Aeg-Electrolux B4403-5-B Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja

Tämä käsikirja sopii myös

B4403-5
Käyttöohje Uuni
Kiitos, että olet valinnut erään laadukkaista tuotteistamme.
Lue nämä ohjeet huolellisesti varmistaaksesi laitteen ongelmattoman ja parhaan
mahdollisen toiminnan. Ohjeiden avulla osaat käyttää kaikkia laitteen toimintoja
helposti ja nopeasti. Säilytä tämä käyttöohjekirja aina käden ulottuvilla paikassa,
jossa se pysyy siistinä. Luovuta käyttöohje laitteen mahdolliselle uudelle omistajalle.
Toivomme, että uusi laitteesi tuottaa sinulle paljon iloa.
SISÄLLYS
TURVALLISUUSOHJEET 2
Lasten ja taitamattomien henkilöiden
turvallisuus 3
Yleiset turvallisuusohjeet 3
Asennus 3
Käyttö 3
Hoito ja puhdistus 4
Tulipalon vaara 4
Uunin lamppu 5
Huoltoliike 5
Laitteen hävitys 5
LAITTEEN KUVAUS 5
Laitteen osat 5
Uunin varusteet 6
PÄIVITTÄINEN KÄYTTÖ 6
Uuden laitteen puhdistaminen 6
Kellonajan asettaminen 6
Uunin kytkeminen toimintaan ja pois
toiminnasta 7
Jäähdytyspuhallin 7
Uunin toiminnot 7
Uunipeltien ja ritilän asettaminen
kannattimille 7
Näyttö 8
Hälytinajastin 8
Paistomittari 9
Luukun lukko 9
HYÖDYLLISIÄ NEUVOJA JA VINKKEJÄ 10
Luukun sisäpuoli 10
Leivonnaisten paistaminen 10
Lihan paistaminen 15
Grillaus 18
Säilöntä 19
Kuivaus 20
Sulatus 20
HOITO JA PUHDISTUS 21
Uunin katto 21
Uunipeltien kannatinkiskot 22
Uunin lamppu 23
Uunin luukku ja lasilevyt 23
KÄYTTÖHÄIRIÖT 24
TEKNISET TIEDOT 25
YMPÄRISTÖNSUOJELU 25
Oikeus muutoksiin pidätetään
TURVALLISUUSOHJEET
Lue nämä käyttöohjeet huolellisesti ennen laitteen asentamista ja käyttöä:
henkilökohtaisen ja omaisuutesi turvallisuuden takaamiseksi
ympäristön suojelemiseksi
laitteen virheettömän käytön takaamiseksi.
Säilytä käyttöohjeet laitteen yhteydessä ja pidä ne laitteen mukana esimerkiksi asuntoa
vaihtaessasi tai jos luovutat tai myyt laitteen toiselle henkilölle.
Valmistaja ei ota vastuuta vahingoista, jotka aiheutuvat laitteen virheellisestä asennuksesta
tai käytöstä.
2 Sisällys
Lasten ja taitamattomien henkilöiden turvallisuus
Vähintään 8 vuotta täyttäneet lapset ja sellaiset henkilöt, joiden fyysiset, sensoriset tai
henkiset kyvyt eivät ole tähän riittäviä tai joilla ei ole laitteen tuntemusta tai kokemusta
sen käytöstä, saavat käyttää tätä laitetta ainoastaan silloin, kun heidän turvallisuudes-
taan vastaava henkilö valvoo ja ohjaa heitä käyttämään laitetta turvallisesti ja ymmärtä-
mään sen käyttöön liittyvät vaarat. Lapset eivät saa leikkiä laitteella.
Pidä kaikki pakkausmateriaalit poissa lasten ulottuvilta. Olemassa on tukehtumis- tai
henkilövahinkovaara.
Pidä lapset ja kotieläimet poissa laitteen luota silloin, kun laitteen luukku on auki tai laite
on toiminnassa, koska se kuumenee. Olemassa on henkilövahinkovaara tai pysyvän vam-
mautumisen vaara.
Jos laitteessa on lapsilukko tai painikelukitus, käytä sitä. Lukitus estää laitteen kytkeyty-
misen vahingossa päälle lasten tai kotieläinten toimesta.
Yleiset turvallisuusohjeet
Älä muuta laitteen teknisiä ominaisuuksia. Se aiheuttaisi henkilövahinkovaaran ja laitteen
vaurioitumisvaaran.
Älä jätä laitetta ilman valvontaa toiminnan aikana.
Kytke laite pois päältä jokaisen käyttökerran jälkeen.
Asennus
Laitteen saa asentaa ja kytkeä ainoastaan valtuutettu sähköasentaja. Ota yhteys valtuu-
tettuun huoltoliikkeeseen. Näin estetään rakennevauriot ja henkilövahingot.
Tarkista, ettei laite ole vaurioitunut kuljetuksessa. Vaurioitunutta laitetta ei saa kytkeä
verkkovirtaan. Ota tarvittaessa yhteys jälleenmyyjään.
Poista kaikki pakkausmateriaalit, tarrat ja suojamuovit laitteesta ennen sen ensimmäistä
käyttöä. Älä irrota arvokilpeä. Muutoin takuu voi mitätöityä.
