuumaa vettä
voimakkaan teen valmistamista varten. Tee
(erittäin voimakas) pidetään lämpimänä
samovarin päällä. Tee kaadetaan ja sekoitetaan
kuumaan veteen samovarista.
Lähi-idässä juodaan Intiasta tai Sri Lankasta
tulevaa makeaa mustaa teetä - Ceylon, Assam
tai Darjeeling - mieluiten vahvana. Mustasta
teestä tehdään voimakasta lisäämällä teetä ja
sokeria teen valmistuksen aikana.
Marokossa suosituin tee on minttutee. Minttutee
valmistetaan lisäämällä kiinalaiseen vihreään
teehen mintun lehtiä. Teehen lisätään hiukan
sokeria ja sen annetaan kiehua viisi minuuttia.
Teetä nautitaan pienistä laseista. Kun
marokkolaiset kaatavat teetä teepannusta,
he siirtävät teepannun hyvin ylhäältä alaspäin
vieraanvaraisuuden merkiksi.