Electrolux EOC5946AOX Recipe book

Tyyppi
Recipe book

Tämä käsikirja sopii myös

.................................................. ...............................................
FI UUNI RESEPTIKIRJA
AUTOMAATTISET OHJELMAT
Ruokalajit on jaettu eri kategorioihin seuraa-
vassa: Keittokirja
•Kala
Lintupaisti
•Liha
•Uuniruoat
Pizza, piirakat ja piiraat
Kakut, piirakat ja pikkuleivät
•Leipä ja sämpylät
KALA
Kuivattua turskaa
4-6 henkilölle.
Ainekset:
800 g kuivattua turskaa
2 rkl oliiviöljyä
2 suurta sipulia
6 kuorittua valkosipulin kynttä
•2 purjoa
6 punaista paprikaa
1/2 tölkkiä tomaattimurskaa (200 g)
200 ml valkoviiniä
200 ml kirkasta kalalientä
pippuria, suolaa, timjamia, oreganoa
Valmistustapa:
Anna kuivan turskan liota nesteessä yön yli.
Valuta neste turskasta seuraavana päivänä
ja aseta kala pannuun raikkaan veden
kanssa. Aseta pannu liedelle ja kiehauta.
Poista pannu liedeltä ja anna sen jäähtyä.
Lisää pannuun oliiviöljyä ja kuumenna. Kuo-
ri sipulit ja leikkaa ne hienoiksi siivuiksi, pu-
rista kuorittu valkosipulin kynsi, viipaloi pur-
jo ja pese. Aseta ainekset yhdessä kuu-
maan öljyyn ja paista kevyesti. Poista papri-
koista siemenet ja leikkaa suikaleiksi. Aseta
paprikat pannuun yhdessä tomaattimurs-
kan kanssa. Lisää valkoviini ja kalaliemi ja
jätä hautumaan joksikin aikaa. Mausta pip-
purilla, suolalla, timjamilla ja oreganolla. Jä-
tä hautumaan pannuun noin 15 minuutin
ajaksi. Poista jäähtynyt turska pannusta ja
kuivaa talouspaperilla. Poista nahka, ruodot
ja evät. Leikkaa kala paloiksi ja aseta uuni-
vuokaan yhdessä vihannesten kanssa.
Paistoaika: 30 minuuttia
Kannatintaso: 1
Kalafilee
4 henkilölle.
Ainekset:
600 - 700 g kuhaa, lohta, tai meritaimen-
ta
150 g juustoraastetta
•250 ml kermaa
50 g korppujauhoja
1 tl rakuunaa
hienonnettua persiljaa
suolaa, pippuria
•sitruunaa
•voita
Valmistustapa:
Ripottele kalafileiden päälle sitruunamehua
ja jätä ne marinoitumaan joksikin aikaa. Ta-
puttele sitten liika mehu pois talouspaperil-
la. Mausta kalafileet suolalla ja pippurilla
molemmilta puolilta. Aseta kalafileet sen jäl-
keen voideltuun uunivuokaan. Sekoita juus-
toraaste, kerma, korppujauhot, rakuuna ja
silputtu persilja. Levitä sekoitus välittömästi
kalafileiden päälle ja aseta lopuksi pieniä
voinokareita päälle.
Paistoaika: 35 minuuttia
Kannatintaso: 3
Kalaa suolakuoressa
6 henkilölle.
Ainekset:
kokonainen kala, noin 1,5 – 2 kg
2 hyvin pestyä sitruunaa
1 fenkolin mukula
4 oksaa tuoretta timjamia
3 kg karkeaa suolaa
Valmistustapa:
Puhdista kala ja hiero siihen kahden sitruu-
nan mehu. Leikkaa fenkoli ohuiksi viipaleiksi
ja täytä kala fenkolilla ja tuoreilla timjamiok-
silla. Laita puolet karkeasta suolasta uuni-
vuokaan ja aseta kala suolan päälle. Ripot-
tele loput suolasta kalan päälle ja purista
kala lujasti kokoon.
Paistoaika: 55 minuuttia
2
www.electrolux.com
Kannatintaso: 1
Höyrykypsennetty kala
4 henkilölle.
Ainekset:
400 g perunoita
2 nippua vihersipulia
2 valkosipulin kynttä
1 pieni tölkki tomaattimurskaa (400 g)
4 lohifileetä
yhden sitruunan mehu
suolaa ja pippuria
75 ml kasvislientä
50 ml valkoviiniä
1 oksa tuoretta rosmariinia
150 ml viiniä
1/2 nippua tuoretta timjamia
Valmistustapa:
Pese, kuori ja leikkaa perunat neljään
osaan. Keitä niitä suolavedessä 25 minuu-
tin ajan, valuta vesi ja leikkaa siivuiksi. Pese
vihersipulit ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
Kuori valkosipulin kynnet ja leikkaa ne pa-
loiksi. Sekoita sipulit ja valkosipuli tomaatti-
murskaan. Ripottele lohifileiden päälle sit-
ruunamehua ja jätä marinoitumaan. Kuivaa
ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita vi-
hannekset ja perunat ja aseta ne voideltuun
uunivuokaan. Mausta ja aseta lohi päälle.
Kaada kasvisliemi ja valkoviini kalan päälle.
Ripottele lopuksi vuokaan rosmariinia ja
timjamia.
Paistoaika: 35 minuuttia
Kannatintaso: 3
Täytetty kalamari
4 henkilölle.
Ainekset:
1 kg keskikokoinen kalamari, puhdistettu
1 suuri sipuli
2 rkl oliiviöljyä
90 g keitettyä pitkäjyväistä riisiä
4 rkl pinjansiemeniä
4 rkl viinirypäleitä (rusinoita)
2 rkl silputtua persiljaa
suolaa, pippuria
yhden sitruunan mehu
4 rkl oliiviöljyä
150 ml viiniä
500 ml tomaattimehua
Valmistustapa:
Hankaa mustekalaan reilusti suolaa ja
huuhtele sitten juoksevan veden alla. Kuori
sipuli, silppua se pieniin osiin, lisää kaksi
ruokalusikallista oliiviöljyä ja höyrytä, kunnes
sipuli on läpikuultavaa. Lisää pitkäjyväinen
riisi, pinjansiemenet, viinirypäleet ja silputtu
persilja sipuleihin. Mausta suolalla, pippuril-
la ja yhden sitruunan mehulla. Täytä muste-
kala löysästi sekoituksella, ompele aukko
kiinni.
Laita neljä ruokalusikallista oliiviöljyä paisto-
vuokaan ja ruskista mustekalaa liedellä. Li-
sää viini ja tomaattimehu. Suojaa paisto-
vuoka kannella ja aseta vuoka uuniin.
Paistoaika: 60 minuuttia
Kannatintaso: 1
LINTUPAISTI
Kukkoa viinissä
2-4 henkilölle.
Ainekset:
1 kananpoika
•suolaa
•pippuria
1 rkl vehnäjauhoja
50 g kirkastettua voita
500 ml valkoviiniä
500 ml kanalientä
•4 rkl soijakastiketta
1/2 nippua persiljaa
•1 timjamin oksa
150 g pekonikuutioita
250 g herkkusieniä, jotka on puhdistettu
ja leikattu neljään osaan
12 kuorittua salottisipulia
2 kuorittua ja murskattua valkosipulin
kynttä
Valmistustapa:
Puhdista kana ja mausta se suolalla ja pip-
purilla, ripottele lopuksi päälle jauhoa. Kuu-
menna sulatettu voi paistovuoassa, ruskista
kana joka puolelta. Kaada vuokaan valkovii-
ni, kanaliemi ja soijakastike ja kiehauta. Li-
sää persilja, timjami, pekonikuutiot, sienet,
salottisipuli ja valkosipuli. Kiehauta uudel-
leen, peitä kannella ja aseta vuoka uuniin.
Paistoaika: 55 minuuttia
SUOMI 3
Kannatintaso: 1
Appelsiiniankka
2-4 henkilölle.
Ainekset:
1 ankka (1,6 – 2,0 kg)
suolaa
•pippuria
3 kuorittua appelsiinia, joista on poistettu
siemenet ja jotka on leikattu paloiksi.
•1/2 tl suolaa
2 appelsiinin mehu
•150 ml sherryä
Valmistustapa:
Puhdista ankka, mausta se suolalla ja pip-
purilla ja hankaa siihen appelsiinin kuorta.
Täytä ankka appelsiinin paloilla, jotka on
höystetty suolalla. Ompele aukko kiinni.
