KitchenAid 5KES100 Artisan Omistajan opas

Kategoria
Coffee makers
Tyyppi
Omistajan opas
2
Suomi
Sisältö
Espressokeittimen turvallisuus............................................2
Tärkeät turvatoimenpiteet..................................................3
Sähkövaatimukset..............................................................3
Malli 5KES100 ...................................................................4
Espressokeittimen ominaisuudet ........................................4
Espressokeittimen valmistelu käyttöä varten.......................6
Kiinnitä kuppikaide......................................................6
Irrota ja pese vesisäiliö ................................................6
Täytä ja huuhtele boilerit.............................................6
Espresson valmistaminen ...................................................7
Maidon vaahdotus ja höyrystys..........................................9
Cappuccinon valmistaminen........................................9
Kuuman veden jakelu ......................................................10
Huolto ja puhdistus .........................................................10
Ennen espressokeittimen puhdistamista ....................10
Vaahdotusvarren ja suuttimen puhdistus...................10
Kotelon ja lisävarusteiden puhdistus .........................10
Suihkutussihdin puhdistus.........................................11
Täyttö pitkän käyttämättömän jakson jälkeen............11
Kalkinpoisto ..............................................................11
Vianetsintä ......................................................................11
Mitä on Espresso? ...........................................................12
Liian suuri ja liian vähäinen uutto ...................................12
Ennen valmistusta: Great Espresson osatekijät .................12
Tuoreet kahvipavut....................................................12
Hyvänmakuinen vesi..................................................12
Oikea jauhatus – ja kahvimylly...................................12
Espresson valmistustapa ..................................................13
Valmistuslämpötila....................................................13
Jauhatus ...................................................................13
Annostelu .................................................................13
Tasoitus.....................................................................13
Sullonta ....................................................................14
Määrä.......................................................................14
Uuttonopeus.............................................................14
Kultainen crema........................................................14
Vianetsintä Espressoa valmistettaessa........................15
Espressojuomien sanasto .................................................15
KitchenAid
®
Espressokeittimen takuu
Euroopassa (vain kotikäyttöön) ........................................16
Huollon järjestäminen......................................................16
Palvelukeskus...................................................................16
Espressokeittimen turvallisuus
Oma ja toisten turvallisuus on hyvin tärkeää.
Olemme laatineet monia tärkeitä turvaohjeita tähän käsikirjaan ja panneet merkintöjä laitteen päälle. Lue aina turvaohjeet ja
noudata niitä.
Tämä on turvallisuuteen viittaava symboli.
Tämä symboli on merkki mahdollisista vaaroista, jotka voivat aiheuttaa kuoleman tai loukkaantumisen.
Kaikki turvaohjeet on pantu tämän turvallisuussymbolin ja sanan ”VAARA” tai ”VAROITUS” jälkeen. Nämä sanat
tarkoittavat:
Voit kuolla tai loukkaantua vakavasti, ellet noudata välittömästi
ohjeita.
Voit kuolla tai loukkaantua vakavasti, ellet noudata ohjeita.
Kaikki turvaohjeet ilmoittavat, mikä mahdollinen vaara on, kuinka loukkaantumisen mahdollisuutta voidaan pienentää ja mitä
voi tapahtua, ellei ohjeita noudateta.
!VAARA
!VAROITUS
3
Suomi
TÄRKEÄT TURVATOIMENPITEET
Sähkölaitteita käytettäessä tulee aina noudattaa perusturvatoimenpiteitä, jotka sisältävät seuraavan:
1. Lue kaikki ohjeet.
2. Älä koske kuumiin pintoihin. Käytä kahvoja tai nuppeja.
3. Välttyäksesi tulipalolta, sähköiskulta ja loukkaantumiselta älä upota sähköjohtoa, pistokkeita eikä laitetta
koskaan veteen tai muihin nesteisiin.
4. Laitetta ei ole tarkoitettu pienten lasten tai muiden huolenpitoa tarvitsevien käytettäväksi ilman valvontaa.
5. Irrota laite pistorasiasta, kun sitä ei käytetä, ennen kuin liität tai irrotat sen osia ja ennen puhdistusta.
6. Älä käytä laitetta, jos johto tai pistoke on vioittunut tai jos laite ei toimi oikein tai jos se on pudotettu ja vioittunut
jollakin tavalla. Toimita laite lähimpään valtuutettuun huoltoliikkeeseen tarkastusta, korjausta tai osien säätöä varten.
7. Muiden kuin laitteen valmistajan suosittelemien lisävarusteiden käyttö voi aiheuttaa tulipalon, sähköiskun tai
loukkaantumisen.
8. Älä käytä ulkona.
9. Älä anna johdon riippua työpöydän reunan yli tai koskettaa kuumia pintoja.
10. Älä pane kuuman kaasu- tai sähkölieden päälle tai lähelle tai kuumaan uuniin.
11. Kytke laite aina ensin pois ja liitä virtajohto sitten pistorasiaan. Kun haluat lopettaa, kytke laite pois ja irrota se
sitten pistorasiasta.
12. Älä käytä laitetta muuhun kuin sille tarkoitettuun kotitalouskäyttöön.
13. Ole erittäin varovainen kuumaa höyryä käytettäessä.
SÄILYTÄ NÄMÄ OHJEET
Sähköiskun vaara
Liitä maadoitettuun pistorasiaan.
Älä käytä sovitinta.
Älä käytä jatkojohtoa.
Näiden ohjeiden laiminlyömisestä voi olla
seurauksena kuolema, tulipalo tai sähköisku.
VAROITUS
Sähkövaatimukset
Käyttöjännite: 220-240 V AC
Taajuus: 50/60 Hz
HUOM.: Sähköiskun vaaran vähentämiseksi tämä pistoke
sopii pistorasiaan vain yhdellä tavalla. Ellei pistoke sovi
pistorasiaan, ota yhteys ammattitaitoiseen
sähköteknikkoon. Älä muuta pistoketta mitenkään.
Mukana tulee lyhyt sähköjohto, jotta siihen ei voi
sotkeutua tai kompastua niin kuin pitkään johtoon. Älä
käytä jatkojohtoa. Jos sähköjohto on liian lyhyt, anna
pätevän sähköteknikon tai huoltomiehen asentaa pistorasia
lähelle laitetta.
Tämä laite on merkitty WEEE-direktiivin (Waste Electrical
and Electronic Equipment) 2002/96/EC mukaisesti.
Varmistamalla, että tuote poistetaan käytöstä
asianmukaisesti, voidaan auttaa estämään sellaiset
ympäristö- ja terveyshaitat, jotka saattaisivat aiheutua
jätteiden asiattomasta käsittelystä.
Symboli tuotteessa tai sen dokumentaatiossa
tarkoittaa, ettei laitetta saa hävittää kotitalousjätteiden
mukana. Sen sijaan tuote on toimitettava sähkö- ja
elektroniikkakomponenttien keräys- ja kierrätyspisteeseen.
Laitteen käytöstäpoiston suhteen on noudatettava
paikallisia jätehuoltomääräyksiä.
Lisätietoja tuotteen käsittelystä, talteenotosta ja
kierrätyksestä saa kaupungin- tai kunnanvirastosta,
paikallisesta jätehuoltoliikkeestä tai liikkeestä, josta tuote
ostettiin.
4
Suomi
Malli 5KES100
O/I virtakytkin
Kytke espressokeitin päälle painamalla kerran, kytke se pois
painamalla uudelleen. Kun se on päällä, molemmat boilerit
alkavat kuumentua ja ” ” ja ” ” painikkeet toimivat.
Virta päällä (I) merkkivalo
Kun espressokeitin on päällä, merkkivalo syttyy.
