AEG B3000-1-W Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja

Tämä käsikirja sopii myös

COMPETENCE B3000-1
Uuni
Käyttöohje
2
Arvoisa asiakas,
Lue tämä käyttöohje huolellisesti läpi.
Kiinnitä erityistä huomiota ensimmäisillä sivuilla olevaan “Turvallisuus-
ohjeita” -kappaleeseen. Säilytä tämä käyttöohje myöhempää käyttöä
varten. Anna käyttöohje laitteen mukana mahdolliselle uudelle omista-
jalle.
Tekstissä käytetään seuraavia symboleita:
1 Turvallisuusohjeet
Varoitus: Oman turvallisuutesi kannalta tärkeät ohjeet.
Huomautus: Ohjeet, jotka auttavat välttämään laitteen vioittumista.
3 Ohjeita ja käytännön vinkkejä
2 Ympäristöä koskevia tietoja
1. Nämä numerot ohjaavat sinua vaiheittain laitteen käytössä.
2.
3.
Jos laitteessa ilmenee häiriöitä, sisältää tämä käyttöohje ohjeita oma-
toimiseen korjaamiseen, katso luku “Mitä tehdä, jos...”.
Teknisissä ongelmissa on valtuutettu huoltomme aina käytettävissäsi
(katso käyttöohjeen kohta "Huolto ja varaosat").
Painettu ympäristöystävällisesti valmistetulle paperille.
Ekologisesti ajatteleva toimii myös ekologisesti …
3
Sisällys
Turvallisuus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Hävittäminen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Laitteen kuvaus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Kokonaiskuva . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Toimintopaneeli . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Uunin varustus. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Uunin varusteet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Ennen ensimmäistä käyttöä. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Ensimmäinen puhdistus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Uunin käyttö . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Virran kytkeminen ja katkaiseminen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Uunin toiminnot . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Ritilän ja uunipannun asettaminen paikalleen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Käyttömahdollisuudet, taulukot ja vihjeet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Paistaminen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Paistotaulukko . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
Leivonnaisten paistamiseen liittyviä vinkkejä . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Taulukko: laatikkoruoat ja kuorruttaminen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Taulukko: pakastetut valmisruoat. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Ruokien paistaminen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Paistotaulukko . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Grillaus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
Grillaustaulukko . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
Sulattaminen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Sulatustaulukko . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Sterilointi (säilöntä). . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Puhdistus ja hoito . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Laitteen ulkopinta . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Uunin sisäosa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Varusteet. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Kannattimet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
Uunin valo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Uunin yläosan puhdistaminen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Uuninluukku. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Uunin luukun lasi. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
4
Mitä tehdä, jos …. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
Tekniset tiedot . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
Uunin sisämitat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
Säädökset, standardit, direktiivit . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
Hakemisto . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38
Huolto ja varaosat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39
5
1 Turvallisuus
Sähköturvallisuus
Laitteen saa liittää vain ammattitaitoinen sähkömies.
Kun laitteeseen tulee häiriöitä tai laite vaurioituu: kierrä sulakkeet
irti tai kytke pois toiminnasta.
Laitteen puhdistus höyrysuihku- tai korkeapainepuhdistimella on tur-
vallisuussyistä kielletty.
Ainoastaan koulutettu ammattihenkilö saa korjata laitteen. Asi-
aankuulumattomat korjaustyöt saattavat aiheuttaa vakavia vaarati-
lanteita. Käänny korjausasioissa valtuutetun huoltoliikkeen tai alan
erikoisliikkeen puoleen.
Lasten turvallisuus
Älä koskaan jätä lapsia ilman valvontaa, kun laite on toiminnassa.
Turvallisuus laitetta käytettäessä
Laitetta saa käyttää vain kotitalouksissa tavalliseen ruuanlaittoon ja
paistamiseen.
Liitettäessä sähkölaitteita laitteen läheisyydessä oleviin pistorasioihin
on noudatettava varovaisuutta. Liitäntäjohdot eivät saa joutua kuu-
mien keittoalueiden päälle tai kuuman uunin luukun väliin.
Varoitus: Palovamman vaara! Uunin sisäosa kuumenee käytön yhte-
ydessä.
Jos uuniin laitetaan alkoholia sisältäviä aineksia, saattaa syntyä hel-
posti syttyvä alkoholin ja ilman sekoitus. Avaa luukku tässä tapauk-
sessa varovasti. Älä käsittele avaamisen yhteydessä hiillosta, kipinöitä
tai tulta.
6
Näin vältät laitteen vaurioitumisen
Älä vuoraa uunia alumiinifoliolla äläkä aseta sen pohjalle leivinpeltiä,
kattilaa tms.; muussa tapauksessa uunin pohjapinnoite vaurioituu sen
pinnalle kerääntyvän kuumuuden vuoksi.
Leivinpelliltä tippuvat hedelmämehut saavat aikaan tahroja, jotka ei-
vät enää lähde pois. Käytä uunipannua, kun paistat hyvin kosteita
kakkuja.
Älä aseta mitään esineitä avoimen uunin luukun päälle.
Älä koskaan kaada kuumaan uuniin vettä. Emali voi vaurioitua.
On varottava kohdistamasta iskuja lasiruutuun (erityisesti etummai-
sen ruudun reunoihin), sillä se voi mennä rikki.
Älä säilytä uunissa syttyviä esineitä. Ne voivat syttyä, kun uuniin kyt-
ketään virta.
Älä säilytä uunissa kosteita elintarvikkeita. Ne voivat vaurioittaa
emalipintaa.
2 Hävittäminen
Pakkausmateriaalin hävittäminen
Kaikki materiaalit voidaan kierrättää rajoituksetta.
Muovit on merkitty seuraavalla tavalla:
>PE< tarkoittaa polyeteeniä, jota on käytetty esim. ulommaisessa
suojuksessa ja sisällä olevassa pussissa.
>PS< tarkoittaa solupolystyreeniä, joka ei sisällä kloorattuja fluorihii-
livetyjä ja jota on käytetty esim. pehmusteosissa.
Käytöstä poistetun laitteen hävittäminen
1 Varoitus: Jotta käytöstä poistettu laite ei aiheuttaisi vaaratilanteita, se
on saatettava ennen hävittämistä käyttökelvottomaksi.
Erota laite verkosta ja irrota laitteen verkkoliitäntäjohto.
Ympäristönsuojelusyistä kaikki käytöstä poistetut laitteet on hävitettä-
vä asianmukaisesti.
Laitetta ei saa hävittää tavallisen kotitalousjätteen mukana.
Tietoja laitteiden keräysajoista ja -paikoista voit kysyä omasta kun-
nastasi tai kaupungistasi.
7
Laitteen kuvaus
Kokonaiskuva
Kokonaan la-
sinen luukku
Käyttöpaneeli
Luukun
kahva
8
Toimintopaneeli
Uunin varustus
Uunin virran merkkivalo Lämpötilan merkkivalo
Uunin toiminnot
Lämpötilan valitsin
Ylälämpö ja grillivastus
Uunin valaistus
Puhallin
Alalämpö
Uunin taso
Kannattimet, voidaan ottaa pois
9
Uunin varusteet
Grilliritilä
Astioita, kakkuvuokia, paistamista ja
grillaamista varten.
Leivinpelti
Kakkuja ja pikkuleipiä varten.
Uunipannu
Ruokien paistoa ja rasvan keräämis-
ta varten
Ennen ensimmäistä käyttöä
Ensimmäinen puhdistus
Puhdista uuni hyvin, ennen kuin käytät sitä ensimmäisen kerran.
1 Huom: Älä käytä voimakkaita, hankaavia puhdistusaineita, jotta pinta
ei vahingoittuisi!
3 Käsittele metalliosat tavallisilla hoitoaineilla.
1. Aseta uunin toimintojen kytkin uunin valaistuksen L kohdalle.
2. Ota kaikki tarvikkeet pois uunista ja puhdista ne lämpimällä astianpe-
suaineliuoksella.
3. Puhdista myös uuni lämpimällä astianpesuaineliuoksella ja kuivaa.
4. Pyyhi laitteen etupuoli kostealla liinalla.
10
Uunin käyttö
Virran kytkeminen ja katkaiseminen
1. Käännä uunin toimintojen kytkin halutun toiminnon kohdalle.
2. Käännä lämpötilan valintakytkin halutun lämpötilan kohdalle.
Keltainen merkkivalo palaa niin kauan kuin uuni on kytkettynä toimin-
taan.
Punainen lämpötilan merkkivalo palaa uunin kuumenemisen aikana.
3. Uuni kytketään pois toiminnasta kääntämällä uunin toimintojen kytkin
ja lämpötilan valitsin SEIS-asentoon.
3 Jäähdyttimen tuuletin
Tuuletin kytkeytyy toimimaan automaattisesti heti, kun uuniin kytke-
tään virta, jotta laitteen pinta ei kuumuisi. Kun uuni kytketään pois toi-
minnasta, tuuletin jatkaa vielä toimintaansa ja jäähdyttää laitetta. Se
kytkeytyy pois päältä automaattisesti.
Lämpötilan merkkivalo
Uunin toiminnot Lämpötilan valitsin
Uunin virran merkkivalo
11
Uunin toiminnot
Uunissa on seuraavat eri toiminnot:
L Uunin valaistus
Tämän toiminnon avulla voit valaista uunin sisäosan esim. puhdistuk-
sen yhteydessä.
Mikään vastus ei ole toiminnassa.
¤ Kiertoilma
Paistamiseen jopa kahdella tasolla.
Säädä uunin lämpötila 20–40 °C alhaisemmaksi kuin ylä-/alalämpötoi-
minnolla.
Ala- ja ylälämpövastus ovat toiminnassa ja puhallin on kytketty toimin-
taan.
¡ Ylä-/alalämpö
Leivonnaisten ja ruokien paistamiseen yhdellä tasolla.
Ylä- ja alalämpövastukset ovat toiminnassa.
U Alalämpö
Mureapohjaisten kakkujen paistamiseen.
Alalämpövastus on toiminnassa.
A Sulattaminen
Esim. kakkujen, voin, leivän, hedelmien tai muiden pakasteiden sulat-
tamiseen tai alkusulattamiseen.
Tämän toiminnon aikana on käytössä pelkkä kiertoilmatuuletin ilman
lämmitystä.
¸ Grilli
Litteiden elintarvikkeiden grillaamiseen - elintarvikkeet laitetaan riti-
län keskelle (esim. pihvit, leikkeet tai kala) - tai leivän paahtamiseen.
Grillivastus on toiminnassa.
º Iso grilli
Litteiden elintarvikkeiden suurten määrien grillaamiseen (esim. pihvit,
leikkeet tai kala) tai leivän paahtamiseen.
Ylälämpö ja grillivastukset ovat toiminnassa.
» Infratherm
Isojen lihapalojen tai lintujen paistamiseen yhdellä tasolla. Toiminto
sopii hyvin myös gratinointiin ja kuorruttamiseen.
Grillivastus ja ylälämpö ovat vuorotellen toiminnassa tuulettimen kans-
sa.
12
Ritilän ja uunipannun asettaminen paikalleen
3 Kaatumisen esto
Kaikkien uunin varusteiden (pellit, ritilät) oikealla ja vasemmalla reu-
nalla on pieni kovera kohta. Sen tarkoitus on estää kaatuminen. Osat on
laitettava uuniin aina niin, että kovera osa on uunin takaosassa.
Pellin tai uunipannun
asettaminen paikalleen:
Kaatumisen estävän syvennyksen on
oltava uunin takaosassa.
Ritilän asettaminen paikalleen:
Aseta ritilä paikoilleen siten, että
ohjaustapit osoittavat ylöspäin.
Kaatumisen estävän syvennyksen on
osoitettava alaspäin ja oltava uunin
takaosassa.
Ritilän ja pellin asettaminen pai-
kalleen:
Kun käytät ritilää ja uunipannua sa-
manaikaisesti, aseta ritilän kaatumi-
seste tarkasti paikalleen
uunipannun reunoille.
13
Käyttömahdollisuudet, taulukot ja vihjeet
Paistaminen
Käytä leipomusten paistamiseen kiertoilma- ¤ tai ylä-/alalämpö ¡ -
toimintoa.
Paistovuoat
Ylä-/alalämpötoiminnolle ¡ soveltuvat parhaiten tummat metalli-
vuoat sekä pinnoitetut vuoat.
Kiertoilmatoiminnolla ¤ voi käyttää myös kirkkaita metallivuokia.
Kannatintasot
Ylä-/alalämmöllä paistettaessa ¡ voi käyttää vain yhtä
tasoa kerrallaan.
Kiertoilmatoiminnolla ¤ kuivat ja matalat leivonnaiset voi sijoittaa
pelleille kahteen tasoon samanaikaisesti.
1 uunipelti: esim. kannatintaso 3
1 uunivuoka: esim. kannatintaso 1
2 uunipeltiä: kannatintasot 1 ja 4
14
Yleisohjeita
Huomaa, että tasot luetaan alhaalta ylöspäin.
Uunipellin viisteen oikea suunta on eteenpäin.
Asettele paistovuoat aina ritilän keskelle.
Kiertoilma- ¤ tai ylä-/alalämpötoiminnolla ¡ vuokia voi olla ritilällä
samanaikaisesti kaksi vierekkäin. Paistoaika ei juurikaan pitene.
3 Pakasteruokien sulatuksen yhteydessä uunipellit saattavat vääntyä.
Tämä johtuu pakasteiden ja uunin lämpötilan suuresta erosta. Uunipelti
suoristuu, kun se jäähtyy.
Paistotaulukoita koskevia ohjeita
Taulukoissa on eritelty ruokalajit, niiden vaatimat lämpötila-asetukset,
kypsennysajat sekä kannatintasot.
Annetut lämpötila-asetukset sekä paistoajat ovat ohjeellisia. Tulok-
seen vaikuttavat myös taikinan määrä ja koostumus sekä vuoan omi-
naisuudet.
Suosittelemme käyttämään aluksi matalampaa lämpötilaa ja nosta-
maan sitä vasta, mikäli esim. paistoaika muuten venyisi turhan pit-
käksi tai mikäli tavoitteena on voimakkaampi ruskistus.
Jos et löydä paistokseesi soveltuvia ohjearvoja, sovella jonkun vastaa-
vantyyppisen paistoksen tietoja.
Kakkujen paistoaika saattaa pidentyä 10–15 minuuttia, mikäli paisto
pelleillä tai vuoissa tapahtuu useassa eri tasossa.
Kosteat leivonnaiset (esim. pizzat, hedelmäpiirakat yms.) on paistetta-
va yhdellä tasolla.
Paistoksen pinnan korkeusvaihelut saattavat paistamisen alkuvai-
heessa aiheuttaa epätasaista ruskistumista. Siinä tapauksessa älä
muuta lämpötila-asetusta. Ruskistus tasoittuu paistamisen edetessä.
2 Jos paistoaika on pitkä, voit sammuttaa uunin n. 10 minuuttia ennen
paistoajan päättymistä ja käyttää hyväksesi jälkilämpöä.
Mikäli ei toisin ole mainittu, taulukoiden arvot perustuvat tilanteeseen,
jossa uuni on kypsennyksen alkaessa kylmä.
15
Paistotaulukko
Paistos Kiertoilma ¤ Ylä-/alalämpö ¡ Aika
Kannatin-
taso
Lämpötila
ºC
Kannatin-
taso
Lämpötila
ºC
molemmille
toiminnoille
h: min
Paistos vuoissa
Vuoassa
paistettava kakku
1 150-170 1 160-180 0:50-1:10
Kuivakakku
tai vastaava
1 140-160 1 150-170 1:10-1:30
Leivoskakku 1 140-160 2 160-180 0:25-0:40
Kakkupohja muro-
taikinasta
3 170-180 2 190-210
1)
0:10-0:25
Kakkupohja not-
keasta taikinasta
3 150-170 2 170-190 0:20-0:25
Kuorrutettu ome-
natorttu
1 150-170 1 170-190 0:50-1:00
Piiras
(esim. quiche)
1 160-180 1 190-210 0:30-1:10
Juustokakku 1 140 -160 1 170-190 1:00-1:30
Leivonnainen uunipellillä
Pullapitko/-rinkeli 3 160-170 3 170-190 0:30-0:40
Täyteleivät 3 160-170
1
3 160-180
1
0:40-1:00
(Ruis-) leipä ensin
sitten
1
180-200
1
140-160
2
250
1
160-180
0:20
0:30-1:00
Tuulihatut
2)
3 160-170
1
3 190-210 0:25-0:40
Kääretorttu 3 150-170
1
3 180-200
1
0:10-0:20
Kuiva sokerikakku
3
3 150-160 3 170-190 0:20-0:40
Voi-/sokerikakku,
pullataikinasta teh-
ty leivos
3 160-1701 3 190-210
1
0:15-0:30
Hedelmäkakku
(hiivataikinasta tai
notkeasta taikinas-
ta)
3 140-160 3 170-190 0:25-0:50
Hedelmäkakku
murotaikinasta
2
3 150-170 3 170-190 0:40-1:20
16
Piirakat, joissa on
helposti tärveltyvä
täyte
(esim. rahka, kerma
jne.)
- - 3 170-190 0:40-1:20
Pizza (runsaasti täy-
tettä)
2
1 180-200 1 190-210
1
0:30-1:00
Pizza (ohut) - - 1 230-300
1
0:10-0:25
Pitaleipä - - 1 275-300
1
0:08-0:15
Piirakka (Sveitsi) 1 180-200 1 210-230 0:35-0:50
Pienleivonnaiset
Pikkuleivät muro-
taikinasta
3)
3 150-160 3 170-190
1
0:06-0:20
Pursotetut
pikkuleivät
3
3 140-150 3 160-180 0:10-0:40
Pikkuleivät notkeas-
ta taikinasta
3
3 150-160 3 170-190 0:15-0:20
Munavaahtoleivok-
set, marengit
3 80-100 3 100-120 2:00-2:30
Mantelitortut 3 100-120 3 120-140 0:30-0:60
Pienet hiivataiki-
naleivon-naiset
3 150-160 3 170-190 0:20-0:40
Pienet voitaikinalei-
vonnai-set
3 170-180
1
3 190-210
1
0:20-0:30
Sämpylät 3 170-190
1
3 180-220
1
0:20-0:35
1) Esilämmitä uuni.
2) Käytä yleispeltiä tai rasvapannua.
3) Voidaan paistaa kannatintasolla 2.
Lihavoitu teksti ilmaisee tilanteeseen parhaiten sopivan uunitoiminnon tai lämpö-
tilan
Paistos Kiertoilma ¤ Ylä-/alalämpö ¡ Aika
Kannatin-
taso
Lämpötila
ºC
Kannatin-
taso
Lämpötila
ºC
molemmille
toiminnoille
h: min
17
Leivonnaisten paistamiseen liittyviä vinkkejä
Paistotulos Mahdollinen syy Toimenpide
Kakun pohja on liian
vaalea
Väärä kannatintaso Paista kakku alemmalla ta-
solla
Kakku painuu kasaan
(on märkä, ei ole kes-
keltä kypsä, vesiuria)
Liian korkea paistolämpötila Aseta lämpötila hieman al-
haisemmaksi
Liian lyhyt paistoaika Pidennä paistoaikaa
Paistoaikaa ei voida lyhen-
tää valitsemalla korkeam-
pi lämpötila
Taikinassa on liikaa nestettä Käytä ensi kerralla hem-
män nestettä.
Kiinnitä huomio sekoittami-
sen kestoon erityisesti, kun
käytät yleiskoneita
Kakku on liian kuiva Liian alhainen lämpötila Aseta lämpötila hieman kor-
keammaksi seuraavalla ker-
ralla
Liian pitkä paistoaika Lyhennä paistoaikaa
Kakun väri epätasai-
nen
Liian korkea lämpötila ja liian
lyhyt aika
Aseta lämpötila hieman al-
haisemmaksi ja pidennä
paistoaikaa
Taikina on jakautunut epäta-
saisesti
Jaa taikina tasaisesti leivin-
pellille
Liian pitkä paistoaika Liian alhainen lämpötila Aseta lämpötila hieman kor-
keammaksi seuraavalla ker-
ralla
18
Taulukko: laatikkoruoat ja kuorruttaminen
*Esilämmitä uuni.
Tummalla painetut tiedot näyttävät kulloistakin ruokalajia varten parhaiten sopivat uunin toi-
minnot.
Taulukko: pakastetut valmisruoat
* Huomautus: käännä ranskanperunoita 2 – 3 kertaa paistamisen aikana.
Ylä-/alalämpö ¡ Infratherm » Aika
Kannatin-
taso
alhaalta
Lämpötila
°C
Kannatin-
taso
alhaalta
Lämpötila
°C
h: min.
Makaronilaa-
tikko
1 180-200 1 160-170 0:45-1:00
Lasagne 1 180-200 1 160-170 0:25-0:40
Kuorrutetut vi-
hannekset
*
1 200-220 1 160-170 0:15-0:30
Kuorrutetut
patongit
*
1 200-220 1 160-170 0:15-0:30
Makeat
laatikkoruoat
1 180-200 - - 0:40-0:60
Kalalaatikko-
ruoat
1 180-200 1 160-170 0:30-1:00
Täytetyt vi-
hannekset
1 180-200 1 160-170 0:30-1:00
Kypsennettävä
ruoka
Kannatintaso
alhaalta
Uunin toiminto Lämpötila Aika
Pakastepizza 3 Ylä-/alalämpö ¡
Noudata val-
mistajan ohj.
Noudata val-
mistajan ohj.
Ranskanperunat
*
(300-600 g)
3 Infratherm » 200-220 °C 15 -25 min
Päällystetyt pa-
tonginpalat
3 Ylä-/alalämpö ¡
Noudata val-
mistajan ohj.
Noudata val-
mistajan ohj.
Hedelmäkakut 3 Ylä-/alalämpö ¡
Noudata val-
mistajan ohj.
Noudata val-
mistajan ohj.
19
Ruokien paistaminen
Käytä paistamiseen Infratherm » tai Ylä + Alalämpö ¡-toimintoa.
Paistovuoat
Ruokien paistamiseen soveltuvat kaikki kuumuutta kestävät astiat
(noudata valmistajan antamia ohjeita!).
Jos käytät vuokia, joissa on muovikahvat, tarkista, että ne kestävät
kuumuutta (huomioi valmistajan antamat ohjeet!).
Isot paistit voit paistaa suoraan uunipannulla tai ritilällä, kun ase-
tat ritilän alle uunipannun (esim. kalkkuna, hanhi, 3-4 broileria, 3-4
potkaa).