Varmista, että laite on kytketty irti verkkovirrasta asennuksen ajaksi.
Ole varovainen laitteen siirron aikana. Laite on painava. Käytä aina suojakäsineitä. Älä
nosta laitetta sen kahvasta kiinni pitäen.
Sähköasennuksessa on oltava erotin, joka mahdollistaa laitteen irrottamisen sähköver-
kosta kaikista navoista. Erottimen kontaktiaukon leveys on oltava vähintään 3 mm.
Sopivia erotuslaitteita ovat esimerkiksi: suojakytkimet, sulakkeet (ruuvattavat sulakkeet
on irrotettava kannasta), vikavirtakytkimet ja kontaktorit.
Ennen asennusta on varmistettava, että keittiökalusteessa on oikean kokoinen asennusti-
la.
Varmista, että laite asennetaan turvallisten rakenteiden alapuolelle ja lähelle.
Noudata mainittuja vähimmäisetäisyyksiä muihin laitteisiin ja kalusteisiin.
Laitetta ei saa asentaa korotusalustalle.
Kalusteeseen asennettavat uunit ja keittotasot asennetaan erityisillä kiinnitysvälineillä.
Jotta laitteen vaurioituminen estettäisiin, käytä ainoastaan saman valmistajan tuottamia
laitteita.
Käyttö
Tämä laite on tarkoitettu ainoastaan kotitalouskäyttöön. Älä käytä laitetta kaupalliseen
tai teolliseen käyttöön.
Turvallisuusohjeet
3
Käytä laitetta ainoastaan kotitalouksien ruoanvalmistustarpeisiin. Täten vältetään henki-
- ja omaisuusvahingot.
Älä käytä laitetta työtasona tai säilytysalustana.
Laitteen sisätila ja sen lisävarusteet kuumenevat käytön aikana. Olemassa on palovam-
mojen vaara. Käytä patalappuja lisävarusteita tai keittoastioita käsitellessäsi.
Varo, ettei uunin emalipinta vaurioidu lisävarusteiden poistamisen tai asennuksen yhtey-
dessä.
Pysy aina kaukana laitteesta, kun avaat laitteen luukun laitteen ollessa toiminnassa. Lait-
teesta voi tulla kuumaa höyryä. Olemassa on palovammojen vaara.
Emalipinnan vaurioitumisen tai värimuutoksien estäminen:
älä aseta mitään esinettä suoraan uunin pohjalle, älä myöskään peitä pohjaa alumiini-
foliolla
älä aseta kuumaa vettä suoraan laitteeseen
älä säilytä kosteita astioita tai ruokia laitteessa sen käytön jälkeen.
Uunin emalipintojen värimuutokset eivät vaikuta laitteen toimintaan.
Älä paina avointa uunin luukkua.
Sulje uunin luukku aina, vaikka grillaus olisi käynnissä.
Hoito ja puhdistus
Ennen huoltotoimenpiteitä katkaise virta laitteesta ja irrota laitteen verkkojohto pistora-
siasta.
Varmista ennen huoltotoimenpiteiden aloittamista, että laite on jäähtynyt. On olemassa
riski saada palovammoja. Vaarana on lasilevyjen rikkoutuminen.
Pidä uuni aina puhtaana. Rasvan tai ruoan kerääntyminen laitteeseen voi aiheuttaa tuli-
palon.
Säännöllinen puhdistaminen ehkäisee pintamateriaalien vaurioitumisen.
Käytä syvää uunivuokaa erittäin kosteiden kakkujen leipomisessa, jotta hedelmämehut
eivät voi aiheuttaa uuniin pysyviä tahroja.
Oman turvallisuutesi ja asuntosi turvallisuuden takia puhdista laite vain vedellä ja saip-
pualla. Älä käytä syttyviä tuotteita tai korroosiota aiheuttavia aineita.
Älä puhdista laitetta kuumalla höyryllä, painepesurilla, terävillä esineillä, hankausaineilla,
hankaussienillä tai tahranpoistoaineilla.
Jos käytät uuninpuhdistussuihketta, noudata tuotteen valmistajan ohjeita.
Älä puhdista lasiluukkua hankaavilla puhdistusaineilla tai metallikaapimella. Sisälasin
lämmönkestävä pinta voi mennä rikki.
Kun luukun lasilevyt vaurioituvat, niiden kestävyys heikkenee ja ne voivat rikkoutua. Si-
nun tulee vaihtaa ne. Ota yhteyttä huoltoliikkeeseen.
Ole varovainen irrottaessasi luukkua. Luukku on painava.
Älä puhdista katalyyttista emalia (mikäli käytössä).
Tulipalon vaara
Avaa luukku varovasti. Alkoholia sisältävät aineet voivat kehittää helposti syttyvän alko-
holin ja ilman seoksen. Olemassa on tulipalovaara.
Älä käsittele kipinöitä tai avotulta avatessasi luukkua.
Älä aseta helposti syttyviä tuotteita, helposti syttyviin aineisiin kostutettuja tuotteita ja/
tai sulavia tuotteita (muovista tai alumiinista tehtyjä) laitteeseen, laitteen päälle tai sen
lähelle.
4 Turvallisuusohjeet
Uunin lamppu
Tässä laitteessa olevat polttimot ovat erityisesti kodinkoneita varten suunniteltuja eri-
koispolttimoita. Niitä ei voida käyttää huonevalaisimissa.
