Electrolux EOB3610XELUXNORD Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja
Uuni
Käyttöohje
EOB 3610
822 923 216-A-201102-02
q
2
Arvoisa asiakas,
lue nämä käyttöohjeet huolellisesti.
Kiinnitä erityistä huomiota ensimmäisillä sivuilla ole-
vaan Turvallisuus-kappaleeseen. Säilytä käyttöohje.
Anna käyttöohje laitteen mukana mahdolliselle uu-
delle omistajalle.
Tekstissä käytetään seuraavia symbolei-
ta:
1 Turvallisuusohjeet
Varoitus: Oman turvallisuutesi kannalta tärke-
ät ohjeet.
Huomautus: Ohjeet, jotka auttavat välttämään
laitteen vioittumista.
3 Ohjeita ja käytännön vinkkejä
2 Ympäristöä koskevia tietoja
1. Nämä numerot ohjaavat sinua vaiheittain laitteen
käytössä.
2.
3.
Käyttöohjeessa on mahdollisesti ilmaantuvien toi-
mintahäiriöiden poistoon liittyviä ohjeita, ks. luku
“Mitä tehdä, jos...”.
3
Sisällys
Käyttöohje . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Turvallisuus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Hävittäminen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Laitteen kuvaus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Kokonaiskuva . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Toimintopaneeli . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Uunin varustus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Uunin varusteet. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Ennen ensimmäistä käyttöä. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Ensimmäinen puhdistus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Uunin käyttö . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Virran kytkeminen ja katkaiseminen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Uunin toiminnot. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Ajastin . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Käytä ritilää, peltiä ja uunipannua . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Luukun mekaaninen lukitus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Käyttömahdollisuudet, taulukot ja vihjeet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Leivonnaisten kypsentäminen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Leivontataulukot . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Paistaminen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Paistotaulukko . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Grillaus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Infrapunagrillaus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Turbogrillaus. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Sterilointi (säilöntä) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Kuivaaminen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Puhdistus ja hoito . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
Laitteen ulkopinta . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
Uunin sisäosa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
Varusteet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
Kannattimet. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
Uunin valo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Uunin yläosan puhdistaminen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Uuninluukku . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Uuni - Luukunlasi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Mitä tehdä, jos … . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
Tekniset tiedot . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Uunin sisämitat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Säädökset, standardit,
direktiivit . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Takuu/Huolto. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Takuu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Huolto. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Hakemisto . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Huolto ja varaosat. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
4
Käyttöohjeohje
1 Turvallisuussuus
Sähköturvallisuus
Laitteen saa liittää vain ammattitaitoinen sähkö-
mies.
Kun laitteeseen tulee häiriöitä tai laite vaurioituu:
kierrä sulakkeet irti tai kytke pois toiminnasta.
Laitteen puhdistus höyrysuihku- tai korkeapaine-
puhdistimella on turvallisuussyiskielletty.
Ainoastaan koulutettu ammattihenkilö saa kor-
jata laitteen. Asiaankuulumattomat korjaustyöt
saattavat aiheuttaa vakavia vaaratilanteita. Käänny
korjausasioissa valtuutetun huoltoliikkeen tai alan
erikoisliikkeen puoleen.
Lasten turvallisuus
Älä koskaan jätä lapsia ilman valvontaa, kun laite
on toiminnassa.
Turvallisuus laitetta käytettäessä
Laitetta saa käyttää vain kotitalouksissa tavalliseen
ruuanlaittoon ja paistamiseen.
Liitettäessä sähkölaitteita laitteen läheisyydessä
oleviin pistorasioihin on noudatettava varovaisuut-
ta. Liitäntäjohdot eivät saa joutua kuumien keitto-
alueiden päälle tai kuuman uunin luukun väliin.
Varoitus: Palovamman vaara! Uunin sisäosa kuu-
menee käytön yhteydessä.
Jos uuniin laitetaan alkoholia sisältäviä aineksia,
saattaa syntyä helposti syttyvä alkoholin ja ilman
sekoitus. Avaa luukku tässä tapauksessa varovasti.
Älä käsittele avaamisen yhteydessä hiillosta, kipi-
nöitä tai tulta.
Näin vältät laitteen vaurioitumisen
Älä vuoraa uunia alumiinifoliolla äläkä aseta sen
pohjalle leivinpeltiä, kattilaa tms.; muussa tapauk-
sessa uunin pohjapinnoite vaurioituu sen pinnalle
kerääntyvän kuumuuden vuoksi.