Aseta ankka paistovuokaan niin, että sen
rintapuoli on alaspäin. Purista appelsiineista
mehu, sekoita se sherryyn ja kaada seos
ankan päälle. Aseta ankka uuniin. Käännä
30 minuutin jälkeen (laitteesta kuuluu ääni-
merkki).
Paistoaika: 90 minuuttia
Kannatintaso: 1
LIHA
Nautapata
4 henkilölle.
Ainekset:
600 g naudanlihaa
suolaa ja pippuria
vehnäjauhoa
10 g voita
•1 sipuli
330 ml tummaa olutta
2 tl fariinisokeria
2 tl tomaattipyreetä
500 ml lihalientä
Valmistustapa:
Leikkaa naudanliha kuutioiksi, mausta suo-
lalla ja pippurilla ja ripottele päälle hieman
jauhoja. Kuumenna voi pannussa ja ruskis-
ta lihapalat. Aseta ainekset pataan. Kuori ja
silppua sipulit ja paista niitä kevyesti voissa
ja aseta lopuksi lihan päälle pataan. Sekoita
tumma olut, fariinisokeri, tomaattipyree ja li-
haliemi. Aseta ainekset paistinpannuun ja
kiehauta. Lisää ainekset lihan päälle (lihan
tulee peittyä kokonaan). Peitä ja aseta pata
uuniin.
Paistoaika: 120 minuuttia
Kannatintaso: 3
Lampaanreisi
6-8 henkilölle.
Ainekset:
2,7 kg lampaanreittä
30 ml oliiviöljyä
•suolaa
•pippuria
3 valkosipulin kynttä
1 nippu tuoretta rosmariinia (tai 1 tl kui-
vattua rosmariinia)
•vettä
Valmistustapa:
Pese lampaanreisi ja taputtele se kuivaksi,
pyörittele sitä oliiviöljyssä ja tee lihaan viilto-
ja. Mausta suolalla ja pippurilla. Kuori valko-
sipulin kynnet ja leikkaa se siivuiksi, paina
siivut yhdessä rosmariinin kanssa lihassa
oleviin viiltoihin. Aseta lampaanreisi pataan
ja lisää vesi niin, että sen pohja peittyy 10 -
15 mm:n syvyydeltä. Käännä paistia noin
30 minuutin jälkeen.
Paistoaika: 165 minuuttia
Kannatintaso: 1
Marinoitu naudanpaisti
4 henkilölle.
Ainekset:
1,5 kg naudanpaistia
•suolaa
•pippuria
keittovihanneksia marinadista
Marinadin valmistus:
•1 l vettä
500 ml viinietikkaa
•2 tl suolaa
15 kokonaista pippuria
15 katajanmarjaa
5 laakerinlehteä
2 kourallista keittovihanneksia (porkkana,
purjo, selleri, persilja)
Kiehauta ainekset ja anna niiden jäähtyä.
4
www.electrolux.com
Kaada marinadi naudanpaistin päälle, kun-
nes paisti on peittynyt. Jätä liha marinoitu-
maan 5 päiväksi.
Valmistustapa:
Ota naudanpaisti pois marinadista ja kuivaa
paistin pinta. Mausta suolalla ja pippurilla,
ruskista kaikkia puolia paistovuoassa ja li-
sää marinadin keittovihannekset. Kaada
hiukan marinadia paistovuokaan niin, että
sen pohja täyttyy 10 - 15 mm:n syvyydeltä.
Peitä paistovuoka kannella ja aseta vuoka
uuniin.
Paistoaika: 150 minuuttia
Kannatintaso: 1
Lihamureke
4 henkilölle.
Ainekset:
•2 kuivaa sämpylää
•1 sipuli
3 rkl silputtua persiljaa
750 g jauhelihaa (naudanlihan ja por-
saanlihan sekoitus)
2 kananmunaa
suolaa, pippuria ja paprikaa
100 g ohuita pekoniviipaleita
Valmistustapa:
Liota kuivia sämpylöitä vedessä ja purista
sen jälkeen vesi pois. Kuori sipuli ja silppua
se pieniin paloihin, kuullota ja lisää silputtu
persilja. Sekoita jauheliha, kananmunat,
kostutetut sämpylät ja sipuli. Mausta suolal-
la, pippurilla ja paprikalla, aseta ainekset
suorakulmaiseen paistovuokaan ja levitä nii-
den päälle pekonisiivut. Lisää hiukan vettä
ja aseta vuoka uuniin.
Paistoaika: 70 minuuttia
Kannatintaso: 1
Jänispata
4 henkilölle.
Ainekset:
2 kpl metsäjänistä, 800 g/kpl
suolaa ja pippuria
2 rkl oliiviöljyä
2 paloiksi silputtua sipulia
50 g pekonikuutioita
2 rkl vehnäjauhoja
375 ml kanalientä
125 ml valkoviiniä
1 tl tuoretta timjamia
•125 ml kermaa
2 rkl Dijon-sinappia
Valmistustapa:
Paloittele jänikset 8 samankokoiseen
osaan, mausta suolalla ja pippurilla ja rus-
kista kaikilta puolilta paistovuoassa. Poista
jänispalat ja ruskista sipuli ja pekoni. Ripot-
tele päälle jauhoa ja sekoita. Sekoita kana-
liemi, valkoviini ja timjami ja kiehauta. Lisää
kerma ja Dijon-sinappi, aseta liha takaisin
vuokaan, peitä vuoka kannella ja aseta vuo-
ka uuniin.
Paistoaika: 90 minuuttia
Kannatintaso: 1
Ossobuco
4-6 henkilölle.
Ainekset:
4 rkl voita ruskistukseen
4 vasikanleikettä, paksuus noin 3–4 cm
(leikattu poikittain luun kohdalta)
4 keskikokoista porkkanaa, hienoina
kuutioina
4 sellerin vartta, hienoina kuutioina
1 kg kypsiä tomaatteja - kuoritaan, leika-
taan puoliksi, poistetaan sisus ja pilko-
taan kuutioiksi
1 nippu pestyä ja silputtua persiljaa
4 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja kuorrutukseen
6 rkl oliiviöljyä
250 ml valkoviiniä
250 ml lihalientä
3 keskikokoista sipulia, jotka on kuorittu
ja pilkottu pieniksi paloiksi
3 kuorittua ja ohuiksi siivuiksi leikattua
valkosipulin kynttä
1/2 tl timjamia ja oreganoa
2 laakerinlehteä
2 mausteneilikkaa
suolaa, vasta murskattua mustapippuria
Valmistustapa:
Sulata 4 ruokalusikallista voita paistovuoas-
sa ja höyrytä siinä vihanneksia. Poista vi-
hannekset paistovuoasta. Pese vasikanleik-
keet, kuivaa ja mausta ne. Levitä niiden
päälle lopuksi vehnäjauhoa. Karista liika
jauho pois. Kuumenna oliiviöljy ja ruskista
leikkeitä keskiteholla, kunnes ne ovat kul-
lanruskeat. Poista liha ja kaada ylimääräi-
SUOMI 5
nen oliiviöljy pois paistovuoasta. Poista li-
han nesteet ja lisää 250 ml viiniä, aseta
pannuun ja hauduta niitä jonkin aikaa. Lisää
250 ml lihalientä, persilja, timjami, oregano
ja tomaattikuutiot. Mausta suolalla ja pippu-
rilla. Kiehauta uudelleen. Aseta vihannekset
paistovuokaan, aseta liha niiden päälle ja
kaada lopuksi kastike lihan päälle. Suojaa
paistovuoka kannella ja aseta vuoka uuniin.
Paistoaika: 120 minuuttia
Kannatintaso: 1
Porsaan potkapaisti
4-6 henkilölle.
Ainekset:
1 porsaan takapotka 0,8 - 1,2 kg
2 rkl öljyä
•1 tl suolaa
•1 tl paprikaa
1/2 tl basilikaa
1 pieni tölkki viipaloituja sieniä (280 g)
keittovihanneksia (porkkana, purjo, selle-
ri, persilja)
vettä
Valmistustapa:
Leikkaa porsaan potkapaistin kuoreen viil-
toja. Sekoita öljy, suola, paprika ja basilika,
levitä seos paistin päälle. Aseta potkapaisti
paistovuokaan ja levitä sienet sen päälle. Li-
sää keittovihannekset ja vesi. Nesteen tulee
peittää vuoan pohja 10-15 mm:n syvyydel-
tä. Käännä paistia noin 30 minuutin jälkeen.
