Aeg-Electrolux BP831460SM Recipe book

Tyyppi
Recipe book

Tämä käsikirja sopii myös

FI UUNI RESEPTIKIRJA
AUTOMAATTISET OHJELMAT
Avustava ruoanvalmistus ruokalajit on
jaettu eri kategorioihin:
Porsas/Vasikka
Naudanliha/Riista/Lammas
Lintupaisti
•Kala
Kakku
Pizza/Piirakka/Leipä
Padat/Paistokset
Puolivalmisteet
AUTOMAATTISET OHJELMAT
Nämä kolme automaattista ohjelmaa ta-
kaavat mahdollisimman sopivat asetukset
kullekin lihatyypille ja muille ruokalajeille:
Lihaohjelmat toiminnolla Painoautoma-
tiikka ( Avustava ruoanvalmistus -valikol-
la) — Tämä toiminto laskee automaatti-
sesti paistoajan. Toiminnon käyttö edel-
lyttää, että syötät ruoka-aineksien pai-
non.
Lihaohjelmat toiminnolla Automaatti-
nen paistolämpömittari ( Avustava
ruoanvalmistus -valikolla) — Tämä toi-
minto laskee automaattisesti paistoa-
jan. Toiminnon käyttö edellyttää, että
syötät sisälämpötilan. Kun ohjelman ai-
ka loppuu, laitteesta kuuluu äänimerk-
kejä.
Reseptiautomatiikka ( Avustava ruoan-
valmistus -valikolla) — Tämä toiminto
käyttää esimääritettyjä valmistusarvoja.
Valmista ruoka valitsemalla sopiva re-
septi tästä kirjasta.
Painoautomatiikka -ruokalajit
Porsaanpaisti
Vasikanpaisti
Ruskistettu ja haudutettu liha
Riistapaisti
Lammaspaisti
Kana, kokonainen
Kalkkuna, kokonainen
Ankka, kokonainen
Hanhi, kokonainen
Automaattinen paistolämpömittari -
ruokalajit
Porsaanselkäpaisti
Paahtopaisti
Skandinavian paahtopaisti
Riistanselkäpaisti
Lammaspaisti, puolikypsä
Kalkkunapaisti
Kokonainen kala
PORSAS/VASIKKA
Porsaanpaisti
Asetukset:
Automaattinen paino. Painon asetusväli
1000 - 3000 g.
Valmistustapa:
Mausta liha haluamallasi tavalla ja aseta se
uunivuokaan. Lisää vettä tai muuta nestet-
tä. Nesteen tulee peittää vuoan pohja 20 -
40 mm:n syvyydeltä. Käännä paistia noin
30 minuutin jälkeen.
Kannatintaso: 1
Porsaanselkäpaisti
Asetukset:
Automaattinen paistolämpömittari, si-
sälämpötila 75 °C.
Valmistustapa:
Mausta liha haluamallasi tavalla, aseta
paistolämpömittari paikoilleen ja aseta li-
ha uunivuokaan.
Kannatintaso: 1
Porsaan potkapaisti
Ainekset:
1 kappale porsaan potkapaistia 0,8 - 1,2
kg
2 rkl öljyä
•1 tl suolaa
1 tl paprikaa
1/2 tl basilikaa
2
www.aeg.com
1 pieni tölkki viipaloituja sieniä (280 g)
keittovihanneksia (porkkana, purjo, sel-
leri, persilja)
vettä
Valmistustapa:
Leikkaa porsaan potkapaistin kuoreen viil-
toja. Sekoita öljy, suola, paprika ja basili-
ka, levitä seos paistin päälle. Aseta potka-
paisti paistovuokaan ja levitä sienet sen
päälle. Lisää keittovihannekset ja vesi.
Nesteen tulee peittää vuoan pohja 10 - 15
mm:n syvyydeltä. Käännä paistia noin 30
minuutin jälkeen.
Paistoaika: 160 minuuttia
–Kannatintaso: 1
Porsaan lapapaisti
Ainekset:
1,5 kg porsaan lapapaistia nahkoineen
suolaa
pippuria
2 rkl oliiviöljyä
150 g pieniksi siivuiksi viipaloitua selle-
riä
1 purjo, viipaloitu
1 pieni tölkki tomaattimurskaa (400 g)
•250 ml kermaa
2 kuorittua ja murskattua valkosipulin
kynttä
tuoretta rosmariinia ja timjamia
Valmistustapa:
Leikkaa nahkaan vinoneliöitä terävällä
veitsellä. Mausta suolalla ja pippurilla ja
ruskista joka puolelta oliiviöljyssä paistin-
pannussa. Poista liha tämän jälkeen pan-
nusta. Kuullota selleriä ja purjoa öljyssä
paistovuoassa, lisää tomaatit, kerma, val-
kosipulin kynnet, rosmariini ja timjami, se-
koita ainekset ja aseta porsaan lapapaisti
aineksien päälle. Aseta vuoka laitteeseen.
Paistoaika: 130 minuuttia
–Kannatintaso: 1
Vasikanpaisti
Asetukset:
Automaattinen paino. Painon asetusväli
1000 - 3000 g.
Valmistustapa:
Mausta liha haluamallasi tavalla ja aseta se
uunivuokaan. Lisää vettä tai muuta nestet-
tä. Nesteen tulee peittää vuoan pohja 10 -
20 mm:n syvyydeltä. Peitä kannella.
Kannatintaso: 1
Vasikan reisipaisti
Ainekset:
1 kappale vasikan reisipaistia 1,5 - 2 kg
4 viipaletta keittokinkkua
2 rkl öljyä
•1 tl suolaa
1 tl paprikaa
1/2 tl basilikaa
1 pieni tölkki viipaloituja sieniä (280 g)
keittovihanneksia (porkkana, purjo, sel-
leri, persilja)
vettä
Valmistustapa:
Leikkaa vasikan reisipaistiin pituussuun-
nassa 8 viiltoa joka puolelle. Leikkaa neljä
siivua keittokinkkua puoliksi ja aseta ne
viiltoihin. Sekoita öljy, suola, paprika ja ba-
silika ja levitä seos vasikan reisipaistin
päälle. Aseta vasikan reisipaisti paistovuo-
kaan ja levitä sienet sen päälle. Lisää keit-
tovihannekset ja vesi vasikan reisipaistiin.
Nesteen tulee peittää vuoan pohja 10 - 15
mm:n syvyydeltä. Käännä paistia noin 30
minuutin jälkeen.
Paistoaika: 160 minuuttia
Kannatintaso: 1
Ossobuco
Ainekset:
4 rkl voita ruskistukseen
4 vasikanleikettä, paksuus noin 3 - 4 cm
(leikattu poikittain luun kohdalta)
4 keskikokoista porkkanaa, pieniksi kuu-
tioiksi viipaloituna
4 varsiselleriä, pieniksi kuutioiksi viipa-
loituna
1 kg kypsiä tomaatteja - kuoritaan, lei-
kataan puoliksi, poistetaan sisus ja pil-
kotaan kuutioiksi
1 nippu pestyä ja silputtua persiljaa
4 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja kuorrutukseen
6 rkl oliiviöljyä
250 ml valkoviiniä
250 ml lihalientä
SUOMI
3
3 keskikokoista sipulia, jotka on kuorittu
ja pilkottu pieniksi paloiksi
3 kuorittua ja ohuiksi siivuiksi leikattua
valkosipulin kynttä
1/2 tl timjamia ja oreganoa
2 laakerinlehteä
2 mausteneilikkaa
suolaa, vasta murskattua mustapippuria
Valmistustapa:
Sulata 4 ruokalusikallista voita paisto-
vuoassa ja höyrytä siinä vihanneksia. Pois-
ta vihannekset paistovuoasta.
Pese vasikanleikkeet, kuivaa ja mausta ne.
Levitä niiden päälle lopuksi vehnäjauhoa.
Karista liika jauho pois. Kuumenna oliiviöl-
jy ja ruskista leikkeitä keskiteholla, kunnes
ne ovat kullanruskeat. Poista liha ja kaada
ylimääräinen oliiviöljy pois paistovuoasta.
Poista lihan nesteet ja lisää 250 ml viiniä,
aseta pannuun ja hauduta niitä jonkin ai-
kaa. Lisää 250 ml lihalientä, persilja, timja-
mi, oregano ja tomaattikuutiot. Mausta
suolalla ja pippurilla. Kiehauta uudelleen.
Aseta vihannekset paistovuokaan, aseta li-
ha niiden päälle ja kaada lopuksi kastike
lihan päälle. Peitä paistovuoka kannella ja
aseta vuoka laitteeseen.
Paistoaika: 120 minuuttia
–Kannatintaso: 1
Täytetty vasikanrinta
Ainekset:
•1 sämpylä
1 kananmuna
200 g jauhelihaa
suolaa, pippuria
1 sipuli, silputtu
hienonnettua persiljaa
1 kg vasikanrintaa (johon on leikattu tas-
ku)
keittovihanneksia (porkkana, purjo, sel-
leri, persilja)
50 g pekonia
•250 ml vettä
Valmistustapa:
Liota sämpylää vedessä ja purista sen jäl-
keen vesi pois. Sekoita sitten kananmuna,
jauheliha, suola, pippuri, silputtu sipuli ja
persilja.
