Aeg-Electrolux MC2660EM Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja

Tämä käsikirja sopii myös

FI
43
Hyvä asiakas,
Kiitos, kun luotit AEG-Electrolux-tuotemerkkiin ja ostit AEG-Electrolux-
mikroaaltouunin.
Lue nämä käyttöohjeet huolellisesti, ennen kun käytät AEG-Electrolux-
mikroaaltouunia ensimmäisen kerran. Näin saat laitteesta ja sen kaikista
toiminnoista parhaan hyödyn. Se varmistaa myös ongelmattoman käytön ja
minimoi tarpeettomat yhteydenotot huoltoon.
Tärkeistä turvallisuutta tai laitteen käyttöä koskevista tiedoista ilmoitetaan
tällä symbolilla ja/tai esimerkiksi teksteillä Vaara tai Varoitus.
Muista noudattaa kaikkia ohjeita huolellisesti.
Tämä symboli ohjaa sinua vaiheittain laitteen käytössä.
Tämä symboli ilmoittaa laitteen käyttöä koskevista lisätiedoista.
Apilanlehti ilmoittaa energiansäästövinkeistä ja tavoista, joilla laitetta voidaan
käyttää ympäristöystävällisemmin.
Jos laitteessa on toimintahäiriö, toimi kohdassa ”Ongelmatilanteet”
annettujen ohjeiden mukaisesti.
2. AG-32D-EU Finnish 17/03/2005 15:47 Page 43
44
Sisällysluettelo
Tärkeitä turvaohjeita . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .45-46
Uuni ja varusteet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .47
Ohjauspaneeli . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ..48
Ennen käyttöä . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .49
Kellon asetus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .49
Mitä mikroaallot ovat? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .50
Mikroaaltouuniin soveltuvat astiat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .50-51
Neuvoja ja vinkkejä . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .51-55
Tehoasetukset . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .56
Kypsennys mikroaalloilla . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .57
Muita hyödyllisiä toimintoja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .58-59
Automaattikypsennys, pakasteen kypsennys & automaattisulatus . . . . . . . . . . . . . . . . . . .60–61
Automaattikypsennys-, pakasteen kypsennys- & automaattisulatus-taulukot . . . . . . . . . . . ..62–65
Reseptejä, automaattikypsennys . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .65–66
Valmistusaikataulukot . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .67–69
Reseptit . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .69–80
Hoito ja puhdistus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .81
Ongelmatilanteet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .81
Huolto ja takuu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .82
Service och garanti (i Finland) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .82
Tekniset tiedot . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .83
Tärkeitä tietoja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .83
Asennus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .84-85
Symboli , joka on merkitty tuotteeseen tai sen pakkaukseen, osoittaa, että tätä tuotetta ei saa käsitellä
talousjätteenä. Tuote on sen sijaan luovutettava sopivaan sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätyksestä
huolehtivaan keräyspisteeseen. Tämän tuotteen asianmukaisen hävittämisen varmistamisella autetaan estämään
sen mahdolliset ympäristöön ja terveyteen kohdistuvat haittavaikutukset, joita voi aiheutua muussa tapauksessa
tämän tuotteen epäasianmukaisesta jätekäsittelystä. Tarkempia tietoja tämän tuotteen kierrättämisestä saat
kuntasi jäteasioita hoitavalta viranomaiselta, talousjätehuoltopalvelusta tai liikkeestä, josta tuote on ostettu.
2. AG-32D-EU Finnish 17/03/2005 15:47 Page 44
FI
45
Tärkeitä turvaohjeita
TÄRKEITÄ TURVAOHJEITA: LUE HUOLELLISESTI JA SÄILYTÄ TULEVAA TARVETTA VARTEN
Tapaturmien välttäminen
VAARA:
Älä käytä uunia, jos se on vahingoittunut tai jos se ei
toimi kunnolla. Tarkista seuraavat seikat ennen käyttöä:
a) Luukku: varmista, että luukku sulkeutuu kunnolla
ja että se ei ole vinossa tai vääntynyt.
b) Saranat ja luukun turvalukitus: tarkista, että ne
eivät ole rikki tai löysällä.
c) Luukun tiivisteet ja tiivistepinnat: varmista, että ne
ovat ehjät.
d) Uunin ja luukun sisäpuoli: varmista, että niissä ei
ole kolhuja.
e) Virtajohto ja pistoke: varmista, että ne ovat ehjät.
Älä koskaan säädä, korjaa tai muunna uunia itse.
Muun kuin ammattitaitoisen asentajan on
vaarallista suorittaa mitään huolto- tai
korjaustoimenpiteitä, joissa joudutaan irrottamaan
mikroaalloilta suojaavia osia.
Uunia ei saa käyttää luukun ollessa auki eikä luukun
turvalukitusta saa muuttaa mitenkään.
Älä käytä uunia, jos luukun tiivisteiden ja
tiivistepintojen välissä on jotain.
Pidä oven tiivisteet ja viereiset osat puhtaana
rasvasta ja liasta. Noudata sivulla 81 olevia hoito- ja
puhdistusohjeita. Uunin puhtaanapidon laiminlyönti
saattaa heikentää pinnan laatua, mikä voi lyhentää
laitteen elinikää ja mahdollisesti aiheuttaa
vaaratilanteen.
Henkilöiden, joilla on SYDÄMENTAHDISTIN, on
noudatettava lääkäriltä tai sydämentahdistimen
valmistajalta saamiaan mikroaaltouunien käyttöön
liittyviä varotoimia.
Sähköiskujen välttäminen
Laitteen koteloa ei saa koskaan irrottaa.
Luukun lukitus- ja tuuletusaukkoihin ei saa koskaan
päästää nestettä tai työntää esineitä. Jos näihin joutuu
nestettä, katkaise välittömästi virta, irrota uunin
virtajohto seinäpistorasiasta ja ota yhteys
valtuutettuun huoltoliikkeeseen.
Virtajohtoa tai pistoketta ei saa upottaa veteen tai
muuhun nesteeseen.
Virtajohto ei saa koskettaa kuumia tai teräviä pintoja,
kuten kuumaa tuuletusaukkoa ylhäällä uunin takana.
Älä yritä vaihtaa uunin lamppua itse. Uunin lampun
saa vaihtaa vain AEG-Electrolux in valtuuttama
henkilö. Jos uunin lamppuun tulee vika, ota yhteys
jälleenmyyjään tai valtuutettuun huoltoliikkeeseen.
Jos laitteen virtajohto vaurioituu, se on vaihdettava
samanlaiseen erikoisjohtoon. Virtajohdon saa vaihtaa
vain valtuutettu huoltoliike.
Tulipalon välttäminen.
Mikroaaltouunia tulee valvoa käytön aikana. Liian
suuri teho tai liian pitkä valmistusaika saattaa
ylikuumentaa ruoan niin, että syttyy tulipalo.
Pistorasian on oltava helposti ulottuvilla, jotta laitteen
virtajohto voidaan irrottaa pistorasiasta
vaaratilanteessa.
Virtalähteen on oltava tyyppiä 230 V (AC), 50 Hz, jossa
on 10 A:n sulake tai 10 A:n suojakatkaisin.
On suositeltavaa, että laite kytketään virtapiiriin, johon
ei ole kytketty muita laitteita.
Uunia ei saa säilyttää tai käyttää ulkona.
Jos kuumennettava ruoka alkaa savuta, ÄLÄ AVAA
LUUKKUA. Katkaise virta, irrota uunin virtajohto
seinäpistorasiasta ja odota, että ruoka lakkaa
savuamasta. Luukun avaaminen ruoan savutessa
saattaa aiheuttaa tulipalon.
Käytä ainoastaan mikrouuninkestäviä astioita ja
tarvikkeita. Katso sivut 50–51.
Uunia ei saa jättää ilman valvontaa, kun käytetään
kertakäyttömuovisia, -paperisia tai muita palavia
astioita.
