ROSENLEW RMK605 Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja
Käyttöohje
Liesi
Bruks-
anvisning
Spis
RMK605
Sisällys
Turvallisuustiedot _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 2
Turvallisuusohjeet _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 3
Laitteen kuvaus _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 5
Käyttöönotto _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Keittotaso - Päivittäinen käyttö _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 7
Keittotaso - Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä _ _ _ _ _ 7
Keittotaso - Hoito ja puhdistus _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 8
Uuni - Päivittäinen käyttö _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 8
Uuni - Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä _ _ _ _ _ _ _ 10
Uuni - Hoito ja puhdistus _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 20
Käyttöhäiriöt _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 23
Asennus _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 23
Ympäristönsuojelu _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 24
Oikeus muutoksiin pidätetään.
Turvallisuustiedot
Lue laitteen mukana toimitetut ohjeet ennen laitteen asennusta ja käyttöä. Val-
mistaja ei ota vastuuta henkilö- tai omaisuusvahingoista, jotka aiheutuvat lait-
teen virheellisestä asennuksesta tai käytöstä. Pidä ohjeet aina laitteen mukana
tulevia käyttökertoja varten.
Lasten ja taitamattomien henkilöiden turvallisuus
Varoitus! Tukehtumis-, henkilövamma- tai pysyvän vammautumisen vaara.
Vähintään 8 vuotta täyttäneet lapset ja sellaiset henkilöt, joiden fyysiset, sen-
soriset tai henkiset kyvyt eivät ole tähän riittäviä tai joilla ei ole laitteen tunte-
musta tai kokemusta sen käytöstä, saavat käyttää tätä laitetta ainoastaan sil-
loin, kun heidän turvallisuudestaan vastaava henkilö valvoo heitä.
Älä anna lasten leikkiä laitteella.
Pidä kaikki pakkausmateriaalit lasten ulottumattomissa.
Pidä lapset ja kotieläimet poissa laitteen luota silloin, kun laite on toiminnas-
sa tai se jäähtyy. Laitteen osat ovat kuumia.
Jos laitteessa on lapsilukko, suosittelemme sen käyttämistä.
Lapset eivät saa suorittaa puhdistusta tai huoltoa ilman valvontaa.
Yleiset turvallisuusohjeet
Laite ja sen osat kuumenevat käytön aikana. Älä kosketa lämpövastuksiin.
Älä käytä tätä laitetta ulkoisella ajastimella tai erillisellä kaukosäädinjärjestel-
mällä.
Rasvalla tai öljyllä kypsentäminen ilman valvontaa voi olla vaarallista ja se
voi johtaa tulipaloon.
2
Älä koskaan yritä sammuttaa tulta vedellä, vaan kytke laite pois toiminnasta
ja peitä sitten liekit esimerkiksi kannella tai sammutuspeitteellä.
Älä säilytä mitään keittotason päällä.
Laitteen puhdistuksessa ei saa käyttää painepesuria.
Metalliesineitä, kuten veitsiä, haarukoita, lusikoita ja kansia ei saa laittaa lie-
sitasolle, koska ne voivat kuumentua.
Älä käytä hankausaineita tai teräviä metallikaapimia lasiluukun puhdistami-
sessa, sillä ne voivat naarmuttaa pintaa, mistä voi olla seurauksena luukun
lasin särkyminen.
Ole varovainen koskettaessasi säilytyslaatikkoa. Se voi kuumentua.
Poista kannatinkiskot vetämällä ensin kannatinkiskon etuosasta ja sen jäl-
keen takaosa irti sivuseinistä. Kiinnitä uunipeltien kannatinkiskot takaisin pai-
kalleen suorittamalla toimenpiteet päinvastaisessa järjestyksessä.
Jos keraaminen pinta on vaurioitunut, katkaise virta laitteesta sähköiskuvaa-
ran välttämiseksi.
Turvallisuusohjeet
Asennus
Varoitus! Asennuksen saa suorittaa vain
ammattitaitoinen henkilö.
Poista kaikki pakkausmateriaalit.
Vaurioitunutta laitetta ei saa asentaa tai käyttää.
Noudata koneen mukana toimitettuja ohjeita.
Siirrä laitetta aina varoen, sillä se on raskas. Käytä
aina suojakäsineitä.
Älä koskaan vedä laitetta sen kahvasta kiinni pitäen.
Noudata mainittuja vähimmäisetäisyyksiä muihin lait-
teisiin ja kalusteisiin.
Varmista, että laite asennetaan turvallisten rakentei-
den alapuolelle ja lähelle.
Laitteen sivujen on oltava saman korkuisten laittei-
den tai kalusteiden lähellä.
Älä asenna laitetta tason päälle.
Älä asenna laitetta oven viereen tai ikkunan alapuo-
lelle. Tällöin keittoastioiden putoaminen laitteesta
vältetään oven tai ikkunan avaamisen yhteydessä.
Varoitus! Varmista, että asennat sen vakaasti
laitteen kallistumisen estämiseksi. Lue ohjeet
Asennus-luvusta.
Sähköliitäntä
Varoitus! Tulipalo- ja sähköiskuvaara.
Kaikki sähkökytkennät tulee jättää asiantuntevan
sähköasentajan vastuulle.
Laite on kytkettävä maadoitettuun pistorasiaan.
Varmista, että arvokilven sähkötiedot vastaavat koti-
talouden sähköverkon arvoja. Ota muussa tapauk-
sessa yhteyttä sähköasentajaan.
Kytke pistoke maadoitettuun pistorasiaan.
Älä käytä jakorasioita tai jatkojohtoja.