Mausta vasikanrinta (johon on leikattu tas-
ku) ja täytä tasku lihatäytteellä. Ompele
aukko kiinni.
Aseta vasikanrinta paistovuokaan, lisää
keittovihannekset, pekoni ja vesi. Käännä
paisti noin 30 minuutin jälkeen.
Paistoaika: 100 minuuttia
Kannatintaso: 1
Lihamureke
Ainekset:
2 kuivaa sämpylää
1 sipuli
3 rkl silputtua persiljaa
750 g jauhelihaa (naudanlihan ja por-
saanlihan sekoitus)
2 kananmunaa
suolaa, pippuria ja paprikaa
100 g ohuita pekoniviipaleita
Valmistustapa:
Liota kuivia sämpylöitä vedessä ja purista
sen jälkeen vesi pois. Kuori sipuli ja silp-
pua se pieniin paloihin, höyrytä sitä ja li-
sää silputtu persilja.
Sekoita jauheliha, kananmunat, kostutetut
sämpylät ja sipuli. Mausta suolalla, pippu-
rilla ja paprikalla, aseta ainekset suorakul-
maiseen paistovuokaan ja levitä niiden
päälle pekonisiivut. Lisää hiukan vettä ja
aseta vuoka laitteeseen.
Paistoaika: 70 minuuttia
Kannatintaso: 1
Ruotsalainen juhlapaistos
Ainekset:
200 g kuivattuja luumuja
150 ml valkoviiniä
1,5 kg porsaanselkäpaistia tai vasikan-
selkää (ilman luita)
1 keskisuuri sipuli
•omena
suolaa, pippuria ja paprikaa
Valmistustapa:
Pehmennä luumuja valkoviinissä kahden
tunnin ajan. Huuhtele liha vedellä ja kui-
vaa se. Leikkaa lovia lihan alapuolelle ja
aseta yksi luumu jokaiseen loveen. Paina
luumut mahdollisimman syvälle lihaan.
Mausta liha ja aseta se uunivuokaan niin,
että luumuton puoli on ylöspäin. Kuori si-
pulit ja omena, leikkaa ne kahdeksaan
osaan ja aseta lihan ympärille. Sekoita luu-
mujen liotukseen käytetty valkoviini nel-
4
www.aeg.com
jänneslitraan vettä ja kaada seos lihan
päälle. Tarjoile krokettiperunoiden, peru-
napaistoksen, parsakaalin tai vastaavan li-
sukkeen kera.
Paistoaika: 60 minuuttia
–Kannatintaso: 1
NAUDANLIHA/RIISTA/
LAMMAS
Paahtopaisti
Asetukset:
Automaattinen paistolämpömittari. Si-
sälämpötilat:
•Raaka - 48 °C
Puolikypsä - 65 °C
•Kypsä - 70 °C
Valmistustapa:
Mausta liha haluamallasi tavalla, aseta
paistolämpömittari paikoilleen ja aseta li-
ha uunivuokaan.
–Kannatintaso: 1
Skandinavian paahtopaisti
Asetukset:
Automaattinen paistolämpömittari. Si-
sälämpötilat:
•Raaka - 50 °C
Puolikypsä - 65 °C
•Kypsä - 70 °C
Valmistustapa:
Mausta liha haluamallasi tavalla, aseta
paistolämpömittari paikoilleen ja aseta li-
ha uunivuokaan.
–Kannatintaso: 1
Haudutettu liha
Älä käytä tätä ohjelmaa valmis-
taessasi paahtopaistia tai selkää.
Asetukset:
Automaattinen paino. Painon asetusväli
1000 - 3000 g.
Valmistustapa:
Mausta liha haluamallasi tavalla ja aseta se
uunivuokaan. Lisää vettä tai muuta nestet-
tä. Nesteen tulee peittää vuoan pohja 10 -
20 mm:n syvyydeltä. Peitä kannella.
–Kannatintaso: 1
Marinoitu naudanpaisti
Marinadin valmistus:
1 l vettä
500 ml viinietikkaa
•2 tl suolaa
15 kokonaista pippuria
15 katajanmarjaa
5 laakerinlehteä
2 kourallista keittovihanneksia (porkka-
na, purjo, selleri, persilja)
Kiehauta ainekset ja anna niiden jääh-
tyä.
1,5 kg naudanpaistia
Kaada marinadi naudanpaistin päälle,
kunnes paisti on peittynyt. Jätä liha ma-
rinoitumaan 5 päiväksi.
Paistin ainekset:
suolaa
pippuria
keittovihanneksia marinadista
Valmistustapa:
Ota naudanpaisti pois marinadista ja kui-
vaa paistin pinta. Mausta suolalla ja pip-
purilla, ruskista kaikkia puolia paistovuoas-
sa ja lisää marinadin keittovihannekset.
Kaada hieman marinadia paistovuokaan
niin, että sen pohja täyttyy 10 - 15 mm:n
syvyydeltä. Peitä paistovuoka kannella ja
aseta vuoka laitteeseen.
Paistoaika: 150 minuuttia
Kannatintaso: 1
Riistanselkäpaisti
Asetukset:
Automaattinen paistolämpömittari. Si-
sälämpötila 70 °C.
Valmistustapa:
Mausta liha haluamallasi tavalla, aseta
paistolämpömittari paikoilleen ja aseta li-
ha uunivuokaan.
Kannatintaso: 1
Riistapaisti
Asetukset:
Automaattinen paino. Painon asetusväli
1000 - 3000 g.
Valmistustapa:
Mausta liha haluamallasi tavalla ja aseta se
uunivuokaan. Lisää vettä tai muuta nestet-
SUOMI
5
tä. Nesteen tulee peittää vuoan pohja 10 -
20 mm:n syvyydeltä. Peitä kannella.
–Kannatintaso: 1
Jänis
Ainekset:
•2 metsäjäniksen takaselkäkappaletta
6 katajanmarjaa (murskattu)
suolaa ja pippuria
30 g sulatettua voita
•125 ml ruokakermaa
keittovihanneksia (porkkana, purjo, sel-
leri, persilja)
Valmistustapa:
Hiero metsäjäniksen selkäkappaleisiin
murskattuja katajanmarjoja, suolaa ja pip-
puria ja voitele liha sulatetulla voilla.
Aseta metsäjäniksen kappaleet paistovuo-
kaan, kaada niiden päälle ruokakerma ja
lisää keittovihannekset.
Paistoaika: 35 minuuttia
–Kannatintaso: 1
Jänispata
Ainekset:
2 kpl metsäjänistä, 800 g/kpl
suolaa ja pippuria
2 rkl oliiviöljyä
2 paloiksi silputtua sipulia
50 g pekonikuutioita
2 rkl vehnäjauhoja
375 ml kanalientä
125 ml valkoviiniä
1 tl tuoretta timjamia
•125 ml kermaa
2 rkl Dijon-sinappia
Valmistustapa:
Paloittele jänikset 8 samankokoiseen
osaan, mausta suolalla ja pippurilla ja rus-
kista kaikilta puolilta paistovuoassa.
Poista jänispalat ja ruskista sipuli ja peko-
ni. Ripottele päälle jauhoa ja sekoita. Se-
koita kanaliemi, valkoviini ja timjami ja kie-
hauta.
Lisää kerma ja Dijon-sinappi, aseta liha ta-
kaisin vuokaan, peitä vuoka kannella ja
aseta vuoka laitteeseen.
Paistoaika: 90 minuuttia
–Kannatintaso: 1
Villisianpaisti
Marinadin valmistus:
1,5 l punaviiniä
150 g selleriä
150 g porkkanaa
2 sipulia
5 laakerinlehteä
5 mausteneilikkaa
2 kourallista keittovihanneksia (porkka-
na, purjo, selleri, persilja)
Kiehauta ainekset ja anna niiden jääh-
tyä.
1,5 kg villisianpaistia (lapaa)
Kaada marinadi paistin päälle, kunnes
se on peittynyt, ja jätä liha marinoitu-
maan 3 päiväksi.
Paistin ainekset:
suolaa
pippuria
keittovihanneksia marinadista
1 pieni tölkki kantarelleja
Valmistustapa:
Ota villisianpaisti pois marinadista ja kui-
vaa paisti. Mausta suolalla ja pippurilla,
ruskista kaikilta puolilta paistovuoassa. Li-
sää kantarellit ja osa marinadin keittovi-
hanneksista.
Kaada marinadi paistovuokaan niin, että
sen pohja täyttyy 10 - 15 mm:n syvyydeltä.
Peitä paistovuoka kannella ja aseta vuoka
laitteeseen.
Paistoaika: 140 minuuttia
Kannatintaso: 1
Lammaspaisti
Asetukset:
Automaattinen paino. Painon asetusväli
1000 - 3000 g.