Paistoaika: 160 minuuttia
Kannatintaso: 1
Porsaan lapapaisti
4-6 henkilölle.
Ainekset:
1,5 kg porsaan lapapaistia nahkoineen
suolaa
•pippuria
2 rkl oliiviöljyä
150 g pieniksi siivuiksi viipaloitua selleriä
1 purjo, viipaloitu
1 pieni tölkki tomaattimurskaa (400 g)
•250 ml kermaa
2 kuorittua ja murskattua valkosipulin
kynttä
tuoretta rosmariinia ja timjamia
Valmistustapa:
Leikkaa nahkaan vinoneliöitä terävällä veit-
sellä. Mausta suolalla ja pippurilla ja ruskis-
ta joka puolelta oliiviöljyssä paistinpannus-
sa. Poista liha tämän jälkeen pannusta.
Höyrytä selleriä ja purjoa öljyssä paisto-
vuoassa, lisää tomaatit, kerma, valkosipulin
kynnet, rosmariini ja timjami, sekoita aine-
kset ja aseta porsaan lapapaisti aineksien
päälle. Aseta vuoka uuniin.
Paistoaika: 130 minuuttia
Kannatintaso: 1
Jänis
4 henkilölle.
Ainekset:
2 metsäjäniksen takaselkäkappaletta
6 katajanmarjaa (murskattu)
suolaa ja pippuria
30 g sulatettua voita
125 ml ruokakermaa
keittovihanneksia (porkkana, purjo, selle-
ri, persilja)
Valmistustapa:
Hankaa metsäjäniksen selkäkappaleisiin
murskattuja katajanmarjoja, suolaa ja pip-
puria ja voitele liha sulatetulla voilla. Aseta
metsäjäniksen kappaleet paistovuokaan,
kaada niiden päälle ruokakerma ja lisää
keittovihannekset.
Paistoaika: 35 minuuttia
Kannatintaso: 1
Täytetty vasikanrinta
4 henkilölle.
Ainekset:
•1 sämpylä
1 kananmuna
200 g jauhelihaa
suolaa, pippuria
1 sipuli, silputtu
hienonnettua persiljaa
1 kg vasikanrintaa (johon on leikattu tas-
ku)
keittovihanneksia (porkkana, purjo, selle-
ri, persilja)
50 g pekonia
250 ml vettä
Valmistustapa:
6
www.electrolux.com
Liota sämpylää vedessä ja purista sen jäl-
keen vesi pois. Sekoita sitten kananmuna,
jauheliha, suola, pippuri, silputtu sipuli ja
persilja. Mausta vasikanrinta (johon on lei-
kattu tasku) ja täytä tasku lihatäytteellä.
Ompele aukko kiinni. Aseta vasikanrinta
paistovuokaan, lisää keittovihannekset, pe-
koni ja vesi. Käännä paistia noin 30 minuu-
tin jälkeen.
Paistoaika: 100 minuuttia
Kannatintaso: 1
Ruotsalainen juhlapaistos
4-6 henkilölle.
Ainekset:
200 g kuivattuja luumuja
150 ml valkoviiniä
1,5 kg porsaanselkäpaistia tai vasikan-
selkää (ilman luita)
1 keskisuuri sipuli
•omena
suolaa, pippuria ja paprikaa
Valmistustapa:
Pehmennä luumuja valkoviinissä kahden
tunnin ajan. Huuhtele liha vedellä ja kuivaa
se. Leikkaa lovia lihan alapuolelle ja aseta
yksi luumu jokaiseen loveen. Paina luumut
mahdollisimman syvälle lihaan. Mausta liha
ja aseta se uunivuokaan niin, että luumuton
puoli on ylöspäin. Kuori sipulit ja omena,
leikkaa ne kahdeksaan osaan ja aseta lihan
ympärille. Sekoita luumujen liotukseen käy-
tetty valkoviini neljänneslitraan vettä ja kaa-
da seos lihan päälle. Tarjoile krokettiperu-
noiden, perunapaistos, parsakaalin tai vas-
taavan lisukkeen kera.
Paistoaika: 60 minuuttia
Kannatintaso: 1
Vasikan reisipaisti
4 henkilölle.
Ainekset:
1 kappale vasikan reisipaistia 1,5 - 2 kg
4 viipaletta keittokinkkua
2 rkl öljyä
•1 tl suolaa
•1 tl paprikaa
1/2 tl basilikaa
1 pieni tölkki viipaloituja sieniä (280 g)
keittovihanneksia (porkkana, purjo, selle-
ri, persilja)
•vettä
Valmistustapa:
Leikkaa vasikan reisipaistiin pituussuunnas-
sa 8 viiltoa joka puolelle. Leikkaa neljä sii-
vua keittokinkkua puoliksi ja aseta ne viiltoi-
hin. Sekoita öljy, suola, paprika ja basilika ja
levitä seos vasikan reisipaistin päälle. Aseta
vasikan reisipaisti paistovuokaan ja levitä
sienet sen päälle. Lisää keittovihannekset ja
vesi vasikan reisipaistiin. Nesteen tulee
peittää vuoan pohja 10-15 mm:n syvyydel-
tä. Käännä paistia noin 30 minuutin jälkeen.
Paistoaika: 160 minuuttia
Kannatintaso: 1
Villisianpaisti
4 henkilölle.
Ainekset:
1,5 kg villisianpaistia (lapaa)
•suolaa
•pippuria
keittovihanneksia marinadista
1 pieni tölkki kantarelleja
Marinadin valmistus:
1,5 l punaviiniä
150 g selleriä
•150 g porkkanaa
2 sipulia
5 laakerinlehteä
5 mausteneilikkaa
2 kourallista keittovihanneksia (porkkana,
purjo, selleri, persilja)
Kiehauta ainekset ja anna niiden jäähtyä.
Kaada marinadi paistin päälle, kunnes se
on peittynyt, ja jätä liha marinoitumaan 3
päiväksi.
Valmistustapa:
Ota villisianpaisti pois marinadista ja kuivaa
paisti. Mausta suolalla ja pippurilla, ruskista
kaikilta puolilta paistovuoassa. Lisää kanta-
rellit ja osa marinadin keittovihanneksista.
Kaada marinadi paistovuokaan niin, et
sen pohja täyttyy 10 - 15 mm:n syvyydeltä.
Peitä paistovuoka kannella ja aseta vuoka
uuniin.
Paistoaika: 140 minuuttia
Kannatintaso: 1
SUOMI 7
UUNIRUOAT
Salaattisikuripaistos
4 henkilölle.
Ainekset:
8 keskikokoista sikuria
8 viipaletta keittokinkkua
30 g voita
1,5 rkl vehnäjauhoja
150 ml kasvislientä (sikurista)
5 rkl maitoa
100 g juustoraastetta
Valmistustapa:
Leikkaa sikurit puoliksi, leikkaa pois kitkerä
ydin. Pese sikurit huolella ja höyrytä niitä 15
minuutin ajan kiehuvassa vedessä. Poista
sikurinpuolikkaat vedestä, huuhtele ne kyl-
mässä vedessä ja yhdistä puolikkaat. Kääri
sikurinpuolikkaat kinkkusiivuihin ja aseta ne
voideltuun uunivuokaan. Sulata voi ja lisää
jauhot. Paista kevyesti ja kaada sekaan
kasvisliemi ja maito. Kiehauta. Sekoita 50 g
juustoa kastikkeeseen ja kaada se sikurin
päälle. Ripottele loput juustosta päälle.
Paistoaika: 35 minuuttia
Kannatintaso: 3
Franconian mykypannu
6-8 henkilölle.
Ainekset:
Noin 1000 g kalkkunasiivuja
1 pieni tölkki sieniä
500 g silputtua sipulia
1 kg mykytaikinaa
400 g juustoraastetta
•250 ml kermaa
Valmistustapa:
Mausta kalkkunasiivut suolalla, pippurilla,
paprikalla, jne. Kuullota silputut sipulit. Va-
luta sienet huolellisesti. Sekoita sen jälkeen
liha, sipulit ja sienet ja aseta ne uunivuo-
kaan. Sekoita mykytaikina ja juusto keske-
nään, ja aseta taikina kalkkunasekoituksen
päälle. Kaada päälle kerma.
Paistoaika: 75 minuuttia
Kannatintaso: 1
Janssonin kiusaus
4 henkilölle.