Varmista, ettei pistoke ja virtajohto vaurioidu. Ota yh-
teyttä huoltoliikkeeseen tai sähköasentajaan vaurioi-
tuneen virtajohdon vaihtamiseksi.
Älä anna virtajohtojen koskettaa laitteen luukkuun,
varsinkaan luukun ollessa kuuma.
3
Jännitteenalaisten ja eristettyjen osien suojat tulee
asentaa niin, ettei niiden irrotus onnistu ilman työka-
luja.
Kytke pistoke pistorasiaan vasta asennuksen jäl-
keen. Varmista, että laitteen verkkovirtakytkentä on
ulottuvilla laitteen asennuksen jälkeen.
Jos pistoke on löysästi kiinni virtajohdossa, älä kiin-
nitä sitä pistorasiaan.
Älä vedä virtajohdosta pistoketta irrottaessasi. Vedä
aina pistokkeesta.
Käytä vain asianmukaisia eristyslaitteita: suojakytki-
met, sulakkeet (ruuvattavat sulakkeet on irrotettava
kannasta), vikavirtakytkimet ja kontaktorit.
Sähköasennuksessa on oltava erotin, joka mahdol-
listaa laitteen irrottamisen sähköverkosta kaikista na-
voista. Erottimen kontaktiaukon leveys on oltava vä-
hintään 3 mm.
Käyttö
Varoitus! Henkilövahinkojen, palovammojen tai
sähköiskujen vaara.
Käytä laitetta kotiympäristössä.
Älä muuta laitteen teknisiä ominaisuuksia.
Varmista, ettei tuuletusaukoissa ole esteitä.
Älä jätä laitetta ilman valvontaa toiminnan aikana.
Kytke laite pois toiminnasta jokaisen käyttökerran jäl-
keen.
Laitteen sisäosa kuumenee käytön aikana. Älä kos-
keta laitteen lämpövastuksiin. Käytä aina uunikintai-
ta, kun käsittelet lisävarusteita tai uunivuokia.
Avaa laitteen luukku varoen laitteen ollessa toimin-
nassa. Laitteesta voi tulla kuumaa ilmaa.
Älä käytä laitetta märillä käsillä tai kun se on koske-
tuksissa veteen.
Älä paina avointa uunin luukkua.
Älä käytä ulkoista ajastinta tai erillistä kauko-ohjaus-
järjestelmää laitteen käyttämiseen.
Pidä laitteen luukku aina suljettuna, kun laite on toi-
minnassa.
Älä aseta ruokavälineitä tai kattiloiden kansia keittoa-
lueille. Ne kuumenevat.
Kytke keittoalue off-asentoon käytön jälkeen.
Älä käytä laitetta työtasona tai säilytystasona.
Jos laitteen pinnassa on säröjä, irrota laite välittö-
mästi sähköverkosta. Täten vältetään sähköiskut.
Varoitus! Olemassa on tulipalon tai räjähdyksen
vaara.
Kuumista rasvoista ja öljyistä voi päästä syttyviä
höyryjä. Pidä liekit tai kuumat esineet kaukana ras-
voista ja öljyistä, kun käytät niitä ruoanvalmistuk-
seen.
Erittäin kuumasta öljystä pääsevät höyryt voivat sy-
tyttää tulipalon.
Käytetty öljy, jossa voi olla ruoka-aineksien jäämiä,
voi aiheuttaa tulipalon alhaisemmassa lämpötilassa
kuin ensimmäistä kertaa käytettävä öljy.
Älä aseta laitteeseen, sen lähelle tai päälle syttyviä
tuotteita tai syttyviin tuotteisiin kostutettuja esineitä.
Älä anna kipinöiden tai avotulen päästä laitteeseen
avatessasi luukkua.
Avaa laitteen luukku varoen. Alkoholia sisältävät ai-
neet voivat kehittää helposti syttyvän alkoholin ja il-
man seoksen.
Älä yritä sammuttaa tulta vedellä. Kytke laite irti säh-
köverkosta ja peitä liekit kannella tai sammutuspeit-
teellä.
Varoitus! Laite voi muutoin vaurioitua.
Emalipinnan vaurioitumisen tai värimuutoksien estä-
minen:
Älä aseta uunivuokia tai muita esineitä suoraan
laitteen pohjalle.
Älä aseta alumiinifoliota suoraan laitteen pohjalle.
Älä aseta vettä suoraan kuumaan laitteeseen.
älä säilytä kosteita astioita tai ruokia laitteessa
sen käytön jälkeen.
Ole varovainen, kun irrotat tai kiinnität lisävarus-
teita.
Emalipintojen värimuutokset eivät vaikuta laitteen
toimintaan. Niitä ei katsota viaksi takuuoikeudellises-
sa mielessä.
Käytä korkeareunaista uunivuokaa kosteiden leivon-
naisten paistamisessa. Hedelmä- ja marjamehut voi-
vat jättää pysyviä jälkiä.
Älä pidä kuumaa keittoastiaa käyttöpaneelin päällä.
Älä anna kattiloiden kiehua kuiviin.
Älä anna esineiden tai keittoastioiden pudota laitteen
päälle. Pinta voi vaurioitua.
Älä kytke keittoalueita toimintaan keittoastian ollessa
tyhjä tai ilman keittoastiaa.
4
Älä aseta alumiinifoliota laitteen päälle.
Valuraudasta tai -alumiinista valmistetut tai vaurioitu-
neen pohjan omaavat keittoastiat voivat naarmuttaa
keraamista pintaa. Nosta ne aina irti keittotasosta lii-
kuttamisen aikana.
Hoito ja puhdistus
Varoitus! Ne voivat aiheuttaa henkilövahinkoja,
tulipaloja tai laitteen vaurioitumisen.
