Electrolux EOB53010W Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja

Tämä käsikirja sopii myös

Innbygningsstekeovn
Kalusteeseen asennettava uuni
EOB 53010
Bruksanvisning
Käyttöohje
FI
NO
electrolux 35
Tervetuloa Electroluxin maailmaan
Kiitos, että olet valinnut ensiluokkaisen Electrolux-tuotteen, jonka toivomme
tuovan Sinulle paljon iloa tulevaisuudessa. Electroluxilta on saatavilla laaja valikoima
elämääsi helpottavia korkealaatuisia tuotteita. Joitakin esimerkkejä löydät tämän
käyttöohjeen kansilehdeltä. Pyydämme Sinua tutustumaan hetkisen uuden laitteesi
käyttöohjeeseen, jonka avulla voit hyödyntää kaikkia sen ominaisuuksia.
Noudattamalla käyttöohjeita uuden laitteesi käyttö on erittäin vaivatonta ja helppoa.
Onnea ja menestystä!
36 electrolux
Suomi
Kalusteeseen asennettavia uuneja koskevat varoitukset
On tärkeätä säilyttää tämä käyttöohje laitteen mukana tulevaa tarvetta varten. Jos laite
myydään tai luovutetaan toiselle omistajalle tai jos muutat ja laite jätetään paikalleen,
varmista aina, että käyttöohje seuraa laitetta, jotta sen uusi omistaja voi perehtyä laitteen
toimintoihin ja siihen liittyviin olennaisiin varoituksiin. Nämä varoitukset on tarkoitettu
kaikkien turvallisuuden varmistamiseksi. Lue ne ehdottomasti ennen laitteen asennusta
tai käyttöä.
Asennus
z Kaikki asennustyöt täytyy antaa valtuutetun
sähköasentajan tai muun asiantuntijan
tehtäviksi.
z Asennus ja alkusäädöt ON jätettävä
hyväksytyn ja asiantuntevan henkilön
tehtäväksi, ja ne on suoritettava voimassa
olevien ohjeiden ja määräysten mukaisesti
Tässä käyttöohjeessa on tarkat
asennusohjeet.
Käytön aikana
z Laite on tarkoitettu ainoastaan
ruoanlaittoon kotona eikä sitä saa käyttää
muihin käyttötarkoituksiin.
z Pysyttele aina sopivan välimatkan
päässä uunista avatessasi luukkua
ruoanvalmistuksen aikana tai sen
päätyttyä, jotta et polta itseäsi uunin
sisälle muodostuneen höyryn ja
kuumuuden vapautuessa luukkua
avattaessa.
z Kaikenlaisten muutosten tekeminen
tuotteeseen on vaarallista.
z Uuni kuumenee hyvin kuumaksi käytön
aikana, ja pinnat pysyvät kuumina vielä
pitkään käytön jälkeenkin. Varo, ettet
kosketa uunin sisällä olevia
lämpövastuksia.
z Tarkista, että kaikki säätimet ovat OFF-
asennossa, kun uunia ei käytetä.
z Hygienia- ja turvasyistä on tärkeää, että
tämä laite pidetään aina puhtaana. Rasvan
tai muiden ruoka-aineiden kerääntyminen
voi aiheuttaa tulipalon.
z Älä koskaan vuoraa mitään uunin osaa
alumiinifoliolla.
z Uunin irrallisia sisäosia (jos niitä on) ei saa
puhdistaa muulla kuin saippualiuoksella.
z Älä koskaan käytä höyrypesuria uunin
puhdistuksessa.
z Luukun lasin puhdistamiseen ei saa käyttää
naarmuttavia tai hankaavia
puhdistusaineita, karhunkieltä tai
teräsvillaa, koska ne voivat naarmuttaa
lasia.
z Anna uunin aina jäähtyä ja kytke virta pois
ennen kuin aloitat minkäänlaisia puhdistus-
tai huoltotöitä.
z Asettele hyllyt huolellisesti oikein
paikoilleen.
z Tämä uuni (vaikka se kytketään
sähköhellaan) on valmistettu kytkettäviksi
1-vaiheiseen 230 voltin verkkovirtaan neu-
traalilla johtimella.
Henkilöturvallisuus
z Uuni on suunniteltu aikuisten käyttöön. Älä
anna lasten leikkiä uunilla tai sen säätimillä.
z Tätä laitetta eivät saa käyttää lapset tai
muut henkilöt, jotka fyysisten, sensoristen
tai henkisten kykyjensä tai
kokemattomuutensa tai
tietämättömyytensä vuoksi eivät pysty
käyttämään laitetta turvallisesti.
Vastuuhenkilön valvonta tai ohjeistus on
välttämätöntä, jotta voidaan varmistaa
tuotteen turvallinen käyttö.
z Lapsia täytyy aina valvoa niin, etteivät he
pääse koskettamaan uunin kuumia pintoja
tai pääse liian lähelle uunia sen käytön
aikana tai ennen kuin se on jäähtynyt käytön
jälkeen.
z Ruuanvalmistuksen ja grillauksen aikana
uunin luukku ja lähellä olevat pinnat
kuumenevat voimakkaasti. Pidä lapset
huolellisesti turvallisella etäisyydellä
electrolux 37
uunista käytön aikana. Kun kytket
sähkölaitteita pistorasiaan uunin lähellä,
tarkista, että laitteiden virtajohdot eivät
kosketa kuumiin keittoalueisiin eivätkä jää
kuuman luukun väliin.
