Kenwood KAX910ME Omistajan opas

  • Hei! Olen tekoälychatbot, joka on koulutettu auttamaan sinua Kenwood KAX910ME Omistajan opas kanssa. Olen jo lukenut asiakirjan ja voin tarjota selkeitä vastauksia kysymyksiisi.
turvallisuus
Lue nämä ohjeet huolella ja säilytä ne
myöhempää tarvetta varten.
Poista pakkauksen osat ja mahdolliset
tarrat.
Kytke laite pois päältä ja irrota pistoke
pistorasiasta:
ennen osien asentamista tai irrottamista;
kun laite ei ole käytössä;
ennen puhdistusta.
Älä koskaan jätä laitetta valvomatta, kun se
on toiminnassa.
Jos pastataikina on liian kuivaa tai sitä
syötetään liian nopeasti, pastakone ja/tai
yleiskone voi rikkoutua.
Älä työnnä sormiasi tai muita välineitä,
ruuviavainta/paininta lukuun ottamatta,
syöttösuppiloon.
Käytä ainoastaan ruuviavaimen/painimen
kahvaa pastataikinan työntämiseen alas
syöttösuppiloon. Älä työnnä liian voimakkaasti.
Älä kiinnitä tai irrota pastakonetta, kun
yleiskone on käynnissä.
Syötä taikinaa pieni määrä kerrallaan
tasaisella nopeudella. Älä anna
syöttösuppilon täyttyä.
Ole varovainen käsitellessäsi tai puhdistaessasi
leikkuria, sillä se on viiltävän terävä.
Lisälaitteen väärinkäyttö voi aiheuttaa
loukkaantumisen.
Yleiskoneen käyttöohjeessa on lisätietoja
turvallisuudesta.
79
E
nnen ohjeiden lukemista taita etusivu auki, jotta näet kuvitukset
Suomi
T
ämä laite täyttää
sähkömagneettista
y
hteensopivuutta koskevan EU-
d
irektiivin 2004/108/EU ja
27.10.2004 annetun
e
lintarvikkeiden kanssa
k
osketuksiin joutuvia materiaaleja
säätelevän EU-määräyksen
1
935/2004 vaatimukset.
Tämä KAX910ME-lisälaite on
yhteensopiva Twist-
liitosjärjestelmän kanssa. Se
sopii uusimman sukupolven
Kenwood Chef -malleihin, joiden
tunnukset ovat KVC ja KVL.
Lisäksi tämä lisälaite voidaan
yhdistää Kmix-keittiökoneisiin,
joissa on hitaan nopeuden
kiinnityspaikka (KMX-sarja).
Lisävaruste on yhteensopiva
yleiskoneen kanssa, jos siinä ja
varusteessa käytetään Twist-
liitosjärjestelmää .
Jos yleiskoneessasi käytetään Bar-
liitosjärjestelmää , on käytettävä
sovitinta. Sovittimen koodi on
KAT001ME. Saat lisätietoja ja voit
tilata sovittimen osoitteessa
www.kenwoodworld.com/twist.
ennen ensimmäistä
käyttökertaa
Pese osat: katso ohjeet kohdasta
’puhdistus’.
kuvien selitykset
syöttölautanen
syöttösuppilo
runko
syöttöruuvi
muotti*
kiinnitysrengas
leikkurin kiristysrengas
leikkuri
ruuviavain/painin
puhdistusväline
*
Pakkaukseen kuuluu kuvassa
näkyvä Maccheroni rigati -muotti.
J
os haluat ostaa muita kirjasen
t
akasivulla esitettyjä muotteja, ota
yhteys siihen liikkeeseen, josta ostit
l
isälaitteen.
kokoaminen
1 Valinnaista: pasta valmistuu
helpommin, jos laitteen runko,
muotti ja kiinnitysrengas
lämmitetään kuumassa vedessä ja
kuivataan sitten.
2 Työnnä tela rungon sisään.
3 Aseta muotti.
4 Aseta kiinnitysrengas ja kiristä se
käsin. Älä käytä
ruuviavainta/paininta, sillä tämä on
tarkoitettu vain kiinnitysrenkaan
irrottamiseen.
Varmista, että kiinnitysrengas on
melkein tasan lisälaitteen rungon
kanssa.
5 Irrota hitaan nopeuden aukon suoja
painamalla yläosaa ja nostamalla
irti .
6 Kun sovitin on kuvassa näkyvässä
asennossa, paikanna hitaan
nopeuden aukko ja lukitse
paikalleen kääntämällä .
7 Aseta syöttölautanen.
Valinnaista: Koottuun
pastakoneeseen voidaan asentaa
leikkuri, jolla pasta voidaan leikata
halutun pituisiksi.