Vaihda polttimot tarvittaessa saman teholuokituksen omaaviin kodinkoneita varten tar-
koitettuihin polttimoihin.
Irrota pistoke pistorasiasta ennen uunin lampun vaihtamista. Olemassa on sähköiskuvaa-
ra.
Huoltoliike
Ainoastaan valtuutettu teknikko saa korjata laitteen tai huoltaa sitä. Ota yhteys valtuu-
tettuun huoltoliikkeeseen.
Käytä vain alkuperäisiä varaosia.
Laitteen hävitys
Estä henkilö- ja omaisuusvahingot seuraavasti:
Irrota pistoke pistorasiasta.
Leikkaa virtajohto irti ja hävitä se.
Irrota luukun lukitus. Täten lapset ja eläimet eivät voi jäädä kiinni laitteen sisälle. Muu-
toin tilanne voisi aiheuttaa tukehtumisvaaran.
LAITTEEN KUVAUS
Laitteen osat
2 63 4
1
5
5
4
3
2
1
7
8
9
10
11
12
13
1 Käyttöpaneeli
2 Virran merkkivalo
3 Uunin toimintojen valitsin
4 Näyttö
Laitteen kuvaus
5
5 Lämpötilan valitsin
6 Lämpötilanäyttö
7 Lämpövastus
8 Uunin lamppu
9 Paistomittarin pistorasia
10 Puhallin ja takaseinän lämpövastus
11 Alalämpö
12 Uunin kannattimet, irrotettavat
13 Kannatintasot
Uunin varusteet
Ritilä
Käytetään patojen, kakkuvuokien ja paistien alustana.
Matalareunainen leivinpelti
Kakkujen ja pikkuleipien paistamiseen.
Uunipannu
Käytetään leivonnassa, paistamisessa tai rasvankeruuastiana.
Paistomittari
Mittaa lihan kypsyystason.
PÄIVITTÄINEN KÄYTTÖ
VAROITUS!
Lue luku "Turvallisuusohjeet".
Uuden laitteen puhdistaminen
Poista kaikki varusteet laitteen sisältä.
Puhdista laite ennen ensimmäistä käyttökertaa.
Lue luku "Hoito ja puhdistus".
Kellonajan asettaminen
Uuni toimii vasta sen jälkeen, kun kellonaika on asetettu.
Kun laite kytketään verkkovirtaan tai sähkökatkon jälkeen, ajastimen merkkivalo vilkkuu.
Siirry vaiheeseen 2.
1. Kun haluat muuttaa kellonajan, paina painikkeita " +" ja " - " yhtaikaa, kunnes kellona-
jan merkkivalo vilkkuu.
2. Aseta kellonaika painikkeella " +" tai " - ".
3. Vilkkuminen lakkaa noin viiden sekunnin kuluttua ja kello näyttää asetettua aikaa.
Kun ajastin on käytössä, kellonaikaa ei voi muuttaa.
6 Päivittäinen käyttö
Paina sisäänpainettavaa/ulostyöntyvää säädintä. Säädin tulee ulos.
Uunin kytkeminen toimintaan ja pois toiminnasta
1. Käännä uunin toimintojen valitsin haluamasi toiminnon kohdalle.
2. Käännä lämpötilan säädin haluamasi lämpötilan kohdalle.
Virran merkkivalo palaa, kun uuni on toiminnassa.
Lämpötilan merkkivalo palaa uunin kuumenemisen aikana.
3. Uuni kytketään pois toiminnasta kääntämällä uunin toimintojen valitsin ja lämpötilan
valitsin sammutusasentoon.
Jäähdytyspuhallin
Jäähdytyspuhallin kytkeytyy toimintaan automaattisesti jäähdyttäen laitteen pintoja. Kun
kytket laitteen pois toiminnasta, jäähdytyspuhallin toimii edelleen, kunnes laite on jäähty-
nyt.
Uunin toiminnot
Uunin toiminto Käyttötarkoitus
Valo Uunin sisävalon sytyttäminen.
Intensiivi Paistaminen enintään kolmella tasolla samanaikaisesti.
Alenna lämpötilaa (20-40 °C) ylä- ja alalämpötoimintoon
verrattuna. Ruokien kuivattaminen.
Pizzataso Voimakkaamman ruskistuksen tai rapean pohjan vaativien
ruokien paistaminen yhdellä kannatintasolla. Alenna lämpö-
tilaa (20-40 °C) ylä- ja alalämpötoimintoon verrattuna.
Ylä- ja Alalämpö Paistaminen yhdellä kannatintasolla.
Alalämpö Rapea- tai mureapohjaisten kakkujen paistaminen ja säilön-
tä.
Sulatus Pakasteiden sulattaminen.
Minigrilli Matalien ruokien grillaus ritilän keskellä sekä leivän paahta-
minen.
Maksigrilli Matalien ja suurien ruokamäärien grillaus sekä leivän paah-
taminen.
Gratinointi Suurikokoisten lihapalojen tai lintupaistien paistaminen yh-
dellä tasolla. Gratinointi ja ruskistus.
Uunipeltien ja ritilän asettaminen kannattimille
Aseta pellit kannattimille siten, että kääntyvä reuna tulee taakse ja osoittaa pohjaa kohti.