Puhdista aaltoputken suojus, uunin sisäpuoli,
pyörivä alusta ja alustan kannatin käytön jälkeen.
Näiden osien on oltava kuivat eikä niihin saa jäädä
rasvaa. Rasvajäämät voivat ylikuumentua ja alkaa
savuta tai syttyä tuleen.
Uunin tai tuuletusaukkojen lähelle ei saa asettaa
palavaa materiaalia. Tuuletusaukkoja ei saa peittää.
Ruoasta ja ruoan kääreistä on poistettava kaikki
metalliset sulkimet, langat jne. Metallipinnat voivat
kipinöidä ja aiheuttaa tulipalon.
Mikroaaltouunilla ei saa kuumentaa uppopaistoon
käytettävää rasvaa. Lämpötilaa ei voi säädellä ja öljy voi
syttyä tuleen.
Popcornin valmistukseen on käytettävä erityisiä
mikroaaltopopcorn-pakkauksia.
Uunissa ei saa säilyttää ruokia tai muita tarvikkeita.
Tarkista käynnistyksen jälkeen, että asetukset ovat
oikeat ja että uuni toimii halutulla tavalla.
Katso neuvoja käyttöohjeesta.
2. AG-32D-EU Finnish 17/03/2005 15:47 Page 45
46
Tärkeitä turvaohjeita
Räjähdyksen ja äkillisen kiehumisen välttäminen
VAARA: Nesteitä ja muita ruokia ei saa kypsentää
suljetuissa astioissa, koska ne voivat räjähtää.
Älä koskaan käytä suljettuja astioita. Poista kannet ja
suojukset ennen käyttöä. Suljetut astiat voivat räjähtää
paineen vaikutuksesta, vaikka uunin virta olisi jo katkaistu.
Nesteitä on kuumennettava varoen. On suositeltavaa
käyttää leveäsuista astiaa, jotta kuplat pääsevät
poistumaan helposti.
Juomien kuumennus mikroaaltouunissa voi johtaa
kiehumiseen purkausmaisesti viiveellä, joten astiaa
on käsiteltävä varoen.
Purkausmaisesti kiehuvan nesteen ja mahdollisten
palovammojen estäminen:
1. Nestettä on sekoitettava ennen kuumennusta tai
lämmitystä.
2. Lämmityksen ajaksi on suositeltavaa asettaa
nesteeseen lasisauva tai vastaava väline.
3. Nesteen lämmön on annettava tasaantua
kuumennuksen jälkeen, jotta viivästynyttä
purkausmaista kiehumista ei tapahtuisi.
Kananmunia ei saa kypsentää kuorineen eikä
kovaksikeitettyjä kananmunia saa kuumentaa
mikroaaltouunissa, sillä ne voivat räjähtää vielä
mikroaaltokypsennyksen jälkeen.
Kun kypsennetään tai lämmitetään kananmunia,
joita ei ole vatkattu tai sekoitettu, keltuaisiin ja
valkuaisiin on pisteltävä reikiä, etteivät ne räjähdä.
Kovaksikeitetyt kananmunat on kuorittava ja
viipaloitava ennen kuin ne lämmitetään
mikroaaltouunissa.
Esimerkiksi perunoiden, makkaroiden ja hedelmien
kuoreen on pisteltävä reikiä ennen kypsennystä,
etteivät ne räjähdä.
Palovammojen välttäminen
Otettaessa ruokaa uunista on käytettävä pannulappuja
tai patakintaita.
Valmistusastiat, popcorn-pakkaukset, paistopussit jne.
on avattava kasvoista ja käsistä poispäin höyryn
aiheuttamien palovammojen välttämiseksi.
Palovammojen välttämiseksi ruoan lämpötila on
tarkistettava ja sitä on sekoitettava ennen
tarjoamista, erityisesti silloin, kun ruoka tarjoillaan
vauvoille, lapsille tai vanhuksille.
Astian lämpötila ei vastaa ruoan tai juoman lämpötilaa;
tämän takia ruoan lämpötila on aina tarkistettava.
Luukkua avattaessa on varottava kuumia höyryjä, jotka
voivat aiheuttaa palovammoja.
Täytetyt ruoat on viipaloitava kuumennuksen jälkeen, jotta
höyry pääsee purkautumaan ja vältytään palovammoilta.
Pidä lapset poissa luukun luota palovammojen
välttämiseksi.
Lasten suojeleminen
VAARA: Lapset saavat käyttää uunia ilman valvontaa
vain, jos he osaavat käyttää uunia turvallisesti ja
ymmärtävät virheellisen käytön vaarat.
Uunin luukkuun ei saa nojata eikä siitä saa roikkua.
Uunin kanssa ei saa leikkiä.
Lapsille on neuvottava kaikki tärkeät turvaohjeet:
patalappujen käyttö, ruoan päällysten poistaminen
varovaisesti, itsestään kuumenevien tai vastaavien ruoan
rapeutta lisäävien pakkausten, jotka voivat olla erityisen
kuumia, käyttö.
Muita varoituksia
Uunia ei saa muuntaa millään tavoin.
Uuni on tarkoitettu ainoastaan kotikäyttöön ja sitä saa
käyttää ainoastaan ruoan valmistukseen. Se ei sovellu
kaupalliseen tai laboratoriokäyttöön.
Toimintahäiriöiden ja vahingoittumisen välttäminen
Uunia ei saa käyttää tyhjänä.
Kun käytetään ruskistusastiaa tai itsestään kuumenevaa
pakkausta, sen alle on aina asetettava lämmönkestävä
eriste kuten posliinilautanen, jotta pyörivä alusta tai
alustan kannatin ei vahingoitu. Alustan käyttöohjeissa
mainittua esikuumennusaikaa ei saa ylittää.
Älä käytä metallisia astioita, jotka heijastavat
mikroaaltoja ja voivat kipinöidä. Uuniin ei saa laittaa
tölkkejä.
Uunissa saa käyttää vain siihen tarkoitettua pyörivää
alustaa ja alustan kannatinta. Uunia ei saa käyttää
ilman pyörivää alustaa.
Pyörivän alustan vahingoittumisen välttäminen
(a) Pyörivän alustan on annettava jäähtyä ennen kuin
se puhdistetaan vedellä.
(b) Kylmälle alustalle ei saa asettaa kuumia ruokia tai
astioita.
(c) Kuumalle alustalle ei saa asettaa kylmiä ruokia tai
astioita.
Laitteen kotelon päällä ei saa olla mitään käytön aikana.
HUOMAUTUS:
Jos et osaa ottaa uunia käyttöön, ota yhteys
valtuutettuun, pätevään sähköasentajaan.
Valmistaja ja jälleenmyyjä eivät ota vastuuta uunin
vahingoittumisesta tai henkilövahingoista, jotka
seuraavat virheellisestä sähkökytkennästä.
Uunin seinämiin sekä luukun tiivisteiden ja
tiivistepintojen ympärille voi toisinaan tiivistyä
kosteutta tai muodostua pisaroita. Tämä on normaalia
eikä tarkoita, että mikroaaltoja vuotaisi laitteesta tai
että se olisi epäkunnossa.
2. AG-32D-EU Finnish 17/03/2005 15:47 Page 46
FI
47
Uuni ja varusteet
VARUSTEET:
Tarkista, että uunin mukana on toimitettu seuraavat
varusteet:
(15) Pyörivä alusta (16) Alustan kannatin
(17) 4 kiinnitysruuvia (ei kuvassa).
Aseta alustan kannatin uunin pohjassa olevaan
kiinnitysnapaan.
Aseta pyörivä alusta alustan kannattimen päälle.
Varmista, että astiat eivät osu pyörivän alustan
reunaan, kun ne otetaan pois uunista. Muuten alusta
voi vahingoittua.
HUOMAUTUS: Kun tilaat lisävarusteita, ilmoita
jälleenmyyjälle tai valtuutetulle AEG-Electrolux-
huollolle osan nimi ja mallinimi.
1. Etupaneeli
2. Uunin lamppu
3. Ohjauspaneeli
4. Luukun avaus
5. Aaltoputken suojus
6. Uunin sisäpuoli
7. Alustan kiinnitysnapa
8. Luukun tiivisteet ja tiivistepinnat
9. Kiinnityspisteet (4)
10. Tuuletusaukot
11. Laitteen kotelo
12. Takaosa
13. Virtajohdon kiinnike
14. Virtajohto
10
11
14
12
13
15
16
1
2
3
56
78
9
4
2. AG-32D-EU Finnish 17/03/2005 15:47 Page 47
48
Ohjauspaneeli
1 Digitaalinäyttö
2 Merkkivalot
Merkkivalo vilkkuu tai palaa symbolin kohdalla
ohjeissa mainituissa tilanteissa.
Kun merkkivalo vilkkuu, paina painiketta, jossa on
sama symboli, tai suorita asianmukaiset
toimenpiteet.
Sekoita
Käännä
Paino
Annos
Tehoasetus
Kypsennys käynnissä
3 AIKA/PAINO/ANNOS-säädin
4 AUTOMAATTIKYPSENNYS 1 painike
Valitse kahdesta automaattiohjelmasta.
5 AUTOMAATTIKYPSENNYS 2 painike
Valitse kahdesta automaattiohjelmasta.
6 PAKASTEEN KYPSENNYS painike
Valitse kolmesta automaattiohjelmasta.
7 AUTOMAATTISULATUS -painike
Valitse viidestä automaattiohjelmasta
8 TEHOASETUS painike
9 START/QUICK-painike
10 STOP-painike
11 LUUKUN AVAUS -painike
1
2
3
7
9
11
10
6
5
4
8
2. AG-32D-EU Finnish 17/03/2005 15:47 Page 48
49
SF
Ennen käyttöä
Kellon asetus
Kytke uunin virtajohto pistorasiaan.
1. Uunin näytössä vilkkuu:
2. Paina STOP painiketta. Näytössä näkyy:
Katso kellon asetusohjeet alta.
STOP-painikkeen käyttö
STOP-painikkeella voidaan
1. poistaa ohjelmoinnin aikana tehty virhe.
2. pysäyttää uuni tilapäisesti kypsennyksen aikana.
3. peruuttaa ohjelma kypsennyksen aikana painamalla
painiketta kahdesti.
Esimerkki: 24 tunnin kellon asettaminen aikaan 23:35.
Valitse 24 tunnin
kello.
1. Valitse kellotoiminto.
(12 tunnin kello)
2. Aseta tunnit. Käännä
AJASTIN/PAINO/ANNOS-
säädintä, kunnes näytössä on
oikeat tunnit (23).
Tarkista näyttö.
4. Aseta minuutit. Käännä
AJASTIN/PAINO/ANNOS-säädintä,
kunnes näytössä on oikeat minuutit.
(35).
5. Käynnistä kello painamalla
TEHOASETUS-painiketta.
HUOMAUTUS:
1. AJASTIN/PAINO/ANNOS-säädintä voidaan kääntää
sekä myötä- että vastapäivään.
2. Jos teet virheen ohjelmoinnin aikana, paina STOP-
painiketta.
3. Jos mikroaaltouunin sähkönsyöttö katkeaa, näytössä
näkyy hetken , kun virta kytketään
takaisin. Jos näin käy kypsennyksen aikana,
ohjelmointi häviää. Myös kellonaika häviää.
4. Jos haluat asettaa kellonajan uudelleen, toimi
jälleen yllä olevan esimerkin mukaisesti.
Kello voidaan asettaa 12 tunnin kelloksi tai 24 tunnin kelloksi.
1. Jos haluat asettaa 12 tunnin kellon, paina TEHOASETUS-painiketta kolmen
sekunnin ajan. tulee näyttöön.
2. Jos haluat asettaa 24 tunnin kellon, paina TEHOASETUS-painiketta uudelleen
alla olevan esimerkin vaiheen 1 jälkeen. tulee näyttöön.
x1 ja paina 3
sekuntia.
Aseta kello alla olevan esimerkin mukaisesti.
3. Vaihda tunneista
minuutteihin painamalla
TEHOASETUS-
painiketta.
x1 ja paina 3
sekuntia.
x1
x1 x1
x1
2. AG-32D-EU Finnish 17/03/2005 15:47 Page 49
50
Mitä mikroaallot ovat?
Lasi ja lasikeramiikka
Lämpöä kestävät astiat soveltuvat erinomaisesti.
Kypsennystä voidaan tarkkailla joka
suunnalta. Astiat eivät kuitenkaan
saa sisältää mitään metallia (esim.
lyijykristalli) eikä niissä saa olla
metallikoristeluja (esim. kultareunus,
kobolttisinipinnoite).
Keramiikka
Soveltuu yleensä erinomaisesti.
Keramiikan on oltava lasitettua, koska
lasittamattomaan keramiikkaan saattaa imeytyä
kosteutta. Kosteuden johdosta materiaali kuumenee,
jolloin se voi rikkoutua. Jos et ole varma, voiko astiaa
käyttää mikroaaltouunissa, testaa sen soveltuvuus.
Posliini
Soveltuu erittäin hyvin. Varmista, että posliinissa ei ole
kulta- tai hopeakoristelua ja että se ei sisällä mitään
metallia.
Muovi ja paperi
Lämpöä kestäviä muoviastioita,
jotka soveltuvat käytettäväksi
mikroaaltouunissa, voidaan käyttää
ruoan sulatukseen, kuumennukseen
ja kypsennykseen. Noudata
valmistajan ohjeita.
Mikroaaltouunikäyttöön valmistettuja lämpöä kestäviä
paperiastioita voidaan myös käyttää. Noudata valmistajan
ohjeita.
Mitä mikroaallot ovat?
Mikroaallot ovat televisio- ja radioaaltojen kaltaisia
sähkömagneettisia aaltoja.
Mikroaaltouunin sisällä oleva magnetroni tuottaa
mikroaallot, jotka saavat ruoan sisältämät
vesimolekyylit värähtelemään. Tästä syntyvä kitka
tuottaa lämpöä, joka sulattaa, kuumentaa tai
kypsentää ruoan.
Mikroaallot lyhentävät valmistusaikaa, koska ne
tunkeutuvat ruokaan joka suunnalta. Energia käytetään
hyväksi tarkoin. Tavallisessa liedessä energia siirtyy
levystä astiaan ja siitä ruokaan. Tämä menetelmä
tuhlaa huomattavasti energiaa.
Mikroaaltojen ominaisuudet.
Mikroaallot läpäisevät kaikki esineet, jotka eivät ole
metallia – lasin, posliinin, keramiikan, muovin puun ja
paperin. Tästä syystä mikroaallot eivät kuumenna näitä
materiaaleja. Astiat kuumenevat, koska niiden
sisältämä ruoka on kuumaa.
Ruoka imee mikroaallot itseensä ja kuumenee. Mikroaallot
eivät pysty läpäisemään metalliesineitä, joten ne
heijastuvat niistä. Tästä syystä metalliesineitä ei voi
yleensä käyttää mikroaaltouunissa. Joissakin
poikkeustapauksissa sitä, että mikroaallot eivät läpäise
metallia, voidaan kuitenkin käyttää hyväksi. Jotkin ruoan
osat voidaan peittää kypsennyksen tai sulatuksen aikana,
jotta ne eivät tule liian lämpimiksi, kuumiksi tai ylikypsiksi.
Katso lisäohjeita tästä oppaasta.
Talouspaperi
Voidaan käyttää imemään nopeiden
kuumennusmenetelmien (esim. kuumennettaessa leipää
tai leivitettyjä ruokia) aikana syntyvää kosteutta. Aseta
paperi ruoan ja pyörivän alustan väliin. Ruoan pinta pysyy
kuivana ja rapeana. Rasvan roiskuminen voidaan estää
peittämällä rasvainen ruoka talouspaperilla.
Leivinpaperi
Leivinpaperit ja vastaavat (esim. erityisesti
mikroaaltouunikäyttöön
tarkoitetut) lämpöä kestävät
tuotteet soveltuvat erittäin hyvin
peittämiseen tai käärimiseen.
Noudata valmistajan ohjeita.
Paistopussit
Voidaan käyttää mikroaaltouunissa. Pusseja ei saa
sulkea metallisilla sulkimilla, koska ne voivat sulattaa
pussin. Kiinnitä paistopussi narulla ja pistele siihen
reikiä haarukalla. Mikroaaltouunissa ei suositella
käytettäväksi kääreitä, jotka eivät ole lämpöä kestäviä.
Ruskistusastia
Mikroaaltouunikäyttöön tarkoitettu lasikeramiikasta
valmistettu astia, jonka pohja on metalliseosta ja jolla
ruokaa voidaan ruskistaa.
Ruskistusastiaa käytettäessä ruskistusastian ja pyörivän
alustan väliin on asetettava sopiva eriste, esimerkiksi
posliinilautanen. Muista noudattaa valmistajan ohjeissa
määritettyä esikuumennusaikaa tarkoin. Liiallinen
esikuumennus voi vaurioittaa pyörivää alustaa ja alustan
kannatinta tai laukaista turvalaitteen, joka sammuttaa uunin.
Mikroaaltouuniin soveltuvat astiat
2. AG-32D-EU Finnish 17/03/2005 15:47 Page 50
FI
51
Mikroaaltouuniin soveltuvat astiat
Metalli
Yleissääntönä metallia ei tule käyttää, koska
mikroaallot eivät läpäise metallia eivätkä siis pääse
ruokaan. Joitain poikkeustapauksia
kuitenkin on: pienillä alumiinifolion
suikaleilla voidaan peittää joitain
osia ruoasta, jotta ne eivät sula liian
nopeasti tai ala kypsyä (esim.
broilerin siivet). Pieniä
metallivartaita ja alumiinivuokia
(esim. valmisruoissa) voidaan
käyttää.
Niiden on kuitenkin oltava pieniä
suhteessa ruokaan, esim. ruoan on
täytettävä vähintään 2/3–3/4 alumiinivuoasta. Ruoka
kannattaa siirtää mikroaaltouunikäyttöön soveltuvaan
astiaan.
Käytettäessä alumiinisia tai muita metallisia astioita
astian ja uunin sisäpuolen seinien välillä on oltava
vähintään 2 cm:n rako. Muutoin kipinöiminen voi
vaurioittaa seiniä.
Astioissa ei saa olla metallikoristeluja tai metalliosia,
kuten ruuveja, sankoja tai kahvoja.
Astian soveltuvuuden
testaus
Jos et ole varma, voiko astiaa
käyttää mikroaaltouunissa, testaa
sen soveltuvuus seuraavasti: Aseta
astia uuniin. Aseta astiaan tai sen viereen lasinen astia,
jossa on 150 ml vettä.
Käynnistä uuni 900 W:n teholla 1–2 minuutin ajaksi.
Jos astia pysyy viileänä tai käden lämpöisenä, sitä
voidaan käyttää mikroaaltouunissa. Älä testaa tällä
tavoin muoviastioita. Ne voivat sulaa.
Noudata valmistajan ohjeita
tarkoin. Älä käytä tavallisia paperi-
tai lasiastioita.
Älä kypsennä kananmunia
kuorissaan. Paine kasvaa kuoren
sisällä, jolloin kananmuna voi
räjähtää. Puhkaise keltuainen
ennen sen kypsentämistä.
Älä kuumenna uppopaistoon
käytettävää öljyä tai rasvaa
mikroaaltouunissa. Öljyn lämpötilaa
ei voi säädellä ja se voi roiskahtaa äkkiä astiasta.
Älä kuumenna suljettuja astioita, esimerkiksi tölkkejä.
Astian sisällä oleva paine voi räjäyttää sen.
(Poikkeuksena säilykkeiden valmistaminen).
Kaikki annetut valmistusajat...
ovat viitteellisiä. Valmistusajat vaihtelevat ruoan
alkulämpötilan, painon ja rakenteen (vesi- tai
rasvapitoisuus, jne) mukaan.
Suola, yrtit ja mausteet
Mikroaaltouunissa kypsennetty ruoka säilyttää
paremmin arominsa kuin perinteisiä
kypsennysmenetelmiä käytettäessä. Käytä suolaa
varovasti ja lisää suola vasta valmiiseen ruokaan. Suola
sitoo nesteitä ja kuivattaa ruoan pinnan. Yrttejä ja
mausteita voidaan käyttää tavalliseen tapaan.
Neuvoja ja vinkkejä
Ennen kuin aloitat...
tähän on koottu neuvoja ja vinkkejä, joita
noudattamalla mikroaaltouunia on mahdollisimman
helppo käyttää.
Käynnistä uuni vasta, kun ruoka on asetettu uuniin.
Valmistusajan asetus
Sulatukseen, lämmitykseen ja kypsennykseen kuluu
yleensä huomattavasti vähemmän aikaa kuin
tavallisessa uunissa tai liedellä. Suositellut
valmistusajat tulee siksi katsoa tästä oppaasta.
Kannattaa mieluummin asettaa liian lyhyt kuin liian
pitkä valmistusaika.
Tarkista ruoka aina valmistusajan päätyttyä. On
parempi jatkaa ruoan kypsennystä vielä vähän, kuin
kypsentää ruokaa liikaa.
Alkulämpötila
Sulatus-, lämmitys- ja kypsennysajat vaihtelevat sen
mukaan, minkä lämpöistä ruoka on aloitettaessa.
Esimerkiksi pakastettu tai jääkaappikylmä ruoka
tarvitsee enemmän aikaa kuin huoneenlämpöinen
ruoka.
Lämmitys- ja kypsennysaikoja määritettäessä on
oletettu, että jääkaapin lämpötila on 5 °C ja huoneen
lämpötila noin 20 °C. Sulatuksessa ruoan lämpötilaksi
on oletettu noin -18 °C.
Valmista popcorn vain siihen tarkoitetuissa
mikroaaltouunin kestävissä erikoisastioissa.
2. AG-32D-EU Finnish 17/03/2005 15:47 Page 51
52
Neuvoja ja vinkkejä
Ruoan tarkistus
Ruoan kypsyys voidaan tarkistaa samalla tavoin kuin
perinteisessä ruoanvalmistuksessa.
Paistomittarilla: Kypsennyksen tai lämmityksen
jälkeen kaikilla ruoilla on tietty sisälämpötila.
Paistomittarilla voidaan tarkistaa, onko ruoka
riittävän kuumaa (kypsää).
Haarukalla: Tarkista kalan kypsyys haarukalla. Kala
on kypsää, kun sen liha ei ole läpikuultavaa ja irtoaa
helposti ruodoista. Ylikypsä kala on kuivaa ja
murenevaa.
Puutikulla: Tarkista kakkujen ja leipien kypsyys
pistämällä niitä puutikulla. Jos tikkuun ei tartu
taikinaa, ne ovat kypsiä.
Kypsennysajan määritys paistomittarin
avulla
Kypsennetyllä ruoalla tai juomalla on aina tietty
sisälämpötila. Kun tämä lämpötila on saavutettu,
kypsennys voidaan lopettaa ja lopputulos on hyvä.
Sisälämpötila voidaan tarkistaa paistomittarilla.
Seuraavan sivun taulukossa on annettu tärkeimmät
lämpötilat.
Juomat (kahvi, vesi,
tee, jne.)
Maito
Keitto
Lihapata
Siipikarja
Lammas
Puoliraaka
Läpikypsä
Paahtopaisti
Puoliraaka
Puolikypsä
Läpikypsä
Porsas, vasikka
Juoma/ruoka Sisälämpötila Sisälämpötila
kypsennysajan 10–15 min kuluttua
lopussa kypsennyksen
jälkeen
65-75
o
C
75-80
o
C
75-80
o
C
75-80
o
C
80-85
o
C
70
o
C
75-80
o
C
50-55
o
C
60-65
o
C
75-80
o
C
80-85
o
C
85-90
o
C
70-75
o
C
80-85
o
C
55-60
o
C
65-70
o
C
80-85
o
C
80-85
o
C
TAULUKKO: KYPSENNYSAJAN
MÄÄRITYS PAISTOMITTARIN AVULLA
Veden lisääminen
Runsaasti vettä sisältävät elintarvikkeet voidaan
kypsentää omissa nesteissään tai lisäämällä niihin vain
vähän vettä. Tämä säilyttää ruoan vitamiinit ja
kivennäisaineet.
Nahka ja kuoret
Pistele esimerkiksi makkaroihin, broileriin,
broilerinkoipiin, kuorimattomiin perunoihin,
tomaatteihin, kananmunan keltuaisiin jne. reikiä
puutikulla. Näin höyry pääsee ulos eikä ruoka räjähdä.
Rasvaiset ruoat
Liha, jossa on rasvaraitoja (esim. ”marmoroitu” pihvi)
tai rasvakerroksia, kypsyy vähärasvaista lihaa
nopeammin. Rasvaiset osat tulee siksi peittää
alumiinifoliolla, tai rasvainen puoli tulee asettaa
kypsennysastiaan alaspäin.
Vihannesten ryöppäys
Vihannekset on ryöpättävä ennen pakastamista. Näin
laatu ja maku saadaan säilytettyä parhaiten.
Vihannesten ryöppääminen:
Pese ja pilko vihannekset. Aseta kulhoon 250 g
vihanneksia ja 275 ml vettä, peitä ja kuumenna 3–5
minuuttia.
Upota kylmään veteen heti ryöppäyksen jälkeen, jotta
kypsyminen ei jatku. Valuta hyvin. Pakkaa vihannekset
ilmatiiviisiin rasioihin tai pakastuspusseihin ja pakasta ne.
Hedelmä- ja vihannessäilykkeet
Mikroaaltouunilla voidaan tehdä hedelmä- ja
vihannessäilykkeitä helposti ja
nopeasti. Saatavana on erityisesti
mikrouunikäyttöön tarkoitettuja
säilyketölkkejä, tiivisteitä ja
pidikkeitä. Näiden valmistajat
toimittavat niiden tarkat käyttöohjeet.
Pienet ja suuret määrät
Mikroaaltouunin valmistusajat vaihtelevat suoraan sen
mukaan, miten suuri määrä ruokaa sulatetaan,
lämmitetään tai kypsennetään, eli pienet annokset
kypsyvät nopeammin kuin suuret.
Nyrkkisääntö on:
KAKSI KERTAA ENEMMÄN = MELKEIN KAKSI KERTAA
PITEMPÄÄN
PUOLET ENEMMÄN = PUOLET PITEMPÄÄN
2. AG-32D-EU Finnish 17/03/2005 15:47 Page 52
FI
53
Neuvoja ja vinkkejä
Voisula ja paprikajauhe
Paprikajauhe
Soijakastike
Grilli- ja worcestershirekastike, paistinkastike
Paistettu pekoni tai kuivattu sipuli
Kaakao, suklaalastut, ruskea sokeri, hunaja ja
marmeladi
Siipikarja
Uuniruoat - lämpimät juustovoileivät
Liha ja siipikarja
Paistit, pyörykät, pienet paistetut palat
Uuniruoat, paahdetut ruoat, keitot,
lihapadat
Kakut ja jälkiruoat
Sivele pintaan voi–paprikaseosta.
Ripottele pinnalle paprikajauhetta
Sivele pintaan kastiketta
Sivele pintaan kastiketta
Ripottele pinnalle pekonimuruja
tai kuivattua sipulia
Ripottele kakkujen tai jälkiruokien
pinnalle tai käytä kuorrutukseen
RUSKISTUSAINE
ASTIA
KÄYTTÖTAPA
Syvät ja matalat astiat
Vaikka molempien astioiden tilavuus on sama, syvässä
astiassa kypsennysaika on pitempi kuin matalassa. Siksi
kannattaa käyttää mahdollisimman
matalia astioita, joiden pinta-ala on
mahdollisimman suuri.
Kuumenna korkeissa astioissa
ruokia, jotka kiehuvat helposti yli,
esim. nuudeleita, riisiä, maitoa jne.
Pyöreät ja soikeat astiat
Ruoat kypsyvät tasaisemmin pyöreissä ja soikeissa
astioissa kuin suorakaiteen muotoisissa astioissa, koska
mikroaaltoenergia keskittyy suorakaiteen muotoisen
astian kulmiin, joissa oleva ruoka voi kypsyä liikaa.
Ruoan peittäminen
Kun ruoka peitetään kypsennyksen
ajaksi, sen kosteus säilyy ja
kypsennysaika lyhenee. Ruoka
voidaan peittää esimerkiksi kannella
tai leivinpaperilla. Älä peitä ruokaa,
jolle halutaan rapea pinta (esim.
paisti tai broileri). Jos ruoka peitettäisiin tavallisessa
uunissa, se tulee yleensä peittää myös
mikroaaltouunissa. Jos ruoka kypsennettäisiin
tavallisessa uunissa peittämättä, se voidaan kypsentää
peittämättä myös mikroaaltouunissa.
Epäsäännöllisen muotoiset ruoat
Aseta paksumpi, rakenteeltaan
tiiviimpi osa siten, että se osoittaa
ulospäin. Aseta vihannekset (esim.
parsakaali) siten, että varret
osoittavat ulospäin.
Sekoittaminen
Ruokaa on sekoitettava, koska
mikroaallot kuumentavat ulommat
alueet ensin. Ruoan sekoittaminen
tasoittaa lämmön ja ruoka
kuumenee tasaisesti.
Asettelu
Asettele yksittäiset annokset (esim. uuniperunat tai
annosvuoat) ympyrään pyörivälle alustalle.
Jätä annosten väliin tilaa, jotta mikroaaltoenergia
pääsee tunkeutumaan kaikilta suunnilta.
Kääntäminen
Käännä keskikokoiset annokset, kuten
jauhelihapihvit ja pihvit, kerran
kypsennyksen aikana. Tämä lyhentää
kypsennysaikaa. Isokokoiset ruoka-
aineet, kuten paistit ja broilerit, on
käännettävä, koska niiden yläosa kypsyy
nopeammin kuin alaosa, minkä vuoksi se saattaa kuivua.
Tasaantumisaika
Yksi mikroaaltouunin käytön tärkeimmistä säännöistä on
tasaantumisaika. Lähes kaikkien mikroaaltouunissa
sulatettujen, kuumennettujen tai kypsennettyjen ruokien
lämmön on annettava tasaantua. Tähän kuluva aika voi
olla suhteellisen lyhyt tai melko pitkä. Tänä aikana
lämpötila tasaantuu ja ruoan nesteet jakaantuvat
tasaisesti.
Ruskistusaineet
Jos ruokaa kypsennetään yli 15 minuuttia, sen pinta
ruskistuu, joskaan ei yhtä tummaksi ja rapeaksi kuin
perinteisillä kypsennystavoilla. Ruoan pinnasta saa
herkullisen ruskean ruskistusaineiden avulla. Useimmat
niistä ovat myös mausteita. Seuraavassa taulukossa
esitellään muutamia aineita, joita voidaan käyttää
ruskistusaineina, ja niiden mahdollisia käyttötapoja.
2. AG-32D-EU Finnish 17/03/2005 15:47 Page 53
54
Kuumennus
Sulatus
Mikroaaltouuni sopii erinomaisesti sulatukseen.
Sulatukseen kuluu yleensä huomattavasti vähemmän
aikaa kuin perinteisillä menetelmillä. Tässä muutamia
vinkkejä. Ota pakaste pakkauksestaan ja aseta lautaselle
sulatusta varten.
Rasiat ja vastaavat astiat
Mikroaaltouunikäyttöön soveltuvat rasiat ja vastaavat
astiat sopivat erityisen hyvin ruoan sulatukseen ja
kuumennukseen, koska ne kestävät sekä
pakastuslämpötiloja (enintään -40 °C saakka) että
kuumennusta (enintään noin 220 °C saakka). Niinpä
samaa astiaa voidaan käyttää ruoan pakastukseen,
sulatukseen, kuumennukseen ja jopa kypsennykseen.
Peittäminen
Peitä ohuet osat ennen sulattamista
alumiinifolion suikaleilla. Sulaneet
tai lämpimät osat tulee samoin
peittää sulatuksen aikana
alumiinifoliolla. Näin nämä osat
eivät kuumene liikaa muiden osien
ollessa vielä jäässä.
Oikea asetus
On parempi valita liian alhainen kuin liian korkea
asetus. Näin varmistetaan, että ruoka sulaa tasaisesti.
Jos tehoasetus on liian korkea, ruoan pinta alkaa kypsyä
sisäosan ollessa vielä jäässä.
Kääntäminen ja
sekoittaminen
Lähes kaikki ruoat tulee kääntää tai
niitä tulee sekoittaa silloin tällöin.
Erottele toisiinsa tarttuneet osat
mahdollisimman aikaisin ja asettele ne uudelleen.
Pienet annokset
Sulavat isoja nopeammin ja tasaisemmin.
Suosittelemme, että ruoka sulatetaan mahdollisimman
pieninä annoksina. Näin kokonaiset ateriat voidaan
valmistaa helposti ja nopeasti.
Varovaisesti käsiteltävät ruoat
Esimerkiksi täytekakut, kerma, juusto ja leipä tulee
sulattaa vain osittain, minkä jälkeen niiden tulee antaa
sulaa loppuun huoneenlämmössä. Näin ulommat osat
eivät kuumene liikaa sisäosan ollessa vielä jäässä.
Tasaantumisaika
On erittäin tärkeää, että ruoan lämpötilan annetaan
tasaantua sulatuksen jälkeen, sillä sulaminen jatkuu
vielä jonkin aikaa. Sulatusaikataulukossa on ohjeelliset
tasaantumisajat eri ruoka-aineille. Paksut, tiiviit ruoka-
aineet tarvitsevat pitemmän ajan kuin ohuet tai
huokoiset ruoat. Jos ruoka ei ole sulanut tarpeeksi,
sulatusta voidaan jatkaa mikroaaltouunissa tai jatkaa
tasaantumisaikaa vastaavasti. Ruoka tulee valmistaa
mahdollisimman pian tasaantumisajan jälkeen.
Sulatettua ruokaa ei saa pakastaa uudelleen.
Alumiinivuoissa olevat valmisruoat on siirrettävä
kuumennusta varten lautaselle tai muuhun sopivaan
astiaan.
Poista tiukasti suljettujen astioiden kannet.
Ruoka tulee peittää leivinpaperilla, lautasella tai
suojakuvulla (saatavana kaupoista), jotta sen pinta ei
kuivu. Juomia ei tarvitse peittää.
Kun keität nesteitä (esim. vettä, kahvia, teetä tai
maitoa), aseta astiaan lasinen hämmennin.
Sekoita isoja nestemääriä silloin tällöin (jos
mahdollista) sen varmistamiseksi, että lämpö
jakaantuu tasaisesti.
Aikoja määritettäessä on oletettu, että ruoka on
huoneenlämpöistä ( 20 °C). Jääkaappilämpöistä ruokaa
tulee kuumentaa hieman kauemmin.
Anna ruoan lämmön tasaantua kuumennuksen
jälkeen 1–2 minuuttia (tasaantumisaika).
Annetut ajat ovat ohjeellisia, ja ne voivat vaihdella
alkulämpötilan, painon, vesipitoisuuden,
rasvapitoisuuden tai halutun lopputuloksen mukaan.
2. AG-32D-EU Finnish 17/03/2005 15:48 Page 54
FI
55
Tuoreiden vihannesten kypsennys
Lihan, kalan ja siipikarjan kypsennys
Kypsennys ja sulatus
Yritä ostaa mahdollisimman tasakokoisia
vihanneksia. Tämä on erittäin tärkeää erityisesti
silloin, kun vihannekset on tarkoitus kypsentää
kokonaisina (esim. keitetyt perunat).
Pese vihannekset ennen valmistusta, puhdista ne,
punnitse vasta sitten reseptissä mainittu määrä ja
hienonna ne.
Mausta ne tavalliseen tapaan, mutta lisää suola
mieluiten vasta kypsennyksen jälkeen.
Lisää noin 5 rkl vettä 500 g:aan vihanneksia.
Runsaasti kuitua sisältävät vihannekset tarvitsevat
vähän enemmän vettä. Lisätietoja löytyy taulukosta
(katso sivu 69).
Vihannekset kypsennetään yleensä kannellisessa
astiassa. Runsaasti kosteutta sisältävät vihannekset,
kuten sipulit tai keitetyt perunat, voidaan kypsentää
leivinpaperissa vettä lisäämättä.
Kypsennysajan puolivälissä vihanneksia tulee
sekoittaa tai ne tulee kääntää.
Anna vihannesten lämmön tasaantua kypsennyksen
jälkeen noin 2 minuuttia (tasaantumisaika).
Annetut kypsennysajat ovat ohjeellisia ja vaihtelevat
vihannesten painon, alkulämpötilan ja kunnon
mukaan. Mitä tuoreempia vihannekset ovat, sitä
lyhyempi on kypsennysaika.
Yritä ostaa mahdollisimman tasakokoisia paloja tms.
Tämä varmistaa, että ne kypsyvät kunnolla.
Pese liha, kala ja linnut perusteellisesti kylmässä
juoksevassa vedessä ja kuivaa talouspaperilla. Jatka
sitten tavalliseen tapaan.
Naudanlihan tulee olla hyvin riiputettua ja
vähärustoista.
Vaikka palat olisivat samankokoisia, niiden
kypsennystulos voi vaihdella. Tämä johtuu muun
muassa ruoan tyypistä ja rasva- ja vesipitoisuuden
sekä alkulämpötilan vaihteluista.
Kun ruokaa on kypsennetty 15 minuuttia, sen pinta
ruskistuu luonnollisesti. Tätä sävyä voidaan syventää
ruskistusaineilla. Jos haluat pinnan olevan myös
rapeaa, käytä ruskistusastiaa tai ruskista pinta ensin
nopeasti liedellä tai tavallisessa uunissa, ja kypsennä
ruoka valmiiksi mikroaaltouunissa. Näin saadaan
samalla myös hyvä tumma kastikepohja.
Käännä isot lihan, kalan tai siipikarjan palat
kypsennysajan puolivälissä, jotta ne kypsyvät
tasaisesti joka puolelta.
Kääri paistit kypsennyksen jälkeen alumiinifolioon ja
anna niiden lämmön tasaantua noin 10 minuuttia
(tasaantumisaika). Tänä aikana paisti jatkaa
kypsymistä ja nesteet jakaantuvat tasaisesti. Tämä
varmistaa, että kun paisti viipaloidaan, siitä valuu
mahdollisimman vähän nestettä.
Pakastetut ruoat voidaan sulattaa ja kypsentää
mikroaaltouunissa yhdellä kertaa.
Taulukossa on joitain esimerkkejä. Ota tällöin kuitenkin
huomioon yleiset sulatus- ja kuumennusohjeet.
Katso valmistajan käyttöohjeet pakkauksesta, kun
valmistat pakasteruokia. Niissä annetaan yleensä tarkat
ajat ja ohjeita valmistukseen.
2. AG-32D-EU Finnish 17/03/2005 15:48 Page 55
56
Tehoasetukset
Tehoasetuksen valitseminen:
1. Valitse kypsennysaika kääntämällä AJASTIN/PAINO/ANNOS-säädintä myötä- tai vastapäivään.
2. Paina TEHOASETUS-painiketta, kunnes haluttu tehoasetus näkyy näytössä. (Jos TEHOASETUS-painiketta
painetaan kerran, tulee näyttöön. Jos ohitat haluamasi tehoasetuksen vahingossa, jatka TEHOASETUS-
painikkeen painamista, kunnes pääset taas kyseisen asetuksen kohdalle).
3. Paina START/QUICK-painiketta.
Uunissa on viisi tehoasetusta. Valitse sopiva tehoasetus
reseptiosassa annettujen ohjeiden mukaisesti. Yleensä
asetuksia käytetään seuraavasti:
900 W - Käytetään nopeaan kypsennykseen tai esim.
keittojen, laatikoiden, purkkiruokien, kuumien juomien,
vihannesten, kalan jne. lämmitykseen.
630 W - Käytetään tiiviiden ruokien, esim. paistien,
lihamurekkeen ja valmisaterioiden pitempään
kypsennykseen, sekä herkkien ruokien, kuten
juustokastikkeen ja sokerikakkujen valmistukseen. Tällä
asetuksella kastike ei kiehu yli ja ruoka kypsyy tasaisesti
ulompien osien kypsymättä liikaa.
450 W - Tiiviille ruoille, joiden kypsyminen kestää
pitkään perinteisillä menetelmillä (esim. naudanliha),
kannattaa käyttää tätä tehoasetusta, jotta lihasta tulisi
mureaa.
270 W - (sulatus) Valitse sulatukseen tämä asetus, jotta
ruoka sulaa tasaisesti. Tämä asetus sopii myös
erinomaisesti riisin, pastan ja mykyjen hiljalleen
keittämiseen ja vanukkaan kypsennykseen.
90 W - Varovaiseen, esim. täytekakkujen tai
leivonnaisten, sulatukseen.
W = Watt, Teho
HUOMAUTUS: Jos tehoasetusta ei valita, oletuksena on automaattisesti 900W.
2. AG-32D-EU Finnish 17/03/2005 15:48 Page 56
57
SF
Kypsennys mikroaalloilla
Esimerkki:
Kun halutaan kuumentaa keittoa 2 minuutin ja 30 sekunnin ajan 630 W:n mikroaaltoteholla:
Uuni voidaan ohjelmoida toimimaan enintään 90
minuutin ajan (90.00). Annettava kypsennys- ja
sulatusaika vaihtelee 10 sekunnin ja 5 minuutin välillä.
Annettava aika riippuu kokonaiskypsennys- tai
kokonaissulatusajasta taulukon osoittamalla tavalla.
Kypsennysaika väli
0-5 minuuttia 10 sekuntia
5-10 minuuttia 30 sekuntia
10-30 minuuttia 1 minuutti
30-90 minuuttia 5 minuuttia
1. Aseta haluttu
kypsennysaika
kääntämällä
AJASTIN/PAINO/ANNOS
-säädintä myötäpäivään.
2. Valitse sopiva tehoasetus
painamalla TEHOASETUS-
painiketta kahdesti.
3. Aloita kypsennys
painamalla
START/QUICK -
painiketta.
HUOMAUTUS:
1. Jos luukku avataan kypsennyksen aikana, kypsennysaika pysähtyy automaattisesti. Kypsennysaika alkaa kulua
uudelleen, kun luukku suljetaan ja painetaan START/QUICK -painiketta.
2. . Mikroaaltojen tehoasetus voidaan tarkistaa kypsennyksen aikana painamalla TEHOASETUS-painiketta.
Tehoasetus on näkyvillä niin kauan, kuin TEHOASETUS-painike pidetään painettuna.
3. AJASTIN/PAINO/ANNOS-säädintä voidaan kääntää sekä myötä- että vastapäivään. Jos säädintä käännetään
vastapäivään, kypsennysaika vähenee 90 minuutista asteittain.
Tarkista näyttö.
x1
x2
2. AG-32D-EU Finnish 17/03/2005 15:48 Page 57
58
Muita hyödyllisiä toimintoja
1. MONIVAIHEKYPSENNYS
On mahdollista antaa enintään 3 vaihetta, jotka koostuvat kypsennysajasta ja kypsennystavasta.
Esimerkki:
Jos halutaan kypsentää: 5 minuuttia 900 W:n teholla (vaihe 1)
16 minuuttia 270 W:n teholla (vaihe 2)
VAIHE 1
1. Aseta haluttu kypsennysaika
kääntämällä
AJASTIN/PAINO/ANNOS-
säädintä.
2. Valitse haluttu tehoasetus
painamalla TEHOASETUS-
painiketta kerran.
VAIHE 2
3. Aseta haluttu aika
kääntämällä
AJASTIN/PAINO/ANNOS-
säädintä.
4. Valitse haluttu tehoasetus
painamalla TEHOASETUS-
painiketta neljä kertaa.
5. Aloita kypsennys painamalla
START/QUICK-painiketta.
(Uuni kypsentää ensin 5 minuuttia 900 W:llä, sitten 16 minuuttia 270 W:llä.)
x1
x1
x4
Tarkista näyttö.
2. AG-32D-EU Finnish 17/03/2005 15:48 Page 58
FI
59
Muita hyödyllisiä toimintoja
2.START/QUICK -TOIMINTO
START/QUICK-painike mahdollistaa seuraavat kaksi toimintoa:
a. Pikakäynnistys
KÄYNNISTYS/PIKA-painikkeen painallus kypsentää 30 sekunnin ajan 900 W:n teholla.
HUOMAUTUS:
Lasten turvallisuuden varmistamiseksi START/QUICK-painiketta voidaan käyttää vain kolmen minuutin sisällä
edellisen käytön, kuten luukun sulkemisen, STOP-painikkeen painamisen tai kypsennyksen päättymisen, jälkeen.
b. Kypsennysajan pidentäminen
Kypsennysaikaa voidaan pidentää normaalikäytössä 30 sekuntia kerrallaan painamalla START/QUICK-painiketta
uunin ollessa käynnissä.
3.TEHOASETUKSEN TARKISTUS
Mikroaaltojen tehoasetus voidaan tarkistaa kypsennyksen aikana painamalla TEHOASETUS-painiketta.
Tehoasetus on näkyvillä niin kauan, kuin TEHOASETUS-painike pidetään painettuna.
Kypsennysaika kuluu edelleen, vaikka näyttö osoittaa tehoasetusta.
Tarkista näyttö.
TURVALUKITUKSEN ASETTAMINEN.
1. Paina STOP-painiketta 3 sekuntia.
HUOMAUTUS: Kun turvalukitus on asetettu, vain STOP-painike toimii.
x1 ja paina 3 sekuntia.
Näytössä näkyy kellonaika,
jos se on asetettu.
TURVALUKITUKSEN POISTAMINEN
1. Paina STOP-painiketta 3 sekuntia.
x1 ja paina 3 sekuntia.
4.TURVALUKITUS
x1
2. AG-32D-EU Finnish 17/03/2005 15:48 Page 59
60
Automaattikypsennys, pakasteen
kypsennys & automaattisulatus
AUTOMAATTIKYPSENNYS, PAKASTEEN KYPSENNYS ja AUTOMAATTISULATUS asettavat kypsennystavan ja
kypsennysajan automaattisesti. Valittavana on 4 AUTOMAATTIKYPSENNYS-, 3 PAKASTEEN KYPSENNYS- ja 5
AUTOMAATTISULATUS-valikkoa. Automaattitoimintojen käyttö:
AJASTIN/PAINO/ANNOS
säädin
START/QUICK painike
2. Ruoan paino tai määrä voidaan antaa kääntämällä
AJASTIN/PAINO/ANNOS-säädintä, kunnes haluttu
paino tai määrä tulee näyttöön.
Anna pelkän ruoan paino. Älä lisää astian painoa.
Jos ruoka painaa enemmän tai vähemmän kuin
AUTOMAATTIKYPSENNYS-, PAKASTEEN
KYPSENNYS- ja AUTOMAATTISULATUS-taulukoissa
on mainittu, paino tai määrä on annettava itse.
Parhaat tulokset saavutetaan noudattamalla sivujen
65-66 valmistusaikataulukoita.
3. Aloita kypsennys painamalla
START/QUICKpainiketta.
Kun käyttäjältä edellytetään toimenpiteitä (esim.
ruoan sekoittamista), uunin toiminta pysähtyy,
kuuluu äänimerkki ja jäljellä oleva kypsennysaika ja
mahdolliset merkkivalot vilkkuvat näytössä. Jatka
kypsennystä painamalla START/QUICK-painiketta.
Esimerkki:
1a. AUTOMAATTIKYPSENNYS 1:
AUTOMAATTIKYPSENNYS 1 -painikkeella on kaksi
valikkoa. Kun AUTOMAATTIKYPSENNYS 1 -
painiketta painetaan kerran, tulee näkyviin:
1b. AUTOMAATTIKYPSENNYS 2:
AUTOMAATTIKYPSENNYS 2 -painikkeella on kaksi
valikkoa. Kun AUTOMAATTIKYPSENNYS 2 -
painiketta painetaan kerran, tulee näkyviin:
1c.PAKASTEEN KYPSENNYS: PAKASTEEN KYPSENNYS
-painikkeella on kolme valikkoa. Kun PAKASTEEN
KYPSENNYS -painiketta painetaan kerran, tulee
näkyviin:
1d.AUTOMAATTISULATUS: AUTOMAATTISULATUS-
painikkeella on viisi valikkoa. Kun
AUTOMAATTISULATUS-painiketta painetaan kerran,
tulee näkyviin:
Valikko voidaan valita painamalla AUTOMAATTIKYPSENNYS 1, AUTOMAATTIKYPSENNYS 2 tai haluttua
PAKASTEEN KYPSENNYS ja AUTOMAATTISULATUS painiketta, kunnes haluttu valikon numero tulee näkyviin.
Katso sivut 62–65, AUTOMAATTIKYPSENNYS, PAKASTEEN KYPSENNYS ja AUTOMAATTISULATUS taulukot.
Valikko vaihtuu automaattisesti, kun AUTOMAATTIKYPSENNYS 1, AUTOMAATTIKYPSENNYS 2 tai PAKASTEEN
KYPSENNYS ja AUTOMAATTISULATUS- painiketta pidetään painettuna.
Valmiin ruoan lämpötila riippuu alkulämpötilasta.
Varmista, että ruoka on tulikuumaa kypsennyksen
jälkeen. Kypsennysaikaa voidaan jatkaa tarvittaessa itse.
HUOMAUTUS: Jos kypsennyksen tai sulatuksen aikana
käytetään START/QUICK-toimintoa,
ruoka saattaa kypsyä liikaa.
1a.
1b.
x1
Valikon numero
x1
Valikon numero
x1
Valikon numero
x1
Valikon numero
1c.
1d.
2.
3.
x1
2. AG-32D-EU Finnish 17/03/2005 15:48 Page 60
61
SF
Automaattikypsennys, pakasteen
kypsennys & automaattisulatus
Esimerkki 1. AUTOMAATTIKYPSENNYS 2:
Kalafileen ja kastikkeen 1,5 kg (3 taso) valmistus automaattikypsennys 2 (A2-1).
2. Aseta Määrä kääntämällä
AJASTIN/PAINO/ANNOS
säädintä myötäpäivään.
3. Paina kerran
START/QUICKpainiketta.
1. Valitse haluttu valikko
painamalla kerran
AUTOMAATTIKYPSENNYS 2
painiketta.
Tarkista näyttö.
Esimerkki 2, PAKASTEEN KYPSENNYS:
Pakastetun gratiinin (0,6 kg) valmistus pakasteen kypsennyksellä (FC-3).
2. Aseta paino kääntämällä
AJASTIN/PAINO/ANNOS
säädintä myötäpäivään.
3. Paina kerran
START/QUICKpainiketta.
1. Valitse haluttu valikko
painamalla kolme kertaa
PAKASTEEN KYPSENNYS
painiketta.
Tarkista näyttö.
x1
x1
x3
x1
2. AG-32D-EU Finnish 17/03/2005 15:48 Page 61
62
Automaattikypsennys-, pakasteen
kypsennys- & automaattisulatus-taulukot
PAINIKE VALMISTUS
Katso resepti "Broileri-vihannespannu", sivu 65
* Ainesten kokonaispaino
Katso resepti "Jauheliha-kasvispata", sivu 65.
* Ainesten kokonaispaino
Katso resepti "Kalafilee kastikkeessa", sivu 66.
* Ainesten kokonaispaino
Katso gratiinireseptit, sivu 66
* Ainesten kokonaispaino
AUTOMAATTI-
KYPSENNYS N:O
A1-1 Pika asetus
Broileri-
vihannespannu
A1-2 Pika asetus
Jauheliha-
kasvispata
A2-1 Pika-asetus
Kalafilee
kastikkeessa
A2-2 Pika-asetus
Gratiini
PAINO (tasot 1-3)
/ ASTIAT
0,5 - 1,5 kg* (1-3)
(jääkaappilämpöisestä, 5 °C)
Soikea uunivuoka ja
leivinpaperia
0,5 - 1,5 kg* (1-3)
(jääkaappilämpöisestä, 5 °C)
Kannellinen vuoka
0,5 - 1,5 kg* (1-3)(kala
jääkaappilämpöisestä, 5 °C
kastike huoneenlämpöisestä
20 °C)
Soikea uunivuoka ja
leivinpaperia
0,5 - 1,5 kg* (1-3)
(huoneenlämpöisestä, 20 °C)
Soikea uunivuoka
x1
x2
x1
x2
2. AG-32D-EU Finnish 17/03/2005 15:48 Page 62
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188
  • Page 189 189
  • Page 190 190
  • Page 191 191
  • Page 192 192
  • Page 193 193
  • Page 194 194
  • Page 195 195
  • Page 196 196
  • Page 197 197
  • Page 198 198
  • Page 199 199
  • Page 200 200
  • Page 201 201
  • Page 202 202
  • Page 203 203
  • Page 204 204
  • Page 205 205
  • Page 206 206
  • Page 207 207
  • Page 208 208
  • Page 209 209
  • Page 210 210
  • Page 211 211
  • Page 212 212
  • Page 213 213
  • Page 214 214
  • Page 215 215
  • Page 216 216
  • Page 217 217
  • Page 218 218
  • Page 219 219
  • Page 220 220
  • Page 221 221
  • Page 222 222
  • Page 223 223
  • Page 224 224
  • Page 225 225
  • Page 226 226
  • Page 227 227
  • Page 228 228
  • Page 229 229
  • Page 230 230
  • Page 231 231
  • Page 232 232
  • Page 233 233
  • Page 234 234
  • Page 235 235
  • Page 236 236
  • Page 237 237
  • Page 238 238
  • Page 239 239
  • Page 240 240
  • Page 241 241
  • Page 242 242
  • Page 243 243
  • Page 244 244
  • Page 245 245
  • Page 246 246
  • Page 247 247
  • Page 248 248
  • Page 249 249
  • Page 250 250
  • Page 251 251
  • Page 252 252
  • Page 253 253
  • Page 254 254
  • Page 255 255
  • Page 256 256
  • Page 257 257
  • Page 258 258
  • Page 259 259
  • Page 260 260
  • Page 261 261
  • Page 262 262
  • Page 263 263
  • Page 264 264
  • Page 265 265
  • Page 266 266
  • Page 267 267
  • Page 268 268

Aeg-Electrolux MC2660EM Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja
Tämä käsikirja sopii myös