Russell Hobbs 23480-56 Ohjekirja

  • Olen lukenut tämän käyttöohjeen ja voin vastata kysymyksiisi tästä laitteesta. Tämä monitoimikone sopii monenlaisten ruokien valmistamiseen. Ohjeessa kerrotaan turvallisesta käytöstä ja huollosta, ja siinä on reseptiehdotuksia eri ruoille, jotka voit valmistaa tällä laitteella. Olen valmis auttamaan sinua!
  • Kuinka kauan laitetta saa käyttää yhtäjaksoisesti?
    Voinko pestä laitteen osat astianpesukoneessa?
    Mitä teen, jos virtajohto on vaurioitunut?
    Miksi en saa kaataa kuumaa nestettä tehosekoittimeen?
    Mitä ruokia tällä laitteella voi valmistaa?
57
Lue käyttöohjeet, säilytä ne ja anna ne laitteen mukana, mikäli luovutat sen toiselle henkilölle. Poista kaikki
pakkausmateriaali ennen käyttöä.
RKEI VAROTOIMIA
Seuraa perusvarotoimia, muun muassa seuraavia ohjeita:
Laitetta saavat käyttää henkilöt, joiden fyysiset, aistinvaraiset tai henkiset
suorituskyvyt ovat heikentyneet tai joilta puuttuu kokemusta ja tietoa, jos
heitä valvotaan/opastetaan, ja he ymmärtävät käyttöön liittyvät vaarat.
Lapset eivät saa käyttää laitetta tai leikkiä sillä. Pidä laite ja virtajohto poissa
lasten ulottuvilta.
Irrota laite verkkovirrasta aina, jos jätät sen ilman valvontaa se
kokoamista, purkamista tai puhdistamista.
Ole varovainen, kun käsittelet teviä leikkuuteriä, tyhjennät kulhoa ja
puhdistuksen aikana.
Laitteen väärinkäyttö saattaa aiheuttaa henkilövahingon.
h Älä lisää kuumaa nestettä (yli 40 °C), sillä se voi poistua äkillisen
yryyntymisen takia.
Jos sähköjohto on vahingoittunut, se pitää antaa valmistajan, tämän
huoltopalvelun tai vastaavan pätevyyden omaavan henkilön vaihdettavaksi
vaarojen välttämiseksi.
Älä käytä laitetta yli 10 minuuttia. Sammuta laite 10 minuutin kuluttua ainakin 20 minuutiksi.
Älä kastele moottoriyksikköä nesteisiin.
Älä käytä laitetta muihin kuin tässä käyttöohjeessa kuvattuihin tarkoituksiin.
Älä käytä muita kuin valmistajan omia lisälaitteita.
Älä käytä laitetta, jos se on vahingoittunut tai toimii huonosti.
VAIN KOTIKÄYTTÖÖN
PIIRROKSET
1. Vatkain
2. Vispilä
3. Taikinakoukku
4. Lisävarusteiden käyt*
5. Varsi
6. Käyttöakseli ja tappi
7. Varren lukitusvipu
8. Nopeudenvalitsin
9. Roiskesuoja
10. Kulho
11. Sekoittimen kannu
12. Korkki
13. Kansi
14. Tiiviste
15. Teräyksikkö
` Konepesun kestävä
*Lisävarusteiden käyttö on tarkoitettu tämän koneen kanssa käytettäville lisävarusteille. Katso lisätietoja
Internetistä.
SIJOITTAMINEN
1. Aseta laite vedenkestävälle, kuivalle, vakaalle, tasaiselle pinnalle.
2. Reititä sähköjohto siten, että se ei roiku, eikä siihen voi kompastua tai takertua kiinni.
3. Älä yhdistä sitä, ennen kuin olet koonnut laitteen.
VATKAIMEN
KOKOAMINEN
Varren nostaminen:
1. Varren jouset ovat voimakkaat, joten aseta kätesi varren päälle ohjaamaan sen liikettä.
2. Käännä varren lukitusvipu
U
-asentoon ja pidä se siellä. Varsi nousee.
käyttöohjeet
58
Varren laskeminen:
1. Käännä varren lukitusvipu
U
-asentoon ja pidä se siellä.
