70
•Vuoraa vuoka voidellulla leivinpaperilla,
kaada taikina vuokaan ja paista 15 minuuttia
170°C.
•Kun kakku on hieman ruskistunut, kumoa se
heti kostealle pyyhkeelle, jolle olet ripotellut
hienoa sokeria. Ota leivinpaperi pois.
•Rullaa kakku kääröksi vaatteeseen ja anna
jäähtyä.
•Avaa käärö jäähtyneenä ja levitä sen päälle
hilloa tai hyytelöä.
•Rullaa kakku uudestaan kääröksi ja leikkaa
päädyt tasaisiksi.
Voit myös:
. täyttää käärön vaniljakiisselillä,
. korvata perunajauhot kaakaojauholla ja
peittää käärön kermavaahdolla.
Manteli-aprikoositorttu
. Piirakkapohja - voitaikina: 200 g
vehnäjauhoja, 10 ml vettä, 160 g voita,
ripaus suolaa.
. Täyte: 1 kg tuoreita aprikooseja tai 1 tölkki
aprikooseja sokeriliemessä, 60 g voita, 70 g
sokeria, 70 g jauhettuja manteleita, 1 kpl
kokonainen muna + 1 keltuainen, 2 rkl
aprikoosihilloa.
. 1 piirakkavuoka: halkaisija 28 cm.
. Valmistusaika: 2 tuntia piirakkapohjataikina
+ 10 minuuttia viimeistelyyn.
•Mittaa jauhot ja suola kulhoon. Lisää vesi
vähitellen, alusta taikinaa koko ajan
taikinakoukuilla kunnes siitä muotoutuu
pallo (ensin keskinopeus, sitten
maksiminopeus).
• Anna taikinan levätä 20 minuuttia viileässä
paikassa.
• Taikinan taittaminen ja kaavilointi:
•Kaaviloi taikina 1 cm paksuiseksi neliöksi.
•Pehmitä voita, ja levitä se neliönä
taikinalevyn keskelle(1/3 taikinalevystä). Sulje
voi taikinan sisälle taittamalla taikinan reunat
sen päälle, ensin 2 sivua, sitten toiset 2
sivua.
•Kaaviloi taikina 2 cm paksuksi neliöksi ja
taita kolmeen.
•Anna taikinan levätä 20 minuuttia ja toista
sen jälkeen kaavilointi 2 kertaa.
•Pane taikina kylmään.
•Vatkaa vispilöillä kulhossa sokeri, jauhetut
mantelit, voi ja munat sekaisin (ensin
keskinopeus, sitten maksiminopeus).
•Taita taikina vielä kaksi kertaa, ennen kuin
vuoraat vuoan. Pistele pohja haarukalla ja
levitä sen jälkeen mantelitäyte pohjalle. Pane
päällimmäiseksi aprikoosipuolikkaat.
•Paista uunissa 30 minuuttia 240° C, peitä
sitten aprikoosihillolla.
Omenafritit
. Friteeraustaikina: 125 g vehnäjauhoja, 1
muna, 1 rkl öljyä, ripaus suolaa, 15 ml
maitoa, 4 omenaa, 1 rkl kanelia, 75 g
sokeria, sitruunan mehua.
. Friteeraukseen: öljyä.
. Valmistusaika: taikina 5 minuuttia
•Käytä vispilöitä. Sekoita kulhossa jauhot,
muna, öljy, suola ja 2 rkl maitoa, kunnes
taikina on tasaista (keskinopeus, sitten
maksiminopeus).
•Lisää maito vähitellen, pienennä samalla
nopeutta. Anna taikinan turvota viileässä 1
tunti.
•Tällä välin sekoita sokeri ja kaneli.
•Kuori omenat (kokonaisina), poista siemenet
omenaporalla ja leikkaa omenat viipaleiksi.
Ripottele viipaleille sitruunan mehua
tummumisen estämiseksi. Käännä viipaleet
sokeri-kaneliseoksessa. Peitä ja anna
marinoitua viileässä 30 minuuttia.
•Upota omenaviipale taikinaan, niin että se
peittyy kokonaan. Nosta pois ja friteeraa
kuumassa öljyssä.
•Friteeraa 4 viipaletta kerrallaan. Tarjoa
kuumana.
Voit valmistaa frittejä kaikista tuoreista
hedelmistä samalla tavalla: ananas, banaani,
aprikoosi, persikka, jne.
Ole erittäin varovainen upottaessasi ruokaa
kuumaan öljyyn. Varo roiskeita ja valvo
kuumaa öljyä koko ajan.
Batteur GNA8.PM6.5 19/01/04, 15:2070