Valmistustapa:
Mausta liha haluamallasi tavalla ja aseta se
uunivuokaan. Lisää vettä tai muuta nestet-
tä. Nesteen tulee peittää vuoan pohja 10 -
30 mm:n syvyydeltä. Peitä kannella.
Kannatintaso: 1
Lammaspaisti, puolikypsä
Asetukset:
Automaattinen paistolämpömittari. Si-
sälämpötila 70 °C.
6
www.aeg.com
Valmistustapa:
Mausta liha haluamallasi tavalla, aseta
paistolämpömittari paikoilleen ja aseta li-
ha uunivuokaan.
–Kannatintaso: 1
Lampaanreisi
Ainekset:
2,7 kg lampaanreittä
30 ml oliiviöljyä
suolaa
pippuria
3 valkosipulin kynttä
1 nippu tuoretta rosmariinia (tai 1 tl kui-
vattua rosmariinia)
vettä
Valmistustapa:
Pese lampaanreisi ja taputtele se kuivaksi,
pyörittele sitä oliiviöljyssä ja tee lihaan viil-
toja. Mausta suolalla ja pippurilla. Kuori
valkosipulin kynnet ja leikkaa se siivuiksi,
paina siivut yhdessä rosmariinin kanssa li-
hassa oleviin viiltoihin.
Aseta lampaanreisi pataan ja lisää vesi
niin, että sen pohja peittyy 10 - 15 mm:n
syvyydeltä. Käännä paistia noin 30 minuu-
tin kuluttua.
Paistoaika: 165 minuuttia
–Kannatintaso: 1
LINTUPAISTI
Kana, kokonainen
Asetukset:
Automaattinen paino. Painon asetusväli
900 - 2100 g.
Valmistustapa:
Aseta kana uunivuokaan ja mausta se ha-
luamallasi tavalla. Käännä lihaa 30 minuu-
tin kuluttua. Näytössä näkyy muistutus.
–Kannatintaso: 1
Kalkkuna, kokonainen
Asetukset:
Automaattinen paino. Painon asetusväli
1700 - 4700 g.
Valmistustapa:
Aseta kalkkuna uunivuokaan ja mausta se
haluamallasi tavalla. Käännä lihaa 30 mi-
nuutin kuluttua. Näytössä näkyy muistu-
tus.
Kannatintaso: 1
Ankka, kokonainen
Asetukset:
Automaattinen paino. Painon asetusväli
1500 - 3300 g.
Valmistustapa:
Aseta ankka uunivuokaan ja mausta se ha-
luamallasi tavalla. Käännä lihaa 30 minuu-
tin kuluttua. Näytössä näkyy muistutus.
Kannatintaso: 1
Hanhi, kokonainen
Asetukset:
Automaattinen paino. Painon asetusväli
2300 - 4700 g.
Valmistustapa:
Aseta hanhi uunivuokaan ja mausta se ha-
luamallasi tavalla. Käännä lihaa 30 minuu-
tin kuluttua. Näytössä näkyy muistutus.
Kannatintaso: 1
Kalkkunapaisti
Asetukset:
Automaattinen paistolämpömittari, si-
sälämpötila 75 °C.
Valmistustapa:
Mausta kalkkunan rintapala (luineen) halu-
amallasi tavalla, aseta paistolämpömittari
paikoilleen ja aseta liha uunivuokaan.
Kannatintaso: 1
Kanan koivet
Ainekset:
4 kanankoipea, 250 g/kpl
250 g ranskankermaa
125 ml kermaa
•1 tl suolaa
1 tl paprikamaustetta
1 tl currymaustetta
1/2 tl pippuria
250 g ohuita sieniviipaleita
20 g maissitärkkelystä
Valmistustapa:
SUOMI
7
Puhdista kanan koivet ja aseta ne pataan.
Sekoita muut ainekset keskenään ja kaada
sekoitus kanan- koipien päälle.
Paistoaika: 55 minuuttia
–Kannatintaso: 1
Kukkoa viinissä
Ainekset:
•1 kana
suolaa
pippuria
1 rkl vehnäjauhoja
50 g kirkastettua voita
500 ml valkoviiniä
500 ml kanalientä
4 rkl soijakastiketta
1/2 nippua persiljaa
•1 timjamin oksa
150 g pekonikuutioita
250 g herkkusieniä, jotka on puhdistettu
ja leikattu neljään osaan
12 kuorittua salottisipulia
2 kuorittua ja murskattua valkosipulin
kynttä
Valmistustapa:
Puhdista kana ja mausta se suolalla ja pip-
purilla, ripottele lopuksi päälle jauhoa.
Kuumenna sulatettu voi paistovuoassa,
ruskista kana joka puolelta. Kaada vuo-
kaan valkoviini, kanaliemi ja soijakastike ja
kiehauta.
Lisää persilja, timjami, pekonikuutiot, sie-
net, salottisipuli ja valkosipuli.
Kiehauta uudelleen, peitä kannella ja ase-
ta vuoka laitteeseen.
Paistoaika: 55 minuuttia
–Kannatintaso: 1
Appelsiiniankka
Ainekset:
1 ankka (1,6 – 2,0 kg)
suolaa
pippuria
3 kuorittua appelsiinia, joista on pois-
tettu siemenet ja jotka on leikattu pa-
loiksi.
•1/2 tl suolaa
2 appelsiinin mehu
150 ml sherryä
Valmistustapa:
Puhdista ankka, mausta se suolalla ja pip-
purilla ja hankaa siihen appelsiinin kuorta.
Täytä ankka appelsiinin paloilla, jotka on
höystetty suolalla. Ompele aukko kiinni.
Aseta ankka paistovuokaan niin, että sen
rintapuoli on alaspäin.
Purista appelsiineista mehu, sekoita se
sherryyn ja kaada seos ankan päälle.
Aseta ankka laitteeseen. Käännä 30 mi-
nuutin jälkeen (laitteesta kuuluu äänimerk-
ki).
Paistoaika: 90 minuuttia
Kannatintaso: 1
Täytetty kana
Ainekset:
1 kana, 1,2 kg (sisälmyksien kanssa)
1 rkl öljyä
•1 tl suolaa
1/4 tl paprikaa
50 g korppujauhoja
3 - 4 rkl maitoa
1 sipuli, silputtu
1 nippu persiljaa, silputtuna
20 g voita
1 kananmuna
suolaa ja pippuria
Valmistustapa:
Puhdista kana ja kuivaa se. Sekoita öljy,
suola ja paprikamauste ja levitä sekoitus
kanan päälle.
Täyte: Sekoita korppujauhot ja maito.
Aseta vuokaan silputtu sipuli, persilja ja
voi. Kuullota. Leikkaa sydän, maksa ja vat-
sa paloiksi. Lisää kananmuna. Sekoita
kaikki ainekset keskenään ja mausta suo-
lalla ja pippurilla.
Aseta kana paistovuokaan niin, että sen
rintapuoli on alaspäin. Aseta vuoka lait-
teeseen ja käännä liha 30 minuutin kulut-
tua. (Uunista kuuluu merkkiääni)
Paistoaika: 90 minuuttia
Kannatintaso: 1
KALA
Kokonainen kala
Asetukset:
8
www.aeg.com
Automaattinen paistolämpömittari, si-
sälämpötila 65 °C.
Valmistustapa:
Mausta kala haluamallasi tavalla, aseta
paistolämpömittari paikoilleen ja aseta li-
ha uunivuokaan.
–Kannatintaso: 1
Kalafile
Ainekset:
600 - 700 g haukea, kuhaa, lohta tai me-
ritaimenta
150 g juustoraastetta
•250 ml kermaa
50 g korppujauhoja
•1 tl rakuunaa
hienonnettua persiljaa
suolaa, pippuria
sitruunaa
•voita
Valmistustapa:
Ripottele kalafileiden päälle sitruuname-
hua ja jätä ne marinoitumaan joksikin ai-
kaa. Taputtele sitten liika mehu pois ta-
louspaperilla. Mausta kalafileet suolalla ja
pippurilla molemmilta puolilta. Aseta kala-
fileet sen jälkeen voideltuun uunivuokaan.
Sekoita juustoraaste, kerma, korppujau-
hot, rakuuna ja silputtu persilja. Levitä se-
koitus välittömästi kalafileiden päälle ja
aseta lopuksi pieniä voinokareita päälle.
Paistoaika: 35 minuuttia
–Kannatintaso: 2
Kuivattua turskaa
Ainekset:
800 g kuivattua turskaa
2 rkl oliiviöljyä
2 suurta sipulia
6 kuorittua valkosipulin kynttä
•2 purjoa
6 punaista paprikaa
1/2 tölkkiä tomaattimurskaa (200 g)
200 ml valkoviiniä
200 ml kirkasta kalalientä
pippuria, suolaa, timjamia, oreganoa
Valmistustapa:
Anna kuivan turskan liota nesteessä yön
yli. Valuta neste turskasta seuraavana päi-
vänä ja aseta kala pannuun raikkaan ve-
den kanssa. Aseta pannu liedelle ja kie-
hauta. Poista pannu liedeltä ja anna sen
jäähtyä.