2. Paina varsi alas ja pidä se siellä, vapauta samalla varren lukitusvipu.
Kulhon kiinnittäminen
Nosta varsi ennen kuin kiinnität tai poistat kulhon. Käytä ainoastaan mukana tulevaa kulhoa.
1. Kiinnitä kulho jalustan syvennykseen ja käännä myötäpäivään, kunnes se lukittuu.
2. Poista se kääntämällä vastapäivään ja nostamalla irti jalustasta.
Lisävarusteiden kiinnittäminen/poistaminen
Kytke laite pois päältä, irrota verkkovirrasta ja nosta varsi ennen lisävarusteiden kiinnittämistä tai
poistamista.
1. Kohdista lisävarusteen kolo käyttöakselin tappiin (kuva A).
2. Paina lisävaruste käyttöakseliin ja lukitse se kääntämällä vastapäivään (kuva B).
Poista lisävaruste painamalla sitä hieman ylöspäin ja kääntämällä myötäpäivään ja vetämällä irti akselista.
Roiskesuoja
Roiskesuoja suojaa sinua vuodoilta ja roiskeilta vatkaamisen aikana ja sallii samanaikaisen
ainesten lisäämisen. Kytke vatkain pois päältä ja irrota verkkovirrasta ennen roiskesuojan
kiinnittämistä/poistamista.
Pidä kulho paikoillaan ja varsi laskettuna:
1. Liu’uta roiskesuoja varren ja kulhon väliin.
2. Kohdista se siten, että aukko on oikealla puolella (kuva C).
Poista roiskesuoja aina ennen varren nostamista.
VATKAIMENYTTÖ
1. Tarkasta, että nopeudenvalitsin on O-asennossa.
2. Liitä pistoke pistorasiaan (kytke pistorasia päälle, jos se on kytkettävä).
3. Käännä nopeudenvalitsin myötäpäivään haluamaasi nopeuteen.
4. Nopeusalue on 1 (hidas) – 10 (nopea). Sammuta moottori kääntämällä nopeudenvalitsin takaisin
O-asentoon.
5. Voit käyttää moottoria pienissä pyrähdyksissä kääntämällä nopeudenvalitsimen Y-asentoon.
Moottori sammuu, kun vapautat valitsimen.
Suositellut nopeudet
Lisävaruste Nopeus Käyttö:
Vispilä 7-10
kerman, kananmunan valkuaisten, rasvan, kevyiden seosten
vatkaaminen/vaahdottaminen
Vatkain 4-7 voin ja sokerin vaahdottaminen, keskiraskaat kakkutaikinat
Taikinakoukku 1-3 raskaat seokset, leipä, piiraat
SEKOITIN
KOKOAMINEN
1. Liu’uta sekoittimen kannun käyttöyksikön kansi pois (kuva D).
2. Tnnä kannu käytön aukkoon kannun
t
-merkki kohdistettuna vatkaimen
U
-merkkiin (kuva E).
3. Käännä kannua myötäpäivään, kunnes kannun
t
-merkki kohdistuu vatkaimen
L
-merkkiin (kuva F).
4. Laita ainekset kannuun ja kiinnitä kansi sekä korkki (kuva G). Älä täytä kannua yli maksimi merkin. Älä
koskaan käytä ilman kantta.
SEKOITTIMEN KÄYT
1. Tarkasta, että nopeudenvalitsin on O-asennossa.
2. Liitä pistoke pistorasiaan (kytke pistorasia päälle, jos se on kytkettävä).
3. Käännä nopeudenvalitsin myötäpäivään haluamaasi nopeuteen.
4. Nopeusalue on 1 (hidas) – 10 (nopea). Sammuta moottori kääntämällä nopeudenvalitsin takaisin
O-asentoon.
59
5. Voit käyttää moottoria pienissä pyrähdyksissä kääntämällä nopeudenvalitsimen Y-asentoon.
Moottori sammuu, kun vapautat valitsimen.
6. Jos sinun täytyy lisätä aineksia sekoittamisen aikana, käännä korkkia vastapäivään ja nosta se pois.
Lisää ainekset, laita korkki takaisin ja lukitse se kääntämällä myötäpäivään.
7. Kun lopetat sekoittamisen, käännä nopeudenvalitsin O-asentoon ja odota, kunnes terät pysähtyvät
ennen kuin poistat kannen kannusta tai kannun vatkaimesta.
