CH580

Kenwood CH580, BLM600, CH700, KMX50BK KMIXKMX50BL KMIX, KVL8300S Omistajan opas

  • Olen lukenut KENWOOD CH580 ruokahakkurin käyttöohjeen ja olen valmis vastaamaan kysymyksiisi. Laite on suunniteltu monipuoliseen ruoanlaittoon, kuten yrttien, pähkinöiden ja vihannesten hienontamiseen. Ohjeesta löytyy myös tietoa laitteen huollosta, puhdistuksesta sekä resepti-ideoita.
  • Mitä tulee tehdä ennen kuin käytän ruokahakkuria ensimmäistä kertaa?
    Miten terät puhdistetaan?
    Voinko käyttää laitetta kuumien ruokien kanssa?
    Kuinka kauan saan laitetta käyttää yhtäjaksoisesti?
ennen kuin ryhdyt käyttämään
tätä Kenwood-kodinkonetta
Lue nämä ohjeet huolella ja säilytä
ne myöhempää tarvetta varten.
Poista kaikki pakkausmateriaali,
tarrat ja terän muovisuojukset. Terät
ovat erittäin teräviä, joten
toimi varovasti. Nämä suojukset
on heitettävä pois, sillä niiden
tehtävä on vain suojata terää
valmistuksen ja kuljetuksen ajan.
turvallisuus
Terät ovat teräviä. Käsittele niitä
varovasti. Kun käsittelet tai
puhdistat, tartu aina yläosan
kohtaan , joka on kaukana
leikkuuterästä.
Katkaise virta ja irrota pistoke
pistorasiasta.
ennen osien kiinnittämistä tai
irrottamista
käytön jälkeen
ennen puhdistamista.
Ennen kulhon irrottamista
moottoriosasta odota, että terät
pysähtyvät kokonaan.
Poista terä(t) aina ennen kulhon
tyhjentämistä tai aineosien lisäämistä
siihen.
Älä käytä vaurioitunutta laitetta.
Toimita se tarkistettavaksi tai
korjattavaksi. Lisätietoja on huolto ja
asiakaspalvelu -kohdassa.
Älä koskaan anna moottoriosan,
virtajohdon tai pistokkeen kastua.
Älä anna virtajohdon roikkua pöydän
tai tason reunalta tai koskettaa
kuumia pintoja.
Älä jätä laitetta päälle ilman
valvontaa.
Leikkurin väärinkäyttö voi aiheuttaa
loukkaantumisen.
Älä käytä lisälaitteita, joita valmistaja
ei ole hyväksynyt.
Tätä laitetta ei ole tarkoitettu
sellaisten henkilöiden käyttöön, joilla
ei ole täysin normaalia vastaavat
fyysiset tai henkiset ominaisuudet
(mukaan lukien lapset), jos heidän
turvallisuudestaan vastaava henkilö
ei ole opastanut heitä käyttämään
laitetta tai jos heitä ei valvota.
Lapsia tulee pitää silmällä sen
varmistamiseksi, että he eivät leiki
laitteella.
Käytä laitetta ainoastaan sille
tarkoitettuun kotitalouskäytöön.
Kenwood-yhtiö ei ole
korvausvelvollinen, jos laitetta on
käytetty väärin tai näitä ohjeita ei ole
noudatettu.
ennen yhdistämistä
verkkovirtaan
Varmista, että laitteen pohjassa
esitetty jännite vastaa käytettävän
verkkovirran jännitettä.
Tämä laite täyttää
sähkömagneettista yhteensopivuutta
koskevan EU-direktiivin
2004/108/EU ja 27.10.2004 annetun
elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin
joutuvia materiaaleja säätelevän EU-
määräyksen 1935/2004 vaatimukset.
ennen ensimmäistä
käyttökertaa
Pese osat. Lisätietoja on
Puhdistaminen-osassa.
selitykset
nopeudenvalitsin
moottoriosa
johdon kiinnike
kansi
ylempi veitsiterä
tarttumakohta
alempi veitsiterä
kulho
tukitappi
kulhon alusta
majoneesityöväline (jos toimitettu)
Suomi
62
Ennen ohjeiden lukemista taita etusivu auki, jotta näet kuvitukset
leikkurin käyttäminen
Veitsiteräyksikkö koostuu kahdesta
osasta: ylemmästä ja alemmasta
terästä.