Leivinpelliltä tippuvat hedelmämehut saavat aikaan
tahroja, jotka eivät enää lähde pois. Käytä uunipan-
nua, kun paistat hyvin kosteita kakkuja.
Älä aseta mitään esineitä avoimen uunin luukun
päälle.
Älä koskaan kaada kuumaan uuniin vettä. Emali voi
vaurioitua.
On varottava kohdistamasta iskuja lasiruutuun (eri-
tyisesti etummaisen ruudun reunoihin), sillä se voi
mennä rikki.
Älä säilytä uunissa syttyviä esineitä. Ne voivat syt-
tyä, kun uuniin kytketään virta.
Älä säilytä uunissa kosteita elintarvikkeita. Ne voi-
vat vaurioittaa emalipintaa.
2 Hävittäminen
Pakkausmateriaalin hävittäminen
Kaikki materiaalit voidaan kierrättää rajoituksetta.
Muovit on merkitty seuraavalla tavalla:
>PE< tarkoittaa polyeteeniä, jota on käytetty esim.
ulommaisessa suojuksessa ja sisällä olevassa pus-
sissa.
>PS< tarkoittaa solupolystyreeniä, joka ei sisällä
kloorattuja fluorihiilivetyjä ja jota on käytetty esim.
pehmusteosissa.
Käytöstä poistetun laitteen hävittä-
minen
1 Varoitus: Jotta käytöstä poistettu laite ei aihe-
uttaisi vaaratilanteita, se on saatettava ennen
hävittämistä käyttökelvottomaksi.
Erota laite verkosta ja irrota laitteen verk-
koliitäntäjohto.
Ympäristönsuojelusyistä kaikki käytöstä poistetut
laitteet on hävitettävä asianmukaisesti.
Laitetta ei saa hävittää tavallisen kotitalousjätteen
mukana.
Tietoja laitteiden keräysajoista ja -paikoista voit ky-
syä omasta kunnastasi tai kaupungistasi.
5
Laitteen kuvaus
Kokonaiskuva
Kokonaan lasi-
nen luukku
Käyttöpaneeli
Luukun kah-
va
6
Toimintopaneeli
Uunin varustus
Lämpötilan merkkivaloUunin virran merkkivalo
Uunin toiminnot
Lämpötilan valitsin
Ajastin
Ylälämpö ja grillivastus
Uunin valaistus
Puhallin
Alalämpö
Uunin taso
Kannattimet, voidaan ottaa pois
7
Uunin varusteet
Grilliritilä
Astioita, kakkuvuokia, paistamista ja grillaamista var-
ten.
Leivinpelti
Kakkuja ja pikkuleipiä varten.
Uunipannu
Ruokien paistoa ja rasvan keräystä varten.
Ennen ensimmäistä käyttöäyttöä
Ensimmäinen puhdistus
Puhdista uuni hyvin, ennen kuin käytät sitä ensim-
mäisen kerran.
1 Huom: Älä käytä voimakkaita, hankaavia puh-
distusaineita, jotta pinta ei vahingoittuisi!
3 Käsittele metalliosat tavallisilla hoitoaineilla.
1. Aseta uunin toimintojen kytkin uunin
valaistuksen L kohdalle.
2. Ota kaikki tarvikkeet pois uunista ja puhdista ne
lämpimällä astianpesuaineliuoksella.
3. Puhdista myös uuni lämpimällä astianpesuaineliu-
oksella ja kuivaa.
4. Pyyhi laitteen etupuoli kostealla liinalla.
8
Uunin käyttö
Virran kytkeminen ja katkaiseminen
1. Käännä Uunin toiminnot-kytkin haluamasi toimin-
non kohdalle.
2. Käännä lämpötilanvalintakytkin halutun lämpötilan
kohtaan.
Käyttötilan punainen merkkivalo palaa niin kauan
kuin uuni on toiminnassa.
Lämpötilan punainen merkkivalo palaa niin kauan
kuin uuni kuumenee.
3. Kun haluat kytkeä uunin pois päältä, käännä kytki-
met Uunin toiminnot ja Lämpötilan valinta nolla-
asentoon.