Työnnä pellit ja ritilät kannatinkiskojen väliin.
Päivittäinen käyttö
7
Korkeareunaisessa pannussa ja ritilässä on alas-
kääntyvä reunauloke. Reunojen ja kannatinkisko-
jen muodon ansiosta varusteet eivät pääse kallis-
tumaan.
Ritilän ja korkeareunaisen uunipannun aset-
taminen uuniin yhdessä
Aseta ritilä uunipannun päälle. Työnnä uunipannu
kannatinkiskojen väliin jollekin kannatintasolle.
Näyttö
1 Hälytysajastimen merkkivalo
2 Paistomittarin merkkivalo
3 Aikanäyttö
4 Kello
5 Painike " +"
6 Painike " -"
Hälytinajastin
Tämä toiminto ei vaikuta uunin toimintaan.
Hälytinajastimen asettaminen
1. Paina plus (+) tai miinus (-) -painiketta.
2. Aseta aika plus (+) tai miinus (-) -painikkeella (maksimiaika on 2 tuntia 30 minuuttia).
3. Asetettu aika alkaa kulua viiden sekunnin kuluttua.
1 2 3
56
4
8 Päivittäinen käyttö
4. Merkkiääni kuuluu asetetun ajan kuluttua. Voit vaientaa merkkiäänen painamalla jotain
painiketta.
Paistomittari
Paistomittari mittaa lihan sisälämpötilan.
Paistomittarin käytössä on huomioitava kaksi eri lämpötilaa:
Uunin lämpötila, katso Paistotaulukko
sisälämpötila, katso Paistomittaritaulukko
Käytä vain laitteen mukana toimitettua paistomittaria tai alkuperäistä varaosaa.
VAROITUS!
Paistomittari on kuuma! Palovammojen vaara! Ole varovainen, kun vedät paistomittarin
kärjen pois ruoasta ja irrotat pistokkeen.
Paistomittarin käyttäminen:
1. Työnnä paistomittarin pistoke uunin sivuseinässä olevaan pistorasiaan. Paistomittarin
merkkivalo
vilkkuu.
2. Työnnä paistomittarin kärki lihan keskikohtaan.
1
2
3. Käytä painiketta " +" tai " - " asettaaksesi ruoan sisälämpötilan. Lämpötilan voi asettaa
välille 30–99 °C.
Katso taulukossa mainitut lämpötilat.
4. Aseta uunin toiminto ja lämpötila säätimillä.
5. Elektroninen äänimerkki kuuluu, kun lihan sisälämpötila vastaa asetettua lämpötilaa.
Lopeta se painamalla mitä tahansa painiketta.
6. Sammuta uuni ja poista paistomittari.
Jos kypsyystaso ei ole riittävä, aseta korkeampi sisälämpötila edellä kuvatulla tavalla.
Luukun lukko
Luukun lukko ei ole käytössä, kun laite toimitetaan tehtaalta.
Päivittäinen käyttö
9
Luukun lukon käyttöönotto: Vedä luukun luk-
koa eteenpäin, kunnes se lukkiutuu paikalleen.
Luukun lukon käytöstäpoisto: Paina luukun
lukko takaisin paneelin sisään.
Luukun avaaminen:
1. Paina luukun lukkoa.
2. Avaa luukku.
Älä paina luukun lukkoa luukkua sulkiessasi!
Kun laite kytketään pois toiminnasta, luukun
mekaaninen lukitus ei poistu käytöstä.
HYÖDYLLISIÄ NEUVOJA JA VINKKEJÄ
Luukun sisäpuoli
Uunin luukun sisäpuolelle on merkitty:
kannatintasojen numerot
tietoja uunin toiminnoista, usein valmistettavien ruokien suositellut kannatintasot ja
lämpötilat.
Taulukoissa mainitut lämpötilat ja paistoajat ovat ainoastaan suuntaa-antavia. Lämpötila ja
paistoaika riippuvat reseptistä sekä käytettyjen ainesten laadusta ja määrästä.
Leivonnaisten paistaminen
Yleisohjeita
Uusi uunisi voi paistaa eri tavalla kuin entinen laitteesi. Käytä aikaisemmin käyttämiesi
asetusten (lämpötila, paistoaika) ja kannatintasojen sijaan taulukossa mainittuja asetuk-
sia.
Kun paistoaika on pitkä, voit hyödyntää jälkilämmön ja kytkeä uunin pois toiminnasta
noin 10 minuuttia ennen paistoajan päättymistä.
Pakasteita sulatettaessa uunipellit voivat vääntyä uunin toiminnan aikana. Jääh-
tyessään uunipellit palautuvat kuitenkin alkuperäiseen muotoonsa.
Leivontataulukoiden käyttö
Ensimmäisellä kerralla on suositeltavaa käyttää alhaisempaa lämpötilaa.
Jos et löydä omaan reseptiisi sopivia ohjearvoja, sovella jonkin lähes samanlaisen leivon-
naisen tietoja.
10 Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
Jos paistat useammalla kuin yhdellä tasolla, paistoaikaa voi pidentää 10-15 minuuttia.
Eri kannatintasoilla olevat leivonnaiset voivat ruskistua epätasaisesti paistamisen alkuvai-
heessa. Tässä tapauksessa lämpötila-asetusta ei pidä muuttaa. Erot tasaantuvat paistu-
misen jatkuessa.