Tekninen apu
z Uunin huollon saa suorittaa vain valtuutettu
huoltoliike. Korjauksissa saa käyttää vain
alkuperäisvaraosia.
z Älä missään tapauksessa yritä korjata
uunia itse. Asiantuntemattomien ja
kouluttamattomien henkilöiden suorittamat
korjaukset voivat aiheuttaa henkilövahinkoja
ja vakavia virheitä. Ota yhteyttä paikalliseen
huoltoliikkeeseen. Vaadi aina käytettäväksi
alkuperäisiä varaosia korjauksissa.
Symboli
tuotteessa tai sen pakkauksessa
merkitsee, ettei tuotetta saa käsitellä
kotitalousjätteenä. Sen sijaan tuote on
toimitettava sähkö- ja elektroniikkalaitteiden
keräys- ja kierrätyspisteeseen. Varmistamalla,
että tuote käsitellään asianmukaisesti, voidaan
auttaa estämään sellaiset ympäristö- ja
terveyshaitat, joita voisi aiheutua, jos tuote
hävitettäisiin tavallisena jätteenä. Lisätietoja
kierrättämisestä saat paikallisilta
viranomaisilta tai jätehuoltoyhtiöltä tai
liikkeestä, josta tuote ostettiin.
Ohjekirjan käyttötapa
Turvaohjeet
Ohjeet toimenpiteen suorittamiseksi
vaihe vaiheelta
Ohjeita ja vinkkejä
)
Tämä laite täyttää seuraavien
EY-direktiivien vaatimukset:
- 2006/95 (Pienjännitedirektiivi),
- 2004/108 (Sähkömagneettista
yhteensopivuutta koskeva direktiivi),
ja niiden myöhemmät muutokset.
38 electrolux
Poista kaikki pakkausmateriaali
lieden ympäriltä ja sisältä ennen
sen käyttöä.
Uuni toimii vasta sen jälkeen, kun
kellonaika on asetettu (katso
kohta ”Kelloautomatiikka”).
Kun uuni on asennettu:
1. Aseta termostaattikytkin asentoon 250.
2. Aseta toimintovalitsin tavallisen
ruuanlaiton asentoon ( ).
3. Anna uunin toimia tyhjänä noin 45
minuuttia.
4. Tuuleta huonetta avaamalla ikkuna.
Lämmityksen aikana uunista saattaa tulla
epämiellyttävää hajua. Tämä on täysin
normaalia ja aiheutuu valmistusjäämien
palamisesta.
Toista yllä kuvattu menettely grilli- ja
kiertoilmatoimintojen kohdalla.
Kun yllä kuvattu menettely on valmis, anna
uunin jäähtyä ja puhdista sitten uunitila
pehmeällä liinalla, joka on kastettu
lämpimään saippuavesiliuokseen.
Kun uuni on asennettu
)
Avaa uunin luukku aina
tarttumalla kahvan keskiosaan
(kuva 1).
Kuva 1
Kun uuni on asennettu 38
Laitteen kuvaus 39
Sähköuuni 40
Kelloautomatiikka 42
Neuvoja ja vihjeitä uunin käyttöön 45
Paistotaulukot 49
Puhdistus ja kunnossapito 51
Vianhaku 56
Tekniset tiedot 57
Ohjeita asentajalle 58
Asentaminen kalusteeseen 59
Takuu/asiakaspalvelu 60
Euroopan Takuu 61
Sisällysluettelo
Pese uunin varusteet huolellisesti
ennen kuin uunia käytetään ruuan
valmistukseen.
VALMISTAJA:
ELECTROLUX ITALIA S.p.A.
C.so Lino Zanussi, 30
33080 PORCIA - PN (Italy)
electrolux 39
Laitteen kuvaus
1. Käyttöpaneeli
2. Termostaatti
3. Termostaatin merkkivalo
4. Kelloautomatiikka
5. Yleismerkkivalo
6. Toimintovalitsin
7. Grilli
8. Uunin lamppu
9. Arvokilpi
8
1
7
9
3
6
2
4 5
40 electrolux
Sähköuuni
Toimintovalitsin (kuva 2) ja
termostaatti (kuva 3)
Toimintovalitsimella, katso kuva 2,
asetetaan haluttu ruuanvalmistustoiminto ja
termostaatilla, katso kuva 3, asetetaan
haluttu lämpötila.
0
OFF-tila
Uunin lamppu - Tämä uunin tilassa
oleva valo voidaan sytyttää milloin
tahansa.
Perinteinen kypsennys - Lämpö
tulee sekä ylä- että alavastuksesta,
jolloin uuni lämpenee tasaisesti.
Ylempi lämpövastus - Vain uunin
yläosassa sijaitseva ylävastus on
toiminnassa.
Alempi lämpövastus - Vain uunin
alaosassa sijaitseva alavastus on
toiminnassa.