Ennen kuin aloitat hoitoa tai puhdistusta, kytke laite
pois toiminnasta ja irrota pistoke pistorasiasta.
Tarkista, että laite on kylmä. Vaarana on lasilevyjen
rikkoutuminen.
Vaihda välittömästi vaurioituneet luukun lasipaneelit.
Ota yhteys valtuutettuun huoltoliikkeeseen.
Ole varovainen irrottaessasi luukkua. Luukku on pai-
nava!
Puhdista laite säännöllisesti, jotta pintamateriaali ei
vaurioidu.
Laitteeseen jäänyt rasva tai ruoka voi aiheuttaa tuli-
palon.
Puhdista laite kostealla pehmeällä liinalla. Käytä vain
mietoja puhdistusaineita. Älä käytä hankausainetta,
hankaavia pesulappuja, liuottimia tai metalliesineitä.
Jos käytät uuninpuhdistussuihketta, noudata tuote-
pakkauksessa olevia turvallisuusohjeita.
Älä puhdista katalyyttistä emalia (jos olemassa) pe-
suaineella.
Sisävalo
Käytä ainoastaan kodinkoneisiin tarkoitettuja hehku-
lamppuja tai halogeenilamppua. Älä käytä sitä raken-
nuksen valaisemiseen.
Varoitus! Sähköiskun vaara.
Ennen lampun vaihtamista laite on irrotettava pisto-
rasiasta.
Käytä ainoastaan ominaisuuksiltaan samanlaisia
lamppuja.
Huolto
Ota yhteyttä huoltoon laitteen korjaamiseksi. Suosit-
telemme vain alkuperäisten varaosien käyttöä.
Hävittäminen
Varoitus! Tällöin on olemassa henkilövahinko- tai
tukehtumisvaara.
Irrota pistoke pistorasiasta.
Leikkaa johto irti ja hävitä se.
Poista luukun lukitus, jotta lapset ja eläimet eivät voi-
si jäädä kiinni laitteen sisälle.
Laitteen kuvaus
Laitteen kuvaus
5
4
3
2
1
2 3 4 5 6 2
7
8
9
10
11
12
1
1
Virran merkkivalo
2
Keittotason vääntimet
3
Uunin toimintojen väännin
4
Keittotaso
5
Lämpötilan väännin
6
Lämpötilanäyttö
7
Lämpövastus
8
Uunin lamppu
9
Puhallin ja lämpövastus
10
Alaläm
11
Kannatinkiskot
12
Kannatintasot
5
Keittoalueet
2
180
mm
145
mm
145
mm
1
3
456
210
mm
1
Keittoalue 1200 W
2
Höyrynpoistoaukko
3
Keittoalue 1800 W
4
Keittoalue 1200 W
5
Jälkilämmön merkkivalo
6
Keittoalue 2300 W
Varusteet
Ritilä
Käytetään patojen, kakkuvuokien ja paistien alusta-
na.
Matalareunainen leivinpelti
Kakkujen ja pikkuleipien paistamiseen.
Uunipannu
Käytetään leivonnassa, paistamisessa tai rasvanke-
ruuastiana.
Säilytyslaatikko
Säilytyslaatikko sijaitsee uunikammion alapuolella.
Käyttöönotto
Varoitus! Lue turvallisuutta koskevat luvut.
Uuden laitteen puhdistaminen
Poista kaikki varusteet laitteen sisältä.
Puhdista laite ennen ensimmäistä käyttökertaa.
Tärkeää Lue luku "Hoito ja puhdistus".
Esikuumennus
1.
Aseta toiminto
ja maksimilämpötila.
2. Anna laitteen käydä ilman ruoka-aineksia noin 1
tunnin ajan.
3.
Aseta toiminto
ja maksimilämpötila.
4. Anna laitteen käydä ilman ruoka-aineksia noin 10
minuutin ajan.
5.
Aseta toiminto
ja maksimilämpötila.
6. Anna laitteen käydä ilman ruoka-aineksia noin 10
minuutin ajan.
Täten laitteen sisälle mahdollisesti jääneet liat palavat
pois. Lisävarusteet voivat kuumentua normaalia korke-
ampaan lämpötilaan. Kun esikuumennat laitteen ensim-
mäistä kertaa, laitteesta voi tulla hajuja ja savua. Tämä
on normaalia. Tarkista, että ilmavirtaus on riittävä.
Luukun mekaaninen lukko
Luukun lukko on oletusasetuksena käytössä.
Luukun avaaminen ja sulkeminen
Avaa luukku siirtämällä lukkoa oikealle.
Sulje luukku lukitusvipua painamatta.
Luukun lukon käytöstäpoisto
1. Paina luukun reunalistaa (B) molemmalta puolelta.
Tiiviste irtoaa.
2. Irrota luukun reunalista vetämällä sitä ylöspäin.
6
2
B
1
3. Irrota lukitusvipu (1), siirrä sitä oikealle (2) ja kiinni-
tä se takaisin paikalleen.
1
2
4. Pitele luukun reunalistaa (B) molemmalta puolelta
ja aseta se luukun sisäreunaan. Aseta luukun reu-
nalista luukun yläreunaan.
B
Luukun lukon kytkeminen
Suorita edellä mainitut toimenpiteet uudelleen ja siirrä
vipu takaisin vasemmalle.
Tärkeää Kun laite kytketään pois toiminnasta, luukun
mekaaninen lukitus ei poistu käytöstä.
Keittotaso - Päivittäinen käyttö
Varoitus! Lue turvallisuutta koskevat luvut.