Lisää pannuun oliiviöljyä ja kuumenna.
Kuori sipulit ja leikkaa ne hienoiksi siivuik-
si, purista valkosipulin kynsi, viipaloi purjo
ja pese. Aseta ainekset yhdessä kuumaan
öljyyn ja paista kevyesti. Poista paprikoista
siemenet ja leikkaa suikaleiksi. Aseta pa-
prikat pannuun yhdessä tomaattimurskan
kanssa.
Lisää valkoviini ja kalaliemi ja jätä hautu-
maan joksikin aikaa. Mausta pippurilla,
suolalla, timjamilla ja oreganolla. Jätä
hautumaan pannuun noin 15 minuutin
ajaksi.
Poista jäähtynyt turska pannusta ja kuivaa
talouspaperilla. Poista nahka, ruodot ja
evät. Leikkaa kala paloiksi ja aseta uuni-
vuokaan yhdessä vihannesten kanssa.
Paistoaika: 30 minuuttia
Kannatintaso: 1
Kalaa suolakuoressa
Ainekset:
kokonainen kala, noin 1,5 - 2 kg
2 hyvin pestyä sitruunaa
1 fenkolin mukula
4 oksaa tuoretta timjamia
3 kg karkeaa suolaa
Valmistustapa:
Puhdista kala ja hiero siihen kahden sit-
ruunan mehu.
Leikkaa fenkoli ohuiksi viipaleiksi ja täytä
kala fenkolilla ja tuoreilla timjamioksilla.
Laita puolet karkeasta suolasta uunivuo-
kaan ja aseta kala suolan päälle. Ripottele
loput suolasta kalan päälle ja purista kala
lujasti kokoon.
Paistoaika: 55 minuuttia
Kannatintaso: 1
Täytetty kalamari
Ainekset:
1 kg keskikokoinen mustekala, puhdis-
tettu
1 suuri sipuli
2 rkl oliiviöljyä
90 g keitettyä pitkäjyväistä riisiä
4 rkl pinjansiemeniä
SUOMI
9
4 rkl viinirypäleitä (rusinoita)
2 rkl silputtua persiljaa
suolaa, pippuria
yhden sitruunan mehu
4 rkl oliiviöljyä
150 ml viiniä
500 ml tomaattimehua
Valmistustapa:
Hiero mustekalaan reilusti suolaa ja huuh-
tele sitten juoksevan veden alla.
Kuori sipuli, silppua se pieniin osiin, lisää
kaksi ruokalusikallista oliiviöljyä ja kuullo-
ta, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää
pitkäjyväinen riisi, pinjansiemenet, viiniry-
päleet ja silputtu persilja sipuleihin. Maus-
ta suolalla, pippurilla ja yhden sitruunan
mehulla. Täytä mustekala löysästi sekoi-
tuksella, ompele aukko kiinni.
Laita neljä ruokalusikallista oliiviöljyä pais-
tovuokaan ja ruskista mustekalaa liedellä.
Lisää viini ja tomaattimehu.
Suojaa paistovuoka kannella ja aseta vuo-
ka laitteeseen.
Paistoaika: 60 minuuttia
–Kannatintaso: 1
Höyrykypsennetty kala
Ainekset:
400 g perunoita
2 nippua vihersipulia
2 valkosipulin kynttä
1 pieni tölkki tomaattimurskaa (400 g)
4 lohifileetä
yhden sitruunan mehu
suolaa ja pippuria
75 ml kasvislientä
50 ml valkoviiniä
1 oksa tuoretta rosmariinia
150 ml viiniä
1/2 nippua tuoretta timjamia
Valmistustapa:
Pese, kuori ja leikkaa perunat neljään
osaan. Keitä niitä suolavedessä 25 minuu-
tin ajan, valuta vesi ja leikkaa siivuiksi.
Pese vihersipulit ja leikkaa ohuiksi viipa-
leiksi. Kuori valkosipulin kynnet ja leikkaa
ne paloiksi. Sekoita sipulit ja valkosipuli
tomaattimurskaan.
Ripottele lohifileiden päälle sitruuname-
hua ja jätä marinoitumaan. Kuivaa ja
mausta suolalla ja pippurilla.
Sekoita vihannekset ja perunat ja aseta ne
voideltuun uunivuokaan. Mausta ja aseta
lohi päälle.
Kaada kasvisliemi ja valkoviini kalan pääl-
le. Ripottele lopuksi vuokaan rosmariinia
ja timjamia.
Paistoaika: 35 minuuttia
Kannatintaso: 2
Janssonin kiusaus
Ainekset:
8 - 10 perunaa
2 sipulia
125 g anjovisfileetä
300 ml kermaa
2 rkl korppujauhoja
pippuria
vasta silputtua timjamia
2 rkl voita
Valmistustapa:
Pese ja kuori perunat ja leikkaa ohuiksi vii-
paleiksi. Kuori sipulit ja leikkaa ne suika-
leiksi.
Voitele uunivuoka voilla. Aseta kolmasosa
perunoista ja sipuleista vuokaan. Aseta
niiden päälle puolet anjovisfileistä ja sitten
toinen kolmasosa sipuleista ja perunoista
anjovisten päälle. Aseta loput anjovisfileis-
tä vuokaan. Lisää sitten jäljelle jääneet si-
pulit ja perunat niin, että päällimmäisenä
on perunoita.
Ripottele päälle pippuria ja silputtua tim-
jamia.
Kaada anjovisliemi aineksien päälle ja li-
sää kerma. Ripottele päälle korppujauhoja
ja lisää pieniä voinokareita.
Paistoaika: 60 minuuttia
Kannatintaso: 3
KAKKU
Sitruunakakku
Taikinan ainekset:
250 g voita
200 g sokeria
1 pakkaus vaniljasokeria (noin 8 g)
1 ripaus suolaa
4 kananmunaa
150 g vehnäjauhoja
10
www.aeg.com
150 g maissijauhoja
1 teelusikallinen leivinjauhetta
2 sitruunan raastettu kuori
Kuorrutuksen ainekset:
125 ml sitruunamehua
100 g tomusokeria
Muu:
Kakkuvuoka, pituus 30 cm.
Margariinia vuoan voiteluun.
Korppujauhoja vuoan jauhotukseen.
Valmistustapa:
Vatkaa voi, sokeri, sitruunankuori, vanilja-
sokeri ja suola vaahdoksi. Lisää kananmu-
nat yksi kerrallaan ja vatkaa taas vaahdok-
si.
Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja pe-
runajauhoihin, lisää jauhoseos vaahtoon ja
sekoita.
Kaada taikina voideltuun ja korppujauho-
tettuun vuokaan, tasoita ja laita laittee-
seen.
Kun kakku on paistunut, sekoita sitruuna-
mehu ja tomusokeri. Kumoa kypsä kakku
alumiinifolion päälle.
Nosta alumiinifolion reunat kakun ympäril-
le siten, että kuorrutus ei valu pois. Pistele
kakkua puutikulla ja levitä kuorrutus kakun
päälle voitelusudilla. Anna kakun vetäytyä
jonkun aikaa.
Paistoaika: 75 minuuttia
–Kannatintaso: 1
Vaniljakakku
Ainekset:
5 kananmunaa
•340 g sokeria
100 g sulatettua voita
•360 g vehnäjauhoja
1 pakkaus leivinjauhetta (noin 15 g)
1 pakkaus vaniljasokeria (noin 8 g)
1 ripaus suolaa
200 ml kylmää vettä
Muu:
28 cm:n pyöreä irtopohjavuoka, pohja
leivinpaperilla.
Valmistustapa:
Vatkaa sokeri, kananmunat, vaniljasokeri
ja suola taikinakulhossa vaahdoksi 5 mi-
nuutin ajan. Lisää sen jälkeen sulatettu voi
taikinaan ja sekoita.
Lisää jauhot ja leivinjauhe vaahdotettuun
taikinaan ja sekoita.
Lisää kylmä vesi ja sekoita kaikki ainekset
hyvin. Kaada sekoitus vuokaan, tasoita ja
aseta vuoka laitteeseen.
Paistoaika: 55 minuuttia
Kannatintaso: 1
Pikkuleivät
Ainekset:
4 kananmunaa
2 rkl kuumaa vettä
50 g sokeria
1 pakkaus vaniljasokeria (noin 8 g)
1 ripaus suolaa
100 g sokeria
100 g vehnäjauhoja
100 g maissijauhoja
2 tl leivinjauhetta
Muu:
28 cm:n pyöreä irtopohjavuoka, pohja
leivinpaperilla.
Valmistustapa:
Erota kananmunan valkuaiset keltuaisista.
Vatkaa keltuaiset kuumaan veteen, lisää
50 g sokeria, vaniljasokeri ja suola. Vatkaa
munanvalkuaiset ja 100 g sokeria kovaksi
vaahdoksi.
Sekoita jauhot, perunajauhot ja leivinjau-
he keskenään siivilöiden.
Sekoita varoen valkuaiset ja keltuaiset yh-
teen. Sekoita jauhosekoitus sen jälkeen
varoen taikinaan. Kaada sekoitus vuokaan,
tasoita ja aseta vuoka laitteeseen.
Paistoaika: 30 minuuttia
Kannatintaso: 3
Juustokakku
Pohjan ainekset:
150 g vehnäjauhoja
70 g sokeria
1 pakkaus vaniljasokeria (noin 8 g)
1 kananmuna
70 g pehmeää voita
Juustotäytteen ainekset:
3 munanvalkuaista
50 g rusinoita
2 ruokalusikallista rommia
750 g vähärasvaista rahkaa
3 munankeltuaista
SUOMI
11
•200 g sokeria
yhden sitruunan mehu
200 g ranskankermaa
1 pakkaus vaniljan makuista vanukasjau-
hetta (40 g tai vastaava määrä jauhetta
vanukkaan valmistamiseen käyttäen 500
ml maitoa)
Muu:
Musta irtopohjainen vuoka 26 cm:n hal-
kaisijalla, voideltuna.
Valmistustapa:
Siivilöi jauhot kulhoon. Lisää muut aine-
kset ja sekoita käsikäyttöisellä vatkaimella.
Laita sekoitus jääkaappiin 2 tunniksi.
Levitä voidellun irtopohjavuoan pohjalle
noin 2/3 taikinasta ja pistele taikinaan rei-
kiä haarukalla.
Muodosta noin 3 cm korkea reuna lopusta
taikinasta.
Vatkaa munanvalkuaiset kovaksi vaahdoksi
käsikäyttöisellä vatkaimella. Pese rusinat,
anna niiden kuivua hyvin, pirskottele nii-
den päälle rommia ja jätä ne imeytymään.
Laita maitorahka, munankeltuaiset, sokeri,
sitruunamehu, ranskankerma ja vanukas-
jauhe kulhoon ja sekoita hyvin keskenään.
Sekoita lopuksi munanvalkuaisvaahto ja
rusinat rahkasekoitukseen varoen.
Paistoaika: 85 minuuttia
–Kannatintaso: 1
Hedelmäkakku
Ainekset:
200 g voita
•200 g sokeria
1 pakkaus vaniljasokeria (noin 8 g)
1 ripaus suolaa
3 kananmunaa
•300 g vehnäjauhoja
1/2 pakkaus leivinjauhetta (noin 8 g)
125 g korintteja
125 g rusinoita
60 g mantelirouhetta
60 g sokeroitua sitruunan kuorta tai ap-
pelsiinin kuorta
60 g sokeroituja kirsikan paloja
70 g kuorittuja manteleita
Muu:
Musta irtopohjainen kakkuvuoka, hal-
kaisija 24 cm.
Margariinia vuoan voiteluun.
Korppujauhoja vuoan jauhotukseen.
Valmistustapa:
Vatkaa voi, sokeri, vaniljasokeri ja suola
vaahdoksi. Lisää kananmunat yksi kerral-
laan ja vatkaa taas vaahdoksi. Sekoita lei-
vinjauhe vehnäjauhoihin, lisää jauhoseos
vaahtoon ja sekoita.
Sekoita taikinaan myös hedelmäpalat.
Laita sekoitus voideltuun ja jauhotettuun
vuokaan ja vedä sitä hiukan korkeammalle
reunoista. Koristele kakun reunat ja keski-
kohta kokonaisilla kuorituilla manteleilla.
Laita kakku laitteeseen.
Paistoaika: 100 minuuttia
Kannatintaso: 1
Muropiirakka
Taikinan ainekset:
375 g vehnäjauhoja
20 g hiivaa
150 ml haaleaa maitoa
60 g sokeria
1 ripaus suolaa
2 munankeltuaista
75 g pehmeää voita
Murotaikinan ainekset:
200 g sokeria
200 g voita
1 teelusikallinen kanelia
350 g vehnäjauhoja
50 g pähkinärouhetta
30 g sulatettua voita
Valmistustapa:
Siivilöi jauhot taikinakulhoon, muodosta
jauhojen keskelle kuoppa. Murustele hiiva
ja laita syvennykseen. Vaivaa maidon ja
pienen jauhomäärän kanssa reunoilta, pei-
tä jauhoilla ja anna kohota lämpimässä
kunnes taikinan päälle ripoteltu jauho al-
kaa halkeilla.
Lisää sokeri, munankeltuaiset, voi ja suola
jauhojen reunoille. Vaivaa kaikki ainekset
notkeaksi taikinaksi.
Jätä taikina nousemaan lämpimään paik-
kaan, kunnes se on noussut kaksinkertai-
seksi. Kauli sitten taikina ja aseta se voi-
deltuun vuokaan ja anna sen kohota vielä
lisää.
Lisää kulhoon sokeri, voi ja kaneli ja sekoi-
ta.
Lisää jauhot ja pähkinät ja vatkaa taikinaa
niin, että siitä muodostuu murotäyte.
12
www.aeg.com
Levitä voi kohotettuun taikinaan ja levitä
murotäyte tasaisesti.
Paistoaika: 35 minuuttia
–Kannatintaso: 3
Pullapitko
Taikinan ainekset:
•750 g vehnäjauhoja
30 g hiivaa
400 ml maitoa
10 g sokeria
•15 g suolaa
1 kananmuna
100 g pehmeää voita
Kuorrutuksen ainekset:
1 munankeltuainen
hiukan maitoa
Valmistustapa:
Siivilöi jauhot taikinakulhoon, muodosta
jauhojen keskelle kuoppa. Murustele hiiva
syvennykseen. Vaivaa maidon, pienen so-
kerimäärän ja pienen jauhomäärän kanssa
reunoilta, jauhota ja anna nousta lämpi-
mässä kunnes taikinan päälle ripoteltu
jauho alkaa halkeilla.
Lisää loput sokerista, suola, kananmuna ja
voi jauhojen reunalle. Vaivaa kaikki aine-
kset notkeaksi taikinaksi.
Jätä taikina nousemaan lämpimään paik-
kaan, kunnes se on noussut kaksinkertai-
seksi.
Jaa taikina kolmeen samankokoiseen
osaan, ja muodosta niistä pitkät taikina-
kappaleet. Muodosta kappaleista letti.
Peitä pitko ja anna nousta puoli tuntia. Le-
vitä päälle munankeltuaisen ja maidon se-
koitusta ja aseta laitteeseen.
Paistoaika: 50 minuuttia
–Kannatintaso: 3
Pähkinäpitko
Taikinan ainekset:
•650 g vehnäjauhoja
20 g hiivaa
200 ml maitoa
40 g sokeria
•5 g suolaa
5 munankeltuaista
200 g pehmeää voita
Täytteen ainekset:
250 g pähkinärouhetta
20 g korppujauhoja
1 teelusikallinen jauhettua inkivääriä
50 ml maitoa
60 g hunajaa
30 g sulatettua voita
•20 ml rommia
Kuorrutuksen ainekset:
1 munankeltuainen
hiukan maitoa
50 g mantelilastuja
Valmistustapa:
Siivilöi jauhot taikinakulhoon, muodosta
jauhojen keskelle kuoppa. Murustele hiiva
syvennykseen. Vaivaa maidon, pienen so-
kerimäärän ja jauhojen kanssa reunoilta,
peitä jauhoilla ja anna kohota lämpimässä
kunnes taikinan päälle ripoteltu jauho al-
kaa halkeilla.
Lisää loput sokerista jauhojen reunalle.
Vaivaa kaikki ainekset notkeaksi taikinaksi.
Jätä taikina nousemaan lämpimään paik-
kaan, kunnes se on noussut kaksinkertai-
seksi.
Valmista täyte sekoittamalla kaikki aine-
kset keskenään. Jaa taikina kolmeen sa-
mankokoiseen osaan ja tee niistä pitkiä
suorakulmioita. Levitä kolmasosa täyttees-
tä jokaiseen suorakulmioon ja rullaa taiki-
napalat.
Tee kolmesta taikinapalasta letti. Levitä
päälle munankeltuaisen ja maidon sekoi-
tusta ja ripottele lopuksi mantelin lastuja.
Paistoaika: 55 minuuttia
Kannatintaso: 3
Maustekakku
Pohjan ainekset:
500 g vehnäjauhoja
1 pieni pakkaus kuivahiivaa (8 g kuivahii-
vaa tai 42 g tuorehiivaa)
80 g tomusokeria
150 g voita
3 kananmunaa
•2 tl suolaa
•150 ml maitoa
70 g rusinoita (liota 20 ml:iin kirsikkavii-
naa tuntia aikaisemmin)
Kuorrutuksen ainekset:
50 g kokonaisia kuorittuja manteleita
SUOMI
13
Valmistustapa:
Laita jauhot, kuivahiiva, tomusokeri, voi,
kananmunat, suola ja maito kulhoon ja
vaivaa tasainen hiivataikina. Peitä kulhossa
oleva taikina ja anna sen nousta yhden
tunnin ajan.