Ainekset:
8-10 perunaa
2 sipulia
125 g anjovisfileetä
•300 ml kermaa
2 rkl korppujauhoja
•pippuria
vasta silputtua timjamia
2 rkl voita
Valmistustapa:
Pese ja kuori perunat ja leikkaa ohuiksi vii-
paleiksi. Kuori sipulit ja leikkaa ne suikaleik-
si. Voitele uunivuoka voilla. Aseta kolmas-
osa perunoista ja sipuleista vuokaan. Aseta
niiden päälle puolet anjovisfileistä ja sitten
toinen kolmasosa sipuleista ja perunoista
anjovisten päälle. Aseta loput anjovisfileistä
vuokaan. Lisää sitten jäljelle jääneet sipulit
ja perunat niin, että päällimmäisenä on pe-
runoita. Ripottele päälle pippuria ja silputtua
timjamia. Kaada anjovisliemi aineksien pääl-
le ja lisää kerma. Ripottele päälle korppu-
jauhoja ja lisää pieniä voinokareita.
Paistoaika: 60 minuuttia
Kannatintaso: 3
Lasagne
4 henkilölle.
Jauhelihakastikkeen ainekset:
•100 g pekonia
•1 sipuli
•1 porkkana
100 g selleriä
2 rkl oliiviöljyä
400 g jauhelihaa (naudanlihan ja por-
saanlihan sekoitus)
100 ml lihalientä
1 pieni tölkki tomaattimurskaa (noin 400
g)
oreganoa, timjamia, suolaa ja pippuria
Bechamel-kastikkeen ainekset:
75 g voita
50 g vehnäjauhoja
600 ml maitoa
suolaa, pippuria ja muskottipähkinää
Muut ainekset:
•rkl voita
8
www.electrolux.com
250 g vihreitä lasagnelevyjä
50 g raastettua parmesaania
50 g raastettua mietoa juustoa
Valmistustapa:
Leikkaa pekonista nahka ja rustot pois terä-
vällä veitsellä ja leikkaa pieniksi paloiksi.
Kuori sipuli ja porkkana, puhdista selleri ja
leikkaa vihannekset pieniksi kuutioiksi. Kuu-
menna öljy paistinpannussa, aseta pekoni
ja vihanneskuutiot pannuun ja ruskista koko
ajan sekoittaen. Lisää jauheliha vähitellen,
murenna se ja ruskista koko ajan sekoit-
taen sekä lisää lihaliemi seokseen. Lisää
jauhelihakastikkeeseen tomaattipyree,
mausteet, suola ja pippuri ja keitä kastiketta
miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia. Val-
mista sillä välin Béchamel-kastike: Sulata
voi pannussa, lisää jauhot ja paista koko
ajan sekoittaen, kunnes jauhot ovat kullan-
ruskeat. Lisää maito joukkoon vähitellen
sekoittaen kastiketta koko ajan. Mausta
kastike suolalla, pippurilla ja muskottipähki-
nällä ja anna kiehua noin 10 minuuttia ilman
kantta. Voitele iso suorakaiteen muotoinen
paistovuoka 1 ruokalusikallisella voita. Levi-
tä lasagnelevyt, jauhelihakastike, Bécha-
mel-kastike ja keskenään sekoitetut juustot
vuokaan vuorotellen kerroksittain. Laita
päällimmäiseksi Béchamel-kastikekerros ja
ripottele juustoraaste sen päälle. Laita loput
voista nokareina paistoksen pinnalle.
Paistoaika: 55 minuuttia
Kannatintaso: 1
Moussaka
8-10 henkilölle.
Ainekset:
1 sipuli, silputtu
oliiviöljyä
1,5 kg jauhelihaa
1 tölkki tomaattimurskaa (400 g)
50 g juustoraastetta
•4 tl korppujauhoja
suolaa ja pippuria
kanelia
1 kg perunoita
1,5 kg munakoisoja
voita paistamiseen
Bechamel-kastikkeen ainekset:
75 g voita
50 g vehnäjauhoja
600 ml maitoa
suolaa, pippuria ja muskottipähkinää
Muut ainekset:
150 g juustoraastetta
4 rkl korppujauhoja
50 g voita
Valmistustapa:
Kuullota silputut sipulit oliiviöljyssä, lisää
jauheliha ja ruskista sekoittaen. Lisää to-
maattimurska, emmentalraaste ja korppu-
jauhot, sekoita hyvin ja kiehauta. Mausta
suolalla, pippurilla ja kanelilla ja poista pan-
nu liedeltä. Kuori perunat ja leikkaa ne 1
cm:n paksuisiksi viipaleiksi, pese sitten mu-
nakoisot ja leikkaa nekin 1 cm:n paksuisiksi
viipaleiksi. Kuivaa kaikki viipaleet talouspa-
perilla. Ruskista pannussa, käytä runsaasti
voita. Valmista sillä välin Béchamel-kastike:
Sulata voi pannussa, lisää jauhot ja paista
koko ajan sekoittaen, kunnes jauhot ovat
kullanruskeat. Lisää maito joukkoon vähitel-
len sekoittaen kastiketta koko ajan. Mausta
kastike suolalla, pippurilla ja muskottipähki-
nällä ja anna kiehua noin 10 minuuttia ilman
kantta. Aseta perunaviipaleet voidellun uu-
nivuoan pohjalle, ripottele juustoraastetta
päälle. Aseta kerros munakoisoja perunoi-
den päälle. Levitä munakoisojen päälle ker-
ros jauhelihaa. Levitä jauhelihan päälle Be-
chamel-kastiketta. Levitä toinen kerros pe-
runoita, munakoisoja ja jauhelihaa. Viimei-
sen kerroksen tulee olla Bechamel-kastiket-
ta. Levitä päälle kerros juustoraastetta ja
sitten korppujauhoja. Sulata voi ja kaada se
moussakan päälle.
Paistoaika: 60 minuuttia
Kannatintaso: 1
Makaronivuoka
2-4 henkilölle.
Ainekset:
•1 litra vettä
•suolaa
250 g tagliatelle-pastaa
250 g keittokinkkua
20 g voita
1 nippu persiljaa
•1 sipuli
100 g voita
1 kananmuna
250 ml maitoa
suolaa, pippuria ja muskottipähkinää
50 g parmesaaniraastetta
SUOMI 9
Valmistustapa:
Kiehauta suolattu vesi. Lisää kiehuvaan ve-
teen tagliatellet ja anna niiden kiehua noin
12 minuutin ajan. Valuta vesi pois. Leikkaa
kinkku kuutioiksi. Kuumenna voi pannussa.
Silppua persilja, kuori ja silppua sipulit.
Kuullota kumpaakin paistinpannussa. Voi-
tele uunivuoka voilla. Sekoita nauhamaka-
ronit, kinkku ja kuullotettu persilja ja sipulit.
Laita seos vuokaan. Sekoita kananmunat ja
maito, mausta suolalla, pippurilla ja mus-
kottipähkinällä. Kaada seos pastan jouk-
koon. Levitä parmesaania vuokaan.
Paistoaika: 45 minuuttia
Kannatintaso: 1
Perunapaistos
4-6 henkilölle.
Ainekset:
1000 g perunoita
1 teelusikallinen suolaa, pippuria ja mus-
kottipähkinää
2 valkosipulin kynttä
200 g juustoraastetta
200 ml maitoa
•200 ml kermaa
4 rkl voita
Valmistustapa:
Kuori perunat, leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi,
kuivaa ja mausta. Hiero valkosipulin kynttä
uunivuokaan ja voitele vuoka voilla. Levitä
puolet maustetuista perunoista vuokaan ja
ripottele niiden päälle osa juustoraasteesta.
Levitä loput perunaviipaleet päälle ja sirotte-
le pinnalle loput juustoraasteesta. Murskaa
toinen valkosipulinkynsi ja sekoita se mai-
don ja kerman kanssa. Kaada sekoitus pe-
runoiden päälle ja levitä loput voista pieninä
nokareina gratiinin päälle.
Paistoaika: 65 minuuttia
Kannatintaso: 2
PIZZA, PIIRAKAT JA PIIRAAT
Sipulipiiras
4-6 henkilölle.