Tehotasot
Säädin Toiminto
Pois toiminnasta
1-9
Tehotasot
(1 = alhaisin lämpötila-asetus; 9
= korkein lämpötila-asetus)
1. Käännä säädin haluamasi tehotason kohdalle.
2. Kun lopetat keittoalueen käytön, käännä säädin
asentoon
.
Jälkilämmön merkkivalo
Jälkilämmön merkkivalo syttyy, kun jokin keittoalue on
kuuma.
Varoitus! Palovammojen vaara jälkilämmön
vuoksi!
Keittotaso - Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
Varoitus! Lue turvallisuutta koskevat luvut.
Keittoastiat
Keittoastian pohjan tulee olla mahdollisimman
paksu ja tasainen.
Emaloidusta teräksestä valmistetut tai alumiini-
tai kuparipohjaiset keittoastiat voivat tehdä läis-
kiä keraamiseen pintaan.
Energiansäästö
Mikäli mahdollista, peitä keittoastia aina kan-
nella.
Aseta keittoastia keittoalueelle, ennen kuin kyt-
ket alueen toimintaan.
Kytke keittoalueet pois toiminnasta ennen kyp-
sennysajan päättymistä ja hyödynnä jälkiläm-
pö.
Keittoastioiden pohjan tulee olla keittoalueen
kokoinen.
Esimerkkejä keittotoiminnoista
Taulukossa annetut tiedot ovat ainoastaan suuntaa-an-
tavia.
7
Tehota-
so
Käyttökohde: Aika Vinkkejä
1 Valmiiden ruokien lämpimänäpito tarpeen
mukaan
Peitä
1-2 Hollandaise-kastike, voin, suklaan ja liivat-
teen sulattaminen
5-25 min Sekoita välillä
1-2 Kiinteyttäminen: munakkaat, munajuusto 10-40 min Kypsennä kannen alla
2-3 Riisin ja maitoruokien haudutus, valmisruo-
kien kuumentaminen
25-50 min Lisää nestettä riisin suhteen kaksinker-
tainen määrä, sekoita maitoruokia kyp-
sennyksen aikana
3-4 Höyrytetyt vihannekset, kala, liha 20-45 min Lisää nestettä muutama ruokalusikalli-
nen
4-5 Höyryssä kypsennetyt perunat 20-60 min Käytä korkeintaan ¼ litraa vettä/750 g
perunoita
4-5 Suurten ruokamäärien kypsentäminen, pata-
ruoat ja keitot
60-150
min
Enintään 3 litraa nestettä + valmistusai-
neet
6-7 Leikkeiden, vasikanlihan, cordon bleun, pyö-
ryköiden, makkaroiden, maksan, kastikepoh-
jan, kananmunien, ohukaisten ja munkkien
paistaminen
tarpeen
mukaan
Käännä kypsennyksen puolivälissä
7-8 Voimakas paistaminen: sipuliperunat, ulkofi-
lee, pihvit
5-15 min Käännä kypsennyksen puolivälissä
9 Suuren vesimäärän keittäminen, pastan keittäminen, lihan ruskistaminen (gulassi, patapaisti), ranska-
laiset perunat
Keittotaso - Hoito ja puhdistus
Varoitus! Lue turvallisuutta koskevat luvut.
Puhdista keittotaso jokaisen käytön jälkeen.
Tarkista aina, että keittoastian pohja on puhdas.
Keraamisen pinnan naarmut tai tummat läiskät ei-
vät vaikuta laitteen toimintaan.
Lian poistaminen:
1. Poista välittömästi:sulanut muovi, muovikel-
mu ja sokeripitoinen ruoka. Muutoin lika voi ai-
heuttaa laitteeseen vaurioita. Käytä erityistä la-
sipintaan tarkoitettua kaavinta. Aseta kaavin
viistosti lasipintaa vasten ja liikuta kaavinta pin-
taa pitkin.
Poista sitten, kun laite on jäähtynyt riittäväs-
ti:kalkkirenkaat, vesirenkaat, rasvatahrat, kirk-
kaat metalliset värimuutokset. Käytä keraami-
sen keittotason tai ruostumattoman teräksen
puhdistukseen tarkoitettua puhdistusainetta.
2. Puhdista laite kostealla liinalla käyttäen vähän
puhdistusainetta.
3. Kuivaa pinta lopuksi puhtaalla liinalla.
Uuni - Päivittäinen käyttö
Varoitus! Lue turvallisuutta koskevat luvut.
8
Jäähdytyspuhallin
Jäähdytyspuhallin käynnistyy automaattisesti, kun uuni
kytketään tomintaan. Kun kytket laitteen pois toiminnas-
ta, jäähdytyspuhallin toimii edelleen, kunnes laite on
jäähtynyt.
Laitteen kytkeminen toimintaan ja pois toiminnasta
1. Käännä uunin toimintojen väännin haluamasi toi-
minnon kohdalle.
Virran merkkivalo palaa uunin toiminnan aikana.
2. Käännä lämpötilan väännin haluamasi lämpötilan
kohdalle.
Lämpötilan merkkivalo palaa uunin kuumenemi-
sen aikana.
3. Uuni kytketään pois toiminnasta kääntämällä uu-
nin toimintojen väännin ja lämpötilan väännin Off-
asentoon.
Uunin toiminnot
Uunin toiminto Käyttötarkoitus
OFF-asento Laite on pois toiminnasta.
Kiertoilma
Paistaminen enintään kahdella kannatintasolla samanaikaisesti. Säädä uunin
lämpötila 20-40 °C alhaisemmaksi kuin ylä- ja alalämpötoiminnossa.
Ylä- ja alalämpö Paistaminen yhdellä kannatintasolla.
