Aeg-Electrolux BS9304401M Recipe book

Tyyppi
Recipe book
FI
RESEPTIKIRJA KÄYTTÖOHJE
TÄYDELLISTEN TULOKSIEN SAAVUTTAMISEKSI
Kiitämme teitä tämän AEG-tuotteen valitsemisesta.
Olemme kehittäneet tämän tuotteen tarjotaksemme teille
huipputason suorituskyvyn moneksi vuodeksi. Laitteen
innovatiiviset teknologiat tekevät elämästänne
yksinkertaisempaa – kyseisiä ominaisuuksia ei välttämättä
löydy tavallisista laitteista. Käyttäkää muutama minuutti
lukemiseen, jotta voitte hyödyntää laitteen ominaisuudet
parhaalla mahdollisella tavalla.
LISÄVARUSTEET JA KULUTUSHYÖDYKKEET
AEG-verkkomyymälästä löydätte kaiken tarvitsemanne
kaikkien AEG-laitteidenne ulkonäön ja toiminnan
säilyttämiseksi huippukunnossa. Korkeiden
laatustandardien mukaan suunniteltujen ja valmistettujen
lisävarusteiden lisäksi löydätte myymälästämme erityisiä
keittoastioita, ruokailuvälinekoreja, pullon pidikkeitä,
erityisiä pyykinpesupusseja, jne.
Vieraile verkkokaupassamme sivulla
www.aeg.com/shop
2
SISÄLLYS
4 Käyttökohteet, taulukot ja vinkit
24 Avustava ruoanvalmistus -
reseptit.
Tässä käyttöohjeessa käytetään
seuraavanlaisia symbolimerkkejä:
Tärkeitä turvallisuuteen ja laitteen
asianmukaiseen käyttöön liittyviä ohjeita.
Yleistietoja ja vinkkejä
Ympäristönsuojeluohjeita
Oikeus muutoksiin pidätetään
Sisällys
3
KÄYTTÖKOHTEET, TAULUKOT JA VINKIT
VAROITUS!
Lue luku "Turvallisuusohjeet".
Luukun sisäpuoli
Joissakin malleissa uunin luukun sisäpuolelle on merkitty:
kannatintasojen numerot (tietyt mallit)
tietoja uunin toiminnoista, usein valmistettavien ruokien suositellut kannatintasot ja
lämpötilat (tietyt mallit).
Taulukoissa mainitut lämpötilat ja paistoajat ovat ainoastaan suuntaa antavia. Lämpötila ja
paistoaika riippuvat reseptistä sekä käytettyjen ainesten laadusta ja määrästä.
Neuvoja uunin erityisiin toimintoihin
Lämpimänä pito
Käytä tätä toimintoa ruoan lämpimänä pitämiseen.
Lämpötila säätyy automaattisesti arvoon 80 °C.
Lautasten lämmitys
Lautasten ja ruoka-astioiden lämmittämiseen.
Aseta lautaset ja astiat tasaisesti uunin ritilälle. Vaihda astioiden paikkaa, kun lämmitysajas-
ta on kulunut puolet (vaihda astioiden paikkoja ylhäältä alas).
Automaattinen lämpötila on 70 °C.
Suositeltu kannatintaso: 3.
Taikinan nostatus
Voit käyttää tätä automaattista toimintoa kaikkiin haluamiisi hiivataikinaresepteihin. Se luo
hyvät olosuhteet taikinan nostattamista varten. Aseta taikina astiaan, joka on riittävän suuri
nostattamista varten ja peitä se kostealla pyyhkeellä tai tuorekelmulla. Aseta uuniritilä en-
simmäiselle tasolle ja laita astia uuniin. Sulje ovi ja käynnistä taikinan nostattamistoiminto.
Aseta tarvitsemasi aika.
Höyryllä kypsentäminen
Höyrykypsennysastiat
Käytä ainoastaan korroosion- ja kuumuudenkestäviä keittoastioita.
Kromiteräksiset keittoastiat soveltuvat myöskin (katso kohta "Erikoislisävarusteet").
Kannatintasot
Alla oleva taulukko sisältää oikeat uunin kannatintasot. Kannatintasojen numerot mene-
vät alhaalta ylöspäin.
Yleisiä huomautuksia
Kun kypsennät ruokia yli 30 minuutin ajan, tai suuria ruokamääriä kypsennettäessä tulee
vettä lisätä tarvittaessa.
Aseta ruoat kannattimille oikeanlaisia keittoastioita käyttäen. Jätä kannattimien väliin
riittävästi tilaa höyryn kiertämisen mahdollistamiseksi.
4 Käyttökohteet, taulukot ja vinkit
Jos uunia ei käytetä pitkään aikaan, poista vesi vesilokerosta, huuhtele letkuliitännät ja
höyrynkehitin (katso kohta "Puhdistus ja hoito").