Taikinan ainekset:
300 g vehnäjauhoja
20 g hiivaa
125 ml maitoa
1 kananmuna
50 g voita
3 g suolaa
Kuorrutuksen ainekset:
750 g sipulia
•250 g pekonia
3 kananmunaa
250 g ranskankermaa
125 ml maitoa
•1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
Valmistustapa:
Siivilöi jauhot taikinakulhoon, muodosta jau-
hojen keskelle kuoppa. Leikkaa hiiva paloik-
si, aseta palaset kuoppaan, sekoita maidon
kanssa ja lisää hiukan jauhoja reunoilta. Ri-
pottele jauhoja päälle, anna nousta lämpi-
mässä paikassa, kunnes taikinan pinnassa
näkyy halkeamia. Aseta kananmuna ja voi
jauhojen reunoille. Vaivaa kaikki ainekset
notkeaksi taikinaksi. Jätä taikina nouse-
maan lämpimään paikkaan, kunnes se on
noussut kaksinkertaiseksi. Kuori ja pilko sil-
lä aikaa sipulit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleik-
si. Leikkaa pekoni kuutioiksi ja paista niitä
kevyesti sipulin kera niitä kuitenkaan ruskis-
tamatta. Anna jäähtyä. Levitä taikina voidel-
tuun vuokaan, tee haarukalla pohjaan reikiä
ja paina taikinan reunat ylös. Jätä taikina
taas nousemaan. Sekoita kananmunat,
ranskankerma, maito, suola ja pippuri. Levi-
tä jäähtyneet sipulit ja pekoni taikinan pääl-
le. Lisää päälle valmistettu seos ja tasoita.
Paistoaika: 45 minuuttia
Kannatintaso: 1
Pierogi (piiraat)
30 pientä piirasta.
Taikinan ainekset:
250 g spelttijauhoja
250 g voita
250 g vähärasvaista rahkaa
•suolaa
Täytteen ainekset:
1 pieni valkokaalinpää (400 g)
50 g pekonia
2 rkl sulatettua voita
suolaa, pippuria ja muskottipähkinää
3 rkl ruokakermaa
2 kananmunaa
Muu:
10
www.electrolux.com
Leivinpaperilla suojattu uunipelti.
Valmistustapa:
Vaivaa spelttijauhot, voi, vähärasvainen rah-
ka ja hiukan suolaa taikinaksi. Aseta taikina
jääkaappiin. Leikkaa valkokaali ohuiksi sui-
kaleiksi. Leikkaa pekoni kuutioiksi ja paista
sitä kirkastetussa voissa. Lisää kaali ja pais-
ta, kunnes kaali on pehmeää. Mausta suo-
lalla, pippurilla ja muskottipähkinällä. Lisää
ruokakerma. Hauduta, kunnes kaikki neste
on haihtunut. Keitä kananmunat, anna nii-
den jäähtyä ja leikkaa ne paloiksi. Sekoita
munat kaaliin ja anna jäähtyä. Kauli taikina
ja leikkaa siitä halkaisijaltaan 8 cm:n kokoi-
sia pyöreitä kappaleita. Aseta ympyröiden
keskelle pieni määrä täytettä ja taita ne kiin-
ni. Kiinnitä reunat painamalla niitä haarukal-
la. Aseta piiraat uunipellille leivinpaperin
päälle, ja voitele ne munankeltuaisella.
Paistoaika: 20 minuuttia
Kannatintaso: 3
Pizza
4 henkilölle.
Taikinan ainekset:
14 g hiivaa
200 ml vettä
300 g vehnäjauhoja
3 g suolaa
1 rkl öljyä
Kuorrutuksen ainekset:
1/2 pieni tölkki tomaattimurskaa (200 g)
200 g raastettua juustoa
100 g salamia
100 g keittokinkkua
150 g sieniä (säilyke)
150 g fetajuustoa
•oreganoa
Muu:
Uunipelti, voideltu
Valmistustapa:
Murenna hiiva kulhossa ja liota se veteen.
Lisää kulhoon öljy sekä jauhot, joihin olet
sekoittanut suolan. Vaivaa taikinaa, kunnes
se on notkeaa ja irtoaa hyvin kulhon reu-
noista. Anna taikinan nousta lämpimässä
paikassa kaksinkertaiseksi. Kauli taikina ja
aseta se voidellun uunipellin päälle. Tee
pohjaan reikiä haarukalla. Lisää täytteen ai-
nekset taikinan päälle annetussa järjestyk-
sessä.
Paistoaika: 25 minuuttia
Kannatintaso: 1
Kinkkupiiras
2-4 henkilölle.
Taikinan ainekset:
200 g vehnäjauhoja
2 kananmunaa
100 g voita
•1/2 tl suolaa
vähän pippuria
1 ripaus muskottipähkinää
Kuorrutuksen ainekset:
150 g juustoraastetta
200 g keittokinkkua tai vähärasvaista pe-
konia
2 kananmunaa
250 ml ruokakermaa
suolaa, pippuria ja muskottipähkinää
Muu:
Musta uunivuoka, voideltu, halkaisija 28
cm
Valmistustapa:
Sekoita jauhot, voi, kananmunat ja maus-
teet kulhossa tasaiseksi taikinaksi. Aseta
taikina jääkaappiin muutamaksi tunniksi.
Kauli taikina ja aseta se voideltuun uunivuo-
kaan. Tee pohjaan haarukalla reikiä. Levitä
pekoni taikinapohjan päälle. Valmista täyte
sekoittamalla kananmunat, ranskankerma
ja mausteet. Lisää juusto. Levitä täyte pe-
konin päälle.
Paistoaika: 40 minuuttia
Kannatintaso: 2
KAKUT, PIIRAKAT JA
PIKKULEIVÄT
Mantelikakku
Taikinan ainekset:
5 kananmunaa
•200 g sokeria
100 g marsipaania
200 ml oliiviöljyä
450 g vehnäjauhoja
1 rkl kanelia
1 pakkaus leivinjauhetta (noin 15 g)
50 g pistaasirouhetta
125 g mantelirouhetta
SUOMI 11
300 ml maitoa
Kuorrutuksen ainekset:
200 g aprikoosihilloa
5 rkl tomusokeria
1 teelusikallinen kanelia
2 rkl kuumaa vettä
mantelilastuja
Muu:
Pyöreä kakkuvuoka 28 cm:n halkaisijalla
ja irtopohjalla
Valmistustapa:
Vatkaa kananmunat, sokeri ja marsipaani
vaahdoksi 5 minuutin ajan. Lisää hitaasti
oliiviöljyä kananmunaseokseen. Siivilöi jau-
hot, kaneli ja leivinjauhe kulhoon, sekoita
jauhoihin pistaasirouhe ja mantelirouhe. Li-
sää jauhoseos varoen kananmunaseok-
seen maidon kanssa. Levitä vuokaan korp-
pujauhoja ja kaada taikina vuokaan.
Kypsennyksen jälkeen:
Kuumenna aprikoosihillo ja levitä kakun
päälle pensselillä. Anna jäähtyä. Sekoita to-
musokeri, kaneli ja kuuma vesi. Levitä kuor-
rutus kakun päälle. Ripottele kakun kuorru-
tuksen päälle välittömästi mantelilastuja.
Paistoaika: 70 minuuttia
Kannatintaso: 2
Suklaaneliöt
Ainekset:
250 g tavallista suklaata
250 g voita
•375 g sokeria
2 pakkaus vaniljasokeria (noin 16 g)
•1 ripaus suolaa
5 rkl vettä
5 kananmunaa
375 g saksanpähkinöitä
250 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Valmistustapa:
Paloittele suklaa suuriin osiin ja anna sen
sulaa vesihauteessa. Sekoita voi, sokeri,
vaniljasokeri, suola ja vesi vaahdoksi ja lisää
kananmunat sekä sulanut suklaa. Rouhi
saksanpähkinät, sekoita ne jauhoihin ja lei-
vinjauheeseen, ja sekoita seos suklaataiki-
naan. Laita syvään uunivuokaan leivinpape-
ri, ja tasoita taikina tasaisesti sen päälle.
Kypsennyksen jälkeen:
Anna jäähtyä, poista leivinpaperi ja leikkaa
kakku kuution muotoisiksi paloiksi.
Paistoaika: 50 minuuttia
Kannatintaso: 3
Porkkanakakku
Taikinan ainekset:
150 ml auringonkukkaöljyä
100 g fariinisokeria
2 kananmunaa
75 g siirappia
175 g vehnäjauhoja
1 teelusikallinen kanelia
1/2 tl jauhettua inkivääriä
1 tl leivinjauhetta
200 g hienoa porkkanaraastetta
75 g rusinoita
25 g rouhittua kookospähkinää
Kuorrutuksen ainekset:
50 g voita
150 g tuorejuustoa
40 g raesokeria
hasselpähkinärouhetta
Muu:
Pyöreä irtopohjainen vuoka 22 cm:n hal-
kaisijalla, voideltuna.
