Tefal FZ701015, FZ701020, FZ701027, FZ701028 Ohjekirja

  • Olen lukenut tämän käyttöoppaan ja olen valmis vastaamaan kysymyksiisi Tefalin ActiFry-friteerauskeittimestä. Oppaassa on tietoa laitteen käytöstä, sen osista, ruoanlaittoajoista ja puhdistuksesta. Lisäksi oppaassa on muutamia reseptejä eri ruokalajeille.
  • Voinko käyttää laitetta tyhjänä?
    Voinko laittaa liikaa ruokaa laitteeseen?
    Mitä osia voi pestä astianpesukoneessa?
78
Pikaohjeet
Ennen ensimmäistä käyttöä
Avaa kansi - kuva 1 ja nosta salpa kannen irrottamiseksi - kuva 2. Irrota
mittalusikka.
Irrottaaksesi keittoastian nosta keittoastian densijaa kunnes kuulet naksahduksen
- kuva 3.
Irrota tela lukitusvipua nostamalla: laita peukalosi telan kärkeen ja etu- ja
keskisormesi lukitusvivun alle
- kuva 4a.
Kaikki irrotettavat osat voidaan pestä astianpesukoneessa
- kuva 5 tai puhdistaa
hankaamattomalla sienellä ja astianpesuaineella.
Puhdista laitteen alusta kostealla sienellä ja astianpesuaineella.
Kuivaa huolellisesti ennen osien laittamista paikoilleen.
Asettaaksesi telan takaisin vedä lukitusvipu yläasentoon, aseta tela keskelle
keittoastiaa ja työnnä vipu ala-asentoon
- kuva 4b.
Ensimmäisen käytön aikana laite saattaa päästää hajua, mikä on vaaratonta. Haju
ei vaikuta laitteen käyttöön, ja se häviää nopeasti.
Valmistelu
Laita ainekset keittoastiaan, älä ylitä enimmäismäärää ( ks. mittataulukko s. 79-
81).
Lisää rasva
- kuva 7 (ks. mittataulukko s. 79-81).
Irrota kädensija salvastaan ja paina se paikoilleen alas asti
- kuva 8.
Sulje kansi
- kuva 9
.• Noudata aina käyttöohjeessa ja reseptikirjassa ilmoitettuja ainesten ja nesteen
maksimimääriä.
1. Kannen kosketusalue
2. Kansi
3. Kannen lukko
4. Mittalusikka
5. Pyörivän telan lukitus-/avausvipu
(vaaleanharmaa)
6. Enimmäistäyttötaso (ranskalaisille perunoille)
7. Irrotettava pyörivä tela
8. Irrotettava keittoastia
9. Kädensijan avauspainike
10. Keittoastian kädensija
11. Alusta
12. Irrotettava suodatin
13. Kannen avauspainikkeet
14. Päälle/pois -painike (On = päälle, Off = pois)
Laitteen osat
Poista kaikki tarrat ja
pakkauksen osat. Älä
koskaan laita laitetta
veden päälle.
Suosittelemme
ensimmäisen käytön
kestävän vähintään
30 minuuttia.
Toisesta käyttökerrasta
lähtien laitetta voidaan
yttää normaalisti.
Älä koskaan ylitä
irrotettavan
telan osoittamaa
enimmäisrajaa ranskalaisia
valmistaessasi -
kuva 6
.
Älä laske mittalusikkaa
keittoastiaan.
Tärkeää
Keittäminen
• Älä käytä laitetta koskaan tyhjänä.
• Älä täytä astiaa liikaa, noudata suositeltuja määriä.
• Katso ohjekirjan turvaohjeita.
• Noudata käyttöohjeessa ja reseptikirjassa ilmoitettuja ainesten maksimimääriä.
79
Keittämisen aloitus
Paina Päälle/pois -painiketta. Keittäminen alkaa, kun kuuma ilma alkaa kiertää
keittimessä
- kuva 10.
Valmiin ruoan ottaminen laitteesta
Kun keittäminen on päättynyt, pysäytä laitteen toiminta painamalla Päälle/pois -
painiketta
- kuva 10 ja avaa kansi - kuva 1.
Nosta kädensija ja irrota keittoastia
- kuva 11 ja tarjoile välittömästi.
Keittoaika
Keittoajat ovat viitteellisiä ja vaihtelevat ainesten koon, ominaisuuksien, kauden, maun ja mieltymysten sekä
käyttöjännitteen mukaan. Mainittua öljyn määrää voidaan lisätä mieltymysten ja tarpeiden mukaan. Jos haluat
ranskalaisista erityisen rapeita, lisää keittoaikaa muutamalla minuutilla.
Perunat
Palovammojen
välttämiseksi älä koske
kanteen muualle kuin
kosketusalueelle.
- Kuva
9.
Kun avaat kannen,
laitteen toiminta
pysähtyy.
Keittäminen
TYYPPI MÄÄRÄ LISÄÄ KEITTOAIKA
Ranskalaiset
normaalikoko
10mm x10mm
Tuoreet 1000 g 1 lusikallinen öljyä 40 - 45 Min
Tuoreet 750 g 3/4 lusikallista öljyä 35 - 37 Min
Tuoreet 500 g 1/2 lusikallista öljyä 28 - 30 Min
Tuoreet 250 g 1/4 lusikallista öljyä 24 - 26 Min
Lohkoperunat
Tuoreet 1000 g 1 lusikallinen öljyä 40 - 42 Min
Pakaste 750 g ei mitään öljyä 14 - 16 Min
Ruskistettavat perunat
Tuoreet 1000 g 1 lusikallinen öljyä 40 - 42 Min
Pakaste 750 g ei mitään öljyä 30 - 32 Min
Perinneranskalaiset Pakaste 750 g ei mitään öljyä 30 - 32 Min
Tikkuperunat Pakaste 750 g ei mitään öljyä 25 - 27 Min
TÄRKEÄÄ: Jotta laite ei vahingoittuisi, noudata aina reseptikirjassa ja käyttöohjeessa ilmoitettuja ainesten ja
nesteen maksimimääriä.
FI
80
Liha ja kana
Jotta lihaan saataisiin makua, öljyyn kannattaa lisätä mausteita (esim. paprikaa, currya, mausteyrttejä, timjamia,
laakerinlehteä).
Muut vihannekset
TYYPPI MÄÄRÄ LISÄÄ KEITTOAIKA
Kesäkurpitsat Tuoreet viipaleina 750 g 1 lusikallinen öljyä+ 15 cl vettä 25 - 35 min
Paprikat Tuoreet viipaleina 650 g 1 lusikallinen öljyä + 15 cl vettä 20 - 25 min
Sienet Tuoreet lohkoina 650 g 1 lusikallinen öljyä 12 - 15 min
Tomaatit Tuoreet lohkoina 650 g 1 lusikallinen öljyä + 15 cl vettä 10 - 15 min
Sipulit Tuoreet renkaina 500 g 1 lusikallinen öljyä 15 - 25 min
TYYPPI MÄÄRÄ LISÄÄ KEITTOAIKA
Kana-nugetit
frisch 750 g ei mitään 18 - 20 min
Pakaste 750 g ei mitään 18 - 20 min
Pienet kanankoivet Tuoreet 4–6 ei mitään 30 - 32 min
Suuret kanankoivet Tuoreet 2 ei mitään 30 - 35 min
Kananfilee Tuoreet
6 fileetä (noin
750 g)
ei mitään 10 - 15 min
Kevätrullat Tuoreet 4–8 pientä 1 lusikallinen öljyä 10 - 12 min
Vasikanlihakääryleet Tuoreet 2–6 1 lusikallinen öljyä 15 - 20 min
Lampaankyljykset Tuoreet 2–6 1 lusikallinen öljyä 15 - 20 min
Porsaankyljykset Tuoreet 2–4 1 lusikallinen öljyä 15 - 18 min
Porsaanfilee Tuoreet 2–6 siivua 1 lusikallinen ölj 12 - 15 min
Makkarat Tuoreet 4–8 (salami) ei mitään 10 - 12 min
Jäniksen selkäleike Tuore 2–6 1 lusikallinen öljyä 15 - 20 min
Jauheliha
Tuore 600 g 1 lusikallinen öljyä 10 - 15 min
Pakaste 400 g 1 lusikallinen öljyä 12 - 15 min
Lihapyörykät Pakaste 750 g 1 lusikallinen öljyä 18 - 20 min
81
Kala ja äyriäiset
Jälkiruoat
Valmispakasteet
TYYPPI MÄÄRÄ LISÄÄ KEITTOAIKA
Friteeratut
mustekalat
Pakaste 300 g ei mitään 12 - 14 min
Made Tuore 500 g 1 lusikallinen öljyä 20 - 22 min
Katkaravut Kypsät 400 g ei mitään 10 - 12 min
Jättiläiskatkaravut Pakaste 300 g (16 palaa) ei mitään 12 - 14 min
TYYPPI MÄÄRÄ LISÄÄ KEITTOAIKA
Banaanit
viipaleina
500 g (5
banaania)
1 lusikallinen öljyä + 1
lusikallinen fariinisokeria
4 - 6 min
ärös 2 banaania ei mitään 20 - 25 min
Kokonaiset kirsikat enintään 1 000 g
1 lusikallinen öljyä + 1–2 lusikallista
sokeria
12 - 15 min
Mansikat lohkoina enintään 1 000 g 1–2 lusikallista sokeria 5 - 7 min
Omenat puolikkaina 3
1 lusikallinen öljyä + 2 lusikallista
sokeria
10 - 12 min
Päärynät paloiteltuina enintään 1 000 g 1–2 lusikallista sokeria 8 - 12 min
Ananas paloiteltuna 1 1–2 lusikallista sokeria 8 - 12 min
TYYPPI MÄÄRÄ LISÄÄ KEITTOAIKA
Ratatouille Pakaste 750 g ei mitään 20- 22 min
Kala-pannu Pakaste 750 g ei mitään 20 - 22 min
Maalaispannu Pakaste 750 g ei mitään 25 - 30 min
Savoijinpannu Pakaste 750 g ei mitään 20 - 25 min
Carbonara-pannu Pakaste 750 g ei mitään 15 - 20 min
Paella Pakaste 650 g ei mitään 15 - 20 min
Kantonin riisi Pakaste 650 g ei mitään 15 - 20 min
Chili con Carne Pakaste 750 g ei mitään 12 - 15 min
FI
82
Helppo puhdistus
Laitteen puhdistus
Anna laitteen jäähtyä kokonaan ennen puhdistusta.
Avaa kansi
- kuva 1 ja nosta salpa kannen irrottamiseksi - kuva 2.
Irrottaaksesi keittoastian nosta keittoastian densijaa kunnes kuulet naksahduksen
- kuva 3.
Irrota tela nostamalla lukitusvivusta
- kuva 4b.
Irrota irrotettava suodatin ja puhdista se
- kuva 3.
Kaikki irrotettavat osat voidaan pestä astianpesukoneessa
- kuva 5 tai puhdistaa
hankaamattomalla sienellä ja astianpesuaineella.
Puhdista laitteen alusta kostealla sienellä ja astianpesuaineella.
Kuivaa huolellisesti ennen osien laittamista paikoilleen.
Laite on varustettu irrotettavalla keittoastialla: ruskea väri ja raidat, joita saattaa
ilmestyä pitkän käytön jälkeen, eivät haittaa käyttöä.
Takaamme, etkeittoastia on NORMIEN MUKAINEN niiden materiaalien osalta,
jotka joutuvat kosketuksiin ruoka-aineiden kanssa.
Älä koskaan upota
laitetta veteen.