Sekoita kostutetut rusinat taikinaan käsin.
Aseta mantelit yksittäin voidellun ja jauho-
tetun renkaan muotoisen kakkuvuoan sy-
vennyksiin.
Muodosta taikinasta makkaran muotoinen
pala ja aseta se vuokaan. Peitä vuoka ja
anna nousta noin 45 minuutin ajan.
Paistoaika: 60 minuuttia
–Kannatintaso: 1
Savariinikakku
Taikinan ainekset:
•350 g vehnäjauhoja
1 pieni pakkaus kuivahiivaa (8 g kuivahii-
vaa tai 42 g tuorehiivaa)
75 g sokeria
100 g voita
5 munankeltuaista
•1/2 tl suolaa
1 pakkaus vaniljasokeria (noin 8 g)
125 ml maitoa
Kypsennyksen jälkeen:
•375 ml vettä
•200 g sokeria
100 ml luumulikööriä tai 100 ml appel-
siinilikööriä
Valmistustapa:
Laita jauhot, kuivahiiva, sokeri, voi, kanan-
munan keltuaiset, suola, vaniljasokeri ja
maito kulhoon ja vaivaa tasainen hiivatai-
kina. Peitä kulhossa oleva taikina ja anna
sen nousta yhden tunnin ajan. Aseta taiki-
na voideltuun rengasmuotoiseen kakku-
vuokaan ja peitä vuoka, anna nousta 45
minuutin ajan.
Paistoaika: 35 minuuttia
–Kannatintaso: 1
Kypsennyksen jälkeen:
Kiehauta vesi ja sokeri, anna seoksen jääh-
tyä.
Lisää luumu- tai appelsiinilikööri sokerive-
teen ja sekoita.
Kun kakku on jäähtynyt, tee siihen reikiä
puisella tikulla ja anna sekoituksen imey-
tyä kakkuun tasaisesti.
Suklaaneliöt
Ainekset:
250 g tavallista suklaata
250 g voita
375 g sokeria
2 pakkaus vaniljasokeria (noin 16 g)
1 ripaus suolaa
5 rkl vettä
5 kananmunaa
375 g saksanpähkinöitä
250 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Valmistustapa:
Paloittele suklaa suuriin osiin ja anna sen
sulaa vesihauteessa.
Sekoita voi, sokeri, vaniljasokeri, suola ja
vesi vaahdoksi ja lisää kananmunat sekä
sulanut suklaa.
Rouhi saksanpähkinät, sekoita ne jauhoi-
hin ja leivinjauheeseen, ja sekoita seos
suklaataikinaan.
Laita syvään uunivuokaan leivinpaperi, ja
tasoita taikina tasaisesti sen päälle.
Paistoaika: 50 minuuttia
Kannatintaso: 3
Kypsennyksen jälkeen:
Anna jäähtyä, poista leivinpaperi ja leikkaa
kakku kuution muotoisiksi paloiksi.
Muffinssit
Ainekset:
150 g voita
150 g sokeria
1 pakkaus vaniljasokeria (noin 8 g)
1 ripaus suolaa
yhden hyvin pestyn sitruunan kuori
2 kananmunaa
50 ml maitoa
25 g maissijauhoja
225 g vehnäjauhoja
10 g leivinjauhetta
1 pakkaus happamia kirsikoita (375 g)
225 g suklaalastuja
Muu:
Paperivuokia, halkaisija noin 7 cm
Valmistustapa:
14
www.aeg.com
Vatkaa voi, sokeri, vaniljasokeri, suola ja
hyvin pestyn sitruunan kuori vaahdoksi. Li-
sää kananmunat voimakkaasti sekoittaen.
Sekoita perunajauhot, vehnäjauhot ja lei-
vinjauhe ja lisää taikinaan maidon kanssa.
Valuta kirsikat ja lisää ne taikinaan suklaa-
lastujen kanssa.
Annostele taikina paperivuokiin, laita
vuoat pellille ja pelti laitteeseen. Käytä
muffin-uunivuokaa, jos saatavilla.
Paistoaika: 40 minuuttia
–Kannatintaso: 3
Omenapiiras
Ainekset:
2 levyä lehti- tai voitaikinaa (kaulitaan
suorakulmioksi)
50 g hasselpähkinärouhetta
1,2 kg omenia
3 kananmunaa
•300 ml kermaa
70 g sokeria
Valmistustapa:
Levitä lehtitaikina hyvin voideltuun vuo-
kaan ja tee pohjaan haarukalla reikiä. Levi-
tä hasselpähkinät tasaisesti taikinan pääl-
le. Kuori omenat, poista siemenkodat ja
leikkaa 12 viipaleeseen. Levitä viipaleet ta-
saisesti taikinapohjan päälle. Sekoita ka-
nanmunat, kerma, sokeri ja vaniljasokeri
hyvin keskenään ja kaada seos omenoi-
den päälle.
Paistoaika: 45 minuuttia
–Kannatintaso: 2
Porkkanakakku (versio 1)
Taikinan ainekset:
150 ml auringonkukkaöljyä
100 g fariinisokeria
2 kananmunaa
75 g siirappia
•175 g vehnäjauhoja
1 teelusikallinen kanelia
1/2 tl jauhettua inkivääriä
1 tl leivinjauhetta
200 g hienoa porkkanaraastetta
75 g rusinoita
25 g rouhittua kookospähkinää
Täytteen ainekset:
50 g voita
•150 g tuorejuustoa
40 g raesokeria
hasselpähkinärouhetta
Muu:
Pyöreä irtopohjainen vuoka 22 cm:n
halkaisijalla, voideltuna.
Valmistustapa:
Sekoita auringonkukkaöljy, fariinisokeri,
kananmunat ja siirappi vaahdoksi. Sekoita
taikinaan muut ainekset.
Laita seos voideltuun uunivuokaan.
Paistoaika: 55 minuuttia
Kannatintaso: 3
Kypsennyksen jälkeen:
Sekoita voi, tuorejuusto ja raesokeri (lisää
tarvittaessa hiukan maitoa juoksevuuden
parantamiseksi).
Levitä seos jäähtyneen kakun päälle ja ri-
pottele pinnalle hasselpähkinärouhetta.
Porkkanakakku (versio 2 — sveitsi-
läinen resepti)
Taikinan ainekset:
4 munanvalkuainen
1 ripaus suolaa
80 g tomusokeria
120 g sokeria
200 g hienoa porkkanaraastetta
200 g hienoksi jauhettuja manteleita
1 sitruuna, mehu ja raastettu kuori
1 rkl kirsikkalikööriä
1/2 tl kanelia
60 g vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
Täytteen ainekset:
150 g tomusokeria
1 rkl kirsikkalikööriä
12 marsipaaniporkkanaa koristeeksi
hasselpähkinärouhetta
Muu:
Kakkuvuoka, jossa on irtoava pohja ja
jonka halkaisija on 26 cm, voideltu ja
pohjustettu leivinpaperilla.
Valmistustapa:
Vatkaa munanvalkuaisia suolan kera, kun-
nes siitä muodostuu vaahtoa. Lisää tomus-
okeri ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Sekoita
munankeltuaiset ja sokeri kermaan ja lisää
muut ainekset. Lisää neljännes munanval-
kuaisvaahdosta munankeltuaisiin ja sekoi-
SUOMI
15
ta sekaan loput munanvalkuaisvaahdosta
varoen. Kaada taikina valmisteltuun vuo-
kaan ja tasoita.
Paistoaika: 55 minuuttia
–Kannatintaso: 3
Kypsennyksen jälkeen:
Anna kakun jäähtyä. Suosittelemme, että
valmistustoimenpiteet suoritetaan 1-2 päi-
vää etukäteen ja että taikina säilytetään
jääkaapissa peitettynä. Valmista kuorrutus
sekoittamalla tomusokeri kirsikkalikööriin.
Lisää tarvittaessa vettä. Peitä kakku kuor-
rutteella ja koristele marsipaaniporkka-
noilla.
Mantelikakku
Taikinan ainekset:
5 kananmunaa
•200 g sokeria
100 g marsipaania
200 ml oliiviöljyä
•450 g vehnäjauhoja
1 rkl kanelia
1 pakkaus leivinjauhetta (noin 15 g)
50 g pistaasirouhetta
125 g mantelirouhetta
300 ml maitoa
Täytteen ainekset:
200 g aprikoosihilloa
5 rkl tomusokeria
1 teelusikallinen kanelia
2 rkl kuumaa vettä
mantelilastuja
Muu:
Pyöreä kakkuvuoka 28 cm:n halkaisijalla
ja irtopohjalla
Valmistustapa:
Vatkaa kananmunat, sokeri ja marsipaani
vaahdoksi 5 minuutin ajan. Lisää hitaasti
oliiviöljyä kananmunaseokseen.
Siivilöi jauhot, kaneli ja leivinjauhe kul-
hoon, sekoita jauhoihin pistaasirouhe ja
mantelirouhe. Lisää jauhoseos varoen ka-
nanmunaseokseen maidon kanssa.
