16
Sulatus ajan mukaan
1. Paina “Defrost”-painiketta kahdesti.
2. ”dEF2” alkaa vilkkua, ja näyttöön ilmestyy “**”.
3. Valitse sulatustoiminto painamalla Start-painiketta. “dEF2” lakkaa
vilkkumasta.
4. Aseta sulatusaika “+”- ja “-”-painikkeilla. Sulatuksessa käytetään 30:tä
prosenttia mikroaaltotehosta.
5. Aloita sulatus painamalla “Start”-painiketta. “**” alkaa vilkkua, ja jäljellä
oleva sulatusaika näkyy näytössä.
Kypsennys auto menu -toiminnon avulla
Mikroaaltouunissa on yhdeksän auto menu -ohjelmaa eri ruokatyyppejä
varten (katso auto menu -luettelo (e) mikroaaltouunin ohjauspaneelissa tai
alla olevassa taulukossa).
1. Valitse auto menu -ohjelma ”+”- ja ”-”-painikkeiden avulla. Alla olevassa
taulukossa on esitetty eri ohjelmat.
2. Asiaan kuuluvat merkkivalot ja AUTO-osoitin syttyvät.
3. Vahvista auto menu -ohjelman valinta painamalla Start-painiketta.
4. Valitse haluamasi paino ”+”- ja ”-”-panikkeiden avulla (asetettavien
painojen välit saattavat vaihdella ohjelmasta riippuen). Mikroaaltouuni
laskee automaattisesti kypsennysajan auto menu -valinnan ja painon
mukaan.
5. Aloita kypsentäminen painamalla ”Start”-painiketta. Asiaan kuuluvat
symbolit alkavat vilkkua, ja näytössä näkyy jäljellä oleva kypsennysaika.
Auto menu -ohjelma Näyttöteksti Ruoka-aines
1 A1 Uudelleenlämmitys
2 A2 Perunat
3 A3 Vihannekset
4 A4 Pasta
5 A5 Liha
6 A6 Kala
7 A7 Pizza
8 A8 Leipä
9 A9 Grillattu kana
LAPSILUKITUS
Lapsilukituksen avulla voit estää lapsia käyttämästä mikroaaltouunia. Kun
lapsilukitus on päällä, mikroaaltouunia ei voida käyttää. Aktivoi lapsilukitus
painamalla Stop/Clear/Clock-painiketta ja Start-painiketta yhtä aikaa.
Kuulet piippauksen, ja näyttöön ilmestyy avainsymboli. Poista lapsilukitus
painamalla Stop/Clear/Clock-painiketta ja Start-painiketta yhtä aikaa.
Avainsymboli häviää näytöstä.
VINKKEJÄ RUOANVALMISTUKSEEN
Noudata seuraavia ohjeita, kun valmistat ruokaa mikroaaltouunissa.
Kypsennysaika
Pieni määrä ruokaa kypsyy nopeammin kuin suuri määrä. Jos
kaksinkertaistat ruoan määrän, sitä on kypsennettävä yli kaksi kertaa
kauemmin.
Pienet lihapalat, pienet kalat ja pilkotut vihannekset kypsyvät nopeammin
kuin suuret palat. Jos valmistat uunissa esimerkiksi gulassia tai lihapataa,
liha on hyvä leikata enintään 2 x 2 cm:n paloiksi.
Kypsennysaikaan vaikuttaa myös ruoan rakenteen tiheys. Mitä kiinteämpää
ruoka on, sitä kauemmin sitä on kypsennettävä.
• Kokonainen paisti tarvitsee pidemmän kypsennysajan kuin pataruoka.
• Pihvi tarvitsee pidemmän kypsennysajan kuin jauheliharuoka.
Mitä kylmempää ruoka on, sitä kauemmin sitä on kypsennettävä.
Huoneenlämpöinen ruoka kypsyy siten nopeammin kuin jääkaapista tai
pakastimesta otettu ruoka.
Vihannesten kypsennysaika määräytyy niiden tuoreuden mukaan.
Tarkista vihannesten tuoreus ennen kypsennystä ja pidennä tai lyhennä
kypsennysaikaa sen mukaan.
Koska kypsennysaika on mikroaaltouunia käytettäessä lyhyt, ruoka ei
kypsy liikaa.
• Voit tarvittaessa lisätä ruokaan hieman vettä.
• Kalaa ja vihanneksia kypsennettäessä vettä tarvitsee lisätä vain hyvin
vähän.
Mikroaaltoteho
Teho valitaan kypsennettävän tai lämmitettävän ruoan laadun mukaan.
Tavallisesti ruoka kypsennetään tai lämmitetään täydellä teholla.
• Täyttä tehoa käytetään esimerkiksi ruoan nopeaan
uudelleenlämmitykseen tai veden keittämiseen.
• Pientä tehoa käytetään pääasiassa ruoan sulattamiseen sekä juusto-,
maito- ja munaruokien valmistukseen. (Älä keitä mikroaaltouunissa
kokonaisia kuorellisia munia, sillä ne voivat räjähtää.) Pientä tehoa
voidaan käyttää myös loppuvaiheen kypsennykseen ja silloin, kun
halutaan säilyttää ruoan aromit parhaimmillaan.
Yleistietoja ruoan kypsentämisestä
• Jos haluat kypsentää mikroaaltouunissa koko aterian, kypsennä ensin
kiinteimmät ruoka-aineet, kuten perunat. Kun kiinteimmät ruoka-aineet
ovat kypsiä, peitä ne muiden ruoka-aineiden kypsennyksen ajaksi.
