t
ärkeää
●
Monitoimikoneella ei voi rouhia tai jauhaa kahvinpapuja tai
hienontaa palasokeria.
●
K
un käytät mausteena manteliesanssia tai -aromia, varo että aine
ei kosketa muoviosiin, sillä siitä jää pysyviä jälkiä.
lisäosien käyttäminen
hienonnusterä
T
ämä hienonnusterä on monipuolisin kaikista käyttöosista. Ruuan
r
akenteeseen vaikuttaa käsittelyaika. Halutessasi karkeampaa
rakennetta käytä ‘sykäys’-ominaisuutta, niin saat tasaisen
t
uloksen.
Mitä hienonnusterällä voi tehdä.
Raaka liha
Tee ‘jauhelihaa’ raa’asta lihasta ilman ylimääräistä rasvaa.
Leikkaa lihasta 2cm kuutioita, aseta kulhoon ja anna koneen olla
päällä noin 10 sekuntia, tai kunnes liha on sopivaa. Mitä
kauemmin kone on päällä, sitä tasaisempaa liha on.
Kypsä liha
Toimi samoin kuin raa’an lihan kanssa. Käytä konetta kuitenkin
lyhyemmän aikaa.
Kasvikset
Leikkaa kasvikset noin 2,5cm kokoisiksi paloiksi. Käsittele
samanlaista koostumusta olevat kasvikset yhdessä, esim.
kovemmat kuten porkkanat ja perunat yhdessä sekä
pehmeämmät kuten sienet, tomaatit ja keitetyt kasvikset
yhdessä.
Keksit ja leivänmurut
Pudota palaset syöttösuppiloon monitoimikoneen ollessa
käynnissä.
Murotaikina ja teeleivät
Laita jauhot kulhoon. Käytä jääkaappikylmää rasvaa ja leikkaa se
2cm paloiksi. Anna koneen käydä, kunnes seos muistuttaa
hienoja korppujauhoja, varo kuitenkin ettet työstä taikinaa liikaa.
Anna koneen käydä, ja lisää neste syöttösuppiloon. Työstä,
kunnes taikinasta muodostuu yksi tai kaksi palloa. Jäähdytä
taikina ennen leipomista.
Keitot
Soseuta keitto ennen tai keittämisen jälkeen. Valuta ainekset, ja
laita ne kulhoon ohjeenmukaisen pienen nestemäärän kanssa.
Työstä, kunnes koostumus on haluttu, lisää sen jälkeen loput
nesteestä.
Pähkinät
Pilko pähkinöitä kakkuja ja keksejä varten asettamalla pähkinät
kulhoon ja työstämällä niitä, kunnes ne ovat halutun kaltaisia.
Kakun valmistus
Sokerikakut kannattaa valmistaa ‘kaikki kerralla menetelmällä’.
Kaikki aineet laitetaan kerralla kulhoon ja työstetään, kunnes
taikina on tasaista - suunnilleen 10 sekuntia. Margariini käytetään
jääkaappikylmänä ja leikataan 2cm paloiksi.
Maukkaita dippikastikkeita/tahnoja
Laita kiinteät aineet kulhoon 2,5cm kokoisina paloina. Työstä,
kunnes aineet ovat hienontuneet. Lisää kerma yms., ja jatka
kunnes aineet ovat sekoittuneet hyvin.
T
aikinat
Kun olet asettanut hienonnusterän paikalleen, lisää kuivat aineet,
kananmuna ja pieni määrä nestettä kulhoon ja työstä, kunnes
t
aikina on tasaista. Lisää loput nesteestä syöttösuppiloon koneen
käydessä koko ajan.
Majoneesi
Laita kananmunat ja mausteet kulhoon, ja anna koneen käydä
m
uutamia sekunteja. Lisää öljy syöttösuppiloon tasaisena
nauhana koneen käydessä hiljalleen.
Hiivataikina
L
aita jauhot, rasva ja muut kuivat aineet kulhoon ja työstä seosta
m
uutamia sekunteja. Lisää neste syöttösuppiloon koneen
käydessä, ja jatka työstämistä kunnes taikina on tasaista ja
t
untuu kosketettaessa kimmoisalta - tähän menee aikaa noin 45-
6
0 sekuntia. Anna taikinan kohota, ja vaivaa sitten noin 10
sekuntia.
vispilä
Käytä ainoastaan kananmunanvalkuaisia ja kermaa. Vispilä ei
sovellu muuhun käyttöön. Varmista, ettei kulhossa tai vispilässä
ole likaa, rasvaa tai munankeltuaista vatkatessasi
munanvalkuaisia.
viipalointi- ja raastinterät
mitä leikkuuterillä voi tehdä.
viipalointiterä - viipaloi porkkanoita, perunoita, kaalia, kurkkua,
kesäkurpitsaa, punajuurta ja sipulia.
raastinterä - raastaa juustoa, porkkanaa, perunaa ja muita
samanrakenteisia ruokia.
terän pitimen asentaminen
1 Valitse haluttu terä ja sovita pitimeen leikkaava puoli
päällimmäiseksi.
●
Laita terän toinen pää astian reunan alle ja paina toinen pää
asentoon, johon se sopii vain yhdessä suunnassa .
leikkuuterien käyttö
raastinterä
Paloittele aineet sopiviksi syöttösuppiloon laittoa varten. Täytä
suppilo lähes täyteen ja paina painimella tehokkaasti koneen
ollessa käynnissä.
Pidemmät suikaleet voi pinota vaakasuoraan syöttösuppiloon
esim. porkkanat.
viipalointiterä
Jos on mahdollista, pilko raaka-aineet syöttösuppiloon sopiviksi.
Poista siemenkodat esim. omenoista ja paprikoista. Täytä
syöttösuppilo asettamalla raaka-aineet pystysuoraan. Niiden
korkeus tulisi olla hieman pienempi kuin syöttösuppilon.
Ruokapaininta käytettäessä, paina tehokkaasti koneen ollessa
käynnissä.
vinkkejä
●
Käytä tuoreita raaka-aineita.
●
Älä leikkaa ruoka-aineita liian pieniksi. Täytä syöttösuppilo
kohtuullisen täyteen, tämä estää aineksien luisumisen sivuille
koneen ollessa käynnissä.
●
Viipaloidessa tai raastettaessa: pystysuoraan asetettujen
aineksien on oltava lyhyempiä kuin vaakasuoraan asetettujen
aineksien.
●
Viipalointiterän käytön jälkeen jää aina pieni määrä aineksia
terään tai ruokaan.
27