ARTISAN 5KFPM770

KitchenAid ARTISAN 5KFPM770, 5KFPM770 Ohjekirja

  • Olen lukenut tämän asiakirjan, joka on KitchenAid Artisan 5KFPM770 -monitoimikoneen käyttöopas. Se sisältää ohjeet laitteen käyttöönottoon, turvallisuusmääräykset, osien asennuksen ja puhdistuksen. Olen valmis vastaamaan kysymyksiisi laitteesta ja sen käytöstä.
  • Mitkä ovat food processorin osat?
    Miten vispilä asennetaan?
    Miten food processor käynnistetään ja pysäytetään?
2
Sisällysluettelo
Monitoimikoneen turvallisuus........................................................................3
Sähkövaatimukset..........................................................................................3
Tärkeät turvatoimet .......................................................................................4
Monitoimikoneen osat...................................................................................5
Monitoimikoneen käyttöönotto
Ensimmäinen käyttökerta........................................................................7
Suuren kulhon kiinnitys ..........................................................................7
Monitoimiterän ja taikinansekoittimen kiinnitys.......................................8
Viipalointi- ja raastinterän kiinitys ...........................................................8
Pienen kulhon kiinnitys ...........................................................................9
Keittiömestarin kulhon kiinnitys ..............................................................9
Kananmunanvatkaimen kiinnitys ja käyttö.............................................10
Sitruspusertimen kiinnitys ja käyttö .......................................................10
Monitoimikoneen käyttö
Ennen käyttöä.......................................................................................12
Syöttöpainimen lukitus..........................................................................12
Maksiminestetaso .................................................................................12
Monitoimikoneen käynnistäminen ja pysäyttäminen ............................12
Pulssitoiminnon käyttäminen ................................................................13
2-osainen syöttöpainin..........................................................................13
Monitoimikoneen purkaminen.....................................................................13
Huolto ja puhdistus.....................................................................................15
Vianetsintä ..................................................................................................16
Vinkkejä monitoimikoneen käyttämiseen.......................................................17
Monitoimiterän käyttäminen.................................................................17
Viipalointi- ja raastinterien käyttö..........................................................18
Taikinansekoittimen käyttö ....................................................................19
Kananmunanvatkaimen käyttäminen ....................................................19
Hyödyllisiä vinkkejä......................................................................................20
Reseptejä.....................................................................................................22
Kotitalouskäyttöön tarkoitetun
KitchenAid
®
- monitoimikoneen Euroopan laajuinen takuu ....................27
Huollon järjestäminen ...........................................................................27
Palvelukeskus ........................................................................................28
Suomi
5KFPM770-malli:
230-240 V AC
50 Hz
HUOM: 5KFPM770-malli kytketään aina
maadoitettuun pistorasiaan. Sähköiskun
vaaran välttämiseksi koneen pistotulppa
mahtuu pistorasiaan vain yhdellä tavalla.
Jos pistotulppa ei sovi pistorasiaan,
ottakaa yhteyttä ammattitaitoiseen
sähköasentajaan. Älkää muuttako
pistotulppaa millään tavalla.
Älkää käyttäkö jatkojohtoa. Jos
liitäntäjohto on liian lyhyt, pyytäkää
ammattitaitoista sähköasentajaa
asentamaan pistorasia koneen
lähettyville.
Omanne ja muiden turvallisuus on hyvin tärkeää.
Annamme tässä ohjekirjassa sekä monitoimikoneessanne monta tärkeää
turvailmoitusta. Lukekaa ohjeet ja noudattakaa aina kaikkia turvailmoituksia.
Tämä on turvahälytysmerkki.
Tämä merkki varoittaa teitä mahdollisista vaaratilanteista, jotka
voivat johtaa joko itsenne tai toisen henkilön kuolemaan tai
vakavaan loukkaantumiseen.
Kaikki turvailmoitukset tulevat turvahälytysmerkin sekä VAARA- tai
VAROITUS-ilmoituksen jälkeen. Tämä tarkoittaa seuraavaa:
Voitte menehtyä tai saada vakavia
vammoja, jos ette välittömästi
noudata ohjeita.
Voitte menehtyä tai saada vakavia
vammoja, jos ette noudata ohjeita.
Kaikki turvailmoitukset kertovat teille, mikä mahdollinen vaaratilanne on, miten
loukkaantumisvaaraa voi vähentää sekä mitä voi tapahtua, jos ohjeita ei noudateta.
VAARA
VAROITUS
Monitoimikoneen turvallisuus
Sähkövaatimukset
3
Suomi
4
Suomi
TÄRKEÄT TURVATOIMET
Sähkölaitteita käytettäessä pitäisi aina noudattaa tiettyjä perusturvatoimia, joihin
kuuluvat seuraavat seikat:
1. Kaikkien ohjeiden lukeminen.
2. Monitoimikoneen suojaaminen vedeltä tai muulta nesteeltä sähköiskuvaaran
välttämiseksi.
3. Tarkka silmälläpito lapsen käyttäessä laitetta sekä yleensä lasten läsnäollessa
laitetta käytettäessä.
4. Laitteen irrottaminen pistorasiasta kun sitä ei käytetä, kun siihen kiinnitetään tai
kun siitä irrotetaan laitteenosia sekä sitä puhdistettaessa.
5. Välttäkää koskemasta laitteen liikkuviin osiin.
6. Älkää käyttäkö laitetta, jos siinä on vaurioitunut liitäntäjohto tai pistotulppa, tai
jos siinä on ilmennyt toimintahäiriö tai se on pudonnut tai vaurioitunut jollakin
tavoin. Toimittakaa tuote lähimpään maahantuojan laitehuoltoon tarkistusta,
korjausta ja sähkö- tai mekaanista säätöä varten.
7. Sellaisten lisälaitteiden käyttäminen, joita valmistaja ei suosittele tai myy, voi
aiheuttaa tulipalon, sähköiskun tai vamman.
8. Älkää käyttäkö laitetta ulkona.
9. Pitäkää kädet ja työvälineet poissa liikkuvista teristä ja koneen ollessa käynnissä
vähentääksenne vakavan vamman riskiä henkilöille sekä vaurioriskiä koneelle.
Kaavinta voidaan käyttää, mutta ainoastaan silloin, kun kone ei ole käynnissä.