8. Poista kannu kääntämällä sitä vastapäivään, kunnes
t
-merkki kohdistuu
U
-merkkiin.
HOITO JA KUNNOSSAPITO
Kytke pois päältä (O) ja irrota sähkövirrasta ennen puhdistamista.
Vatkain:
1. Puhdista mahdollisimman pian käytön jälkeen, jotta vältät jäämien tarttumisen kulhon sisäpintoihin.
2. Pese kulho, roiskesuoja ja lisävarusteet lämpimällä saippuavedellä, huuhtele ja kuivaa.
3. Voit laittaa kulhon ja lisävarusteet astianpesukoneeseen, mutta huomioi: astianpesukoneen sisällä
vallitsevat olosuhteet vaikuttavat niiden pintoihin. Vauriot ovat yleensä vain kosmeettisia, eikä niiden
pitäisi vaikuttaa laitteen toimintaan.
4. Pyyhi laitteen ulkopinnat puhtaalla, kostealla liinalla.
Sekoittimen kannu:
1. Pese sekoittimen kannu, korkki ja kansi lämpimällä saippuavedellä. Huuhtele ja kuivaa.
2. Voit pestä kannun, korkin ja kannen astianpesukoneessa. Suosittelemme kuitenkin poistamaan terän
ennen astianpesukoneessa pesemistä.
Terän poistaminen:
1. Käännä kannu ylösalaisin.
2. Kierrä terää myötäpäivään U-symbolin suuntaan (kuva H).
3. Irrota terä varovasti nostamalla (kuva J) Ole varovainen, terissä on erittäin terävät reunat.
4. Poista tiiviste ja pese terä ja tiiviste lämpimällä saippuavedellä. Huuhtele ja kuivaa.
5. Kiinnitä tiiviste terään, laske terä kannuun ja kierrä sitä vastapäivään L-symbolin suuntaan niin
pitkälle kuin se menee (kuva H). Varmista, että tiiviste on kiinni ja terä on kunnolla kiristettynä,
muutoin kannu voi vuotaa käytön aikana.
VATKAIMEN RESEPTIT
PIZZATAIKINA taikinakoukku
250 ml vet
400 g valkoisia leipäjauhoja
25 ml oliiviöljyä
7 g kuivattua hiivaa
2,5 g sokeria
5 g Suolaa
Siilaa jauhot kulhoon. Lisää hiiva, sokeri ja suola. Lisää veri ja öljy. Sekoita hitaalla ja keskitasoisella
nopeudella, kunnes taikina on tasainen. Peitä kulho kostealla kankaalla ja laita lämpimään paikkaan,
kunnes taikinan koko kaksinkertaistuu (30-40 minuuttia). Vaivaa käsin muutaman minuutti. Leikkaa taikina
kahtia. Rullaa taikina auki ympyrän muotoisiksi jauhotetulla pinnalla. Laita ympyrän muotoiset taikinat
tarttumista hylkivälle paistopinnalle.. Levitä taikinoilla tomaattipohjaista kastiketta ja lisää täyte. Paista
esilämmitetyssä uunissa 20C:ssa 18-20 minuuttia. Pinnan tulee olla kullan keltainen.
HERUKKALEIPÄ taikinakoukku
500 g täysjyväjauhoja
150 g voita (pehmeää)
15 g leivinjauhetta
2,5 g suolaa
150 g sokeria
150 g herukoita
50 g sokeroituja kuoripaloja
2 munaa (keskikokoista)
30 ml maitoa
Laita jauhot kulhoon, lisää pehmeä voi ja sekoita nopeudella 1. Kun voi ja jauhot alkavat sekoittua, lisää
sokeri, suola, herukat, kuoripalat ja leivinjauhe. Jatka sekoittamista samalla, kun vatkaat munat ja maidon
yhteen, lisää sitten muna/maitoseos kulhoon. Valitse nopeus 2 ja sekoita tasaiseksi. Laita voideltuun
leipävuokaan ja paista 180 °C/350 °F/kaasu 4 esilämmitetyssä uunissa 35 minuuttia. Jäähdytä ritilän päällä
ennen viipaleiksi leikkaamista. Tarjoile paahdettuna voin kanssa.
