Aeg-Electrolux KS7404001M Recipe book

Tyyppi
Recipe book
FI
RESEPTIKIRJA - HÖYRYUUNI KÄYTTÖOHJE
TÄYDELLISTEN TULOKSIEN SAAVUTTAMISEKSI
Kiitämme teitä tämän AEG-tuotteen valitsemisesta. Olemme kehittäneet tämän
tuotteen tarjotaksemme teille huipputason suorituskyvyn moneksi vuodeksi.
Laitteen innovatiiviset teknologiat tekevät elämästänne yksinkertaisempaa –
kyseisiä ominaisuuksia ei välttämättä löydy tavallisista laitteista. Käyttäkää
muutama minuutti lukemiseen, jotta voitte hyödyntää laitteen ominaisuudet
parhaalla mahdollisella tavalla.
LISÄVARUSTEET JA KULUTUSHYÖDYKKEET
AEG-verkkomyymälästä löydätte kaiken tarvitsemanne kaikkien AEG-laitteidenne
ulkonäön ja toiminnan säilyttämiseksi huippukunnossa. Korkeiden
laatustandardien mukaan suunniteltujen ja valmistettujen lisävarusteiden lisäksi
löydätte myymälästämme erityisiä keittoastioita, ruokailuvälinekoreja, pullon
pidikkeitä, erityisiä pyykinpesupusseja, jne.
Vieraile verkkokaupassamme sivulla
www.aeg.com/shop
2
SISÄLLYS
4 Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
Tässä käyttöohjeessa käytetään
seuraavanlaisia symbolimerkkejä:
Tärkeitä turvallisuuteen ja laitteen
asianmukaiseen käyttöön liittyviä ohjeita.
Yleistietoja ja vinkkejä
Ympäristönsuojeluohjeita
Oikeus muutoksiin pidätetään.
Sisällys
3
HYÖDYLLISIÄ NEUVOJA JA VINKKEJÄ
VAROITUS!
Lue luku "Turvallisuusohjeet".
Luukun sisäpuoli
Joissakin malleissa luukun sisäpuolelle on merkitty:
kannatintasojen numerot (tietyt mallit)
tietoja uunitoiminnoista, usein valmistettavien ruokien suositellut kannatintasot ja läm-
pötilat (tietyt mallit).
Taulukoissa mainitut lämpötilat ja paistoajat ovat ainoastaan suuntaa antavia. Lämpötila ja
paistoaika riippuvat reseptistä sekä käytettyjen ainesten laadusta ja määrästä.
Höyryllä kypsentäminen
Höyrykypsennysastiat
Käytä ainoastaan korroosion- ja kuumuudenkestäviä keittoastioita.
Kromiteräksiset keittoastiat soveltuvat myöskin (toimitetaan joidenkin mallien mukana).
Kannatintasot
Oikeat kannatintasot on merkitty alla olevaan taulukkoon. Kannatintasojen numerot me-
nevät alhaalta ylöspäin.
Yleisiä huomautuksia
Kun kypsennät ruokia yli 30 minuutin ajan, tai suuria ruokamääriä kypsennettäessä tulee
vettä lisätä tarvittaessa.
Aseta ruoat oikeanlaisiin keittoastioihin ja aseta keittoastiat kannattimille. Jätä kannatti-
mien väliin riittävästi tilaa, jotta höyry pääsee kaikkiin keittoastioihin.
Tyhjennä vesilokero, letkut ja höyrynkehitin jokaisen käyttökerran jälkeen. Lue ohjeet
kohdasta "Hoito ja puhdistus".
Huomautus höyrytoimintoa koskien
Taulukot antavat tietoa tyypillisistä ruokalajeista.
Lämpötila-arvot ja ajat ovat vain viitteellisiä ja ne riippuvat ruoka-aineksien koostumuk-
sesta, koosta, määrästä sekä keittoastioista.
Käytä vastaavanlaista reseptiä, jos et löydä reseptin oikeita asetuksia.