10. Terät ovat teräviä. Käsitelkää niitä varoen.
11. Vakavan vamman estämiseksi älkää koskaan asettako leikkuuteriä koneeseen
ennen kuin olette kiinnittäneet itse kulhon kunnolla paikoilleen.
12. Varmistakaa, että kulhon kansi on lukittu kunnolla paikoilleen ennen koneen
käynnistämistä.
13. Älkää koskaan syöttäkö ruokaa koneeseen käsin. Käyttäkää aina syöttöpaininta.
14. Älkää yrittäkö säätää kannen lukitusmekanismia.
15. Tämä tuote on tarkoitettu ainoastaan kotitalouskäyttöön.
SÄILYTTÄKÄÄ NÄMÄ OHJEET
Tämä laite on merkitty WEEE-direktiivin
(Waste Electrical and Electronic
Equipment) 2002/96/EC mukaisesti.
Varmistamalla, että tuote poistetaan
käytöstä asianmukaisesti, voidaan auttaa
estämään sellaiset ympäristö- ja
terveyshaitat, jotka saattaisivat aiheutua
jätteiden asiattomasta käsittelystä.
Symboli tuotteessa tai sen
dokumentaatiossa tarkoittaa, ettei
laitetta saa hävittää kotitalousjätteiden
mukana. Sen sijaan tuote on toimitettava
sähkö- ja elektroniikkakomponenttien
keräys- ja kierrätyspisteeseen.
Laitteen käytöstäpoiston suhteen on
noudatettava paikallisia
jätehuoltomääräyksiä.
Lisätietoja tuotteen käsittelystä,
talteenotosta ja kierrätyksestä saa
kaupungin- tai kunnanvirastosta,
paikallisesta jätehuoltoliikkeestä tai
liikkeestä, josta tuote ostettiin.
Monitoimikoneen osat
I
O
P
u
ls
e
Keskikokoinen
(4 mm) raastinterä
Ohut (2 mm)
viipalointiterä
Monitoimiterä
ruostumatonta terästä
Taikinansekoitin
Painevalettu metallirunko
2-osainen
syöttöpainin
Suuren kulhon
kansi, jossa on
erittäin leveä
syöttösuppilo
Suuri kulho
950 ml:n (4
kuppia) pieni
kulho ja pieni terä
Keskikokoinen
(4 mm) viipalointiterä
Lasta/kaavin
2.4 litrainen (10 kuppia)
keittiömestarin kulho
Sitruspuserrin
2-osainen
kartio
Terän varsi
Kananmunanvatkain
5
Suomi
6
Suomi
Monitoimikoneen osat
Suuren kulhon kansi, jossa on
erittäin leveä syöttösuppilo
Erittäin leveä syöttösuppilo on yksi
suurimmista markkinoilla olevista, ja
siihen mahtuu suuria ruoanpaloja -
kuten tomaatteja, kurkkuja ja perunoita.
Vähentää esipaloittelua ja -viipalointia.
2-osainen syöttöpainin
Pieniä aineksia hienonnettaessa pieni
syöttöpainin irrotetaan suuressa
syöttöpainimessa olevasta
keskussyöttösuppilosta. Pieni
syöttöpainin ja syöttösuppilo tekevät
yrttien, pähkinöiden, yksittäisten
porkkanoiden ja sellerin pienentämisen
helpoksi. Pientä syöttöpaininta voidaan
käyttää myös 115 g:n mittakuppina.
2.8 litran suuri kulho
Kova polykarbonaattikulho sopii suurille
ruokamäärille.
Keittiömestarin kulho
Asettakaa 2.4 litran keittiömestarin kulho
suuren kulhon sisään ja viipaloikaa tai
raastakaa ruoka, samalla suuri kulho pysyy
puhtaana toista ruoka-ainetta varten.
Pieni kulho ja pieni terä
950 ml:n kulho ja ruostumatonta terästä
oleva terä sopivat pienten ruokamäärien
paloitteluun ja sekoittamiseen.
Ohut (2 mm) viipalointiterä
Terä leikkaa noin 1,6 mm:n paksuisia
viipaleita yleisimmistä ruoka-aineista kuten
mansikoista aina osittain jäisiin lihoihin.
Keskikokoinen (4 mm)
viipalointiterä
Terä leikkaa noin 3.2 mm:n paksuisia
viipaleita yleisimmistä ruoka-aineista.
Keskikokoinen (4 mm)
raastinterä
Terä leikkaa noin 3.2 mm:n kokoisia
palasia useimmista hedelmistä,
vihanneksista ja juustoista.
Terän varsi
Varsi kiinnittyy rungossa olevaan terää
pyörittävään akseliin sekä viipalointi- tai
raastinterän pohjaan.
Monitoimiterä ruostumatonta
terästä
Monikäyttöinen terä pilkkoo, jauhaa,
sekoittaa ja emulgoi muutamassa
sekunnissa.
Taikinansekoitin
Sekoitin on suunniteltu erityisesti
hiivataikinan sekoittamiseen ja
vaivaamiseen.
Kananmunanvatkain
Kananmunanvatkain vatkaa nopeasti
kerman ja kananmunanvalkuaiset
marenkiin, vaahtoihin, jäädykkeisiin ja
jälkiruokiin.
Sitruspuserrin
Puristimessa on
siiviläkori, 2-osainen
kartio ja hedelmän päälle
laitettava, kädellä
painettava kupu. Käyttäkää
irrotettavaa ulkokartiota
suurempiin hedelmiin
kuten greippehin ja
pienempää sisäkartiota
sitruunoihin ja limetteihin.
Vankka runko-osa
Rungossa on O- ja I-painikkeet
(käynnistys ja pysäytys) ja
pulssitoimintopainike sekä voima-akseli,
joka pyörittää teriä.
Lasta / kaavin
Erikoinen muotoilu helpottaa ruokien
irrotusta kulhoista ja teristä.
Keittiömestarin
välinekotelo
Tyylikäs ja kestävä,
vähän tilaa vievä
pakkaus pitää terät ja
muut lisälaitteet
järjestyksessä ja
hyvässä kunnossa.