Piiras/Pizza
Voimakkaamman ruskistuksen tai rapean pohjan vaativien ruokien paistami-
nen yhdellä kannatintasolla. Säädä uunin lämpötila 20-40 °C alhaisemmaksi
kuin ylä- ja alalämpötoiminnossa.
Ruskistaminen
Suurikokoisten lihapalojen tai lintupaistien paistaminen yhdellä kannatintasol-
la. Ruskistaminen.
Suuri grilli Matalien ja suurien ruokamäärien grillaus. Leivän paahtaminen.
Kuivaus Ruoan kuivattaminen.
Sulatus Pakasteiden sulattaminen.
Uunin lamppu Uunin sisävalon sytyttäminen.
Toimintolukitus Uunin toimintojen lukitseminen.
Toimintolukitus
Toimintolukitus sisältyy uunin toimintojen vääntimeen.
Toimintolukitus ei katkaise lieden virransyöttöä.
Uunin lukitseminen:
Käännä väännin symbolin
kohdalle. Väännin työntyy
ulospäin noin 2 mm.
Uunin lukituksen poistaminen:
Paina väännintä ja käännä se vaadittuun asentoon.
Uunipeltien ja ritilän asettaminen kannattimille
Aseta pellit kannattimille siten, että kääntyvä reuna tu-
lee taakse ja osoittaa pohjaa kohti. Työnnä pellit ja riti-
lät kannatinkiskojen väliin.
9
Korkeareunaisessa pannussa ja ritilässä on alas-
kääntyvä reunauloke. Reunojen ja kannatinkisko-
jen muodon ansiosta varusteet eivät pääse kallistu-
maan.
Ritilän ja korkeareunaisen uunipannun asettaminen
samanaikaisesti
Aseta ritilä uunipannun päälle. Työnnä uunipannu kan-
natinkiskojen väliin jollekin kannatintasolle.
Uuni - Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
Varoitus! Lue turvallisuutta koskevat luvut.
Taulukoissa mainitut lämpötilat ja paistoajat ovat
ainoastaan suuntaa antavia. Lämpötila ja paisto-
aika riippuvat reseptistä sekä käytettyjen ainesten laa-
dusta ja määrästä.
Huomio Käytä korkeareunaista uunipeltiä
kosteiden leivonnaisten paistamisessa.
Hedelmämehut voivat aiheuttaa pysyviä tahroja
emalipintaan.
Leivonnaisten paistaminen
Yleisohjeita
Uusi uunisi voi paistaa eri tavalla kuin entinen laittee-
si. Käytä aikaisemmin käyttämiesi asetusten (lämpö-
tila, paistoaika) ja kannatintasojen sijaan taulukossa
mainittuja asetuksia.
Kun paistoaika on pitkä, voit hyödyntää jälkilämmön
ja kytkeä uunin pois toiminnasta noin 10 minuuttia
ennen paistoajan päättymistä.
Pakasteita sulatettaessa uunipellit voivat vääntyä
uunin toiminnan aikana. Jäähtyessään uunipellit
palautuvat kuitenkin alkuperäiseen muotoonsa.
Leivontataulukoiden käyttö
Ensimmäisellä kerralla on suositeltavaa käyttää al-
haisempaa lämpötilaa.
Jos et löydä omaan reseptiisi sopivia ohjearvoja, so-
vella jonkin lähes samanlaisen leivonnaisen tietoja.
Jos paistat useammalla kuin yhdellä tasolla, paisto-
aikaa voi pidentää 10-15 minuuttia.
Eri kannatintasoilla olevat leivonnaiset voivat ruskis-
tua epätasaisesti paistamisen alkuvaiheessa. Tässä
tapauksessa lämpötila-asetusta ei pidä muuttaa.
Erot tasaantuvat paistumisen jatkuessa.
Leivontavinkkejä
10
Leivontatulos Mahdollinen syy Ratkaisu
Kakku on liian vaalea poh-
jasta.
Väärä kannatintaso. Laita kakku alemmalle kannatintasolle.
Kakku laskeutuu (taikinai-
nen ja liian kostea).
Liian korkea paistolämpötila. Käytä pienempää lämpötilaa.
Kakku laskeutuu (taikinai-
nen ja liian kostea).
Liian lyhyt paistoaika. Pidennä paistoaikaa.
Älä käytä korkeampaa lämpötilaa lyhentääk-
sesi paistoaikaa.
Kakku laskeutuu (taikinai-
nen ja liian kostea).
Taikinassa on liian paljon nestet-
tä.
Käytä vähemmän nestettä. Tarkista sekoitusai-
ka, erityisesti käyttäessäsi vatkainta/monitoimi-
konetta.
Kakku on liian kuiva. Liian alhainen lämpötila. Säädä lämpötila korkeammaksi.
Kakku on liian kuiva. Liian pitkä paistoaika. Lyhennä paistoaikaa.
Kakku ei ruskistu tasai-
sesti.
Liian korkea paistolämpötila ja
liian lyhyt paistoaika.
Alenna lämpötilaa ja pidennä paistoaikaa.
Kakku ei ruskistu tasai-
sesti.
Taikinaa ei ole levitetty tasaisesti
pellille.
Levitä taikina tasaisesti pellille.
Kakku ei paistu asetetus-
sa paistoajassa.
Liian alhainen lämpötila. Säädä lämpötila vähän korkeammaksi.