Espresso ( ) painike
Aktivoi vesipumppu painamalla ” ” painiketta espressoa
valmistettaessa. Lopeta valmistus painamalla ”
painiketta uudelleen.
Kuumavesipainike ( )
Kun ” ” kiekko on auki, aktivoi vesipumppu ja kuuman
veden jakelu vaahdotusvarresta pitämällä “ ” painiketta
painettuna. Pumppu kytkeytyy pois automaattisesti, kun
painike vapautetaan.
Höyrykiekko ( )
Annostele höyry tai kuuma vesi vaahdotusvarren kautta
avaamalla “ ” kiekko kääntäen sitä vastapäivään. Höyryn
määrää säädellään säätökiekon asennolla: pyöritä
säätökiekkoa vastapäivään, jos haluat enemmän höyryä,
myötäpäivään jos haluat vähemmän. Kytke höyry pois
sulkemalla ” ” kiekko kääntämällä sitä myötäpäivään,
kunnes se pysähtyy.
Espresso ( ) Boilerin
lämpömittari
Vaahdotusvarsi
& suutin
Vaahdotusboilerin ( )
lämpömittari
Höyrystin
Suodattimen pidike
Kuppikaide
Vaahdotuskannu
Suodatinkupit
Kahvimitta ja
suihkutussihdin harja
Sulloin
Valumisastia
Vesisäiliö
(takana)
Valumisastian merkkivalo
Höyrykiekko ( )
Kuumavesipainike ( )
O/I virtakytkin
Espresso ( ) painike
Espressokeittimen ominaisuudet
Malli 5KES100
Espressokeitin
Virta päällä (I) merkkivalo
5
Suomi
Espressokeittimen ominaisuudet
Höyrystin
Ammattilaisillekin kelpaava höyrystin on kromipinnoitettua
messinkiä ja se on erittäin kestävä ja vakaa lämpötiloissa.
Boileri on kiinnitetty suoraan yksikön päähän niin, että
höyrystysyksikkö lämpenee nopeasti ja läpikotaisin.
Vaahdotusvarsi & suutin
Annostele höyry tai kuuma vesi vaahdotusvarren läpi. Varsi
kääntyy vaaka- ja pystysuoraan niin että saat sopivan
asennon. Suutin lisää vaahdotusta ja sen voi irrottaa
puhdistusta varten.
Valumisastia
Suuri, irrotettava valumisastia kerää ylivuotaneen nesteen ja
se kestää konepesun, jos se pannaan yläkoriin. Astiassa on
irrotettava ruostumattomasta teräksestä tehty tippalevy.
Valumisastia täysi -merkkivalo
Ilmaisimen kärki nousee tippalevyn yläpuolelle, kun
valumisastia on melkein täysi.
Vesisäiliö
Irrotettava vesisäiliö liukuu vasemmalle tai oikealle niin, että
se on helppo täyttää ja siinä on selkeät ”max” (1,8 litraa) ja
”min” viivat. Läpinäkyvästä säiliöstä vesimäärä näkyy yhdellä
silmäyksellä.Säiliö kestää konepesun koneen yläkorissa.
Kuppikaide
Laitteen päälle mahtuu 4 – 6 espressokuppia
lämpenemään. Ruostumaton teräskaide estää putoamisen.
Espressoboilerin ( ) lämpömittari
Kiekko osoittaa, että espressoboileri on saavuttanut
optimilämpötilan.
Vaahdotusboilerin ( ) lämpömittari
Kiekko osoittaa, että vaahdotusboileri on saavuttanut
optimilämpötilan.
Suodattimen pidike
Laadultaan ammattikäyttöön soveltuva suodattimen pidike
on valmistettu kromatusta messingistä, ja sen kahvasta saa
hyvän otteen. Se kiinnittyy höyrystimeen kääntämällä sitä
napakasti oikealle.
Suodatinkupit
Ruostumattomasta teräksestä valmistetut suodattimet
napsahtavat suodattimen pidikkeeseen. Käytä pientä
suodatinta yhteen (30 ml) espressokuppiin ja suurta
suodatinta kahteen kuppiin (60 ml). Pienen suodatinkupin
kanssa voidaan käyttää myös paperisia kahvipusseja.
Vaahdotuskannu
255 ml suuruinen ruostumaton teräskannu on
korvaamaton vaahdotuksessa.
Sulloin
Pakkaa kahvin tasaisesti suodattimeen.
Kahvimitta ja suihkutussihdin harja
Käytä yksi tasapäinen mitta kahvia jokaista espressokuppia
(30 ml) kohti. Suihkutussihdin harjalla höyrystin ja
suihkutussihti pidetään puhtaina kahvijauheesta.
Ei näy:
Kaksoisboilerit
Erilliset boilerit eliminoivat odotusajan, jonka yhdellä
boilerilla varustettut koneet vaativat vaihdeltaessa
vaahdotuksen ja kahvin valmistuksen välillä. Boilerin
lämmityselementit eivät kosketa koskaan vettä: ne sijaitsevat
boilerin ulkopuolella, jolloin saadaan erittäin hyvä ja
yhtenäinen lämpötila ja palamisvastus. Nopeasti
lämpenevät boilerit saavuttavat käyttölämpötilan vähintään
6 minuutissa.
Tippumaton järjestelmä 3-asentoisella
solenoidiventtiilillä
3-asentoinen solenoidiventtiili eliminoi tipat vähentämällä
painetta höyrystysyksikössä heti, kun pumppu on kytketty
pois. Suodattimen pidike voidaan irrottaa heti
höyrystämisen jälkeen ilman että kahvinporot lentelevät
ympäriinsä.
15 barin pumppu
Itse täyttyvä vesipumppu antaa 9 barin paineen, jonka
täydellinen espresso vaatii.
6
Suomi
Espressokeittimen valmistelu käyttöä varten
Kiinnitä kuppikaide
Aseta kolme kaiteen tappia espressokeittimen päällä
oleviin reikiin. Paina sitten kaiteen tapit lujasti reikiin.
Irrota ja pese vesisäiliö
1. Nosta säiliötä kevyesti ja irrota sitten vetämällä säiliön
pohja irti espressokeittimestä.
2. Pese säiliö kuumalla pesuainevedellä ja huuhtele
puhtaalla vedellä. Säiliön saa pestä myös
astianpesukoneen yläkorissa.
3. Aseta säiliö takaisin espressokeittimeen varmistaen, että
juoksutusletkut ovat säiliön sisällä. Harjanteet säiliön
pohjassa sopivat kotelon pohjan uriin.
Täytä ja huuhtele boilerit
Boilerit on täytettävä ja huuhdeltava ennen kuin
espressokeitintä käytetään ensimmäisen kerran. Boilerit on
myös täytettävä kun:
espressokeitintä ei ole käytetty pitkään aikaan.
vesisäiliö tyhjenee käytön aikana (se voi vioittaa
espressokeitintä).
monia eri juomia höyrystetään valmistamatta espressoa
tai käyttämättä kuumaa vettä.
1. Työnnä vesisäiliötä vasemmalle tai oikealle niin, että
kansi näkyy ja täytä kylmää raikasta vettä maksimi
täyttökorkeuteen asti.
HUOM.: Tislattu vesi tai mineraalivesi voi vaurioittaa
espressokeitintä. Älä käytä kumpaakaan espresson
valmistukseen.
2. Työnnä sähköjohdon kojepistoke espressokeittimen
takana olevaan pistokkeeseen.
3. Liitä johdon toinen pää maadoitettuun pistorasiaan.
4. Varmista että ” ” kiekko on suljettu kääntämällä sitä
myötäpäivään niin kauas kuin mahdollista.
