FI158
HUOM: Lämpötilat ja kypsennysajat ovat noin neljää annosta varten.
Kypsennystaulukon lukeminen
Taulukossa näkyy paras toiminto määrättyä elintarviketta varten, kypsennys yhdellä tai useammalla tasolla samanaikaisesti. Kypsennysaika viittaa hetkeen, jolloin ruoka laitetaan
uuniin. Esikuumennus on erikseen (jos vaadittu). Lämpötilat ja kypsennysajat ovat viitteellisiä ja ne riippuvat ruoan määrästä ja varusteiden tyypistä. Käytä ensin alhaisimpia
suositeltuja arvoja. Jos tulos ei vastaa odotuksia, käytä korkeampia arvoja. On suositeltavaa käyttää toimitettuja varusteita ja mieluiten tummia metallivuokia ja -peltejä. Myös pyrex-
tai keramiikkavuokia ja -varusteita voidaan käyttää. Tällöin kypsennysajat ovat hieman pidempiä. Parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi noudata tarkkaan kypsennystaulukossa
annettuja ohjeita eri tasoille asetettavista varusteista. Paistaessasi runsaasti vettä sisältäviä ruokia esilämmitä uuni.
Eri ruokien kypsentäminen samanaikaisesti
Toiminnolla “PERINTEINEN LEIVONTA” (mallikohtainen) on mahdollista kypsentää samanaikaisesti eri tasoilla ruokia (esimerkiksi kalaa ja vihanneksia), joiden
kypsennyslämpötila on sama. Ota uunista ruoat, jotka vaativat lyhyemmän kypsennysajan, ja jatka pidemmän ajan vaativien ruokien kypsentämistä.
Kakut
- Paista arat kakut perinteisellä toiminnolla yhdellä tasolla. Käytä tummia metallivuokia ja sijoita ne aina toimitetulle ritilälle. Kun haluat kypsentää useammalla
tasolla, valitse kiertoilmatoiminto ja sijoita kakkuvuoat ritilöille eri kohtiin, jotta ilma pääsee paremmin kiertämään.
- Tarkista onko kohoava kakku kypsä työntämällä sen korkeimpaan kohtaan puutikku. Jos tikku pysyy kuivana, kakku on kypsä.
- Jos käytät kakkuvuokia, joissa on tarttumaton pinnoitus, älä voitele vuokaa, kakku ei ehkä kohoa tasaisesti reunoilta.
- Jos kakku laskee kypsennyksen aikana, käytä seuraavalla kerralla alhaisempaa lämpötilaa. Koeta vähentää nesteen määrää ja sekoittaa taikina varovaisemmin.
- Kakut, joissa on nestepitoinen täyte (juusto- ja hedelmäkakut), vaativat toimintoa “PERINTEINEN LEIVONTA” (mallikohtainen). Jos kakun pohja on liian kostea,
laske tasoa ja sirottele pohjaan korppujauhoja tai keksimurusia ennen täytteen lisäämistä.
Liha
- Käytä millaista tahansa peltiä tai vuokaa paistettavan lihan koon mukaan. Paistia varten on hyvä lisätä astian pohjalle lihalientä ja kostuttaa lihaa kypsennyksen
aikana. Se antaa myös lisää makua. Kun paisti on kypsä, anna sen levätä uunissa vielä 10 - 15 min tai kääri se alumiinifolioon.
- Kun haluat grillata lihapaloja, valitse tasaista kypsymistä varten yhtä paksuja paloja. Hyvin paksut lihapalat vaativat pidemmän kypsennysajan. Pinnan
palamisen välttämiseksi liha on hyvä sijoittaa etäälle grillistä. Laita ritilä alatasoille. Käännä lihaa kun kaksi kolmasosaa kypsennysajasta on kulunut.
On suositeltavaa laittaa uuniin ritilän alle nesteen keräämiseksi uunipannu, jossa on puoli litraa vettä. Lisää vettä tarvittaessa.
Paistinvarras (vain joissain malleissa)
Tätä varustetta käytetään isojen lihapalojen ja lintujen grillaamiseen tasaisesti. Työnnä liha vartaaseen, sido lintu paistinarulla, ja varmista, että se on hyvin kiinnitetty ennen kuin asetat
vartaan paikalleen uunin takaseinään ja lasket sen tuen päälle. Käryn välttämiseksi ja nesteen keräämiseksi on suositeltavaa laittaa ensimmäiselle tasolle uunipannu, jossa un puoli litraa
vettä. Vartaaseen kuuluu muovikahva, joka täytyy irrottaa ennen kypsentämisen aloittamista. Sitä käytetään kypsennyksen päätyttyä ruoan ottamiseen uunista sormia polttamatta.
Pizza
Voitele peltejä hieman, jotta saat pizzaan myös rapean pohjan. Levitä mozzarella pizzan päälle kun kypsennysajasta on kulunut kaksi kolmasosaa.
Kohotustoiminto (vain joissain malleissa)
On suositeltavaa peittää taikina kostealla liinalla ennen sen laittamista uuniin. Kohoamisaika tällä toiminnolla on noin kolmanneksen lyhyempi kuin
huoneenlämmössä (20 - 25 °C). Kilon pizzataikinan kohoamisaika on noin tunti.
Pikkuleivät/pullat - 1 /3 170-180 20-40
Leivinpelti + uunipannu, vaihda
tasoja kypsennyksen puolivälissä
Tuulihatut - 1/ 3 180 35-45
Leivinpelti + uunipannu, vaihda
tasoja kypsennyksen puolivälissä
Vannikkeet/voitaikinapasteijat - 1/ 3 180-200 20-40
Leivinpelti + uunipannu, vaihda
tasoja kypsennyksen puolivälissä
Paistettu broileri - 2 200 55-65
Ritilä + uunipannu, jossa on vettä,
1. tasolla
Uuniperunat - 3 200 45-55 Uunipannu
Raaka paahtopaisti - 3 200 30-40
Ritilä + uunipannu, jossa on vettä,
1. tasolla
Karitsan koipi/potka - 2 200 55-70 Ritilä + uunipannu
KÄYTTÖOHJEITA JA NEUVOJA
Resepti Toiminto Esikuumennus Kannatintaso
(alhaalta)
Lämpötila
(°C)
Aika
(min)
Varusteet