Leivonnaisten paistaminen kiertoilmalla
Ruoan laatu Ritilä Lämpötila °C Aika minuutteina
Sämpylät 2+4 175-185 15-20
Kokojyväsämpylät 2+4 165-180 20-30
Småt gærbrød med fyld 2+4 170-180 15-20
Formbröd 1+4 170-190 30-40
Pretzelit 2+4 160-170 15-20
Vehnäleipä / Limpor 2+4 170-180 35-45
Kokojyväleipä 2+4 160-170 35-45
Ruisleipä, sekavilja 2+4 250 lämmitys
- kypsennys 2+4 160-170 60-70
Patongit 2+4 180-200 20-30
Bradepandekage 3 150-160 50-60
Fruktkakor 3 140-150 70-80
Muffins 2+4 160-170 15-25
Rulltarta 3 190-210 6-15
Bullar 2+4 185-195 8-15
11
Ruoan laatu Ritilä Lämpötila °C Aika minuutteina
Längder/ Kransar 2+4 170-180 25-35
Pepparkakor 2+4 160-170 8-15
Formkage 2+4 150-160 30-40
Sokerikakut 2 150-160 50-60
Marengit 2+4 100 90-120
Marenkipohjat 2+4 100 90-120
- lämmitys 2+4
uunin ollessa pois toimin-
nasta
25
Pikkuleivät 2+4 150-160 10-20
Voitaikina 2+4 155-165 30-40
Hedelmäkakut, murotaiki-
napohja
2+4 150-160
esikypsennys, pohjat
10-15
Hedelmäkakut, murotaiki-
napohja
2+4 150-160 viimeistely 35-45
Hedelmäkakut, murotaiki-
na
2+4 170-180 30-40
Ylä- ja alalämpö
Leivonnaisen laatu Ritilä Lämpötila °C Aika minuutteina
Sämpylät 3-4 200-225 10-20
Kokojyväsämpylät 3-4 190-200 20-25
Småt gærbrød med fyld 3-4 200-225 10-12
Formbröd 2-3 190-210 30-40
Ciabatta-sämpylät 3-4 210-230 10-20
Focaccia 3-4 220-230 15-20
Pitaleipä 3-4 250 5-15
Pretzelit 3-4 180-200 12-15
Vehnäleipä / Limpor 2 175-225 35-45
Vehnäleipä 1-2 190-210 25-40
Ciabatta 1-2 210-220 15-25
Kokojyväleipä 1-2 180-200 35-45
Ruisleipä, sekavilja 1 275 lämmitys
- kypsennys 1 190 55-65
Patongit 3-4 220-230 15-30
Bradepandekage 2-3 170-180 50-60
12
Leivonnaisen laatu Ritilä Lämpötila °C Aika minuutteina
Fruktkakor 3 150-170 70-80
Muffins 3 180-200 10-20
Rulltarta 3 220-250 6-15
Bullar 3 220-250 8-15
Längder/ Kransar 3 180-200 25-35
Pepparkakor 3 220-225 8-12
Formkage 3-4 170-180 35-45
Sokerikakut 1-2 170-180 40-50
Täytekakut, rullat 3-4 200-225 8-12
Marengit 3-4 100 90-120
Marenkipohjat 3-4 100 90-120
- lämmitys 3-4
uunin ollessa pois toi-
minnasta
25
Pikkuleivät 3-4 160-180 6-15
Voitaikina 3-4 170-190 30-45
Kääretortut 3-4 190-210 10-12
Hedelmäkakut, murotaikinapohja 3-4 175-200
esikypsennys, rulla
10-15
Hedelmäkakut, murotaikinapohja 3-4 175 viimeistely 35-45
Hedelmäkakut, murotaikina 3-4 190-200 25-35
Kransekage i ringe 2 210-230 10-12
Ugnspannkaka 2 210-220 15-30
Pizzataulukko
Ruokalaji Ritilä Lämpötila °C Aika minuutteina
Ciabatta-sämpylät 2-3 200-220 10-20
Focaccia 2-3 220-230 10-20
Ciabatta 2-3 190-200 15-25
Hedelmäkakut, murotaiki-
napohja
2-3 170-180 35-45
Hedelmäkakut, murotaiki-
na
2-3 175-200 25-35
Pizza, kotitekoinen (paksu
- runsastäytteinen)
1-2 180-200 25-35
13
Ruokalaji Ritilä Lämpötila °C Aika minuutteina
Pizza, kotitekoinen (ohut
pohja)
1-2
200-230
1)
15-20
Pizza, pakaste 1-2 200 15-20
Tortut, kotitekoiset
esikypsennys, rulla
3-4 215-225 35-45
Tortut, kotitekoiset
viimeistely
3-4 215-225 35-45
Tortut, pakaste 3-4 200 15-25
1) esikuumenna uuni
Lihan paistaminen
Ruokien paistaminen
Käytä paistamisessa lämmönkestäviä uunivuokia
(lue valmistajan ohjeet).
Suurikokoiset paistit voi laittaa suoraan uunipannulle
tai ritilän päälle, jonka alla on uunipannu. (Mikäli va-
rusteena)
Paista vähärasvainen liha paistovuoassa kannella
peitettynä. Näin liha pysyy mehukkaampana.
Jos haluat pinnan ruskistuvan, paista liha paisto-
vuoassa ilman kantta.
Lihan paistaminen kiertoilmalla
Naudanliha
Lihalaji Ritilä Lämpötila °C
Aika minuutteina lihaki-
loa kohti
Paahtopaisti
1)
2-3 125 80-120
Reisipaisti
- ruskistus
2-3 200 yhteensä 10
Reisipaisti
- paisto
2-3 150 50-60
Paahtopaisti 1-2 160 90-120
1) Muut. Voidaan viimeistellä ruskistamalla pinta grillin alapuolella tai ylä-/alalämmöllä lämpötilassa 250 °C. Jos
paistolämpömittaria käytetään, poista se ennen grillausta.