3 Jäähdyttimen tuuletin
Tuuletin kytkeytyy toimimaan automaattisesti
heti, kun uuniin kytketään virta, jotta laitteen
pinta ei kuumuisi. Kun uuni kytketään pois toi-
minnasta, tuuletin jatkaa vielä toimintaansa ja
jäähdyttää laitetta. Se kytkeytyy pois päältä
automaattisesti.
Lämpötilan merkkivalo
Uunin toiminnot
Lämpötilan valitsin
Uunin virran merkkivalo
9
Uunin toiminnot
Uunissa on seuraavat eri toiminnot:
L Uunin valaistus
Tämän toiminnon avulla voit valaista uunin sisäosan
esim. puhdistuksen yhteydessä.
Mikään vastus ei ole toiminnassa.
¤ Kiertoilma
Kiertoilmatoiminnolla uunissa voi paistaa kahdel-
la tasolla.
Lämpötila säädetään 20-40 °C alhaisemmaksi kuin
ylä-/alalämpötoiminnossa.
Ylä-/alalämpötoiminto on käytössä ja myös tuuletin
on toiminnassa.
¼ Iso turbogrilli
Isojen lihapalojen tai lintujen paistamiseen yhdellä
tasolla. Toiminto sopii hyvin myös gratinointiin ja
kuorruttamiseen.
Grillivastus ja kiertoilmapuhallin ovat käytössä.
¸ Infrapunagrilli
Litteiden elintarvikkeiden grillaamiseen - elintarvik-
keet laitetaan ritilän keskelle (esim. pihvit, leikkeet
tai kala) - tai leivän paahtamiseen.
Grillivastus on toiminnassa.
º Iso infrapunagrilli
Litteiden elintarvikkeiden suurten määrien grillaa-
miseen (esim. pihvit, leikkeet tai kala) tai leivän
paahtamiseen.
Ylälämpö ja grillivastukset ovat toiminnassa.
O Ylälämpö
Leivonnaisten ja laatikkoruokien kuorruttami-
seen/gratinointiin.
Ylälämpövastus on toiminnassa.
U Alalämpö
Mureapohjaisten kakkujen paistamiseen.
Alalämpövastus on toiminnassa.
¡ Ylä-/alalämpö
Leivonnaisten ja ruokien paistamiseen yhdellä ta-
solla.
Ylä- ja alalämpövastukset ovat toiminnassa.
10
Ajastin
Ajastimen asettaminen. Kun asetettu aika on kulunut
loppuun, kuuluu äänimerkki.
Tällä toiminnolla ei ole vaikutusta uunin toimintaan.
Käännä valitsin ensin 60 minuuttiin ja sen jälkeen ha-
luamasi ajan kohdalle. (enintään 60 minuuttia.)
Kun asetettu aika on kulunut loppuun, kuuluu ääni-
merkki.
Voit muuttaa asetettua hälytysaikaa kääntämällä va-
litsinta uuden ajan kohdalle.
Jos haluat kytkeä hälytyksen pois päältä ennen kuin
aika on kulunut loppuun, käännä valitsin takaisin
Seis-asentoon.
Käytä ritilää, peltiä ja uunipannua
Pellin ja uunipannun käyttö:
Kaikkien pellien oikealla ja vasemmalla reunalla on
pieni kovera kohta. Sen tarkoitus on estää kaatumi-
nen. Osat on laitettava uuniin aina niin, että kovera
osa on uunin takaosassa.
Ritilän asettaminen paikalleen:
Aseta ritilä haluamallesi kannatintasolle.
11
Luukun mekaaninen lukitus
Luukun lukitusta ei ole asetettu toimimaan tehtaalla.
Luukun lukituksen aktivointi
Vedä salpaa eteen, kunnes se lukittuu.
Uuninluukun avaaminen:
1. Paina luukku kiinni.
2. Paina salpaa ja pidä painettuna.
3. Avaa luukku.
Uuninluukun sulkeminen
Sulje luukku painamatta salpaa.
Luukun lukituksen poistaminen
Työnnä salpaa paneeliin saakka.
3 Luukun mekaaninen lukitus ei katoa, kun lait-
teen virta katkaistaan.
12
Käyttömahdollisuudet, taulukot ja vihjeetdollisuudet, taulukot ja vihjeetvihjeet
Leivonnaisten kypsentäminen
Leivonnaisten kypsentämiseen käytetään uunin
kiertoilmatoimintoa ¤ tai ylä-/alalämpötoimintoa ¡.
Paistovuoat
Ylä-/alalämpötoimintoon ¡ sopivat tummat metal-
liset ja pinnoitetut vuoat.