Vain sisempi grillivastus -
Voidaan käyttää pienelle määrälle
grillattavaa ruokaa.
Kaksi grillivastusta - Koko
grillivastus on toiminnassa
Gratinointi - Grillivastus ja kiertoilma
-Grillaus kiertoilmalla.
Kiertoilma - Kiertoilmatoiminnolla
voit paistaa samanaikaisesti
useammalla uunin tasolla ilman
tuoksujen siirtymistä ruoasta toiseen.
Sulatus - Tämä toiminto on
tarkoitettu pakasteiden sulattamiseen.
Kuva 2
Kuva 3
electrolux 41
Termostaatin merkkivalo
Tämä merkkivalo sammuu, kun uuni
saavuttaa asetetun lämpötilan ja syttyy sitten
joka kerta, kun termostaatti aktivoituu. Näin
lämpötila tasaantuu.
Yleismerkkivalo
Tämä merkkivalo syttyy, kun yksi tai
useampi lämpövastus on päällä.
Turvatermostaatti
Vaarallisen ylikuumenemisen välttämiseksi
(laitteen virheellisen käytön tai vioittuneiden
osien vuoksi) uunissa on turvatermostaatti,
joka keskeyttää virransyötön. Uuni palautuu
automaattisesti normaaliin toimintaan, kun
lämpötila on laskenut normaaliarvoihin. Jos
termostaatti laukeaa johtuen siitä, että uunia
on käytetty virheellisesti, sinun täytyy vain
odottaa hetki, kunnes uuni on jäähtynyt.
Tämän jälkeen voit taas käyttää uunia. Jos
taas termostaatti laukeaa viallisen osan
vuoksi, ota yhteys valtuutettuun
huoltoliikeeseen.
Käyttöpaneelin jäähdytyspuhallin
Jäähdytyspuhaltimen tarkoitus on
jäähdyttää sähköosia, säätöpainikkeita ja
luukun kahvaa. Ilma virtaa ulos
käyttöpaneelin ja uunin luukun kahvan
välistä. Jotta riittävä jäähdytys voidaan
varmistaa, puhaltimen toiminta jatkuu uunin
sammuttamisen jälkeen siihen asti, että uuni
on saavuttanut normaalin lämpötilatason.
42 electrolux
Kelloautomatiikka
1. Painike, jolla valitaan toiminto
2. Painike, jolla vähennetään asetettuja
arvoja “
3. Painike, jolla nostetaan asetettuja arvoja
4. Näyttö
5. “Kypsennysajan” merkkivalo
6. “Toiminnan loppuajan” merkkivalo
7. “Hälytysajastimen” merkkivalo
8. “Kellon” merkkivalo
Uuni toimii vasta sen jälkeen, kun kellonaika
on asetettu. Uuni toimii myös, vaikka, mitään
ohjelmaa ei ole asetettu.
Sähkökatkon tapahtuessa kaikki asetukset (aika,
asetetut ohjelmat ja käynnissä olevat toiminnot)
poistetaan. Kun virransyöttö on palannut, näytön
luvut vilkkuvat ja kello/ajastin täytyy asettaa
uudelleen.
Kellonajan asetus
Kun verkkojännite kytketään ja virtakatkoksen jälkeen,
kellon merkkivalo alkaa vilkkua näytössä.
Kellonajan asettaminen:
1. Paina painiketta “ ” tai “ ” oikean kellonajan
asettamiseksi.
2. Kun tämä asetus on valmis, odota 5 sekuntia, jonka
jälkeen kellon merkkivalo sammuu ja näytössä
näkyy asetettu aika. Uuni on nyt käyttövalmis.
Kellonajan asettaminen uudelleen:
1. Paina painiketta toistuvasti ja valitse näin kellonajan
asetustoiminto. Kellon merkkivalo alkaa vilkkua. Toimi
sen jälkeen yllä kuvatun mukaisesti.
Kellonajan voi asettaa uudelleen vain, jos mitään
automaattista ajastintoimintoa (toiminta-aika tai
toiminnan loppu ) ei ole asetettu.
5
1
2
3
6
8
4
7
electrolux 43
Toiminta-ajan asettaminen:
1. Paina painiketta “ ” tai “ ”.
2. Kun tämä asetus on valmis, odota 5 sekuntia, jonka
jälkeen ”toiminta-ajan” merkkivalo syttyy ja
kellonaika tulee uudelleen näkyviin.
3. Kun toiminta-aika on kulunut, uuni sammutetaan
automaattisesti. Kuulet tässä vaiheessa äänimerkin ja
samaan aikaan merkkivalo alkaa vilkkua. Käännä uunin
toimintojen ja termostaatin kytkin nolla-asentoon.
Voit sammuttaa äänimerkin painamalla mitä tahansa
painiketta. Huomio! Kun suoritat tämän toimenpiteen,
uuni aktivoidaan uudelleen. Siksi on tärkeää, että
käännät toimintovalitsimen ja termostaatin nolla-
asentoon.
Asetetun toiminta-ajan katkaisu:
1. Paina painiketta toistuvasti ja valitse näin toiminta-
ajan asetustoiminto. Vastaava merkkivalo vilkkuu
ja jäljellä oleva toiminta-aika näkyy näytössä.
