Kenwood AT910 Ohjekirja

Kategoria
Mixer/food processor accessories
Tyyppi
Ohjekirja
turvallisuus
Pastakone ja/tai yleiskone saattaa
vaurioitua, jos pastataikina on liian
kuivaa tai se syötetään laitteen läpi
liian nopeasti.
Älä työnnä sormiasi tai muita
välineitä, ruuviavainta/paininta lukuun
ottamatta, syöttösuppiloon.
Käytä ainoastaan
ruuviavaimen/painimen kahvaa
pastataikinan työntämiseen alas
syöttösuppiloon. Älä työnnä liian
voimakkaasti.
Älä kiinnitä tai irrota pastakonetta,
kun yleiskone on käynnissä.
Syötä taikinaa pieni määrä kerrallaan
tasaisella nopeudella. Älä anna
syöttösuppilon täyttyä.
Ole varovainen käsitellessäsi tai
puhdistaessasi leikkuria, sillä se on
viiltävän terävä.
kuvien selitykset
syöttölautanen
syöttösuppilo
runko
syöttöruuvi
muotti*
kiinnitysrengas
leikkurin kiristysrengas
leikkuri
ruuviavain/painin
puhdistusväline
* Pakkaukseen kuuluu kuvassa näkyvä
Maccheroni rigati -muotti. Jos haluat
ostaa muita kirjasen takasivulla
esitettyjä muotteja, ota yhteys siihen
liikkeeseen, josta ostit lisälaitteen.
ennen ensimmäistä
käyttökertaa
Pese osat: katso ohjeet kohdasta
’puhdistus’.
kokoaminen
1 Valinnaista: pasta valmistuu
helpommin, jos laitteen runko, muotti
ja kiinnitysrengas lämmitetään
kuumassa vedessä ja kuivataan
sitten.
2 Irrota laitteen edessä olevan
voimansiirtoistukan suojus: työnnä
lukitsinta ja vedä sitten suojus irti .
3 Vedä lukitsinta taaksepäin ja työnnä
pastakoneen runko paikalleen.
4 Aseta syöttöruuvi rungon sisään ja
kierrä, kunnes ruuvi kiinnittyy
koneeseen.
5 Aseta muotti.
6 Aseta kiinnitysrengas ja kiristä se
käsin. Älä käytä
ruuviavainta/paininta, sillä tämä on
tarkoitettu vain kiinnitysrenkaan
irrottamiseen.
Varmista, että kiinnitysrengas on
melkein tasan lisälaitteen rungon
kanssa.
7 Aseta syöttölautanen.
Valinnaista: Koottuun
pastakoneeseen voidaan asentaa
leikkuri, jolla pasta voidaan leikata
halutun pituisiksi.
1 Kierrä kiristysrengasta hieman auki
leikkurin yläosan kahvalla. Aseta
kiinnitysrenkaan päälle ja kierrä
tarvittaessa, kunnes se on kokonaan
kiinni lisälaitteessa. Muotin tulisi olla
tasan leikkurin etuosan kanssa.
2 Pidä kiinni leikkurin reunasta ja
samalla kiristä kiristysrengas
kääntämällä sitä itsestäsi poispäin
.
Huomaa – Pidä aina toisella kädellä
leikkurin reunasta kiinni ja kierrä
kiristysrengas toisella, kun kiinnität tai
irrotat leikkuria.
69
Suomi
Ennen ohjeiden lukemista taita etusivu auki kuvien esiinsaamiseksi
pastakoneen käyttö
1 Valmista pastataikina mukana
tulevan ohjeen mukaisesti.
Älä tee taikinasta liian kuivaa, sillä
kuiva taikina voi rikkoa pastakoneen
ja/tai yleiskoneen. Taikinan tulisi
muistuttaa karkeita korppujauhoja tai
murutaikinaa. Taikinamurusten tulisi
olla erillään, mutta yhteen
puristettuna niiden tulisi muodostaa
toisiinsa tarttuva möykky.
2 Kytke yleiskone nopeudelle 2–3.
3 Aseta taikinaa syöttölautaselle. Syötä
pieni määrä taikinaa kerrallaan
syöttösuppiloon. Anna syöttöruuvin
tyhjentyä ennen jatkamista. Jos
syöttösuppilo tukkeutuu, käytä
ruuviavaimen/painimen kahvaa
taikinan työntämiseen syöttöruuviin
(älä käytä mitään muuta välinettä
kuin ruuviavaimen, äläkä työnnä liian
voimakkaasti). Älä anna
syöttösuppilon täyttyä.
4 Kun pasta on tarpeeksi pitkää, liikuta
leikkurin kahvaa eteen ja taakse
pastan leikkaamiseksi halutun
pituisiksi. Vaihtoehtoisesti pasta
voidaan leikata veitsellä, jos leikkuria
ei ole asennettu.
Irrota leikkuri, jos muotti vaihdetaan.
Pidä aina toisella kädellä leikkurin
reunasta kiinni, kierrä kiristysrengasta
itseäsi päin ja irrota leikkuri. Irrota
kiinnitysrengas (löysää
kiinnitysrengasta tarvittaessa
ruuviavaimella/painimella) ja kytke
yleiskone hetkeksi nopeudelle 1
muotin työntämiseksi ulos. Irrota
muotti ja näkyvät pastan tähteet ja
kiinnitä haluttu muotti. Aseta
kiinnitysrengas ja leikkuri takaisin
paikalleen.
varoitus
Pastakone kuumenee käytössä –
tämä on normaalia ja johtuu pastan
puristumisesta lisälaitteessa.
HUOMAA
Muotit on valmistettu pronssista,
joka tekee pastan pinnasta karkean.
Pastakastike tarttuu siihen hyvin,
jolloin maku on aito ja täyteläinen.
puhdistus
lisälaitteen purkaminen
Pidä aina toisella kädellä leikkurin
reunasta kiinni, kierrä kiristysrengasta
itseäsi päin ja irrota leikkuri. Irrota
kiinnitysrengas. Löysää
kiinnitysrengasta tarvittaessa
ruuviavaimella/painimella. Irrota
lisälaite yleiskoneesta työntämällä
lukitsinta ja vetämällä lisälaite irti.
Pura osiin.
muotit
Maccheroni rigati, Maccheroni lisci ja
Bucatini-muotit voidaan irrottaa
toisistaan puhdistamisen
helpottamiseksi .
Puhdista välittömästi käytön jälkeen,
sillä muutoin pasta kuivuu ja on
erittäin vaikea irrottaa. Käytä
puhdistusvälinettä pastataikinan
irrottamiseksi muoteista.
Puhdistusvälineen paksumpi pää
sopii hyvin Maccheroni rigati -muotin
suurten reikien puhdistamiseen, kun
taas ohuempi pää sopii muiden
muottien puhdistukseen. Pese osat
kuumassa saippuavedessä ja kuivaa
sitten huolellisesti.
syöttöruuvi
Älä upota veteen.
Pyyhi puhtaaksi ja kuivaa sitten.
syöttölautanen,
kiinnitysrengas, runko,
ruuviavain, leikkuri.
Poista mahdollinen pastataikina,
pese tarvittaessa kuumassa
saippuavedessä ja kuivaa sitten
huolellisesti.
70
peruspastataikinan ohje
Suosittelemme italialaisia 00-tyypin
jauhoja, mutta jos näitä ei ole
saatavilla, käytä tavallisia
vehnäjauhoja. Mittaa ainekset
huolellisesti, sillä liian kuiva taikina voi
rikkoa lisälaitteen ja/tai yleiskoneen.
Jos taikinasta kuitenkin muodostuu
pallo, nestettä on lisätty liikaa.
200 g vehnäjauhoja
100 g vatkattuja kananmunia (noin 2
keskikokoista kananmunaa)
Menetelmä
K-vatkaimen ollessa asennettuna
koneeseen laita jauhot kulhoon ja
lisää vähitellen vatkattu kananmuna
miniminopeudella ja siirry sitten
nopeuteen 1. Sekoita 30–45
sekunnin ajan ja kaavi reunoihin
tarttunut seos. Kytke takaisin päälle
ja jatka sekoittamista noin 30
sekunnin ajan. Taikinan tulisi
muistuttaa karkeita korppujauhoja tai
murutaikinaa. Taikinamurusten tulisi
olla erillään, mutta yhteen
puristettuna niiden tulisi muodostaa
toisiinsa tarttuva möykky.