Kiertoilmatoiminnossa ¤ voi käyttää myös vaaleita
metalli-, lasi- ja keramiikkavuokia.
Uunin tasot
Ylä-/alalämpötoiminnossa ¡ uunia voi käyttää yh-
dellä tasolla.
Kiertoilmatoiminnolla ¤ voit paistaa kuivia, matalia
leivonnaisia samanaikaisesti myös kahdella leivin-
pellillä.
1 leivinpelti: esim. uunin taso 3
1 paistovuoka: esim. uunin taso 1
2 leivinpeltiä: Uunin tasot 1 ja 3
13
Yleiset ohjeet
Uunin tasot on numeroitu alhaalta ylöspäin.
Aseta leivinpelti uuniin siten, että viisto reuna tulee
eteen!
Aseta kakkuvuoka aina ritilän keskelle.
Kiertoilma- ¤ tai ylä-/alalämpötoiminnossa ¡ voit
laittaa uuniin samanaikaisesti myös kaksi vuokaa
vierekkäin ritilän päälle. Paistoaika on vain hiukan
normaalia pitempi.
3 Pakasteruokien sulatuksen yhteydessä uuni-
pellit saattavat vääntyä. Tämä johtuu pakastei-
den ja uunin lämpötilan suuresta erosta.
Uunipelti suoristuu, kun se jäähtyy.
Leivontataulukoiden käyttö
Taulukoissa on mainittu joidenkin leivonnaisten vaati-
ma paistolämpötila, paistoaika ja uunin taso.
Arvot ovat suuntaa-antavia, sillä lämpötila ja pais-
toaika riippuvat aina myös taikinan koostumukses-
ta, määrästä ja paistovuoasta.
Suosittelemme, että valitset aluksi alhaisemman
lämpötilan ja nostat lämpöä vasta tarvittaessa, esi-
merkiksi kun haluat ruskeamman pinnan tai jos
kypsyminen kestää liian kauan.
Jos et löydä omalle leivontaohjeellesi lämpötila- ja
kypsennysaikatietoja, valitse samanlaisen leivon-
naisen kohdalla mainitut arvot.
Paistettaessa kakkuja leivinpellillä tai vuoassa use-
ammilla tasoilla paistoaika voi olla 10-15 minuuttia
pitempi.
Kosteat leivonnaiset (esim. pizzat, hedelmäkakut
jne.) paistetaan yhdellä tasolla.
Jos leivonnaisen tai paistoksen pinta ei ole tasai-
nen, se ruskistuu eri kohdista eri tavalla kypsen-
nyksen alussa. Tässä tapauksessa lämpötilaa ei
pidä muuttaa. Pinnan ruskistuminen tasoittuu
kypsennyksen kuluessa.
2 Kun paistoaika on pitkä, voit kytkeä virran pois
uunista noin 10 minuuttia ennen paistoajan
päättymistä hyödyntääksesi jälkilämmön.
Ellei toisin ole mainittu, taulukoissa annetut
paistoajat ovat kokonaisaikoja, eli leivonnai-
nen laitetaan kylmään uuniin.
14
Leivontataulukot
Kiertoilma ¤ Ylä-/alalämpö ¡
Leivonnaisen tyyppi Lämpötila °C Uunin taso Lämpötila °C Uunin taso
Paistoaika, mi-
nuuttia
(Arvio)
Sekoitustaikina
Juustokakku 140-160 1 160-180 1 50-70
Wienerpitkot, kranssit
(puolikorkea vuoka)
140-160 2 150-170 1 45-60
Kuivakakut
(suorakaidevuoka)
140-160 1 150-170 1 70-90
Hedelmäkakut 150-170 3 170-190
*
2 20-25
Hieno omenakakku 150-170 1 170-190
*
1 50-80
Murotaikina
Rahkatorttu (750 g rah-
kaa)
--- --- 170-190 1
60-90 +
10 min.