7
Suomi
Monitoimikoneen käyttöönotto
Ensimmäinen käyttökerta
Ennen kuin käytätte monitoimikonetta
ensimmäistä kertaa, peskää iso kulho,
ison kulhon kansi, keittiömestarin kulho,
pieni kulho, syöttöpainin ja ja terät joko
käsin tai astianpesukoneessa (ks. kohta
“Huolto ja puhdistus” sivulta 15).
Suuren kulhon kiinnitys
1. Sijoittakaa monitoimikone kuivalle,
tasaiselle pinnalle siten, että
käyttöpainikkeet ovat etupuolella.
Älkää kytkekö laitetta pistorasiaan
ennen kuin kaikki osat ovat
paikoillaan.
2. Asettakaa suuri kulho runkoon
siten, että sen kädensija on
keskilinjan vasemmalla puolella ja
että kulhon keskellä oleva aukko
asettuu akselin päälle.
3. Ottakaa kiinni suuren kulhon
kädensijasta ja kääntäkää kulhoa
oikealle siten, että se lukittuu
paikoilleen.
4. Kiinnittäkää haluamanne lisälaite
suureen kulhoon. Katsokaa sivuja 7-
11 lisäohjeiden saamiseksi.
5. Asettakaa suuren kulhon kansi
suureen kulhoon siten, että
syöttösuppilo jää suuren kulhon
kädensijan vasemmalle puolelle.
Tarttukaa syöttösuppiloon ja
kääntäkää kantta oikealle kunnes se
lukittuu paikoilleen.
HUOM: Älkää kiinnittäkö kantta suureen
kulhoon ennen kuin kulho on lukittunut
runkoon. Tämä voi vaurioittaa kulhoa.
6. Asettakaa 2-osainen syöttöpainin
syöttösuppiloon.
I
O
P
u
ls
e
Jatkuu seuraavalla sivulla
8
Suomi
Monitoimikoneen käyttöönotto
7. Kytkekää laite maadoitettuun
pistorasiaan (ks. “Sähkövaatimukset”
sivulta 3).
HUOM: Monitoimikoneenne ei toimi,
ellei suurta kulhoa ja sen kantta ole
lukittu kunnolla runkoon ja
syöttöpaininta asetettu syöttösuppilon
maksimitäyttölinjaan. Älkää irrottako
suurta kulhoa rungosta poistamatta ensin
sen kantta. Tämä voi vaurioittaa kulhoa.
Monitoimiterän ja
taikinansekoittimen kiinnitys
Asettakaa terä akseliin. Kiertäkää terää
siten, että se asettuu paikoilleen
akselin päälle.
Viipalointi- ja raastinterän
kiinnitys
1. Asettakaa teränvarsi akseliin.
9
Suomi
Monitoimikoneen käyttöönotto
2. Asettakaa terä teränvarressa olevaan
metallitappiin terien leikkuupuolen
ollessa ylöspäin. Terässä on koholla
oleva nuppi päällä ja urat alla niin
että se asettuu helposti paikoilleen.
Kiertäkää terää, kunnes se asettuu
varren päälle.
Pienen kulhon kiinnitys
1. Asettakaa pieni kulho suuren kulhon
sisään akselin päälle. Kiertäkää
kulhoa kunnes se asettuu paikoilleen.
Kun pieni kulho on asetettu oikein
suuren kulhon sisään, sitä ei voi
kääntää.
2. Asettakaa pieni terä akselin päälle.
Terän kiertäminen voi olla tarpeellista
ennen kuin se asettuu paikoilleen.
Pieni kulho voidaan myös asettaa
keittiömestarin kulhoon samalla tavoin.
3. Pieni kulho irrotetaan käytön jälkeen
nostamalla kulhoa. Käyttäkää kulhon
yläreunassa olevia tarttumista
helpottavia ulokkeita.
Keittiömestarin kulhon kiinnitys
Asettakaa keittiömestarin kulho suuren
kulhon sisään akselin päälle. Kiertäkää
keittiömestarin kulhoa kunnes se asettuu
paikoilleen. Kun keittiömestarin kulho on
kiinnitetty oikein suuren kulhon sisään,
sitä ei voi kääntää.
Keittiömestarin kulhossa voidaan
käyttää ainoastaan viipalointi- ja
raastinteriä - ei monitoimiterää.
Keittiömestarin kulho irrotetaan käytön
jälkeen nostamalla kulhoa. Käyttäkää
kulhon yläreunassa olevia tarttumista
helpottavia paikkoja.
Jatkuu seuraavalla sivulla
10
Suomi
Monitoimikoneen käyttöönotto
Kananmunanvatkaimen kiinnitys
ja käyttö
Kananmunanvatkain on suunniteltu
kananmunanvalkuaisten tai paksun
kerman vatkaamiseen, leivonnaisten
kuorrutteen tai pehmeiden marenkien
valmistamiseen. Parhaan tuloksen
saavuttamiseksi olisi kerralla vatkattava
paksua kermaa vähintään 237 ml
(125 g/1 kuppi) tai 3
kananmunanvalkuaista. Pienempien
määrien vatkaaminen ei johda
välttämättä parhaaseen lopputulokseen.
Kiinnitys:
Kananmunanvatkaimessa on 4 osaa -
kananmunanvatkaimen varsi, varren
suojus, vatkausvispilä ja kansi.
1. Asettakaa kananmunanvatkaimen
varsi voima-akselin päälle. Kääntäkää
vartta hitaasti kunnes se asettuu
kunnolla akseliin.
2. Sovittakaa L-kirjaimen muotoinen
vispilässä oleva lovi varren suojuksessa
olevaan pieneen nuppiin ja liu'uttakaa
vispilä suojukseen. Kääntäkää hieman,
jotta vispilä lukittuu paikoilleen.
3. Sovittakaa varren suojus ja vispilä
kananmunanvatkaimen varteen.
Painakaa alaspäin, jotta varren reunat
asettuvat vispilän mekanismiin.
4. Sovittakaa kananmunanvatkaimen kansi
ja vispilä vatkaimen varteen. Painakaa
alaspäin lukitaksenne sen paikoilleen.
5. Asettakaa suuren kulhon kansi
suureen kulhoon siten, että
syöttösuppilo asettuu kädensijan
vasemmalle puolelle. Varmistakaa,
että kananmunanvatkaimen
keskustappi asettuu suojuksen keskellä
olevaan reikään. Tarttukaa
syöttösuppiloon ja kääntäkää suojusta
oikealle lukitaksenne sen paikoilleen.