5. Kytke espressokeitin päälle painamalla ” ” painiketta.
Kun espressokeitin on päällä, kytkennän (I) merkkivalo
syttyy, kaksi boileria alkaa kuumentamisen ja ” ” ja
”” painikkeet toimivat.
6. Aseta kahvikuppi höyrystimen alle. Älä kiinnitä
suodattimen pidikettä höyrystysyksikköön.
Sähköiskun vaara
Liitä maadoitettuun pistorasiaan.
Älä käytä sovitinta.
Älä käytä jatkojohtoa.
Näiden ohjeiden laiminlyömisestä voi olla
seurauksena kuolema, tulipalo tai sähköisku.
VAROITUS
7
Suomi
Espressokeittimen valmistelu käyttöä varten
7. Paina ” ” painiketta – boilerin kuumenemista ei
tarvitse odottaa. Tämä aktivoi vesipumpun ja täyttää
boilerin vedellä. Muutaman sekunnin kuluttua vesi virtaa
höyrystysyksiköstä. Kun kuppi on täysi, paina ”
painiketta uudelleen, jotta vesipumppu lakkaa käymästä.
Boileri on nyt käyttövalmis.
8. Aseta vaahdotuskannu vaahdotusvarren suuttimen alle.
9. Avaa ” ” kiekko hitaasti kääntämällä sitä vastapäivään
ja paina sitten ” ” painiketta. Tämä aktivoi
vesipumpun ja täyttää vaahdotusboilerin vedellä.
Muutaman sekunnin kuluttua vesi alkaa virrata
suuttimesta.
10 .Kun kannu on noin puoleksi täysi, vapauta ” ” painike
ja sulje ” ” kiekko kääntämällä sitä myötäpäivään,
kunnes se pysähtyy. Vaahdotusboileri on nyt
käyttövalmis.
11 . Ellei espressoa haluta tänä aikana, paina ” ” painiketta
ja kytke espressokeitin pois toiminnasta.
HUOM.: Älä paina ”” tai ” ” painiketta, ellei säiliössä
ole vettä. Seurauksena voi olla pumpun vioittuminen.
Espresson valmistaminen
Katso sivulta 12-15, kuinka saat parhaat tulokset espressoa
valmistettaessa.
1. Varmista että vesisäiliössä on riittävästi vettä (veden
tason tulee olla ”max” ja ”min” viivojen välissä).
2. Valitse pieni tai suuri suodatinkuppi. Käytä pientä
suodatinta yhteen (30 ml) espressokuppiin ja suurta
suodatinta kahteen kuppiin (60 ml). Pienen
suodattimen kanssa voidaan käyttää myös paperisia
kahvipusseja.
3. Paina suodatin suodattimen pidikkeeseen, kunnes se
napsahtaa paikoilleen. Älä täytä suodattimen pidikettä
kahvilla tällä kertaa.
4. Aseta suodattimen pidike höyrystysyksikön alle ja aseta
suodattimen pidikkeen kahva ” ” merkin kohdalle
metallirenkaan vasemmalle puolelle. Nosta suodattimen
pidike höyrystysyksikköön ja siirrä sitten suodattimen
pidikkeen kahvaa oikealle niin, että se tulee ” ” merkin
kohdalle metallirenkaassa.
5. Kytke espressokeitin päälle painamalla ” ” painiketta.
Aloitus
Lopetus
8
Suomi
Espresson valmistaminen
6. Odota kunnes espressokeitin on noussut
käyttölämpötilaan; se kestää noin 6 minuuttia. Kun
espressoboilerin lämpömittarin osoitin nousee ”
alueelle, espressokeitin on käyttövalmis.
7. Irrota suodattimen pidike höyrystimestä siirtämällä
kahvaa vasemmalle. Aseta yksi tasapäinen
mittalusikallinen jauhettua kahvia (tai paperinen
kahvipussi) pieneen suodatinkuppiin, tai kaksi mittaa
jauhettua kahvia isoon kuppiin. Muista käyttää hienoksi
jauhettua espressojauhatusta kahviisi.
8. Jos käytät sullointa, paina kahvi alas tukevasti
kiertoliikkein. Varmista että kahvin pinta on
mahdollisimman tasainen. Katso lisätietoja kohdista
”Tasoitus” ja ”Sullonta” sivuilta 13 ja 14.
9. Harjaa ylimääräiset murut pois suodattimen pidikkeen
reunoilta ja työnnä suodattimen pidike höyrystimeen.
10 . Aseta yksi tai kaksi espressokuppia valutusastian päälle
suodattimen pidikkeen torvien alle. Paina ” ”painiketta
ja espressokahvi alkaa virrata kuppeihin. Kun on
valmistettu haluttu määrä espressoa, pysäytä valmistus
painamalla ” ” painiketta.
HUOM.: Älä irrota suodattimen pidikettä valmistuksen aikana.
11 . Espressokeitin on varustettu 3-asentoisella
solenoidiventtiilillä, joka vapauttaa heti paineen
valmistusyksikössä, kun vesipumppu on kytketty pois,
joten suodattimen pidike voidaan irrottaa heti
valmistuksen jälkeen. Irrota suodattimen pidike
siirtämällä kahva vasemmalle. Kun koputat kahvin
muruja suodatinkorista, vältä osumasta suodattimen
pidikkeen kahvaan.
12 . Aseta kuppi suodattimen pidikkeen irrottamisen jälkeen
höyrystimen alle ja paina ” ” painiketta pari sekuntia.
Tämä puhdistaa suihkutussihdin ja huuhtelee pois kaikki
kahviöljyt ja murut, jotka ovat ehkä joutuneet
höyrystimeen.
13 . Jos haluat valmistaa enemmän espressoa, toista vaihteet
6 – 12, mutta katso alla olevia baristan
(kahviasiantuntijan) vihjeitä.
Baristan vihjeet
Valmistettaessa useampia kuppeja:
1. Käytä pyyheliinaa, jolla puhdistat ja kuivaat
suodatinkorin ennen kahvin täyttämistä. Se takaa
tasaisen kahvin erittymisen.
2. Oikean valmistuslämpötilan ylläpitämistä varten on
tärkeää pitää höyrystysyksikkö lämpimänä, eli
Älä huuhtele suodattimen pidikettä
vesijohtovedellä – se jäähdyttää suodattimen.
Suodattimeen jääneet porot on hyvä pyyhkiä pois
pyyheliinalla.
•Kun teet muita töitä, kuten esim. jauhat kahvia tai
vaahdotat maitoa, pidä tyhjä suodattimen pidike
lämpimänä kiinnittämällä se höyrystimeen.
9
Suomi
Maidon vaahdotus ja höyrystys
Maidon vaahdotus ja höyrystys vaatii hiukan harjoittelua,
mutta tulet hämmästymään, kuinka nopeasti taitosi
kehittyvät. Artisan™ Espressokeittimen mukana tulevat kaikki
tarvitsemasi työkalut: ruostumaton teräskannu joka on
muotoiltu erityisesti vaahdotusta varten, vaahdotusvarsi,
joka kääntyy vaaka- ja pystysuorassa niin, että saat mukavan
työasennon, vaahdotussuutin joka on suunniteltu
parantamaan vaahdotusta ja ” ” kiekko, jolla voidaan
tarkasti säätää vaahdotushöyryn määrä..
1. Kytke espressokeitin päälle painamalla ” ” painiketta.
2. Odota kunnes espressokeitin on noussut
käyttölämpötilaan; se kestää noin 6 minuuttia. Kun
espressoboilerin lämpömittarin osoitin siirtyy ”
alueelle, espressokeitin on käyttövalmis.
3. Täytä
1
3 vaahdotuskannusta kylmällä maidolla.
