32
Grillaus
Grillatessasi lihaa tai kalaa voitele ne kevyesti öljyllä ja
aseta aina uuniin ritilän päälle. Uunin tason valinta riippuu
ruoan paksuudesta.
Aseta rasvankeruupelti aina alimmalle tasolle ja kaada
siihen vähän vettä, jotta savua ja käryä ei muodostu.
Vinkkejä
Kakkujen paistaminen
Kakut vaativat kohtuullisen lämpötilan (yleensä 150 °C-
200 °C). Lisäksi uunia on esikuumennettava noin 10
minuutin ajan.
Uunin luukkua ei saa avata ennen kuin vähintään 3/4
asetetusta kypsennysajasta on kulunut.
Tavallista kakkutaikinaa paistetaan vuoassa noin 2/3
kokonaiskypsennysajasta ja haluttu täyte tai koristeet
lisätään sen jälkeen ennen lopullista kypsennystä.
Loppukypsennysaika riippuu luonnollisesti täytteestä
(hillo, hedelmät jne.). Huomaa, että taikinan on oltava
sakeudeltaan oikeanlainen, sillä liian kostea taikina
pidentää tarpeettomasti kypsymisaikaa. Jos taikina on
raakaa, se ei irtoa helposti lusikasta tai vatkaimesta.
Jos paistat kakkuja tai torttuja yhtä aikaa kolmella tasolla,
laita ylimääräinen pelti kahden alimman pellin väliin (Kuva
4).
Lihan ja kalan kypsentäminen
Uunissa paistetun lihan painon on oltava vähintään 1
kg, jotta se ei kuivuisi kypsennyksen aikana. Raa’aksi
jätettävä (kypsä ulkoa, mutta mehukas sisältä), hyvin
pehmeä punainen liha, vaatii korkean lämpötilan (200
°C - 220 °C).
Valkoinen liha, kana ja kala sen sijaan paistetaan
miedossa lämpötilassa (150 °C- 175 °C).
Kastikkeen valmistusaineet laitetaan paistinpannulle
kypsennyksen alussa vain, jos kypsennysaika on lyhyt.
Muussa tapauksessa ne lisätään viimeisen puolen tunnin
aikana. Yksinkertainen tapa tarkistaa lihan kypsyys on
painaa sitä lusikalla;jos liha ei painu painettaessa, se on
valmis käännettäväksi. Sisältä punaiseksi jätettävää
paahtopaistia ja fileitä valmistettaessa kypsennysaika on
lyhyt.
Liha voidaan paistaa paistinpannussa tai suoraan ritilän
päällä, jolloin ritilän alle on tietenkin laitettava
rasvankeruupannu tippuvan lihanesteen keräämiseksi.
Jos paistat hyvin rasvaista lihaa, laita liha suoraan grilliin
ja grilli rasvankeruupannun päälle välttääksesi uunin
likaantumisen.
Kun liha on kypsää, anna sen levätä vähintään 15
minuuttia ennen leikkaamista, jotta lihaneste ei valu pois.
Estääksesi käryn muodostumisen uunin sisälle paiston
aikana, kaada vähän vettä rasvankeruupannulle ja lisää
vettä tarvittaessa kypsennyksen aikana, jos vesi haihtuu.
Ruoka voidaan pitää lämpimänä uunissa ennen tarjoilua
kääntämällä uunin lämpötila minimiin.
Varoitus! - Älä laita uunin pohjalle mitään
esineitä äläkä levitä pohjalle alumiinifoliota
kypsennyksen aikana, sillä emaloidut pinnat
ja kypsennettävä ruoka voivat vahingoittua.
Laita pannut, kuumuutta kestävät pannut ja
alumiinifoliot aina uunipeltien päälle.
Varoitus! - Ole varovainen, kun asetat ja otat
poisuuniritilää ja uunipannua, jottei uunitilan
emalipintavaurioidu.
Kypsennysajat
Kypsennysaika vaihtelee kypsennettävän ruoan, sen
sakeuden ja määrän mukaisesti. Merkitse ensimmäiset
käyttökokemukset muistiin, sillä samoilla olosuhteilla
samalle ruoalle pääset tietysti aina samanlaiseen
lopputulokseen.
Kokemuksen avulla voit tehdä tarvittavia muutoksia kyp-
sennystaulukoissa mainittuihin arvoihin.