Taulukoiden huomautus höyrytoimintoa koskien
Taulukot antavat tietoa tyypillisistä ruokalajeista.
Lämpötila-arvot ja ajat ovat vain viitteellisiä ja ne riippuvat ruoka-aineksien koostumuk-
sesta, koosta, määrästä sekä keittoastioista.
Käytä lähes samaa reseptiä, jos et löydä reseptin oikeita asetuksia.
Aloita ruoanvalmistus kylmällä uunilla, ellei taulukon tiedot muuta mainitse.
Lisää riisin vesimäärä suhteeseen 1: 1.5 - 1: 2 taulukon arvoista poiketen.
Höyryveden taulukko
Vesilokeron vesimäärä (ml)
Aika
1)
minuuteissa
400 15 - 25
600 25 - 40
800 40 - 50
1) Ajat ovat ainoastaan viitteellisiä
Voimakas höyry/kevyt höyry
VAROITUS!
Älä avaa uunin luukkua ennen toiminnon päättymistä. Olemassa on palovammojen vaara.
Toiminto sopii kaikenlaisille elintarvikkeille — tuoreelle ja pakasteruoalle. Sillä voidaan val-
mistaa, kuumentaa, sulattaa, keittää tai ryöpätä vihanneksia, lihaa, kalaa, pastaa, riisiä,
maissia, suurimoita ja kananmunia.
Aterioiden valmistus: Voit valmistaa täydellisiä ateriakokonaisuuksia yhdellä kertaa. Yli- tai
alikypsenemisen välttämiseksi tulee valita sellaisia ruokalajeja, joiden kypsennysaika on liki-
määräisesti sama. Käytä yksittäisen tilan suurinta sallittua vesimäärää. Aseta ruoat sopivissa
keittoastioissa uuniritilöille. Jätä ruoka-astioiden väliin tilaa ja anna ilman kiertää uunissa.
Sterilointi
Tämän toiminnon avulla voit steriloida astiat (esim. maitopullot).
Aseta puhtaat astiat ritilän keskelle ensimmäiselle tasolle. Varmista, että aukot osoittavat
alaspäin pienessä kulmassa.
Täytä laatikko maksimimäärällä vettä ja aseta uunin toiminta-ajaksi 40 minuuttia.
Vihannekset
Ruokalaji Lämpötila ºC
Vesilokeron vesi-
määrä (ml)
Aika
1)
minuuteis-
sa.
Kannatintaso
Artisokat 96 800 50 - 60 2
Munakoiso 96 450 15 - 25 2
Kukkakaali, koko-
nainen
96 600 35 - 45 2
Kukkakaali, pala-
sina
96 500 20 - 25 2
Käyttökohteet, taulukot ja vinkit 5
Ruokalaji Lämpötila ºC
Vesilokeron vesi-
määrä (ml)
Aika
1)
minuuteis-
sa.
Kannatintaso
Parsakaali, koko-
nainen
96 550 30 - 40 2
Parsakaali, palasi-
na
96 400 15 - 20 2
Sienet, viipaleina 96 400 15 - 20 2
Herneet 96 450 20 - 25 2
Fenkoli 96 600 35 - 45 2
Porkkanat 96 600 35 - 45 2
Kyssäkaali, suika-
leina
96 550 30 - 40 2
Paprikat, suika-
leet
96 400 15 - 20 2
Purjosipuli, ren-
kaina
96 500 25 - 35 2
Vihreät pavut 96 550 30 - 40 2
Vuonankaali, pa-
lasina
96 450 20 - 25 2
Ruusukaali 96 550 30 - 40 2
Punajuuri 96 800+400 70 - 90 2
Mustajuuri 96 600 35 - 45 2
Selleri, kuutioina 96 500 20 - 30 2
Parsa, vihreä 96 500 25 - 35 2
Parsa, valkoinen 96 600 35 - 45 2
Pinaatti 96 350 15 2
Kuoritut tomaatit 96 350 15 2
Valkoiset leikko-
pavut
96 500 25 - 35 2
Kurttukaali 96 400 20 - 25 2
Kesäkurpitsa, vii-
paleina
96 350 15 2
1) Ajat ovat viitteellisiä.
Lisukkeet
Ruokalaji Lämpötila ºC
Vesilokeron vesi-
määrä (ml)
Aika
1)
minuuteis-
sa.
Kannatintaso
Hiivamykyt 96 600 30 - 40 2
Perunamykyt 96 600 35 - 45 2
6 Käyttökohteet, taulukot ja vinkit
Ruokalaji Lämpötila ºC
Vesilokeron vesi-
määrä (ml)
Aika
1)
minuuteis-
sa.
