Whirlpool K 3C7 M.B(W)/SK Käyttöohjeet

Kategoria
Ovens
Tyyppi
Käyttöohjeet
3
12
21
30
39
Cooker with multifunction oven and ceramic hob
Instructions for installation and use
Komfur med multifunktionsovn og kogeflade af
glaskeramik
Oplysninger om installering og brug
Komfyr med flerfunksjons stekeovn og
glasskeramisk toppdel
Instruksjoner for installasjon og bruk
Spis med multifunktionsugn och glaskeramikhäll
Bruksanvisning för installation och användning
Liesi monitoimintouunilla ja lasikeraamisella
tasolla
Asennus- ja käyttöohjeet
39
Varoitus
1
Tämä kodinkone on suunniteltu ei-ammattimaiseen käyttöön
asuinhuoneistossa.
2 Nämä ohjeet ovat voimassa ainoastaan niissä maissa, joiden
merkki näkyy ohjekirjassa ja laitteen tietolaatassa.
3 Tämä opas koskee 1 luokan (eristettyä) tai 2 luokan
(kahden keittiökalusteen väliin upotettua) laitetta.
4 Ennen laitteen käyttöönottoa lukekaa erittäin tarkasti tässä
oppaassa olevat varoitukset, koska ne antavat tärkeitä ohjeita
koskien laitteen asennusta, käyttöä ja huoltoa. Säilyttäkää
huolella tämä opas myöhempää käyttöä varten.
5 Pakkauksen poiston jälkeen tarkistakaa laitteen kunto.
Epävarmassa tapauksessa älkää käyttäkö laitetta vaan
kääntykää pätevän ammattitaitoisen henkilökunnan puoleen.
Pakkaustarvikkeita (muovipussit, styrox, naulat, jne) ei tule
jättää lasten ulottuville, koska ne voivat olla vaarallisia.
6 Asennus täytyy suorittaa valmistajan ohjeiden mukaisesti
pätevän ammattitaitoisen henkilöstön avulla. Virheellinen
asennus voi aikaansaada vahinkoja henkilöille, eläimille tai
esineille ja sellaisessa tapauksessa valmistajaa ei voida pitää
vastuullisena.
7 Tämän laitteen sähköturvallisuus on varmistettu ainoastaan
silloin, kun laite on virheettömästi liitetty tehokkaaseen
maadoituslaitteistoon, joka vastaa voimassa olevia
sähköturvallisuusmääräyksiä. On välttämätöntä varmistaa
tämä perustavaa laatua oleva turvallisuusvaatimus ja
epävarmassa tapauksessa pyytää pätevän ammattihenkilön
tarkistamaan laite huolellisesti. Valmistajaa ei voida pitää
vastuullisena vahingoissa, jotka aiheutuvat laitteen
maadoitusliitännän puutteesta.
8 Ennen laitteen yhdistämistä verkkovirtaan tarkistakaa, että
laatan tiedot (sijoitettu laitteeseen ja/tai pakkaukseen)
vastaavat paikallisen sähköverkon tietoja.
9 Tarkistakaa, että laitteen ja sähköpistorasioiden
kuormitettavuusarvot ovat sopivat laatassa oleviin laitteen
maksimiarvoihin verrattuna. Epävarmassa tapauksessa
ottakaa yhteyttä pätevään ammattitaitoiseen henkilöön.
10 Asennuksen yhteydessä on tarpeen varmistaa syöttölinja
moninapaisella katkaisimella, jonka kaikkien liittimien välinen
aukeama on vähintään 3 mm
11 Mikäli pistorasia ja laitteen pistoke ovat yhteensopimattomat,
vaihdatuttakaa pistorasia sopivaksi pätevällä
ammattihenkilöllä. Tämän tulee myös varmistaa, että
pistorasian johtojen halkaisija on sopiva laitteen käyttämän
tehon kanssa. Yleensä ei suositella käytettäväksi
liitinkappaleita, moninkertaisia pistorasioita ja/tai jatkojohtoja.
Mikäli niiden käyttö osoittautuu välttämättömäksi, on tarpeen
käyttää ainoastaa yksinkertaisia tai moninkertaisia
liitinkappaleita ja jatkojohtoja, jotka vastaavat voimassa olevia
turvallisuusmääräyksiä. Lisäksi tulee varoa ylittämästä
virtakestoisuuden rajaa, joka on merkitty yksinkertaiseen
liitinkappaleeseen ja jatkojohtoihin, tai maksimitehoa, joka
on merkitty moninkertaiseen liitinkappaleeseen.
12 Älkää jättäkö laitetta turhan takia verkkoon kytketyksi.
Sammuttakaa laite pääsähkökatkaisijasta silloin, kun sitä ei
käytetä.
13 Älkää tukkiko tuuletuksen tai lämmön poiston aukkoja tai
rakoja.
14 Tämän laitteen syöttövirran johtoa ei tule käyttäjän itse vaihtaa.
Mikäli johto vahingoittuu tai se joudutaan vaihtamaan, tulee
teidän kääntyä yksinomaan valmistajan valtuuttaman
huoltoliikkeen puoleen.
15 Tätä laitetta tulee käyttää ainoastaan siinä käytössä, mihin
se on suunniteltu. Mikä tahansa muu käyttö (kuten
esimerkiksi: ympäristön lämmitys) on katsottava
sopimattomaksi ja siten vaaralliseksi. Valmistajaa ei voida
pitää vastuullisena mahdollisista vahingoista, jotka aiheutuvat
laitteen sopimattomasta, virheellisestä tai järjettömästä
käytöstä.
16 Minkä tahansa sähkölaitteen käyttö velvoittaa noudattamaan
tiettyjä perustavaa laatua olevia sääntöjä. Erityisesti:
älkää koskeko laitteeseen märillä tai kosteilla käsillä tai jaloilla
älkää käyttäkö laitetta paljain jaloin
älkää käyttäkö jatkojohtoja ilman erityistä varovaisuutta
älkää vetäkö sähköjohdosta, tai laitteesta itsestään, kun
irrotatte laitetta verkkovirrasta.
älkää jättäkö laitetta ilmastotekijöiden vaikutuksen alaiseksi
(sade, aurinko, jne)
älkää salliko, että lapset tai laitteen käyttöön kykenettömät
henkilöt käyttävät sitä ilman valvontaa
17 Ennen minkä tahansa puhdistus- tai huoltotoimenpiteen
suorittamista, irrottakaa laite verkkovirrasta joko irrottamalla
pistoke tai sammuttamalla laite sähkökatkaisijasta.
18 Kun päätätte olla käyttämättä laitetta lopullisesti, suositellaan,
että se saatetaan toimintakyvyttömäksi leikkaamalla
syöttövirran johto sen jälkeen, kun pistoke on irrotettu
verkkovirrasta. Suositellaan lisäksi, että tehdään vaarattomiksi
laitteen sellaiset osat, jotka voisivat aikaansaada
vaaratilanteen erityisesti lapsille, jotka ottavat käyttämättömän
laitteen omiin leikkeihinsä
19 Sähkölevyille ei tule asettaa keinuvia tai vääristyneitä kattiloita,
jotta vältetään kaatumisonnettomuudet. Asettakaa kattilat
keittotasolle siten, että kädensijat on käännetty sisäänpäin
välttääksenne töytäisyvahingot.
20 Älkää käyttäkö syttyviä nesteitä (alkoholi, bensiini, …) laitteen
läheisyydessä sen ollessa käytössä.
21 Käytettäessä pieniä kodinkoneita tason läheisyydessä
varokaa, ettei niiden sähköjohto joudu kuumalle pinnalle.
22 Tarkistakaa aina, että nappulat ovat asennossa “•”/”?” , kun
laite ei ole käytössä.
23 Laitteen käytön aikana lämmittävät elementit ja uunin
luukun eräät osat tulevat erittäin kuumiksi. Varokaa
koskettamasta niitä ja pitäkää lapset kaukana.
24 Varoitus: älkää koskaan sijoittako kiehuvan kuumia
säilytysastioita, lämpimiä ruokalajeja tai tulenarkoja
materiaaleja ruokien lämmityslaatikkoon.
25 Mikäli liesi asetetaan jalustalle, huolehtikaa sopivin keinoin,
että se ei pääse luisumaan pois jalustalta.
Tämän kodinkoneen tehokkaan toiminnan ja turvallisuuden takaamiseksi:
kääntykää ainoastaan valtuutettujen huoltoliikkeiden puoleen
vaatikaa aina alkuperäisten varaosien käyttöä
40
Seuraavat ohjeet on tarkoitettu pätevälle asentajalle
varmistamaan, että tämä suorittaa teknisen asennuksen,
säädön ja huollon parhaalla mahdollisella tavalla sekä
voimassa olevien määräysten mukaisesti.
Tärkeää: mikä tahansa säätö, huolto ym. toimenpide
täytyy suorittaa kodinkone sähköverkosta irrotettuna.
Lieden asennus
Liesi on mahdollista asentaa keittiökalusteiden viereen,
jotka eivät ole lieden työskentelytasoa korkeampia. Seinä,
joka koskettaa lieden takaseinää, tulee olla valmistettu
palamattomasta materiaalista. Toiminnan aikana lieden
takaseinän lämpötila voi noustä yli 50°C korkeammaksi
verrattuna ympäristön lämpötilaan. Lieden oikean
asennuksen varmistamiseksi tulee noudattaa seuraavia
varotoimia:
a) Laite voidaan asentaa keittiöön, olohuoneeseen tai
yksiöön, mutta ei kylpyhuoneeseen.
b) Laitteen ympärillä olevat kalusteet täytyy sijoittaa
vähintään 200 mm päähän lieden pinnasta, mikäli liesi
on korkeampi kuin kalusteiden työskentelytaso. Verhoja
ei tule laittaa lieden taakse tai ainakaan ei lähemmäksi
kuin 200 mm laitteen laidoista.
c) Mahdolliset liesituulettimet tulee asentaa niiden
käyttöoppaan ohjeiden mukaisesti.
d) Mikäli liesi asennetaan hyllyn alle, tämä tulee sijoittaa
vähintään 420 mm (millimetrin) päähän tasosta.
Vähimmäisetäisyys, joka vaaditaan sijoitettaessa
tulenarka keittiökaluste työskentelytason päälle on
700mm.
e) Seinä, joka koskettaa lieden takaseinää, tulee olla
valmistettu palamattomasta materiaalista.
Vaaitus (löydettävissä ainoastaan tietyistä malleista)
Jotta voidaan vaaittaa liesi, toimitetaan säätöjalat. Tarpeen
vaatiessa nämä säätöjalat voidaan ruuvata asiaankuuluviin
koloihin lieden jalustan kulmissa (kuva A).
Jalkojen asennus (löydettävissä ainoastaan tietyistä
malleista)
Toimitettavat jalat ovat asennettavissa upottamalla keittiön
jalustan alle (kuva B).
Kuva A Kuva B
Lieden korkeuden säätö
Liesi valmistetaan tehtaalla 900 mm korkeaksi. Se voidaan
alentaa 850 mm korkeuteen irrottaen jalustan liikkuva osa.
Poista ruokien lämmityslaatikko. Ruuvimeisseliä käyttäen
irroita kulmissa olevat 4 ruuvia “B”. Poista myös säätöjalat
“A” (katso kuva C). Lieden vaaittamiseksi ruuvaa jalat
“A” jalustaan (katso kuva D).
Kuva C Kuva D
Sähköliitäntä
Johto tulee mitoittaa käytettävän sähköliitännän tyypin
mukaan (katso alla olevaa liitäntäkaaviota).
Syöttöjohdon liitäntä
Kuva E Kuva F
Pääterasian avaus:
Irroita ruuvi “V” (Kuva E).
vetäkää ja avatkaa pääterasian kansi.
Johdon käyttöönottamiseksi suorittakaa seuraavat
toimenpiteet:
sijoittakaa liitinjohdot A - B haluttavan liitäntätyypin
mukaisesti käyttäen hyväksi kuvassa F esitettyä
kaaviota.
Huomaa: liitinjohdot esiasetetaan tehtaalla 230V:n
yksivaiheista liitäntää varten (liitännät 1-2-3- liitetty
keskenään). Siltakytkentä 4-5 sijaitsee pääterasian
alapuolella.
aseta johdot (N ja
6
) kuten osoitettu kuvassa ja
kiinnitä vastaavat ruuvit.
kiinnitä jäljelle jäävät johdot liittimiin 1-2-3.
kiinnitä johto asiaankuuluvaan kiristimeen, sulje kansi
ja kiinnitä se ruuvilla “V”.
Asennusohjeet
HOOD
420
Min.
min.
650
mm. with hood
min.
700
mm. without hood
mm.
600
Min. mm.
420
Min. mm.
B
A
A
V
1
2
3
N
A
B
1 2
3
4
5
12345
1
2
3
4
5
R
S
T
N
R
S
N
R
N
400 3N
H05RR-F 5x2.5 CEI-UNEL 35363
400V 2N
H05RR-F 4x2.5 CEI-UNEL 35363
230V 1N
H07RN-F 3x4 CEI-UNEL 35364
41
Uuni
Mitat (LxSxK) 39x44x34 cm
Tilavuus 54 l
Uunin maksimiteho 2100 W
Keraaminen keittotaso
Etummainen vasen 1200 W
Takimmainen vasen 1700 W
Takimmainen oikea 1200 W
Etummainen oikea 1700 W
Keraamisen keittotason maksimiteho 5800 W
ENERGY LABEL
Direktiivi 2002/40/CE sähköuunien merkinnästä
Standardi EN 50304
Energiankulutus Kiertoilmalla
lämmitystoiminto:
L Kiertoilma
Ilmoitettu energiankulutus Lämmitystapa Ylä-alalämpö
lämmitystoiminto: a Staattinen
Jännite ja taajuus
230V / 400V 3N AC 50/60 Hz
Ruokien lämmityslaatikon hyötymitat:
Leveys: 42 cm
Syvyys: 44 cm
Korkeus: 23 cm
7
Tämä laitteisto on yhdenmukainen seuraavien
Euroopan Unionin direktiivien kanssa:
- 73/23/CEE, 19/02/73 (Pienjännite) ja sitä seuraavat
muutokset;
- 89/336/CEE, 03/05/89 (Sähkömagneettinen
yhteensopivuus) ja sitä seuraavat muutokset;
- 93/68/CEE, 22/07/93 ja sitä seuraavat muutokset.
Tekniset ominaisuudet
104
60
50
85/90
Syöttöjohdon liittäminen verkkovirtaan
Asenna johtoon pistoke, joka on normalisoitu tietolaatan
osoittamalle jännitteelle. Mikäli joudutaan käyttämään
suoraa liitäntää verkkoon, on tarpeen asettaa laitteen ja
verkon välille moninapainen katkaisija, jonka jokaisen
liitännän välinen aukeama on vähintään 3 mm ja joka on
mitoitettu jännitteen mukaan sekä joka on voimassa
olevien määräysten mukainen (kelta-vihreän
maadoitusjohdon tulee olla yhtenäinen, siis ei katkaisijoita).
Syöttöjohto tulee sijoittaa siten, että sen lämpötila ei nouse
missään kohdassa 50°C ympäristön lämpötilaa
korkeammaksi.
Ennen liitännän suorittamista varmistakaa, että:
rajoitinventtiili ja kotitalouden sähkölaitteisto kestävät
laitteen vaatiman jännitteen (katso tietolaattaa);
syöttölaitteisto on varustettu tehokkaalla määräysten
ja lain vaatimusten mukaisella maadoitusliitännällä;
pistorasia tai moninapainen katkaisija ovat helposti
saavutettavissa laitteen ollessa asennettu. Pistokkeen
ja pistorasian tulee olla helposti saavutettavissa.
42
Miten käyttää liettä
Liedessä olevien eri toimintojen valinta tapahtuu lieden
kojetaulussa olevia säätölaitteita ja elimiä käsitellen.
Varoitus: ennen uunin ja grillin ensimmäistä käyttökertaa
on hyvä antaa niiden toimia noin 30 minuuttia. Tarkista-
kaa, että uuni on tyhjä, termostaatti on maksimissaan,
uunin luukku on kiinni ja huoneisto on riittävästi tuuletettu.
Kyseisen ajan kuluttua sammuttakaa se, avatkaa uunin
luukku ja tuulettakaa huone. Tämän toimenpiteen aikana
joskus esiintyvä haju johtuu siitä, että ilmaan haihtuu ai-
neita, joita on käytetty uunin suojaamiseksi sen valmis-
tuksen ja asennuksen välillä kuluvan ajanjakson aikana.
Varoitus: Käyttäkää ensimmäistä tasoa alhaalta ainoas-
taan, mikäli käytätte varrasta ruuanlaitossa (malleissa,
joissa olemassa). Muissa tapauksissa älkää koskaan käyt-
täkö ensimmäistä tasoa alhaalta ja älkää milloinkaan aset-
tako tavaroita uunin pohjalle sen ollessa toiminnassa, kos-
ka voitte vahingoittaa sen pinnoitusta. Asettakaa aina keit-
toastianne (kuuman kestävät, folio, jne) ritilälle, joka toi-
mitetaan laitteiston mukana ja joka on kunnolla asetettu
uunissa oleville ohjaimille.
Luukun lukistuslaite
Jotkut mallit on varustettu “luukun lukituslaitteella”, joka
sijoitsee etupaneelin ja uunin luukun välissä. Aukaisemi-
seksi on välttämätöntä nostaa kuvan osoittamaa laitetta
A” ylöspäin.
Uunin nappulat
Uusi “5 kokin” uuni yhdistää perinteisen “staattisen” uunin
ja modernin kiertoilmauunin etuudet.
“5 kokin” uuni on erittäin monipuolinen ja tarjoaa 5 erilais-
ta varmaa ja helppoa kypsennystapaa. Käyttäkää nappu-
loita “5 kokin” uunissa olevien eri kypsennystoimintojen
valintaan.
G - ohjelmien valintanappula
N - Termostaatin nappula
Mikä tahansa valintanappulan muu asento kuin “o”,
aikaansaa uunin valon syttymisen. Merkillä
8 varustettu
asento mahdollistaa uunin valon sytyttämisen ilman, että
yksikään uunin vastus on päällä. Uunin valon palaminen
osoittaa, että uuni on toiminnassa; valo palaa niin kauan
kuin uuni on toiminnassa.
1. “Staattinen”
- Nappulan asento G”:
a
- Nappulan asento N”: valittavissa 50°C:een ja Max:n
väliltä.
Tässä asennossa valo ja molemmat, alempi sekä ylempi,
lämpövastukset syttyvät. Tämä on klassinen mummon
uuni, jonka lämmönsiirtokyvyn ja kulutuksen alhaisuuden
Ariston on nostanut erinomaiselle tasolle. Staattinen uuni
on voittamaton niissä tapauksissa, joissa halutaan
kypsentää ruokalajeja, jotka sisältävät eri aineksia kuten:
sian kylkipaisti kaalin kanssa, espanjalainen turska, ka-
pakala lisäkkeiden kera, vasikanviillokki riisin kanssa jne...
Erinomaisia tuloksia saadaan myös härän ja vasikanli-
hapohjaisten perusruokalajien valmistuksessa kuten: paist-
ettu naudanpaisti, gulash, riista, porsaan kuvepaisti ja
kinkku, jne …, jotka vaativat hitaan kypsyttämisen jatku-
vasti nestettä lisäten. Tämä on joka tapauksessa paras
tapa jälkiruokien, hedelmien ja peitetyissä paistoastioissa
valmistettavien erityisruokalajien kypsennykseen. Staat-
tisessa uunissa kypsentäessänne käyttäkää vain yhtä
tasoa, sillä useampaa tasoa käytettäessä lämpö ei jakaudu
A
Liesi monitoimintouunilla
D Uunipannu tai keittoastia
E Kojetaulu
F Säädettävät tukijalat tai varret
G Valintanappula
H Vihreä merkkivalo
K Uunin grillitaso
I Sähkölevyjen nappulat
M Termostaatin merkkivalo
N Ajastimen nappula
N Termostaatin nappula
S Luukun lukituslaite
I
M
GN
L
H
F
E
K
D
S
43
tasaisesti. Käyttämällä saatavilla olevia eri tasoja voitte
tasapainottaa ylä- ja alapuolella olevaa lämpömäärää, eri-
tyisesti toinen ja ensimmäinen taso alhaaltapäin mahdol-
listavat suuremman lämpömäärän alapuolellle.
2. “Kiertoilmauuni”
- Nappulan asento G”:
L
- Nappulan asento N: valittavissa 50°C:een ja Max:n
väliltä
Koska ilmankierto pysyy vakiona ja tasaisena kiitos uunin
takaosassa sijaitsevan tuulettimen, ruoka kypsenee ja
ruskistuu tasaisesti joka puolelta. Voitte kypsentää sama-
naikaisesti eri ruokalajeja, kunhan niiden kypsennysläm-
pötilat ovat vastaavat. On mahdollista käyttää kahta tasoa
samanaikaisesti noudattaen ohjeita, jotka annetaan kap-
paleessa “Kypsentäminen samanaikaisesti usealla eri
tasolla”. Tämä toiminto on erityisen sopiva ruokalajeille,
jotka vaativat gratinointia tai pitkää kypsennystä kuten:
lasagne, makaroonilaatikko, kana ja paistetut perunat jne...
Lihojen kypsennyksessä saadaan huomattavia etuja valm-
istettaessa paisteja, koska lämpötilan parempi jakaantu-
minen mahdollistaa alhaisempien lämpötilojen käytön.
Paistilihoissa alhaisemman lämpötilan käyttö vähentää
lihasnesteiden ulosvuotoa säilyttäen siten lihan muream-
pana ja vähentäen painon pienenemistä. Kiertoilmauuni
on erityisen arvostettu kypsennettäessä kaloja, jotka void-
aan valmistaa lisäten vain vähän mausteita säilyttäen siten
niiden näkö ja maku mahdollisimman muuttumattomana.
Lisukkeille saadaan erinomaisia tuloksia kypsennettäessä
haudutettuja vihanneksia kuten kesäkurpitsat, munakoi-
sot, paprikat, tomaatit jne...
Jälkiruuat: varma tulos saadaan paistettaessa kakkuja,
pullia, voisarvia. Kiertoilmatoimintoa voidaan käyttää myös
sulatettaessa lihaa, kalaa tai leipää asettaen lämpötila 80°-
100°C:een. Herkempiä ruokalajeja sulatettaessa voitte
asettaa lämpötilan 50°C:een tai käyttää ainoastaan kylmän
ilman kierrätystä asettaen termostaatin nappula 0°C:een.
3. “Grilli”
- Nappulan asento G”:
F
- Nappulan asento N”: Maksimi
Grillin erittäin korkea ja suora lämpötila aikaansaa lihan
pinnan välittömän ruskistumisen, joka estää siten lihas-
nesteiden valumisen ulos sekä pitää lihan pehmeämpänä
sisältä. Grillillä kypsentämistä suositellaan ruuille, jotka
vaativat korkean pintalämpötilan: vasikanliha- ja naudan-
lihapihvit, ulkofilee, hampurilaiset.jne….
4. “Kaksinkertainen grilli”
- Nappulan asento G”:
d
- Nappulan asento N”: Maksimi
Tavallista isompi ja kokonaan uudelleen muotoiltu grilli:
kypsennystulosta on lisätty 50%. Kaksinkertainen grilli
poistaa kulma-alueet, jotka jäävät ilman lämpöä.
Tärkeää: Optimaalisten kypsennystulosten saamiseksi ja
energian säästämiseksi (noin 10%), pitäkää uunin luukku
aina suljettuna grillitoimintoa käytettäessä.
Grillitoimintoja käytettäessä asettakaa ritilä korkeimmalle
tasolle (katsokaa kypsennystaulukkoa) ja työntäkää ritilän
alle uunipannu putoavan rasvan keräämiseksi.
5. “Kaksinkertainen kiertoilmagrilli”
- Nappulan asento G”:
M
- Nappulan asento N”: valittavissa 50°C:een ja 200°C:een
välillä.
Toiminto yhdistää yksisuuntaiseen lämpösäteilyyn uunin
koneellisen ilman kierrätyksen. Tämä estää pinnalla olevien
osien palamisen lisäten lämmön sisääntyöntymistä.
Erinomaisia tuloksia saadaan liha- ja vihanneskebabin,
makkaroiden, kylkipalojen, lammaspaistin, kanan, viir-
iäisen, siankyljysten, jne kanssa.
Tämä tapa on paras mahdollinen myös kalaviipaleiden
kypsennykseen (miekkakala, tonnikala jne).
Tässä toiminnossa alkaa pyöriä myös vartaan moottori
(mikäli olemassa). Kypsennys tällä toiminnolla on erity-
isen suositeltavaa useille liharuuille kuten munuaispaisti,
linnut, jne....
Huomaa: grilllaus (toiminnot 3, 4, 5) tulee suorittaa lu-
ukku kiinni.
Uunin toiminnan palava merkkivalo (L)
Osoittaa, että uuni tuottaa lämpöä. Merkkivalo sammuu
silloin, kun lämpötila uunin sisällä on saavuttanut nappu-
lalla valitun lämpötilan. Tässä vaiheessa vuorotellen syt-
tyvä ja sammuva merkkivalo osoittaa, että termostaatti
toimii oikein pitäen uunin sisäisen lämpötilan vakiona.
Varoitus
Älkää antako lasten koskettaa uunin luukkua, koska se
kuumenee tulikuumaksi kypsennyksen aikana.
Ajastin
Ajastimen käyttämiseksi on välttämätöntä ladata se nap-
pulan “M avulla. Kiertäkää nappulaa melkein koko kier-
ros myötäpäivään
4. Sen jälkeen kiertäkää sita
vastapäivään
5 ja asettakaa aika sijoittaen numero (mi-
nuutit) nappulan kellotauluun kojelaudan merkintöjen ala-
puolella.
44
Käytettävissänne on laaja valikoima eri vaihtoehtoja, jotka mah-
dollistavat jokaisen ruuan kypsentämisen sille parhaiten sovel-
tuvalla tavalla. Ajan kanssa opitte hyödyntämään tämän moni-
puolisen kypsennyslaitteiston kaikkia ominaisuuksia, niinpä seu-
raavassa annetut vinkit ovatkin ainoastaan yleisohjeita, joita voitte
täydentää omilla kokemuksillanne.
Leivonnaisten kypsentäminen
Uunin tulee olla jo kuuma laitettaessa leivonnainen uuniin; odot-
takaa esilämmitysvaiheen päättymistä (noin 10-15 min). Leivon-
naisten kypsennyslämpötilat vaihtelevat 160°C:en ja 200°C:en
välillä. Älkää avatko ovea leivonnaisen kypsennyksen aikana,
koska tämä voisi laskehtia.
Kalan ja lihan kypsentäminen
Valkoiselle lihalle kuten linnuille ja kalalla tulee käyttää alhaisia
lämpötiloja. (150°C-175°C). Pinnalta hyvin kypsälle punaiselle
lihalle, jonka halutaan säilyttävän mehukkuutensa, on hyvä aloit-
taa korkealla lämpötilalla (200-220°C) lyhyen aikaa sitten pikku-
hiljaa alentaen lämpötilaa. Yleensä mitä enemmän lihaa kyp-
sennetään sitä alhaisempaa lämpötilaa ja pidempää kypsen-
nysaikaa tulisi käyttää. Asettakaa liha ritilän keskelle ja sijoitta-
kaa uunipannu jollekin ritilän alla olevalle tasolle tippuvan rasvan
keräämiseksi. Työntäkää ritilä uunin keskelle. Mikäli tarvitaan
suurempaa alalämpötilaa, käyttäkää ensimmäistä tasoa alhaalta.
Kypsentäminen samanaikaisesti usealla eri tasolla
Mikäli on välttämätöntä käyttää kahta ritilää, käyttäkää ai-
noastaan toimintoa 2
Lkiertoilmauuni”, joka on käy-
tännöllisesti katsoen ainoa mahdollinen ratkaisu tämän
tyyppiseen kypsennystilanteeseen.
· Uunissa on 5 eri tasoa. Käyttäkää vain kahta keskimmäistä
tasoa kiertoilmauunilla kypsennettäessä: uloimmat tasot,
sekä ylempi että alempi, saavat suoraa lämpöä ja siten
herkimmät ruuat voisivat palaa helposti.
· Yleensä käyttäkää toista ja neljättä tasoa alhaalta, asettaen
kuumempaa kypsennystä vaativa ruoka 2. tasolle. Es-
imerkiksi: mikäli haluatte kypsentää paistin muun tyyppisen
ruuan kanssa, asettakaa paisti toiselle tasolle ja herkempi
ruoka neljännelle.
· Kypsennettäessä ruokalajeja, jotka vaativat erilaisia kypsen-
nysaikoja ja lämpötiloja, alustakaa lämpötila suositeltujen läm-
pötilojen keskiarvoon ja asettakaa herkemmät ruuat neljän-
nelle tasolle. Ottakaa pois ensin lyhyemmän kypsennysajan
vaativa ruoka .
· Asettakaa uunipannu alimmalle tasolle ja ritilä ylimmälle
tasolle.
· Kypsennettäessä pizzaa useammalla tasolla lämpötilan ol-
lessa asetettu 220°C:en, muistakaa esilämmittää uunia ain-
akin 15 minuuttia. Yleisesti neljännellä tasolla suoritettu
kypsennys kestää kauemmin; tämän vuoksi suositellaan
poistamaan uunista ensin alemmalla tasolla oleva pizza jät-
täen toinen pizza uuniin vielä muutamaksi minuutiksi.
Grillin käyttö
Uuni mahdollistaa kahden eri grillaustavan käytön.
Käyttäkää toimintoa no 3
F “Grilli” pienille
ruokamäärille. Tämän toiminnon energiankulutus on vain
1200 W. Siten se on suositeltava tapa pienten ruoka-
annosten grillaamiseen: paahtoleivät, hampurilaiset jne.
Muistakaa asettaa ruoka grillin keskelle, koska toiminnassa
on vain keskimmäinen osa ylemmästä vastuksesta. Kul-
missa oleva ruoka ei kypsene.
Asento 4
d “Kaksinkertainen grilli” mahdollistaa
grillauksen koko ritilän päällä. Käyttäkää tätä toimintoa
silloin, kun olette levittänyt ruuan joka puolelle ja haluatte
tasaisen ruskistuksen.
Tärkeää: Optimaalisten kypsennystulosten saamiseksi ja ener-
gian säästämiseksi (noin 10%), pitäkää uunin luukku aina
suljettuna grillitoimintoa käytettäessä.
Käytettäessä grillitoimintoja suositellaan asettamaan termostaatti
maksimiin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ei voitaisi käyt-
tää alempia lämpötiloja.
Grillitoimintoja käytettäessä asettakaa ritilä korkeimmalle tasolle
(katsokaa kypsennystaulukkoa) ja työntäkää ritilän alle uuni-
pannu putoavan rasvan keräämiseksi..
Asento 5
M “Kaksinkertainen kiertoilmagrilli” on
erittäin hyödyllinen nopeiden grillauksien kanssa, grillin
lähettämä lämpö jakaantuu hyvin mahdollistaen
samanaikaisen ruskistamisen ja kypsennyksen myös
alapuolelta. Toiminto mahdollistaa suurien lihapalojen tai
lintujen grillauksen ilman vartaan käyttöä. Voitte myös
käyttää sitä kypsennyksen loppuvaiheessa ruokalajien
kanssa, jotka vaativat pintaruskennuksen kuten
esimerkiksi antamaan väriä uunipastalle kypsennyksen
lopuksi.
Kyseistä toimintoa käytettäessä laittakaa ritilä 2 tai 3 tasolle
alhaalta lähtien (katso kypsennystaulukkoa), jonka jälkeen
rasvojen keräämiseksi ja savun muodostumisen
välttämiseksi asettakaa uunipannu ensimmäiselle tasolle
alhaalta. Käytettäessä tätä toimintoa yhdessä vartaan
kanssa (saatavilla vain joissain malleissa) on mahdollista
myös kypsentää muita ruokalajeja 1 tasolle asetetussa
uunipannussa, esimerkiksi: perunat, jne....
Käytännön ohjeita kypsennykseen
Leivonnainen on liian kuiva
Aseta seuraavalla kerralla 10°C suurempi lämpötila ja
vähennä valmistusaikaa.
Leivonnainen laskeutuu
Käytä vähemmän nestettä ja laske lämpötila 10°C.
Leivonnaisen ulkopuoli on kaunis, mutta sisäpuoli
ei ole paistunut riittävästi
Käytä vähemmän nestettä, vähennä lämpötilaa ja
lisää valmistusaikaa.
Leivonnainen ei irtoa kakkuvuoasta
Voitele vuoka hyvin ja levitä sille myös jonkin verran
jauhoja.
Leivonnaisen pinta on tumma
Aseta se matalammalle korkeudelle, säädä pienempi
lämpötila ja pidennä valmistusaikaa.
Olet valmistanut ruokaa usealla pellillä
samanaikaisesti, mutta eri pellilliset eivät ole
kysyneet tasaisesti
Aseta pienempi lämpötila. Samanaikaisesti asetettuja
uunipeltejä ei tarvitse välttämättä ottaa uunista pois
samanaikaisesti.
45
Kuvaus
Keittotasot on varustettu säteilevillä sähkökuumentimilla,
jotka on sijoitettu keittotason pinnan alle (alueet, jotka tu-
levat punaisiksi toiminnan aikana).
A. Keittoalue (A).
B. Valot, jotka osoittavat sen, että vastaavien kuumenti-
mien lämpötila ylittää 60° C, vaikka keittotason alue
on sammutettu.
Lämmityselementtien kuvaus
Säteilevät lämmityselementit on valmistettu ympyrän-
muotoisista lämmityselementeistä, jotka tulevat punaisik-
si vain noin 10-20 sekunnin kuluttua sytyttämisestä.
Ohjeita lasikeraamisen keittotason käyttämiseksi
Jotta saatte parhaan mahdollisen tuloksen keittotasostan-
ne, noudattakaa muutamia perustavaa laatua olevia sään-
töjä ruokia valmistaessanne ja kypsentäessänne.
· Lasikeraamisella keittotasoilla on mahdollista käyttää
kaikentyyppisiä kattiloita ja pannuja. Kaikissa tapauk-
sissa keittoastian alapinnan tulee olla täysin tasainen.
Luonnollisesti mitä paksumpi kattilan tai pannun pohja
on, sitä tasaisemmin lämpö jakautuu.
· Tarkistakaa, että pannun pohja peittää kokonaan le-
vyn: tämä mahdollistaa tuotetun lämmön täydellisen
hyödyntämisen.
· Tarkistakaa aina, että pannun pohja on kuiva ja puh-
das: tämä varmistaa ei ainoastaan sen, että kosketus
on optimaalinen, mutta myös sen, että pannut ja keitto-
tasot kestävät pitkään.
· Älkää käyttäkö samoja pannuja kaasuliesien kanssa,
koska näiden voimakas lämpö saattaa käyristää pan-
nun pohjaa ja siten saavutettavat tulokset jäävät hei-
kommiksi, mikäli samaa astiaa käytetään lasikeraami-
sen keittotason kanssa.
Keraamisen keittotason käyttöohjeita
AA
B
Käytännön neuvoja sähkölevyjen käyttöön
Keittotason sähkölevyjen säätönappulat (I)
Liedet voivat olla varustettuja eri tavoin yhdistetyillä no-
peilla ja automaattisilla sarjasähkölevyillä (pikalevyt voi-
daan tunnistaa niiden keskellä olevasta punaisesta mer-
kistä ja automaattilevyt niiden keskellä olevasta alumiini-
levystä).
Lämmönhukan ja levyjen vahingoittumisen välttämiseksi
suositellaan käyttämään astioita, joiden pohja on tasai-
nen ja joiden pohjan halkaisija on vähintään käytettävän
levyn kokoinen.
Taulukko esittää nappuloiden osoittaman asennon ja le-
vyille suositeltavan käytön välisen vastaavuuden.
Vihreät merkkivalot (H)
Tämä merkkivalo syttyy silloin, kun yksi sähkölevy laitetaan
päälle.
Asento Normaalilevy tai pikalevy
0 Sammutettu
1 Kasvisten, kalan kypsentäminen
2
Höyryperunoiden, keittojen, papujen,
herneiden kypsentäminen
3
Suurten ruokamäärien jatkokypsentäminen,
keitot
4 Ruskistaminen (keskitasoinen)
5
Ruskistaminen (voimakas)
6
Ruskistaa tai saavuttaa kiehuminen vähässä
ajassa
46
Valintanappula Valmistettava ruoka Paino
(Kg)
Kypsennysp-
aikka alhaalta
Lämmitysaika
(min.)
Termostaat-
in nappula
Kypsennyk-
sen
kestoaika
(min.)
1 Staattinen
a
Ankka
Paahtopaisti
Sianlihapaisti
Keksit
Murotaikinapiiraat
1
1
1
-
1
3
3
3
3
3
15
15
15
15
15
200
200
200
180
180
65-75
70-75
70-80
15-20
30-35
2 Kiertoilmauuni
L
Pizza (2 tasolla)
Lasagne
Lammas
Kanapaisti + perunat
Makrilli
Makrillit
Hedelmäkakku
Tuulihatut (2 tasolla)
Keksit (2 tasolla)
Sokerikakku (1 tasolla)
Sokerikakku(2 tasolla)
Suolaiset piiraat
1
1
1
1
1
1.5
1
0.5
0.5
0.5
1.0
1.5
2-4
3
2
2-4
2
2
2
2-4
2-4
3
2-4
3
15
10
10
10
10
10
10
10
10
10
10
15
220
200
180
180
180
180
170
190
180
165
165
200
20-35
30-35
50-60
60-75
50-55
55-60
40-50
25-35
10-15
25-30
25-30
25-30
3 Grilli
F
Kampelat ja mustekalat
Katkarapu ja
mustekalavartaat
Turskafilee
Grillatut vihannekset
1
1
1
1
4
4
4
3/4
5
5
5
5
Max
Max
Max
Max
8
4
10
8-10
4 Kaksoisgrilli
d
Vasikanlihapihvi
Kyljykset
Hampurilainen
Makrillit
Paahtoleipä
1
1.5
1
1
n.° 4
4
4
3
4
4
5
5
5
5
5
Max
Max
Max
Max
Max
15-20
20
7
15-20
5
5 kiertoilmauuni
ja kaksinkertainen
grilli
M
Grillikana
Mustekalat
1.5
1.5
2
2
5
5
200
200
55-60
30-35
HUOM: kypsennysajat ovat viitteellisiä ja niitä voidaan muuttaa omien henkilökohtaisten mieltymysten
mukaan. Grillillä tai kaksoisgrillillä tai kiertoilmauunilla kypsennettäessä uunipannu tulee asettaa aina 1.
tasolle alhaalta.
Käytännön ohjeita kypsennykseen
47
Irroittakaa uuni sähköverkosta ennen minkä tahansa
huolto- tai puhdistustoimenpiteen suorittamista. Jot-
ta uuni kestää mahdollisimman pitkään, puhdistakaa se
säännöllisesti ja huolellisesti pitäen aina mielessä, että:
· Älä käytä puhdistuksessa höyrypesulaitteita.
· emaloidut osat ja itsepuhdistuvat paneelit tulee pestä
lämpimällä vedellä ilman hankaavia tai syövyttäviä
pesuaineita, jotka voisivat vahingoittaa viimeistelyä;
· uunin sisäosat tulee puhdistaa riittävän usein sen ol-
lessa vielä haalea käyttäen lämmintä vettä ja pesu-
ainetta, huuhdellen ja kuivaten lopuksi huolellisesti;
· ruostumattomaan teräkseen voi jäädä läikkiä, mikäli
se jää pitkäksi aikaa kosketuksiin kalkkipitoisen veden
tai voimakkaiden (fosforipitoisten) pesuaineiden kans-
sa. Suositellaan huuhtelemaan huolellisesti ja kuivaa-
maan puhdistuksen jälkeen. Lisäksi on tarpeen kuiva-
ta mahdollisesti ylivalunut vesi.
· välttäkää sitä, että säätöpaneeliin kerääntyy likaa ja
rasvaa puhdistaen se usein. Käyttäkää pehmeitä sie-
niä tai räsyjä, jotta ette naarmuta emaloituja tai kiilto-
teräksestä valmistettuja osia.
Keittotason pintojen puhdistus
Ennen kuumentamista keittotaso tulisi aina puhdistaa kos-
tealla rievulla, jotta poistetaan pöly tai jääneet ruuantäh-
teet. Keittotason pinnat tulisi puhdistaa säännöllisesti läm-
pimän veden ja miedon pesuaineen muodostamalla liu-
oksella. Ajoittain voi olla tarpeen käyttää keraamisten
keittotasojen puhdistukseen tarkoitettua erikoispuhdistus-
ainetta. Poistakaa erityisesti kaikki pudonneet ruuantähteet
ja rasva käyttäen erityistä lasille sopivaa kaavinta. Suosi-
tellaan käyttämään partaterätyyppiä
B (ei lisä-
varusteena) tai, mikäli sitä ei ole saatavilla, kiinteän parta-
terän tyyppistä kaavinta.
Siis puhdistakaa keittotaso, kun se on vielä lämmin kos-
ketettaessa, paperipyyhkeellä ja sopivalla puhdistus-
aineella. Sitten huuhdelkaa ja kuivatkaa puhtaalla rievulla.
Mikäli muovin tai alumiinilevyn palanen on vahingossa su-
lanut keittotasolle, poistakaa se välittömästi kuumalta
keittoalueelta kaapimen avulla välttäen vahingoittamasta
itse levyn pintaa. Suorittakaa samat toimenpiteet, mikäli
levylle kaatuu sokeria tai hyvin sokeripitoista ruokaa. Älkää
käyttäkö teräsvillaa tai minkään tyyppistä hankaavaa sien-
tä. Myöskään syövyttäviä puhdistusaineita kuten uunisuih-
keet tai tahranpoistoaineet ei tulisi käyttää.
Uunin lampun vaihtaminen
· Irroittakaa pistoke (mikäli saavutettavissa) tai irroitta-
kaa liesi sähköverkosta sammuttaen moninapainen
katkaisija, jota on käytetty uunin liittämiseksi sähkö-
lähteeseen;
· Ruuvaa irti lasinen lampunsuojus;
· Irroittakaa lamppu ja korvatkaa se lampulla, joka kes-
tää kuumia lämpötiloja (300°C) ja joka täyttää seuraa-
vat ominaisuusvaatimukset:
- Jännite 230/240 V
- Teho 25W
- Liitäntä E14
· Asenna uudelleen lasisuojus ja liitä uuni sähkö-
verkkoon.
Lieden vakituinen huolto ja puhdistus
keraamisen tason
puhdistusväline
saatavissa
kaavin ( lasikaavin ) maalikaupat,
taloustavarakaupat,
kodinkoneliikkeet
Mr Muscle
Collo
Cerafix
Stahl-Fix
keraamisen tason
hdi t i
taloustarvikekaupat,
tavaratalot,
kodinkoneliikkeet,
huoltoliikkeet
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

Whirlpool K 3C7 M.B(W)/SK Käyttöohjeet

Kategoria
Ovens
Tyyppi
Käyttöohjeet