electrolux 41
Grillaus
Grillatessasi lihaa tai kalaa voitele ne kevyesti
öljyllä ja aseta aina uuniin ritilän päälle. Uunin
tason valinta riippuu ruoan paksuudesta.
Aseta rasvankeruupelti aina alimmalle tasolle
ja kaada siihen vähän vettä, jotta savua ja
käryä ei muodostu.
Vinkkejä
Kakkujen paistaminen
Kakut vaativat kohtuullisen lämpötilan
(yleensä 150 °C- 200 °C). Lisäksi uunia on
esikuumennettava noin 10 minuutin ajan.
Uunin luukkua ei saa avata ennen kuin
vähintään 3/4 asetetusta kypsennysajasta on
kulunut.
Tavallista kakkutaikinaa paistetaan vuoassa
noin 2/3 kokonaiskypsennysajasta ja haluttu
täyte tai koristeet lisätään sen jälkeen ennen
lopullista kypsennystä.
Loppukypsennysaika riippuu luonnollisesti
täytteestä (hillo, hedelmät jne.). Huomaa, että
taikinan on oltava sakeudeltaan oikeanlainen,
sillä liian kostea taikina pidentää
tarpeettomasti kypsymisaikaa. Jos taikina on
raakaa, se ei irtoa helposti lusikasta tai
vatkaimesta.
Jos paistat kakkuja tai torttuja yhtä aikaa
kolmella tasolla, laita ylimääräinen pelti
kahden alimman pellin väliin (Kuva 4).
Lihan ja kalan kypsentäminen
Uunissa paistetun lihan painon on oltava
vähintään 1 kg, jotta se ei kuivuisi
kypsennyksen aikana. Raa’aksi jätettävä
(kypsä ulkoa, mutta mehukas sisältä), hyvin
pehmeä punainen liha, vaatii korkean
lämpötilan (200 °C - 220 °C).
Valkoinen liha, kana ja kala sen sijaan
paistetaan miedossa lämpötilassa (150 °C-
175 °C).
Kastikkeen valmistusaineet laitetaan
paistinpannulle kypsennyksen alussa vain,
jos kypsennysaika on lyhyt.
Muussa tapauksessa ne lisätään viimeisen
puolen tunnin aikana. Yksinkertainen tapa
tarkistaa lihan kypsyys on painaa sitä
lusikalla;jos liha ei painu painettaessa, se on
valmis käännettäväksi. Sisältä punaiseksi
jätettävää paahtopaistia ja fileitä
valmistettaessa kypsennysaika on lyhyt.
Liha voidaan paistaa paistinpannussa tai
suoraan ritilän päällä, jolloin ritilän alle on
tietenkin laitettava rasvankeruupannu tippuvan
lihanesteen keräämiseksi.
Jos paistat hyvin rasvaista lihaa, laita liha
suoraan grilliin ja grilli rasvankeruupannun
päälle välttääksesi uunin likaantumisen.
Kun liha on kypsää, anna sen levätä vähintään
15 minuuttia ennen leikkaamista, jotta
lihaneste ei valu pois.
Estääksesi käryn muodostumisen uunin
sisälle paiston aikana, kaada vähän vettä
rasvankeruupannulle ja lisää vettä tarvittaessa
kypsennyksen aikana, jos vesi haihtuu.
Ruoka voidaan pitää lämpimänä uunissa
ennen tarjoilua kääntämällä uunin lämpötila
minimiin.
Varoitus! - Älä laita uunin pohjalle
mitään esineitä äläkä levitä pohjalle
alumiinifoliota kypsennyksen aikana,
sillä emaloidut pinnat ja kypsennettävä
ruoka voivat vahingoittua.
Laita pannut, kuumuutta kestävät
pannut ja alumiinifoliot aina uunipeltien
päälle.
Varoitus! - Ole varovainen, kun asetat
ja otat poisuuniritilää ja uunipannua,
jottei uunitilan emalipintavaurioidu.
Kypsennysajat
Kypsennysaika vaihtelee kypsennettävän
ruoan, sen sakeuden ja määrän mukaisesti.
Merkitse ensimmäiset käyttökokemukset
muistiin, sillä samoilla olosuhteilla samalle
ruoalle pääset tietysti aina samanlaiseen
lopputulokseen.
Kokemuksen avulla voit tehdä tarvittavia muu-
toksia kypsennystaulukoissa mainittuihin ar-
voihin.