Jälkilämpö
Kuorrutettu omenatort-
tu
150-170 1 170-190 1 50-60
Rahkapiirakka pellillä --- --- 160-180
*
3 60-80
Lehtitaikina
Ranskalainen ome-
natorttu
150-170
*
1 180-200
*
1 35-50
Vatkattu taikina
Sokerikakku (DIN) 140-160 1 160-180 2 20-40
Hedelmäkakku 140-160
*
3 170-180
*
3 15-25
Kääretorttu 150-170
*
3 180-200
*
3 10-20
Hiivataikina
Juustokakku 140-160 1 160-180 1 50-70
Vehnä- ja wienerpitkot,
kranssit, bostonpulla
150-170 3 170-190
*
3 30-40
Voi-/sokerikakku,
hunajakakku
160-170 3 180-200
*
3 25-30
Murokakku 150-170 3 170-190 3 20-40
Hedelmäpiiras,
murotaikinakuorrutus
(DIN)
150-160 3 170-190 3 35-50
Juustokakku 140-160 1 160-180 1 50-70
Wienerpitkot, kranssit
(puolikorkea vuoka)
140-160 2 150-170 1 45-60
Rahkapiirakka (pellillä) 140-160 3 170-190
*
3 50-70
15
* Esilämmitä uuni
Pikkuleivät
Marengit 80-100
*
3 100-120 3 100-120
Vannikkeet 120-140 3 140-160
*
3 20-30
Pursotetut pikkuleivät 140-160 3 160-180
*
3 15-40
Pähkinäruudut --- --- 170-180 2 25-30
Lehtitaikinaleivonnaiset 170-190
*
3 190-210
*
3 20-40
Juusto-, unikko-, kumi-
natangot
(alkupalaleivonnainen)
180-190
*
3 200-210
*
3 10-15
Kohotetut pikkuleivät 140-160
*
3 170-190
*
3 20-40
Kiehautustaikina
Tuulihatut 170-190
*
3 190-210 3 25-40
Voitaikina
Omenapiiras 180-200
*
1 210-230
*
2 35-50
Juustotorttu 180-200
*
1 210-230
*
2 35-50
Pinaattikakku, suolai-
set piiraat
170-190 1 180-200 1 35-50
Leipä ja sämpylät
Rusinasämpylät 180-190 3 190-210 3 10-15
Maitosämpylät 160-170 3 180-190 3 10-15
Tattarileipä, monivilja-
leipä
190-200 2 tai 3 190-210 2 45-65
Vaalea vuokaleipä 170-180 2 180-200 2 40-45
Ranskanleipä, Pita-lei-
220-230
*
2 230-250
*
1 15-25
Kohokkaat
Makaronikohokas 180-200 2 190-210 1 40-50
Perunagratiini 180-200 2 190-210* 1 50-65
Gratinointi
Havaijin voileipä 250 3 5-8
Kiertoilma ¤ Ylä-/alalämpö ¡
Leivonnaisen tyyppi Lämpötila °C Uunin taso Lämpötila °C Uunin taso
Paistoaika, mi-
nuuttia
(Arvio)
16
Paistaminen
Paistamisessa käytetään uunin kiertoilma- ¤ tai ylä-/
alalämpötoimintoa ¡.
Paistoastiat
Paistamiseen sopivat kaikki kuumuutta kestävät
astiat (noudata valmistajan ohjeita!).
Jos astiassa on muoviset kahvat, tarkista että
myös ne kestävät kuumuutta (noudata valmistajan
ohjeita!).
Suuret paistit voi paistaa suoraan uunipannulla
tai ritilällä, jonka alla on uunipannu (esim. kalk-
kuna, hanhi, 3-4 kananpoikaa, 3-4 koipea).
Rasvaton liha on suositeltavaa paistaa kannella
peitetyssä paistovuoassa (esim. vasikanpaisti,
palapaisti, patapaisti, pakastettu liha). Näin me-
hukkuus säilyy paremmin.
Kaikki pinnaltaan ruskistettavat liharuoat voi pais-
taa paistovuoassa ilman kantta (esim. porsaan-
paisti, karjalanpaisti, karitsan- ja lampaanpaisti,
ankka, 1-2 koipea, 1-2 kananpoikaa, pienet linnun-
paistit, pihvit, fileet, riista).
3 Paistovuokaa käytettäessä uuni likaantuu vä-
hemmän!
Paistotaulukon käyttö
Taulukossa on mainittu eri lihalajeille sopiva uunin
toiminto, lämpötila, paistoaika ja uunin taso. Arvot
ovat suuntaa-antavia.
Suosittelemme, että paistat uunissa vain 1 kg suu-
rempia määriä lihaa ja kalaa.
Yleensä hyvin vähärasvaiselle lihalle, esim. kala tai
riista, sopii erityisesti ylä-/alalämpötoiminto ¡.
Muille lihalajeille (erityisesti linnut) suosittelemme
kiertoilmatoimintoa ¤.
Kaada vähän nestettä paistoastiaan välttääksesi
ruoasta erittyvän lihanesteen tai rasvan kiinnipala-
misen.
Käännä paistia tarvittaessa (kun paistoajasta on
kulunut 1/2 - 2/3).
3 Valele paisteja ja lintuja useita kertoja lihalie-
mellä paiston aikana. Näin saat paremman tu-
loksen.
2 Kytke uunin virta pois noin 10 minuuttia ennen
paistoajan päättymistä hyödyntääksesi jälki-
lämmön.
17
Paistotaulukko
Aseta pelti tai uunipannu aina uunin alimmalle tasolle
*
Esilämmitä uuni
Kiertoilma ¤
Paistettava ruoka
Lämpötila
°C
käytettäessä samanaikai-
sesti ritilää
tasolla alhaalta lukien
Uunipannu
tasolla
Paistoaika,
minuuttia (ar-
vio)
1 taso 2 tasoa
Kokonaiset paistit
1 kg porsaanpaisti
(Etuselkä- tai kinkkupala, por-
saanrulla), kutakin korkeussentti-
metriä kohden
150-160 2 --- 1 14-20
Kassler, kutakin
korkeussenttimetriä kohden
150-160 2 --- 1 10-12
Palapaisti 160-170 2 --- 1 60
Naudanpaisti, kutakin korkeus-
senttimetriä kohden
150-160 2 --- 1 15-18
Naudanfilee, kutakin korkeus-
senttimetriä kohden
200-210* 2 --- 1 6-8
Paahtopaisti, kutakin korkeus-
senttimetriä kohden
200-210* 2 --- 1 8-10
Vasikanpaisti, kutakin korkeus-
senttimetriä kohden
170-180 2 --- 1 14-17
Lampaanreisi (1800 g) 170-180 2 --- 1 90
Linnut
Kananpoika 160-180 2 --- 1 55-65
Ankka (2000-2500 g) 150-160 2 --- 1 90-120
Hanhi (4500 g) 150-160 2 --- 1 150-180
Kalkkuna (5500 g) 150-160 2 --- 1 150-180
1 kg kalkkunarulla, kutakin kor-
keussenttimetriä kohden
150-160 2 --- 1 11-13
Paloiteltu liha pellillä 1 tai 2 tasolla
Makkarat 220-230* 3 4+2 --- 10-15
Leikkeet/kyljykset, leivitetyt 240-250* 3 4+2 --- 13-15
Nakit, frikadellit 220-230* 3 4+2 --- 15-20
Kala pellillä 1 tai 2 tasolla
Taimen, kirjolohi à
200-250 g
200-210 3 4+2 --- 15-20
4 taimenen tai kirjolohen fileetä
(paina à 200g)
170-180 3 4+2 --- 10-20
Kuhafileet, leivitetyt
(paino yhteensä n. 1 kg)
190-200 3 4+2 --- 25-30
18
Grillaus
Käytä grillaamiseen uunin infrapunagrillitoimintoa ¸
tai isoa infrapunagrilliä º sekä lämpötila-asetusta.
1 Huom: Pidä grillatessasi uunin luukku aina
suljettuna.
3 Kuumenna uunia tyhjänä viiden minuutin
ajan aina ennen grillitoiminnon käyttämistä!
Grillausastiat
Käytä grillaukseen ritilää ja uunipannua yhdessä.
Kannatintasot
Grillaa litteät elintarvikkeet pääasiassa 4. ylimmäl-
lä tasolla.
Grillaustaulukkoon liittyviä ohjeita
Annetut grillausajat ovat ohjearvoja. Ne riippuvat
käytettävän lihan tai kalan lajista ja laadusta.
Grillaustoiminto soveltuu erityisesti litteille liha- ja
kalapaloille.
Käännä grillattavat elintarvikkeet, kun grillausajasta
on kulunut noin puolet.