Saat karkeampaa silppua
käyttämällä pelkkää alempaa terää.
Saat hienompaa silppua tai sosetta
käyttämällä molempia teriä yhdessä.
Tällöin leikkuri tuottaa valmiin
tuloksen nopeamin. Voit käyttää
molempia teriä kiinnittämällä
ylemmän terän alempaan terään ja
kääntämällä vastapäivään, jotta terät
lukkiutuvat paikalleen .
Leikkuuterät ovat erittäin teräviä,
joten toimi varovasti.
Huomautus: Ylempi terä voi irrota
alemmasta terästä, kun ruoka on
käsitelty valmiiksi. Tämä on
normaalia, sillä terät kiinnittyvät
toisiinsa löysästi, jotta ne voidaan
irrottaa helpommin käytön jälkeen.
1 Laita alusta kulhon alle. (Tämä estää
kulhoa liikkumasta työtasolla.)
2 Aseta laite puhtaalle tasaiselle
alustalle.
3 Kiinnitä haluamasi veitsiterä kulhon
nastaan .
4 Paloittele ruoka ja aseta palaset
kulhoon. Suuret palat on leikattava
pienemmiksi noin 1–2 cm:n
palasiksi.
5 Aseta kansi paikalleen. Lukitse
paikalleen kääntämällä vastapäivään
.
6 Kiinnitä moottoriosa kanteen.
7 Työnnä pistoke pistorasiaan. Valitse
haluamasi nopeus painamalla
nopeudenvalitsinta alaspäin. Kun
moottoriosa on käynnissä, pidä
tiukasti kiinni kannesta ja kulhosta.
Voit valita nopeuden 1 painamalla
nopeudenvalitsinta kevyesti.
Voit valita nopeuden 2 painamalla
nopeudenvalitsinta voimakkaasti.
Voit myös painella nopeudenvalitsinta
lyhyesti. Tällöin laite toimii
sykäyksittäin. Tällöin ruokaa ei
käsitellä liikaa.
8 Käytä leikkuria, kunnes haluttu tulos
on saavutettu.
9 Katkaise virta ja irrota pistoke
pistorasiasta käytön jälkeen.
10 Pura laite tekemällä edellä kuvatut
toimet päinvastaisessa
järjestyksessä.
tärkeää
Jos teet ruokaa vauvoille tai pienille
lapsille, tarkista aina ennen
syöttämistä, että aineosat on
hienonnettu perusteellisesti.
Älä käytä leikkuria yhtäjaksoisesti
pidempään kuin 10 sekuntia. Anna
sen jäähtyä 1 minuutin ajan kunkin
10 sekunnin toimintajakson välillä.
Älä käytä leikkuria, jos kulho on
tyhjä.
Älä käytä leikkuria, jos kulho on
täynnä nestettä.
Anna kuuman ruoan jäähtyä ennen
käsittelemistä.
vihjeitä
Jos leikkurin toiminta muuttuu
työlääksi, poista osa seoksesta ja
käsittele se useassa erässä. Muutoin
moottori voi rasittua.
Muista, että kovien ruoka-aineiden,
kuten kahvinpapujen, mausteiden,
suklaan tai jään, käsitteleminen
kuluttaa teriä nopeammin.
Varo käsittelemästä joitakin ainesosia
liikaa. Pysäytä säännöllisin väliajoin ja
tarkista koostumus.
Tietyt mausteet, kuten neilikka, tilli ja
kuminansiemenet, voivat vaurioittaa
leikkurin muoviosia.
Lopputuloksesta tulee tasainen, kun
pysäytät laitteen ja kaavit kulhon
seinämille jääneet aineosat kulhoon
muovilastalla.
Saat parhaat tulokset käsittelemällä
kerrallaan vain pieniä määriä.
Leikkaa suuret palat 1–2 cm:n
palasiksi. Jos palasia on paljon tai ne
ovat kookkaita, lopputuloksesta voi
tulla epätasainen.
63
Varmista ennen esimerkiksi
pähkinöiden, yrttien tai kuivien
leivänpalojen hienontamista, että
terä, kulho ja kansi ovat täysin
kuivat.
majoneesityövälineen
käyttäminen
(jos sisältyy toimitukseen)
Majoneesityövälineen kokoamisesta
ja käyttämisestä on lisätietoja
majoneesiohjeessa.
hoitaminen ja
puhdistaminen
Ennen puhdistamista katkaise
laitteesta virta ja irrota pistoke
pistorasiasta.