4. Avaa ” ” kiekko hetkeksi vaahdotusvarren osoittaessa
tyhjään kuppiin päin niin, että voit poistaa liian veden
putkesta. Avaa ” ” kiekko kääntämällä hitaasti
vastapäivään, sulje ” ” kiekko kääntämällä sitä
myötäpäivään, kunnes se pysähtyy.
5. Säädä vaahdotusvarsi mukavaan työskentelyasentoon
”” kiekon ollessa kiinni ja upota vaahdotussuuttimen
kärki aivan maidon pinnan alapuolelle
vaahdotuskannussa.
6. Avaa ” ” kiekko hitaasti kääntämällä sitä vastapäivään.
Mitä kauemmaksi ” ”kiekkoa kierretään sitä suurempi
höyrymäärä vapautuu. Kallista kannua toiselle puolelle ja
tee kierreliike maidossa pitäen vaahdotussuuttimen
kärkeä noin 5 mm maidon pinnan alapuolella. Jos syntyy
suuria kuplia tai jos maito roiskuu, suutinta pidetään
liian korkealla.
7. Kun vaahto laajenee, kannua on laskettava alas.
8. Kun vaahdotettu maito on laajentunut noin
3
4 kannun
tilavuudesta, laske vaahdotussuutin kannuun ja lopeta
maidon höyrystäminen (kuumentaminen). Pidä kannu
kallellaan niin, että kierreliike pysyy maidossa. Höyrytä
maitoa, kunnes se on 60 ja 74 asteen välillä. (Näissä
lämpötiloissa kannu on hyvin kuuma koskettaessa)
Vältä että maidon päälle syntyy kuori, mikä tapahtuu
80 asteessa.
9. Ennen kuin poistat vaahdotusvarren maidosta, sulje
”” kiekko kääntämällä sitä myötäpäivään, kunnes se
pysähtyy. Tämä estää roiskumisen.
Baristan vihjeet
Puhdista vaahdotusvarsi ja suutin heti käytön jälkeen.
Katso kohta ”Huolto ja puhdistus” alkaen sivulta 10.
Vähärasvaiset maidot vaahtoutuvat yleensä helpommin.
Rasvaton maito voi olla hiukan hankalampi, koska se
vaahtoutuu hyvin helposti ja se pyrkii muodostamaan isoja
kuplia ja kuivia harjanteita, jotka turmelevat sen
koostumuksen.
Loppujen lopuksi maidon valinta on kokeilu- ja
makuasia.Tärkeimmät tekijät parhaan vaahdon
valmistuksessa ovat kokemus ja hyvä jääkaappi: mitä
kylmempää maitoa käytät sitä parempi.
Cappuccinon valmistaminen
Italian kielen sana ”cappuccino” tulee sanasta ”capuchin”,
munkkikunta, koska nämä munkit pitävät yllään tämän
suosituimman espressojuoman värisiä vaatteita. Vakio
cappuccino on höyrystetyn maidon ja espresson yhdistelmä,
jonka päälle pannaan kerros maitovaahtoa; yleensä se
tarjoillaan kulhomaisissa 180-210 ml suuruisissa kupeissa.
Valmista cappuccino vaahdottamalla ja höyrystämällä
maito ennen espresson valmistamista. Siten vaahto
jähmettyy jo hiukan ja erottuu täysin maidosta. Kun maito
on valmistettu, valmista yksi kuppi (30 ml) espressoa
cappuccinokuppiin hellävaraisesti ravistaen. Pane
cappuccinon päälle koristeeksi suklaalastuja.
10
Suomi
Kuuman veden jakelu
Kuumaa vettä voidaan saada myös vaahdotusvarresta. Sillä
tavalla on helppo tehdä americanoja, teetä tai kuumaa
kaakaota. Demitassen täyttäminen kuumalla vedellä on
myös helppo tapa lämmittää se ennen espresson
valmistamista.
HUOM.: Laske kuuma vesi aina tyhjään astiaan –
laskeminen kuppiin tai kannuun, jossa on muita aineita voi
aiheuttaa roiskumista.
1. Kytke espressokeitin päälle painamalla ” ” painiketta.
2. Odota kunnes espressokeitin on noussut
käyttölämpötilaan; se kestää noin 6 minuuttia. Kun
espressoboilerin lämpömittarin osoitin siirtyy ” ” alueelle,
espressokeitin on valmis laskemaan kuumaa vettä.
3. Avaa ” ” kiekko hetkeksi vaahdotusvarren
osoittaessa tyhjään kuppiin päin kääntämällä hitaasti
vastapäivään. Laske sitten vettä pitämällä ”
painiketta painettuna.
HUOM.: Jäljelle jäänyttä vaahdotushöyryä voi tulla
suuttimesta ennen vettä. Voi kestää muutaman sekunnin
ennen kuin vesi alkaa virrata suuttimesta.
4. Kun vettä on laskettu haluamasi määrä, vapauta ”
painike ja sulje ” ” kiekko kääntämällä sitä
myötäpäivään, kunnes se pysähtyy.
Huolto ja puhdistus
Artisan™ Espressokeittimen puhtaanapito on ehdottoman
tärkeää, jotta voitaisiin valmistaa mahdollisimman hyvää
espressoa. Ummehtuneet kahvirasvat suodattimen
pidikkeessä, likaiset suodatinkupit ja säleikkö pilaavat
parhaitenkin valmistetun kahvin. Myös kaikki
vaahdotusvarteen jäänyt maito on poistettava.
Ennen espressokeittimen puhdistamista
1. Kytke espressokeitin pois toiminnasta.
2. Irrota espressokeitin pistorasiasta tai katkaise virta.
3. Anna espressokeittimen ja kaikkien käytettävien lisäosien
ja varusteiden jäähtyä.
Vaahdotusvarren ja suuttimen puhdistus
Vaahdotusvarsi ja suutin tulee puhdistaa aina kun maito on
vaahdotettu.
1. Irrota vaahdotusputki vaahdotussuuttimesta vetämällä
sitä alaspäin. Vaahdotusputken voi pestä lämpimässä
pesuainevedessä. Varmista että kaikki putken reiät
ovat auki.
2. Pyyhi vaahdotusvarsi ja suutin puhtaalla kostealla
liinalla. Älä käytä hankaavaa patasutia.
3. Liitä maadoitettuun pistorasiaan.
4. Kytke espressokeitin päälle ja anna boilerin nousta
käyttölämpötilaan. Käännä vaahdotusvarsi tyhjään
kuppiin päin ja avaa ” ” hetkeksi, jotta höyry kulkee
vaahdotussuuttimen läpi. Se puhdistaa suuttimen kärjen.
Kotelon ja lisävarusteiden puhdistus
Älä käytä hankaavia puhdistusaineita tai patasuteja, kun
puhdistat espressokeitintä tai keittimen osia tai
lisävarusteita.
Pyyhi espressokeittimen kotelo puhtaalla kostealla liinalla
ja kuivaa pehmeällä liinalla.
•Pese suodattimen pidike lämpimässä pesuainevedessä ja
huuhtele puhtaalla vedellä. Kuivaa pehmeällä liinalla. Älä
pese suodattimen pidikettä astianpesukoneessa.
Suodattimet, valumisastia, tippalevy, vesisäiliö ja
vaahdotuskannu voidaan pestä astianpesukoneen
yläkorissa tai käsin lämpimässä pesuainevedessä. Käsin
pestäessä huuhtele puhtaalla vedellä ja kuivaa
pehmeällä liinalla.
Harjaa harjalla suihkutussihti tai pyyhi kostealla liinalla
kahvinporot höyrystimen tiivisteestä ja suihkutussihdistä.