Valmistustapa:
Sekoita auringonkukkaöljy, fariinisokeri, ka-
nanmunat ja siirappi vaahdoksi. Sekoita tai-
kinaan muut ainekset. Laita seos voideltuun
uunivuokaan.
Kypsennyksen jälkeen:
Sekoita voi, tuorejuusto ja raesokeri (lisää
tarvittaessa hiukan maitoa juoksevuuden
parantamiseksi). Levitä seos jäähtyneen ka-
kun päälle ja ripottele pinnalle hasselpähki-
närouhetta.
Paistoaika: 55 minuuttia
Kannatintaso: 3
Juustokakku
Pohjan ainekset:
150 g vehnäjauhoja
70 g sokeria
1 pakkaus vaniljasokeria (noin 8 g)
1 kananmuna
70 g pehmeää voita
Juustotäytteen ainekset:
•3 munanvalkuaista
50 g rusinoita
12
www.electrolux.com
2 ruokalusikallista rommia
750 g vähärasvaista rahkaa
•3 munankeltuaista
•200 g sokeria
yhden sitruunan mehu
200 g ranskankermaa
1 pakkaus vaniljan makuista vanukasjau-
hetta (40 g tai vastaava määrä jauhetta
vanukkaan valmistamiseen käyttäen
500ml maitoa)
Muu:
Musta irtopohjainen vuoka 26 cm:n hal-
kaisijalla, voideltuna.
Valmistustapa:
Siivilöi jauhot kulhoon. Lisää muut ainekset
ja sekoita käsikäyttöisellä vatkaimella. Laita
sekoitus jääkaappiin 2 tunniksi. Levitä voi-
dellun irtopohjavuoan pohjalle noin 2/3 tai-
kinasta ja pistele taikinaan reikiä haarukalla.
Muodosta noin 3 cm korkea reuna lopusta
taikinasta. Vatkaa munanvalkuaiset kovaksi
vaahdoksi käsikäyttöisellä vatkaimella. Pese
rusinat, anna niiden kuivua hyvin, pirskotte-
le niiden päälle rommia ja jätä ne imeyty-
mään. Laita maitorahka, munankeltuaiset,
sokeri, sitruunamehu, ranskankerma ja va-
nukasjauhe kulhoon ja sekoita hyvin keske-
nään. Sekoita lopuksi munanvalkuaisvaahto
ja rusinat rahkasekoitukseen varoen.
Paistoaika: 85 minuuttia
Kannatintaso: 1
Juustotorttu
Ainekset:
1,5 levyä lehti- tai voitaikinaa (kaulitaan
suorakulmioksi)
500 g juustoraastetta
•200 ml kermaa
100 ml maitoa
4 kananmunaa
suolaa, pippuria ja muskottipähkinää
Valmistustapa:
Aseta taikina hyvin voideltuun uunivuokaan.
Pistele taikinaan reikiä haarukalla. Levitä
juusto tasaisesti taikinapohjan päälle. Se-
koita kerma, maito ja kananmunat. Mausta
suolalla, pippurilla ja muskottipähkinällä.
Sekoita hyvin ja kaada seos juuston päälle.
Paistoaika: 40 minuuttia
Kannatintaso: 2
Juustopiiras
Ainekset:
400 g fetajuustoa
2 kananmunaa
3 rkl silputtua persiljaa
mustapippuria
80 ml oliiviöljyä
375 g filotaikinaa
Valmistustapa:
Sekoita fetajuusto, kananmunat, persilja ja
pippuri keskenään. Peitä filotaikina kosteal-
la liinalla, jotta se ei kuivuisi. Aseta 4 levyä
toistensa päälle ja levitä jokaiselle levylle
hiukan öljyä. Leikkaa taikinasta neljä noin 7
cm:n pituista palaa. Laita 2 kukkuraista
ruokalusikkaa fetajuustoseosta jokaisen pa-
lan kulmaan ja taita vinosti kolmioksi. Aseta
taikina ylösalaisin uunivuokaan ja voitele öl-
jyllä.
Paistoaika: 25 minuuttia
Kannatintaso: 3
Hedelmäkakku
Ainekset:
200 g voita
•200 g sokeria
1 pakkaus vaniljasokeria (noin 8 g)
•1 ripaus suolaa
3 kananmunaa
300 g vehnäjauhoja
1/2 pakkaus leivinjauhetta (noin 8 g)
125 g korintteja
125 g rusinoita
60 g mantelirouhetta
60 g sokeroitua sitruunan kuorta tai ap-
pelsiinin kuorta
60 g sokeroituja kirsikan paloja
70 g kuorittuja manteleita
Muu:
Musta irtopohjainen kakkuvuoka, halkai-
sija 24 cm.
Margariinia voiteluun
Korppujauhoja vuoan leivitykseen
Valmistustapa:
Vatkaa voi, sokeri, vaniljasokeri ja suola
vaahdoksi. Lisää kananmunat yksi kerral-
laan ja vatkaa taas vaahdoksi. Lisää jauhot
yhdessä leivinjauheen kanssa vaahdotet-
tuun taikinaan ja sekoita. Sekoita taikinaan
SUOMI 13
myös hedelmät. Laita sekoitus voideltuun ja
jauhotettuun vuokaan ja vedä sitä hiukan
korkeammalle reunoista. Koristele kakun
reunat ja keskikohta kokonaisilla kuorituilla
manteleilla. Laita kakku uuniin.
Paistoaika: 100 minuuttia
Kannatintaso: 1
Hedelmäpiiras
Taikinan ainekset:
200 g vehnäjauhoja
•1 ripaus suolaa
125 g voita
1 kananmuna
50 g sokeria
50 ml kylmää vettä
Täytteen ainekset:
Vuodenajan hedelmiä (400 g omenia,
persikoita, happamia kirsikoita, jne.)
90 g mantelirouhetta
2 kananmunaa
•100 g sokeria
90 g pehmeää voita
Muu:
Voideltu uunivuoka, jonka halkaisija on
28 cm.
Valmistustapa:
Siivilöi jauhot kulhoon, sekoita suola ja voi
nokareina jauhoihin. Lisää kananmunat, so-
keri ja kylmä vesi ja vaivaa seoksesta taiki-
na. Anna taikinan jäähtyä jääkaapissa 2
tuntia. Kaaviloi jäähtynyt taikina, levitä voi-
deltuun piirasvuokaan ja pistele haarukalla
reikiä. Puhdista hedelmät, poista siemenet.
Leikkaa ne pieniksi siivuiksi tai paloiksi ja
aseta taikinan päälle. Sekoita mantelit, ka-
nanmunat, sokeri ja pehmeä voi kulhossa.
Aseta seos hedelmien päälle ja tasoita.
Paistoaika: 50 minuuttia
Kannatintaso: 1
Vuohenjuustopiiras
Taikinan ainekset:
125 g vehnäjauhoja
60 ml oliiviöljyä
•1 ripaus suolaa
3 - 4 rkl kylmää vettä
Kuorrutuksen ainekset:
1 rkl oliiviöljyä
2 sipulia
suolaa ja pippuria
1 tlk silputtua timjamia
125 g ricotta-juustoa
100 g vuohenjuustoa
2 rkl oliiveja
1 kananmuna
•60 ml kermaa
Muu:
Musta uunivuoka, voideltu, halkaisija 28
cm
Valmistustapa:
Sekoita vehnäjauhot, oliiviöljy ja suola kul-
hossa, kunnes seos muistuttaa korppujau-
hoja. Lisää vesi ja vaivaa seos taikinaksi.
Aseta taikina jääkaappiin muutamaksi tun-
niksi. Kauli taikina ja aseta se voideltuun
uunivuokaan. Tee pohjaan haarukalla reikiä.
Laita vuokaan 1 ruokalusikallinen oliiviöljyä.
Kuori ja leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi ja
kuullota öljyssä noin 30 minuuttia peitetty-
nä. Mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita
joukkoon 1/2 teelusikallista silputtua persil-
jaa. Anna sipulien jäähtyä ja levitä ne sen
jälkeen taikinan päälle. Levitä taikinan päälle
ricotta- ja vuohenjuusto ja lisää oliivit. Ri-
pottele päälle 1/2 teelusikallista silputtua
timjamia. Sekoita kananmunat ja ranskan-
kerma täytettä varten. Levitä täyte taikina-
pohjan päälle.