Työnnä syöttöpainin syöttösuppiloon.
Nyt kananmunanvatkain on valmis
käyttöön.
6. Painakaa I-painiketta (käynnistys) ja
vatkatkaa aineet koostumuseltaan ja
määrältään halutun laiseksi. Painakaa
O-painiketta (pysäytys), kun valmista.
Purkaminen:
1. Irrottakaa pistotulppa pistorasiasta.
Poistakaa suuren kulhon kansi
kääntämällä sitä myötäpäivään.
2. Nostakaa kananmunanvatkain akselin
päältä. Poistakaa vatkatut aineet
kulhosta.
3. Poistakaa kananmunanvatkaimen
kansi. Työntäkää varren tappia
alaspäin irrottaaksenne varren
suojuksesta. Kääntäkää
vatkausvispilää avataksenne sen
lukituksen ja liu'uttakaa vispilä irti
varren suojuksesta.
Sitruspusertimen kiinnitys ja käyttö
1. Kiinnittäkää ja lukitkaa suuri kulho
paikoilleen runkoon.
2. Asettakaa siiviläkori kulhoon siten,
että lukituskohta jää suuren kulhon
kädensijan vasemmalle puolelle.
3. Kääntäkää koria vastapäivään kunnes
se lukittuu kädensijaan.
Kansi
Varsi
Vatkaus-
vispilä
Varren
suojus
11
Suomi
Monitoimikoneen käyttöönotto
4. 2-osaisessa kartiossa on kaksi kokoa;
voitte valita oikean koon hedelmän
koon mukaan. Käyttäkää ulompaa
kartiota greippiin, appelsiiniin ja
muihin suuriin hedelmiin. Poistakaa
ulompi kartio tarvitessanne
pienempää sisäkartiota, joka soveltuu
sitruunan ja limetin pusertamiseen.
5. Avatkaa kansi ja asettakaa kartio
siiviläkorin sisälle akselin päälle.
Kiertäkää tarvittaessa kartiota kunnes
se asettuu paikoilleen.
6. Halkaiskaa hedelmä, josta haluatte
pusertaa mehua.
7. Asettakaa hedelmänpuolikas kartion
päälle.
8. Sulkekaa siiviläkorin kansi. Painakaa
kämmenellänne hedelmän päällä
olevaa kantta lujasti alaspäin tasaisen
paineen ylläpitämiseksi. Pitäkää
sitruspuserrinta käynnissä vain silloin,
kun kantta painetaan alaspäin ja
hedelmä on kartiota vasten.
HUOM: Sitruspusertimen käyttöä
ilman hedelmän päälle asetettavaa
kantta ei suositella. Jos käytätte sitä
ilman kantta, irrota kansi korista (ks.
kohta 13).
9. Käyttäkää sitruspuserrinta
painamalla I- tai Pulse-painiketta.
10. Kun mehu on kokonaan puristettu,
painakaa O-painiketta.
HUOM: Älkää ylittäkö suuressa
kulhossa olevan maksiminestepinnan
merkkiä tai mehu valuu kulhosta.
11. Avatkaa siiviläkorin lukitus
kääntämällä sitä myötäpäivään.
Poistakaa jäljellä oleva hedelmä,
kartio ja siiviläkori suuresta kulhosta.
12. Poistakaa suuri kulho
monitoimikoneesta ja kaatakaa
mehu haluamaanne astiaan.
13. Irrottaaksenne siiviläkoriin kiinnitetyn
hedelmänpuristinkannen
perusteellista puhdistusta varten
vetäkää korin pohjassa olevaa
lukitusta ulospäin korin reunasta ja
irrottakaa kansi korista.
14. Kun kiinnitätte kannen uudelleen
siiviläkoriin, varmistakaa että se
naksahtaa korin pohjassa oleviin
reikiin.
12
Suomi
Monitoimikoneen käyttö
Ennen käyttöä
Varmistakaa ennen monitoimikoneen
käyttöä, että suuri kulho, terät ja kulhon
kansi on asetettu kunnolla paikoilleen
yleiskoneen runkoon (ks. “Monitoimikoneen
käyttöönotto” alk.s. 7).
Syöttöpainimen lukitus
Syöttöpainin on osa
turvalukitusjärjestelmää. Monitoimikone
ei toimi, jos paininta ei ole asetettu
syöttösuppilon maksimitäyttömerkkiin.
Maksiminestetaso
Tämä suuressa kulhossa oleva merkki
osoittaa maksiminestemäärän, joka
monitoimikoneessa voidaan käsitellä.
Monitoimikoneen käynnistäminen
ja pysäyttäminen
1. Monitoimikone kytketään päälle
painamalla I-painiketta. Kone on
toiminnassa keskeytyksettä ja laitteen
toimintavalo palaa.
2. Pysäyttääksenne yleiskoneen painakaa
O-painiketta. Toimintavalo sammuu ja
automaattinen pysäytystoiminto
pysäyttää terän muutamassa
sekunnissa.
3. Odottakaa kunnes terä on täysin
pysähtynyt ennen kuin poistatte suuren
kulhon kannen. Varmistakaa, että
kytkette monitoimikoneen pois päältä
ennen kuin poistatte suuren kulhon
kannen tai ennen kuin irrotatte laitteen
pistorasiasta.
HUOM: Jos monitoimikone ei toimi,
varmistakaa, että suuri kulho ja sen kansi
ovat kunnolla lukittuina runkoon ja että
syöttöpainin on asetettu syöttöputken
maksimitäyttötasoon (ks. “Monitoimikoneen
käyttöönotto" alk. s. 7).
I
O
P
u
lse
13
Suomi
Monitoimikoneen käyttö
Pulssitoiminnon käyttäminen
Tätä toimintoa käyttämällä voitte valita
erittäin tarkasti ruoankäsittelyn keston ja
käsittelykerrat. Se soveltuu erittäin hyvin
sellaisille ruoka-aineille, jotka vaativat hyvin
kevyttä käsittelyä. Toiminto käynnistetään
painamalla Pulse-painiketta ja lopetetaan
vapauttamalla se. Toimintavalo syttyy joka
kerran kun tätä painiketta painetaan.