60
VALKOINEN LEIPÄ taikinakoukku
600 g valkoisia leipäjauhoja
7 g kuivaa aktiivihiivaa (1 pussi)
345 ml lämmintä vettä
15 ml auringonkukkaöljyä/voita
5 g sokeria
10 g Suolaa
Siilaa jauhot kulhoon. Lisää hiiva, sokeri ja suola. Lisää veri ja öljy. Sekoita hitaalla ja keskitasoisella
nopeudella, kunnes taikina on tasainen. Peitä kulho kostealla kankaalla ja laita lämpimään paikkaan,
kunnes taikinan koko kaksinkertaistuu (30-40 minuuttia). Vaivaa käsin muutaman minuutti. Laita taikina 1
kg:n leipävuokaan, peitä ja laita lämpimään paikkaan 30 minuutiksi. Paista esilämmitetyssä uunissa
200°C:ssa 20-25 minuuttia. Pinnan tulee olla kullan keltainen. Pohjan tulee kuulosta ontolta, kun siihen
kopautetaan.
KUUMA SUKLAAKOHOKAS vispilä
75 g voita
50 g tavallisia jauhoja
20 g kaakaojauhetta
450 g maitoa
4 Kananmunat, valkuainen ja keltuainen
erotettuina
50 g hienoa sokeria
Sulata voi pannussa pienellä lämmöllä. Hämmennä jauhoja ja kaakaota. Lisää maito. Hämmennä, kunnes se
sakeutuu. Ota pois lämmöltä. Jäähdytä 30 minuuttia. Vatkaa munankeltuaiset. Vatkaa munanvalkuaiset
suurella nopeudella muutaman sekunnin ajan. Lisää sokeri ja vatkaa kovaksi. Kokoa seos voidellussa 1,2
litran uunivuoassa. Laita astia paistoastiaan, joka on täytetty puolilleen kiehuvaa vettä. Paista
esilämmitetyssä uunissa 190°C:ssa 40-45 minuuttia.
PERUSKEKSEJÄ vispilä
100 g voita
150 g hienoa sokeria
5 ml vaniljauutetta
1 kananmuna
100 g tavallisia jauhoja
100 g itsestään nousevia jauhoja
Laita voi, sokeri ja vaniljauute kulhoon Vatkaa keskitasoisella nopeudella kuohkeaksi (1-2 minuuttia). Laske
nopeuta. Lisää kananmuna. Lisää nopeutta asteittain, kunnes kaikki on sekoitettu yhdisteen. Siilaa jauhot
mukaan, sekoita kaikki sitten yhteen. Tee seoksesta palloja. Laita ne voidellulle paistolevylle. Litistä nii
hieman. Paista esilämmitetyssä uunissa 180°C:ssa 12-15 minuuttia. Jäähdytä tarjottimella muutama
minuuttia, laita ne sitten ritilälle.
PERINTEINEN VICTORIAKUIVAKAKKU vispilä
100 g voita/margariinia
100 g hienoa sokeria
2 kananmunat
100 g itsestään nousevia jauhoja
1 tippa vaniljauutetta
Voitele kaksi 180 mm suorasivuista paistovuokaa. Reunusta pohja voidellulla voipaperilla Laita voi ja
sokeri kulhoon. Vatkaa keskitasoisella nopeudella kuohkeaksi (1-2 minuuttia). Laske nopeuta. Lisää
asteittain kanamunat sitten vanilja ja lopuksi jauhot. Nosta nopeus keskitasolle, kun ainekset alkavat
sekoittua. Laita seos paistovuokiin. Paista esilämmitetyssä uunissa 180°C:ssa 25 minuuttia. Pinnan tulee
olla kullan keltainen. Anna jäähtyä ritilällä. Käännä yksi kakku ylösalaisin. Laita kerros vadelmahilloa sen
päälle. Laita toinen kakku hillon päälle. Voit korvata vadelmahillon muilla täytteillä, kuten kreemitäytteellä.
SUKLAAKAKKU vatkain
50 g pehmeää voita
30 g vaaleaa siirappia
50 ml maitoa
2 munaa vatkattuina
125 g pölysokeria
100 g taloussuklaata sulatettuna
10 ml vaniljauutetta
100 ml kiehuvaa vet
35 g kaakaojauhoa
125 g itsenostattavaa jauhoa
30 ml kevyttä kasviöljyä (auringonkukka tms.)