Paistoaika: 45 minuuttia
Kannatintaso: 1
Isoäidin omenakakku
Ainekset:
250 g voita
•250 g sokeria
2 teelusikallista (8 g) vaniljasokeria
•1 ripaus suolaa
100 g marsipaania
5 kananmunaa
500 g vehnäjauhoja
5 teelusikallista (15 g) leivinjauhetta
1 pakkaus (20 g) piparkakkumausteita
50 g kaakaojauhetta
150 ml punaviiniä
1,2 kg omenia
Luumusose
Kuorrutus:
250 ml omenamehua
14
www.electrolux.com
1 pussillinen (15 g) kirkasta kakkukuorru-
tusta
Valmistustapa:
Sekoita voi, sokeri, vaniljasokeri ja suola
kulhossa vaahtomaiseksi. Lisää marsipaani
pieninä paloina ja vatkaa vaahto tasaiseksi.
Lisää kananmunat yksi kerrallaan ja vatkaa
vaahdoksi. Lisää vehnäjauhot, leivinjauhe,
piparkakkumauste ja kaakaojauhe taiki-
naan. Sekoita sekaan punaviini. Aseta taiki-
na leivinpaperin päälle korkeareunaiseen
uunivuokaan ja tasoita se. Kuori ja poista
omenan siemenet ja leikkaa ne 0,5 cm pak-
suisiksi viipaleiksi.
Luumusose:
Aseta viipaleet taikinan päälle ja täytä luu-
musosetta kohtiin, joista siemenet poistet-
tiin. Aseta vuoka uuniin.
Kypsennyksen jälkeen:
Anna jäähtyä ja poista leivinpaperi.
Kuorrutus:
Valmista kuorrutus sekoittamalla omena-
mehu ja kakkukuorrutus ja sivele se kakun
päälle.
Paistoaika: 50 minuuttia
Kannatintaso: 3
Sitruunakakku
Taikinan ainekset:
250 g voita
•200 g sokeria
1 pakkaus vaniljasokeria (noin 8 g)
•1 ripaus suolaa
4 kananmunaa
150 g vehnäjauhoja
150 g maissijauhoa
1 tasainen teelusikallinen leivinjauhetta
2 sitruunan raastettu kuori
Kuorrutuksen ainekset:
125 ml sitruunamehua
•100 g tomusokeria
Muu:
Suorakulmainen kakkuvuoka, pituus 30
cm
Margariinia voiteluun
Korppujauhoja vuoan leivitykseen
Valmistustapa:
Vatkaa voi, sokeri, sitruunankuori, vaniljaso-
keri ja suola vaahdoksi. Lisää kananmunat
yksi kerrallaan ja vatkaa taas vaahdoksi. Li-
sää vehnäjauhot ja maissijauhot yhdessä
leivinjauheen kanssa vatkattuun sekoituk-
seen ja sekoita. Kaada sekoitus voideltuun
ja korppujauhotettuun vuokaan, tasoita ja
aseta vuoka uuniin. Kun kakku on paistu-
nut, sekoita sitruunamehu ja tomusokeri.
Kumoa kypsä kakku alumiinifolion päälle.
Nosta alumiinifolion reunat kakun ympärille
siten, että kuorrutus ei valu pois. Pistele
kakkua puutikulla ja levitä kuorrutus kakun
päälle voitelusudilla. Anna kakun vetäytyä
jonkun aikaa.
Paistoaika: 75 minuuttia
Kannatintaso: 1
Muffinssit
Ainekset:
150 g voita
•150 g sokeria
1 pakkaus vaniljasokeria (noin 8 g)
•1 ripaus suolaa
yhden hyvin pestyn sitruunan kuori
2 kananmunaa
50 ml maitoa
25 g maissijauhoja
225 g vehnäjauhoja
10 g leivinjauhetta
1 pakkaus happamia kirsikoita (375 g)
225 g suklaalastuja
Muu:
Paperivuokia, halkaisija noin 7 cm
Valmistustapa:
Vatkaa voi, sokeri, vaniljasokeri, suola ja hy-
vin pestyn sitruunan kuori vaahdoksi. Lisää
kananmunat voimakkaasti sekoittaen. Se-
koita perunajauhot, vehnäjauhot ja leivinjau-
he ja lisää taikinaan maidon kanssa. Valuta
kirsikat ja lisää ne taikinaan suklaalastujen
kanssa. Annostele taikina paperivuokiin, lai-
ta vuoat pellille ja pelti uuniin. Käytä muffin-
uunivuokaa, jos saatavilla.
Paistoaika: 40 minuuttia
Kannatintaso: 3
Maustekakku
Pohjan ainekset:
500 g vehnäjauhoja
1 pieni pakkaus kuivahiivaa (8 g kuivahii-
vaa tai 42 g tuorehiivaa)
80 g tomusokeria
150 g voita
SUOMI 15
3 kananmunaa
•2 tl suolaa
150 ml maitoa
70 g rusinoita (liota 20 ml:iin kirsikkavii-
naa tuntia aikaisemmin)
Kuorrutuksen ainekset:
50 g kokonaisia kuorittuja manteleita
Valmistustapa:
Laita jauhot, kuivahiiva, tomusokeri, voi, ka-
nanmunat, suola ja maito kulhoon ja vaivaa
tasainen hiivataikina. Peitä kulhossa oleva
taikina ja anna sen nousta yhden tunnin
ajan. Sekoita kostutetut rusinat taikinaan
käsin. Aseta mantelit yksittäin voidellun ja
jauhotetun renkaan muotoisen kakkuvuoan
syvennyksiin. Muodosta taikinasta makka-
ran muotoinen pala ja aseta se vuokaan.
Peitä vuoka ja anna nousta noin 45 minuu-
tin ajan.
Paistoaika: 60 minuuttia
Kannatintaso: 1
Savariinikakku
Taikinan ainekset:
350 g vehnäjauhoja
1 pieni pakkaus kuivahiivaa (8 g kuivahii-
vaa tai 42 g tuorehiivaa)
75 g sokeria
100 g voita
•5 munankeltuaista
•1/2 tl suolaa
1 pakkaus vaniljasokeria (noin 8 g)
125 ml maitoa
Kypsennyksen jälkeen:
375 ml vettä
•200 g sokeria
100 ml luumulikööriä tai 100 ml appelsii-
nilikööriä
Valmistustapa:
Laita jauhot, kuivahiiva, sokeri, voi, kanan-
munan keltuaiset, suola, vaniljasokeri ja
maito kulhoon ja vaivaa tasainen hiivataiki-
na. Peitä kulhossa oleva taikina ja anna sen
nousta yhden tunnin ajan. Aseta taikina voi-
deltuun rengasmuotoiseen kakkuvuokaan
ja peitä vuoka, anna nousta 45 minuutin
ajan.
Kypsennyksen jälkeen:
Kiehauta vesi ja sokeri, anna seoksen jääh-
tyä. Lisää luumu- tai appelsiinilikööri sokeri-
veteen ja sekoita. Kun kakku on jäähtynyt,
tee siihen reikiä puisella tikulla ja anna se-
koituksen imeytyä kakkuun tasaisesti.
Paistoaika: 35 minuuttia
Kannatintaso: 1
Sokerikakku
Ainekset:
4 kananmunaa
2 rkl kuumaa vettä
50 g sokeria
1 pakkaus vaniljasokeria (noin 8 g)
•1 ripaus suolaa
•100 g sokeria
100 g vehnäjauhoja
100 g maissijauhoja
2 tl leivinjauhetta
Muu:
28 cm:n pyöreä irtopohjavuoka, musta,
pohja leivinpaperilla.
Valmistustapa:
Erota kananmunan valkuaiset keltuaisista.
Vatkaa keltuaiset kuumaan veteen, lisää 50
g sokeria, vaniljasokeri ja suola. Vatkaa mu-
nanvalkuaiset ja 100 g sokeria kovaksi
vaahdoksi. Sekoita jauhot, perunajauhot ja
leivinjauhe keskenään siivilöiden. Sekoita
varoen valkuaiset ja keltuaiset yhteen. Se-
koita jauhosekoitus sen jälkeen varoen tai-
kinaan. Kaada sekoitus vuokaan, tasoita ja
aseta vuoka uuniin.
Paistoaika: 30 minuuttia
Kannatintaso: 3
Muropiirakka
Taikinan ainekset:
375 g vehnäjauhoja
20 g hiivaa
150 ml haaleaa maitoa
60 g sokeria
•1 ripaus suolaa
•2 munankeltuaista
75 g pehmeää voita
Murotaikinan ainekset:
•200 g sokeria
200 g voita
1 teelusikallinen kanelia
350 g vehnäjauhoja
50 g pähkinärouhetta
16
www.electrolux.com
30 g sulatettua voita
Valmistustapa:
Siivilöi jauhot taikinakulhoon, muodosta jau-
hojen keskelle kuoppa. Murustele hiiva ja
laita syvennykseen. Vaivaa maidon ja pie-
nen jauhomäärän kanssa reunoilta, peitä
jauhoilla ja anna kohota lämpimässä kun-
nes taikinan päälle ripoteltu jauho alkaa hal-
keilla. Lisää sokeri, munankeltuaiset, voi ja
suola jauhojen reunoille. Vaivaa kaikki aine-
kset notkeaksi taikinaksi. Jätä taikina nou-
semaan lämpimään paikkaan, kunnes se
on noussut kaksinkertaiseksi. Kauli sitten
taikina ja aseta se voideltuun vuokaan ja
anna sen kohota vielä lisää. Lisää kulhoon
sokeri, voi ja kaneli ja sekoita. Lisää jauhot
ja pähkinät ja vatkaa taikinaa niin, että siitä
muodostuu murotäyte. Levitä voi kohotet-
tuun taikinaan ja levitä murotäyte tasaisesti.
Paistoaika: 35 minuuttia
Kannatintaso: 3
Vaniljakakku
Ainekset:
5 kananmunaa
•340 g sokeria
100 g sulatettua voita
360 g vehnäjauhoja
1 pakkaus leivinjauhetta (noin 15 g)
1 pakkaus vaniljasokeria (noin 8 g)
•1 ripaus suolaa
200 ml kylmää vettä
Muu:
28 cm:n pyöreä irtopohjavuoka, musta,
pohja leivinpaperilla.
Valmistustapa:
Vatkaa sokeri, kananmunat, vaniljasokeri ja
suola taikinakulhossa vaahdoksi 5 minuutin
ajan. Lisää sen jälkeen sulatettu voi ja se-
koita. Lisää jauhot yhdessä leivinjauheen
kanssa vaahdotettuun taikinaan ja sekoita.
Lisää lopuksi kylmä vesi ja sekoita hyvin.
Kaada sekoitus vuokaan, tasoita ja aseta
vuoka uuniin.
Paistoaika: 55 minuuttia
Kannatintaso: 1
Omenapiiras
Ainekset:
2 levyä lehti- tai voitaikinaa (kaulitaan
suorakulmioksi)
50 g hasselpähkinärouhetta
1,2 kg omenia
3 kananmunaa
•300 ml kermaa
70 g sokeria
Valmistustapa:
Levitä lehtitaikina hyvin voideltuun vuokaan
ja tee pohjaan haarukalla reikiä. Levitä has-
selpähkinät tasaisesti taikinan päälle. Kuori
omenat, poista siemenkodat ja leikkaa 12
viipaleeseen. Levitä viipaleet tasaisesti taiki-
napohjan päälle. Sekoita kananmunat, ker-
ma, sokeri ja vaniljasokeri hyvin keskenään
ja kaada seos omenoiden päälle.
Paistoaika: 45 minuuttia
Kannatintaso: 2
LEIPÄ JA SÄMPYLÄT
Maalaisleipä
Ainekset:
500 g vehnäjauhoja
250 g ruisjauhoja
15 g suolaa
1 pieni pakkaus kuivahiivaa
250 ml vettä
250 ml maitoa
Muu:
Leivinpelti, joka on voideltu tai vuorattu
leivinpaperilla.
Valmistustapa:
Sekoita vehnäjauhot, ruisjauhot, suola ja
kuivahiiva suuressa kulhossa. Sekoita vesi,
maito ja suola. Lisää jauhot. Vaivaa kaikki
ainekset notkeaksi taikinaksi. Anna taikinan
kohota kaksinkertaiseksi. Muodosta taiki-
nasta pitkä leipä ja aseta se pellille, joka on
voideltu tai vuorattu leivinpaperilla. Anna lei-
vän kohota uudelleen puolta isommaksi. Ri-
pottele päälle hiukan jauhoja ennen leivän
asettamista uuniin.
Paistoaika: 60 minuuttia
Kannatintaso: 2
Pullapitko
Taikinan ainekset:
750 g vehnäjauhoja
30 g hiivaa
400 ml maitoa
SUOMI 17
10 g sokeria
15 g suolaa
1 kananmuna
100 g pehmeää voita
Kuorrutuksen ainekset:
1 munankeltuainen
hiukan maitoa
Valmistustapa:
Siivilöi jauhot taikinakulhoon, muodosta jau-
hojen keskelle kuoppa. Murustele hiiva sy-
vennykseen. Vaivaa maidon, pienen sokeri-
määrän ja pienen jauhomäärän kanssa reu-
noilta, jauhota ja anna nousta lämpimässä
kunnes taikinan päälle ripoteltu jauho alkaa
halkeilla. Lisää loput sokerista, suola, ka-
nanmuna ja voi jauhojen reunalle. Vaivaa
kaikki ainekset notkeaksi taikinaksi. Jätä
taikina nousemaan lämpimään paikkaan,
kunnes se on noussut kaksinkertaiseksi.
Jaa taikina kolmeen samankokoiseen
osaan, ja muodosta niistä pitkät taikinakap-
paleet. Muodosta kappaleista letti. Peitä
pitko ja anna nousta puoli tuntia. Levitä
päälle munankeltuaisen ja maidon sekoitus-
ta ja aseta uuniin.
Paistoaika: 50 minuuttia
Kannatintaso: 3
Vehnäleipä
Ainekset:
1 000 g vehnäjauhoja
1 tuorehiiva tai 2 pussia kuivahiivaa
650 ml maitoa
15 g suolaa
Muu:
Leivinpelti, joka on voideltu tai vuorattu
leivinpaperilla.
Valmistustapa:
Laita jauhot ja suola isoon taikinakulhoon.
Liuota hiiva haaleaan maitoon ja lisää maito
jauhoihin. Vaivaa kaikki ainekset notkeaksi
taikinaksi. Jauhojen laadusta riippuen taiki-
naan voi olla tarpeen lisätä hiukan maitoa
sopivan notkeuden saavuttamiseksi. Anna
taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Leikkaa
taikina kahteen osaan, muodosta niistä
kaksi pitkää leipää ja aseta ne pellille, joka
on voideltu tai peitetty leivinpaperilla. Anna
leipien kohota uudelleen kaksinkertaiseksi.
Sirottele leipien pinnalle jauhoja ennen pais-
tamista ja leikkaa leipiin terävällä veitsellä 3
- 4 vähintään 1 cm:n syvyistä viiltoa vinosti
ristiin.
Paistoaika: 55 minuuttia
Kannatintaso: 2
Pähkinäpitko
Taikinan ainekset:
650 g vehnäjauhoja
20 g hiivaa
200 ml maitoa
40 g sokeria
5 g suolaa
•5 munankeltuaista
200 g pehmeää voita
Täytteen ainekset:
250 g pähkinärouhetta
20 g korppujauhoja
1 teelusikallinen jauhettua inkivääriä
50 ml maitoa
60 g hunajaa
30 g sulatettua voita
20 ml rommia
Kuorrutuksen ainekset:
1 munankeltuainen
hiukan maitoa
50 g mantelilastuja
Valmistustapa:
Siivilöi jauhot taikinakulhoon, muodosta jau-
hojen keskelle kuoppa. Murustele hiiva sy-
vennykseen. Vaivaa maidon, pienen sokeri-
määrän ja jauhojen kanssa reunoilta. Ripot-
tele jauhoja päälle. Anna nousta lämpimäs-
sä paikassa, kunnes taikinan pinnassa nä-
kyy halkeamia. Lisää loput sokerista jauho-
jen reunalle. Vaivaa kaikki ainekset notke-
aksi taikinaksi. Jätä taikina nousemaan
lämpimään paikkaan, kunnes se on nous-
sut kaksinkertaiseksi. Valmista täyte sekoit-
tamalla kaikki ainekset keskenään. Jaa tai-
kina kolmeen samankokoiseen osaan ja tee
niistä pitkiä suorakulmioita. Levitä kolmas-
osa täytteestä jokaiseen suorakulmioon ja
rullaa taikinapalat. Tee kolmesta taikinapa-
lasta letti. Levitä päälle munankeltuaisen ja
maidon sekoitusta ja ripottele lopuksi man-
telin lastuja.
Paistoaika: 55 minuuttia
Kannatintaso: 3
18
www.electrolux.com
SUOMI 19
www.electrolux.com/shop 892961470-A-352013
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Electrolux EOC5946AOX Recipe book

Tyyppi
Recipe book
Tämä käsikirja sopii myös

muilla kielillä