• Useimmat ruoat on peitettävä. Tiivis kansi pitää höyryn ja kosteuden
kypsennysastiassa ja lyhentää siten kypsennysaikaa. Tämä koskee
ennen kaikkea vihannesten, kalaruokien ja pataruokien kypsennystä.
Peitetyn ruoan lämpö jakautuu lisäksi paremmin, joten kypsennysaika
lyhenee ja tulos on erinomainen.
• Ruoka kypsyy parhaiten, kun se asetetaan uuniin oikein, koska
mikroaallot ovat tehokkaimpia uunin keskiosassa. Jos kypsennät
esimerkiksi perunoita, aseta ne lasisen kuumennusalustan reunoille,
jotta ne kypsyvät tasaisesti.
• Jotta kiinteät ruoka-aineet, kuten liha, kypsyisivät tasaisesti, kääntele
lihapaloja muutaman kerran.
• Voit kypsentää mikroaaltouunissa leivonnaisia, lukuun ottamatta hiivalla
kohotettavia leivonnaisia.
• Kun kypsennät ruokia, joissa on paksu kuori (esim. perunoita, omenoita,
kokonaisia kurpitsoja tai kastanjoita), pistele kuoreen reikiä, jotta ruoka
ei halkea kypsennyksen aikana.
• Perinteistä uunia käytettäessä uunin avaamista tulee tavallisesti
välttää. Mikroaaltouunia käytettäessä tästä ei tarvitse huolehtia: oven
avaaminen ei aiheuta merkittävää energia- tai lämpöhukkaa. Toisin
sanoen voit avata mikroaaltouunin luukun ja tarkistaa ruoan kypsyyden
niin usein kuin haluat.
Tärkeitä ruoan kypsennystä koskevia turvaohjeita!
• Jos lämmität mikroaaltouunissa vauvanruokaa tai nestettä tuttipullossa,
sekoita aina ruoka tai neste ja tarkista sen lämpötila huolellisesti ennen
syöttämistä. Näin lämpö jakautuu ruokaan tai nesteeseen tasaisesti eikä
lapsi saa palovammoja.
Älä laita tuttipullon korkkia ja/tai tuttiosaa mikroaaltouuniin.
• Jotkin ruoka-aineet voivat hiiltyä ja savuta, jos niitä kuumennetaan liian
kauan. Jos näin käy, pidä luukku suljettuna ja katkaise mikroaaltouunista
virta.
• Jotkut vähän vettä sisältävät ruoka-aineet, kuten suklaapalat ja makeat
täytetyt leivonnaiset, on kuumennettava varovasti. Muutoin ruoka voi
mennä pilalle tai rikkoa astian.
RUOANVALMISTUKSESSA KÄYTETTÄVÄT VÄLINEET
Varmista ennen ruoanvalmistuksen aloittamista, että astiat on valmistettu
oikeasta materiaalista. Jotkut muovityypit voivat pehmetä ja muuttaa
muotoaan, ja jotkut keramiikkatyypit voivat haljeta etenkin pieniä
ruokamääriä kuumennettaessa.
Näin voit kokeilla, sopiiko astia mikroaaltouuniin:
• Aseta astia mikroaaltouuniin.
• Aseta astiaan lasi, joka on puolillaan vettä.
• Käynnistä mikroaaltouuni ja anna sen käydä 15–30 sekuntia täydellä
teholla.
• Jos astia on kosketettaessa hyvin kuuma, älä käytä sitä
mikroaaltouunissa.
Kun valmistat ruokaa mikroaaltouunissa, käytä mieluiten seuraavia astioita
ja materiaaleja:
• Lasit ja lasikulhot.
• Keramiikka (lasitettu ja lasittamaton). Ruoka pysyy kauemmin kuumana
lasitetussa keramiikka-astiassa kuin muissa astioissa.
• Muoviastiat. Muoviastioita voidaan käyttää moniin lämmitystarkoituksiin.
Varoitus! Mikroaaltouunissa EI saa käyttää melamiinista, polyeteenistä
tai fenolimuoveista valmistettuja muoviastioita.
• Posliini. Mikroaaltouunissa voidaan käyttää kaikenlaista posliinia, mutta
suositeltavinta on käyttää tulenkestävää posliinia.
• Tulenkestävät kannelliset astiat. Lasiastiat, joiden kansi sulkeutuu niin
tiiviisti, ettei höyryä pääse ulos, sopivat ihanteellisesti vihanneksille
ja hedelmille, joihin ei lisätä vettä. Kypsennysaika saa kuitenkin olla
enintään 5 minuuttia.
• Paistoastiat. Käytä ruskistavia paistoastioita erittäin varoen. Älä koskaan
kuumenna paistoastiaa lasisella kuumennusalustalla kauempaa kuin
5 minuuttia. Aseta paistoastian ja lasialustan väliin sopiva eriste,
esimerkiksi kuumuutta kestävä lautanen, jotta lasialusta ei ylikuumene.
• Mikroaaltouunin paistokelmua voidaan käyttää etenkin keittoja,
kastikkeita tai pataruokia kypsennettäessä tai ruokaa sulatettaessa.
Ruoka voidaan myös kääriä löysästi paistokelmuun, jolloin roiskuva
17