Levitä vuokaan korppujauhoja ja kaada
taikina vuokaan.
Paistoaika: 70 minuuttia
–Kannatintaso: 2
Kypsennyksen jälkeen:
Kuumenna aprikoosihillo ja levitä kakun
päälle pensselillä. Anna jäähtyä. Sekoita
tomusokeri, kaneli ja kuuma vesi. Levitä
kuorrutus kakun päälle. Ripottele kakun
kuorrutuksen päälle välittömästi manteli-
lastuja.
Hedelmäpiiras
Taikinan ainekset:
200 g vehnäjauhoja
1 ripaus suolaa
125 g voita
1 kananmuna
50 g sokeria
50 ml kylmää vettä
Täytteen ainekset:
Vuodenajan hedelmiä (400 g omenia,
persikoita, happamia kirsikoita, jne.)
90 g mantelirouhetta
2 kananmunaa
100 g sokeria
90 g pehmeää voita
Muu:
Voideltu uunivuoka, jonka halkaisija on
28 cm.
Valmistustapa:
Siivilöi jauhot kulhoon, sekoita suola ja voi
nokareina jauhoihin. Lisää kananmunat,
sokeri ja kylmä vesi ja vaivaa seoksesta tai-
kina.
Anna taikinan jäähtyä jääkaapissa 2 tuntia.
Kaaviloi jäähtynyt taikina, levitä voideltuun
piirasvuokaan ja pistele haarukalla reikiä.
Puhdista hedelmät, poista siemenet. Leik-
kaa ne pieniksi siivuiksi tai paloiksi ja aseta
taikinan päälle. Sekoita mantelit, kanan-
munat, sokeri ja pehmeä voi kulhossa.
Aseta seos hedelmien päälle ja tasoita.
Paistoaika: 50 minuuttia
Kannatintaso: 1
Isoäidin omenakakku
Ainekset:
250 g voita
250 g sokeria
1 pakkaus vaniljasokeria (noin 8 g)
1 ripaus suolaa
100 g marsipaania
5 kananmunaa
500 g vehnäjauhoja
1 pakkaus leivinjauhetta (noin 15 g)
16
www.aeg.com
1 pakkaus piparkakkumausteita (noin 20
g)
50 g kaakaojauhetta
150 ml punaviiniä
1,2 kg omenia
Valmistustapa:
Sekoita voi, sokeri, vaniljasokeri ja suola
kulhossa vaahtomaiseksi. Lisää marsipaani
pieninä paloina ja vatkaa vaahto tasaisek-
si. Lisää kananmunat yksi kerrallaan ja vat-
kaa vaahdoksi. Lisää vehnäjauhot, leivin-
jauhe, piparkakkumauste ja kaakaojauhe
taikinaan. Sekoita sekaan punaviini. Aseta
taikina leivinpaperin päälle korkeareunai-
seen uunivuokaan ja tasoita se. Kuori ja
poista omenan siemenet ja leikkaa ne 0,5
cm paksuisiksi viipaleiksi. Luumusose:
Aseta viipaleet taikinan päälle ja täytä luu-
musosetta kohtiin, joista siemenet pois-
tettiin. Aseta vuoka laitteeseen.
Paistoaika: 50 minuuttia
–Kannatintaso: 3
Anna jäähtyä kypsymisen jälkeen ja
poista leivinpaperi.
Kuorrutus:
250 ml omenamehua
1 pussillinen kirkasta kakkukuorrutusta
Anna jäähtyä kypsymisen jälkeen ja
poista leivinpaperi.
Valmista kuorrutus sekoittamalla omena-
mehu ja kakkukuorrutus ja sivele se kakun
päälle.
PIZZA/PIIRAKKA/LEIPÄ
Pizza
Taikinan ainekset:
14 g hiivaa
•200 ml vettä
•300 g vehnäjauhoja
•3 g suolaa
1 rkl öljyä
Täytteen ainekset:
1/2 pieni tölkki tomaattimurskaa (200 g)
200 g raastettua juustoa
100 g salamia
100 g keittokinkkua
150 g sieniä (säilyke)
150 g fetajuustoa
oreganoa
Muu:
Uunipelti, voideltu
Valmistustapa:
Murenna hiiva kulhossa ja liota se veteen.
Lisää kulhoon öljy sekä jauhot, joihin olet
sekoittanut suolan.
Vaivaa taikinaa, kunnes se on notkeaa ja
irtoaa hyvin kulhon reunoista. Anna taiki-
nan nousta lämpimässä paikassa kaksin-
kertaiseksi.
Kauli taikina ja aseta se voidellun uunipel-
lin päälle. Tee pohjaan reikiä haarukalla.
Lisää täytteen ainekset taikinan päälle an-
netussa järjestyksessä.
Paistoaika: 25 minuuttia
Kannatintasot: 1
Sipulipiiras
Taikinan ainekset:
300 g vehnäjauhoja
20 g hiivaa
•125 ml maitoa
1 kananmuna
50 g voita
•3 g suolaa
Täytteen ainekset:
750 g sipulia
250 g pekonia
3 kananmunaa
250 g ranskankermaa
•125 ml maitoa
•1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
Valmistustapa:
Siivilöi jauhot taikinakulhoon, muodosta
jauhojen keskelle kuoppa.
Leikkaa hiiva paloiksi, aseta palaset kuop-
paan, sekoita maidon kanssa ja lisää hiu-
kan jauhoja reunoilta. Ripottele jauhoja
päälle, anna nousta lämpimässä paikassa,
kunnes taikinan pinnassa näkyy halkeamia.
Aseta kananmuna ja voi jauhojen reunoil-
le. Vaivaa kaikki ainekset notkeaksi taiki-
naksi.
Jätä taikina nousemaan lämpimään paik-
kaan, kunnes se on noussut kaksinkertai-
seksi.
Kuori ja pilko sillä aikaa sipulit ja leikkaa
ne ohuiksi viipaleiksi.
Leikkaa pekoni kuutioiksi ja paista niitä ke-
vyesti sipulin kera niitä kuitenkaan ruskis-
tamatta. Anna jäähtyä.
SUOMI
17
Levitä taikina voideltuun vuokaan, tee
haarukalla pohjaan reikiä ja paina taikinan
reunat ylös. Jätä taikina taas nousemaan.
Sekoita kananmunat, ranskankerma, mai-
to, suola ja pippuri. Levitä jäähtyneet sipu-
lit ja pekoni taikinan päälle. Lisää päälle
valmistettu seos ja tasoita.
Paistoaika: 45 minuuttia
–Kannatintasot: 1
Kinkkupiiras
Taikinan ainekset:
•200 g vehnäjauhoja
2 kananmunaa
100 g voita
•1/2 tl suolaa
vähän pippuria
1 ripaus muskottipähkinää
Täytteen ainekset:
150 g juustoraastetta
200 g keittokinkkua tai vähärasvaista
pekonia
2 kananmunaa
•250 ml ruokakermaa
suolaa, pippuria ja muskottipähkinää
Muu:
Musta uunivuoka, voideltu, halkaisija 28
cm
Valmistustapa:
Sekoita jauhot, voi, kananmunat ja maus-
teet kulhossa tasaiseksi taikinaksi. Aseta
taikina jääkaappiin muutamaksi tunniksi.
Kauli taikina ja aseta se voideltuun uuni-
vuokaan. Tee pohjaan haarukalla reikiä.
Levitä pekoni taikinapohjan päälle.
Valmista täyte sekoittamalla kananmunat,
ranskankerma ja mausteet. Lisää juusto.
Levitä täyte pekonin päälle.
Paistoaika: 40 minuuttia
–Kannatintasot: 1
Vuohenjuustopiirakka
Taikinan ainekset:
•125 g vehnäjauhoja
60 ml oliiviöljyä
1 ripaus suolaa
3 - 4 rkl kylmää vettä
Täytteen ainekset:
1 rkl oliiviöljyä
2 sipulia
suolaa ja pippuria
1 tlk silputtua timjamia
125 g ricotta-juustoa
100 g vuohenjuustoa
2 rkl oliiveja
1 kananmuna
60 ml kermaa
Muu:
Musta uunivuoka, voideltu, halkaisija 28
cm
Valmistustapa:
Sekoita vehnäjauhot, oliiviöljy ja suola kul-
hossa, kunnes seos muistuttaa korppujau-
hoja. Lisää vesi ja vaivaa seos taikinaksi.
Aseta taikina jääkaappiin muutamaksi tun-
niksi.
Kauli taikina ja aseta se voideltuun uuni-
vuokaan. Tee pohjaan haarukalla reikiä.
Laita vuokaan 1 ruokalusikallinen oliiviöl-
jyä. Kuori ja leikkaa sipulit ohuiksi renkaik-
si ja kuullota öljyssä noin 30 minuuttia pei-
tettynä. Mausta suolalla ja pippurilla ja se-
koita joukkoon 1/2 teelusikallista silputtua
persiljaa.
Anna sipulien jäähtyä ja levitä ne sen jäl-
keen taikinan päälle.