Leivontavinkkejä
Leivontatulos Mahdollinen syy Ratkaisu
Kakku on liian vaalea
pohjasta.
Väärä kannatintaso. Laita kakku alemmalle kannatintasolle.
Kakku laskeutuu (taiki-
nainen ja liian kostea).
Liian korkea paistolämpötila. Käytä pienempää lämpötilaa.
Kakku laskeutuu (taiki-
nainen ja liian kostea).
Liian lyhyt paistoaika. Pidennä paistoaikaa.
Älä käytä korkeampaa lämpötilaa ly-
hentääksesi paistoaikaa.
Kakku laskeutuu (taiki-
nainen ja liian kostea).
Taikinassa on liian paljon
nestettä.
Käytä vähemmän nestettä. Tarkista sekoi-
tusaika, erityisesti käyttäessäsi vatkainta/
monitoimikonetta.
Kakku on liian kuiva. Liian alhainen lämpötila. Säädä lämpötila korkeammaksi.
Kakku on liian kuiva. Liian pitkä paistoaika. Lyhennä paistoaikaa.
Kakku ei ruskistu tasai-
sesti.
Liian korkea paistolämpötila
ja liian lyhyt paistoaika.
Alenna lämpötilaa ja pidennä paistoaikaa.
Kakku ei ruskistu tasai-
sesti.
Taikinaa ei ole levitetty ta-
saisesti pellille.
Levitä taikina tasaisesti pellille.
Kakku ei paistu asete-
tussa paistoajassa.
Liian alhainen lämpötila. Säädä lämpötila vähän korkeammaksi.
Leivonnaisten paistaminen yhdellä tasolla - paistaminen vuoissa
Leivonnaisen tyyppi Uunin toiminto Taso Lämpötila (°C) Aika (h:min)
Sokerikakku tai briossi INTENSIIVI 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Hiekkakakku/hedelmä-
kakku
INTENSIIVI 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Sokerikakku INTENSIIVI 1 140 0:25 - 0:40
Sokerikakku YLÄ- JA ALALÄM-
1 160 0:25 - 0:40
Kakkupohja - murotai-
kina
1)
INTENSIIVI 3 170-180 0:10 - 0:25
Kakkupohja vatkatusta
taikinasta
INTENSIIVI 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Omenapiiras YLÄ- JA ALALÄM-
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Omenapiiras (2 vuo-
kaa, Ø 20 cm halkaisi-
jaltaan)
INTENSIIVI 1 160 1:10 - 1:30
Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä 11
Leivonnaisen tyyppi Uunin toiminto Taso Lämpötila (°C) Aika (h:min)
Omenapiiras (2 vuo-
kaa, Ø 20 cm halkaisi-
jaltaan)
YLÄ- JA ALALÄM-
1 180 1:10 - 1:30
1) Esikuumenna uuni
Leivonnaisten paistaminen yhdellä kannatintasolla - kakut/pasteijat/leivät leivinpelleillä
Leivonnaisen tyyppi Uunin toiminto Taso Lämpötila (°C) Aika (h:min)
Pullapitko/-kranssi YLÄ- JA ALALÄM-
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Joulupulla (stollen)
1)
YLÄ- JA ALALÄM-
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Leipä (ruisleipä) YLÄ- JA ALALÄM-
1
- aluksi
1)
230 0:25
- myöhemmin 160 - 180 0:30 - 1:00
Tuulihatut/eclair-lei-
vokset
1)
YLÄ- JA ALALÄM-
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Kääretorttu
1)
YLÄ- JA ALALÄM-
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Muruseoksella pääl-
lystetty kakku, kuiva
INTENSIIVI 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Voilla leivottu mante-
li-/sokerikakku
1)
YLÄ- JA ALALÄM-
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Marja-/hedelmäpiirak-
ka (hiivataikina/vat-
kattu taikina)
2)
INTENSIIVI 3 150 0:35 - 0:50
Marja-/hedelmäpiirak-
ka (hiivataikina/vat-
kattu taikina)
2)
YLÄ- JA ALALÄM-
3 170 0:35 - 0:50
Hedelmä- tai marja-
piirakka, murotaikina-
pohja
INTENSIIVI 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Pellillä paistetut lei-
vonnaiset, arkalaatui-
nen täyte (esim. rahka,
kerma, vanukas)
1)
YLÄ- JA ALALÄM-
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Kohottamaton leipä INTENSIIVI 1 200 - 220 0:08 - 0:15
1) Esikuumenna uuni
2) Käytä korkeareunaista leivinpeltiä
12 Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
Leivonnaisten paistaminen yhdellä kannatintasolla - pikkuleivät
Leivonnaisen tyyppi Uunin toiminto Taso Lämpötila (°C) Aika (h:min)
Murotaikinapikkuleivät INTENSIIVI 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Pursotetut pikkuleivät INTENSIIVI 3 140 0:20 - 0:30
Pursotetut pikkuleivät
1)
YLÄ- JA ALALÄM-
3 160 0:20 - 0:30
Pikkuleivät vatkatusta
taikinasta
INTENSIIVI 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Munanvalkuaisleivon-
naiset, marengit
INTENSIIVI 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Mantelileivokset INTENSIIVI 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Hiivataikinasta leivo-
tut pikkuleivät
INTENSIIVI 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Lehtitaikinapikkuleivät
1)
INTENSIIVI 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Sämpylät
1)
INTENSIIVI 3 160 0:20 - 0:35
Sämpylät
1)
YLÄ- JA ALALÄM-
3 180 0:20 - 0:35
Pienet kakut (20 kpl/
pelti)
1)
INTENSIIVI 3 140 0:20 - 0:30
Pienet kakut (20 kpl/
pelti)
1)
YLÄ- JA ALALÄM-
3 170 0:20 - 0:30
1) Esikuumenna uuni
Leivonnaisten paistaminen usealla kannatintasolla - kakut/pasteijat/leivät leivinpelleillä
Leivonnaisen tyyppi
Intensiivi
2 tasolla
Intensiivi
3 tasolla
Lämpötila (°C)
Aika (h:min)
Tuulihatut/eclair-leivok-
set
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Kuiva strösselikakku 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Esikuumenna uuni
Leivonnaisten paistaminen usealla kannatintasolla - pikkuleivät/pienet kakut/pasteijat/sämpylät
Leivonnaisen tyyppi
Intensiivi
2 tasolla
Intensiivi
3 tasolla
Lämpötila (°C)
Aika (h:min)
Murotaikinapikkuleivät 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Pursotetut pikkuleivät 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Pikkuleivät vatkatusta
taikinasta
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Munanvalkuaisleivon-
naiset, marengit
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä 13
Leivonnaisen tyyppi
Intensiivi
2 tasolla
Intensiivi
3 tasolla
Lämpötila (°C)
Aika (h:min)
Mantelileivokset 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Hiivataikinasta leivotut
pikkuleivät
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Lehtitaikinapikkuleivät
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Sämpylät 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Pienet kakut (20 kpl/
pelti)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Esikuumenna uuni
Paistaminen kiertoilmatoiminnolla
Valitse uunin toiminto noudattaen ohjeita, jotka on esitetty kohdassa Päivittäinen käyttö.
Leivonnaisen tyyppi Kannatintaso Lämpötila °C Aika (minuuttia)
Pizza (ohut)
1)
1 180-200 20-30
Pizza (runsastäyttei-
nen)
1 180-200 20-30
Piiras 1 180-200 45-60
Pinaattipiiras 1 160-180 45-60
Kinkku-juustopiiras 1 170-190 40-50
Rahka-juustokakku,
pyöreä
1 140-160 60-90
Rahka-juustokakku,
pellillä
1 140-160 50-60
Omenatorttu, "kannel-
la"
1 150-170 50-70
Vihannespiiras 1 160-180 50-60
Kohottamaton leipä
1)
1 250-270 10-20
Voitaikinapohjainen
piiras
1)
1 160-180 40-50
Flammekuchen (saksa-
lainen pizzatyyppinen
ruoka)
1)
1 250-270 12-20
Piroggen (venäläinen
umpeen leivottu pizza,
calzone)
1)
1 180-200 15-25
1) Esikuumenna uuni
14 Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
Paistokset ja gratiinit
Ruoka Uunin toiminto Kan-
natin-
taso
Lämpötila °C Aika: tuntia: mi-
nuuttia
Makaronilaatikko YLÄ- JA ALALÄM-
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne YLÄ- JA ALALÄM-
1 180-200 0:25-0:40
Vihannesgratiini
1)
GRATINOINTI 1 160-170 0:15-0:30
Juustokuorrutteiset
patongit
1)
GRATINOINTI 1 160-170 0:15-0:30
Makeat kohokkaat YLÄ- JA ALALÄM-
1 180-200 0:40-0:60
Kalalaatikko YLÄ- JA ALALÄM-
1 180-200 0:30-1:00
Täytetyt vihannekset GRATINOINTI 1 160-170 0:30-1:00
1) esikuumenna uuni
Valmisruoat
Kypsennettävä
ruoka
Uunin toiminto Kannatintaso Lämpötila °C Aika
Ranskanperu-
nat
1)
GRATINOINTI 3 200-220 Noudata valmis-
tajan ohjeita.
1) Huomautus: Käännä ranskanperunoita kypsennyksen aikana 2-3 kertaa
Lihan paistaminen
Ruokien paistaminen
Käytä paistamisessa lämmönkestäviä uunivuokia (lue valmistajan ohjeet).
Suurikokoiset paistit voi laittaa suoraan uunipannulle tai ritilälle, jonka alla on uunipan-
nu (vain tietyt mallit).
Paista vähärasvainen liha paistovuoassa kannella peitettynä. Näin liha pysyy mehuk-
kaampana.
Jos haluat pinnan ruskistuvan, paista liha paistovuoassa ilman kantta.
Taulukossa annetut tiedot ovat ainoastaan suuntaa-antavia.
Paistotaulukoihin liittyvät ohjeet
Yli kilon painavien liha- ja kalapalojen paistaminen:
Kaada vähän vettä paistoastiaan, jotta lihaneste tai rasva ei pala kiinni astiaan.
Käännä lihaa tarvittaessa (kun paistoajasta on kulunut 1/2-2/3).
Parhaan tulokseen saat, kun valelet suurikokoisia liha- ja lintupaisteja useita kertoja pais-
tumisen aikana.
