electrolux 47
Vihjeitä
Kakkujen leipominen
Kakut paistetaan kohtuullisessa
lämpötilassa (normaalisti 150 °C - 200 °C).
Lisäksi uunia täytyy esilämmittää noin 10
minuutin ajan.
Uunin luukkua ei pidä avata ennen kuin
vähintään kaksi kolmasosaa asetetusta
toiminta-ajasta on kulunut.
Normaalia murotaikinaa paistetaan vuoassa
2/3 kokonaisajasta. Tämän jälkeen tehdään
koristelu tarpeen mukaan ennen toiminta-
ajan loppumista.
Jäljellä oleva paistoaika riippuu tietenkin
siitä, kuinka kakku koristellaan (hillo,
hedelmät jne.). Varmista, että taikinan tai
kakkusekoitteen koostumus on oikea, koska
liian kostea koostumus pidentää
paistoaikaa tarpeettomasti. Siksi raa’an
taikinan tai sekoitteen tulee olla sellaista,
että sen irrottaminen lusikasta tai lastasta
on suhteellisen vaikeaa.
Jos kolme uunipeltiä aiotaan täyttää kakuilla
ja murotaikinatortuilla samaan aikaan,
kahden alimman pellin väliin kannattaa
laittaa ylimääräinen pelti (katso kuva 4).
Lihan ja kalan valmistaminen
Uunissa kypsennettävän lihan tulee painaa
ainakin kilon verran, jotta se ei kuivu liikaa
kypsennyksen aikana. Hyvin vähärasvainen
punainen liha, joka kypsennetään kevyesti
eli paistetaan kunnolla ulkopinnalta mutta
jätetään hyvin mehukkaaksi (veriseksi)
sisältä, vaatii korkean paistolämpötilan
(200 °C - 250 °C).
Valkoinen liha, linnun liha ja kala sen sijaan
vaatii matalan paistolämpötilan (150 °C -
175 °C).
Kastikeainekset sijoitetaan samaan aikaan
pellille vain, jos paistoaika on lyhyt.
Jos paistoaika on pidempi, ainesosat tulee
lisätä viimeisen puolen tunnin aikana.
Helppo tapa tarkistaa, onko liha valmista,
on painaa lihaa lusikalla. Jos liha ei anna
myöden tälle painallukselle, liha on
käyttövalmista. Jos paistilihan tai pihvien
halutaan jäävän sisältä punaisiksi, paistoajan
tulee olla lyhyt.
Liha voidaan kypsentää paistopellillä tai
suoraan ritilällä. Jos käytetään suoraan
ritilää, alapuolelle on tietenkin laitettava
uunipannu, joka kerää lihan mehun.
Jos kypsennät hyvin rasvaista ruokaa, laita
liha suoraan ritilälle ja ritilä sitten
uunipannun päälle, jotta uuni ei likaannu.
Kun liha on valmista, anna sen vetäytyä
ainakin 15 minuuttia ennen kuin leikkaat
sen, jotta lihan mehu ei valu ulos.
Jotta uuniin ei muodostu liikaa savua
kypsentämisen aikana, uunipannuun
kannattaa kaataa hieman vettä höyryn
muodostumisen estämiseksi. Lisää vettä
hieman lisää kypsentämisen aikana, jos
vettä haihtuu liikaa.
Ennen tarjoilua eri ruokalajit voidaan pitää
lämpiminä uunissa pienimmällä lämpötila-
asetuksella.
Huomio! - Älä laita uunin pohjalle
mitään esineitä äläkä levitä pohjalle
alumiinifoliota kypsennyksen aikana,
sillä emaloidut pinnat ja
kypsennettävä ruoka voivat
vahingoittua.
Sijoita aina keittoastiat, uunivuoat ja
alumiinifolio uunin jollekin hyllytasolle.
Huomio! - Ole varovainen, kun
asetat sisään ja vedät ulos uuniritilän
ja uunipannun, ettet vaurioita
uunikammion emalipintaa.
Paistoajat
Kypsennysaika vaihtelee ruuan tyypin, sen
koostumuksen ja sen tilavuuden mukaan.
Suosittelemme, että olet erityisen
huolellinen ensimmäisten
ruuanvalmistuskertojen aikana, koska saat
tässä kohtaa arvokasta kokemusta siitä,