Kaikki vähärasvaiset lihalajit kannattaa paistaa kannellisessa uuni-
vuoassa (esim. vasikanlihauunipaisti, naudanlihauunipaisti, hapan-
paisti, pakastettu liha). Näin liha säilyy mureampana.
Kaikki lihalaadut, joiden pinnan tulisi olla rapea, voidaan paistaa
kannettomassa uunivuoassa (esim. sianpaisti, jauhelihamureke, lam-
paanpaisti, sorsa, ankka, 1-2 potkaa, 1-2 kanaa, pienet linnut, paah-
topaisti, filee, riista).
3 Vihje: Kun paistat lihan astiassa, uuni likaantuu vähemmän!
Kannatintasot
Käytettävät kannatintasot näet seuraavasta taulukosta.
3 Paistotaulukoihin liittyviä ohjeita
Löydät taulukosta suosituksia eri lihalaatujen uunitoimintoja, lämpöti-
lasäätöjä, kypsennysaikaa ja kannatintasoa varten. Tiedot ovat ohjear-
voja.
Suosittelemme, että uunissa paistetaan vain lihaa ja kalaa, joka on
vähintään 1 kg:n painoinen.
Erityisesti Ylä + Alalämpö ¡-toiminto soveltuu yleensä hyvin erittäin
vähärasvaiselle lihalle, kuten esim. kalalle tai riistalle. Muille lihalajeil-
le (erityisesti linnunliha) suosittelemme Infratherm »-toimintoa.
Jotta vältetään vuotavan lihanesteen tai rasvan palamista vuokaan,
vuokaan kannattaa lisätä hieman nestettä.
Käännä paistit tarvittaessa (kun kypsennysajasta on kulunut 1/2 - 2/
3).
3 Vinkki: Valele isoja paisteja ja lintuja kypsennyksen aikana useasti vuo-
kaan kertyvällä nesteellä. Näin paistotulos on parempi.
2 Kytke uuni pois päältä n. 10 minuuttia ennen paistoajan päättymistä,
jotta voit käyttää hyväksesi jälkilämmön.
20
Paistotaulukko
Lihatyyppi Määrä Ylä + Alalämpö ¡ Infratherm » Aika
Paino Uunin
taso
Lämpöti-
la
ºC
Uunin
taso
Lämpöti-
la
ºC
h:min
Naudanliha
Haudutettava
paisti
1 -1,5 kg 1 200-250 - -
2:00-
2:30
Paahtopaisti tai
filee
cm:ä
kohti
- sisältä puner-
tava
cm:ä
kohti
1 250-270* 1 190-200
0:05-
0:06
- sisältä puner-
tava
cm:ä
kohti
1 250-270* 1 180-190
0:06-
0:08
- täysin kypsä
cm:ä
kohti
1 210-250* 1 170-180 0:08-0:10
Sianliha
Lapa, niska
Kinkun kappale
1 -1,5 kg 1 210-220 1 160-180
1:30-
2:00
Kyljykset, kasleri 1 -1,5 kg 1 180-190 1 170-180
1:00-
1:30
Jauhelihamure-
ke
750 g -
1kg
1 170-180 1 160-170
0:45-
1:00
Siansorkat
(esikeitetyt)
750 g -
1kg
1 210-220 1 150-170
1:30-
2:00
Vasikanliha
Vasikanpaisti 1 kg 1 210-220 1 160-180
1:30-
2:00
Vasikanpotka 1,5 -2 kg 1 210-225 1 160-180
2:00-
2:30
Lammas
Lampaan reisi,
lammaspaisti
1 -1,5 kg 1 210-220 1 150-170
1:15-
2:00
Lampaan selkä-
paisti
1 -1,5 kg 1 210-220 1 160-180
1:00-
1:30
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

AEG B3000-1-W Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja
Tämä käsikirja sopii myös

muilla kielillä