Electrolux EOC5851AAV Recipe book

Tyyppi
Recipe book
.................................................. ...............................................
FI UUNI RESEPTIKIRJA
AUTOMAATTISET OHJELMAT
Avustava ruoanvalmistus ruokalajit on jaettu
eri kategorioihin:
Porsas/Vasikka
Naudanliha/Riista/Lammas
Lintupaisti
•Kala
Kakku
Pizza/Piirakka/Leipä
Padat/Paistokset
Puolivalmisteet
AUTOMAATTISET OHJELMAT
Nämä kolme automaattista ohjelmaa takaa-
vat mahdollisimman sopivat asetukset kul-
lekin lihatyypille ja muille ruokalajeille:
Lihaohjelmat toiminnolla Painoautoma-
tiikka ( Avustava ruoanvalmistus -valikol-
la) — Tämä toiminto laskee automaatti-
sesti paistoajan. Toiminnon käyttö edel-
lyttää, että syötät ruoka-aineksien pai-
non.
Lihaohjelmat toiminnolla Automaattinen
paistolämpömittari ( Avustava ruoanval-
mistus -valikolla) — Tämä toiminto laskee
automaattisesti paistoajan. Toiminnon
käyttö edellyttää, että syötät sisälämpöti-
lan. Kun ohjelman aika loppuu, laitteesta
kuuluu äänimerkkejä.
Reseptiautomatiikka ( Avustava ruoanval-
mistus -valikolla) — Tämä toiminto käyt-
tää esimääritettyjä valmistusarvoja. Val-
mista ruoka valitsemalla sopiva resepti
tästä kirjasta.
Painoautomatiikka -ruokalajit
Porsaanpaisti
Vasikanpaisti
Ruskistettu ja haudutettu liha
Riistapaisti
Lammaspaisti
Kana, kokonainen
Kalkkuna, kokonainen
Ankka, kokonainen
Hanhi, kokonainen
Automaattinen paistolämpömittari
-ruokalajit
Porsaanselkäpaisti
Paahtopaisti
Skandinavian paahtopaisti
Riistanselkäpaisti
Lammaspaisti, puolikypsä
Kalkkunapaisti
Kokonainen kala
PORSAS/VASIKKA
Porsaanpaisti
Asetukset:
Automaattinen paino. Painon asetusväli
1000 - 3000 g.
Valmistustapa:
Mausta liha haluamallasi tavalla ja aseta se
uunivuokaan. Lisää vettä tai muuta nestet-
tä. Nesteen tulee peittää vuoan pohja 20 -
40 mm:n syvyydeltä. Käännä paistia noin
30 minuutin jälkeen.
Kannatintaso: 1
Porsaanselkäpaisti
Asetukset:
Automaattinen paistolämpömittari, sisäläm-
pötila 75 °C.
Valmistustapa:
Mausta liha haluamallasi tavalla, aseta pais-
tolämpömittari paikoilleen ja aseta liha uuni-
vuokaan.
Kannatintaso: 1
Porsaan potkapaisti
Ainekset:
1 kappale porsaan potkapaistia 0,8 - 1,2
kg
2 rkl öljyä
•1 tl suolaa
•1 tl paprikaa
1/2 tl basilikaa
2
www.electrolux.com
1 pieni tölkki viipaloituja sieniä (280 g)
keittovihanneksia (porkkana, purjo, selle-
ri, persilja)
vettä
Valmistustapa:
Leikkaa porsaan potkapaistin kuoreen viil-
toja. Sekoita öljy, suola, paprika ja basilika,
levitä seos paistin päälle. Aseta potkapaisti
paistovuokaan ja levitä sienet sen päälle. Li-
sää keittovihannekset ja vesi. Nesteen tulee
peittää vuoan pohja 10 - 15 mm:n syvyy-
deltä. Käännä paistia noin 30 minuutin jäl-
keen.
Paistoaika: 160 minuuttia
Kannatintaso: 1
Porsaan lapapaisti
Ainekset:
1,5 kg porsaan lapapaistia nahkoineen
suolaa
•pippuria
2 rkl oliiviöljyä
150 g pieniksi siivuiksi viipaloitua selleriä
1 purjo, viipaloitu
1 pieni tölkki tomaattimurskaa (400 g)
•250 ml kermaa
2 kuorittua ja murskattua valkosipulin
kynttä
tuoretta rosmariinia ja timjamia
Valmistustapa:
Leikkaa nahkaan vinoneliöitä terävällä veit-
sellä. Mausta suolalla ja pippurilla ja ruskis-
ta joka puolelta oliiviöljyssä paistinpannus-
sa. Poista liha tämän jälkeen pannusta.
Kuullota selleriä ja purjoa öljyssä paisto-
vuoassa, lisää tomaatit, kerma, valkosipulin
kynnet, rosmariini ja timjami, sekoita aine-
kset ja aseta porsaan lapapaisti aineksien
päälle. Aseta vuoka laitteeseen.
Paistoaika: 130 minuuttia
Kannatintaso: 1
Vasikanpaisti
Asetukset:
Automaattinen paino. Painon asetusväli
1000 - 3000 g.
Valmistustapa:
Mausta liha haluamallasi tavalla ja aseta se
uunivuokaan. Lisää vettä tai muuta nestet-
tä. Nesteen tulee peittää vuoan pohja 10 -
20 mm:n syvyydeltä. Peitä kannella.
Kannatintaso: 1
Vasikan reisipaisti
Ainekset:
1 kappale vasikan reisipaistia 1,5 - 2 kg
4 viipaletta keittokinkkua
2 rkl öljyä
•1 tl suolaa
•1 tl paprikaa
1/2 tl basilikaa
1 pieni tölkki viipaloituja sieniä (280 g)
keittovihanneksia (porkkana, purjo, selle-
ri, persilja)
•vettä
Valmistustapa:
Leikkaa vasikan reisipaistiin pituussuunnas-
sa 8 viiltoa joka puolelle. Leikkaa neljä sii-
vua keittokinkkua puoliksi ja aseta ne viiltoi-
hin. Sekoita öljy, suola, paprika ja basilika ja
levitä seos vasikan reisipaistin päälle. Aseta
vasikan reisipaisti paistovuokaan ja levitä
sienet sen päälle. Lisää keittovihannekset ja
vesi vasikan reisipaistiin. Nesteen tulee
peittää vuoan pohja 10 - 15 mm:n syvyy-
deltä. Käännä paistia noin 30 minuutin jäl-
keen.
Paistoaika: 160 minuuttia
Kannatintaso: 1
Ossobuco
Ainekset:
4 rkl voita ruskistukseen
4 vasikanleikettä, paksuus noin 3 - 4 cm
(leikattu poikittain luun kohdalta)
4 keskikokoista porkkanaa, pieniksi kuu-
tioiksi viipaloituna
4 varsiselleriä, pieniksi kuutioiksi viipaloi-
tuna
1 kg kypsiä tomaatteja - kuoritaan, leika-
taan puoliksi, poistetaan sisus ja pilko-
taan kuutioiksi
1 nippu pestyä ja silputtua persiljaa
4 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja kuorrutukseen
6 rkl oliiviöljyä
250 ml valkoviiniä
250 ml lihalientä
SUOMI 3
3 keskikokoista sipulia, jotka on kuorittu
ja pilkottu pieniksi paloiksi
3 kuorittua ja ohuiksi siivuiksi leikattua
valkosipulin kynttä
1/2 tl timjamia ja oreganoa
2 laakerinleht
2 mausteneilikkaa
suolaa, vasta murskattua mustapippuria
Valmistustapa:
Sulata 4 ruokalusikallista voita paistovuoas-
sa ja höyrytä siinä vihanneksia. Poista vi-
hannekset paistovuoasta.
Pese vasikanleikkeet, kuivaa ja mausta ne.
Levitä niiden päälle lopuksi vehnäjauhoa.
Karista liika jauho pois. Kuumenna oliiviöljy
ja ruskista leikkeitä keskiteholla, kunnes ne
ovat kullanruskeat. Poista liha ja kaada yli-
määräinen oliiviöljy pois paistovuoasta.
Poista lihan nesteet ja lisää 250 ml viiniä,
aseta pannuun ja hauduta niitä jonkin ai-
kaa. Lisää 250 ml lihalientä, persilja, timja-
mi, oregano ja tomaattikuutiot. Mausta
suolalla ja pippurilla. Kiehauta uudelleen.
Aseta vihannekset paistovuokaan, aseta li-
ha niiden päälle ja kaada lopuksi kastike li-
han päälle. Peitä paistovuoka kannella ja
aseta vuoka laitteeseen.
Paistoaika: 120 minuuttia
Kannatintaso: 1
Täytetty vasikanrinta
Ainekset:
•1 sämpylä
1 kananmuna
200 g jauhelihaa
suolaa, pippuria
1 sipuli, silputtu
hienonnettua persiljaa
1 kg vasikanrintaa (johon on leikattu tas-
ku)
keittovihanneksia (porkkana, purjo, selle-
ri, persilja)
50 g pekonia
250 ml vettä
Valmistustapa:
Liota sämpylää vedessä ja purista sen jäl-
keen vesi pois. Sekoita sitten kananmuna,
jauheliha, suola, pippuri, silputtu sipuli ja
persilja.