Levitä taikinan päälle ricotta- ja vuohen-
juusto ja lisää oliivit. Ripottele päälle 1/2
teelusikallista silputtua timjamia.
Sekoita kananmunat ja ranskankerma täy-
tettä varten. Levitä täyte taikinapohjan
päälle.
Paistoaika: 45 minuuttia
Kannatintasot: 1
Juustotorttu
Ainekset:
1,5 levyä lehti- tai voitaikinaa (kaulitaan
suorakulmioksi)
500 g juustoraastetta
200 ml kermaa
•100 ml maitoa
4 kananmunaa
suolaa, pippuria ja muskottipähkinää
Valmistustapa:
Aseta taikina hyvin voideltuun uunivuo-
kaan. Pistele taikinaan reikiä haarukalla.
Levitä juusto tasaisesti taikinapohjan pääl-
le. Sekoita kerma, maito ja kananmunat.
Mausta suolalla, pippurilla ja muskottipäh-
18
www.aeg.com
kinällä. Sekoita hyvin ja kaada seos juus-
ton päälle.
Paistoaika: 40 minuuttia
–Kannatintasot: 2
Juustopiiras
Ainekset:
400 g fetajuustoa
2 kananmunaa
3 rkl silputtua persiljaa
mustapippuria
80 ml oliiviöljyä
375 g filotaikinaa
Valmistustapa:
Sekoita fetajuusto, kananmunat, persilja ja
pippuri keskenään. Peitä filotaikina kos-
tealla liinalla, jotta se ei kuivuisi. Aseta 4
levyä toistensa päälle ja levitä jokaiselle
levylle hiukan öljyä.
Leikkaa taikinasta neljä noin 7 cm:n pituis-
ta palaa.
Laita 2 kukkuraista ruokalusikkaa fetajuus-
toseosta jokaisen palan kulmaan ja taita
vinosti kolmioksi.
Aseta taikina ylösalaisin uunivuokaan ja
voitele öljyllä.
Paistoaika: 25 minuuttia
–Kannatintasot: 3
Vehnäleipä
Ainekset:
1000 g vehnäjauhoja
40 g tuorehiivaa tai 20 g kuivahiivaa
650 ml maitoa
•15 g suolaa
Muu:
Leivinpelti, joka on voideltu tai vuorattu
leivinpaperilla.
Valmistustapa:
Laita jauhot ja suola isoon taikinakulhoon.
Liuota hiiva haaleaan maitoon ja lisää mai-
to jauhoihin. Vaivaa kaikki ainekset notke-
aksi taikinaksi. Jauhojen laadusta riippuen
taikinaan voi olla tarpeen lisätä hiukan
maitoa sopivan notkeuden saavuttamisek-
si.
Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
Leikkaa taikina kahteen osaan, muodosta
niistä kaksi pitkää leipää ja aseta ne pellil-
le, joka on voideltu tai peitetty leivinpape-
rilla.
Anna leipien kohota uudelleen kaksinker-
taiseksi.
Sirottele leipien pinnalle jauhoja ennen
paistamista ja leikkaa leipiin terävällä veit-
sellä 3 - 4 vähintään 1 cm:n syvyistä viiltoa
vinosti ristiin.
Paistoaika: 55 minuuttia
Kannatintasot: 2
Höyryuunit: lisää 200 ml vettä vesiloke-
roon
Maalaisleipä
Ainekset:
500 g vehnäjauhoja
250 g ruisjauhoja
•15 g suolaa
1 pieni pakkaus kuivahiivaa
•250 ml vettä
•250 ml maitoa
Muu:
Leivinpelti, joka on voideltu tai vuorattu
leivinpaperilla.
Valmistustapa:
Sekoita vehnäjauhot, ruisjauhot, suola ja
kuivahiiva suuressa kulhossa.
Sekoita vesi, maito ja suola. Lisää jauhot.
Vaivaa kaikki ainekset notkeaksi taikinaksi.
Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
Muodosta taikinasta pitkä leipä ja aseta se
pellille, joka on voideltu tai vuorattu leivin-
paperilla.
Anna leivän kohota uudelleen puolta
isommaksi. Ripottele päälle hiukan jauho-
ja ennen leivän asettamista uuniin.
Paistoaika: 60 minuuttia
Kannatintasot: 2
Höyryuunit: lisää 300 ml vettä vesiloke-
roon
Pierogi (piiraat) (30 pientä piirasta)
Taikinan ainekset:
250 g spelttijauhoja
250 g voita
250 g vähärasvaista rahkaa
suolaa
Täytteen ainekset:
1 pieni valkokaalinpää (400 g)
50 g pekonia
2 rkl sulatettua voita
SUOMI
19
suolaa, pippuria ja muskottipähkinää
3 rkl ruokakermaa
2 kananmunaa
Muu:
Leivinpaperilla suojattu uunipelti.
Valmistustapa:
Vaivaa spelttijauhot, voi, vähärasvainen
rahka ja hiukan suolaa taikinaksi. Aseta tai-
kina jääkaappiin.
Leikkaa valkokaali ohuiksi suikaleiksi. Leik-
kaa pekoni kuutioiksi ja paista sitä kirkas-
tetussa voissa. Lisää kaali ja paista, kunnes
kaali on pehmeää. Mausta suolalla, pippu-
rilla ja muskottipähkinällä. Lisää ruokaker-
ma.
Hauduta, kunnes kaikki neste on haihtu-
nut.
Keitä kananmunat, anna niiden jäähtyä ja
leikkaa ne paloiksi. Sekoita munat kaaliin
ja anna jäähtyä.
Kauli taikina ja leikkaa siitä halkaisijaltaan
8 cm:n kokoisia pyöreitä kappaleita.
Aseta ympyröiden keskelle pieni määrä
täytettä ja taita ne kiinni. Kiinnitä reunat
painamalla niitä haarukalla.
Aseta piiraat uunipellille leivinpaperin
päälle, ja voitele ne munankeltuaisella.
Paistoaika: 20 minuuttia
–Kannatintasot: 3
PADAT/PAISTOKSET
Lasagne
Jauhelihakastikkeen ainekset:
100 g pekonia
1 sipuli
1 porkkana
100 g selleriä
2 rkl oliiviöljyä
400 g jauhelihaa (naudanlihan ja por-
saanlihan sekoitus)
100 ml lihalientä
1 pieni tölkki tomaattimurskaa (noin 400
g)
oreganoa, timjamia, suolaa ja pippuria
Bechamel-kastikkeen ainekset:
75 g voita
50 g vehnäjauhoja
600 ml maitoa
suolaa, pippuria ja muskottipähkinää
Muut ainekset:
3 rkl voita
250 g vihreitä lasagnelevyjä
50 g raastettua parmesaania
50 g raastettua mietoa juustoa
Valmistustapa:
Leikkaa pekonista nahka ja rustot pois te-
rävällä veitsellä ja leikkaa pieniksi paloiksi.
Kuori sipuli ja porkkana, puhdista selleri ja
leikkaa vihannekset pieniksi kuutioiksi.
Kuumenna öljy paistinpannussa, aseta pe-
koni ja vihanneskuutiot pannuun ja ruskis-
ta koko ajan sekoittaen.
Lisää jauheliha vähitellen, murenna se ja
ruskista koko ajan sekoittaen sekä lisää li-
haliemi seokseen. Lisää jauhelihakastik-
keeseen tomaattipyree, mausteet, suola ja
pippuri ja keitä kastiketta miedolla läm-
möllä noin 30 minuuttia.
Valmista sillä välin Béchamel-kastike: Sula-
ta voi pannussa, lisää jauhot ja paista koko
ajan sekoittaen, kunnes jauhot ovat kul-
lanruskeat. Lisää maito joukkoon vähitel-
len sekoittaen kastiketta koko ajan. Maus-
ta kastike suolalla, pippurilla ja muskotti-
pähkinällä ja anna kiehua noin 10 minuut-
tia ilman kantta.
Voitele iso suorakaiteen muotoinen pais-
tovuoka 1 ruokalusikallisella voita. Levitä
lasagnelevyt, jauhelihakastike, Béchamel-
kastike ja keskenään sekoitetut juustot
vuokaan kerroksittain. Laita päällimmäi-
seksi Béchamel-kastikekerros ja ripottele
juustoraaste sen päälle. Laita loput voista
nokareina paistoksen pinnalle.
Paistoaika: 55 minuuttia
Kannatintaso: 1
Cannelloni
Täytteen ainekset:
50 g silputtua sipulia
30 g voita
350 g silputtua pinaattia
100 g ranskankermaa
200 g kuutioitua lohta
200 g kuutioitua kuhaa
150 g katkarapuja
150 g simpukanlihaa
suolaa, pippuria
Bechamel-kastikkeen ainekset:
75 g voita
50 g vehnäjauhoja
•600 ml maitoa
20
www.aeg.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Aeg-Electrolux BP831460SM Recipe book

Tyyppi
Recipe book
Tämä käsikirja sopii myös

muilla kielillä