Vasikanliha
Lihalaji Ritilä Lämpötila °C
Aika minuutteina lihaki-
loa kohti
Naudanfilee
1)
2-3 160 60-70
Lammas
14
Lihalaji Ritilä Lämpötila °C
Aika minuutteina lihaki-
loa kohti
Koipi/lapa/selkä 2 160 80-100
Porsaanliha
Lihalaji Ritilä Lämpötila °C
Aika minuutteina lihaki-
loa kohti
Porsaanpaisti
1)
2-3 175 60-70
Porsaankylkipaisti
1)
2-3 175 60
Niskapaistit 2-3 160 90-120
Kinkku 1-2 150 60-100
Lintupaisti
Lihalaji Ritilä Lämpötila °C
Aika minuutteina lihaki-
loa kohti
Kana, paloiteltu 2-3 180 55-65
Ankka
1)
2-3 150 55-65
Ankka, hiljainen kypsen-
nys
1)
2-3 130 yhteensä noin 5 tuntia
Kalkkunapaisti, täytetty 1-2 150 50-60
Kalkkunarinta 2-3 175 70-80
Ylä- ja alalämpö
Naudanliha
Lihalaji Ritilä Lämpötila °C
Aika minuutteina lihaki-
loa kohti
Paahtopaisti
1)
2-3 125 80-120
Reisipaisti
- ruskistus
2-3 225 yhteensä 10
Reisipaisti
- paisto
2-3 160 50-60
Paahtopaisti 1-3 180 90-120
1) Muut. Voidaan viimeistellä ruskistamalla pinta grillin alapuolella tai ylä-/alalämmöllä lämpötilassa 250 °C. Jos
paistolämpömittaria käytetään, poista se ennen grillausta.
Vasikanliha
15
Lihalaji Ritilä Lämpötila °C
Aika minuutteina lihaki-
loa kohti
Naudanfilee
1)
2-3 180 60-70
Lammas
Lihalaji Ritilä Lämpötila °C
Aika minuutteina lihaki-
loa kohti
Koipi/lapa/kylki 2 180 80-100
Porsaanliha
Lihalaji Ritilä Lämpötila °C
Aika minuutteina lihaki-
loa kohti
Porsaanpaisti
1)
3 200 60-70
Porsaankylkipaisti
1)
3 200 60
Niskapaistit 2-3 180 90-120
Kinkku 1-2 160 60-100
Lintupaisti
Lihalaji Ritilä Lämpötila °C
Aika minuutteina lihaki-
loa kohti
Kana, paloiteltu 2-3 200 55-65
Ankka
1)
2-3 160 55-65
Ankka, hidas kypsennys
1)
2-3 130 yhteensä noin 5 tuntia
Kalkkunapaisti, täytetty 1-2 160 50-60
Kalkkunarinta 2-3 200 70-80
Ruokien paistaminen kiertoilmalla
Ruokalaji Ritilä Lämpötila °C Aika minuutteina
Kala, keitto 2+4 150-160
1)
Kala, friteeraus 2+4 165-175
1)
Lihamureke 2+4 165-175 60-70
Lihapullat 2+4 165-175 35-45
Maksapâté 2+4 165-175 65-75
Perunagratiini 2+4 175 55-65
Lasagne, kotitehty 2+4 175 60-70
Lasagne, pakaste 2+4 175
30-45
2)
16
Ruokalaji Ritilä Lämpötila °C Aika minuutteina
Makaronivuoka 2+4 165-175 40-50
Pizza, kotitekoinen 3 180-200 20-35
Pizza, pakaste 2+4 180-200
15-25
2)
Ranskalaiset, pakaste 2+4 180-200
30-45
2)
Tortut, kotitekoiset
- esikypsennys, rulla
2+4 165-175 15-20
Tortut, kotitekoiset
- viimeistely
2+4 165-175 30-40
Tortut, pakaste 2+4 175
25-35
2)
1) Kun kalaa friteerataan tai keitetään, keittoaika riippuu kalan paksuudesta. Kala on kypsä, kun sen liha on valkoista. Kokeile
lävistämällä kala haarukalla. Jos liha irtoaa helposti ruodoista, kala on kypsä.
2) Kahta tasoa käyttäessä (kaksinkertainen annos) aika on noin 1/3 pakkauksessa mainittua aikaa pitempi. Jos annettu aika on 30
minuuttia, valmistusaika on noin 30+10 = 40 min.
Ylä- ja alalämpö
Ruokalaji Ritilä Lämpötila °C Aika minuutteina
Kala, keitto 2-3 160-170
1)
Kala, friteeraus 2-3 180-200
1)
Lihamureke 2-3 175-200 45-60
Lihapullat 3-4 175-200 30-45
Maksapâté 2-3 180-200 50-60
Gratiinit 2-3 180-200 50-60
Perunagratiini 3-4 200 55-65
Lasagne, kotitekoinen 2-3 200 50-60
Lasagne, pakaste 3-4 175-200
30-45
2)
Makaronivuoka 2-3 180-200 30-40
Pizza, kotitekoinen 2-3 220-230 15-25
Pizza, pakaste 2-3 220-230
15-25
2)
Ranskalaiset, pakaste 3-4 225-250
20-30
2)
Tortut, kotitehty
- esikypsennys, rulla
3-4 190-210 15-25
Tortut, kotitekoiset
- viimeistely
3-4 190-210 20-30
17
Ruokalaji Ritilä Lämpötila °C Aika minuutteina
Tortut, pakaste 3-4 200-225
20-30
2)
1) Kun kalaa friteerataan tai keitetään, keittoaika riippuu kalan paksuudesta. Kala on kypsä, kun sen liha on valkoista. Kokeile
lävistämällä kala haarukalla. Jos liha irtoaa helposti ruodoista, kala on kypsä.