Terät ovat hyvin teräviä.
Käsittele niitä varovasti.
Tietyt ruoka-aineet voivat värjätä
muovia. Tämä on täysin normaalia.
Se ei vaurioita muovia eikä vaikuta
ruoan makuun. Voit poistaa
värjäytymän hankaamalla sitä
kasviöljyyn kastetulla kankaalla.
moottoriosa
Pyyhi kostealla kankaalla ja kuivaa.
Älä upota moottoriosaa veteen.
Kääri ylimääräinen virtajohto
moottoriosan ympärille ja kiinnitä
johto kiinnikkeeseen .
kansi/kulho/kulhon alusta/terä
Irrota ylempi veitsiterä alemmasta
veitsiterästä ennen puhdistamista.
Terät ovat erittäin teräviä,
joten toimi varovasti.
Pese käsin ja kuivaa.
Ne voidaan pestä myös
astianpesukoneen ylätasolla.
Niitä ei saa steriloida höyryllä. Käytä
sterilointiliuosta sen valmistajan
ohjeiden mukaisesti.
64
65
käsittelyopas
ruoka-aine enimmäis- valmistelut pisin aika /
kapasiteetti suurin nopeus
Liha 150 g Poista luut, rasva ja rustot. 5–10 sek/suuri
Leikkaa 1–2 cm:n kuutioiksi.
Yrtit, esim. persilja 30 g Poista varret. Yrttien silppuaminen 10 sek/
onnistuu parhaiten, kun ne ovat hidas tai suuri
puhtaita ja kuivia.
Pähkinät, esim. 100 g Poista kuoret ja hienonna. 10 sek/suuri
mantelit tai hassel-, (Huomaa: lopputulos ei ole
saksan- tai mantelijauhetta.)
pekaanipähkinät
Juusto, esim, gruyere 100 g Leikkaa 1–2 cm:n kuutioiksi. 10 sek/suuri
Leipä 40 g Poista kuoret ja leikkaa 10 sek/hidas
1–2 cm:n kuutioiksi.
Keksit 100 g Paloittele. Sykäyksittäin, hidas
tai suuri
Kovaksi keitetyt 3 Puolita tai leikkaa neljään 5 sek/suuri
kananmunat osaan koon mukaan.
Sipulit tai salottisipulit 150 g Leikkaa noin 2 cm:n paloiksi. Sykäyksittäin, hidas
Valkosipuli 150 g ytä kokonaisia kuorittuja kyns. 5–10 sek/hidas
Pehmeät hedelmät 130 g Poista varret. 5–10 sek/hidas
ja marjat
Kuivatut hedelmät, 110 g Leikkaa 1–2 cm:n kuutioiksi. 5–10 sek/suuri
esim. aprikoosit
ja luumut
Inkiväärijuuri 75 g Kuori ja leikkaa pieniksi noin 5–10 sek/suuri
1 cm:n paloiksi.
Keitot 0,4 l Älä koskaan soseuta yli 0,4 l keittoa. Saat parhaat
tulokset huuhtelemalla aineosat ja asettamalla kiinteät
aineet kulhoon. Lisää hieman ruokaohjeen mukaista
nestettä. Soseuta, kunne haluttu rakenne on saavutettu.
Lisää loppu neste.
66
huolto ja asiakaspalvelu
Jos virtajohto vaurioituu, se on
turvallisuussyistä vaihdettava.
Vaihtotyön saa tehdä KENWOOD tai
KENWOODIN valtuuttama
huoltoliike.
Jos tarvitset apua
laitteen käyttämisessä tai
laitteen huolto- tai korjaustöissä,
ota yhteys laitteen ostopaikkaan.
Valmistettu Kiinassa.
TÄRKEITÄ OHJEITA TUOTTEEN
HÄVITTÄMISEEN EUROOPAN
UNIONIN DIREKTIIVIN 2002/96
MUKAISESTI.
Tuotetta ei saa hävittää yhdessä
tavallisten kotitalousjätteiden kanssa
sen lopullisen käytöstä poiston
yhteydessä.