maustetun pastan
valmistaminen
yrttipasta
Käytä yllä olevaa ohjetta, mutta lisää
vatkattuun kananmunaan 20 ml
pestyjä, hienonnettuja yrttejä, kuten
persiljaa.
täysjyvä – korvaa jauho
grahamjauhoilla
tomaatti – korvaa 15 ml vatkatuista
kananmunista 15 ml:lla
tomaattipyreetä
verdi (vihreä) – korvaa 30 ml
vatkatuista kananmunista 30 ml:lla
hienonnettua pinaattia.
munaton pasta
200 g vehnäjauhoja
ripaus suolaa
25 ml neitsytoliiviöljyä
noin 1 dl vettä
Noudata peruspastataikinan
valmistusmenetelmää, mutta lisää
suola jauhoihin ja korvaa
kananmunat öljyllä ja vedellä.
Japanilaiset Soba-
tattarinuudelit
– Sopii gluteenitonta ruokavaliota
noudattaville.
300 g tattarijauhoja
150 g vatkattuja kananmunia
Noudata peruspastataikinan
valmistusmenetelmää. Kiinnitä Bigoli-
muotti. Syötä seos pastakoneen läpi
ja leikkaa sopivan pituisiksi. Keitä
kiehuvassa vedessä.
udon-nuudelit
350 g vehnäjauhoja
140 ml kylmää vettä
20 g suolaa
Liuota suola veteen.
Noudata peruspastataikinan
valmistusmenetelmää, mutta korvaa
vatkatut kananmunat suolavedellä.
Kiinnitä Bigoli-muotti. Syötä seos
pastakoneen läpi ja leikkaa sopivan
pituisiksi. Keitä suolattomassa
kiehuvassa vedessä noin 5
minuuttia. Nuudeleiden tulisi olla
kypsiä, mutta kiinteitä.
Valuta vesi pois välittömästi ja
huuhtele kylmällä vedellä. Tarjoile heti
haluamallasi kastikkeella.
71
pastan kypsentäminen
Ennen kypsentämistä pastan
voidaan antaa kuivua lyhyen ajan –
korkeintaan tunti ennen
kypsentämistä. Tämä vaihtelee
valmistetun pastatyypin mukaan.
1 Kiehauta kattilassa vettä kolme
neljäsosaa sen tilavuudesta. Lisää
suolaa maun mukaan.
2 Lisää valmistamasi pasta ja anna
kiehua välillä sekoittaen. Kypsennä,
kunnes pasta on al dente. Sen tulisi
olla kypsää, mutta purtavaa. Tämä
kestää 1–10 minuuttia, mutta
vaihtelee pastatyypin ja halutun
koostumuksen mukaan. Tarkista
koostumus säännöllisesti, sillä pasta
jatkaa hieman kypsymistään, kun se
on poistettu liedeltä.
Älä koskaan lisää öljyä veteen, sillä
se tekee pastasta liukkaan ja estää
kastikkeen tarttumasta kunnolla.
pastakastikkeen
valitseminen
Pastan valitsemisella kastikkeen
mukaan on vaikutusta. Paksujen
kastikkeiden ruuanpalaset jäävät
putkipastojen sisään, kun taas ohuet
nauhapastat imevät hyvin tomaatti-
ja äyriäiskastikkeiden mehut
tulematta pehmeiksi. Paksut pastat
sopivat voimakkaan makuisten
kastikkeiden kanssa.
pikkuleipäkone
(AT910014)
Katso pikkuleipäkoneen kuva
takasivulta.
1 Valmista joku seuraavista
pikkuleipäohjeista ja anna taikinan
jähmettyä jääkaapissa.
Käytä pieniä kananmunia, tai muuten
taikinasta tulee liian pehmeää.
2 Irrota pikkuleipämuotin muovain.
Kokoa pikkuleipämuotti
pastakoneeseen. Varmista, että
muotin aukot ovat jommallakummalla
sivulla. Kiinnitä lisälaite
yleiskoneeseen. (Älä asenna
leikkuria.)
3 Työnnä muovain muotin
jompiinkumpiin sivuilla oleviin
aukkoihin ja liikuta, kunnes haluttu
muoto on reiän keskellä.
tavalliset pikkuleivät
150 g pehmeää voita
150 g hienosokeria
2 pientä kananmunaa, vatkattuna
300 g vehnäjauhoja, sihdattuna
haluttaessa sitruunaesanssia
Vaahdota voi ja sokeri K-vatkaimella,
kunnes seos on kuohkeaa. Vatkaa
kananmuna joukkoon ja sekoita
sihdattu jauho ja esanssi varovasti
joukkoon. Valitse haluttu muoto.
Syötä taikina lisälaitteen läpi ja
leikkaa sopivan pituisiksi. Laita
voidellulle uunipellille ja paista
190 °C:ssa uunin keskiosassa noin
10 minuuttia tai kunnes kypsiä.
Jäähdytä ritilällä.
suklaapikkuleivät
125 g pehmeää voita
200 g hienosokeria
2 pientä kananmunaa, vatkattuna
250 g vehnäjauhoja
}
sihdattuna
25 g kaakaojauhetta yhteen
Noudata tavallisten pikkuleipien
valmistusmenetelmää, mutta korvaa
esanssi kaakaojauheella.
Kun pikkuleivät ovat jäähtyneet, ne
voidaan koristaa kastamalla ne
sulatettuun suklaaseen tai
sirottamalla päälle tomusokeria.
72
Kysymys Vastaus/vihje
Pasta näyttää karkealta
Reikälevyt/muotit on erityisesti
valmistettu pronssista. Pronssimuotin
ominaisuuksena on se, että pasta
saa karkea pinnan, jolloin kastike
tarttuu siihen paremmin
Ulos puristetun pastan laatu vaihtelee
Tämä on normaalia, mutta se voidaan
minimoida:-
- varmistamalla, että taikina on
mahdollisimman tasaista.
- lisäämällä taikina pastakoneeseen
tasaisella vauhdilla.
- varmistamalla, että koko taikina
puristetaan ulos samassa erässä.
- varmistamalla, että taikina ei kuivu.
Pasta ei tule ulos rei’istä
Varmista ennen aloittamista, että
muotit ovat puhtaat. Reikiin kuivunut
pasta estää taikinan puristumisen
ulos.
Tarkista, että syöttösuppilo ei ole
tukossa.
Käytä ruuviavainta/paininta pastan
syöttämiseen syöttöruuviin.
Muotit on vaikea puhdistaa
Puhdista muotti välittömästi käytön
jälkeen, äläkä anna taikinan kuivua
muottiin.
Käytä mukana toimitettua
puhdistusvälinettä. Puhdistusvälineen
paksumpi pää sopii hyvin Maccheroni
rigati -muotin suurten reikien
puhdistamiseen, kun taas ohuempi
pää sopii muiden muottien
puhdistukseen.
Pastat ovat repaleisia
Joskus ensimmäiset ulos puristetut
pastat ovat repaleisia. Lisää
pastataikina tasaisella vauhdilla. Yritä
säädellä vauhtia, millä taikina
syötetään. Lämmitä runko, muotti ja
kiinnitysrengas kuumassa vedessä ja
kuivaa huolellisesti ennen käyttöä.
Muotti ei sovi syöttöruuviin
Tarkista, että muotin keskireiässä ei
ole kuivunutta taikinaa edelliseltä
kerralta.
Jos vaihdat muottia kesken
toiminnan, tarkista, että muotin ja
syöttöruuvin väliin ei jää taikinaa,
mikä estää sen kiinnittymisen
kunnolla.
73
vianmääritys
Kysymys Vastaus/vihje
Syöttösuppilo tukkeutuu jatkuvasti
Lisää pieniä määriä pastataikinaa
kerrallaan tasaiseen tahtiin ja lisää
taikinaa vasta, kun syöttösuppilo on
tyhjä.
Taikina on liian kosteaa.
Käytä ruuviavaimen/painimen päätä
pastataikinan työntämiseen alas
syöttösuppiloon. (Ruuviavain voidaan
työntää syvemmälle syöttösuppiloon,
jos syöttölautanen irrotetaan.)
Vaihtele taikinan syöttönopeutta.
Teräosa on vaikea irrottaa
Anna lisälaitteen jäähtyä noin 30
minuuttia.
Leikkuri on vaikea asentaa
Varmista, että metallinen
kiristysrengas on kierretty osittain irti
muovisesta sisäosasta ennen kuin se
työnnetään lisälaitteeseen.
74
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126

Kenwood AT910 Ohjekirja

Kategoria
Mixer/food processor accessories
Tyyppi
Ohjekirja