2) Kahta tasoa käyttäessä (kaksinkertainen annos) aika on noin 1/3 pakkauksessa mainittua aikaa pitempi. Jos annettu aika on 30
minuuttia, valmistusaika on noin 30+10 = 40 min.
Ruskistaminen
Naudanliha
Lihalaji Ritilä Lämpötila °C
Aika minuutteina lihaki-
loa kohti
Reisipaisti
- ruskistus
2-3 200 yhteensä 10
Reisipaisti
- paisto
2-3 150 50-60
Paahtopaisti 1-2 160 90-120
Vasikanliha
Lihalaji Ritilä Lämpötila °C
Aika minuutteina lihaki-
loa kohti
Naudanfilee
1)
2-3 160 60-70
1) Muut. Voidaan viimeistellä ruskistamalla pinta grillin alapuolella tai ylä-/alalämmöllä lämpötilassa 250 °C. Jos
paistolämpömittaria käytetään, poista se ennen grillausta.
Lammas
Lihalaji Ritilä Lämpötila °C
Aika minuutteina lihaki-
loa kohti
Koipi/lapa/kylki 2 160 80-100
Porsaanliha
Lihalaji Ritilä Lämpötila °C
Aika minuutteina liha-
kiloa kohti
Porsaanpaisti
1)
2-3 180 60-70
Porsaankylkipaisti
1)
2-3 175 60
Niskapaistit 2-3 160 90-120
Kinkku 1-2 150 60-100
Lintupaisti
18
Lihalaji Ritilä Lämpötila °C
Aika minuutteina liha-
kiloa kohti
Broileri 2-3 180 55-65
Ankka
1)
2-3 150 55-65
Ankka, hiljainen kypsennys
1)
2-3 ei sovi yhteensä noin 5 tuntia
Kalkkunapaisti, täytetty 1-2 150 50-60
Kalkkunarinta 2-3 175 70-80
Grillaus
Käytä aina grillitoimintoa lämpötilan maksimiase-
tuksella.
Tärkeää Grillauksen aikana uunin luukun on aina
oltava kiinni.
Esikuumenna uunia aina tyhjänä 5 minuuttia grilli-
toiminnolla.
Aseta ritilä grillaustaulukossa suositellulle kannatin-
tasolle.
Laita uunipannu aina ensimmäiselle kannatintasolle
rasvan keräämiseksi.
Grillaa vain matalia liha- tai kalapaloja.
Grillausalue on asetettu ritilän keskelle.
Grillauksen ruokalajit Ritilä Lämpötila °C
Aika minuuttei-
na / 1. puoli
Aika minuuttei-
na / 2. puoli
Porsaankyljykset 3-4 250 7-9 4-6
Lampaankyljykset 3-4 250 7-10 5-6
Kana, paloiteltu 3-4 250 20-25 15-20
Makkarat 3-4 250 3-5 2-4
Porsaankylkipalat, esikypsennetty
20 minuuttia
3-4 250 15-20 15-20
Kala, turska ja lohi viipaleina 3-4 250 10-15 5-10
Paahtoleivät 3-4 250 2-3 1-2
Kuivaus
Vihannekset
Kuivauksen ruoka-
lajit
Lämpötila °C Kannatintaso Kannatintasot
Aika tunteina (suo-
siteltu)
Pavut 60-70 3 1-4 6-8
Paprikat (viipaleiksi
leikattu)
60-70 3 1-4 5-6
19
Kuivauksen ruoka-
lajit
Lämpötila °C Kannatintaso Kannatintasot
Aika tunteina (suo-
siteltu)
Keittovihannekset 60-70 3 1-4 5-6
Sienet 50-60 3 1-4 6-8
Yrtit 40-50 3 1-4 2-3
Hedelmät
Kuivauksen ruoka-
lajit
Lämpötila °C Kannatintaso Kannatintasot
Aika tunteina (suo-
siteltu)
Luumut 60-70 3 1-4 8-10
Aprikoosit 60-70 3 1-4 8-10
Omenaviipaleet 60-70 3 1-4 6-8
Päärynät 60-70 3 1-4 6-9
Sulatus
Ota ruoka pakkauksestaan ja aseta lautaselle ritilän
päälle.
Älä peitä kannella tai kulholla. Peittäminen voi piden-
tää sulatusaikaa huomattavasti.
Laita ritilä ensimmäiselle kannatintasolle alhaalta lu-
kien.
Ruokalaji Ritilä
Aika minuut-
teina
Lopullinen sula-
tusaika minuut-
teina
Huomautuksia
Broileri, 1 000 g 2 120-140 20-30
Aseta broileri suurikokoiselle vadille ylö-
salaisin käännetyn aluslautasen päälle.
Käännä puolessa välissä.
Liha, 1 000 g 2 100-140 20-30 Käännä puolessa välissä.
Liha, 500 g 2 90-120 20-30 Käännä puolessa välissä.
Taimen, 150 g 2 25-35 10-15 -
Mansikat, 300 g 2 30-40 10-20 -
Voi, 250 g 2 30-40 10-15 -
Kerma, 2 x 2 dl 2 80-100 10-15
Kerma voidaan vatkata, vaikka se olisi
edelleen hiukan jäässä.
Kakku, 1 400 g 2 60 60 -
Uuni - Hoito ja puhdistus
Varoitus! Lue turvallisuutta koskevat luvut.
Puhdista laitteen etupinnat lämpimällä vedellä ja
miedolla pesuaineella käyttäen pehmeää puhdistus-
liinaa.
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

ROSENLEW RMK605 Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja