38
Induktiokeittoalueille so-
veltuvat astiat
Kattilan materiaali
• Yleensä kaikki sellaiset keittoastiat, joissa on mag-
neettinen pohja, soveltuvat induktiokeittoalueilla
käytettäviksi. Tällaisia astioita ovat teräs-, teräse-
mali- ja valurautapannut ja -kattilat.
• Jalometalliset kattilat, joissa on metallisekoitepohja
(kerrospohja, esimerkiksi Tefal-kattilat, joissa on
alumiini/kuparipohja) soveltuvat induktiokuumen-
nukseen vain siinä tapauksessa, että valmistaja on
nimenomaan ilmoittanut niin. Siinä tapauksessa
kattilan pohjassa on ferromagneettinen osa.
• Alumiiniset, kupariset, messinkiset, jalometalliset
(ellei erikseen induktiokuumennukseen soveltuviksi
merkitty), lasiset, keraamiset tai posliiniset keitto-
astiat eivät sovellu käytettäviksi induktiokeittoalu-
eilla. Keittoalue toimii ikään kuin siinä ei olisi astiaa
ollenkaan: Virheilmoitus f.
Varmista, että tuotteen merkinnässä on
maininta, jonka mukaan tuote soveltuu
induktiokuumennukseen.
Soveltuvuustesti
Jos et kuitenkaan ole varma, soveltuuko kattila tai
pannu käytettäväksi induktiokeittoalueella, voit tes-
tata sen seuraavasti:
• Aseta keittoalueelle astia, jossa on hieman vettä
(täyttökorkeus 3 - 5 mm).
Säädä keittoalue suurimmalle teholle (kytkimen
asento 9).
Huomautus: Tarkoitukseen soveltuvan astian
pohja lämpenee muutamassa sekunnissa!
• Soveltuvuuden voi testata myös magneetilla. Jos
magneetti tarttuu pohjaan, astia soveltuu käytettä-
väksi induktiokuumennukseen.
Kattilan koko
Induktiokeittoalue säätyy kattilan pohjan halkaisijan
mukaan tiettyyn rajaan saakka automaattisesti. Katti-
lan pohjan on kuitenkin täytettävä keittoalueen koon
mukaan tietty vähimmäiskokovaatimus.
Keittoalueen halkaisija 14,5 cm
Kattilan pohjan halkaisija vähintään 12 cm
Keittoalueen halkaisija 18 cm
Kattilan pohjan halkaisija vähintään 14,5 cm
Keittoalueen halkaisija 21 cm
Kattilan pohjan halkaisija vähintään 18 cm
Ohje:
Kiinnitä huomiota astian pohjan halkaisijaan astiaa
ostaessasi. Kattiloiden valmistajat ilmoittavat yleensä
astian yläreunan halkaisijan suuruuden.
Automaattinen kattilan tunnistus
Induktiokeittoalue ei toimi, jos siinä käytetään induk-
tiokuumennukseen soveltumatonta astiaa.
Jos keittoalueella ei ole tarkoitukseen soveltuvaa
kattilaa, kun keittoalue kytketään toimintaan, f-
kirjain alkaa vilkkua keittoalueen digitaalisessa
näytössä.
Keittoalue kytkeytyy pois toiminnasta automaattises-
ti noin 10 minuutin kuluttua. Digitaalisessa näytössä
näkyy _-kirjain.
Näytössä näkyy _-kirjain myös ylikuumenemisen
(esimerkiksi tyhjäksi kiehuneen astian kuumetessa)
tai sähkövian sattuessa. Keittoalue kytkeytyy pois
automaattisesti.
Jos keittoalue halutaan kytkeä toimintaan uudelleen,
se on ensin kytkettävä pois toiminnasta ja asetettava
sen jälkeen uudelleen halutulle tasolle.
Nopeasti kuumenevien
normaalikeittoalueiden
keittoastiat
• Periaatteessa kaikki tasapohjaiset keittoastiat so-
veltuvat lämpösäteilykeittoalueilla käytettäviksi.
Hyvän keittoastian tuntee astian pohjasta eikä sen
valmistusmateriaalista.
• Pohjan tulee olla mahdollisimman paksu ja tasai-
nen. Karheapohjaiset (esim. valurautaiset) astiat
naarmuttavat keittoaluetta liikahtaessaan.
• Alumiini- tai kuparipohjaiset astiat voivat aiheuttaa
lasikeraamisten pintojen metallista värjäytymistä,
jota on jälkeenpäin vaikeaa tai suorastaan mahdo-
tonta puhdistaa pois.
• Keittoastian tulisi olla samankokoinen kuin keitto-
alueen.
1 Huom! Älä keitä emaliastioita äläkä pannuja
tyhjiksi. Pohjat voivat mennä tästä pilalle ja
naarmuttaa liikahtaessaan keittoalueita. Reu-
nukselliset ja epätasaiset kattilat aiheuttavat
myös hankausta.