Vie se paikallisten viranomaisten
hyväksymään kierrätyskeskukseen tai
anna se jälleenmyyjän hävitettäväksi,
mikäli kyseinen palvelu kuuluu
jälleenmyyjän toimialaan. Suojelet
luontoa ja vältyt virheellisen tai väärän
romutuksen aiheuttamilta
terveysriskeiltä, mikäli hävität
kodinkoneen erillään muista jätteistä.
Näin myös kodinkoneen sisältämät
kierrätettävät materiaalit voidaan kerätä
talteen, jolloin säästät energiaa ja
luonnonvaroja.
Tuotteessa on ristillä peitetty
roskasäiliön merkki, jonka tarkoituksena
on muistuttaa että kodinkoneet on
hävitettävä erikseen muista
kotitalousjätteistä.
valmistusohjeita
Näitä valmistusohjeita käytettäessä
molemmat terät on asetettava
kulhoon, ellei ohjeessa toisin mainita.
guacamole
pienen sipulin puolikas
1 tomaatti, kuorittuna ja siemenet
poistettuna
1 pieni vihreä chili, siemenet
poistettuna
1
2 valkosipulinkynsi puserrettuna
muutama persiljanoksa
1 kypsä avokado
15 ml sitruunamehua
suolaa ja pippuria
Leikkaa sipuli, tomaatti ja chili noin
1–2 cm:n paloiksi. Aseta ne kulhoon
valkosipulin ja persiljan kanssa.
Hienonna ne sykäyksittäin suurella
nopeudella. Siirrä tarjoiluastiaan.
Poista avokadosta siemen ja kuori.
Leikkaa hedelmäliha 1–2 cm:n
palasiksi. Aseta ne ja sitruunamehu
kulhoon. Soseuta sykäyksittäin
suurella nopeudella. Sekoita
avokadotahna tomaattiseokseen.
Mausta maun mukaan.
chilimarinadi
300 g juoksevaa kirkasta hunajaa,
joka on ollut yön jääkaapissa
15 ml maapähkinävoita
1 punainen chili (kokonainen)
Laita ainekset kulhoon ja aja suurella
nopeudella 5 sekunnin ajan.
Käytä tarpeen mukaan.
tomaattisalsa
15 g tuoretta korianteria
1 pieni punainen sipuli
1 vihreä chili, siemenet poistettuna
4 kiinteää tomaattia, kuorittuna ja
siemenet poistettuna
1 limetin mehu
suolaa ja pippuria
Silppua korianteri kulhossa. Siirrä
tarjoiluastiaan. Leikkaa sipuli ja chili
1–2 cm:n paloiksi. Aseta ne kulhoon.
Hienonna ne sykäyksittäin suurella
nopeudella. Lisää korianteri. Leikkaa
tomaatti noin 2 cm:n palasiksi. Pilko
ne karkeaksi massaksi suurella
nopeudella. Lisää korianterisilppuun.
Lisää joukkoon limettimehu, suola ja
pippuri.
mansikkaslushie
4–5 jääkuutiota
8 mansikkaa kanta poistettuna ja
puolitettuina
Noin 10 ml hienosokeria
Aseta jääkuutiot ja mansikat kulhoon.
Hienonna sykäyksittäin suurella
nopeudella, kunnes jää on karkeaa
murskaa. Lisää sokeri ja jatka
sekoittamista, kunnes sokeri on
sulanut. Siirrä laseihin ja tarjoile heti.
majoneesi (käyttämällä
majoneesityövälinettä, jos se sisältyy
toimitukseen)
125 ml oliiviöljyä
1 kokonainen kananmuna
2 pisaraa sitruunamehua
suolaa ja pippuria
Aseta alempi veitsiterä kulhoon.
Lisää kananmuna, sitruunamehu ja
mausteet. Kiinnitä majoneesityöväline
paikalleen ja lisää öljy sen
syvennykseen . Aseta kansi
paikalleen ja kiinnitä moottoriyksikkö.
Aja nopeudella 2, kunnes suurin osa
öljystä on emulgoitunut ja majoneesi
on paksua. Käytä tarpeen mukaan.
Huomaa: Majoneesityövälineeseen
jää hieman öljyä käytön jälkeen.
Tämä on normaalia.
67
/