Liuota kaakao kiehuvaan veteen ja anna jäähtyä. Vaahdota voita ja sokeria muutaman sekunnin ajan
nopeudella 1, lisää puolet munasta, sitten puolet jauhoista ja nosta nopeus asteittain asetukseen 3, lisää
loput munat ja jauhot, sekoita tasaiseksi, lisää muut ainekset ja sekoita tasaiseksi. Laita astiaan, peitä foliolla
ja höyrytä 1 tunti tai kunnes kakkuun pistettyyn tikkuun ei enää tartu taikinaa.
61
MAATILAN HEDELMÄKAKKU vatkain
150 g voita
150 g pölysokeria
75 g säilöttyjä kirsikoita, pilkottuina
75 g sulttaanirusinoita ja rusinoita
25 g sokeroituja kuoripaloja
300 g itsenostattavaa jauhoa
Ripaus suolaa
5 g englantilaista mausteseosta
45 ml maitoa
3 munaa
Voitele 20 cm:n kakkuvuoka. Vuoraa tarttumattomalla leivinpaperilla. Esilämmitä uuni 180 °C/350 °F/kaasu
4. Laita voi, sokeri, kuivatut hedelmät ja mausteet kulhoon, vatkaa nopeudella 3, kunnes ne ovat
sekoittuneet. Lisää munat ja maito ja vatkaa muutama sekunti. Lisää jauhot vähitellen ja vatkaa, kunnes ne
ovat hyvin sekoittuneet. Paista kakkuvuoassa noin 1½ tuntia. Jäähdytä vuoassa 15 minuuttia ja käännä
sitten ritilän päälle.
SIENIKAKKUSEOS vatkain
500 g vehnäjauhoja
250 g pehmeää voita tai margariinia
250 g sokeria
2 tippaa vaniljaesanssia
4 munaa
15 g leivinjauhetta
125 ml maitoa
ripaus suolaa
Voitele ja vuoraa syvä 23 cm pyöreä kakkuvuoka. Esilämmitä uuni 19C/375°F/kaasu 5. Laita kaikki
ainekset kulhoon, sekoita 30 sekuntia nopeudella 1, sitten 3 minuuttia nopeudella 3, kunnes kaikki on
sekoittunut. Kaada seos kakkuvuokaan ja paista uunin keskitasolla 5060 minuuttia, kunnes kakkuun
työnnettyyn tikkuun ei enää tartu taikinaa. Jäähdytä ritilän päällä. Voit muunnella perusreseptiä lisäämällä
100 g rusinoita, pilkottuja pähkinöitä tai raastettua suklaata.
SEKOITIN RESEPTIT
PURJOPERUNAKEITTO
75g purjoja
75g perunoita
1 lihaliemikuutioita
400ml vettä
suolaa ja pippuria
Sekoita purjoja ja perunoita 2 sekuntia. Siirrä ne isoon pannuun. Lisää vesi ja lihaliemikuutiot. Kiehuta
sekoittaen samalla. Laske lämpöä. Peitä pannu. Hauduta 20-30 minuuttia. Ota pois lämmöltä. Jäähdytä 30
minuuttia. Sekoita, kunnes seos on tasainen. Lämmitä tarjoilulämpöön (älä anna kiehua). Tarkista mausteet.
Tarjoile leivän kanssa.
Vichyssoise-versiota varten on purjoihin ja perunoihin lisättävä hieman ruohosipulia, lisää nokare voita
pannuun ennen kuumennusta, jäähdytä keitto lämmittämisen sijaan ja vispaa mukaan 75ml kermaa ennen
tarjoilemista kylmänä.
W
YMPÄRISTÖN SUOJELU
Jotta vältettäisiin ympäristölle ja terveydelle koituvat haitat, jotka johtuvat vaarallisista aineista
sähkölaitteissa ja elektronisissa laitteissa, tällä symbolilla varustetut laitteet tulee heittää pois erillään
lajittelemattomista jätteistä, ne on otettava talteen, käytettävä uudestaan ja kierrätettävä.
/