2-osainen syöttöpainin
Asettakaa 2-osainen syöttöpainin
syöttösuppiloon pienien ainesten
viipalointia tai raastamista varten ja
kääntäkää syöttöpainimen keskellä
olevaa pienempää paininta
myötäpäivään irrottaaksenne ja
poistaaksenne sen. Käyttäkää keskellä
olevaa syöttösuppiloa ja paininta pienten
ja hienojen aineiden käsittelyyn ja
lisätessänne nestettä monitoimikoneen
ollessa toiminnassa. Kun pientä
syöttösuppiloa ei käytetä, lukitkaa pieni
syöttöpainin paikoilleen kääntämällä sitä
vastapäivään.
Monitoimikoneen purkaminen
HUOM: Jos syöttöpainimen
poistamisessa syöttösuppilosta on
ongelmia, on todennäköistä, että
lukitussysteemiin on päässyt ruokaa.
Painin irrotetaan upottamalla suuren
kulhon kansi lämpimään veteen tai
pesemällä se pesukoneessa.
1. Painakaa "O"-painiketta.
2. Irrottakaa laite pistorasiasta ennen
osien irroitusta.
3. Kääntäkää suuren kulhon kantta
vasemmalle ja irrottakaa se.
14
Suomi
4. Jos käytitte terää, poistakaa se ennen
kuin irrotatte kulhon. Asettakaa kaksi
sormea levyn alle sen molemmin
puolin ja nostakaa sitä suoraan
ylöspäin. Irrottakaa terän varsi.
5. Jos käytätte pientä tai keittiömestarin
kulhoa, tarttukaa kulhoon ja
irrottakaa se käyttämällä kulhon
yläreunassa olevia tarttumista
helpottavia kohtia.
6. Kääntäkää suurta kulhoa vasemmalle
irrottaaksenne sen rungosta.
Nostakaa pois.
7. Monitoimiterä voidaan irrottaa
suuresta kulhosta ennen kuin sen
sisältö tyhjennetään. Terä voidaan
myös jättää paikoilleen poistaessanne
ruoan: tarttukaa suuren kulhon
pohjaan ja asettakaa yksi sormi keskellä
olevaan aukkoon tarttuaksenne
teräakseliin. Poistakaa ruoka sitten
kulhosta ja terästä lastan avulla.
Monitoimikoneen purkaminen
I
O
P
u
ls
e
15
Suomi
Huolto ja puhdistus
1. Painakaa "O"-painiketta.
2. Irrottakaa laite pistorasiasta ennen
puhdistusta.
3. Pyyhkikää runko ja johto ensin
lämpimässä pesuainevedessä
kostutetulla liinalla ja puhdistakaa ne
sitten kostealla liinalla. Kuivatkaa
pehmeällä pyyhkeellä. Älkää käyttäkö
karheita puhdistuslappuja tai
hankaustyynyjä.
4. Kaikki muut monitoimikoneen osat
ovat konepesun kestäviä. Välttäkää
niiden sijoittamista lähelle
astianpesukoneessa olevia kuumia
osia. Jos pesette monitoimikoneen
osat käsin, välttäkää hankaavien
puhdistusvälineiden käyttöä. Ne
voivat naarmuttaa tai samentaa
suurta kulhoa ja sen kantta. Kuivatkaa
kaikki osat kunnolla pesun jälkeen.
5. Lukitusjärjestelmän vaurioitumisen
estämiseksi tulisi suuri kulho ja sen
kansi säilyttää aina lukitsematta niitä
runkoon silloin, kun ette käytä niitä.
6. Kiertäkää johto suuren kulhon
ympärille. Kiinnittäkää pistotulppa
johdon väliin.
7. Irrotetut akselit ja terät tulisi säilyttää
niille varatussa välinekotelossa ja
lasten ulottumattomissa.
I
O
Pulse
16
Suomi
Vianetsintä
• Jos monitoimikoneenne ei
toimi, tarkistakaa seuraavat
kohdat:
– Varmistakaa, että suuri kulho ja
sen kansi on kunnolla lukittu
runkoon, ja että syöttöpainin on
asetettu syöttöputken
maksimitäyttötasoon.
–Tarkistakaa, onko kone kytketty
asianmukaiseen pistorasiaan (ks.
“Sähkövaatimukset” s. 3). Jos
kaikki on kunnossa, irrottakaa
monitoimikone pistorasiasta ja
kytkekää sitten se samaan
pistorasiaan uudelleen. Jos kone ei
edelleenkään toimi, tarkistakaa
sulakkeet ja että pistorasiaan tulee
sähköä.
• Jos monitoimikone ei viipaloi
tai raasta terää käytettäessä:
– Varmistakaa että terä on asetettu
varteen leikkaava puoli ylöspäin.
Terässä on koholla oleva nuppi
päällä ja urat alla niin että se
asettuu helposti paikoilleen.
• Jos monitoimikoneen kansi ei
sulkeudu terää käytettäessä:
– Varmistakaa että terä on asetettu
oikeinpäin eli nuppi on päällä ja
että se on asennettu oikein terän
varteen.
• Jos monitoimikone pysähtyy
kesken käytön:
– Monitoimikone voi ylikuumeta. Jos
kone ylittää tietyn lämpötilan, se
pysähtyy automaattisesti vaurion
estämiseksi. Tämä on hyvin
harvinaista. Jos näin käy, painakaa
O-painiketta ja odottakaa 15
minuuttia, jotta yleiskone jäähtyisi
ennen uudelleenkäynnistystä. Jos
monitoimikone ei edelleenkään
toimi, odottakaa toiset 15
minuuttia, jotta se jäähtyisi
kunnolla.
• Jos syöttöpainimen
irrottaminen syöttösuppilosta
on vaikeaa:
– Lukitusjärjestelmässä on
todennäköisesti ruokaa. Painimen
irrottamiseksi suuri kulho on
upotettava lämpimään veteen tai
se on pestävä astianpesukoneessa.
Jos tässä kappaleessa mainitut
toimet eivät auta ongelmaanne,
katsokaa KitchenAid in takuu- ja
huolto-osiota sivuilta 27-28. Älkää
palauttako monitoimikonettanne
myyjälle - hän ei voi tarjota teille
kyseistä palvelua.
17
Suomi
Vinkkejä monitoimikoneen käyttämiseen
MONITOIMITERÄN
KÄYTTÄMINEN
Tuoreiden hedelmien ja
vihannesten pilkkominen:
Kuorikaa hedelmä ja poistakaa sen ydin sekä
siemenet. Leikatkaa siitä 2.5-4 cm:n kokoisia
palasia. Pilkkokaa hedelmä halutun
kokoiseksi käyttämällä lyhyitä pulsseja 1-2
sekuntia kerrallaan. Kaapikaa kulhon reunat
tarvittaessa.
Keitettyjen hedelmien ja
vihannesten soseuttaminen
(lukuun ottamatta perunoita):
Lisätkää 60 ml (
1
4 kuppia) nestettä yhtä
täyttä ruokakupillista kohti. Soseuttakaa
ruoka lyhyillä pulsseilla kunnes se on
hienojakoista. Jatkakaa soseuttamista
halutun tuloksen saavuttamiseksi.
Kaapikaa kulhon reunat tarvittaessa.
Perunamuusin valmistaminen:
Kiinnittäkää keittiömestarin kulho suuren
kulhon sisään. Raastakaa kuumat, keitetyt
perunat raastinterää käyttämällä. Poistakaa
keittiömestarin kulho perunoineen koneesta.
Kiinnittäkää monitoimiterä suureen kulhoon
ja lisätkää raastettu peruna, pehmennetty
voi, maito ja mausteet. Sekoittakaa
pulssitoiminnolla 3-4 kertaa 2-3 sekuntia
kerrallaan kunnes maito on imeytynyt ja
muusi on pehmeää. Älkää sekoittako liikaa.
Kuivahedelmien (tai tahmeiden
hedelmien) pilkkominen:
Ruoan olisi oltava kylmää. Lisätkää 30 g
(
1
4 kuppia) jauhoja jokaista 60 g:n (
1
2 kuppia)
kuivahedelmäerää kohti. Pilkkokaa hedelmät
lyhyillä pulsseilla halutun tuloksen
aikaansaamiseksi.
Sitrushedelmien kuoren
hienontaminen:
Leikatkaa terävällä veitsellä sitrushedelmän
kuoren värillinen osa (ilman sen alla olevaa
valkoista osaa). Leikatkaa kuoresta pieniä
suikaleita. Hienontakaa ne koneella.
Valkosipulin kynsien puristaminen
sekä tuoreiden yrttien tai pienten
vihannesmäärien hienontaminen:
Monitoimikoneen ollessa käynnissä
lisätkää ainekset pienen syöttösuppilon
kautta. Antakaa koneen olla käynnissä
kunnes ainekset on pilkottu. Parhaan
tuloksen saavuttamiseksi varmistakaa,
että suuri kulho sekä yrtit ovat erittäin
kuivia ennen pilkkomista.
Pähkinöiden pilkkominen sekä
pähkinälevitteiden valmistaminen:
Hienontakaa pähkinöitä - joita voi
kerrallaan käsitellä enintään 375 g
(3 kuppia) - halutun karkeaksi rouheeksi
lyhyillä pulsseilla 1-2 sekuntia kerrallaan.
Karkeamman tuloksen aikaansaamiseksi
hienontakaa kerralla pienempiä määriä
pulssitoiminnolla 1 tai 2 kertaa 1-2
sekuntia kerrallaan. Painakaa
pulssipainiketta useammin hienomman
tuloksen saavuttamiseksi.
Pähkinälevitteisiin pähkinöitä pilkottaessa
ne on hienonnettava jatkuvalla
toiminnolla kunnes ne ovat hienontuneet
täysin. Säilyttäkää jääkaapissa.
Kypsän tai raa'an lihan, kanan,
kalan ja äyriäisten pilkkominen:
Ruoan tulisi olla erittäin kylmää. Leikatkaa
se 2.5 cm:n kokoisiksi paloiksi. Pilkkokaa
enintään 450 g kerralla halutun kokoiseksi
lyhyillä pulsseilla 1-2 sekuntia kerrallaan.
Kaapikaa kulhon reunat tarvittaessa.
Leivän, keksien ja voileipäkeksien
murentaminen:
Leikatkaa leipä 4-5 cm:n kokoisiksi
palasiksi. Hienontakaa palaset koneella.
Käyttäkää suurempiin paloihin
pulssitoimintoa 2-3 kertaa 1-2 sekuntia
kerrallaan. Hienontakaa palaset sitten
koneella pieniksi murusiksi.
18
Suomi
Vinkkejä monitoimikoneen käyttämiseen
Suklaan sulattaminen leipomista
varten:
Laittakaa suklaa ja sokeri suureen
kulhoon. Hienontakaa koneessa oleva
seos. Kuumentakaa leivontaohjeessa
oleva neste toisessa astiassa ja
monitoimikoneen ollessa käynnissä
kaatakaa kuuma neste pienen
syöttösuppilon kautta kulhoon.
Sekoittakaa tasaiseksi.
Kovien juustojen kuten
Parmesan- ja Pecorino-
juustojen raastaminen:
Älkää koskaan yrittäkö
hienontaa monitoimikoneella juustoja,
joihin veitsen kärki ei pysty. Voitte
käyttää monitoimiterää kovien juustojen
hienontamiseen. Leikatkaa juusto 2.5
cm:n kokoisiksi palasiksi. Asettakaa
palaset suureen kulhoon. Hienontakaa
lyhyillä pulsseilla kunnes palaset on
pilkottu pienemmiksi, ja jatkakaa tämän
jälkeen pulssitoiminnolla kunnes juusto
on hienoa raastetta. Juustopaloja
voidaan myös lisätä pienen
ruoansyöttöputken kautta
monitoimikoneen ollessa käynnissä.
VIIPALOINTI- JA RAASTINTERIEN
KÄYTTÖ
HUOM: Kun leikkaatte ja syötätte
ruokaa erittäin leveään
syöttösuppiloon, älkää
ylittäkö
maksimitäyttötasoa. Vain
näin syöttöpainin kytkee
lukituksen ja kone toimii.
Julienne-sekoituksen
sekä vihannes- ja
hedelmäsuikaleiden
leikkaaminen:
Leikatkaa ainekset sen kokoisiksi, että ne
mahtuvat syöttösuppiloon
vaakasuorassa. Syöttäkää ainekset
syöttössuppiloon vaakasuoraan.
Käyttäkää tasaista painetta leikatessanne
levymäisiä viipaleita. Pinotkaa viipaleet ja
asettakaa ne syöttösuppiloon
vaakasuoraan tai pystysuoraan asentoon.
Käyttäkää tasaista painetta.
Pitkien sekä halkaisijaltaan
suhteellisten pienten hedelmien ja
vihannesten kuten lehtisellerin,
porkkanoiden ja banaanien
viipaloiminen sekä raastaminen:
Leikatkaa ruoka siten,
että se mahtuu
syöttösuppiloon
vaakasuoraan tai
pystysuoraan asentoon,
ja laittakaa ruoka
syöttöputkeen siten, että
se pysyy oikeassa asennossa. Käyttäkää
tasaista painetta. Voitte myös käyttää
kaksiosaisessa syöttösuppilossa olevaa
pientä syöttösuppiloa. Asettakaa ruoka
suppiloon pystysuoraan asentoon ja
käyttäkää pientä syöttöpaininta ruoan
hienontamisessa.
Pyöreiden hedelmien ja
vihannesten kuten sipulin,
omenoiden ja paprikoiden
viipaloiminen sekä raastaminen:
Kuorikaa hedelmä ja poistakaa siitä ydin ja
siemenet. Halkaiskaa se kahteen tai neljään
osaan, jotta se mahtuu syöttösuppiloon.
Asettakaa palat suppiloon. Käyttäkää
tasaista painetta.
Pienten hedelmien ja vihannesten
kuten mansikoiden, sienten ja
retiisien viipaloiminen sekä
raastaminen:
Asettakaa ruoka syöttösupppiloon
kerroksittain pystysuoraan tai vaakasuoraan
asentoon. Täyttäkää syöttösuppilo siten,
että ruoka pysyy oikeassa asennossa, mutta
älkää ylittäkö maksimitäyttötasoa.
Käyttäkää tasaista painetta. Voitte myös
käyttää kaksiosaisessa syöttösuppilossa
olevaa pientä syöttösuppiloa. Asettakaa
ruoka suppiloon pystysuoraan asentoon ja
käyttäkää pientä paininta ruoan
hienontamisessa.
Pinaatin ja muiden
lehtien raastaminen:
Pinotkaa lehdet. Asettakaa
ne käärittyinä pystyyn
syöttösuppiloon. Käyttäkää
tasaista painetta.
19
Suomi
Vinkkejä moitoimikoneen käyttämiseen
Kypsentämättömän lihan ja
kanan kuten friteerattavien
lihojen viipaloiminen:
Leikatkaa tai asettakaa ruoka rullalle, jotta
se mahtuu syöttösuppiloon. Käärikää ja
pitäkää lihaa pakastimessa puolesta
tunnista kahteen tuntiin kunnes se
kovettuu riippuen sen paksuudesta.
Varmistakaa, että terävä veitsen kärki
pystyy yhä lihaan. Jos liha on kovettunut
liikaa, antakaa sen sulaa hetki. Käyttäkää
tasaista painetta.
Kypsennetyn lihan ja kanan sekä
salamin ja pepperonin,
viipaloiminen:
Ruoan tulisi olla erittäin kylmää.
Leikatkaa ruoka palasiksi, jotta se
mahtuu syöttösuppiloon. Käyttäkää
lujaa, tasaista painetta.
Kiinteiden ja pehmeiden
juustojen raastaminen:
Kiinteän juuston tulisi olla erittäin
kylmää. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi
olisi pehmeitä juustoja kuten mozzarellaa
pidettävä pakastimessa 10-15 minuuttia
ennen sen käsittelyä. Leikatkaa juustosta
sopivan kokoisia paloja, jotta se
mahtuu syöttösuppiloon. Käyttäkää
tasaista painetta.
"Päärynänmuotoisten"
kappaleiden, kuten bataatin,
munakoison ja kesäkurpitsan
viipalointi tai raastaminen:
Asettakaa ruoka vaakasuoraan niin että
suurempi/pulleampi puoli on
syöttösuppilon vasemmalla puolella,
kun seisot laitteen edessä. Käyttäkää
tasaista painetta.
Pitkien ja ohuiden hedelmien tai
vihannesten kuten lehtisellerin,
porkkanoiden ja banaanien
viipalointi tai raastaminen:
Voitte käyttää kaksiosaisessa
syöttösuppilossa olevaa pientä
syöttösuppiloa. Asettakaa ruoka
suppiloon pystysuoraan asentoon pieni
pää edellä ja paksumpi pää viimeisenä.
Käyttäkää pientä syöttöpaininta.
TAIKINANSEKOITTIMEN
KÄYTTÖ
Taikinansekoitin on
tarkoitettu erityisesti
hiivataikinan nopeaan ja perinpohjaiseen
sekoittamiseen ja vaivaamiseen. Parhaan
tuloksen aikaansaamiseksi älkää vaivatko
taikinaa, johon ohjeen mukaan tulee
yli 250-375 g (2-3 kuppia) jauhoja.
KANANMUNANVATKAIMEN
KÄYTTÄMINEN
Pehmeän
vmunanvalkuaismarengin
valmistaminen:
Laittakaa 3 munanvalkuaista
ja
1
4 teelusikallista kermaa
suureen kulhoon, johon on
kiinnitetty
kananmunanvatkain.
Vatkatkaa noin 30-45 sekuntia kunnes
seos vaahtoutuu. Monitoimikoneen
ollessa käynnissä lisätkää hitaasti 40 g (
1
3
kuppia) sokeria pienen syöttösuppilon
kautta. Jatkakaa vatkausta noin 2
1
2 -3
minuuttia kunnes vaahtoon jää jähmeitä
huippuja. Pysäyttäkää kone välillä
tarkistaaksenne seoksen koostumus.
Kerman vatkaaminen:
Kaatakaa paksua kermaa suureen
kulhoon, johon on asetettu
kananmunanvatkain. Vatkatkaa 30
sekuntia. Monitoimikoneen ollessa
käynnissä lisätkää 2 ruokalusikallista
tomusokeria pienen syöttösuppilon
kautta. Jatkakaa vatkaamista noin 30-40
sekuntia kunnes vaahtoon jää jähmeitä
huippuja. Pysäyttäkää kone välillä
tarkistaaksenne seoksen koostus. Koneen
ollessa käynnissä lisätkää halutessanne
1
2 teelusikallista vaniljasokeria pienen
syöttösuppilon kautta. Sekoittakaa vain
sen verran, että sokeri sekoittuu
vaahtoon. Älkää vatkatko liikaa.
20
Suomi
Hyödyllisiä vinkkejä
1. Kun leikkaatte ja laitatte ruokaa
leveään syöttösuppiloon, älkää
ylittäkö maksimitäyttötasoa. Vain
tällöin syöttöpainin kytkee lukituksen
ja kone toimii.
2. Älkää koskaan käsitelkö ruokaa, jos se
on niin kovaa tai jäistä, ettei terävän
veitsen kärki pysty siihen. Kova ruoka
voi vaurioittaa terää tai koneen
moottoria. Jos terään tarttuu tai
kiilautuu palanen kovaa ruokaa kuten
porkkanaa, pysäyttäkää
monitoimikone ja irrottakaa terä.
Poistakaa tämän jälkeen ruoka
varovasti terästä.
3. Älkää täyttäkö liikaa suurta tai pientä
kulhoa. Käsitellessänne ohuita seoksia
täyttäkää suuri kulho puolilleen tai
korkeintaan kahden kolmasosan
verran. Paksumpia seoksia
käsitellessänne täyttäkää suuri kulho
korkeintaan kolmen neljäsosan
verran. Nesteitä käsitellessänne
täyttäkää kulho korkeintaan
maksimimerkkiin asti sivulla
12 kuvatun mukaisesti. Pilkkoessanne
aineksia suurta kulhoa ei pitäisi
täyttää enempää kuin kolmasosaan
tai puolilleen. Käyttäkää pientä
kulhoa käsitellessänne korkeintaan
237 ml:n (1 kuppi) nestemääriä tai
63 g:n (
1
2 kuppia) kuiva-ainemääriä.
4. Asettakaa viipalointiterät siten, että
leikkaava pinta on syöttösuppilon
oikealla puolella. Näin terä pääsee
kiertämään kierroksen ennen
kosketusta ruokaan.
5. Käyttääksenne monitoimikoneen
nopeutta kunnolla hyväksi
pudottakaa pilkottavat ruoka-aineet
pienen syöttösuppilon kautta koneen
ollessa käynnissä.
6. Eri ruoat vaativat erilaisen
painamisvoiman parhaan raastamis-
ja viipalointituloksen
aikaansaamiseksi. Käyttäkää yleensä
ottaen kevyttä painetta pehmeisiin
aineksiin (mansikat, tomaatit, jne.),
keskinkertaista painetta puolikoviin
aineksiin (kesäkurpitsa, perunat, jne.)
ja kovaa painetta koviin aineksiin
(porkkanat, omenat, kovat juustot,
osittain jäässä olevat lihat, jne.).
7. Pehmeät ja keskikovat juustot voivat
tarttua ja kerääntyä raastinterään.
Tämän välttämiseksi raastakaa
juustoja vain hyvin kylminä.
8. Joskus pitkulaiset ruoka-aineet kuten
porkkanat ja selleri
voivat luiskahtaa
syöttösuppilosta
siten, että
viipaleista tulee
erikokoisia.
Tällaisen
viipalointijäljen
välttämiseksi leikatkaa ruoka useihin
paloihin ja asettakaa palaset
syöttösuppiloon. Pienten ja
pitkulaisten ruoka-aineiden
käsittelyssä kaksiosaisessa
syöttöpainimessa oleva pieni
syöttösuppilo on erityisen kätevä.
9. Kakku-, pikkuleipä- tai leipätaikinaa
valmistaessanne käyttäkää
monitoimiterää rasvan ja sokerin
vatkaamiseen. Lisätkää kuiva-aineet
viimeisenä. Asettakaa pähkinät ja
hedelmät taikinaseoksen päälle
välttääksenne liian pilkkomisen.
Pilkkokaa pähkinät ja hedelmät
lyhyillä pulsseilla kunnes ne ovat
sekoittuneet muihin aineisiin. Älkää
sekoittako liikaa.
10. Kun raastettu tai viipaloitu ruoka
kasaantuu kulhossa yhdelle reunalle,
pysäyttäkää monitoimikone ja
levittäkää ruoka tasaisesti lastan avulla.
11. Kun ruoka ulottuu viipalointi- tai
raastinterän pohjaan asti, poistakaa
ruoka kulhosta.
12. Terän päälle voi jäädä muutama
suuri ruoanpalanen viipaloinnin tai
raastamisen jälkeen. Halutessanne
voitte pilkkoa nämä palaset käsin ja
lisätä ne seokseen.
13. Järjestäkää ruoankäsittely siten, että
kulhoa tarvitsee puhdistaa
mahdollisimman vähän. Käsitelkää
kuivat ja kiinteät aineet ennen
nestemäisiä aineita.
14. Monitoimiterä on helppo puhdistaa
ruoka-aineista, kun tyhjennätte
suuren kulhon, asetatte siihen
kannen uudelleen ja painatte terän
käyntiin 1-2 sekunniksi.
21
Suomi
Hyödyllisiä vinkkejä
15. Poistettuanne kulhon kannen
asettakaa se ylösalaisin työtasolle.
Tämä auttaa työtason pitämistä
siistinä.
16. Poistaaksenne suuren kulhon sisällön
poistamatta monitoimiterää
tarttukaa suuren kulhon pohjaan ja
asettakaa yksi sormi keskellä olevaan
aukkoon pitääksenne terän
paikoillaan. Poistakaa ruoka sitten
kulhosta ja terästä lastan avulla.
17. Monitoimikonettanne ei ole
tarkoitettu seuraavien toimintojen
suorittamiseen:
kahvinpapujen, jyvien ja kovien
mausteiden jauhamiseen
• luiden tai muiden syötäväksi
kelpaamattomien ruoka-aineiden
jauhamiseen
• raakojen hedelmien ja vihannesten
nesteyttämiseen
• kovaksi keitettyjen kananmunien
tai jäähdyttämällä
kovettamattomien lihojen
viipalointiin.
18. Jos yleiskoneen muoviset osat
värjääntyvät käsiteltyjen ruoka-
aineiden takia, puhdistakaa ne
sitruunamehulla.
/