2. Paina painiketta “ ”, kunnes näytössä näkyy ”0:00”.
Merkkivalo sammuu 5 sekunnin kuluttua ja kellonaika
tulee uudelleen näkyviin.
Toiminto
“Toiminnan loppuaika”
Tämän toiminnon avulla voit asettaa uunin kytkeytymään
pois toiminnasta automaattisesti sen jälkeen, kun asetettu
toiminta-aika on kulunut loppuun. Laita ruoka uuniin, valitse
ruuanvalmistustoiminto uunin toimintovalitsimella ja aseta
ruuanvalmistuslämpötila. Paina painiketta toistuvasti
ja valitse näin toiminnan loppuajan asetustoiminto. Vastaava
merkkivalo alkaa vilkkua . Toimi sitten seuraavalla
tavalla:
Toiminnan loppuajan asettaminen:
1. Paina painiketta “ ” tai “ ”.
2. Kun tämä asetus on valmis, odota 5 sekuntia, jonka
jälkeen ”toiminta-ajan loppu” merkkivalo syttyy ja
Toiminto
“Toiminta-aika”
Tämän toiminnon avulla voit asettaa uunin kytkeytymään
pois toiminnasta automaattisesti asetetun toiminta-ajan
päättyessä. Laita ruoka uuniin, valitse
ruuanvalmistustoiminto uunin toimintovalitsimella ja aseta
ruuanvalmistuslämpötila. Paina painiketta toistuvasti
ja valitse näin toiminta-ajan asetustoiminto. Vastaava
merkkivalo alkaa vilkkua. Toimi sitten seuraavalla
tavalla:
44 electrolux
Asetetun toiminnan loppuajan peruuttaminen:
1. Paina painiketta toistuvasti ja valitse näin toiminnan
loppuajan asetustoiminto. Vastaava merkkivalo vilkkuu,
ja asetettu toiminnan loppuaika näkyy näytössä.
2. Paina painiketta “ ”, kunnes näytössä näkyy kellonaika.
Ohjelmointilaitteesta kuuluu merkkiääni ja merkkivalo
sammuu.
”Toiminta-aika
ja
“Toiminnan loppuaika”
yhdessä
Toiminnoilla “Toiminta-aika” ja “Toiminnan loppuaika” voit
ohjelmoida viivästetyn toiminnan niin, että uuni menee
automaattisesti päälle ja sammuu myöhemmin.
1. Aseta toiminta-aika toiminnolla ”Toiminta-aika”
aiemman kuvauksen mukaan. Paina sen jälkeen painiketta
, jolloin ohjelmoitu aika-asetus näkyy näytössä.
2. Aseta toiminnan loppuaika toiminnolla “Toiminnan
loppuaika” aiemman kuvauksen mukaan.
Vastaavat merkkivalot syttyvät ja näytössä näkyy kellonaika.
Uuni kytkeytyy toimintaan ja pois toiminnasta asetusten
mukaisesti.
Toiminto
“Ajastin”
Ajastimen merkkiääni kuuluu asetetun ajan kuluttua, mutta
UUNI EI KYTKEYDY POIS TOIMINNASTA, mikäli se on
kytketty toimintaan.
Hälytysajastimen asettaminen:
1. Paina painiketta toistuvasti ja valitse hälytysajastimen
asetustoiminto. Vastaava merkkivalo alkaa vilkkua.
2. Paina sen jälkeen painiketta ” ” tai “ ” (maks. aika: 2
tuntia 30 minuuttia).
3. Kun tämä asetus on valmis, odota 5 sekuntia, jonka jälkeen
hälytysajastimen merkkivalo syttyy.
4. Kun asetettu aika on kulunut, merkkivalo alkaa vilkkua ja
kellonaika tulee uudelleen näkyviin.
3. Kun toiminta-aika on kulunut, uuni sammutetaan
automaattisesti. Kuulet tässä vaiheessa äänimerkin ja
samaan aikaan merkkivalo alkaa vilkkua. Käännä uunin
toimintojen ja termostaatin kytkin nolla-asentoon.
Voit sammuttaa äänimerkin painamalla mitä tahansa
painiketta. Huomio! Kun suoritat tämän toimenpiteen,
uuni aktivoidaan uudelleen. Siksi on tärkeää, että käännät
toimintovalitsimen ja termostaatin nolla-asentoon.
electrolux 45
Neuvoja ja vihjeitä uunin käyttöön
Pidä uunin luukku aina kiinni
ruoanvalmistuksen aikana.
Uunissa on ainutlaatuinen
kypsennysjärjestelmä, joka kehittää
luonnollisen ilmavirtauksen ja kierrättää
jatkuvasti ruoan valmistuksen aikana
syntyvää kosteutta uunin sisällä.
Näin ruoka paistuu jatkuvasti kosteassa
ympäristössä, minkä ansiosta se on sisältä
mehevää ja ulkopinnalta rapeaa. Lisäksi
kypsennysaika ja energiankulutus
vähenevät. Kypsennyksen aikana voi
muodostua höyryä, joka poistuu uunista,
kun luukku avataan. Tämä on täysin
normaalia.
Huomio! Pysyttele aina sopivan
välimatkan päässä uunista
avatessasi luukkua
ruoanvalmistuksen aikana tai
sen päätyttyä, jotta et polta
itseäsi uunin sisälle
muodostuneen höyryn ja
kuumuuden vapautuessa
luukkua avattaessa.
Ruuan lämmetessä muodostuu
höyryä suunnilleen samalla tavalla
kuin vettä keitettäessä. Uunin
venttiilit päästävät osan höyrystä
pois. Sinun tulee kuitenkin aina
pysytellä riittävällä etäisyydellä
uunista, kun avaat luukun, jotta
ylimääräinen höyry ja lämpö pääsee
pois. Jos höyry pääsee kosketuksiin
kylmien pintojen kanssa uunin
ulkopuolella, esimerkiksi listan
kanssa, kosteus tiivistyy
vesipisaroiksi. Tämä on täysin
normaalia eikä ole osoitus mistään
kuuluu äänimerkki. Voit sammuttaa
äänimerkin painamalla mitä tahansa
painiketta.
Asetetun hälytysajastimen
peruuttaminen:
1. Paina painiketta toistuvasti ja valitse
hälytysajastimen asetustoiminto. Vastaava
merkkivalo vilkkuu ja jäljellä oleva aika
näkyy näytössä.
2. Paina painiketta “ ”, kunnes näytössä
näkyy ”0:00”. Merkkivalo sammuu 5
sekunnin kuluttua ja kellonaika tulee
uudelleen näkyviin.
46 electrolux
Kiertoilmatoiminto
Kuva 4
4
3
2
1
viasta. Voit välttää värivirheet
kuivaamalla kondenssiveden ja
roiskeveden säännöllisesti pois
kaikilta pinnoilta.
Perinteinen ruuanvalmistus
Koska lämpöä tulee sekä ylemmästä että
alemmasta lämpövastuksesta, on sopivinta
käyttää keskimmäisiä hyllytasoja.
Jos ruuanvalmistus vaatii enemmän lämpöä
ylä- tai alapuolella, valitse taso tämän
mukaisesti.
Kiertoilmatoiminto
Ruoka kypsennetään kierrättämällä
lämmitettyä ilmaa uunin sisällä tasaisena
virtauksena puhaltimella, joka on uunin
takaseinässä.
Näin lämpö pääsee nopeasti ja tasaisesti
uunitilan kaikkiin osiin, joten voit
samanaikaisesti valmistaa erityyppisiä
ruokia, jotka sijoitetaan eri hyllytasoille (katso
kuva 4). Ruuan valmistaminen
kiertoilmatoiminnolla eliminoi nopeasti
kosteuden. Näin uunin sisään syntyy
kuivempi ympäristö, jolloin eri tuoksut ja
maut eivät sekoitu toisiinsa.
Mahdollisuus valmistaa ruokaa monella eri
tasolla merkitsee, että voit valmistaa monia
eri ruokalajeja samanaikaisesti ja jopa kolme
paistotasollista keksejä/korppuja ja
minipizzoja, jotka voidaan syödä heti tai
pakastaa.
Luonnollisesti uunia voidaan käyttää myös
vain yhdellä tasolla. Tässä tapauksessa
sinun tulee käyttää jotakin alemmista
tasoista, jotta voit helpommin pitää silmällä
sitä, kuinka ruuan valmistuminen etenee.
Uuni soveltuu myös erinomaisesti
säilykkeiden sterilointiin, siirappihedelmien
valmistukseen ja sienien tai hedelmien
kuivaamiseen.
Grillaus
Grillatessasi lihaa tai kalaa voitele ne
kevyesti öljyllä ja laita uuniritilän päälle.
Valitse uunin taso ruuan paksuuden
mukaan.
Laita aina uunipannuun hieman vettä ja
aseta se alimmalle tasolle, jotta voit välttää
savun muodostumisen ja epämiellyttävät
hajut.
electrolux 47
Vihjeitä
Kakkujen leipominen
Kakut paistetaan kohtuullisessa
lämpötilassa (normaalisti 150 °C - 200 °C).
Lisäksi uunia täytyy esilämmittää noin 10
minuutin ajan.
Uunin luukkua ei pidä avata ennen kuin
vähintään kaksi kolmasosaa asetetusta
toiminta-ajasta on kulunut.
Normaalia murotaikinaa paistetaan vuoassa
2/3 kokonaisajasta. Tämän jälkeen tehdään
koristelu tarpeen mukaan ennen toiminta-
ajan loppumista.
Jäljellä oleva paistoaika riippuu tietenkin
siitä, kuinka kakku koristellaan (hillo,
hedelmät jne.). Varmista, että taikinan tai
kakkusekoitteen koostumus on oikea, koska
liian kostea koostumus pidentää
paistoaikaa tarpeettomasti. Siksi raa’an
taikinan tai sekoitteen tulee olla sellaista,
että sen irrottaminen lusikasta tai lastasta
on suhteellisen vaikeaa.
Jos kolme uunipeltiä aiotaan täyttää kakuilla
ja murotaikinatortuilla samaan aikaan,
kahden alimman pellin väliin kannattaa
laittaa ylimääräinen pelti (katso kuva 4).
Lihan ja kalan valmistaminen
Uunissa kypsennettävän lihan tulee painaa
ainakin kilon verran, jotta se ei kuivu liikaa
kypsennyksen aikana. Hyvin vähärasvainen
punainen liha, joka kypsennetään kevyesti
eli paistetaan kunnolla ulkopinnalta mutta
jätetään hyvin mehukkaaksi (veriseksi)
sisältä, vaatii korkean paistolämpötilan
(200 °C - 250 °C).
Valkoinen liha, linnun liha ja kala sen sijaan
vaatii matalan paistolämpötilan (150 °C -
175 °C).
Kastikeainekset sijoitetaan samaan aikaan
pellille vain, jos paistoaika on lyhyt.
Jos paistoaika on pidempi, ainesosat tulee
lisätä viimeisen puolen tunnin aikana.
Helppo tapa tarkistaa, onko liha valmista,
on painaa lihaa lusikalla. Jos liha ei anna
myöden tälle painallukselle, liha on
käyttövalmista. Jos paistilihan tai pihvien
halutaan jäävän sisältä punaisiksi, paistoajan
tulee olla lyhyt.
Liha voidaan kypsentää paistopellillä tai
suoraan ritilällä. Jos käytetään suoraan
ritilää, alapuolelle on tietenkin laitettava
uunipannu, joka kerää lihan mehun.
Jos kypsennät hyvin rasvaista ruokaa, laita
liha suoraan ritilälle ja ritilä sitten
uunipannun päälle, jotta uuni ei likaannu.
Kun liha on valmista, anna sen vetäytyä
ainakin 15 minuuttia ennen kuin leikkaat
sen, jotta lihan mehu ei valu ulos.
Jotta uuniin ei muodostu liikaa savua
kypsentämisen aikana, uunipannuun
kannattaa kaataa hieman vettä höyryn
muodostumisen estämiseksi. Lisää vettä
hieman lisää kypsentämisen aikana, jos
vettä haihtuu liikaa.
Ennen tarjoilua eri ruokalajit voidaan pitää
lämpiminä uunissa pienimmällä lämpötila-
asetuksella.
Huomio! - Älä laita uunin pohjalle
mitään esineitä äläkä levitä pohjalle
alumiinifoliota kypsennyksen aikana,
sillä emaloidut pinnat ja
kypsennettävä ruoka voivat
vahingoittua.
Sijoita aina keittoastiat, uunivuoat ja
alumiinifolio uunin jollekin hyllytasolle.
Huomio! - Ole varovainen, kun
asetat sisään ja vedät ulos uuniritilän
ja uunipannun, ettet vaurioita
uunikammion emalipintaa.
Paistoajat
Kypsennysaika vaihtelee ruuan tyypin, sen
koostumuksen ja sen tilavuuden mukaan.
Suosittelemme, että olet erityisen
huolellinen ensimmäisten
ruuanvalmistuskertojen aikana, koska saat
tässä kohtaa arvokasta kokemusta siitä,
48 electrolux
4
3
2
1
Uunissa on neljä kannatintasoa ja sen
mukana toimitetaan yhdet
kannattimet.
Kannatintasot on merkitty uunin
luukkuun.
Kannatintasot on numeroitu alhaalta
ylöspäin kuten kuvassa.
Teleskooppikiskot
Huomio: Teleskooppikiskot ja muut
varusteet kuumenevat voimakkaasti!
Käytä uunikintaita tms.!
Uunin varusteena on teleskooppikiskot ja ni-
iden kannattimet, joissa on kolme kannatin-
tasoa.
• Kun asetat ritilän, leivinpellin tai uunipan-
nun kiskoille, vedä jonkun kannatintason
teleskooppikiskot ensin ulos uunista.
Aseta ritilä, leivinpelti tai uunipannu
ulosvedetyille kiskoille ja työnnä kiskot sen
jälkeen käsin kokonaan uunin sisälle vas-
teeseen saakka.
Sulje uunin luukku aina vasta sen jälkeen,
kun olet työntänyt teleskooppikiskot koko-
naan sisään.
millaisia tuloksia uunilla voidaan saavuttaa
eri asetuksilla ja ruokalajeilla.
Tämän kokemuksen avulla voit sitten myös
säätää niitä arvoja ja asetuksia, joita
suositellaan taulukoissa.