1 Kierrä kiristysrengasta hieman auki
leikkurin yläosan kahvalla. Aseta
kiinnitysrenkaan päälle ja kierrä
tarvittaessa, kunnes se on
kokonaan kiinni lisälaitteessa.
Muotin tulisi olla tasan leikkurin
etuosan kanssa.
2 Pidä kiinni leikkurin reunasta ja
samalla kiristä kiristysrengas
kääntämällä sitä itsestäsi poispäin
.
Huomaa Pidä aina toisella
kädellä leikkurin reunasta kiinni ja
kierrä kiristysrengas toisella, kun
kiinnität tai irrotat leikkuria.
80
pastakoneen käyttö
1 Valmista pastataikina mukana
tulevan ohjeen mukaisesti.
Ä
lä tee pastataikinasta liian
kuivaa. Muutoin pastakone
tai yleiskone voi rikkoutua.
P
astataikinan tulee muistuttaa
karkeita leivänmuruja. Hiukkasten
tulee irrota toisistaan. Jos niitä
puristetaan yhteen, niiden tulee
jäädä yhtenäiseksi klimpiksi.
2 Valitse yleiskoneessa nopeus 2-3.
3 Aseta taikinaa syöttölautaselle.
Syötä pieni määrä taikinaa
kerrallaan syöttösuppiloon. Anna
syöttöruuvin tyhjentyä ennen
jatkamista. Jos syöttösuppilo
tukkeutuu, käytä
ruuviavaimen/painimen kahvaa
taikinan työntämiseen syöttöruuviin
(älä käytä mitään muuta välinettä
kuin ruuviavaimen, äläkä työnnä
liian voimakkaasti). Älä anna
syöttösuppilon täyttyä.
4 Kun pasta on tarpeeksi pitkää,
liikuta leikkurin kahvaa eteen ja
taakse pastan leikkaamiseksi
halutun pituisiksi. Vaihtoehtoisesti
pasta voidaan leikata veitsellä, jos
leikkuria ei ole asennettu.
Irrota leikkuri, jos muotti
vaihdetaan. Pidä aina toisella
kädellä leikkurin reunasta kiinni,
kierrä kiristysrengasta itseäsi päin
ja irrota leikkuri. Irrota
kiinnitysrengas (löysää
kiinnitysrengasta tarvittaessa
ruuviavaimella/painimella) ja kytke
yleiskone hetkeksi nopeudelle 1
muotin työntämiseksi ulos. Irrota
muotti ja näkyvät pastan tähteet ja
kiinnitä haluttu muotti. Aseta
kiinnitysrengas ja leikkuri takaisin
paikalleen.
varoitus
Pastakone kuumenee käytössä –
tämä on normaalia ja johtuu pastan
puristumisesta lisälaitteessa.
puhdistus
Älä pese mitään osia
astianpesukoneessa.
l
isälaitteen purkaminen
P
itele leikkurin reunaa yhdellä
kädellä. Käännä kiinnitysrengasta
i
tseäsi kohden ja irrota. Irrota
k
iinnitysmutteri. Voit tarvittaessa
irrottaa kiinnitysmutterin
mutteriavaimen/työntimen avulla.
Irrota laite yleiskoneesta, ja irrota
osat toisistaan.
muotit
Maccheroni rigati, Maccheroni lisci
ja Bucatini-muotit voidaan irrottaa
toisistaan puhdistamisen
helpottamiseksi .
Puhdista välittömästi käytön
jälkeen, sillä muutoin pasta kuivuu
ja on erittäin vaikea irrottaa. Käytä
puhdistusvälinettä pastataikinan
irrottamiseksi muoteista.
Puhdistusvälineen paksumpi pää
sopii hyvin Maccheroni rigati -
muotin suurten reikien
puhdistamiseen, kun taas ohuempi
pää sopii muiden muottien
puhdistukseen. Pese osat
kuumassa saippuavedessä ja
kuivaa sitten huolellisesti.
syöttöruuvi
Älä upota veteen.
Pyyhi puhtaaksi ja kuivaa sitten.
syöttölautanen,
kiinnitysrengas, runko,
ruuviavain, leikkuri.
Poista mahdollinen pastataikina,
pese tarvittaessa kuumassa
saippuavedessä ja kuivaa sitten
huolellisesti.
huolto ja asiakaspalvelu
Jos tarvitset apua
varusteen käyttäminen
laitteen huolto- tai korjaustöissä,
ota yhteys lisälaitteen
ostopaikkaan.
Kenwood on suunnitellut ja
muotoillut Iso-Britanniassa.
Valmistettu Kiinassa.
81
peruspastataikinan ohje
On suositeltavaa käyttää
durumvehnäjauhoja, mutta jos niitä
e
i ole saatavilla, käytä puolikarkeita
tavallisia vehnäjauhoja. Mittaa
ainekset huolellisesti, koska liian
k
uiva pastataikinasta voi rikkoa
lisälaitteen ja/tai yleiskoneen. Jos
taikinan voi muovata palloksi, siinä
on liikaa nestettä.
200 g vehnäjauhoja
100 g vatkattuja kananmunia (noin
2 keskikokoista kananmunaa)
Menetelmä
K-vatkaimen ollessa asennettuna
koneeseen laita jauhot kulhoon ja
lisää vähitellen vatkattu kananmuna
miniminopeudella ja siirry sitten
nopeuteen 1. Sekoita 30–45
sekunnin ajan ja kaavi reunoihin
tarttunut seos. Kytke takaisin
päälle ja jatka sekoittamista noin
30 sekunnin ajan. Taikinan tulisi
muistuttaa karkeita korppujauhoja
tai murutaikinaa. Taikinamurusten
tulisi olla erillään, mutta yhteen
puristettuna niiden tulisi muodostaa
toisiinsa tarttuva möykky.
maustetun pastan
valmistaminen
yrttipasta
Käytä yllä olevaa ohjetta, mutta
lisää vatkattuun kananmunaan 20
ml pestyjä, hienonnettuja yrttejä,
kuten persiljaa.
täysjyvä korvaa jauho
grahamjauhoilla
verdi (vihreä) korvaa 30 ml
vatkatuista kananmunista 30 ml:lla
hienonnettua pinaattia.
munaton pasta
200 g vehnäjauhoja
ripaus suolaa
2
5 ml neitsytoliiviöljyä
noin 1 dl vettä
Noudata peruspastataikinan
v
almistusmenetelmää, mutta lisää
s
uola jauhoihin ja korvaa
kananmunat öljyllä ja vedellä.
Japanilaiset Soba-
tattarinuudelit
– Sopii gluteenitonta ruokavaliota
noudattaville.
300 g tattarijauhoja
150 g vatkattuja kananmunia
Noudata peruspastataikinan
valmistusmenetelmää. Kiinnitä
Bigoli-muotti. Syötä seos
pastakoneen läpi ja leikkaa sopivan
pituisiksi. Keitä kiehuvassa
vedessä.
udon-nuudelit
350 g vehnäjauhoja
140 ml kylmää vettä
20 g suolaa
Liuota suola veteen.
Noudata peruspastataikinan
valmistusmenetelmää, mutta
korvaa vatkatut kananmunat
suolavedellä. Kiinnitä Bigoli-muotti.
Syötä seos pastakoneen läpi ja
leikkaa sopivan pituisiksi. Keitä
suolattomassa kiehuvassa vedessä
noin 5 minuuttia. Nuudeleiden tulisi
olla kypsiä, mutta kiinteitä.
Valuta vesi pois välittömästi ja
huuhtele kylmällä vedellä. Tarjoile
heti haluamallasi kastikkeella.
82
pastan kypsentäminen
Ennen kypsentämistä pastan
voidaan antaa kuivua lyhyen ajan –
k
orkeintaan tunti ennen
kypsentämistä. Tämä vaihtelee
valmistetun pastatyypin mukaan.
1
Kiehauta kattilassa vettä kolme
neljäsosaa sen tilavuudesta. Lisää
suolaa maun mukaan.
2 Lisää valmistamasi pasta ja anna
kiehua välillä sekoittaen. Kypsennä,
kunnes pasta on al dente. Sen
tulisi olla kypsää, mutta purtavaa.
Tämä kestää 1–10 minuuttia,
mutta vaihtelee pastatyypin ja
halutun koostumuksen mukaan.
Tarkista koostumus säännöllisesti,
sillä pasta jatkaa hieman
kypsymistään, kun se on poistettu
liedeltä.
Älä koskaan lisää öljyä veteen, sillä
se tekee pastasta liukkaan ja estää
kastikkeen tarttumasta kunnolla.
pastakastikkeen
valitseminen
Pastan valitsemisella kastikkeen
mukaan on vaikutusta. Paksujen
kastikkeiden ruuanpalaset jäävät
putkipastojen sisään, kun taas
ohuet nauhapastat imevät hyvin
tomaatti- ja äyriäiskastikkeiden
mehut tulematta pehmeiksi. Paksut
pastat sopivat voimakkaan
makuisten kastikkeiden kanssa.
pikkuleipäkone
(AT910014)
Katso pikkuleipäkoneen kuva
t
akasivulta.
1 Valmista joku seuraavista
pikkuleipäohjeista ja anna taikinan
j
ähmettyä jääkaapissa.
Käytä pieniä kananmunia, tai
muuten taikinasta tulee liian
pehmeää.
2 Irrota muotoilija keksimuotista.
Kiinnitä keksimuotti
pastakoneeseen. Varmista, että
muotin urat menevät kohdakkain
jommalla kummalla puolella.
Kiinnitä lisälaite keittiökoneeseen.
(Leikkausosaa ei saa kiinnittää.)
3 Työnnä muovain muotin
jompiinkumpiin sivuilla oleviin
aukkoihin ja liikuta, kunnes haluttu
muoto on reiän keskellä.
tavalliset pikkuleivät
150 g pehmeää voita
150 g hienosokeria
2 pientä kananmunaa, vatkattuna
300 g vehnäjauhoja, sihdattuna
Vaahdota voi ja sokeri K-
vatkaimella, kunnes seos on
kuohkeaa. Vatkaa kananmuna
joukkoon ja sekoita sihdattu jauho
varovasti joukkoon. Valitse haluttu
muoto. Syötä taikina lisälaitteen
läpi ja leikkaa sopivan pituisiksi.
Laita voidellulle uunipellille ja paista
190 °C:ssa uunin keskiosassa noin
10 minuuttia tai kunnes kypsiä.
Jäähdytä ritilällä.
83
suklaapikkuleivät
125 g pehmeää voita
200 g hienosokeria
2
pientä kananmunaa, vatkattuna
250 g vehnäjauhoja
}
sihdattuna
25 g kaakaojauhetta yhteen
V
oit valmistaa tavallisia keksejä
t
ämän menetelmän avulla.
Kun pikkuleivät ovat jäähtyneet, ne
voidaan koristaa kastamalla ne
sulatettuun suklaaseen tai
sirottamalla päälle tomusokeria.
84
Kysymys Vastaus/vihje
Pasta näyttää karkealta
Reikälevyt/muotit on erityisesti
valmistettu pronssista. Pronssimuotin
ominaisuuksena on se, että pasta
saa karkea pinnan, jolloin kastike
tarttuu siihen paremmin
Ulos puristetun pastan laatu
Tämä on normaalia, mutta se voidaan
vaihtelee minimoida:-
- varmistamalla, että taikina on
mahdollisimman tasaista.
- lisäämällä taikina pastakoneeseen
tasaisella vauhdilla.
- varmistamalla, että koko taikina
puristetaan ulos samassa erässä.
- varmistamalla, että taikina ei kuivu.
Pasta ei tule ulos rei’istä
Varmista ennen aloittamista, että
muotit ovat puhtaat. Reikiin kuivunut
pasta estää taikinan puristumisen
ulos.
Tarkista, että syöttösuppilo ei ole
tukossa.
Käytä ruuviavainta/paininta pastan
syöttämiseen syöttöruuviin.
Muotit on vaikea puhdistaa
Puhdista muotti välittömästi käytön
jälkeen, äläkä anna taikinan kuivua
muottiin.
Käytä mukana toimitettua
puhdistusvälinettä. Puhdistusvälineen
paksumpi pää sopii hyvin Maccheroni
rigati -muotin suurten reikien
puhdistamiseen, kun taas ohuempi
pää sopii muiden muottien
puhdistukseen.
Pastat ovat repaleisia
Joskus ensimmäiset ulos puristetut
pastat ovat repaleisia. Lisää
pastataikina tasaisella vauhdilla. Yritä
säädellä vauhtia, millä taikina
syötetään. Lämmitä runko, muotti ja
kiinnitysrengas kuumassa vedessä ja
kuivaa huolellisesti ennen käyttöä.
vianmääritys
85
Kysymys Vastaus/vihje
Syöttösuppilo tukkeutuu jatkuvasti
Lisää pieniä määriä pastataikinaa
k
errallaan tasaiseen tahtiin ja lisää
taikinaa vasta, kun syöttösuppilo on
tyhjä.
T
aikina on liian kosteaa.
Käytä ruuviavaimen/painimen päätä
p
astataikinan työntämiseen alas
syöttösuppiloon. (Ruuviavain voidaan
työntää syvemmälle syöttösuppiloon,
jos syöttölautanen irrotetaan.)
Vaihtele taikinan syöttönopeutta.
Teräosa on vaikea irrottaa
Anna lisälaitteen jäähtyä noin 30
minuuttia.
Leikkuri on vaikea asentaa
Varmista, että metallinen
kiristysrengas on kierretty osittain irti
muovisesta sisäosasta ennen kuin se
työnnetään lisälaitteeseen.
/