20
Suomi
Hyödyllisiä vinkkejä
1. Kun leikkaatte ja laitatte ruokaa
leveään syöttösuppiloon, älkää
ylittäkö maksimitäyttötasoa. Vain
tällöin syöttöpainin kytkee lukituksen
ja kone toimii.
2. Älkää koskaan käsitelkö ruokaa, jos se
on niin kovaa tai jäistä, ettei terävän
veitsen kärki pysty siihen. Kova ruoka
voi vaurioittaa terää tai koneen
moottoria. Jos terään tarttuu tai
kiilautuu palanen kovaa ruokaa kuten
porkkanaa, pysäyttäkää
monitoimikone ja irrottakaa terä.
Poistakaa tämän jälkeen ruoka
varovasti terästä.
3. Älkää täyttäkö liikaa suurta tai pientä
kulhoa. Käsitellessänne ohuita seoksia
täyttäkää suuri kulho puolilleen tai
korkeintaan kahden kolmasosan
verran. Paksumpia seoksia
käsitellessänne täyttäkää suuri kulho
korkeintaan kolmen neljäsosan
verran. Nesteitä käsitellessänne
täyttäkää kulho korkeintaan
maksimimerkkiin asti sivulla
12 kuvatun mukaisesti. Pilkkoessanne
aineksia suurta kulhoa ei pitäisi
täyttää enempää kuin kolmasosaan
tai puolilleen. Käyttäkää pientä
kulhoa käsitellessänne korkeintaan
237 ml:n (1 kuppi) nestemääriä tai
63 g:n (
1
⁄2 kuppia) kuiva-ainemääriä.
4. Asettakaa viipalointiterät siten, että
leikkaava pinta on syöttösuppilon
oikealla puolella. Näin terä pääsee
kiertämään kierroksen ennen
kosketusta ruokaan.
5. Käyttääksenne monitoimikoneen
nopeutta kunnolla hyväksi
pudottakaa pilkottavat ruoka-aineet
pienen syöttösuppilon kautta koneen
ollessa käynnissä.
6. Eri ruoat vaativat erilaisen
painamisvoiman parhaan raastamis-
ja viipalointituloksen
aikaansaamiseksi. Käyttäkää yleensä
ottaen kevyttä painetta pehmeisiin
aineksiin (mansikat, tomaatit, jne.),
keskinkertaista painetta puolikoviin
aineksiin (kesäkurpitsa, perunat, jne.)
ja kovaa painetta koviin aineksiin
(porkkanat, omenat, kovat juustot,
osittain jäässä olevat lihat, jne.).
7. Pehmeät ja keskikovat juustot voivat
tarttua ja kerääntyä raastinterään.
Tämän välttämiseksi raastakaa
juustoja vain hyvin kylminä.
8. Joskus pitkulaiset ruoka-aineet kuten
porkkanat ja selleri
voivat luiskahtaa
syöttösuppilosta
siten, että
viipaleista tulee
erikokoisia.
Tällaisen
viipalointijäljen
välttämiseksi leikatkaa ruoka useihin
paloihin ja asettakaa palaset
syöttösuppiloon. Pienten ja
pitkulaisten ruoka-aineiden
käsittelyssä kaksiosaisessa
syöttöpainimessa oleva pieni
syöttösuppilo on erityisen kätevä.
9. Kakku-, pikkuleipä- tai leipätaikinaa
valmistaessanne käyttäkää
monitoimiterää rasvan ja sokerin
vatkaamiseen. Lisätkää kuiva-aineet
viimeisenä. Asettakaa pähkinät ja
hedelmät taikinaseoksen päälle
välttääksenne liian pilkkomisen.
Pilkkokaa pähkinät ja hedelmät
lyhyillä pulsseilla kunnes ne ovat
sekoittuneet muihin aineisiin. Älkää
sekoittako liikaa.
10. Kun raastettu tai viipaloitu ruoka
kasaantuu kulhossa yhdelle reunalle,
pysäyttäkää monitoimikone ja
levittäkää ruoka tasaisesti lastan avulla.
11. Kun ruoka ulottuu viipalointi- tai
raastinterän pohjaan asti, poistakaa
ruoka kulhosta.
12. Terän päälle voi jäädä muutama
suuri ruoanpalanen viipaloinnin tai
raastamisen jälkeen. Halutessanne
voitte pilkkoa nämä palaset käsin ja
lisätä ne seokseen.
13. Järjestäkää ruoankäsittely siten, että
kulhoa tarvitsee puhdistaa
mahdollisimman vähän. Käsitelkää
kuivat ja kiinteät aineet ennen
nestemäisiä aineita.
14. Monitoimiterä on helppo puhdistaa
ruoka-aineista, kun tyhjennätte
suuren kulhon, asetatte siihen
kannen uudelleen ja painatte terän
käyntiin 1-2 sekunniksi.