electrolux 49
Paistotaulukot
4
3
2
1
KAKUT
Vispitaikina 2 170 2 (1 ja 3)* 160 45 ~ 60 kakkuvuoassa
Murotaikina 2 170 2 (1 ja 3)* 160 20 ~ 30 Kakkuvuoassa
Voi-maito-juustokakku
1 160 2 150 60 ~ 80 Kakkuvuoassa
Omenakakku 1 180 2 (1 ja 3)* 170 40 ~ 60 Kakkuvuoassa
Lehtitaikina 2 175 2 150 60 ~ 80
Murotaikinavuoka hillolla
2 175 2 (1 ja 3)* 160 30 ~ 40
Hedelmäkakku 1 175 1 160 45 ~ 60 Leipävuoassa
Kevyt sokerikakku 1 175 2 (1 ja 3)* 160 30 ~ 40 Kakkuvuoassa
Joulukakku 1 170 1 160 40 ~ 60 Kakkuvuoassa
Rusinakakku 1 170 1 160 50 ~ 60 Leipävuoassa
Pikkuleivät 2 175 2 (1 ja 3)* 160 25 ~ 35 Leivinpellillä
Keksit/korput 2 160 2 (1 ja 3)* 150 20 ~ 30 Leivinpellillä
Marengit 2 100 2 (1 ja 3)* 100 90 ~ 120 Leivinpellillä
Pullat 2 190 2 (1 ja 3)* 180 12 ~ 20 Leivinpellillä
Tuulihatut 2 200 2 (1 ja 3)* 190 15 ~ 25 Leivinpellillä
Leipä ja pizza
1000 Valkoinen leipä 1 190 2 180 40 ~ 60 1-2 kappaletta
500 Ruisleipä 1 190 1 180 30 ~ 45 Leipävuoassa
500 Sämpylät 2 200 2 (1 ja 3)* 175 20 ~ 35 6-8 kappaletta
250 Pizza 1 210 2 (1 ja 3)* 190 15 ~ 30 Leivinpellillä
Paistokset
Pastapaistos 2 200 2 (1 ja 3)* 175 40 ~ 50 Vuoassa
Vihannespaistos 2 200 2 (1 ja 3)* 175 45 ~ 60 Vuoassa
Juustopiiraat 1 200 2 (1 ja 3)* 180 35 ~ 45 Vuoassa
Lasagne 2 180 2 160 45 ~ 60 Vuoassa
Cannelloni 2 200 2 175 40 ~ 55 Vuoassa
Liha
1000 Naudanliha 2 190 2 175 50 ~ 70 Ritilällä
1200 Porsaanliha 2 180 2 175 100 ~ 130 Ritilällä
1000 Vasikanliha 2 190 2 175 90 ~ 120 Ritilällä
1500 Paahtopaisti
1500 kevyesti paistettuna 2 210 2 200 50 ~ 60 Ritilällä
1500 medium 2 210 2 200 60 ~ 70 Ritilällä
1500 kypsäksi paistettu 2 210 2 200 70 ~ 80 Ritilällä
2000 Sianlapa 2 180 2 170 120 ~ 150 Mukana kamara
1200 Sianpotka 2 180 2 160 100 ~ 120 2 kpl
1200 Lammas 2 190 2 175 110 ~ 130 Reisi
1000 Kana 2 190 2 175 60 ~ 80 Kokonainen
4000 Kalkkuna 2 180 2 160 210 ~ 240 Kokonainen
1500 Ankka 2 175 2 160 120 ~ 150 Kokonainen
3000 Hanhi 2 175 2 160 150 ~ 200 Kokonainen
1200 Kaniini 2 190 2 175 60 ~ 80 Paloiteltu
1500 Jänis 2 190 2 175 150 ~ 200 Paloiteltu
800 Fasaani 2 190 2 175 90 ~ 120 Kokonainen
Lihamureke 2 180 2 160 40 ~ 60 Leipävuoassa
Kala
1200
Taimen/Hammasahven
2 190 2 (1 ja 3)* 175 30 ~ 40 3-4 kalaa
1500 Tonnikala/lohi 2 190 2 (1 ja 3)* 175 25 ~ 35 4-6 fileetä
Perinteinen
ruuanvalmistus
Paino (g)
RUOKALAJI
Taso
Puhallin
HUOMAUTUKSIA
Valmistus-
aika
(minuuttia)
Lämpö-
tila °C
Taso
Lämpö-
tila °C
Perinteinen ruuanvalmistus ja ruuanvalmistus kiertoilmatoiminnolla
(*) Jos kypsennät useampia ruokia samalla kertaa, suosittelemme ruokien sijoittamista suluissa mainituille
kannatintasoille.
Kypsennysajassa ei ole mukana uunin lämpenemisaikaa, joka on noin 10 minuuttia.
4
3
2
1
50 electrolux
Lihaviipaleet 4 800 3 250 12 ~ 15 12 ~ 14
Pihvi 4 600 3 250 10 ~ 12 6 ~ 8
Makkara 8 - 3 250 12 ~ 15 10 ~ 12
Kyljykset 4 600 3 250 12 ~ 16 12 ~ 14
Kana (puolikkaat) 2 1000 3 250 30 ~ 35 25 ~ 30
Kebab 4 - 3 250 10 ~ 15 10 ~ 12
Kana (rinta) 4 400 3 250 12 ~ 15 12 ~ 14
Hampurilainen 6 600 3 250 10 ~ 15 8 ~ 10
Kala (fileet) 4 400 3 250 12 ~ 14 10 ~ 12
Voileivät 4-6 - 3 250 5 ~ 7 -
Paahtoleipä 4-6 - 3 250 2~4 2 ~ 3
Grillaus -
Ylä-
puoli
°C
Lämpötila
Kpl
Paino
Määrä
Toiminta-aika
(minuuttia)
Ala-
puoli
Grillaus
RUOKALAJI
Taso
Ilmoitetut uunilämpötilat ovat vain suosituksia. Voi olla tarpeen nostaa tai laskea tätä
lämpötilaa halutun tuloksen saavuttamiseksi.
Kypsennysajassa ei ole mukana uunin lämpenemisaikaa, joka on noin 10
minuuttia.
Kananpuolikkaat 1000 3 200 25~30 20~30
Kanan reisi - 3 200 15~20 15~18
Vihannespaistos - 3 200 20~25 -
Makrilli - 3 200 15~20 10~15
Kala, viipaleet 800 3 200 12~15 8~10
Kiertoilmagrillaus
Yläpuoli
°C
Lämpötila
Alapuoli
Kiertoilmagrillaus
4
3
2
1
RUOKALAJI
Taso
Kypsennysaika
minuutteina
Paino
4
3
2
1
electrolux 51
Sammuta aina uuni ja anna sen
jäähtyä ennen puhdistamista. Älä
koskaan käytä höyrypesuria uunin
puhdistuksessa.
Tärkeää! Tarkista, että uuni on
jäähtynyt ja kytketty irti
verkkovirrasta ennen kuin aloitat
minkäänlaisia huolto- ja
puhdistustöitä.
Anna uunin jäähtyä ennen puhdistamista.
Käytä emalipintojen puhdistuksessa haaleaa
vettä ja mietoa puhdistusainetta. Älä käytä
hankaavia välineitä, happoja tai
hankausaineita, jotka voivat vahingoittaa
uunin pintoja. Huuhtele ruostumattomasta
teräksestä valmistetut osat vedellä käytön
jälkeen ja kuivaa ne pehmeällä liinalla tai
säämiskällä.
Vaikeiden tahrojen poistamiseen voidaan
käyttää tavallista puhdistusainetta, jossa ei
ole hiovia ainesosia tai jotakin muuta tuotetta,
joka on tarkoitettu ruostumattomalle
teräkselle. Toinen vaihtoehto on käyttää
tipallinen kuumaa etikkaa. Käytä uunin
luukun puhdistamiseen vain kuumaa vettä,
jos se on varustettu suojaavalla lasilevyllä.
Ole huolellinen äläkä käytä karkeita rättejä
tai tuotteita, jotka sisältävät hiovia ainesosia.
Kuumat hedelmämehut (esim. sitruunoista,
kuivatuista luumuista jne.) jää tahroja uunin
emalipinnoille ja niiden saaminen pois voi
olla vaikeaa. Puhdistuksen yhteydessä
emalin pintakiilto voi heikentyä, mutta tällä
ei ole vaikutusta uunin toimintaan.
Puhdista uuni huolellisesti käytön jälkeen.
Tällöin on helpompi saada pois ruoka-
ainejäämät ja muut partikkelit niin, että ne
eivät pala kiinni, kun uunia käytetään
seuraavan kerran.
Puhdistus ja kunnossapito
52 electrolux
Uunin luukun puhdistaminen
Seuraavat ohjeet kuvaavat miten uunin
luukku puretaan sellaisena kuin valmistaja
on sen toimittanut.
Jos uunin luukun kätisyyttä on
vaihdettu, viitteet vasen ja oikea
ovat päinvastoin.
Kuva 5. Pidä rei’itetystä osasta A kiinni
molemmin käsin ja nosta se ylös.
Kuva 6. Pidä sisälasista B kiinni
molemmin käsin ja irrota se paikaltaan
työntämällä se ylös.
Varmista, että pidät kunnolla
kiinni lasista B, jottei se
keikahda ja putoa.
Kuva 7.
Pidä molemmin käsin kunnolla kiinni
toisesta sisälasista C ja irrota se
paikaltaan työntämällä se ylös.
Kun sisälasit on irrotettu, puhdista uuni ja
lasit.
On suositeltavaa puhdistaa uuni vain
kostealla sienellä ja kuivata se sitten
pehmeällä kankaalla. Älä käytä teräsvillaa,
happoja tai hankaavia aineita, sillä ne
saattavat vahingoittaa pintoja.
B
A
C
Kuva 6
Kuva 5
Kuva 7
electrolux 53
Puhdistamisen jälkeen sijoita kaksi sisälasia
paikalleen asettamalla ne kumiseen
välikappaleeseen D.
Kuva 8. Kun sisälasi C (ilman viivoja
sivuilla) on asennettu oikein
paikalleen, lasissa oleva piste on sen
vasemmassa yläkulmassa.
Kuva 8. Sisälasi B (sivukuvioinnilla)
täytyy asettaa koristeltu pinta luukun
sisäosaan päin. Kuvioinnin kevyt
kohouma ei saa tuntua sormissa
siveltäessä näkyvää pintaa.
Kun sisälasit ovat paikoillaan:
Kuva 9. Aseta rei’itetty osa A takaisin
paikalleen ja tarkista, että kaikki osat on
kiinnitetty kunnolla paikoilleen.
D
D
A
Kuva 9
Kuva 8
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64

Electrolux EOB53010W Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja
Tämä käsikirja sopii myös