Kytke uuni pois toiminnasta noin 10 minuuttia ennen paistoajon päättymistä jälkiläm-
mön hyödyntämiseksi.
Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
15
Naudanliha
Lihalaji Määrä Uunin toiminto Kan-
natin-
taso
Lämpötila
°C
Aika
(h:min)
Porsaanpaisti 1-1,5 kg YLÄ- JA ALA-
LÄMPÖ
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Paahtopaisti tai file paksuus-
senttiä
kohden
- raaka (sisältä punainen)
1)
paksuus-
senttiä koh-
den
GRATINOINTI 1 190 - 200 0:05 - 0:06
- puolikypsä paksuus-
senttiä koh-
den
GRATINOINTI 1 180 - 190 0:06 - 0:08
- kypsä paksuus-
senttiä koh-
den
GRATINOINTI 1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) esikuumenna uuni
Porsaanliha
Lihalaji Määrä Uunin toiminto Kan-
natin-
taso
Lämpötila
°C
Aika
(h:min)
Lapa, niska, kinkku 1-1,5 kg GRATINOINTI 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kyljykset, porsaankyljet 1-1,5 kg GRATINOINTI 1 170 - 180 1:00 - 1:30
Lihamureke 750 g - 1 kg GRATINOINTI 1 160 - 170 0:45 - 1:00
Porsaanpotka (esikyp-
sennetty)
750 g - 1 kg GRATINOINTI 1 150 - 170 1:30 - 2:00
Vasikanliha
Lihalaji Määrä Uunin toiminto Kan-
natin-
taso
Lämpötila
°C
Aika
(h:min)
Vasikanpaisti 1 kg GRATINOINTI 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Vasikanpotka 1,5-2 kg GRATINOINTI 1 160 - 180 2:00 - 2:30
Lammas
Lihalaji Määrä Uunin toiminto Kan-
natin-
taso
Lämpötila
°C
Aika
(h:min)
Lammaspaisti, lampaan-
viulu
1-1,5 kg GRATINOINTI 1 150 - 170 1:15 - 2:00
Lampaanselkä 1-1,5 kg GRATINOINTI 1 160 - 180 1:00 - 1:30
16 Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
Riista
Lihalaji Määrä Uunin toiminto Kan-
natin-
taso
Lämpötila
°C
Aika
(h:min)
Jäniksenselkä, jäniksen-
koipi
1)
1 kg:n pai-
noon saakka
YLÄ- JA ALA-
LÄMPÖ
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Kauriin-/hirvenselkä 1,5-2 kg YLÄ- JA ALA-
LÄMPÖ
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Kauriin-/hirvenreisi 1,5-2 kg YLÄ- JA ALA-
LÄMPÖ
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) esikuumenna uuni
Linnunliha
Lihalaji Määrä Uunin toiminto Kan-
natin-
taso
Lämpötila
°C
Aika
(h:min)
Linnunliha paloina 200 - 250 g/
kappale
GRATINOINTI 1 200 - 220 0:35 - 0:50
Broilerinpuolikkaat 400 - 500 g/
kappale
GRATINOINTI 1 190 - 210 0:35 - 0:50
Broileri, kana 1-1,5 kg GRATINOINTI 1 190 - 210 0:45 - 1:15
Ankka 1,5-2 kg GRATINOINTI 1 180 - 200 1:15 - 1:45
Hanhi 3,5-5 kg GRATINOINTI 1 160 - 180 2:30 - 3:30
Kalkkuna 2,5-3,5 kg GRATINOINTI 1 160 - 180 1:45 - 2:30
Kalkkuna 4 - 6 kg GRATINOINTI 1 140 - 160 2:30 - 4:00
Kala (haudutettu)
Lihalaji Määrä Uunin toiminto Kan-
natin-
taso
Lämpötila
°C
Aika
(h:min)
Kokonainen kala 1-1,5 kg YLÄ- JA ALA-
LÄMPÖ
1 210 - 220 0:45 - 1:15
Paistolämpömittari
Valitse uunin toiminto noudattaen ohjeita, jotka on esitetty kohdassa Päivittäinen käyttö.
Naudanliha
Kypsennettävä ruoka Lihan ytimen lämpötila °C
Raaka kylkipaisti tai filee 45 - 50
Puolikypsä kylkipaisti tai filee 60 - 65
Kypsä kylkipaisti tai filee 75 - 80
Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä 17
Porsaanliha
Kypsennettävä ruoka Lihan ytimen lämpötila °C
Porsaanlapa, kinkku, niska 80 - 82
Kyljys (selkä), kassler 75 - 80
Lihamureke 75 - 80
Vasikanliha
Kypsennettävä ruoka Lihan ytimen lämpötila °C
Vasikanpaisti 75 - 80
Vasikanreisi 85 - 90
Lammas
Kypsennettävä ruoka Lihan ytimen lämpötila °C
Lampaanviulu 80 - 85
Lampaanselkä 80 - 85
Lammaspaisti, lampaanviulu 75 - 80
Riista
Kypsennettävä ruoka Lihan ytimen lämpötila °C
Jäniksenselkä 70 - 75
Jäniksenkoivet, -reidet 70 - 75
Jänis, kokonainen 70 - 75
Kauriin-/hirvenselkä 70 - 75
Kauriin-/hirvenreisi 70 - 75
Grillaus
Käytä aina grillitoimintoa lämpötilan maksimiasetuksella.