11
Suomi
Huolto ja puhdistus
Suihkutussihdin puhdistus
75 – 100 espressokupin jälkeen suihkutussihti on irrotettava
höyrystimestä ja puhdistettava huolellisesti.
1. Irrota suihkutussihdin keskellä oleva ruuvi lyhyellä
ruuviavaimella kääntäen vastapäivään. Kun ruuvi on
irrotettu, suihkutussihti putoaa höyrystimestä.
2. Pese suihkutussihti lämpimässä pasuainevedessä ja
huuhtele kylmällä vedellä.
3. Aseta suihkutussihti höyrystimeen sileä puoli alaspäin ja
kiinnitä sihdin ruuvi. Käännä ruuvia myötäpäivään,
kunnes se on tiukasti kiinni.
HUOM.: Kun suihkutussihdin ruuvi on kiinnitetty,
keskiruuvin tulee olla upotettuna sihdin pinnan tasolle. Ellei
se ole, irrota sihti käännä se ja kiinnitä uudelleen.
Täyttö pitkän käyttämättömän jakson jälkeen
Saat parhaan makuisen espresson, jos täytät
espressokeittimen raikkaalla vedellä, jos konetta ei ole
käytetty pitkään aikaan. Täyttäminen varmistaa myös, että
boilerit ovat täynnä ja espressokeitin on käyttövalmis.
1. Irrota säiliö, tyhjennä seisonut vesi pois, vaihda ja täytä
säiliö raikkaalla vedellä max -viivaan asti.
2. Täytä boilerit raikkaalla vedellä. Katso ohjeet kohdasta
”Täytä ja huuhtele boilerit” sivulta 6.
Kalkinpoisto
Ajan mittaan vedestä kerääntyy kalkkikerrostumia
espressokeittimeen ja se voi huonontaa espresson laatua.
Kalkki tulee irrottaa joka neljäs kuukausi; jos vesi on erittäin
kovaa paikkakunnallasi, kalkki on poistettava useammin.
Käytä kalkinpoistoainetta tai sopivia kalkinpoistotabletteja.
1. Irrota suihkutussihti höyrystimestä. Katso viereisen
kohdan ”Suihkutussihdin puhdistus” ohjeita.
2. Varmista että vesisäiliö on tyhjä. Noudata
kalkinpoistopakkauksen ohjeita ja sekoita
kalkinpoistoliuos ja lisää se säiliöön.
3. Aseta iso kuppi höyrystimen alle puhdistusliuoksen
keräämistä varten (älä kiinnitä suodattimen pidikettä) ja
toinen vaahdotussuuttimen alle.
4. Kytke espressokeitin päälle painamalla ” ” painiketta.
Boilerin ei tarvitse kuumentua ennen kuin siirryt
seuraavaan vaiheeseen.
5. Paina ” ” painiketta ja laske puhdistusainetta
höyrystimen läpi 15 sekunnin ajan; kytke pois toiminnasta
painamalla ” ” painiketta uudelleen.
6. Avaa ” ” kiekko kääntämällä sitä vastapäivään ja
paina sitten ” ” painiketta 15 sekuntia niin, että
puhdistusaine kulkeutuu vaahdotusvarren ja
suuttimen läpi.
7. Kytke espressokeitin pois painamalla ”” painiketta.
8. Odota 20 minuuttia ja toista sitten vaiheet 4-7. Toista
vaiheet 4-7 joka 20 minuutin jälkeen, kunnes lähes
kaikki liuos säiliössä on kulkenut espressokeittimen läpi.
Älä anna säiliön tyhjentyä täysin kuivaksi.
9. Irrota vesisäiliö ja huuhtele raikkaalla vedellä ja täytä
säiliö sitten raikkaalla vedellä max-merkkiin asti. Kytke
espressokeitin päälle painamalla ” ” painiketta ja
huuhtele espressokeitin laskemalla säiliön sisältö nopeasti
pois käyttämällä välillä höyrystintä ja vaahdotusvartta. Älä
anna vesisäiliön tyhjentyä täysin kuivaksi.
10 . Kiinnitä suihkutussihti höyrystimeen. Katso tällä sivulla
olevan kohdan ”Suihkutussihdin puhdistus” ohjeita.
Muista lisätä raikasta vettä säiliöön höyrytystä varten.
Vianetsintä
Jos virta päällä (I) merkkivalo ei syty ja boilerit eivät
kuumene, kun ” ” painiketta painetaan:
Tarkasta onko espressokeitin liitetty pistorasiaan; jos se on,
irrota espressokeitin ja liitä se sitten uudelleen ja paina ”
painiketta uudelleen. Ellei espressokeitin toimi vieläkään,
tarkasta sulake tai virrankatkaisin sähköpiirissä, johon
espressokeitin on liitetty ja varmista että piiri on suljettu.
Ellei kahvia tule ulos suodattimen pidikkeestä,
vesisäiliö saattaa olla tyhjä tai boileri ei ole täynnä
vesisäiliön juoksutusletkut ovat ehkä kierteellä tai
väärin asetettu
suihkutussihti on ehkä puhdistettava
espressokeitin on ehkä puhdistettava kalkista
kahvi saattaa olla liian hienoksi jauhettu
kahvi saattaa olla liian tiukasti pakattu
Jos vesipumppu pitää kovaa ääntä
vesisäiliö saattaa olla tyhjä
vesisäiliön juoksutusletkut ovat ehkä kierteellä tai
väärin asetettu
boilerit eivät ole täynnä
Jos vettä vuotaa suodattimen pidikkeestä
suodattimen pidike ei ole ehkä oikein kiinnitetty
höyrystimeen
kahvin murut liimautuvat ehkä kiinni suodattimen
pidikkeen reunaan tai höyrystimen tiivisteeseen
höyrystimen tiiviste voi olla likainen tai kulunut
Jos syntyy vain vähän höyryä tai vaahtoa
vaahdotusboileri ei ole ehkä käyttölämpötilassa
–” kiekko ei ole ehkä täysin auki
vaahdotussuutin on ehkä puhdistettava
vesisäiliö saattaa olla tyhjä tai vaahdotusboileri ei
ole täynnä
Ellei vikaa voida korjata yllä mainitulla tavalla, katso
KitchenAid
®
Espressokeittimen takuuta sivulta 16.*
* Älä palauta keitintä jälleenmyyjälle – he eivät tarjoa palvelua.
12
Suomi
Liian suuri ja liian vähäinen uutto
Hyvän espresson valmistuksessa tulee ymmärtää, mitä
todella tapahtuu kupissa, kun kahvi altistuu vedelle. Noin
30% paahdetuista kahvipavuista on vesiliukoisia yhdisteitä.
20% näistä yhdisteistä liukenee suhteellisen helposti kun
taas 10% vaatii hiukan enemmän työtä – mikä on hyvä,
koska tämä vähemmän liukeneva 10% on hapanta, kitkerää
ja yleensä epämiellyttävän makuista. Kahvin valmistuksen
tarkoitus on imeä helposti liukenevat öljyt ja yhdisteet ja
jättää loppu poroihin.
Jos jauhettu kahvi on vedessä liian kauan, kaikki liukenevat
yhdisteet erittyvät, mikä tekee siitä kitkerän makuisen. Sitä
kutsutaan yliuutoksi. Sen vastakohta on liian vähäinen uutto,
mikä tapahtuu jos kahvi ei ole valmistusvedessä tarpeeksi
kauan, jolloin poroihin jää olennaisia makuja ja aromeja.
Liian vähäisellä uutolla saatu kahvi on laihan makuista.
Valmistetun kahvin liika uutto tai liian vähäinen tai juuri
oikea uutto riippuu monista tekijöistä, joihin kuuluu mm.
kahvimäärän suhde veteen, jauhatuskarkeus,
valmistuslämpötila ja aika, jonka kahvi on kosketuksissa
veden kanssa. Kaikkiin näihin tekijöihin vaikuttaa joko
suorasti tai välillisesti baristan keittotaito.
Ennen valmistusta: Great Espresson osatekijät
Ennen kuin espressokeitin on liitetty pistorasiaan, tarvitset
useita varusteita voidaksesi valmistaa hienonmakuista kahvia.
Tuoreet kahvinpavut
Hyvä kahvi voidaan valmistaa vain tuoreista
kahvipavuista, jotka on paahdettu oikein. Monet baristat
suosittelevat, että papuja ei paahdeta keskipaahtoa
tummemmaksi eli suklaan väriseksi. Tämä paahto
säilyttää pavun luonnolliset sokerit ja maun, joka
määrittelee hienon espresson maun. Keskipaahto on
tummin, johon papu voidaan paahtaa ilman, että
pinnalle kehittyy öljyjä.
Tummaksi paahdetut pavut – näyttävät tummanruskeilta
tai lähes mustilta – näyttävät hienoilta, mutta liika paahto
tuhoaa hienoimmat kahvimaut ja kristallisoi sokerit.
Kahvipapujen tuoreuden säilyttäminen:
Pidä pavut läpinäkymättömässä ilmatiiviissä astiassa ja säilytä
ne kylmässä, kuivassa paikassa. Jääkaappia ei suositella,
koska papuihin pyrkii muodostumaan kondensaatiota aina
kun astia avataan. Pakastus voi auttaa säilyttämään pavut
pitkän ajan, mutta se vaikuttaa myös makuun.
Hyvänmakuinen vesi
Hyvän espresson usein laiminlyöty osa on veden laatu. Ellet
pidä vesijohtovedestä, älä käytä sitä espresson
valmistukseen – käytä sen sijaan pullotettua puhdistettua
vettä. Koska ei kestä kauan ennen kuin raikas vesi saa
seisoneen veden maun, on hyvä vaihtaa vesi säiliössä usein
ja täyttää boilerit, ellei keitintä ole käytetty pitkään aikaan.
Älä käytä mineraalivettä tai tislattua vettä – ne voivat
vioittaa espressokeitintä.
Oikea jauhatus ja kahvimylly
Espresso tarvitsee erittäin hienon ja tasaisen jauhatuksen.
Terämyllyt ja halvat rataskahvimyllyt eivät yleensä täytä
vaatimuksia, jos tarvitaan jauhatus erittäin hyvälaatuista
espressoa varten.
Parhaaseen espressoon tarvitaan korkealaatuinen mylly,
kuten Artisan™ Kahvimylly. Hyvä kahvimylly maksimoi
espresson maun ja aromit, koska sillä saadaan erittäin
tasainen jauhatus ja kitka on hyvin vähäistä.
Mitä on Espresso?
Espresson valmistus alkoi 1800-luvulla yrityksenä valmistaa
tarvittaessa nopeasti yksi kahvia kuppi kerrallaan.
Tavoitteena oli tarjota juuri keitettyä, mahdollisimman
maukasta kahvia ja välttää liedellä kuumana pidetyn kahvin
palanut, seisonut maku. Valmistusprosessin
nopeuttamiseksi kahvipioneerit saivat idean pakottaa vesi
jauhetun kahvin läpi paineenalaisena. Höyryä käytettiin
aluksi paineen aikaansaamiseen ja sen jälkeen käytettiin
paineilmaa, vipukäyttöisiä mäntiä ja lopuksi sähköistä
vesipumppua.
Vuosikymmenien aikana espresson valmistustapaa
testattiin ja paranneltiin niin, että olemme päässeet
nykyisiin standardeihin: yksi kuppi (30 ml) oikeaa
espressoa saadaan 7 grammasta hienoksi jauhetusta tai
pakatusta kahvista 90-96°C lämpötilassa 9 barin paineen
alaisena. 25 sekunnissa saadaan kaikkein maukkaimmat
kahviaromit ja öljyt samalla kun kitkerämmät yhdisteet ja
sivumaut jäävät pois.
Kun jauhettu kahvi on tuoretta ja valmistus tehdään
hyvin, paineistettu vesi emulgoi kahviöljyt kullanväriseksi
vaahdoksi, jota kutsutaan cremaksi. Se kruunaa espresson
ylellisellä maulla ja aromilla.
13
Suomi
Espresson valmistustapa
Valmistuslämpötila
Veden lämpötila ja lämpötilan pysyvyys samalla tasolla
vaikuttaa suoraan espresson makuun. Hyvä espresso
saadaan optimilämpötilalla, joka ihanteellisesti on 90°-96°C.
Nykyiset boilerit ja termostaatit pystyvät hyvin tuottamaan
ja pitämään yllä oikean lämpötilan, mutta mutkikas asia ja
suuri huolenaihe kahviasiantuntijoille on se, kuinka lämpö
ylläpidetään höyrystysyksikössä.
Jos vesi pumputaan boilerista lähes 93°C lämpöisenä ja se
virtaa suodattimen pidikkeeseen, joka on huoneen
lämpötilassa, vesi jäähtyy huomattavasti – ja todellinen
valmistuslämpötila on paljon alle sen, jonka hyvä espresso
vaatii. Jos veden lämpötila laskee alle 90°C, espressossa voi
kuitenkin olla crema, mutta siinä on selvästi kitkerä ja
hapan maku.
Voidaksesi varmistaa oikean valmistuslämpötilan:
Kiinnitä suodattimen pidike (suodatinkupin kanssa) aina
höyrystimeen, kun espressokeitin kuumenee. Se
lämmittää suodattimen.
Odota aina että boilerit ovat täysin kuumenneet ennen
valmistusta – vähintään 6 minuuttia.
Annostele ja pakkaa kahvi nopeasti ja valmista se heti. Se
estää suodattimen pidikkeen jäähtymisen.
Älä huuhtele suodattimen pidikettä koskaan kylmällä
vedellä, jos valmistat lisää kahvia. Kun olet koputtanut
vanhat porot pois suodattimesta, pyyhi jäljelle jääneet
porot pois puhtaalla pyyhkeellä. Varmista että
suodatinkori on kuiva ennen kuin lisäät kahvia.
Pidä tyhjä suodattimen pidike kiinni höyrystimessä, kun
teet muita toimia kuten jauhamista tai vaahdotusta.
Lämmitä kuppi tai demitasse panemalla se
espressokeittimen päälle ennen kahvin valmistamista.
Kupit voidaan lämmittää myös vaahdotusvarren höyryllä.
Artisan™ Espressokeitin on suunniteltu niin, että sillä
saadaan optimaalinen valmistuslämpötila. Kaksois boilerit
eliminoivat lämpötilan vaihtelut, mikä on ominaista
yksiboileriselle mallille vaihdeltaessa valmistuksen ja
vaahdotuksen välillä. Kromipinnoitteinen messinkinen
höyrystin lämpenee nopeasti ja on samaa kokoa kuin
ammattikäyttöön tarkoitetuissa laitteissa erittäin hyvästä
syystä: ammattilaisten laitteet säilyttävät lämmön
paremmin kuin pienemmät yksiköt.
Espressokeitin antaa osaltaan oikean
valmistuslämpötilan. Loppu on baristan tehtävää!
Jauhatus
Hyvä espresso vaatii tuoreen kahvin ja tuorein kahvi on aina
jauhettu juuri ennen valmistusta. Kaikkein hienoimmat
aromit kahvissa väljähtyvät muutaman minuutin kuluttua
jauhamisen jälkeen, eli jauha vain niin paljon kuin aiot heti
käyttää valmistukseen.
Annostelu
Annostelu tarkoittaa jauhetun kahvin mittaamista
suodatinkuppiin. Yksi kuppi (30 ml) espressoa vaatii 7
grammaa kahvia – kaksi kuppia kaksinkertaisen määrän.
Jos Artisan™ Espressokeittimen mukana tuleva kahvimitta
täytetään tasapäisesti jauhetulla kahvilla, se on hyvin
lähellä yhden espressokupin täydellistä mittaa.
Tottuneet baristat eivät vaivaudu tekemään tarkkoja
mittauksia annosteltaessa: he täyttävät vain suodattimen
lähes täyteen ja pyyhkivät liian kahvin pois suodattimesta
sormilla jättäen tarkasti sen, mitä he tarvitsevat. Kun sinulla
on hiukan kokemusta kahvin annostelusta, tasoituksesta ja
sullonnasta, pystyt annostelemaan kahvisi silmämääräisesti
aivan kuten ammattilaiset.
Jos annostelet kahvin ilman mittakuppia, on tärkeää että
suodatinta ei täytetä liikaa. Kahvi tarvitsee tilaa
laajentumiseen valmistuksen aikana. Jos kahvi pakkautuu
suihkutussihtiä vasten, se estää veden tasaisen
jakaantumisen suodattimen yli, mistä on seurauksena
epätasainen uutto ja huonolaatuinen espresso. Tästä näet,
jos olet täyttänyt suodattimen liian täyteen:
1. Täytä suodatinkuppi, tasoita kahvi ja pakkaa se hyvin
(katso osa ”Sullonta”).
2. Kiinnitä suodattimen pidike höyrystimeen ja irrota se
sitten heti.
3. Jos suodattimen pidikkeessä olevassa kahvissa on
suihkutussihdin tai sihdin ruuvin kuvio, suodatinkupissa
on liian paljon kahvia!
Tasoitus
Kahvin tasoitus sen jälkeen kun se on annosteltu
suodattimeen on tärkeä toimitus hyvän espresson
kannalta. Ellei kahvi ole jakautunut tasaisesti
suodattimeen, kahvin sullonta saa aikaan enemmän tai
vähemmän tiiviitä alueita. Korkeapaineinen vesi kulkee
väistämättömästi vähiten vastustusta antavan alueen läpi
virraten voimakkaasti harvan kohdan läpi – imien kitkeriä
osia kahvista – ja vain vähän tiheämmin pakatun osan läpi,
jolloin kaikki maku ei tule mukaan. Tällaisella epätasaisella
uutolla saadaan laiha ja kitkerä espresso.
Kahvin tasoittaminen suodattimessa:
Varmista että suodatin on kuiva ennen kuin lisäät
kahvia; kosteus suodattimessa luo kohdan, josta vesi
pääsee läpi helposti.
Kun suodattimeen on pantu kahviannos, tasoita kahvi
pyyhkimällä suodattimen yli sormella edestakaisin. Älä
pyyhi vain yhteen suuntaan – se saa kahvin kasaantumaan
suodattimen toiselle puolelle ja seurauksena on
epätasainen suodatus. Pyri saamaan kahviin hiukan
kuperuutta niin, että keskikohta on hiukan sivuja
alempana.
Varmista että kahvin ja suodattimen sivujen väliin ei
jää rakoja.
Oikein tasoitettu kahvi
14
Suomi
Espresson valmistustapa
Sullonta
Sullonnalla kahvi puristetaan tasaiseksi levyksi, jonka vastus
on yhdenmukainen korkeapaineista vettä käytettäessä.
Oikein tasoitetulla ja sullotulla kahvilla saadaan
kahviyhdisteiden tasainen erittyminen – ja hyvälaatuinen
espresso. Jos kahvi on pakattu liian pehmeästi, valmistusvesi
muuttaa sen muotoa, mistä on seurauksena epätasainen
uutto, nopea valmistus ja heikkolaatuinen espresso. Kahvi
joka on pakattu liian tiiviiksi, hidastaa valmistusta tehden
kahvista kitkerän ja liian vahvan juoman.
Oikea sullontamenetelmä
1. Survimen kahvasta tulee ottaa samanlainen ote kuin
oven kahvasta painamalla se lujasti kämmentä vasten.
Yritä pitää pakattaessa survin, ranne ja kyynärpää
suorassa linjassa.
2. Suodattimen pidikkeen pohjan ollessa tukevalla
alustalla paina survin varovasti kahviin niin että saat
tasaisen pinnan. Ota survin pois suodattimesta
pienellä kiertoliikkeellä – se estää että survin ei vedä
mukaansa kahvia.
3. Kun survin on irrotettu, hiukan poroja voi jäädä vielä
suodattimen sivuille. Naputa suodattimen pidikettä
varovasti pöydällä niin että porot putoavat sullottuun
kahvilevyyn. Älä koputa liian kovasti, sillä pakattu kahvi
voi siirtyä paikaltaan ja siihen tulee halkeamia.
4. Tee toinen ja viimeinen painallus (kutsutaan myös
kiillotussullonnaksi) Paina suoraan alaspäin kahvin päälle
noin 15 kg painolla ja vähennä sitten painoa hiukan
(noin 9 kilogrammaan) ja kiillota kahvi kääntämällä
survin täysin ympäri kaksi kertaa.
5. Tarkasta sullonta. Kahvilevyn tulee olla sileä ja tasainen
eikä siinä saa olla rakoja suodattimen eikä kahvin välillä.
Sullontapaineen mittaus
9 kilogrammaa, 15 kilogrammaa – kuinka tiedät miten
paljon sullontavoimaa todella käytät. Mitä baristat
tekevät: käyttävät kylpyhuoneen vaakaa! Pane vaaka
työpöydän päälle ja pakkaa kahvisi sen päällä. Hyvin pian
tunnet, kuinka paljon voimaa tarvitaan 9 tai 15
kilogrammaan.
Määrä
Höyrystin ja boilerit on kuumennettu. Tuore kahvi on jauhettu,
annosteltu suodattimen pidikkeeseen, tasoitettu taitavasti ja
pakattu tarkasti. Nyt tulee totuuden hetki: valmistus!
Älä valmista koskaan enempää kuin yksi kuppi (30 ml)
pienellä suodattimella tai enempää kuin kaksi kuppia (60
ml) suurella suodattimella. Jos teet enemmän, kahvista
tulee laihaa ja kitkerän makuista.
Kaadettaessa täydellinen espresso on punertavan
tummanruskeaa ja paksua kuten hunaja valuen lusikasta.
Se muodostaa usein ns. hiirenhäntiä, eli ohuita
siirappimaisia juovia. Jos seokset ovat erittäin kitkeriä ja
happamia, espressoa kaadettaessa väri on vaaleampi;
joissakin tapauksissa lähes valkoista. Ammattibaristat
katsovat kaatamista huolellisesti ja lopettavat valmistuksen
heti, jos se alkaa vaalentua.
Espresso Ristretto on espresso, jota tehdään tavallista
vähäisempi määrä. Pane espressokeittimeen kahden kupin
määrä, mutta lopeta valmistus, kun vain 45 ml on valunut.
Siten olet rajoittanut, että kahviin tulee vain kaikkein
maukkaimmat ja vähiten kitkerät kahviöljyt ja maut.
Uuttonopeus
Vuosikymmenien kokemus on osoittanut, että paras
espresson valmistus – olipa kysymyksessä yksi tai kaksi
kuppia – kestää noin 20-25 sekuntia.
Jos espresso valmistuu paljon nopeammin tai paljon
hitaammin kuin 20-25 sekuntia ja jos sullontatekniikkasi on
hyvä, säädä jauhatus! Jauha hienommaksi hitaampaa
uutosta varten ja karkeammaksi nopeampaa uutosta varten.
Pidä annos ja sullonta samana.
Kahvi on herkkä ympäristön kosteudelle, sillä se imee
helposti kosteutta. Tämä vaikuttaa uuttonopeuteen.
Kosteassa ympäristössä uuttonopeus hidastuu; kuivissa
olosuhteissa uuttonopeus kasvaa. Sinun on ehkä
sopeutettava jauhatus vuodenajan mukaan – tai päivän
sääolosuhteiden.
Joissakin myllyissä ei ole hienosäätöä, joka tarvitaan
oikeaa uuttoa varten. Paras ratkaisu on tehdä sijoitus ja
hankkia KitchenAid
®
Artisan™ ´Kahvimylly. Ellei se ole
mahdollista, kokeile sullontapainetta. Pakkaa vähemmällä
voimalla nopeampaan kaatoon ja suuremmalla voimalla
hitaampaan kaatoon.
Kultainen crema
Hienon espressokahvin merkki on crema, emulgoidun
kahviöljyjen tiivis kultainen vaahto. Hyvän creman tulee olla
paksu ja sen tulee jäädä kupin reunoihin kuppia
kallistettaessa; parhaan creman tulisi voida kannattaa
ripoteltua sokeria lähes 30 sekuntia.
15
Suomi
Espresson valmistustapa
Vianetsintä Espressoa valmistettaessa
Jos espresso kaadettaessa…
…on pikemminkin kanelin värinen eikä tumman suklaan:
varmista että höyrystin ja boilerit ovat täysin
lämminneet
käytä vähemmän hapanta kahvimerkkiä
…on vaaleahkoa ja siinä on ohuita ruskeita viiruja:
• tarkasta sullontamenetelmä – pakattuun kahviin on
tullut halkeama tai kahvin ja suodattimen seinämän
väliin on tullut rako
…on laihaa ja virtaa nopeasti:
tarkasta sullontamenetelmä – sullonta ei ole ehkä
tarpeeksi tiukka niin että vesihöyry saisi tasaisen
vastuksen
käytä hienommin jauhettua kahvia
tarkasta kahvin tuoreus
…tippuu vaivalloisesti suodattimen pidikkeestä:
• tarkasta sullontamenetelmä – sullonta voi olla liian
kova
• käytä karkeammaksi jauhettua kahvia
Espressojuomien sanasto
Americano
180 – 240 ml kuumaa vettä lisätty yhteen espressokuppiin
(30 ml). Siten saadaan hyvälaatuinen kuppi kahvia.
Cafe Latte
250 – 300 ml höyrytettyä maitoa lisätään yhteen
espressokuppiin (30 ml). Latte kahvien kanssa käytetään
usein maustettua siirappia.
Cafe Mocha
Cafe latte, johon on lisätty suklaasiirappia ja yleensä sen
päälle pannaan kermavaahtoa ja suklaahiutaleita. Se voidaan
valmistaa myös ilman siirappia käyttämällä höyrytettyä
suklaamaitoa.
Cappuccino
Tavanomainen cappuccino on höyrystetyn maidon ja
espresson seos, jonka pinnalla on kerros vaahdotettua
maitoa; se tarjotaan yleensä kulhomaisesta 180-210 ml
kupista. Pinnalle voidaan ripotella kaakaojauhetta tai
kanelia koristeeksi.
Classic Cappuccino
Classic Cappuccino on yleinen Italiassa ja se on espresso,
johon on lisätty maitovaahtoa.
Doppio
Kaksinkertainen annos espressoa
Espresso Breve
Espresso puoleksi höyrytetty & puolet kaadettu päälle
Espresso Con Panna
Espresso jonka päällä on kermavaahtoa
Espresso Lungo
Espresso ”vedetty pitkäksi” – valmistettu suuremmalla kuin
normaali määrällä. Tällä menetelmällä saadaan paljon
kofeiinia sisältävä espresso, joka on laihempaa, vaaleampaa
ja vähemmän sakeaa kuin tavallinen. Tee espresso lungo
valmistamalla 45 ml pientä suodatinta käytettäessä tai
90 ml suurta suodatinta käytettäessä. Käytä hiukan
karkeampaa jauhatusta, jotta valmistusaika pysyy 20-25
sekuntia; jos valmistusaikaa pidennetään 30 sekuntiin,
espresso lungosta tulee erittäin kitkerä.
Espresso lungoa käytetään usein voimakkaampien
Americano tai Latte kahvien valmistukseen.
Espresso Macchiato
Espresso johon on lisätty hiukan höyrytettyä maitoa
Espresso Ristretto
Espresso ”lyhyeksi vedetty” – valmistettu vähemmällä
kuin normaali nestemäärällä, jolloin maku maksimoidaan
ja kitkeryys minimoidaan. Tee ristretto valmistamalla
22 ml pientä suodatinta käytettäessä tai 45 ml suurta
suodatinta käytettäessä.
Suomi
Suomi:
ARVOKERTA OY
Laajakorvenkuja 4B13
01620 VANTAA
T/F: 358/989 83 48
www.KitchenAid.com
Suomi:
KODINKONEHUOLTO, Tauno Korhonen Oy,
Museokatu 25, Töölö, 00100 HELSINKI,
Puh: 358/949 5903
Huollon järjestäminen
Palvelukeskus
FOR THE WAY IT’S MADE.
®
®
® KitchenAid, U.S.A.:n rekisteröimä tuotemerkki
™ KitchenAid, U.S.A.:n tuotemerkki
© 2005. Kaikki oikeudet pidätetään.
Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään.
4760dZw605
16
Valtuutetun KitchenAid huoltoliikkeen tulee käsitellä kaikki
huoltoasiat. Ota yhteys jälleenmyyjään, jolta laite on ostettu
ja pyydä lähimmän valtuutetun KitchenAid huoltoliikkeen
nimi.
KitchenAid
®
Espressokeittimen takuu Euroopassa (vain kotikäyttöön)
Takuuajan pituus:
KAHDEN VUODEN täysi takuu
ostopäivästä lähtien.
KitchenAid maksaa:
Vaihto-osat ja korjaustyökustannukset
materiaali- tai työvikojen
korjaamiseksi.
Valtuutetun KitchenAid huoltoliikkeen
tulee suorittaa huolto.
KitchenAid ei maksa:
A. Korjauksia, jos Espressokeitintä on
käytetty muuhun tarkoitukseen kuin
kahvin valmistukseen.
B. Omnettomuuden, muutosten,
väärinkäytön ja vahingoittamisen tai
asennuksen/käytön aiheuttamia
vahinkoja, joissa ei ole noudatettu
paikallisia sähkölaitteita koskevia
määräyksiä.
KITCHENAID EI VASTAA SATUNNAISISTA TAI VÄLILLISISTÄ VAHINGOISTA.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188
  • Page 189 189
  • Page 190 190
  • Page 191 191
  • Page 192 192
  • Page 193 193
  • Page 194 194
  • Page 195 195
  • Page 196 196
  • Page 197 197
  • Page 198 198
  • Page 199 199
  • Page 200 200
  • Page 201 201
  • Page 202 202
  • Page 203 203
  • Page 204 204
  • Page 205 205
  • Page 206 206
  • Page 207 207
  • Page 208 208
  • Page 209 209
  • Page 210 210
  • Page 211 211
  • Page 212 212
  • Page 213 213

KitchenAid 5KES100 Artisan Omistajan opas

Kategoria
Coffee makers
Tyyppi
Omistajan opas