Älä käytä hankaavia
puhdistusaineita tai
välineitä.
Irrotettava suodatin on
puhdistettava
säännöllisesti.
Jotta keittoastia pysyisi
hyvälaatuisena
mahdollisimman kauan,
älä käytä mitään
metallisia ottimia.
83
Jos laite ei toimi kunnolla
Laite ei toimi Laite ei ole kytketty oikein Varmista, että laite on kytketty oikein.
Et ole vielä painanut Päälle/pois -
painiketta.
Paina Päälle/pois -painiketta.
Olet painanut Päälle/pois -painiketta,
mutta laite ei toimi.
Sulje kansi.
Moottori käy, mutta laite ei lämpene. Toimita laite hyväksyttyyn
huoltoliikkeeseen.
Tela ei liiku. Varmista, että se on kunnolla paikoillaan.
Muutoin toimita laite hyväksyttyyn
huoltoliikkeeseen.
Tela ei pysy paikoillaan. Tela ei ole lukitttu. Asettaaksesi telan paikoilleen vedä lukitus-
vipu yläasentoon, aseta tela keskelle keit-
toastiaa ja työnnä vipu ala-asentoon.
Keittotulos ei ole tasalaatuista. Et ole käyttänyt telaa. Laita se paikoilleen.
Aineksia ei ole paloiteltu
samankokoisiksi.
Leikkaa palat samankokoisiksi.
Ranskalaisia ei ole paloiteltu
samankokoisiksi.
Leikkaa ranskalaiset samankokoisiksi.
Tela on oikein paikoillaan, mutta ei liiku. Toimita laite hyväksyttyyn
huoltoliikkeeseen.
Ranskalaiset eivät ole tarpeeksi rapeita. Et käytä ranskalaisiksi soveltuvia
perunoita.
Valitse ranskalaisiksi soveltuvia
perunoita.
Die Kartoffeln wurden nicht ausreichend
gewaschen und getrocknet.
Pese, valuta ja kuivaa perunat hyvin
ennen keittämistä.
Perunoita ei ole pesty ja kuivattu
tarpeeksi huolellisesti.
Pese, valuta ja kuivaa perunat hyvin
ennen keittämistä.
Ranskalaiset ovat liian paksuja. Leikkaa ne ohuemmiksi.Öljyä ei ole
riittävästi. Lisää öljyn määrää (ks.
mittataulukko s. 79-81).
Suodatin on tukossa. Puhdista suodatin.
Ranskalaiset ovat menneet rikki
keittämisen aikana.
Olet käyttänyt uusia perunoita. Vähennä perunoiden määrää 750
grammaan ja säädä keittoaikaa.
Ainekset jäävät keittoastian reunoille. Keittoastia on liian täynnä. Noudata mittataulukossa ilmoitettuja
määriä.
Keittonestettä on valunut laitteen
alustaan.
Tela ei ole paikoillaan tai sen liitoskohta
on viallinen.
Varmista, että tela on oikein
paikoillaan.os ongelma jatkuu, toimita
laite hyväksyttyyn huoltoliikkeeseen.
Laite pitää epätavallisen kovaa
ääntä.
Epäilet häiriötä laitteen moottorin
toiminnassa.
Toimita laite hyväksyttyyn
huoltoliikkeeseen.
ONGELMA SYY RATKAISU
FI
84
Reseptit
Oikeat ranskalaiset
4 HENGELLE
VALMISTUSAIKA 15 min • PAISTOAIKA 40 min
1 kg perunoita (kuoritut ja pestyt),
1 öljyä, suolaa
1 Leikkaa perunat haluamasi paksuisiksi tikuiksi: 8 x 8 mm, 10 x 10 mm tai 13 x 13 mm. Huuhtele leikatut
ranskalaiset perunat runsaalla vedellä, valuta ja kuivaa hyvin.
2 Kaada ranskalaiset ActiFry
®
-laitteeseen. Kaada öljy tasaisesti ranskalaisten päälle.
3 Paista 40 - 45 minuuttia riippuen ranskalaisten paksuudesta.
Kalkkunafilee 3 paprikalla
4 HENGELLE
VALMISTUSAIKA 15 min • PAISTOAIKA 25 min
600 g suikaloitua kalkkunafileetä (1 cm x 3 cm kokoiset suikaleet)
3 siemenistään tyhjennettyä paprikaa (1 punainen, 1 vihreä, 1 keltainen)
1 viipaloitu sipuli
2 hienonnettua valkosipulin kynttä
2 oliiviöljyä
½ lasia kanalientä
½ etikkaa
100 ml vettä
suolaa, pippuria
1 Leikkaa paprikat 2 cm vinoneliöiksi. Laita ne ActiFry
®
-laitteeseen sipulin kanssa. Lisää oliiviöljy ja paista 10
minuuttia.
2 Lisää valkosipuli ja paista 5 minuuttia. Mausta.
3 Lisää vihanneksiin kalkkunafileiden suikaleet, kanaliemi, vesi, etikka ja paista 10 - 15 minuuttia.
Katkaravut à la provençale
4 HENGELLE
VALMISTUSAIKA 20 min • PAISTOAIKA 12 min
800 g katkarapuja
1 viipaloitu sipuli
5 hienonnettua valkosipulin kynttä
½ hienonnettu persiljakimppu
3 oliiviöljyä
1 sitruuna
suolaa, pippuria
1 Käytä katkaravut kylmässä vedessä ja kuivaa ne. Peitä lautasella olevat katkaravut valkosipulilla, sipulilla, persiljalla
ja öljyllä. Anna marinoitua 15 minuutin ajan.
2 Paista katkaravut ja marinadi 12 - 15 minuuttia. Kun katkaravut ovat kauniin oranssin värisiä, mausta suolalla ja
pippurilla.
3 Tarjoile sitruunalohkojen kanssa.
85
FI
Paistetut Välimeren vihannekset
4 HENGELLE
VALMISTUSAIKA 10 min • PAISTOAIKA 25 min
1 kesäkurpitsa (200 g)
150 g tuoreita herkkusieniä
1 munakoiso
1 punainen paprika
1 vihreä paprika
100 ml tomaattimehua
2 valkosipulin kynttä
persilja (muutama oksa)
2 oliiviöljyä
suolaa, pippuria
1 Leikkaa kesäkurpitsa ja munakoiso kuutioiksi. Viipaloi herkkusienet. Leikkaa paprikat ohuiksi suikaleiksi.
2 Laita paloiteltu munakoiso, kesäkurpitsa, paprikat ja herkkusienet ActiFry
®
-laitteeseen. Kaada öljy ja paista
15 minuuttia.
3 Survo valkosipuli ja persilja. Lisää ne joukkoon tomaattimehun kanssa. Mausta ja jatka paistamista
10 - 15 minuuttia.
Banaanipannukakut
4 HENGELLE
VALMISTUSAIKA 30 min • PAISTOAIKA 10 min
4 banaania (ei liian kypsää)
20 g kaakaopavun murusia
8 filotaikinalevyä
1 kananmuna
Kastike:
50 g suklaata (70 %)
3 cl maitoa
1 Leikkaa banaanit 1 cm paksuiksi siivuiksi. Leikkaa filolevyt neljään osaan.
2 Laita hyppysellinen kaakaopavun murusia filolevypalan keskelle. Aseta banaanisiivu murusten älle. Sulje
filolevypala kääntämällä kaksi vastakkaista sivua ja sen jälkeen toiset kaksi vastakkaista sivua yhteen. Voitele
kananmunalla. Aseta pannukakut ActiFry
®
-laitteeseen ja paista 10 minuuttia.
3 Kun filolevyt paistuvat, lämmitä maito. Kaada lämmin maito suklaan päälle ja sekoita tasaiseksi kastikkeeksi. Voit
korvata banaanit kiivillä, päärynöillä, ananaksella, mansikoilla…
/