Grillauksen aikana uunin luukun on aina oltava kiinni.
Esikuumenna uunia aina tyhjänä 5 minuuttia grillitoiminnolla.
Aseta ritilä grillaustaulukossa suositellulle kannatintasolle.
Laita uunipannu ensimmäiselle kannatintasolle ritilän alle rasvan keräämiseksi.
Grillaa vain matalia liha- tai kalapaloja.
Valitse uunin toiminto noudattaen ohjeita, jotka on esitetty kohdassa Päivittäinen käyttö.
Grillattava ruoka Kannatintaso Aika
1. puoli 2. puoli
Jauhelihapihvit 4 8–10 min 6–8 min
Porsaanfile 4 10–12 min 6–10 min
18 Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
Grillattava ruoka Kannatintaso Aika
1. puoli 2. puoli
Makkara 4 8–10 min 6–8 min
Naudanfilepihvit, vasi-
kanlihapihvit
4 6–7 min 5–6 min
Naudanfile, paahto-
paisti (noin 1 kg)
3 10–12 min 10–12 min
Paahtoleivät
1)
3 4–6 min 3–5 min
Täytetyt paahtoleivät 3 6–8 min -------
1) Älä esikuumenna uunia
Säilöntä
Käytä vain säilöntään tarkoitettuja samankokoisia lasipurkkeja.
Älä käytä kierrekorkillisia tai pikalukittavia lasipurkkeja tai metallitölkkejä.
Käytä ensimmäistä kannatintasoa alhaalta lukien.
Käytä leivinpeltiä. Leivinpellille voi laittaa enintään kuusi litran lasipurkkia.
Täytä purkit samalle tasolle ja sulje ne hyvin.
Aseta purkit pellille siten, että ne eivät koske toisiinsa.
Kaada noin 1/2 litraa vettä matalareunaiselle leivinpellille, jotta uunissa on riittävästi
kosteutta.
Kun neste alkaa poreilla kevyesti ensimmäisissä purkeissa (litran purkissa noin 35-60 mi-
nuutin kuluttua), katkaise virta uunista tai alenna lämpötila 100 °C:seen (katso taulukko).
Valitse uunin toiminto noudattaen ohjeita, jotka on esitetty kohdassa Päivittäinen käyttö.
Pehmeät marjat/hedelmät
Säilöttävä tuote Lämpötila °C Aika (minuuttia)
poreilun alkami-
seen
Jatka keittämistä
100 °C:ssa, minuut-
tia
Mansikat, mustikat, vadelmat,
kypsät karviaiset
160-170 35-45 ---
Raa'at karviaiset 160-170 35-45 10-15
Luuhedelmät (persikat, luumut, kirsikat jne.)
Säilöttävä tuote Lämpötila °C Aika (minuuttia)
poreilun alkamiseen
Jatka keittämistä
100 °C:ssa, minuut-
tia
Päärynät, kvittenit, luumut 160-170 35-45 10-15
Vihannekset
Säilöttävä tuote Lämpötila °C Aika (minuuttia)
poreilun alkami-
seen
Jatka keittämistä
100 °C:ssa, minuut-
tia
Porkkanat
1)
160-170 50 -60 5-10
Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä 19
Säilöttävä tuote Lämpötila °C Aika (minuuttia)
poreilun alkami-
seen
Jatka keittämistä
100 °C:ssa, minuut-
tia
Kurkut 160-170 50-60 ---
Pikkelsi 160-170 50-60 15
Kyssäkaali, herneet, parsa 160-170 50-60 15-20
1) Jätä uuniin virta katkaistuna
Kuivaus
Vuoraa leivinpellit leivinpaperilla.
Valitse uunin toiminto noudattaen ohjeita, jotka on esitetty kohdassa Päivittäinen käyttö.
Vihannekset
Kuivattava tuote Lämpötila °C Kannatintaso Aika, tuntia (arvio)
1 tasolla 2 tasolla
Pavut 60-70 3 1 / 4 6-8
Paprikat (suikaleet) 60-70 3 1 / 4 5-6
Keittovihannekset 60-70 3 1 / 4 5-6
Sienet 50-70 3 1 / 4 6-8
Yrtit 40-50 3 1 / 4 2-3
Hedelmät
Kuivattava tuote Lämpötila °C Kannatintaso Aika, tuntia (arvio)
1 tasolla 2 tasolla
Luumut 60-70 3 1 / 4 8-10
Aprikoosit 60-70 3 1 / 4 8-10
Omenaviipaleet 60-70 3 1 / 4 6-8
Päärynät 60-70 3 1 / 4 6-9
Sulatus
Ota ruoka pakkauksestaan ja aseta lautaselle ritilän päälle.
Älä peitä kannella tai kulholla. Peittäminen voi pidentää sulatusaikaa huomattavasti.
Laita ritilä ensimmäiselle kannatintasolle alhaalta lukien.
Valitse uunin toiminto noudattaen ohjeita, jotka on esitetty kohdassa Päivittäinen käyttö.
20 Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Aeg-Electrolux B4403-5-B Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja
Tämä käsikirja sopii myös

muilla kielillä