AEG BP7004021M Recipe book

Tyyppi
Recipe book

Tämä käsikirja sopii myös

FI
RESEPTIKIRJA KÄYTTÖOHJE
TÄYDELLISTEN TULOKSIEN SAAVUTTAMISEKSI
Kiitämme teitä tämän AEG-tuotteen valitsemisesta.
Olemme kehittäneet tämän tuotteen tarjotaksemme teille
huipputason suorituskyvyn moneksi vuodeksi. Laitteen
innovatiiviset teknologiat tekevät elämästänne
yksinkertaisempaa – kyseisiä ominaisuuksia ei välttämättä
löydy tavallisista laitteista. Käyttäkää muutama minuutti
lukemiseen, jotta voitte hyödyntää laitteen ominaisuudet
parhaalla mahdollisella tavalla.
LISÄVARUSTEET JA KULUTUSHYÖDYKKEET
AEG-verkkomyymälästä löydätte kaiken tarvitsemanne
kaikkien AEG-laitteidenne ulkonäön ja toiminnan
säilyttämiseksi huippukunnossa. Korkeiden
laatustandardien mukaan suunniteltujen ja valmistettujen
lisävarusteiden lisäksi löydätte myymälästämme erityisiä
keittoastioita, ruokailuvälinekoreja, pullon pidikkeitä,
erityisiä pyykinpesupusseja, jne.
Vieraile verkkokaupassamme sivulla
www.aeg.com/shop
2
SISÄLLYS
4 Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
Tässä käyttöohjeessa käytetään
seuraavanlaisia symbolimerkkejä:
Tärkeitä turvallisuuteen ja laitteen
asianmukaiseen käyttöön liittyviä ohjeita.
Yleistietoja ja vinkkejä
Ympäristönsuojeluohjeita
Oikeus muutoksiin pidätetään
Sisällys
3
HYÖDYLLISIÄ NEUVOJA JA VINKKEJÄ
VAROITUS!
Lue luku "Turvallisuusohjeet".
Luukun sisäpuoli
Joissakin malleissa uunin luukun sisäpuolelle on merkitty:
kannatintasojen numerot (tietyt mallit)
tietoja uunin toiminnoista, usein valmistettavien ruokien suositellut kannatintasot ja
lämpötilat (tietyt mallit).
Taulukoissa mainitut lämpötilat ja paistoajat ovat ainoastaan suuntaa antavia. Lämpötila ja
paistoaika riippuvat reseptistä sekä käytettyjen ainesten laadusta ja määrästä.
Leivonnaisten paistaminen
Yleisohjeita
Uusi uunisi voi paistaa eri tavalla kuin entinen laitteesi. Käytä aikaisemmin käyttämiesi
asetusten (lämpötila, paistoaika) ja kannatintasojen sijaan taulukossa mainittuja asetuk-
sia.
Kun paistoaika on pitkä, voit hyödyntää jälkilämmön ja kytkeä uunin pois toiminnasta
noin 10 minuuttia ennen paistoajan päättymistä.
Pakasteita sulatettaessa uunipellit voivat vääntyä uunin toiminnan aikana. Jäähtyessään
uunipellit palautuvat kuitenkin alkuperäiseen muotoonsa.
Leivontataulukoiden käyttö
Ensimmäisellä kerralla on suositeltavaa käyttää alhaisempaa lämpötilaa.
Jos et löydä omaan reseptiisi sopivia ohjearvoja, sovella jonkin lähes samanlaisen leivon-
naisen tietoja.
Jos paistat useammalla kuin yhdellä tasolla, paistoaikaa voi pidentää 10-15 minuuttia.
Eri kannatintasoilla olevat leivonnaiset voivat ruskistua epätasaisesti paistamisen alkuvai-
heessa. Tässä tapauksessa lämpötila-asetusta ei pidä muuttaa. Erot tasaantuvat paistu-
misen jatkuessa.
Leivontavinkkejä
Leivontatulos Mahdollinen syy Korjaustoimenpide
Kakku on liian vaalea pohjasta Väärä kannatintaso Aseta kakku alemmas
Kakku laskeutuu (taikinainen ja
liian kostea)
Liian korkea paistolämpötila
Käytä hieman alhaisempaa
lämpötilaa
Kakku laskeutuu (taikinainen ja
liian kostea)
Liian lyhyt paistoaika
Pidennä paistoaikaa Paistoai-
kaa ei voi lyhentää valitse-
malla korkeamman lämpöti-
lan
4 Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
Leivontatulos Mahdollinen syy Korjaustoimenpide
Kakku laskeutuu (taikinainen ja
liian kostea)
Taikinassa on liian paljon nes-
tettä
Käytä vähemmän nestettä. Var-
mista, että sekoitusaika on oi-
kea, erityisesti kun valmistat
taikinan monitoimikoneella
Kakku on liian kuiva Liian alhainen lämpötila
Aseta uunin lämpötila korke-
ammaksi
Kakku on liian kuiva Liian pitkä paistoaika Lyhennä paistoaikaa
Kakku ruskistuu epätasaisesti
Liian korkea paistolämpötila ja
liian lyhyt paistoaika
Alenna lämpötilaa ja pidennä
paistoaikaa
Kakku ruskistuu epätasaisesti
Taikina on jakautunut epätasai-
sesti
Jaa taikina tasaisesti pellille
Kakku ei paistu ilmoitetussa
paistoajassa
Liian alhainen lämpötila
Säädä uunin lämpötila hieman
korkeammaksi
Paistaminen yhdellä kannatintasolla:
Vuoassa paistetut leivonnaiset
Leivonnaisen laa-
tu
Uunin toiminto Kannatintaso Lämpötila °C Aika tunnit:mi-
nuutit
Kuivakakku tai
briossi
Kiertoilma 1 150-160 0:50-1:10
Hiekkakakku/he-
delmäkakut
Kiertoilma 1 140-160 1:10-1:30
Sokerikakku Kiertoilma 2 140 0:35-0:50
Sokerikakku Ylä + alalämpö 2 160 0:35-0:50
Kakkupohja mu-
rotaikinasta
Kiertoilma 2
170-180
1)
0:10-0:25
Kakkupohja vat-
katusta taikinasta
Kiertoilma 2 150-170 0:20-0:25
Apple pie (2 vuo-
kaa, Ø20 cm, vi-
nottain tasoitet-
tu)
Kiertoilma 2 160 1:10-1:30
Apple pie (2 vuo-
kaa, Ø20 cm, vi-
nottain tasoitet-
tu)
Ylä + alalämpö 1 180 1:10-1:30
Juustopiiras Ylä + alalämpö 1 170-190 1:00-1:30
1) Esikuumenna uuni
Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä 5
Pellillä paistettavat leivonnaiset
Leivonnaisen laa-
tu
Uunin toiminto Kannatintaso Lämpötila °C
Aika tunnit:mi-
nuutit
Pullapitko/-krans-
si
Ylä + alalämpö 3 170-190 0:30-0:40
Joulupulla (stol-
len)
Ylä + alalämpö 2
160-180
1)
0:50-1:10
Leipä (ruisleipä):
1. Paistoproses-
sin ensimmäi-
nen osa.
2. Paistoproses-
sin toinen
osa.
Ylä + alalämpö 1
1.
230
1)
2. 160-180
1. 0:20
2. 0:30-1:00
Tuulihatut / ec-
lair-leivokset
Ylä + alalämpö 3
190-210
1)
0:20-0:35
Kääretorttu
Ylä + alalämpö 3
180-200
1)
0:10-0:20
Strösselikakku,
kuiva
Kiertoilma 3 150-160 0:20-0:40
Voilla leivottu
manteli-/sokeri-
kakku
Ylä + alalämpö 3
190-210
1)
0:20-0:30
Marja-/hedelmä-
piirakka (hiivatai-
kina/vatkattu tai-
kina)
2)
Kiertoilma 3 150 0:35-0:50
Marja-/hedelmä-
piirakka (hiivatai-
kina/vatkattu tai-
kina)
2)
Ylä + alalämpö 3 170 0:35-0:50
Marja-/hedelmä-
piirakka, murotai-
kinapohja
Kiertoilma 3 160-170 0:40-1:20
Pellillä paistetut
leivonnaiset, ar-
kalaatuinen täyte
(esim. rahka, ker-
ma, vanukas)
Ylä + alalämpö 3
160-180
1)
0:40-1:20
1) Esikuumenna uuni
2) Kakkuvuoassa
6 Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
Pikkuleivät
Leivonnaisen laa-
tu
Uunin toiminto Kannatintaso Lämpötila °C
Aika tunnit:mi-
nuutit
Murotaikinapik-
kuleivät
Kiertoilma 3 150-160 0:10-0:20
Murokeksit / tai-
kinasuikaleet
Kiertoilma 3 140 0:20-0:30
Murokeksit / tai-
kinasuikaleet
Ylä + alalämpö 3
160
1)
0:20-0:30
Pikkuleivät vatka-
tusta taikinasta
Kiertoilma 3 150-160 0:15-0:20
Munanvalkuais-
leivonnaiset, ma-
rengit
Kiertoilma 3 80-100 2:00-2:30
Mantelileivokset Kiertoilma 3 100-120 0:30-0:50
Hiivataikinasta
leivotut pikkulei-
vät
Kiertoilma 3 150-160 0:20-0:40
Lehtitaikinapikku-
leivät
Kiertoilma 3
170-180
1)
0:20-0:30
Sämpylät Kiertoilma 3
160
1)
0:10-0:25
Sämpylät Ylä + alalämpö 3
190-210
1)
0:10-0:25
Small cakes (20
kpl/pelti)
Kiertoilma 3
140
1)
0:20-0:30
Small cakes (20
kpl/pelti)
Ylä + alalämpö 3
170
1)
0:20-0:30
1) Esikuumenna uuni
Paistokset ja gratiinit
Ruoka Uunin toiminto Kannatintaso Lämpötila °C
Aika tunnit:mi-
nuutit
Makaronilaatikko Ylä + alalämpö 1 180-200 0:45-1:00
Lasagne Ylä + alalämpö 1 180-200 0:25-0:40
Vihannesgratiini
1)
Gratinointi tai
kiertoilma
1 160-170 0:15-0:30
Juustokuorruttei-
set patongit
Gratinointi tai
kiertoilma
1 160-170 0:15-0:30
Makeat kohok-
kaat
Ylä + alalämpö 1 180-200 0:40-0:60
Kalalaatikko Ylä + alalämpö 1 180-200 0:30-1:00
Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä 7
Ruoka Uunin toiminto Kannatintaso Lämpötila °C
Aika tunnit:mi-
nuutit
Täytetyt vihan-
nekset
Gratinointi tai
kiertoilma
1 160-170 0:30-1:00
1) Esikuumenna uuni
Paistaminen useilla kannatintasoilla
Pellillä paistettavat leivonnaiset
Leivonnaisen laa-
tu
Kiertoilma Kiertoilma
Lämpötila °C
Aika
Tuntia:minuuttia
Kannatintasot alhaaltapäin
2 tasolla 3 tasolla
Tuulihatut/eclair-
leivokset
1/4 -
160-180
1)
0:25-0:45
Strösselikakku,
kuiva
1/4 - 150-160 0:30-0:45
1) Esikuumenna uuni
Pikkuleivät/small cakes/leivonnaiset/sämpylät
Leivonnaisen laa-
tu
Kiertoilma Kiertoilma
Lämpötila °C
Aika
Tuntia:minuuttia
Kannatintasot alhaaltapäin
2 tasolla 3 tasolla
Murotaikinapik-
kuleivät
1/4 1/3/5 150-160 0:20-0:40
Murokeksit / tai-
kinasuikaleet
1/4 1/3/5 140 0:25-0:50
Pikkuleivät vatka-
tusta taikinasta
1/4 - 160-170 0:25-0:40
Munanvalkuais-
leivonnaiset, ma-
rengit
1/4 - 80-100 2:10-2:50
Mantelileivokset 1/4 - 100-120 0:40-1:20
Hiivataikinasta
leivotut pikkulei-
vät
1/4 - 160-170 0:30-0:60
Lehtitaikinapikku-
leivät
1/4 -
170-180
1)
0:30-0:50
Sämpylät 1/4 - 180 0:30-0:55
Small cakes (20
kpl/pelti)
1/4 -
150
1)
0:25-0:40
1) Esikuumenna uuni
8 Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
Haudutus
Käytä tätä toimintoa kypsentääksesi rasvattomia, mureita lihan ja kalan paloja. Kypsennä
ilman kantta.
1. Kuumenna tai ruskista ruoka pannussa erittäin korkealla lämpöasetuksella.
2. Aseta liha paistoastiaan tai suoraan uunin ritilälle. Aseta ritilän alle grilli/paistinpannu
rasvan keräämistä varten.
Kypsennettävä
ruoka
Paino (g) mpötila °C Kannatintaso
Aika tunnit:mi-
nuutit
Paahtopaisti 1000-1500 150 1 2:00 - 2:30
Naudanfilee 1000-1500 150 3 1:30 - 1:50
Vasikanpaisti 1000-1500 150 1 2:0 - 2:30
Pihvit 200-300 120 3 0:20-0:40
Pizzatoiminto
Leivonnaisen laatu Kannatintaso Lämpötila °C Aika, minuuttia
Pizza (ohut)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (runsastäyttei-
nen)
2 180 - 200 20 - 30
Piiras 1 180 - 200 40 - 55
Pinaattipiiras 1 160 - 180 45 - 60
Kinkkupiiras 1 170 - 190 45 - 55
Sveitsiläinen juustopii-
rakka
1 170 - 190 45 - 55
Omenatorttu, kuorru-
tettu
1 150 - 170 50 - 60
Vihannespiiras 1 160 - 180 50 - 60
Kohottamaton leipä
2
230 - 250
1)
10 - 20
Voitaikinapohjainen
piiras
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (saksa-
lainen pizzatyyppinen
ruoka)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Piroggen (venäläinen
umpeen leivottu pizza,
calzone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1) Esikuumenna uuni
2) Kakkuvuoassa
Lihan paistaminen
Yleisohjeita:
Käytä paistamisessa lämmönkestäviä uunivuokia (lue valmistajan ohjeet).
Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
9
Suurikokoiset paistit voi laittaa suoraan uunipannulle tai ritilän päälle, jonka alla on uu-
nipannu. (Mikäli varusteena)
Paista vähärasvainen liha paistovuoassa kannella peitettynä. Näin liha pysyy mehuk-
kaampana.
Jos haluat pinnan ruskistuvan, paista liha paistovuoassa ilman kantta.
Suosittelemme 1 kg tai sitä enemmän painavan lihan ja kalan paistamista uunissa.
Kaada vähän nestettä paistoastiaan välttääksesi ruoasta erittyvän lihanesteen tai rasvan
kiinnipalamisen.
Käännä paistia tarvittaessa, kun paistoajasta on kulunut 1/2 - 2/3.
Valele suurien lihojen ja kanan päälle niistä tulevia nesteitä useita kertoja paistamisen ai-
kana. Valelu parantaa lopputulosta.
Voit käyttää hyväksesi jälkilämpöä ja sammuttaa uunin n. 10 minuuttia ennen paistoajan
päättymistä.
Paistaminen gratinoinnilla
Naudanliha
Lihalaji ärä
Uunin toi-
minto
Kannatintaso Lämpötila °C
Aika, minuut-
tia
Patapaisti 1 - 1,5 kg
Ylä + alaläm-
1 230 120-150
Paahtopaisti tai
filee: raaka
per paksuus/
cm
Gratinointi 1
190-200
1)
5-6
Paahtopaisti tai
filee: keskikypsä
per paksuus/
cm
Gratinointi 1
180-190
1)
6-8
Paahtopaisti tai
filee: kypsä
per paksuus/
cm
Gratinointi 1
170-180
1)
8-10
1) Esikuumenna uuni
Porsaanliha
Lihalaji Määrä
Uunin toi-
minto
Kannatintaso Lämpötila °C
Aika, minuut-
tia
Lapa, kinkku, sel-
1 - 1,5 kg Gratinointi 1 160-180 90-120
Kyljykset, siankyl-
ki
1 - 1,5 kg Gratinointi 1 170-180 60-90
Lihamureke 750 g - 1 kg Gratinointi 1 160-170 50-60
Porsaanpotka
(esikypsennetty)
750 g - 1 kg Gratinointi 1 150-170 90-120
Vasikanliha
Lihalaji Määrä Uunin toimin-
to
Kannatintaso Lämpötila °C Aika, minuut-
tia
Vasikanpaisti 1 kg Gratinointi 1 160-180 90-120
10 Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
Lihalaji Määrä Uunin toimin-
to
Kannatintaso Lämpötila °C Aika, minuut-
tia
Vasikanreisi 1,5 - 2 kg Gratinointi 1 160-180 120-150
Lammas
Lihalaji Määrä Uunin toimin-
to
Kannatintaso Lämpötila °C Aika, minuut-
tia
Lampaanreisi,
lammaspaisti
1 - 1,5 kg Gratinointi 1 150-170 100-120
Lampaanselkä 1 - 1,5 kg Gratinointi 1 160-180 40-60
Riista
Lihalaji Määrä Uunin toimin-
to
Kannatintaso Lämpötila °C Aika, minuut-
tia
Jäniksenselkä,
jäniksenreisi
1 kg:aan saak-
ka
Ylä + alaläm-
1
230
1)
30-40
Kauriin-/hir-
venselkä
1,5 - 2 kg Ylä + alaläm-
1 210-220 35-40
Kauriin-/hir-
venreisi
1,5 - 2 kg Ylä + alaläm-
1 180-200 60-90
1) Esikuumenna uuni
Lintupaisti
Lihalaji Määrä Uunin toimin-
to
Kannatintaso Lämpötila °C Aika, minuut-
tia
Linnunliha pa-
loina
200 - 250 g
kappale
Gratinointi 1 200-220 30-50
Broilerinpuo-
likkaat
400 - 500 g
kappale
Gratinointi 1 190-210 35-50
Broileri, kana 1 - 1,5 kg Gratinointi 1 190-210 50-70
Ankka 1,5 - 2 kg Gratinointi 1 180-200 80-100
Hanhi 3,5 - 5 kg Gratinointi 1 160-180 120-180
Kalkkuna 2,5 - 3,5 kg Gratinointi 1 160-180 120-150
Kalkkuna 4 - 6 kg Gratinointi 1 140-160 150-240
Kala (haudutettu)
Lihalaji Määrä Uunin toimin-
to
Kannatintaso Lämpötila °C Aika, minuut-
tia
Kokonainen
kala
1 - 1,5 kg Ylä + alaläm-
1 210-220 40-60
Grilli
Grillaa aina lämpötilan maksimiasetuksella.
Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
11
HUOMIO
Grillauksen aikana uunin luukun on aina oltava kiinni.
Esikuumenna uunia aina tyhjänä 5 minuuttia grillitoiminnoilla.
Aseta ritilä grillaustaulukossa suositellulle kannatintasolle.
Laita uunipannu aina ensimmäiselle kannatintasolle rasvan keräämiseksi.
Grillaa vain tasaisen kokoisia liha- tai kalapaloja.
Grilli
Grillattava ruoka Lämpötila Kannatintaso
Grillausaika (min)
1. puoli 2. puoli
Paahtopaisti 210-230 2 30-40 30-40
Naudanfilee 230 3 20-30 20-30
Porsaan selkä-
paisti
210-230 2 30-40 30-40
Vasikan selkäpais-
ti
210-230 2 30-40 30-40
Lampaan selkä-
paisti
210-230 3 25-35 20-25
Kokonainen kala
(500 - 1000 g)
210-230 3/4 15-30 15-30
Maksigrilli
Grillattava ruoka Kannatintaso
Grillausaika (min)
1. puoli 2. puoli
Jauhelihapihvit 4 8-10 6-8
Porsaanfile 4 10-12 6-10
Makkarat 4 10-12 6-8
Naudanfilepihvit, vasi-
kanlihapihvit
4 7-10 6-8
Paahtoleivät
1)
5 1-3 1-3
Täytetyt paahtoleivät 4 6-8 -
1) Esikuumenna uuni
Grillaus vartaassa - aseta syvä paistinpannu tasolle 1
Lihalaji Lämpötila °C Aika (minuuttia)
Broileri 220-240 70-90
Rullattu paisti paistamista var-
ten
190-210 120-180
Ankka 220-240 90-150
Porsaan potkapaisti 190-210 150-210
12 Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
Sulatus
Poista elintarvikkeet pakkauksesta. Aseta ruoka lautaselle.
Älä peitä sitä kulholla tai lautasella. Tämä voi pidentää sulatusaikaa.
Käytä ensimmäistä uunin kannatintasoa. Käytä niistä alimmaista.
Ruoka
Sulatusaika, mi-
nuuttia
Jälkisulatusaika, mi-
nuuttia
Kuvaus
Broileri, 1000 g 100-140 20-30
Aseta broileri isolle vadille
ylösalaisin käännetyn alus-
lautasen päälle. Käännä sula-
tuksen puolivälissä.
Liha, 1000 g 100-140 20-30
Käännä kypsennyksen puoli-
välissä
Liha, 500 g 90-120 20-30
Käännä kypsennyksen puoli-
välissä
Taimen, 150 g 25-35 10-15 -
Mansikat, 300 g 30-40 10-20 -
Voi, 250 g 30-40 10-15 -
Kerma, 2 x 200 g 80-100 10-15
Kerman voi vatkata, vaikka
siinä on vielä hiukan jäisiä
kohtia
Täytekakku, 1400 g 60 60 -
Puolivalmisteet
Pakasteet
Puolivalmisteet Kannatintaso Lämpötila °C Aika, minuuttia
Pizza, pakaste 2 200 - 220 15-25
Pizza American, pakas-
te
2 190 - 210 20-25
Pizza, kylmä 2 210-230 13-25
Pizzapalat, pakaste 2 180-200 15-30
Ranskalaiset perunat,
ohuet
3 200-220 20-30
Ranskalaiset perunat,
paksut
3 200-220 25-35
Lohkoperunat/Kroketit 3 220-230 20-35
Röstiperunat 3 210-230 20-30
Lasagne/Cannelloni,
tuore
2 170-190 35-45
Lasagne/Cannelloni,
pakaste
2 160-180 40-60
Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä 13
Puolivalmisteet Kannatintaso Lämpötila °C Aika, minuuttia
Uunijuusto 3 170-190 20-30
Kanan siipipalat 2 190-210 20-30
Pakastetut valmisateriat
Kypsennettävä
ruoka
Uunin toiminnot Kannatintaso Lämpötila °C Aika
Pakastettu pizza Ylä + alalämpö 3
Noudata valmis-
tajan ohjeita
Noudata valmis-
tajan ohjeita
Ranskanperunat
1)
(300 - 600 g)
Ylä- ja alalämpö
tai gratinointi
3 200-220
Noudata valmis-
tajan ohjeita
Patongit Ylä + alalämpö 3
Noudata valmis-
tajan ohjeita
Noudata valmis-
tajan ohjeita
Hedelmäkakku Ylä + alalämpö 3
Noudata valmis-
tajan ohjeita
Noudata valmis-
tajan ohjeita
1) Käännä ranskanperunoita välillä 2-3 kertaa
Kuivaus - kiertoilma
Vuoraa leivinpellit leivinpaperilla.
Parhaiden tuloksien saavuttaminen: kytke laite pois päältä, kun vaaditusta ajsta on kulunut
puolet. Avaa laitteen luukku ja anna uunin jäähtyä. Viimeistele kuivaus tämän jälkeen.
Vihannekset
Kuivattava tuote Lämpötila °C
Kannatintaso
Aika, tuntia (ar-
vio)
1 tasolla 2 tasolla
Pavut 60-70 3 1/4 6-8
Paprikat 60-70 3 1/4 5-6
Vihannekset ha-
panruokiin
60-70 3 1/4 5-6
Sienet 50-60 3 1/4 6-8
Yrtit 40-50 3 1/4 2-3
Hedelmät
Kuivattava tuote Lämpötila °C
Kannatintaso
Aika, tuntia (ar-
vio)
1 tasolla 2 tasolla
Luumut 60-70 3 1/4 8-10
Aprikoosit 60-70 3 1/4 8-10
Omenaviipaleet 60-70 3 1/4 6-8
Päärynät 60-70 3 1/4 6-9
14 Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
Säilöntä
Huomioitavia asioita:
Käytä ainoastaan samankokoisia kaupoista saatavilla oleva säilöntäpurkkeja.
Älä käytä kierrekorkillisia ja pikalukittavia lasipurkkeja tai metallitölkkejä.
Käytä ensimmäistä kannatintasoa alhaalta laskettuna.
Aseta uunipellille korkeintaan kuusi yhden litran säilöntäpurkkia.
Täytä purkit samaan kohtaan ja sulje ne kiinnittimellä.
Purkit eivät saa koskettaa toisiaan.
Kaada noin 1/2 litraa vettä leivinpellille, jotta uunissa on riittävästi kosteutta.
Kun neste alkaa kiehua kevyesti ensimmäisissä purkeissa (litran purkissa noin 35-60 mi-
nuutin kuluttua), katkaise virta uunista tai alenna lämpötila 100 °C:seen (katso taulukko).
Pehmeät marjat/hedelmät
Säilöttävä tuote Lämpötila °C
Keittoaika minuutteina
siitä, kun kiehuminen
alkaa
Jatka keittämistä 100
°C:ssa, minuuttia
Mansikat, mustikat, va-
delmat, kypsät karviai-
set
160-170 35-45 -
Luuhedelmät (persikat, luumut, kirsikat jne.)
Säilöttävä tuote Lämpötila °C
Keittoaika minuutteina
siitä, kun kiehuminen
alkaa
Jatka keittämistä 100
°C:ssa, minuuttia
Päärynät, kvittenit,
luumut
160-170 35-45 10-15
Vihannekset
Säilöttävä tuote Lämpötila °C
Keittoaika minuutteina
siitä, kun kiehuminen
alkaa
Jatka keittämistä 100
°C:ssa, minuuttia
Porkkanat
1)
160-170 50-60 5-10
Kurkut 160-170 50-60 -
Pikkelsi 160-170 50-60 5-10
Kyssäkaali, herneet,
parsa
160-170 50-60 15-20
1) Jätä uuniin virta katkaistuna
Paistolämpömittarin taulukko
Naudanliha
Ruokalaji Ruoan sisälämpötila
Kylkipaisti tai file: punainen sisältä 45 - 50 °C
Kylkipaisti tai file: puolikypsä 60 - 65 °C
Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä 15
Ruokalaji Ruoan sisälämpötila
Kylkipaisti tai file: kypsä 70 - 75 °C
Porsaanliha
Ruokalaji Ruoan sisälämpötila
Porsaanlapa, kinkku, niska 80 - 82 °C
Kyljys (selkä), kassler 75 - 80 °C
Lihamureke 75 - 80 °C
Vasikanliha
Ruokalaji Ruoan sisälämpötila
Vasikanpaisti 75 - 80 °C
Vasikanreisi 85 - 90 °C
Lammas
Ruokalaji Ruoan sisälämpötila
Lampaanviulu 80 - 85 °C
Lampaanselkä 80 - 85 °C
Lammaspaisti, lampaanviulu 70 - 75 °C
Riista
Ruokalaji Ruoan sisälämpötila
Jäniksenselkä 70 - 75 °C
Jäniksenkoivet, -reidet 70 - 75 °C
Jänis, kokonainen 70 - 75 °C
Kauriin-/hirvenselkä 70 - 75 °C
Kauriin-/hirvenreisi 70 - 75 °C
Kala
Ruokalaji Ruoan sisälämpötila
Lohi 65 - 70 °C
Taimenet 65 - 70 °C
RESEPTIT
Näytössä näkyy automaattisten reseptien uunin tasot ja esiasetetut kypsennysajat.
Automaattiset ohjelmat
Ohjelman numero Ohjelman nimi
1 PAAHTOPAISTI
2 PORSAANPAISTI
16 Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
Ohjelman numero Ohjelman nimi
3 VASIKANPAISTI
4 LAMPAANPAISTI
5 RIISTAPAISTI
6 KANA, KOKONAINEN
7 KOKONAINEN KALA <1 KG
8 PIZZA
9 KINKKUJUUSTOPIIRAS
10 SITRUUNAKAKKU
11 JUUSTOKAKKU
12 SÄMPYLÄT
13 MAALAISLEIPÄ
14 TAIKINAN NOSTATTAMINEN
15 PERUNA GRATIINI
16 LASAGNE
17 CANNELLONI
18 PUOLIVALMISTEKAKKU
19 PUOLIVALMISTEPIZZA
20 PUOLIVALMISTEPERUNATYYPIT
1 - PAAHTOPAISTI
Asetukset:
Automaattiset ohjelmat painolla. Painon asetusväli 1000 - 3000 g.
Valmistustapa:
Mausta liha haluamallasi tavalla ja aseta se uunivuokaan. Lisää vettä tai muuta nestettä.
Nesteen tulee peittää vuoan pohja 10 - 20 mm:n syvyydeltä. Peitä kannella.
Älä käytä tätä ohjelmaa valmistaessasi naudanpaistia tai selkää.
2 - PORSAANPAISTI
Asetukset:
Automaattiset ohjelmat painolla. Painon asetusväli 1000 - 3000 g.
Valmistustapa:
Mausta liha haluamallasi tavalla ja aseta se uunivuokaan. Lisää vettä tai muuta nestettä.
Nesteen tulee peittää vuoan pohja 20 - 40 mm:n syvyydeltä.
3 - VASIKANPAISTI
Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä 17
Asetukset:
Automaattiset ohjelmat painolla. Painon asetusväli 1000 - 3000 g.
Valmistustapa:
Mausta liha haluamallasi tavalla ja aseta se uunivuokaan. Lisää vettä tai muuta nestettä.
Nesteen tulee peittää vuoan pohja 10 - 20 mm:n syvyydeltä. Peitä kannella.
4 - LAMPAANPAISTI
Asetukset:
Automaattiset ohjelmat painolla. Painon asetusväli 1000 - 3000 g.
Valmistustapa:
Mausta liha haluamallasi tavalla ja aseta se uunivuokaan. Lisää vettä tai muuta nestettä.
Nesteen tulee peittää vuoan pohja 10 - 30 mm:n syvyydeltä. Peitä kannella.
5 - RIISTAPAISTI
Asetukset:
Automaattiset ohjelmat painolla. Painon asetusväli 1000 - 3000 g.
Valmistustapa:
Mausta liha haluamallasi tavalla ja aseta se uunivuokaan. Lisää vettä tai muuta nestettä.
Nesteen tulee peittää vuoan pohja 10 - 20 mm:n syvyydeltä. Peitä kannella.
6 - KANA, KOKONAINEN
Asetukset:
Automaattiset ohjelmat painolla. Painon asetusväli 900 - 2100 g.
Valmistustapa:
Aseta kana uunivuokaan ja mausta se haluamallasi tavalla. Käännä lihaa 30 minuutin ku-
luttua. Näyttöön tulee muistutus kääntämisestä.
7 - KOKONAINEN KALA <1 KG
Asetukset:
Automaattiset ohjelmat paistolämpömittarilla. Sisälämpötila 70 °C.
Valmistustapa:
Mausta kala haluamallasi tavalla, aseta paistolämpömittari paikoilleen ja aseta kala uuni-
vuokaan.
8 - PIZZA
Taikinan ainekset:
14 g hiivaa
200 ml haaleaa vettä
300 g vehnäjauhoja
3 g suolaa
1 rkl öljyä
18 Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
Täytteen ainekset:
1/2 pieni tölkki tomaattimurskaa
200 g raastettua emmentaljuustoa
100 g salamia
100 g keittokinkkua
150 g sieniä (säilyke)
150 g fetajuustoa
oreganoa
Valmistustapa:
Murenna hiiva kulhossa ja liota se lämpimään veteen. Lisää kulhoon öljy sekä jauhot, joi-
hin olet sekoittanut suolan. Vaivaa taikinaa, kunnes se on notkeaa ja irtoaa hyvin kulhon
reunoista. Anna taikinan nousta lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Kauli taikina ja
aseta se voidellun uunipellin päälle. Tee pohjaan reikiä haarukalla. Lisää täytteen ainekset
taikinan päälle annetussa järjestyksessä.
Käytä voideltua uunipeltiä.
9 - KINKKU-JUUSTOPIIRAS
Taikinan ainekset:
200 g vehnäjauhoja
2 kananmunaa
100 g voita
½ tl suolaa
vähän pippuria
1 ripaus muskottipähkinää
Täytteen ainekset:
150 g juustoraastetta
200 g keittokinkkua tai vähärasvaista pekonia
2 kananmunaa
250 g ruokakermaa
suolaa, pippuria ja muskottipähkinää
Valmistustapa:
Sekoita jauhot, voi, kananmunat ja mausteet kulhossa tasaiseksi taikinaksi. Aseta taikina
jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Kauli taikina ja aseta se voideltuun mustaan uunivuo-
kaan. Tee pohjaan haarukalla reikiä. Levitä pekoni taikinapohjan päälle. Valmista täyte se-
koittamalla kananmunat, ranskankerma ja mausteet. Lisää juusto.
Musta uunivuoka, voideltu, halkaisija 28 cm
10 - SITRUUNAKAKKU
Taikinan ainekset:
250 g voita
200 g sokeria
Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
19
2 tl vaniljasokeria (noin 8 g)
1 ripaus suolaa
4 kananmunaa
150 g vehnäjauhoja
150 g peruna- tai maissijauhoja
1 teelusikallinen leivinjauhetta
2 sitruunan raastettu kuori
Kuorrutuksen ainekset:
125 ml sitruunamehua
100 g tomusokeria
Muut:
musta kakkuvuoka, pituus 30 cm
Margariinia vuoan voiteluun.
Korppujauhoja vuoan jauhotukseen.
Valmistustapa:
Vatkaa voi, sokeri, sitruunankuori, vaniljasokeri ja suola vaahdoksi. Lisää kananmunat yksi
kerrallaan ja vatkaa taas vaahdoksi. Lisää vehnäjauhot ja maissijauhot yhdessä leivinjau-
heen kanssa vatkattuun sekoitukseen ja sekoita. Kaada sekoitus voideltuun ja korppujau-
hotettuun vuokaan, tasoita ja aseta vuoka uuniin. Kun kakku on paistunut, sekoita sit-
ruunamehu ja tomusokeri. Kumoa kypsä kakku alumiinifolion päälle. Nosta alumiinifolion
reunat kakun ympärille siten, että kuorrutus ei valu pois. Pistele kakkua puutikulla ja levi-
tä kuorrutus kakun päälle voitelusudilla. Anna kakun vetäytyä jonkun aikaa.
11 - JUUSTOKAKKU
Pohjan ainekset:
150 g vehnäjauhoja
70 g sokeria
2 tl vaniljasokeria (noin 8 g)
1 kananmuna
70 g pehmeää voita
Juustotäytteen ainekset:
3 munanvalkuaista
50 g rusinoita
2 ruokalusikallista rommia
750 g vähärasvaista rahkaa
3 munankeltuaista
200 g sokeria
yhden sitruunan mehu
200 g ranskankermaa
1 pakkaus vaniljavanukasjauhetta
20 Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

AEG BP7004021M Recipe book

Tyyppi
Recipe book
Tämä käsikirja sopii myös

muilla kielillä