Kannatintaso
Kuorimattomat
perunat, keski-
suuret
96 750 40 - 50 2
Riisi (vesi/riisisuh-
de 1,5:1)
96 600 35 - 40 2
Keitetyt perunat,
neljään osaan
jaetut
96 600 35 - 40 2
Leipämykyt 96 600 35 - 45 2
Tagliatelle, tuo-
reet
96 450 20 - 25 2
Maissipuuro 96 750 45 - 50 2
1) Ajat ovat viitteellisiä.
Kala
Ruokalaji Lämpötila ºC
Vesilokeron vesi-
määrä (ml)
Aika
1)
minuuteis-
sa.
Kannatintaso
Taimen, n. 250 g 85 550 30 - 40 2
Katkaravut, tuo-
reet
85 450 20 - 25 2
Katkaravut, pa-
kastetut
85 550 30 - 40 2
Lohifileet 85 500 25 - 35 2
Härkänieriä, n.
1000 g
85 600 40 - 45 2
Simpukat 96 500 20 - 30 2
Litteät kalafileet 80 350 15 2
1) Ajat ovat viitteellisiä.
Liha
Ruokalaji Lämpötila ºC
Vesilokeron vesi-
määrä (ml)
Aika
1)
minuuteis-
sa.
Kannatintaso
Keitetty kinkku
1000 g
96 800+150 55 - 65 2
Kanan rintapala,
haudutettu
90 500 25 - 35 2
Kana, haudutettu,
1000-1200 g
96 800+150 60 - 70 2
Käyttökohteet, taulukot ja vinkit 7
Ruokalaji Lämpötila ºC
Vesilokeron vesi-
määrä (ml)
Aika
1)
minuuteis-
sa.
Kannatintaso
Vasikan-/por-
saankylkipaisti il-
man koipea,
800-1000 g
90 800+300 80 - 90 2
Kassler (savustet-
tu poraankylki-
paisti), haudutet-
tu
90 800+300 90 - 110 2
Tafelspitz (keitet-
tyä naudanlihaa)
96 800+700 110 - 120 2
Nakkimakkarat 80 400 15 - 20 2
1) Ajat ovat viitteellisiä.
Kananmunat
Ruokalaji Lämpötila ºC
Vesilokeron vesi-
määrä (ml)
Aika
1)
minuuteis-
sa.
Kannatintaso
Kananmunat, ko-
vaksi keitetyt
96 500 18 - 21 2
Kananmunat, kes-
kikovaksi keitetyt
96 450 13 - 16 2
Kananmunat,
pehmeäksi keite-
tyt
96 400 10 - 12 2
1) Ajat ovat viitteellisiä.
Kiertoilma ja Voimakas höyry peräkkäin
Voit kypsentää lihaa, vihanneksia ja lisäkkeitä yksi toisensa jälkeen yhdistämällä toiminnot.
Kaikki ruokalajit ovat valmiita tarjottaviksi samaan aikaan.
Käytä Kiertoilma-toimintoa ruokien alustavaan paistamiseen.
Aseta valmistellut vihannekset ja lisukkeet uunivuokaan. Aseta ne uuniin lihan lisäksi.
Jäähdytä uuni noin 80 °C:n lämpötilaan. Jäähdytä laite nopeammin avaamalla uunin-
luukku ensimmäiseen asentoon noin 15 minuutin ajaksi.
Käynnistä Voimakas höyry -toiminto ja kypsennä kaikki ruokalajit valmiiksi yhdessä.
Ruokalaji Kiertoilma Voimakas höyry
Lämpötila °C Aika, minuuttia. Aika, minuuttia. Kannatintaso
Paahtopaisti 1 kg 180 60 – 70 40 – 50 1
Ruusukaali, mais-
sipuuro
- - 40 – 50 3
Porsaanpaisti 1
kg,
180 60 – 70 30 – 40 1
8 Käyttökohteet, taulukot ja vinkit
Ruokalaji Kiertoilma Voimakas höyry
Lämpötila °C Aika, minuuttia. Aika, minuuttia. Kannatintaso
Perunat, vihan-
nekset, kastikkeet
- - 30 – 40 3
Vasikanpaisti 1 kg 180 50 – 60 30 – 40 1
Riisi, vihannekset - - 30 – 40 3
Intervall Plus
Ruokalaji
Intervall Plus (vesimäärä: 300 ml)
Lämpötila °C Aika, minuuttia. Kannatintaso
Vanukas/piiras annos-
paloina
1)
90 40-45 2
Munakkaat
1)
90 35-45 2
Terriini
1)
90 40-50 2
Ohut kalafilee 85 15-25 2
Paksu kalafilee 90 25-35 2
Pieni kala maks. 350 g 90 25-35 2
Kokonainen kala maks.