Infrapunagrillaus
Grillattava ruoka Toiminto
Lämpötila
°C
Uunipannu Grillausritilä
Grillausaika
minuuteissa
Uunin taso 1. puoli 2. puoli
4-8 porsaankyljystä
Iso infra-
punagrilli
275 1 4 15 10
2-4 porsaankyljystä Infrapunagrilli 275 1 4 12 12
Marinoidut porsaan-
lihapihvit
Iso infra-
punagrilli
275 1 4 12 12
Fileepihvi,
punainen
Infrapunagrilli 275 1 4 5-7 4-6
4 fileepihviä, puoli-
kypsä
Iso infra-
punagrilli
275 1 4 6-8 5-7
2 broilerin puolikasta Infrapunagrilli 250 1 4 15-20 15-20
4 broilerin puolikasta
Iso infra-
punagrilli
250 1 3 15-20 15-20
1-4 kanankoipea
Iso infra-
punagrilli
250 1 4 20 10
4-6 kanankoipea
Iso infra-
punagrilli
250 1 4 20 15
Grillimakkarat,
enint. 6 kpl
Infrapunagrilli 275 1 4 5-10 5
Grillimakkarat,
enemmän kuin 6 kpl
Iso infra-
punagrilli
275 1 4 5-10 5
Bratwursti,
enint. 4 kpl
Infrapunagrilli 275 1 4 10 9
Bratwursti,
enint. 6 kpl
Iso infra-
punagrilli
275 1 4 10 9
4-8 porsaankyljystä
Iso infra-
punagrilli
275 1 4 15 10
2-4 porsaankyljystä Infrapunagrilli 275 1 4 12 12
Marinoidut porsaan-
lihapihvit
Iso infra-
punagrilli
275 1 4 12 12
Fileepihvi,
punainen
Infrapunagrilli 275 1 4 5-7 4-6
19
Turbogrillaus
Uunin toiminto: Iso turbogrilli ¼
Ruoka
Lämpötila
°C
Uunipannu Grilliritilä
Grillausaika
minuuteissa
käännä …
minuutin kulut-
tua
Uunin taso
Broileri
(900 – 1000 g)
160 1 2 50-60 25-30
Täytetty porsaanliharulla
(2000 g)
160 1 2 90-95 45
Makaronilaatikko 180 --- 2 30 ---
Gratinoitu perunalaatikko 200 1 3 20-23 ---
Gnocchi, gratinoitu 180 1 3 20-23 ---
Valkokastikkeella grati-
noitu
kukkakaali
200 --- 3 15 ---
20
Sterilointi (säilöntä)
Käytä sterilointiin uunin Alalämpö-toimintoa U.
Säilöntäastiat
Käytä vain tavallisia samankokoisia lasipurkkeja.
3 Kierrekannelliset tai pikasulkijalla varuste-
tut ja metallipurkit eivät ole sopivia.
Kannatintasot
Käytä steriloinnissa 1. kannatintasoa alhaalta lu-
kien.
Sterilointia koskevia ohjeita
Käytä steriloinnissa uunipannua. Pannulle mahtuu
kuusi litran purkkia.
Täytä purkit yhtä täysiksi ja sulje ne.
Aseta purkit uunipannulle siten, että ne eivät kos-
keta toisiinsa.
Kaada leivinpellille noin 1/2 litraa vettä, jotta uuniin
muodostuu riittävästi kosteutta.
Kun neste alkaa poreilla ensimmäisissä purkeissa
(1-litran purkissa noin 35-60 minuuttia), kytke uunin
virta pois päältä tai alenna lämpötila 100° C astee-
seen (katso Taulukko).
Säilykkeiden sterilointitaulukko
Taulukon ajat ja lämpötilat ovat keskimääräisiä arvoja
Kuivaaminen
Tuote
Lämpötila,
°C
Kunnes
kuplinta
alkaa
Min.
Jaka
100°C asteessa
Min.
jätä uuniin,
josta virta on
katkaistu
Marjat
Mansikat, mustikat, vadel-
mat, kypsät karviaiset
150-160 35-45 - -
raa'at karviaiset 150-160 35-45 15 -
Kivelliset hedelmät
Päärynät, kvittenit, luumut 150-160 35-45 15 -
Vihannekset
Porkkanat 150-160 50 15 60
Sienet 150-160 45 15 60
Sekavihannekset 150-160 50 15 -
Kyssäkaali, pavut, herneet,
parsa
150-160 50 80-120 -
Luumusose
150-160
50
45
- 6-8 tuntia
-
-
Kiertoilma ¤
Lämpötila
°C
Uunin taso Aika, tuntia (arvio)
1 taso 2 tasoa
Omenaviipaleet 75 3 4+2 6 h 10 min.
Sienet 50 3 4+2 6-8
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Electrolux EOB3610XELUXNORD Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja