No Brand PS-AP Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja

Tämä käsikirja sopii myös

12
Sisällysluettelo
Käyttöä ja puhdistusta koskevia neuvoja ...................................................... 14
Reseptit .......................................................................................................15
Pizzataikinat
(3 - 4 pizzalle) ...............................................................................................15
Hiivataikina (alkuperäinen italialaistyylinen) .............................................15
Rahka- ja öljytaikina ................................................................................15
Pizzatäytteet
(määrät riittävät 3-4 pizzalle) ........................................................................16
Pizza Napolitana ......................................................................................16
Pizza Margherita ......................................................................................17
Pizza Bianca ............................................................................................ 17
Pizza Rustica ........................................................................................... 17
Focaccia .................................................................................................. 18
Ohuet seesamileivät ................................................................................ 18
Elsassilainen Flammkuchen ....................................................................19
Maalaisleipä .............................................................................................20
Vehnätortillat ............................................................................................21
Oikeus muutoksiin pidätetään
FI
13
Ruoan valmistaminen pizzakivellä
Nyt voit valmistaa pizzerian tasoisia pizzoja omassa uunissasi kotona.
Sen mahdollistaa pizzakivi. Uunikivi kuumennetaan ensin uunissa, jotta
se voi vapauttaa siihen kertynyttä lämpöä pizzan valmistamisen aikana.
Kiven huokoinen pinta imee kosteutta, jolloin pizzasta tulee erityisen
rapea.
Noudata seuraavia ohjeita parhaan tuloksen saavuttamiseksi:
1. Valmista pizzataikina (esimerkiksi reseptimme mukaan, mutta voit
käyttää myös valmistaikinaa tai pizzataikinasekoituksia).
2. Aseta pizzakivi uunin ritilälle ja aseta ritilä uuniin ensimmäiselle tai
toiselle kannatintasolle alhaalta laskettuna.
3. Esikuumenna uunia, kunnes lämpötilan merkkivalo sammuu. Käytä
seuraavia uunin toimintoja laitteen saatavilla olevista toiminnoista
riippuen:
Uunin toiminnot Esikuumennus Kypsennys
Pizzatoiminto 230-250 °C n. 30 min 230-250 °C n. 10 min
Kuumailmapuhallin 230-250 °C n. 30 min 230-250 °C n. 10 min
Kiertoilmapuhallin 250 °C n. 30 min 250 °C n. 10 min
Ylä- ja alalämpö 275 °C n. 30 min 275 °C n. 12 min
4. Valmistele täytteen ainekset.
5. Kun taikina on noussut, levitä taikina kaulimen avulla haluamaasi
muotoon (korkeintaan puualustan kokoiseksi) ja muodosta reunat.
6. Jauhota puualusta tai peitä se leivinpaperilla (älä kuitenkaan aseta
leivinpaperia uuniin pizzan mukana).
7. Aseta levitetty taikina alustalle.
8. Lisää täytteet nopeasti alustalla olevan pizzan päälle.
14
Älä jätä viimeisteltyä pizzaa liian pitkäksi aikaa puualustan päälle,
muutoin taikinasta voi tulla vetinen ja sen irrottaminen alustalta voi
olla vaikeaa!
9. Siirrä pizza sitten esikuumennetun pizzakiven päälle:
— aseta alusta pizzakiven päälle
— vedä alustaa nopeasti taaksepäin
10. Sulje uuninluukku, kypsennä noin 8-15 minuuttia.
Kun pizza on valmista, ota pizza pois kiveltä puualustaa käyttäen.
Jos haluat valmistaa useita pizzoja yksi toisensa jälkeen, kuumenna
pizzakivi uudelleen joka kerta, kunnes merkkivalo sammuu
(noin 5-10 min).
Vinkkejä:
•Jos pidät runsastäytteisestä pizzasta, valitse alhaisempi lämpötila ja
hiukan pitempi kypdennysaika (esim. 200 °C ja noin 15 min).
•Kun pizzassa on vähemmän täytteitä, voit valita korkean lämpötilan ja
lyhyen kypsymisajan (esim. 250 °C ja noin 8 min).
Käyttöä ja puhdistusta koskevia neuvoja
•Ennen ensimmäistä käyttökertaa pizzakivi ja puualusta tulee
huuhdella puhtaalla vedellä ja niiden tulee antaa kuivua.
•Älä voitele pizzakiven pintaa.
•Rakenteen värimuutokset tai epätasaisuudet eivät vaikuta millään
tavalla kiven toimintaan. Ne ovat huokoisen kiven tyypillisiä
ominaisuuksia.
•Suuret jäämät, kuten kovettumat tai ruokajäämät, voidaan poistaa
kaapimella tai veitsellä.
•Pizzakivi voidaan puhdistaa lisäksi kuumentamalla se uunissa,
hankaamalla sitä teräsvillalla ja huuhtelemalla se kuumalla vedellä.
•Puhdista puualusta ainoastaan kuumalla vedellä ja harjalla. Käytä
tarvittaessa hiukan astianpesuainetta ja huuhtele se huolellisesti pois.
Tärkeää
Älä pese pizzakiveä ja puualustaa astianpesukoneessa!
Pizzakiveä saa käyttää ruoan valmistamiseen vain kuivana!
15
Reseptit
Pizzataikinat
(3 - 4 pizzalle)
Hiivataikina (alkuperäinen italialaistyylinen)
450 g vehnäjauhoja
20 g hiivaa
1 tl sokeria
200 ml (noin ¼ l) haaleaa vettä
1 tl suolaa
3 rkl oliiviöljyä
Anna hiivan liueta pieneen vesimäärään.
Aseta jauhot kulhoon. Lisää sokeri, suola, öljy, vesi ja liuennut hiiva
jauhojen keskelle tehtyyn kuoppaan. Vaivaa taikina hyvin (noin 10 min).
Taikinan tulee olla pehmeää ja joustavaa (lisää tarvittaessa hiukan
nestettä). Vaivaa, kunnes taikinasta muodostuu tasainen pallo (taikina ei
saa tarttua!).
Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Vaivaa taikinaa uudelleen ja jätä
se nousemaan vielä noin 15 minuutin ajaksi.
Rahka- ja öljytaikina
150 g vähärasvaista rahkaa
50 ml (reilut 3 rkl) auringonkukkaöljyä
1 hyppysellinen sokeria
3 rkl maitoa
1 tl suolaa
1 kananmuna
300 g vehnäjauhoja (tyyppi 1050)
1 pussi leivinjauhetta
Sekoita rahka, öljy, maito, sokeri, suola ja kananmuna kulhossa.
Sekoita jauhot ja leivinjauhe yhteen, lisää siitä puolet rahkaseokseen
vatkaten ja puolet vaivaten.
Anna taikinan olla noin 15 minuuttia.
16
Pizzatäytteet
(määrät riittävät 3-4 pizzalle)
Pizza Napolitana
10-15 anjovisfileetä
500 g tuoreita tomaatteja tai 1 tölkki kuorittuja tomaatteja
(valutettu paino 480 g)
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
20 kpl mustia oliiveja
6 rkl oliiviöljyä
12 tuoretta basilikan lehteä
300 g mozzarellaa
Suolaa, pippuria
Huuhtele anjovisfileet. Kuori tomaatit ja silppua ne hienoksi tai valuta
tölkistä saadut tomaatit siivilän avulla ja silppua ne hienoksi.
Kuori sipuli ja leikkaa se renkaiksi. Hienonna kuorittu valkosipulinkynsi
ja oliivit. Kuumenna 2 rkl oliiviöljyä, ruskista sipulirenkaat ja valkosipuli.
Lisää tomaatit ja kypsennä noin 5 minuuttia. Leikkaa basilikan lehdet
suikaleiksi.
Aseta tomaatit, juustopalat, anjovisfileet ja oliivit puualustan päälle
levitetyn pizzataikinan päälle. Ripottele päälle suolaa, pippuria ja
basilikaa ja lisää tarvittaessa muutama tippa oliiviöljyä. Kypsennä
esikuumennetulla pizzakivellä.
Uunin
toiminnot
Kannatintaso
alhaaltapäin
Lämpötila
ºC
Aika
tuntia minuuttia
Esikuu-
mennus
Ylä- ja
alalämpö
1 tai 2 250 kunnes lämpötilan
merkkivalo
sammuu
Kypsennys Ylä- ja
alalämpö
1 tai 2 250 0:10-0:15
Kypsennys Kuumailmapu-
hallin
1 tai 2 200-220 0:08-0:12
Muita täyte-ehdotuksia:
17
Pizza Margherita
Kuorittuja tomaatteja, mozzarellaa, basilikaa, oliiviöljyä, pippuria, suolaa
Pizza Bianca
Mozzarellaa, raastettua lampaanjuustoa, basilikaa, oliiviöljyä, suolaa
Pizza Rustica
Kuorittuja tomaatteja, sieniä, artisokan sydämiä, katkarapuja, mustia
ja täytettyjä vihreitä oliiveja, salamimakkaran siivuja, oliiviöljyä,
mozzarellaa
18
Pizzakivellä voidaan valmistaa myös:
Italiassa usein alkupalana nautittava
Focaccia
Muodosta hiivataikinasta (ks. pizzataikina) ohuita leipiä, ripottele päälle
valkosipulilla maustettua öljyä, mausta suolalla ja oreganolla.
Kypsennä noin 10-15 minuuttia esikuumennetulla pizzakivellä.
Ohuet seesamileivät
100 g seesamia
500 g karkeaa täysjyväjauhoa
1 tl jauhettua korianteria
1 pakkaus kuivahiivaa
1 ½ tl suolaa
350 ml lämpimää vettä
1 munankeltuainen
1 rkl maitoa
Paahda seesamia kevyesti pannussa. Aseta sivuun hiukan seesamia
koristelua varten ja sekoita loput kevyesti karkean täysjyväjauhon,
korianterin, kuivahiivan ja suolan kanssa. Lisää vesi ja vaivaa aineksia
hyvin. Jätä nousemaan, kunnes taikina on noussut kaksinkertaiseksi.
Vaivaa taikinaa hyvin ja jaa se 10 kappaleeseen. Levitä taikinasta ohuita
leipiä ja jätä nousemaan puoleksi tunniksi. Vatkaa munankeltuainen
maitoon, sivele sillä leivät ja ripottele päälle sivuun asetettu seesami.
Kypsennä leivät esikuumennetulla pizzakivellä.
Uunin
toiminnot
Kannatintaso
alhaaltapäin
Lämpötila
ºC
Aika
tuntia minuuttia
Esikuu-
mennus
Ylä- ja
alalämpö
1 tai 2 240 kunnes lämpötilan
merkkivalo sammuu
Kypsennys Ylä- ja
alalämpö
1 tai 2 220 0:10-0:15
19
Elsassilainen Flammkuchen
½ maalaisleipätaikinaa (katso alla) tai pizzataikinaa 200 ml
ranskankermaa (1 kuppi)
Suolaa, pippuria, muskottipähkinää
1 sipuli
75 g pekonia
Levitä leipätaikinasta halutun kokoinen pohja, muodosta pieni reuna
ja aseta pohja jauhotetun puualustan päälle. Mausta ranskankerma
suolalla, pippurilla ja muskottipähkinällä ja levitä se taikinan
päälle. Kuori ja silppua sipuli, leikkaa pekoni kuutioiksi ja levitä ne
ranskankerman päälle. Kypsennä 300°C lämpötilaan (tai korkeimpaan
lämpötila-asetukseen) esikuumennetun pizzakiven päällä.
Flammkuchen-piiraan on oltava päältä ruskistunut.
Uunin
toiminnot
Kannatintaso
alhaaltapäin
Lämpötila
ºC
Aika
tuntia minuuttia
Esikuu-
mennus
Ylä- ja
alalämpö
1 tai 2 275-300 kunnes lämpötilan
merkkivalo sammuu
Kypsennys Ylä- ja
alalämpö
1 tai 2 275-300 0:08-0:15
Kypsennys Kuumailmapu-
hallin
1 tai 2 275 0:05-0:08
20
Maalaisleipä
1 pala hiivaa
3 rkl haaleaa vettä
700 g ruisjauhoja (tyyppi 997 tai 1150)
300 g vehnäjauhoja (tyyppi 550 tai 405)
1 pakkaus hapantaikinaa (150 g)
1 rkl suolaa
½ rkl jauhettua kuminaa ¾ l haaleaa vettä
Sekoita hiiva haaleaan veteen. Vatkaa muiden aineksien kanssa,
kunnes taikina on tasaista ja tarttuu kulhon reunoille. Jos taikina on
liian jäykkää, lisää hiukan vettä. Jätä taikina nousemaan lämpimään
paikkaan, kunnes se on noussut kaksinkertaiseksi.
Vaivaa taikinaa ja muodosta siitä leipä työtason päällä, aseta
leipä jouhotetulle puualustalle. Anna taikinan nousta uudelleen
kaksinkertaiseksi, tee sen päälle veitsellä viiltoja, sivele sen ulkopinta
vedellä ja aseta se esikuumennetun pizzakiven päälle.
Uunin
toiminnot
Kannatintaso
alhaaltapäin
Lämpötila
ºC
Aika
tuntia minuuttia
Esikuu-
mennus
Ylä- ja
alalämpö
1 tai 2 240 kunnes lämpötilan
merkkivalo sammuu
Kypsennys Ylä- ja
alalämpö
1 tai 2 240 0:15
Kypsennys Ylä- ja
alalämpö
1 tai 2 200 0:45
21
Vehnätortillat
300 g vehnäjauhoja
2 tl suolaa
150 ml haaleaa vettä
Jauhoja taikinan levittämiseen
Vatkaa jauhot, suola ja vesi taikinaksi. Kääri taikina tuorekelmuun ja jätä
se lämpimään paikkaan puoleksi tunniksi.
Jaa taikina 12 samankokoiseen palaan, muodosta niistä palloja ja levitä
niistä ohuita leipiä hyvin jauhotetulla alustalla.
Kypsennä esikuumennetulla pizzakivellä.
Uunin
toiminnot
Kannatintaso
alhaaltapäin
Lämpötila
ºC
Aika
tuntia minuuttia
Esikuu-
mennus
Ylä- ja
alalämpö
1 tai 2 240 kunnes lämpötilan
merkkivalo sammuu
Kypsennys Ylä- ja
alalämpö
1 tai 2 200-220 0:05-0:10
Rapeaksi kypsennetyt tortillat sopivat erityisesti esimerkiksi chili con
carnen lisukkeeksi.
Jos haluat täyttää tortillat, levitä ne erittäin ohuiksi, älä kypsennä niitä
liian pitkään ja aseta ne heti kypsennyksen jälkeen kosteiden liinojen
väliin niin, että niistä tulee pehmeitä rullaamista varten.
Hyvää ruokahalua!
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52

No Brand PS-AP Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja
Tämä käsikirja sopii myös