Mausta vasikanrinta (johon on leikattu tas-
ku) ja täytä tasku lihatäytteellä. Ompele
aukko kiinni.
Aseta vasikanrinta paistovuokaan, lisää
keittovihannekset, pekoni ja vesi. Käännä
paisti noin 30 minuutin jälkeen.
Paistoaika: 100 minuuttia
Kannatintaso: 1
Lihamureke
Ainekset:
•2 kuivaa sämpylää
•1 sipuli
3 rkl silputtua persiljaa
750 g jauhelihaa (naudanlihan ja por-
saanlihan sekoitus)
2 kananmunaa
suolaa, pippuria ja paprikaa
100 g ohuita pekoniviipaleita
Valmistustapa:
Liota kuivia sämpylöitä vedessä ja purista
sen jälkeen vesi pois. Kuori sipuli ja silppua
se pieniin paloihin, höyrytä sitä ja lisää sil-
puttu persilja.
Sekoita jauheliha, kananmunat, kostutetut
sämpylät ja sipuli. Mausta suolalla, pippuril-
la ja paprikalla, aseta ainekset suorakulmai-
seen paistovuokaan ja levitä niiden päälle
pekonisiivut. Lisää hiukan vettä ja aseta
vuoka laitteeseen.
Paistoaika: 70 minuuttia
Kannatintaso: 1
Ruotsalainen juhlapaistos
Ainekset:
200 g kuivattuja luumuja
150 ml valkoviiniä
1,5 kg porsaanselkäpaistia tai vasikan-
selkää (ilman luita)
1 keskisuuri sipuli
•omena
suolaa, pippuria ja paprikaa
Valmistustapa:
Pehmennä luumuja valkoviinissä kahden
tunnin ajan. Huuhtele liha vedellä ja kuivaa
se. Leikkaa lovia lihan alapuolelle ja aseta
yksi luumu jokaiseen loveen. Paina luumut
mahdollisimman syvälle lihaan. Mausta liha
ja aseta se uunivuokaan niin, että luumuton
puoli on ylöspäin. Kuori sipulit ja omena,
leikkaa ne kahdeksaan osaan ja aseta lihan
ympärille. Sekoita luumujen liotukseen käy-
tetty valkoviini neljänneslitraan vettä ja kaa-
4
www.electrolux.com
da seos lihan päälle. Tarjoile krokettiperu-
noiden, perunapaistoksen, parsakaalin tai
vastaavan lisukkeen kera.
Paistoaika: 60 minuuttia
Kannatintaso: 1
NAUDANLIHA/RIISTA/LAMMAS
Paahtopaisti
Asetukset:
Automaattinen paistolämpömittari. Sisäläm-
pötilat:
Puoliraaka - 48 °C
Puolikypsä - 65 °C
•Kypsä - 70 °C
Valmistustapa:
Mausta liha haluamallasi tavalla, aseta pais-
tolämpömittari paikoilleen ja aseta liha uuni-
vuokaan.
Kannatintaso: 1
Skandinavian paahtopaisti
Asetukset:
Automaattinen paistolämpömittari. Sisäläm-
pötilat:
Puoliraaka - 50 °C
Puolikypsä - 65 °C
•Kypsä - 70 °C
Valmistustapa:
Mausta liha haluamallasi tavalla, aseta pais-
tolämpömittari paikoilleen ja aseta liha uuni-
vuokaan.
Kannatintaso: 1
Haudutettu liha
Älä käytä tätä ohjelmaa valmistaes-
sasi paahtopaistia tai selkää.
Asetukset:
Automaattinen paino. Painon asetusväli
1000 - 3000 g.
Valmistustapa:
Mausta liha haluamallasi tavalla ja aseta se
uunivuokaan. Lisää vettä tai muuta nestet-
tä. Nesteen tulee peittää vuoan pohja 10 -
20 mm:n syvyydeltä. Peitä kannella.
Kannatintaso: 1
Marinoitu naudanpaisti
Marinadin valmistus:
•1 l vettä
500 ml viinietikkaa
•2 tl suolaa
15 kokonaista pippuria
15 katajanmarjaa
5 laakerinlehteä
2 kourallista keittovihanneksia (porkkana,
purjo, selleri, persilja)
Kiehauta ainekset ja anna niiden jäähtyä.
1,5 kg naudanpaistia
Kaada marinadi naudanpaistin päälle,
kunnes paisti on peittynyt. Jätä liha mari-
noitumaan 5 päiväksi.
Paistin ainekset:
•suolaa
•pippuria
keittovihanneksia marinadista
Valmistustapa:
Ota naudanpaisti pois marinadista ja kuivaa
paistin pinta. Mausta suolalla ja pippurilla,
ruskista kaikkia puolia paistovuoassa ja li-
sää marinadin keittovihannekset.
Kaada hiukan marinadia paistovuokaan
niin, että sen pohja täyttyy 10 - 15 mm:n
syvyydeltä. Peitä paistovuoka kannella ja
aseta vuoka laitteeseen.
Paistoaika: 150 minuuttia
Kannatintaso: 1
Riistanselkäpaisti
Asetukset:
Automaattinen paistolämpömittari. Sisäläm-
pötila 70 °C.
Valmistustapa:
Mausta liha haluamallasi tavalla, aseta pais-
tolämpömittari paikoilleen ja aseta liha uuni-
vuokaan.
Kannatintaso: 1
Riistapaisti
Asetukset:
Automaattinen paino. Painon asetusväli
1000 - 3000 g.
Valmistustapa:
Mausta liha haluamallasi tavalla ja aseta se
uunivuokaan. Lisää vettä tai muuta nestet-
SUOMI 5
tä. Nesteen tulee peittää vuoan pohja 10 -
20 mm:n syvyydeltä. Peitä kannella.
Kannatintaso: 1
Jänis
Ainekset:
2 metsäjäniksen takaselkäkappaletta
6 katajanmarjaa (murskattu)
suolaa ja pippuria
30 g sulatettua voita
125 ml ruokakermaa
keittovihanneksia (porkkana, purjo, selle-
ri, persilja)
Valmistustapa:
Hiero metsäjäniksen selkäkappaleisiin
murskattuja katajanmarjoja, suolaa ja pip-
puria ja voitele liha sulatetulla voilla.
Aseta metsäjäniksen kappaleet paistovuo-
kaan, kaada niiden päälle ruokakerma ja li-
sää keittovihannekset.
Paistoaika: 35 minuuttia
Kannatintaso: 1
Jänispata
Ainekset:
2 kpl metsäjänistä, 800 g/kpl
suolaa ja pippuria
2 rkl oliiviöljyä
2 paloiksi silputtua sipulia
50 g pekonikuutioita
2 rkl vehnäjauhoja
375 ml kanalientä
125 ml valkoviiniä
1 tl tuoretta timjamia
•125 ml kermaa
2 rkl Dijon-sinappia
Valmistustapa:
Paloittele jänikset 8 samankokoiseen
osaan, mausta suolalla ja pippurilla ja rus-
kista kaikilta puolilta paistovuoassa.
Poista jänispalat ja ruskista sipuli ja pekoni.
Ripottele päälle jauhoa ja sekoita. Sekoita
kanaliemi, valkoviini ja timjami ja kiehauta.
Lisää kerma ja Dijon-sinappi, aseta liha ta-
kaisin vuokaan, peitä vuoka kannella ja
aseta vuoka laitteeseen.
Paistoaika: 90 minuuttia
Kannatintaso: 1
Villisianpaisti
Marinadin valmistus:
1,5 l punaviiniä
150 g selleriä
•150 g porkkanaa
2 sipulia
5 laakerinlehteä
5 mausteneilikkaa
2 kourallista keittovihanneksia (porkkana,
purjo, selleri, persilja)
Kiehauta ainekset ja anna niiden jäähtyä.
1,5 kg villisianpaistia (lapaa)
Kaada marinadi paistin päälle, kunnes se
on peittynyt, ja jätä liha marinoitumaan 3
päiväksi.
Paistin ainekset:
•suolaa
•pippuria
keittovihanneksia marinadista
1 pieni tölkki kantarelleja
Valmistustapa:
Ota villisianpaisti pois marinadista ja kuivaa
paisti. Mausta suolalla ja pippurilla, ruskista
kaikilta puolilta paistovuoassa. Lisää kanta-
rellit ja osa marinadin keittovihanneksista.
Kaada marinadi paistovuokaan niin, että
sen pohja täyttyy 10 - 15 mm:n syvyydeltä.
Peitä paistovuoka kannella ja aseta vuoka
laitteeseen.
Paistoaika: 140 minuuttia
Kannatintaso: 1
Lammaspaisti
Asetukset:
Automaattinen paino. Painon asetusväli
1000 - 3000 g.
Valmistustapa:
Mausta liha haluamallasi tavalla ja aseta se
uunivuokaan. Lisää vettä tai muuta nestet-
tä. Nesteen tulee peittää vuoan pohja 10 -
30 mm:n syvyydeltä. Peitä kannella.
Kannatintaso: 1
Lammaspaisti, puolikypsä
Asetukset:
Automaattinen paistolämpömittari. Sisäläm-
pötila 70 °C.
Valmistustapa:
6
www.electrolux.com
Mausta liha haluamallasi tavalla, aseta pais-
tolämpömittari paikoilleen ja aseta liha uuni-
vuokaan.
Kannatintaso: 1
Lampaanreisi
Ainekset:
2,7 kg lampaanreittä
30 ml oliiviöljyä
suolaa
•pippuria
3 valkosipulin kynttä
1 nippu tuoretta rosmariinia (tai 1 tl kui-
vattua rosmariinia)
vettä
Valmistustapa:
Pese lampaanreisi ja taputtele se kuivaksi,
pyörittele sitä oliiviöljyssä ja tee lihaan viilto-
ja. Mausta suolalla ja pippurilla. Kuori valko-
sipulin kynnet ja leikkaa se siivuiksi, paina
siivut yhdessä rosmariinin kanssa lihassa
oleviin viiltoihin.
Aseta lampaanreisi pataan ja lisää vesi niin,
että sen pohja peittyy 10 - 15 mm:n syvyy-
deltä. Käännä paistia noin 30 minuutin ku-
luttua.
Paistoaika: 165 minuuttia
Kannatintaso: 1
LINTUPAISTI
Kana, kokonainen
Asetukset:
Automaattinen paino. Painon asetusväli
900 - 2100 g.
Valmistustapa:
Aseta kana uunivuokaan ja mausta se halu-
amallasi tavalla. Käännä lihaa 30 minuutin
kuluttua. Näytössä näkyy muistutus.
Kannatintaso: 1
Kalkkuna, kokonainen
Asetukset:
Automaattinen paino. Painon asetusväli
1700 - 4700 g.
Valmistustapa:
Aseta kalkkuna uunivuokaan ja mausta se
haluamallasi tavalla. Käännä lihaa 30 mi-
nuutin kuluttua. Näytössä näkyy muistutus.
Kannatintaso: 1
Ankka, kokonainen
Asetukset:
Automaattinen paino. Painon asetusväli
1500 - 3300 g.
Valmistustapa:
Aseta ankka uunivuokaan ja mausta se ha-
luamallasi tavalla. Käännä lihaa 30 minuutin
kuluttua. Näytössä näkyy muistutus.
Kannatintaso: 1
Hanhi, kokonainen
Asetukset:
Automaattinen paino. Painon asetusväli
2300 - 4700 g.
Valmistustapa:
Aseta hanhi uunivuokaan ja mausta se ha-
luamallasi tavalla. Käännä lihaa 30 minuutin
kuluttua. Näytössä näkyy muistutus.
Kannatintaso: 1
Kalkkunapaisti
Asetukset:
Automaattinen paistolämpömittari, sisäläm-
pötila 75 °C.
Valmistustapa:
Mausta kalkkunan rintapala (luineen) halu-
amallasi tavalla, aseta paistolämpömittari
paikoilleen ja aseta liha uunivuokaan.
Kannatintaso: 1
Kanan koivet
Ainekset:
4 kanankoipea, 250 g/kpl
250 g ranskankermaa
•125 ml kermaa
•1 tl suolaa
1 tl paprikamaustetta
1 tl currymaustetta
•1/2 tl pippuria
250 g ohuita sieniviipaleita
20 g maissitärkkelystä
Valmistustapa:
Puhdista kanan koivet ja aseta ne pataan.
Sekoita muut ainekset keskenään ja kaada
sekoitus kanan- koipien päälle.
Paistoaika: 55 minuuttia
SUOMI 7
Kannatintaso: 1
Kukkoa viinissä
Ainekset:
•1 kana
suolaa
•pippuria
1 rkl vehnäjauhoja
50 g kirkastettua voita
500 ml valkoviiniä
500 ml kanalientä
4 rkl soijakastiketta
1/2 nippua persiljaa
•1 timjamin oksa
150 g pekonikuutioita
250 g herkkusieniä, jotka on puhdistettu
ja leikattu neljään osaan
12 kuorittua salottisipulia
2 kuorittua ja murskattua valkosipulin
kynttä
Valmistustapa:
Puhdista kana ja mausta se suolalla ja pip-
purilla, ripottele lopuksi päälle jauhoa.
Kuumenna sulatettu voi paistovuoassa,
ruskista kana joka puolelta. Kaada vuokaan
valkoviini, kanaliemi ja soijakastike ja kie-
hauta.
Lisää persilja, timjami, pekonikuutiot, sie-
net, salottisipuli ja valkosipuli.
Kiehauta uudelleen, peitä kannella ja aseta
vuoka laitteeseen.
Paistoaika: 55 minuuttia
Kannatintaso: 1
Appelsiiniankka
Ainekset:
1 ankka (1,6 – 2,0 kg)
suolaa
•pippuria
3 kuorittua appelsiinia, joista on poistettu
siemenet ja jotka on leikattu paloiksi.
•1/2 tl suolaa
2 appelsiinin mehu
•150 ml sherryä
Valmistustapa:
Puhdista ankka, mausta se suolalla ja pip-
purilla ja hankaa siihen appelsiinin kuorta.
Täytä ankka appelsiinin paloilla, jotka on
höystetty suolalla. Ompele aukko kiinni.
Aseta ankka paistovuokaan niin, että sen
rintapuoli on alaspäin.
Purista appelsiineista mehu, sekoita se
sherryyn ja kaada seos ankan päälle.
Aseta ankka laitteeseen. Käännä 30 minuu-
tin jälkeen (laitteesta kuuluu äänimerkki).
Paistoaika: 90 minuuttia
Kannatintaso: 1
Täytetty kana
Ainekset:
1 kana, 1,2 kg (sisälmyksien kanssa)
1 rkl öljyä
•1 tl suolaa
•1/4 tl paprikaa
50 g korppujauhoja
3 - 4 rkl maitoa
1 sipuli, silputtu
1 nippu persiljaa, silputtuna
20 g voita
1 kananmuna
suolaa ja pippuria
Valmistustapa:
Puhdista kana ja kuivaa se. Sekoita öljy,
suola ja paprikamauste ja levitä sekoitus
kanan päälle.
Täyte: Sekoita korppujauhot ja maito. Ase-
ta vuokaan silputtu sipuli, persilja ja voi.
Kuullota. Leikkaa sydän, maksa ja vatsa
paloiksi. Lisää kananmuna. Sekoita kaikki
ainekset keskenään ja mausta suolalla ja
pippurilla.
Aseta kana paistovuokaan niin, että sen rin-
tapuoli on alaspäin. Aseta vuoka laitteeseen
ja käännä liha 30 minuutin kuluttua. (Uunis-
ta kuuluu merkkiääni)
Paistoaika: 90 minuuttia
Kannatintaso: 1
KALA
Kokonainen kala
Asetukset:
Automaattinen paistolämpömittari, sisäläm-
pötila 65 °C.
Valmistustapa:
Mausta kala haluamallasi tavalla, aseta
paistolämpömittari paikoilleen ja aseta liha
uunivuokaan.
Kannatintaso: 1
8
www.electrolux.com
Kalafile
Ainekset:
600 - 700 g haukea, kuhaa, lohta tai me-
ritaimenta
150 g juustoraastetta
•250 ml kermaa
50 g korppujauhoja
1 tl rakuunaa
hienonnettua persiljaa
suolaa, pippuria
•sitruunaa
•voita
Valmistustapa:
Ripottele kalafileiden päälle sitruunamehua
ja jätä ne marinoitumaan joksikin aikaa. Ta-
puttele sitten liika mehu pois talouspaperil-
la. Mausta kalafileet suolalla ja pippurilla
molemmilta puolilta. Aseta kalafileet sen jäl-
keen voideltuun uunivuokaan.
Sekoita juustoraaste, kerma, korppujauhot,
rakuuna ja silputtu persilja. Levitä sekoitus
välittömästi kalafileiden päälle ja aseta lo-
puksi pieniä voinokareita päälle.
Paistoaika: 35 minuuttia
Kannatintaso: 2
Kuivattua turskaa
Ainekset:
800 g kuivattua turskaa
2 rkl oliiviöljyä
2 suurta sipulia
6 kuorittua valkosipulin kynttä
•2 purjoa
6 punaista paprikaa
1/2 tölkkiä tomaattimurskaa (200 g)
200 ml valkoviiniä
200 ml kirkasta kalalientä
pippuria, suolaa, timjamia, oreganoa
Valmistustapa:
Anna kuivan turskan liota nesteessä yön yli.
Valuta neste turskasta seuraavana päivänä
ja aseta kala pannuun raikkaan veden
kanssa. Aseta pannu liedelle ja kiehauta.
Poista pannu liedeltä ja anna sen jäähtyä.
Lisää pannuun oliiviöljyä ja kuumenna. Kuo-
ri sipulit ja leikkaa ne hienoiksi siivuiksi, pu-
rista valkosipulin kynsi, viipaloi purjo ja pe-
se. Aseta ainekset yhdessä kuumaan öljyyn
ja paista kevyesti. Poista paprikoista sieme-
net ja leikkaa suikaleiksi. Aseta paprikat
pannuun yhdessä tomaattimurskan kanssa.
Lisää valkoviini ja kalaliemi ja jätä hautu-
maan joksikin aikaa. Mausta pippurilla, suo-
lalla, timjamilla ja oreganolla. Jätä hautu-
maan pannuun noin 15 minuutin ajaksi.
Poista jäähtynyt turska pannusta ja kuivaa
talouspaperilla. Poista nahka, ruodot ja
evät. Leikkaa kala paloiksi ja aseta uunivuo-
kaan yhdessä vihannesten kanssa.
Paistoaika: 30 minuuttia
Kannatintaso: 1
Kalaa suolakuoressa
Ainekset:
kokonainen kala, noin 1,5 - 2 kg
2 hyvin pestyä sitruunaa
1 fenkolin mukula
4 oksaa tuoretta timjamia
3 kg karkeaa suolaa
Valmistustapa:
Puhdista kala ja hiero siihen kahden sitruu-
nan mehu.
Leikkaa fenkoli ohuiksi viipaleiksi ja täytä
kala fenkolilla ja tuoreilla timjamioksilla.
Laita puolet karkeasta suolasta uunivuo-
kaan ja aseta kala suolan päälle. Ripottele
loput suolasta kalan päälle ja purista kala
lujasti kokoon.
Paistoaika: 55 minuuttia
Kannatintaso: 1
Täytetty kalamari
Ainekset:
1 kg keskikokoinen mustekala, puhdis-
tettu
1 suuri sipuli
2 rkl oliiviöljyä
90 g keitettyä pitkäjyväistä riisiä
4 rkl pinjansiemeniä
4 rkl viinirypäleitä (rusinoita)
2 rkl silputtua persiljaa
suolaa, pippuria
yhden sitruunan mehu
4 rkl oliiviöljyä
150 ml viiniä
500 ml tomaattimehua
Valmistustapa:
SUOMI 9
Hiero mustekalaan reilusti suolaa ja huuhte-
le sitten juoksevan veden alla.
Kuori sipuli, silppua se pieniin osiin, lisää
kaksi ruokalusikallista oliiviöljyä ja kuullota,
kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää pitkä-
jyväinen riisi, pinjansiemenet, viinirypäleet ja
silputtu persilja sipuleihin. Mausta suolalla,
pippurilla ja yhden sitruunan mehulla. Täytä
mustekala löysästi sekoituksella, ompele
aukko kiinni.
Laita neljä ruokalusikallista oliiviöljyä paisto-
vuokaan ja ruskista mustekalaa liedellä. Li-
sää viini ja tomaattimehu.
Suojaa paistovuoka kannella ja aseta vuoka
laitteeseen.
Paistoaika: 60 minuuttia
Kannatintaso: 1
Höyrykypsennetty kala
Ainekset:
400 g perunoita
2 nippua vihersipulia
2 valkosipulin kynttä
1 pieni tölkki tomaattimurskaa (400 g)
4 lohifileetä
yhden sitruunan mehu
suolaa ja pippuria
75 ml kasvislientä
50 ml valkoviiniä
1 oksa tuoretta rosmariinia
150 ml viiniä
1/2 nippua tuoretta timjamia
Valmistustapa:
Pese, kuori ja leikkaa perunat neljään
osaan. Keitä niitä suolavedessä 25 minuu-
tin ajan, valuta vesi ja leikkaa siivuiksi.
Pese vihersipulit ja leikkaa ohuiksi viipaleik-
si. Kuori valkosipulin kynnet ja leikkaa ne
paloiksi. Sekoita sipulit ja valkosipuli to-
maattimurskaan.
Ripottele lohifileiden päälle sitruunamehua
ja jätä marinoitumaan. Kuivaa ja mausta
suolalla ja pippurilla.
Sekoita vihannekset ja perunat ja aseta ne
voideltuun uunivuokaan. Mausta ja aseta
lohi päälle.
Kaada kasvisliemi ja valkoviini kalan päälle.
Ripottele lopuksi vuokaan rosmariinia ja
timjamia.
Paistoaika: 35 minuuttia
Kannatintaso: 2
Janssonin kiusaus
Ainekset:
•8 - 10 perunaa
2 sipulia
125 g anjovisfileetä
•300 ml kermaa
2 rkl korppujauhoja
•pippuria
vasta silputtua timjamia
2 rkl voita
Valmistustapa:
Pese ja kuori perunat ja leikkaa ohuiksi vii-
paleiksi. Kuori sipulit ja leikkaa ne suikaleik-
si.
Voitele uunivuoka voilla. Aseta kolmasosa
perunoista ja sipuleista vuokaan. Aseta nii-
den päälle puolet anjovisfileistä ja sitten toi-
nen kolmasosa sipuleista ja perunoista an-
jovisten päälle. Aseta loput anjovisfileistä
vuokaan. Lisää sitten jäljelle jääneet sipulit
ja perunat niin, että päällimmäisenä on pe-
runoita.
Ripottele päälle pippuria ja silputtua timja-
mia.
Kaada anjovisliemi aineksien päälle ja lisää
kerma. Ripottele päälle korppujauhoja ja li-
sää pieniä voinokareita.
Paistoaika: 60 minuuttia
Kannatintaso: 3
KAKKU
Sitruunakakku
Taikinan ainekset:
250 g voita
•200 g sokeria
1 pakkaus vaniljasokeria (noin 8 g)
•1 ripaus suolaa
4 kananmunaa
150 g vehnäjauhoja
150 g maissijauhoja
1 teelusikallinen leivinjauhetta
2 sitruunan raastettu kuori
Kuorrutuksen ainekset:
125 ml sitruunamehua
•100 g tomusokeria
Muu:
Musta kakkuvuoka, pituus 30 cm.
10
www.electrolux.com
Margariinia vuoan voiteluun.
Korppujauhoja vuoan jauhotukseen.
Valmistustapa:
Vatkaa voi, sokeri, sitruunankuori, vaniljaso-
keri ja suola vaahdoksi. Lisää kananmunat
yksi kerrallaan ja vatkaa taas vaahdoksi.
Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja peru-
najauhoihin, lisää jauhoseos vaahtoon ja
sekoita.
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotet-
tuun vuokaan, tasoita ja laita laitteeseen.
Kun kakku on paistunut, sekoita sitruuna-
mehu ja tomusokeri. Kumoa kypsä kakku
alumiinifolion päälle.
Nosta alumiinifolion reunat kakun ympärille
siten, että kuorrutus ei valu pois. Pistele
kakkua puutikulla ja levitä kuorrutus kakun
päälle voitelusudilla. Anna kakun vetäytyä
jonkun aikaa.
Paistoaika: 75 minuuttia
Kannatintaso: 1
Vaniljakakku
Ainekset:
5 kananmunaa
•340 g sokeria
100 g sulatettua voita
360 g vehnäjauhoja
1 pakkaus leivinjauhetta (noin 15 g)
1 pakkaus vaniljasokeria (noin 8 g)
•1 ripaus suolaa
200 ml kylmää vettä
Muu:
28 cm:n pyöreä irtopohjavuoka, musta,
pohja leivinpaperilla.
Valmistustapa:
Vatkaa sokeri, kananmunat, vaniljasokeri ja
suola taikinakulhossa vaahdoksi 5 minuutin
ajan. Lisää sen jälkeen sulatettu voi taiki-
naan ja sekoita.
Lisää jauhot ja leivinjauhe vaahdotettuun
taikinaan ja sekoita.
Lisää kylmä vesi ja sekoita kaikki ainekset
hyvin. Kaada sekoitus vuokaan, tasoita ja
aseta vuoka laitteeseen.
Paistoaika: 55 minuuttia
Kannatintaso: 1
Pikkuleivät
Ainekset:
4 kananmunaa
2 rkl kuumaa vettä
50 g sokeria
1 pakkaus vaniljasokeria (noin 8 g)
•1 ripaus suolaa
•100 g sokeria
100 g vehnäjauhoja
100 g maissijauhoja
2 tl leivinjauhetta
Muu:
28 cm:n pyöreä irtopohjavuoka, musta,
pohja leivinpaperilla.
Valmistustapa:
Erota kananmunan valkuaiset keltuaisista.
Vatkaa keltuaiset kuumaan veteen, lisää 50
g sokeria, vaniljasokeri ja suola. Vatkaa mu-
nanvalkuaiset ja 100 g sokeria kovaksi
vaahdoksi.
Sekoita jauhot, perunajauhot ja leivinjauhe
keskenään siivilöiden.
Sekoita varoen valkuaiset ja keltuaiset yh-
teen. Sekoita jauhosekoitus sen jälkeen va-
roen taikinaan. Kaada sekoitus vuokaan,
tasoita ja aseta vuoka laitteeseen.
Paistoaika: 30 minuuttia
Kannatintaso: 3
Juustokakku
Pohjan ainekset:
150 g vehnäjauhoja
70 g sokeria
1 pakkaus vaniljasokeria (noin 8 g)
1 kananmuna
70 g pehmeää voita
Juustotäytteen ainekset:
•3 munanvalkuaista
50 g rusinoita
2 ruokalusikallista rommia
750 g vähärasvaista rahkaa
•3 munankeltuaista
•200 g sokeria
yhden sitruunan mehu
200 g ranskankermaa
1 pakkaus vaniljan makuista vanukasjau-
hetta (40 g tai vastaava määrä jauhetta
vanukkaan valmistamiseen käyttäen 500
ml maitoa)
Muu:
Musta irtopohjainen vuoka 26 cm:n hal-
kaisijalla, voideltuna.
Valmistustapa:
SUOMI 11
Siivilöi jauhot kulhoon. Lisää muut ainekset
ja sekoita käsikäyttöisellä vatkaimella. Laita
sekoitus jääkaappiin 2 tunniksi.
Levitä voidellun irtopohjavuoan pohjalle
noin 2/3 taikinasta ja pistele taikinaan reikiä
haarukalla.
Muodosta noin 3 cm korkea reuna lopusta
taikinasta.
Vatkaa munanvalkuaiset kovaksi vaahdoksi
käsikäyttöisellä vatkaimella. Pese rusinat,
anna niiden kuivua hyvin, pirskottele niiden
päälle rommia ja jätä ne imeytymään.
Laita maitorahka, munankeltuaiset, sokeri,
sitruunamehu, ranskankerma ja vanukas-
jauhe kulhoon ja sekoita hyvin keskenään.
Sekoita lopuksi munanvalkuaisvaahto ja ru-
sinat rahkasekoitukseen varoen.
Paistoaika: 85 minuuttia
Kannatintaso: 1
Hedelmäkakku
Ainekset:
200 g voita
•200 g sokeria
1 pakkaus vaniljasokeria (noin 8 g)
•1 ripaus suolaa
3 kananmunaa
300 g vehnäjauhoja
1/2 pakkaus leivinjauhetta (noin 8 g)
125 g korintteja
125 g rusinoita
60 g mantelirouhetta
60 g sokeroitua sitruunan kuorta tai ap-
pelsiinin kuorta
60 g sokeroituja kirsikan paloja
70 g kuorittuja manteleita
Muu:
Musta irtopohjainen kakkuvuoka, halkai-
sija 24 cm.
Margariinia vuoan voiteluun.
Korppujauhoja vuoan jauhotukseen.
Valmistustapa:
Vatkaa voi, sokeri, vaniljasokeri ja suola
vaahdoksi. Lisää kananmunat yksi kerral-
laan ja vatkaa taas vaahdoksi. Sekoita lei-
vinjauhe vehnäjauhoihin, lisää jauhoseos
vaahtoon ja sekoita.
Sekoita taikinaan myös hedelmäpalat.
Laita sekoitus voideltuun ja jauhotettuun
vuokaan ja vedä sitä hiukan korkeammalle
reunoista. Koristele kakun reunat ja keski-
kohta kokonaisilla kuorituilla manteleilla.
Laita kakku laitteeseen.
Paistoaika: 100 minuuttia
Kannatintaso: 1
Muropiirakka
Taikinan ainekset:
375 g vehnäjauhoja
20 g hiivaa
150 ml haaleaa maitoa
60 g sokeria
•1 ripaus suolaa
•2 munankeltuaista
75 g pehmeää voita
Murotaikinan ainekset:
•200 g sokeria
200 g voita
1 teelusikallinen kanelia
350 g vehnäjauhoja
50 g pähkinärouhetta
30 g sulatettua voita
Valmistustapa:
Siivilöi jauhot taikinakulhoon, muodosta jau-
hojen keskelle kuoppa. Murustele hiiva ja
laita syvennykseen. Vaivaa maidon ja pie-
nen jauhomäärän kanssa reunoilta, peitä
jauhoilla ja anna kohota lämpimässä kun-
nes taikinan päälle ripoteltu jauho alkaa hal-
keilla.
Lisää sokeri, munankeltuaiset, voi ja suola
jauhojen reunoille. Vaivaa kaikki ainekset
notkeaksi taikinaksi.
Jätä taikina nousemaan lämpimään paik-
kaan, kunnes se on noussut kaksinkertai-
seksi. Kauli sitten taikina ja aseta se voidel-
tuun vuokaan ja anna sen kohota vielä li-
sää.
Lisää kulhoon sokeri, voi ja kaneli ja sekoi-
ta.
Lisää jauhot ja pähkinät ja vatkaa taikinaa
niin, että siitä muodostuu murotäyte.
Levitä voi kohotettuun taikinaan ja levitä
murotäyte tasaisesti.
Paistoaika: 35 minuuttia
Kannatintaso: 3
Pähkinäpitko
Taikinan ainekset:
650 g vehnäjauhoja
20 g hiivaa
12
www.electrolux.com
200 ml maitoa
40 g sokeria
5 g suolaa
•5 munankeltuaista
200 g pehmeää voita
Täytteen ainekset:
250 g pähkinärouhetta
20 g korppujauhoja
1 teelusikallinen jauhettua inkivääriä
50 ml maitoa
60 g hunajaa
30 g sulatettua voita
20 ml rommia
Kuorrutuksen ainekset:
1 munankeltuainen
hiukan maitoa
50 g mantelilastuja
Valmistustapa:
Siivilöi jauhot taikinakulhoon, muodosta jau-
hojen keskelle kuoppa. Murustele hiiva sy-
vennykseen. Vaivaa maidon, pienen sokeri-
määrän ja jauhojen kanssa reunoilta, peitä
jauhoilla ja anna kohota lämpimässä kun-
nes taikinan päälle ripoteltu jauho alkaa hal-
keilla.
Lisää loput sokerista jauhojen reunalle. Vai-
vaa kaikki ainekset notkeaksi taikinaksi. Jä-
tä taikina nousemaan lämpimään paikkaan,
kunnes se on noussut kaksinkertaiseksi.
Valmista täyte sekoittamalla kaikki ainekset
keskenään. Jaa taikina kolmeen samanko-
koiseen osaan ja tee niistä pitkiä suorakul-
mioita. Levitä kolmasosa täytteestä jokai-
seen suorakulmioon ja rullaa taikinapalat.
Tee kolmesta taikinapalasta letti. Levitä
päälle munankeltuaisen ja maidon sekoitus-
ta ja ripottele lopuksi mantelin lastuja.
Paistoaika: 55 minuuttia
Kannatintaso: 3
Maustekakku
Pohjan ainekset:
500 g vehnäjauhoja
1 pieni pakkaus kuivahiivaa (8 g kuivahii-
vaa tai 42 g tuorehiivaa)
80 g tomusokeria
150 g voita
3 kananmunaa
•2 tl suolaa
150 ml maitoa
70 g rusinoita (liota 20 ml:iin kirsikkavii-
naa tuntia aikaisemmin)
Kuorrutuksen ainekset:
50 g kokonaisia kuorittuja manteleita
Valmistustapa:
Laita jauhot, kuivahiiva, tomusokeri, voi, ka-
nanmunat, suola ja maito kulhoon ja vaivaa
tasainen hiivataikina. Peitä kulhossa oleva
taikina ja anna sen nousta yhden tunnin
ajan.
Sekoita kostutetut rusinat taikinaan käsin.
Aseta mantelit yksittäin voidellun ja jauhote-
tun renkaan muotoisen kakkuvuoan syven-
nyksiin.
Muodosta taikinasta makkaran muotoinen
pala ja aseta se vuokaan. Peitä vuoka ja
anna nousta noin 45 minuutin ajan.
Paistoaika: 60 minuuttia
Kannatintaso: 1
Savariinikakku
Taikinan ainekset:
350 g vehnäjauhoja
1 pieni pakkaus kuivahiivaa (8 g kuivahii-
vaa tai 42 g tuorehiivaa)
75 g sokeria
100 g voita
•5 munankeltuaista
•1/2 tl suolaa
1 pakkaus vaniljasokeria (noin 8 g)
125 ml maitoa
Kypsennyksen jälkeen:
375 ml vettä
•200 g sokeria
100 ml luumulikööriä tai 100 ml appelsii-
nilikööriä
Valmistustapa:
Laita jauhot, kuivahiiva, sokeri, voi, kanan-
munan keltuaiset, suola, vaniljasokeri ja
maito kulhoon ja vaivaa tasainen hiivataiki-
na. Peitä kulhossa oleva taikina ja anna sen
nousta yhden tunnin ajan. Aseta taikina voi-
deltuun rengasmuotoiseen kakkuvuokaan
ja peitä vuoka, anna nousta 45 minuutin
ajan.
Paistoaika: 35 minuuttia
Kannatintaso: 1
Kypsennyksen jälkeen:
Kiehauta vesi ja sokeri, anna seoksen jääh-
tyä.
Lisää luumu- tai appelsiinilikööri sokerive-
teen ja sekoita.
SUOMI 13
Kun kakku on jäähtynyt, tee siihen reikiä
puisella tikulla ja anna sekoituksen imeytyä
kakkuun tasaisesti.
Suklaaneliöt
Ainekset:
250 g tavallista suklaata
250 g voita
•375 g sokeria
2 pakkaus vaniljasokeria (noin 16 g)
•1 ripaus suolaa
5 rkl vettä
5 kananmunaa
375 g saksanpähkinöitä
250 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Valmistustapa:
Paloittele suklaa suuriin osiin ja anna sen
sulaa vesihauteessa.
Sekoita voi, sokeri, vaniljasokeri, suola ja
vesi vaahdoksi ja lisää kananmunat sekä
sulanut suklaa.
Rouhi saksanpähkinät, sekoita ne jauhoihin
ja leivinjauheeseen, ja sekoita seos suklaa-
taikinaan.
Laita syvään uunivuokaan leivinpaperi, ja
tasoita taikina tasaisesti sen päälle.
Paistoaika: 50 minuuttia
Kannatintaso: 3
Kypsennyksen jälkeen:
Anna jäähtyä, poista leivinpaperi ja leikkaa
kakku kuution muotoisiksi paloiksi.
Muffinssit
Ainekset:
150 g voita
•150 g sokeria
1 pakkaus vaniljasokeria (noin 8 g)
•1 ripaus suolaa
yhden hyvin pestyn sitruunan kuori
2 kananmunaa
50 ml maitoa
25 g maissijauhoja
225 g vehnäjauhoja
10 g leivinjauhetta
1 pakkaus happamia kirsikoita (375 g)
225 g suklaalastuja
Muu:
Paperivuokia, halkaisija noin 7 cm
Valmistustapa:
Vatkaa voi, sokeri, vaniljasokeri, suola ja hy-
vin pestyn sitruunan kuori vaahdoksi. Lisää
kananmunat voimakkaasti sekoittaen.
Sekoita perunajauhot, vehnäjauhot ja leivin-
jauhe ja lisää taikinaan maidon kanssa.
Valuta kirsikat ja lisää ne taikinaan suklaa-
lastujen kanssa.
Annostele taikina paperivuokiin, laita vuoat
pellille ja pelti laitteeseen. Käytä muffin-uu-
nivuokaa, jos saatavilla.
Paistoaika: 40 minuuttia
Kannatintaso: 3
Omenapiiras
Ainekset:
2 levyä lehti- tai voitaikinaa (kaulitaan
suorakulmioksi)
50 g hasselpähkinärouhetta
1,2 kg omenia
3 kananmunaa
•300 ml kermaa
70 g sokeria
Valmistustapa:
Levitä lehtitaikina hyvin voideltuun vuokaan
ja tee pohjaan haarukalla reikiä. Levitä has-
selpähkinät tasaisesti taikinan päälle. Kuori
omenat, poista siemenkodat ja leikkaa 12
viipaleeseen. Levitä viipaleet tasaisesti taiki-
napohjan päälle. Sekoita kananmunat, ker-
ma, sokeri ja vaniljasokeri hyvin keskenään
ja kaada seos omenoiden päälle.
Paistoaika: 45 minuuttia
Kannatintaso: 2
Porkkanakakku (versio 1)
Taikinan ainekset:
150 ml auringonkukkaöljyä
100 g fariinisokeria
2 kananmunaa
75 g siirappia
175 g vehnäjauhoja
1 teelusikallinen kanelia
1/2 tl jauhettua inkivääriä
1 tl leivinjauhetta
200 g hienoa porkkanaraastetta
75 g rusinoita
25 g rouhittua kookospähkinää
14
www.electrolux.com
Kuorrutuksen ainekset:
50 g voita
150 g tuorejuustoa
40 g raesokeria
hasselpähkinärouhetta
Muu:
Pyöreä irtopohjainen vuoka 22 cm:n hal-
kaisijalla, voideltuna.
Valmistustapa:
Sekoita auringonkukkaöljy, fariinisokeri, ka-
nanmunat ja siirappi vaahdoksi. Sekoita tai-
kinaan muut ainekset.
Laita seos voideltuun uunivuokaan.
Paistoaika: 55 minuuttia
Kannatintaso: 3
Kypsennyksen jälkeen:
Sekoita voi, tuorejuusto ja raesokeri (lisää
tarvittaessa hiukan maitoa juoksevuuden
parantamiseksi).
Levitä seos jäähtyneen kakun päälle ja ri-
pottele pinnalle hasselpähkinärouhetta.
Porkkanakakku (versio 2 — sveitsi-
läinen resepti)
Taikinan ainekset:
4 munanvalkuainen
•1 ripaus suolaa
80 g tomusokeria
•120 g sokeria
200 g hienoa porkkanaraastetta
200 g hienoksi jauhettuja manteleita
1 sitruuna, mehu ja raastettu kuori
1 rkl kirsikkalikööriä
•1/2 tl kanelia
60 g vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
Kuorrutuksen ainekset:
•150 g tomusokeria
1 rkl kirsikkalikööriä
12 marsipaaniporkkanaa koristeeksi
hasselpähkinärouhetta
Muu:
Kakkuvuoka, jossa on irtoava pohja ja
jonka halkaisija on 26 cm, voideltu ja
pohjustettu leivinpaperilla.
Valmistustapa:
Vatkaa munanvalkuaisia suolan kera, kun-
nes siitä muodostuu vaahtoa. Lisää tomus-
okeri ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Sekoita
munankeltuaiset ja sokeri kermaan ja lisää
muut ainekset. Lisää neljännes munanval-
kuaisvaahdosta munankeltuaisiin ja sekoita
sekaan loput munanvalkuaisvaahdosta va-
roen. Kaada taikina valmisteltuun vuokaan
ja tasoita.
Paistoaika: 55 minuuttia
Kannatintaso: 3
Kypsennyksen jälkeen:
Anna kakun jäähtyä. Suosittelemme, että
valmistustoimenpiteet suoritetaan 1-2 päi-
vää etukäteen ja että taikina säilytetään jää-
kaapissa peitettynä. Valmista kuorrutus se-
koittamalla tomusokeri kirsikkalikööriin. Li-
sää tarvittaessa vettä. Peitä kakku kuorrut-
teella ja koristele marsipaaniporkkanoilla.
Mantelikakku
Taikinan ainekset:
5 kananmunaa
•200 g sokeria
100 g marsipaania
200 ml oliiviöljyä
450 g vehnäjauhoja
1 rkl kanelia
1 pakkaus leivinjauhetta (noin 15 g)
50 g pistaasirouhetta
125 g mantelirouhetta
300 ml maitoa
Kuorrutuksen ainekset:
200 g aprikoosihilloa
5 rkl tomusokeria
1 teelusikallinen kanelia
2 rkl kuumaa vettä
mantelilastuja
Muu:
Pyöreä kakkuvuoka 28 cm:n halkaisijalla
ja irtopohjalla
Valmistustapa:
Vatkaa kananmunat, sokeri ja marsipaani
vaahdoksi 5 minuutin ajan. Lisää hitaasti
oliiviöljyä kananmunaseokseen.
Siivilöi jauhot, kaneli ja leivinjauhe kulhoon,
sekoita jauhoihin pistaasirouhe ja manteli-
rouhe. Lisää jauhoseos varoen kananmu-
naseokseen maidon kanssa.
Levitä vuokaan korppujauhoja ja kaada tai-
kina vuokaan.
Paistoaika: 70 minuuttia
Kannatintaso: 2
Kypsennyksen jälkeen:
SUOMI 15
Kuumenna aprikoosihillo ja levitä kakun
päälle pensselillä. Anna jäähtyä. Sekoita to-
musokeri, kaneli ja kuuma vesi. Levitä kuor-
rutus kakun päälle. Ripottele kakun kuorru-
tuksen päälle välittömästi mantelilastuja.
Hedelmäpiiras
Taikinan ainekset:
200 g vehnäjauhoja
•1 ripaus suolaa
125 g voita
1 kananmuna
50 g sokeria
50 ml kylmää vettä
Täytteen ainekset:
Vuodenajan hedelmiä (400 g omenia,
persikoita, happamia kirsikoita, jne.)
90 g mantelirouhetta
2 kananmunaa
•100 g sokeria
90 g pehmeää voita
Muu:
Voideltu uunivuoka, jonka halkaisija on
28 cm.
Valmistustapa:
Siivilöi jauhot kulhoon, sekoita suola ja voi
nokareina jauhoihin. Lisää kananmunat, so-
keri ja kylmä vesi ja vaivaa seoksesta taiki-
na.
Anna taikinan jäähtyä jääkaapissa 2 tuntia.
Kaaviloi jäähtynyt taikina, levitä voideltuun
piirasvuokaan ja pistele haarukalla reikiä.
Puhdista hedelmät, poista siemenet. Leik-
kaa ne pieniksi siivuiksi tai paloiksi ja aseta
taikinan päälle. Sekoita mantelit, kananmu-
nat, sokeri ja pehmeä voi kulhossa. Aseta
seos hedelmien päälle ja tasoita.
Paistoaika: 50 minuuttia
Kannatintaso: 1
Isoäidin omenakakku
Ainekset:
250 g voita
•250 g sokeria
1 pakkaus vaniljasokeria (noin 8 g)
•1 ripaus suolaa
100 g marsipaania
5 kananmunaa
500 g vehnäjauhoja
1 pakkaus leivinjauhetta (noin 15 g)
1 pakkaus piparkakkumausteita (noin 20
g)
50 g kaakaojauhetta
150 ml punaviiniä
1,2 kg omenia
Valmistustapa:
Sekoita voi, sokeri, vaniljasokeri ja suola
kulhossa vaahtomaiseksi. Lisää marsipaani
pieninä paloina ja vatkaa vaahto tasaiseksi.
Lisää kananmunat yksi kerrallaan ja vatkaa
vaahdoksi. Lisää vehnäjauhot, leivinjauhe,
piparkakkumauste ja kaakaojauhe taiki-
naan. Sekoita sekaan punaviini. Aseta taiki-
na leivinpaperin päälle korkeareunaiseen
uunivuokaan ja tasoita se. Kuori ja poista
omenan siemenet ja leikkaa ne 0,5 cm pak-
suisiksi viipaleiksi. Luumusose: Aseta viipa-
leet taikinan päälle ja täytä luumusosetta
kohtiin, joista siemenet poistettiin. Aseta
vuoka laitteeseen.
Paistoaika: 50 minuuttia
Kannatintaso: 3
Anna jäähtyä kypsymisen jälkeen ja pois-
ta leivinpaperi.
Kuorrutus:
250 ml omenamehua
1 pussillinen kirkasta kakkukuorrutusta
Anna jäähtyä kypsymisen jälkeen ja pois-
ta leivinpaperi.
Valmista kuorrutus sekoittamalla omena-
mehu ja kakkukuorrutus ja sivele se kakun
päälle.
PIZZA/PIIRAKKA/LEIPÄ
Pizza
Taikinan ainekset:
14 g hiivaa
200 ml vettä
300 g vehnäjauhoja
3 g suolaa
1 rkl öljyä
Täytteen ainekset:
1/2 pieni tölkki tomaattimurskaa (200 g)
200 g raastettua juustoa
100 g salamia
100 g keittokinkkua
150 g sieniä (säilyke)
150 g fetajuustoa
16
www.electrolux.com
•oreganoa
Muu:
Uunipelti, voideltu
Valmistustapa:
Murenna hiiva kulhossa ja liota se veteen.
Lisää kulhoon öljy sekä jauhot, joihin olet
sekoittanut suolan.
Vaivaa taikinaa, kunnes se on notkeaa ja ir-
toaa hyvin kulhon reunoista. Anna taikinan
nousta lämpimässä paikassa kaksinkertai-
seksi.
Kauli taikina ja aseta se voidellun uunipellin
päälle. Tee pohjaan reikiä haarukalla.
Lisää täytteen ainekset taikinan päälle an-
netussa järjestyksessä.
Paistoaika: 25 minuuttia
Kannatintaso: 1
Sipulipiiras
Taikinan ainekset:
300 g vehnäjauhoja
20 g hiivaa
125 ml maitoa
1 kananmuna
50 g voita
3 g suolaa
Täytteen ainekset:
750 g sipulia
•250 g pekonia
3 kananmunaa
250 g ranskankermaa
125 ml maitoa
•1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
Valmistustapa:
Siivilöi jauhot taikinakulhoon, muodosta jau-
hojen keskelle kuoppa.
Leikkaa hiiva paloiksi, aseta palaset kuop-
paan, sekoita maidon kanssa ja lisää hiu-
kan jauhoja reunoilta. Ripottele jauhoja
päälle, anna nousta lämpimässä paikassa,
kunnes taikinan pinnassa näkyy halkeamia.
Aseta kananmuna ja voi jauhojen reunoille.
Vaivaa kaikki ainekset notkeaksi taikinaksi.
Jätä taikina nousemaan lämpimään paik-
kaan, kunnes se on noussut kaksinkertai-
seksi.
Kuori ja pilko sillä aikaa sipulit ja leikkaa ne
ohuiksi viipaleiksi.
Leikkaa pekoni kuutioiksi ja paista niitä ke-
vyesti sipulin kera niitä kuitenkaan ruskista-
matta. Anna jäähtyä.
Levitä taikina voideltuun vuokaan, tee haa-
rukalla pohjaan reikiä ja paina taikinan reu-
nat ylös. Jätä taikina taas nousemaan.
Sekoita kananmunat, ranskankerma, maito,
suola ja pippuri. Levitä jäähtyneet sipulit ja
pekoni taikinan päälle. Lisää päälle valmis-
tettu seos ja tasoita.
Paistoaika: 45 minuuttia
Kannatintaso: 1
Kinkkupiiras
Taikinan ainekset:
200 g vehnäjauhoja
2 kananmunaa
100 g voita
•1/2 tl suolaa
vähän pippuria
1 ripaus muskottipähkinää
Täytteen ainekset:
150 g juustoraastetta
200 g keittokinkkua tai vähärasvaista pe-
konia
2 kananmunaa
250 ml ruokakermaa
suolaa, pippuria ja muskottipähkinää
Muu:
Musta uunivuoka, voideltu, halkaisija 28
cm
Valmistustapa:
Sekoita jauhot, voi, kananmunat ja maus-
teet kulhossa tasaiseksi taikinaksi. Aseta
taikina jääkaappiin muutamaksi tunniksi.
Kauli taikina ja aseta se voideltuun uunivuo-
kaan. Tee pohjaan haarukalla reikiä.
Levitä pekoni taikinapohjan päälle.
Valmista täyte sekoittamalla kananmunat,
ranskankerma ja mausteet. Lisää juusto.
Levitä täyte pekonin päälle.
Paistoaika: 40 minuuttia
Kannatintaso: 1
Vuohenjuustopiirakka
Taikinan ainekset:
125 g vehnäjauhoja
60 ml oliiviöljyä
•1 ripaus suolaa
3 - 4 rkl kylmää vettä
Täytteen ainekset:
1 rkl oliiviöljyä
SUOMI 17
•2 sipulia
suolaa ja pippuria
1 tlk silputtua timjamia
125 g ricotta-juustoa
100 g vuohenjuustoa
2 rkl oliiveja
1 kananmuna
•60 ml kermaa
Muu:
Musta uunivuoka, voideltu, halkaisija 28
cm
Valmistustapa:
Sekoita vehnäjauhot, oliiviöljy ja suola kul-
hossa, kunnes seos muistuttaa korppujau-
hoja. Lisää vesi ja ja vaivaa seos taikinaksi.
Aseta taikina jääkaappiin muutamaksi tun-
niksi.
Kauli taikina ja aseta se voideltuun uunivuo-
kaan. Tee pohjaan haarukalla reikiä.
Laita vuokaan 1 ruokalusikallinen oliiviöljyä.
Kuori ja leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi ja
höyrytä öljyssä noin 30 minuuttia peitetty-
nä. Mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita
joukkoon 1/2 teelusikallista silputtua persil-
jaa.
Anna sipulien jäähtyä ja levitä ne sen jäl-
keen taikinan päälle.
Levitä taikinan päälle ricotta- ja vuohenjuus-
to ja lisää oliivit. Ripottele päälle 1/2 teelusi-
kallista silputtua timjamia.
Sekoita kananmunat ja ranskankerma täy-
tettä varten. Levitä täyte taikinapohjan pääl-
le.
Paistoaika: 45 minuuttia
Kannatintaso: 1
Juustotorttu
Ainekset:
1,5 levyä lehti- tai voitaikinaa (kaulitaan
suorakulmioksi)
500 g juustoraastetta
•200 ml kermaa
100 ml maitoa
4 kananmunaa
suolaa, pippuria ja muskottipähkinää
Valmistustapa:
Aseta taikina hyvin voideltuun uunivuokaan.
Pistele taikinaan reikiä haarukalla.
Levitä juusto tasaisesti taikinapohjan päälle.
Sekoita kerma, maito ja kananmunat.
Mausta suolalla, pippurilla ja muskottipähki-
nällä. Sekoita hyvin ja kaada seos juuston
päälle.
Paistoaika: 40 minuuttia
Kannatintaso: 2
Juustopiiras
Ainekset:
400 g fetajuustoa
2 kananmunaa
3 rkl silputtua persiljaa
mustapippuria
80 ml oliiviöljyä
375 g filotaikinaa
Valmistustapa:
Sekoita fetajuusto, kananmunat, persilja ja
pippuri keskenään. Peitä filotaikina kosteal-
la liinalla, jotta se ei kuivuisi. Aseta 4 lev
toistensa päälle ja levitä jokaiselle levylle
hiukan öljyä.
Leikkaa taikinasta neljä noin 7 cm:n pituista
palaa.
Laita 2 kukkuraista ruokalusikkaa fetajuus-
toseosta jokaisen palan kulmaan ja taita vi-
nosti kolmioksi.
Aseta taikina ylösalaisin uunivuokaan ja voi-
tele öljyllä.
Paistoaika: 25 minuuttia
Kannatintaso: 3
Vehnäleipä
Ainekset:
1000 g vehnäjauhoja
40 g tuorehiivaa tai 2 pakkausta kuivahii-
vaa (20 g)
650 ml maitoa
15 g suolaa
Muu:
Leivinpelti, joka on voideltu tai vuorattu
leivinpaperilla.
Valmistustapa:
Pane jauhot ja suola isoon taikinakulhoon.
Liuota hiiva haaleaan maitoon ja lisää maito
jauhoihin. Vaivaa kaikki ainekset notkeaksi
taikinaksi. Jauhojen laadusta riippuen taiki-
naan voi olla tarpeen lisätä hiukan maitoa
sopivan notkeuden saavuttamiseksi.
Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
Leikkaa taikina kahteen osaan, muodosta
niistä kaksi pitkää leipää ja aseta ne pellille,
joka on voideltu tai peitetty leivinpaperilla.
18
www.electrolux.com
Anna leipien kohota uudelleen kaksinkertai-
seksi.
Sirottele leipien pinnalle jauhoja ennen pais-
tamista ja leikkaa leipiin terävällä veitsellä 3
- 4 vähintään 1 cm:n syvyistä viiltoa vinosti
ristiin.
Paistoaika: 55 minuuttia
Kannatintaso: 2
Höyryuunit: lisää 200 ml vettä vesiloke-
roon
Maalaisleipä
Ainekset:
500 g vehnäjauhoja
250 g ruisjauhoja
15 g suolaa
1 pieni pakkaus kuivahiivaa
250 ml vettä
250 ml maitoa
Muu:
Leivinpelti, joka on voideltu tai vuorattu
leivinpaperilla.
Valmistustapa:
Sekoita vehnäjauhot, ruisjauhot, suola ja
kuivahiiva suuressa kulhossa.
Sekoita vesi, maito ja suola. Lisää jauhot.
Vaivaa kaikki ainekset notkeaksi taikinaksi.
Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
Muodosta taikinasta pitkä leipä ja aseta se
pellille, joka on voideltu tai vuorattu leivinpa-
perilla.
Anna leivän kohota uudelleen puolta isom-
maksi. Ripottele päälle hiukan jauhoja en-
nen leivän asettamista uuniin.
Paistoaika: 60 minuuttia
Kannatintaso: 2
Höyryuunit: lisää 300 ml vettä vesiloke-
roon
Pierogi (piiraat) (30 pientä piirasta)
Taikinan ainekset:
250 g spelttijauhoja
250 g voita
250 g vähärasvaista rahkaa
suolaa
Täytteen ainekset:
1 pieni valkokaalinpää (400 g)
50 g pekonia
2 rkl sulatettua voita
suolaa, pippuria ja muskottipähkinää
3 rkl ruokakermaa
2 kananmunaa
Muu:
Leivinpaperilla suojattu uunipelti.
Valmistustapa:
Vaivaa spelttijauhot, voi, vähärasvainen rah-
ka ja hiukan suolaa taikinaksi. Aseta taikina
jääkaappiin.
Leikkaa valkokaali ohuiksi suikaleiksi. Leik-
kaa pekoni kuutioiksi ja paista sitä kirkaste-
tussa voissa. Lisää kaali ja paista, kunnes
kaali on pehmeää. Mausta suolalla, pippu-
rilla ja muskottipähkinällä. Lisää ruokaker-
ma.
Hauduta, kunnes kaikki neste on haihtunut.
Keitä kananmunat, anna niiden jäähtyä ja
leikkaa ne paloiksi. Sekoita munat kaaliin ja
anna jäähtyä.
Kauli taikina ja leikkaa siitä halkaisijaltaan 8
cm:n kokoisia pyöreitä kappaleita.
Aseta ympyröiden keskelle pieni määrä täy-
tettä ja taita ne kiinni. Kiinnitä reunat paina-
malla niitä haarukalla.
Aseta Pierogi (piiraat) uunipellille leivinpape-
rin päälle, ja voitele ne munankeltuaisella.
Paistoaika: 20 minuuttia
Kannatintaso: 3
Pullapitko
Taikinan ainekset:
750 g vehnäjauhoja
30 g hiivaa
400 ml maitoa
10 g sokeria
15 g suolaa
1 kananmuna
100 g pehmeää voita
Kuorrutuksen ainekset:
1 munankeltuainen
hiukan maitoa
Valmistustapa:
Siivilöi jauhot taikinakulhoon, muodosta jau-
hojen keskelle kuoppa. Murustele hiiva sy-
vennykseen. Vaivaa maidon, pienen sokeri-
määrän ja pienen jauhomäärän kanssa reu-
noilta, jauhota ja anna nousta lämpimässä
kunnes taikinan päälle ripoteltu jauho alkaa
halkeilla.
Lisää loput sokerista, suola, kananmuna ja
voi jauhojen reunalle. Vaivaa kaikki ainekset
notkeaksi taikinaksi.
SUOMI 19
Jätä taikina nousemaan lämpimään paik-
kaan, kunnes se on noussut kaksinkertai-
seksi.
Jaa taikina kolmeen samankokoiseen
osaan, ja muodosta niistä pitkät taikinakap-
paleet. Muodosta kappaleista letti.
Peitä pitko ja anna nousta puoli tuntia. Levi-
tä päälle munankeltuaisen ja maidon sekoi-
tusta ja aseta uuniin.
Paistoaika: 50 minuuttia
Kannatintaso: 3
PADAT/PAISTOKSET
Lasagne
Jauhelihakastikkeen ainekset:
•100 g pekonia
•1 sipuli
•1 porkkana
100 g selleriä
2 rkl oliiviöljyä
400 g jauhelihaa (naudanlihan ja por-
saanlihan sekoitus)
100 ml lihalientä
1 pieni tölkki tomaattimurskaa (noin 400
g)
oreganoa, timjamia, suolaa ja pippuria
Bechamel-kastikkeen ainekset:
75 g voita
50 g vehnäjauhoja
600 ml maitoa
suolaa, pippuria ja muskottipähkinää
Muut ainekset:
3 rkl voita
250 g vihreitä lasagnelevy
50 g raastettua parmesaania
50 g raastettua mietoa juustoa
Valmistustapa:
Leikkaa pekonista nahka ja rustot pois terä-
vällä veitsellä ja leikkaa pieniksi paloiksi.
Kuori sipuli ja porkkana, puhdista selleri ja
leikkaa vihannekset pieniksi kuutioiksi.
Kuumenna öljy paistinpannussa, aseta pe-
koni ja vihanneskuutiot pannuun ja ruskista
koko ajan sekoittaen.
Lisää jauheliha vähitellen, murenna se ja
ruskista koko ajan sekoittaen sekä lisää li-
haliemi seokseen. Lisää jauhelihakastikkee-
seen tomaattipyree, mausteet, suola ja pip-
puri ja keitä kastiketta miedolla lämmöllä
noin 30 minuuttia.
Valmista sillä välin Béchamel-kastike: Sula-
ta voi pannussa, lisää jauhot ja paista koko
ajan sekoittaen, kunnes jauhot ovat kullan-
ruskeat. Lisää maito joukkoon vähitellen
sekoittaen kastiketta koko ajan. Mausta
kastike suolalla, pippurilla ja muskottipähki-
nällä ja anna kiehua noin 10 minuuttia ilman
kantta.
Voitele iso suorakaiteen muotoinen paisto-
vuoka 1 ruokalusikallisella voita. Levitä la-
sagnelevyt, jauhelihakastike, Béchamel-
kastike ja keskenään sekoitetut juustot vuo-
kaan kerroksittain. Laita päällimmäiseksi
Béchamel-kastikekerros ja ripottele juusto-
raaste sen päälle. Laita loput voista noka-
reina paistoksen pinnalle.
Paistoaika: 55 minuuttia
Kannatintaso: 1
Cannelloni
Täytteen ainekset:
50 g silputtua sipulia
30 g voita
350 g silputtua pinaattia
100 g ranskankermaa
200 g kuutioitua lohta
200 g kuutioitua kuhaa
•150 g katkarapuja
150 g simpukanlihaa
suolaa, pippuria
Bechamel-kastikkeen ainekset:
75 g voita
50 g vehnäjauhoja
600 ml maitoa
suolaa, pippuria ja muskottipähkinää
Muut ainekset:
1 pakkaus cannelloneja
50 g raastettua parmesaania
150 g raastettua juustoa
40 g voita
Valmistustapa:
Laita silputut sipulit ja voi pannuun ja pais-
ta, kunnes sipuli on läpikuultava. Lisää sil-
puttu pinaatti ja paista kevyesti. Lisää rans-
kankerma, sekoita ja jätä jäähtymään.
Valmista sillä välin Béchamel-kastike: Sula-
ta voi pannussa, lisää jauhot ja paista koko
ajan sekoittaen, kunnes jauhot ovat kullan-
ruskeat. Lisää maito joukkoon vähitellen
sekoittaen kastiketta koko ajan. Mausta
kastike suolalla, pippurilla ja muskottipähki-
20
www.electrolux.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Electrolux EOC5851AAV Recipe book

Tyyppi
Recipe book

muilla kielillä