1000 g
90 35-45 2
1) jatka puoli tuntia luukku suljettuna
Uudelleen lämmitys
Ruokalaji
Intervall Plus (vesimäärä: 300 ml)
Lämpötila °C Aika, minuuttia. Kannatintaso
Mykyt 85 25 - 35 2
Pasta 85 20 - 25 2
Riisi 85 20 - 25 2
Yhden annoksen ruoat 85 20 - 25 2
Intervall höyry
Ruokalaji
Intervall höyry
1)
Lämpötila, °C Aika, minuuttia. Kannatintasot
Porsaanpaisti 1000 g 160-180 90-100 2
Paahtopaisti 1000 g 180 - 200 60-90 2
Vasikanpaisti 1000 g 180 80-90 2
Lihamureke, raaka 500
g
180 30-40 2
Käyttökohteet, taulukot ja vinkit 9
Ruokalaji
Intervall höyry
1)
Lämpötila, °C Aika, minuuttia. Kannatintasot
Savustettu porsaankyl-
kipaisti, 600 - 1000 g
(liota 2 tuntia)
160-180 60-70 2
Kana 1000 g 180-200 50-60 2
Ankka 1500 - 2000 g 180 70-90 2
Hanhi 3000 g 170 130-170 1
Perunapaistos 160-170 50-60 2
Makaronilaatikko 190 40-50 2
Lasagne 180 45-55 2
Erilaiset leivät 500 -
1000 g
180-190 50-60 2
Sämpylät 40 - 60 g 180-210 30-40 2
Paistovalmiit sämpylät 200 10-20 2
Paistovalmiit patongit
40 - 50 g
200 20-30 2
Paistovalmiit patongit
40 - 50 g, pakaste
200 25-35 2
1) Lisättävän veden määrä riippuu kypsennysajan pituudesta.
Leivonnaisten paistaminen
Yleisohjeita
Uusi uunisi voi paistaa eri tavalla kuin entinen laitteesi. Käytä aikaisemmin käyttämiesi
asetusten (lämpötila, paistoaika) ja kannatintasojen sijaan taulukossa mainittuja asetuk-
sia.
Kun paistoaika on pitkä, voit hyödyntää jälkilämmön ja kytkeä uunin pois toiminnasta
noin 10 minuuttia ennen paistoajan päättymistä.
Pakasteita sulatettaessa uunipellit voivat vääntyä uunin toiminnan aikana. Jäähtyessään
uunipellit palautuvat kuitenkin alkuperäiseen muotoonsa.
Leivontataulukoiden käyttö
Ensimmäisellä kerralla on suositeltavaa käyttää alhaisempaa lämpötilaa.
Jos et löydä omaan reseptiisi sopivia ohjearvoja, sovella jonkin lähes samanlaisen leivon-
naisen tietoja.
Jos paistat useammalla kuin yhdellä tasolla, paistoaikaa voi pidentää 10-15 minuuttia.
Eri kannatintasoilla olevat leivonnaiset voivat ruskistua epätasaisesti paistamisen alkuvai-
heessa. Tässä tapauksessa lämpötila-asetusta ei pidä muuttaa. Erot tasaantuvat paistu-
misen jatkuessa.
10 Käyttökohteet, taulukot ja vinkit
Leivontavinkkejä
Leivontatulos Mahdollinen syy Korjaustoimenpide
Kakku on liian vaalea
pohjasta.
Väärä kannatintaso. Aseta kakku ylemmälle kannatintasolle.
Kakku laskeutuu (taiki-
nainen ja liian kostea).
Liian korkea paistolämpötila. Käytä alempaa lämpötilaa.
Kakku laskeutuu (taiki-
nainen ja liian kostea).
Liian lyhyt paistoaika. Pidennä paistoaikaa.
Älä käytä korkeampaa lämpötilaa lyhen-
tääksesi paistoaikaa.
Kakku laskeutuu (taiki-
nainen ja liian kostea).
Taikinassa on liian paljon
nestettä.
Käytä vähemmän nestettä. Tarkista sekoi-
tusaika, erityisesti käyttäessäsi vatkainta/
monitoimikonetta.
Kakku on liian kuiva. Liian alhainen lämpötila. Säädä lämpötila korkeammaksi.
Kakku on liian kuiva. Liian pitkä paistoaika. Lyhennä paistoaikaa.
Kakku ei ruskistu tasai-
sesti.
Liian korkea paistolämpötila
ja liian lyhyt paistoaika.
Alenna lämpötilaa ja pidennä paistoaikaa.
Kakku ei ruskistu tasai-
sesti.
Taikina on jakautunut epäta-
saisesti.
Jaa taikina tasaisesti pellille.
Kakku ei paistu asete-
tussa paistoajassa.
Liian alhainen lämpötila. Säädä lämpötila vähän korkeammaksi.
Paistaminen yhdellä kannatintasolla:
Vuoassa paistetut leivonnaiset
Leivonnaisen laa-
tu
Uunin toiminto Kannatintaso Lämpötila °C Aika tunnit:mi-
nuutit
Kuivakakku tai
briossi
Kiertoilma 1 150-160 0:50-1:10
Hiekkakakku/he-
delmäkakut
Kiertoilma 1 140-160 1:10-1:30
Sokerikakku Kiertoilma 2 140 0:35-0:50
Sokerikakku Ylä + alalämpö 2 160 0:35-0:50
Kakkupohja mu-
rotaikinasta
Kiertoilma 2
170-180
1)
0:10-0:25
Kakkupohja vat-
katusta taikinasta
Kiertoilma 2 150-170 0:20-0:25
Apple pie (2 vuo-
kaa, Ø20 cm, vi-
nottain tasoitet-
tu)
Kiertoilma 2 160 1:10-1:30
Käyttökohteet, taulukot ja vinkit 11
Leivonnaisen laa-
tu
Uunin toiminto Kannatintaso Lämpötila °C Aika tunnit:mi-
nuutit
Apple pie (2 vuo-
kaa, Ø20 cm, vi-
nottain tasoitet-
tu)
Ylä + alalämpö 1 180 1:10-1:30
Juustopiiras Ylä + alalämpö 1 170-190 1:00-1:30
1) Esikuumenna uuni
Pellillä paistettavat leivonnaiset
Leivonnaisen laa-
tu
Uunin toiminto Kannatintaso Lämpötila °C
Aika tunnit:mi-
nuutit
Pullapitko/-krans-
si
Ylä + alalämpö 3 170-190 0:30-0:40
Joulupulla (stol-
len)
Ylä + alalämpö 2
160-180
1)
0:50-1:10
Leipä (ruisleipä):
1. Paistoproses-
sin ensimmäi-
nen osa.
2. Paistoproses-
sin toinen
osa.
Ylä + alalämpö 1
1.
230
1)
2. 160-180
1. 0:20
2. 0:30-1:00
Tuulihatut / ec-
lair-leivokset
Ylä + alalämpö 3
190-210
1)
0:20-0:35
Kääretorttu
Ylä + alalämpö 3
180-200
1)
0:10-0:20
Strösselikakku,
kuiva
Kiertoilma 3 150-160 0:20-0:40
Voilla leivottu
manteli-/sokeri-
kakku
Ylä + alalämpö 3
190-210
1)
0:20-0:30
Marja-/hedelmä-
piirakka (hiivatai-
kina/vatkattu tai-
kina)
2)
Kiertoilma 3 150 0:35-0:50
Marja-/hedelmä-
piirakka (hiivatai-
kina/vatkattu tai-
kina)
2)
Ylä + alalämpö 3 170 0:35-0:50
Marja-/hedelmä-
piirakka, murotai-
kinapohja
Kiertoilma 3 160-170 0:40-1:20
12 Käyttökohteet, taulukot ja vinkit
Leivonnaisen laa-
tu
Uunin toiminto Kannatintaso Lämpötila °C
Aika tunnit:mi-
nuutit
Pellillä paistetut
leivonnaiset, ar-
kalaatuinen täyte
(esim. rahka, ker-
ma, vanukas)
Ylä + alalämpö 3
160-180
1)
0:40-1:20
1) Esikuumenna uuni
2) Kakkuvuoassa
Pikkuleivät
Leivonnaisen laa-
tu
Uunin toiminto Kannatintaso Lämpötila °C
Aika tunnit:mi-
nuutit
Murotaikinapik-
kuleivät
Kiertoilma 3 150-160 0:10-0:20
Murokeksit / tai-
kinasuikaleet
Kiertoilma 3 140 0:20-0:30
Murokeksit / tai-
kinasuikaleet
Ylä + alalämpö 3
160
1)
0:20-0:30
Pikkuleivät vatka-
tusta taikinasta
Kiertoilma 3 150-160 0:15-0:20
Munanvalkuais-
leivonnaiset, ma-
rengit
Kiertoilma 3 80-100 2:00-2:30
Mantelileivokset Kiertoilma 3 100-120 0:30-0:50
Hiivataikinasta
leivotut pikkulei-
vät
Kiertoilma 3 150-160 0:20-0:40
Lehtitaikinapikku-
leivät
Kiertoilma 3
170-180
1)
0:20-0:30
Sämpylät Kiertoilma 3
160
1)
0:10-0:25
Sämpylät Ylä + alalämpö 3
190-210
1)
0:10-0:25
Small cakes (20
kpl/pelti)
Kiertoilma 3
140
1)
0:20-0:30
Small cakes (20
kpl/pelti)
Ylä + alalämpö 3
170
1)
0:20-0:30
1) Esikuumenna uuni
Paistokset ja gratiinit
Ruoka Uunin toiminto Kannatintaso Lämpötila °C
Aika tunnit:mi-
nuutit
Makaronilaatikko Ylä + alalämpö 1 180-200 0:45-1:00
Lasagne Ylä + alalämpö 1 180-200 0:25-0:40
Käyttökohteet, taulukot ja vinkit 13
Ruoka Uunin toiminto Kannatintaso Lämpötila °C
Aika tunnit:mi-
nuutit
Vihannesgratiini
1)
Gratinointi tai
kiertoilma
1 160-170 0:15-0:30
Juustokuorruttei-
set patongit
Gratinointi tai
kiertoilma
1 160-170 0:15-0:30
Makeat kohok-
kaat
Ylä + alalämpö 1 180-200 0:40-0:60
Kalalaatikko Ylä + alalämpö 1 180-200 0:30-1:00
Täytetyt vihan-
nekset
Gratinointi tai
kiertoilma
1 160-170 0:30-1:00
1) Esikuumenna uuni
Kostealla kiertoilmalla paistaminen
Ruokalaji Lämpötila °C Aika, minuuttia. Kannatintaso
Makaronilaatikko 170 - 190 45 - 60 2
Lasagne 170 - 190 45 - 60 2
Perunapaistos 180 - 200 50 - 60 2
Jälkiruoat 170 - 190 45 - 60 2
Kuivakakku tai briossi 150 - 160 50 - 70 1
Pullapitko/-kranssi 160 - 180 40 - 50 2
Strösselikakku, kuiva 150 - 160 20 - 30 3
Voilla leivottu mante-
li-/sokerikakku 1)
180 - 200 20 - 30 3
Hiivataikinasta leivotut
pikkuleivät
150 - 160 20 - 40 2
Paistaminen useilla kannatintasoilla
Pellillä paistettavat leivonnaiset
Leivonnaisen laa-
tu
Kiertoilma Kiertoilma
Lämpötila °C
Aika
Tuntia:minuuttia
Kannatintasot alhaaltapäin
2 tasolla 3 tasolla
Tuulihatut/eclair-
leivokset
1/4 -
160-180
1)
0:25-0:45
Strösselikakku,
kuiva
1/4 - 150-160 0:30-0:45
1) Esikuumenna uuni
14 Käyttökohteet, taulukot ja vinkit
Pikkuleivät/small cakes/leivonnaiset/sämpylät
Leivonnaisen laa-
tu
Kiertoilma Kiertoilma
Lämpötila °C
Aika
Tuntia:minuuttia
Kannatintasot alhaaltapäin
2 tasolla 3 tasolla
Murotaikinapik-
kuleivät
1/4 1/3/5 150-160 0:20-0:40
Murokeksit / tai-
kinasuikaleet
1/4 1/3/5 140 0:25-0:50
Pikkuleivät vatka-
tusta taikinasta
1/4 - 160-170 0:25-0:40
Munanvalkuais-
leivonnaiset, ma-
rengit
1/4 - 80-100 2:10-2:50
Mantelileivokset 1/4 - 100-120 0:40-1:20
Hiivataikinasta
leivotut pikkulei-
vät
1/4 - 160-170 0:30-0:60
Lehtitaikinapikku-
leivät
1/4 -
170-180
1)
0:30-0:50
Sämpylät 1/4 - 180 0:30-0:55
Small cakes (20
kpl/pelti)
1/4 -
150
1)
0:25-0:40
1) Esikuumenna uuni
Haudutus
Käytä tätä toimintoa kypsentääksesi rasvattomia, mureita lihan ja kalan paloja. Kypsennä
ilman kantta.
1. Kuumenna tai ruskista ruoka pannussa erittäin korkealla lämpöasetuksella.
2. Aseta liha paistoastiaan tai suoraan uunin ritilälle. Aseta ritilän alle grilli/paistinpannu
rasvan keräämistä varten.
Kypsennettävä
ruoka
Paino (g) Lämpötila °C Kannatintaso
Aika tunnit:mi-
nuutit
Paahtopaisti 1000-1500 150 1 2:00 - 2:30
Naudanfilee 1000-1500 150 3 1:30 - 1:50
Vasikanpaisti 1000-1500 150 1 2:0 - 2:30
Pihvit 200-300 120 3 0:20-0:40
Pizzatoiminto
Leivonnaisen laatu Kannatintaso Lämpötila °C Aika, minuuttia
Pizza (ohut)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Käyttökohteet, taulukot ja vinkit 15
Leivonnaisen laatu Kannatintaso Lämpötila °C Aika, minuuttia
Pizza (runsastäyttei-
nen)
2 180 - 200 20 - 30
Piiras 1 180 - 200 40 - 55
Pinaattipiiras 1 160 - 180 45 - 60
Kinkkupiiras 1 170 - 190 45 - 55
Sveitsiläinen juustopii-
rakka
1 170 - 190 45 - 55
Omenatorttu, kuorru-
tettu
1 150 - 170 50 - 60
Vihannespiiras 1 160 - 180 50 - 60
Kohottamaton leipä
2
230 - 250
1)
10 - 20
Voitaikinapohjainen
piiras
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (saksa-
lainen pizzatyyppinen
ruoka)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Piroggen (venäläinen
umpeen leivottu pizza,
calzone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1) Esikuumenna uuni
2) Kakkuvuoassa
Lihan paistaminen
Yleisohjeita:
Käytä paistamisessa lämmönkestäviä uunivuokia (lue valmistajan ohjeet).
Suurikokoiset paistit voi laittaa suoraan uunipannulle tai ritilän päälle, jonka alla on uu-
nipannu. (Mikäli varusteena)
Paista vähärasvainen liha paistovuoassa kannella peitettynä. Näin liha pysyy mehuk-
kaampana.
Jos haluat pinnan ruskistuvan, paista liha paistovuoassa ilman kantta.
Suosittelemme 1 kg tai sitä enemmän painavan lihan ja kalan paistamista uunissa.
Kaada vähän nestettä paistoastiaan välttääksesi ruoasta erittyvän lihanesteen tai rasvan
kiinnipalamisen.
Käännä paistia tarvittaessa, kun paistoajasta on kulunut 1/2 - 2/3.
Valele suurien lihojen ja kanan päälle niistä tulevia nesteitä useita kertoja paistamisen ai-
kana. Valelu parantaa lopputulosta.
Voit käyttää hyväksesi jälkilämpöä ja sammuttaa uunin n. 10 minuuttia ennen paistoajan
päättymistä.
16 Käyttökohteet, taulukot ja vinkit
Paistaminen gratinoinnilla
Naudanliha
Lihalaji Määrä
Uunin toi-
minto
Kannatintaso Lämpötila °C
Aika, minuut-
tia
Patapaisti 1 - 1,5 kg
Ylä + alaläm-
1 230 120-150
Paahtopaisti tai
filee: raaka
per paksuus/
cm
Gratinointi 1
190-200
1)
5-6
Paahtopaisti tai
filee: keskikypsä
per paksuus/
cm
Gratinointi 1
180-190
1)
6-8
Paahtopaisti tai
filee: kypsä
per paksuus/
cm
Gratinointi 1
170-180
1)
8-10
1) Esikuumenna uuni
Porsaanliha
Lihalaji Määrä
Uunin toi-
minto
Kannatintaso Lämpötila °C
Aika, minuut-
tia
Lapa, kinkku, sel-
1 - 1,5 kg Gratinointi 1 160-180 90-120
Kyljykset, siankyl-
ki
1 - 1,5 kg Gratinointi 1 170-180 60-90
Lihamureke 750 g - 1 kg Gratinointi 1 160-170 50-60
Porsaanpotka
(esikypsennetty)
750 g - 1 kg Gratinointi 1 150-170 90-120
Vasikanliha
Lihalaji ärä Uunin toimin-
to
Kannatintaso Lämpötila °C Aika, minuut-
tia
Vasikanpaisti 1 kg Gratinointi 1 160-180 90-120
Vasikanreisi 1,5 - 2 kg Gratinointi 1 160-180 120-150
Lammas
Lihalaji ärä Uunin toimin-
to
Kannatintaso Lämpötila °C Aika, minuut-
tia
Lampaanreisi,
lammaspaisti
1 - 1,5 kg Gratinointi 1 150-170 100-120
Lampaanselkä 1 - 1,5 kg Gratinointi 1 160-180 40-60
Riista
Lihalaji ärä Uunin toimin-
to
Kannatintaso Lämpötila °C Aika, minuut-
tia
Jäniksenselkä,
jäniksenreisi
1 kg:aan saak-
ka
Ylä + alaläm-
1
230
1)
30-40
Käyttökohteet, taulukot ja vinkit 17
Lihalaji ärä Uunin toimin-
to
Kannatintaso Lämpötila °C Aika, minuut-
tia
Kauriin-/hir-
venselkä
1,5 - 2 kg Ylä + alaläm-
1 210-220 35-40
Kauriin-/hir-
venreisi
1,5 - 2 kg Ylä + alaläm-
1 180-200 60-90
1) Esikuumenna uuni
Lintupaisti
Lihalaji ärä Uunin toimin-
to
Kannatintaso Lämpötila °C Aika, minuut-
tia
Linnunliha pa-
loina
200 - 250 g
kappale
Gratinointi 1 200-220 30-50
Broilerinpuo-
likkaat
400 - 500 g
kappale
Gratinointi 1 190-210 35-50
Broileri, kana 1 - 1,5 kg Gratinointi 1 190-210 50-70
Ankka 1,5 - 2 kg Gratinointi 1 180-200 80-100
Hanhi 3,5 - 5 kg Gratinointi 1 160-180 120-180
Kalkkuna 2,5 - 3,5 kg Gratinointi 1 160-180 120-150
Kalkkuna 4 - 6 kg Gratinointi 1 140-160 150-240
Kala (haudutettu)
Lihalaji ärä Uunin toimin-
to
Kannatintaso Lämpötila °C Aika, minuut-
tia
Kokonainen
kala
1 - 1,5 kg Ylä + alaläm-
1 210-220 40-60
Grilli
Grillaa aina lämpötilan maksimiasetuksella.
HUOMIO
Grillauksen aikana uunin luukun on aina oltava kiinni.
Esikuumenna uunia aina tyhjänä 5 minuuttia grillitoiminnoilla.
Aseta ritilä grillaustaulukossa suositellulle kannatintasolle.
Laita uunipannu aina ensimmäiselle kannatintasolle rasvan keräämiseksi.
Grillaa vain tasaisen kokoisia liha- tai kalapaloja.
Grilli
Grillattava ruoka Lämpötila Kannatintaso
Grillausaika (min)
1. puoli 2. puoli
Paahtopaisti 210-230 2 30-40 30-40
Naudanfilee 230 3 20-30 20-30
18 Käyttökohteet, taulukot ja vinkit
Grillattava ruoka Lämpötila Kannatintaso
Grillausaika (min)
1. puoli 2. puoli
Porsaan selkä-
paisti
210-230 2 30-40 30-40
Vasikan selkäpais-
ti
210-230 2 30-40 30-40
Lampaan selkä-
paisti
210-230 3 25-35 20-25
Kokonainen kala
(500 - 1000 g)
210-230 3/4 15-30 15-30
Maksigrilli
Grillattava ruoka Kannatintaso
Grillausaika (min)
1. puoli 2. puoli
Jauhelihapihvit 4 8-10 6-8
Porsaanfile 4 10-12 6-10
Makkarat 4 10-12 6-8
Naudanfilepihvit, vasi-
kanlihapihvit
4 7-10 6-8
Paahtoleivät
1)
5 1-3 1-3
Täytetyt paahtoleivät 4 6-8 -
1) Esikuumenna uuni
Grillaus vartaassa - aseta syvä paistinpannu tasolle 1
Lihalaji Lämpötila °C Aika (minuuttia)
Broileri 220-240 70-90
Rullattu paisti paistamista var-
ten
190-210 120-180
Ankka 220-240 90-150
Porsaan potkapaisti 190-210 150-210
Sulatus
Poista elintarvikkeet pakkauksesta. Aseta ruoka lautaselle.
Älä peitä sitä kulholla tai lautasella. Tämä voi pidentää sulatusaikaa.
Käytä ensimmäistä uunin kannatintasoa. Käytä niistä alimmaista.
Ruoka
Sulatusaika, mi-
nuuttia
Jälkisulatusaika, mi-
nuuttia
Kuvaus
Broileri, 1000 g 100-140 20-30
Aseta broileri isolle vadille
ylösalaisin käännetyn alus-
lautasen päälle. Käännä sula-
tuksen puolivälissä.
Käyttökohteet, taulukot ja vinkit 19
Ruoka
Sulatusaika, mi-
nuuttia
Jälkisulatusaika, mi-
nuuttia
Kuvaus
Liha, 1000 g 100-140 20-30
Käännä kypsennyksen puoli-
välissä
Liha, 500 g 90-120 20-30
Käännä kypsennyksen puoli-
välissä
Taimen, 150 g 25-35 10-15 -
Mansikat, 300 g 30-40 10-20 -
Voi, 250 g 30-40 10-15 -
Kerma, 2 x 200 g 80-100 10-15
Kerman voi vatkata, vaikka
siinä on vielä hiukan jäisiä
kohtia
Täytekakku, 1400 g 60 60 -
Puolivalmisteet
Pakasteet
Puolivalmisteet Kannatintaso Lämpötila °C Aika, minuuttia
Pizza, pakaste 2 200 - 220 15-25
Pizza American, pakas-
te
2 190 - 210 20-25
Pizza, kylmä 2 210-230 13-25
Pizzapalat, pakaste 2 180-200 15-30
Ranskalaiset perunat,
ohuet
3 200-220 20-30
Ranskalaiset perunat,
paksut
3 200-220 25-35
Lohkoperunat/Kroketit 3 220-230 20-35
Röstiperunat 3 210-230 20-30
Lasagne/Cannelloni,
tuore
2 170-190 35-45
Lasagne/Cannelloni,
pakaste
2 160-180 40-60
Uunijuusto 3 170-190 20-30
Kanan siipipalat 2 190-210 20-30
Pakastetut valmisateriat
Kypsennettävä
ruoka
Uunin toiminnot Kannatintaso Lämpötila °C Aika
Pakastettu pizza Ylä + alalämpö 3
Noudata valmis-
tajan ohjeita
Noudata valmis-
tajan ohjeita
20 Käyttökohteet, taulukot ja vinkit
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72

Aeg-Electrolux BS9304401M Recipe book

Tyyppi
Recipe book

muilla kielillä