Aloita ruoanvalmistus kylmällä uunilla, ellei taulukon tiedot muuta mainitse.
Riisin kypsennyksen aikana tulee käyttää vettä suhteessa 1,5:1 - 2:1 riisiin sen veden
imukyvyn vuoksi.
Höyrytoiminnon taulukot
VAROITUS!
Älä avaa uunin luukkua ennen toiminnon päättymistä. Olemassa on palovammojen vaara.
4 Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
Toiminto sopii kaikenlaisille elintarvikkeille — tuoreelle ja pakasteruoalle. Sillä voidaan val-
mistaa, kuumentaa, sulattaa, keittää tai ryöpätä vihanneksia, lihaa, kalaa, pastaa, riisiä,
maissia, suurimoita ja kananmunia.
Aterioiden valmistus: Voit valmistaa täydellisiä ateriakokonaisuuksia yhdellä kertaa. Yli- tai
alikypsenemisen välttämiseksi tulee valita sellaisia ruokalajeja, joiden kypsennysaika on liki-
määräisesti sama. Käytä suurinta sallittua yksittäisen ruokalajin vesimäärää. Aseta ruoat so-
pivissa keittoastioissa uuniritilöille. Jätä ruoka-astioiden väliin tilaa ja anna ilman kiertää
uunissa.
Sterilointi
Tämän toiminnon avulla voit steriloida astiat (esim. maitopullot).
Aseta puhtaat astiat ritilän keskelle ensimmäiselle tasolle. Varmista, että aukot osoittavat
alaspäin pienessä kulmassa.
Täytä laatikko maksimimäärällä vettä ja aseta uunin toiminta-ajaksi 40 minuuttia.
Vihannekset
Ruokalaji Lämpötila ºC Vesimäärä (ml)
Aika
1)
minuu-
teissa
Kannatintaso
Artisokat 96 800 50 - 60 1
Munakoiso 96 450 15 - 25 1
Kukkakaali, koko-
nainen
96 600 35 - 45 1
Kukkakaali, pala-
sina
96 500 25 - 30 1
Parsakaali, koko-
nainen
96 550 30 - 40 1
Parsakaali, palasi-
na
96 400 20 - 25 1
Sienet, viipaleina 96 400 15 - 20 1
Herneet 96 450 20 - 25 1
Fenkoli 96 600 35 - 45 1
Porkkanat 96 600 35 - 45 1
Kyssäkaali, suika-
leina
96 550 30 - 40 1
Paprikat, suika-
leet
96 400 15 - 20 1
Purjosipuli, ren-
kaina
96 500 25 - 35 1
Vihreät pavut 96 550 35 - 45 1
Vuonankaali, pa-
lasina
96 450 20 - 25 1
Ruusukaali 96 550 30 - 40 1
Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä 5
Ruokalaji Lämpötila ºC Vesimäärä (ml)
Aika
1)
minuu-
teissa
Kannatintaso
Punajuuri 96 800 + 400 70 - 90 1
Mustajuuri 96 600 35 - 45 1
Selleri, kuutioina 96 500 20 - 30 1
Parsa, vihreä 96 500 25 - 35 1
Parsa, valkoinen 96 600 35 - 45 1
Pinaatti, tuore 96 350 15 1
Kuoritut tomaatit 96 350 15 1
Valkoiset leikko-
pavut
96 500 25 - 35 1
Kurttukaali 96 400 20 - 25 1
Kesäkurpitsa, vii-
paleina
96 350 15 1
1) Ajat ovat ainoastaan viitteellisiä.
Lisukkeet
Ruokalaji Lämpötila ºC Vesimäärä (ml)
Aika
1)
minuu-
teissa
Kannatintaso
Hiivamykyt 96 600 30 - 40 1
Perunamykyt 96 600 35 - 45 1
Kuorimattomat
perunat, keski-
suuret
96 750 45 - 55 1
Riisi (vesi/riisisuh-
de 1,5:1)
96 600 35 - 40 1
Keitetyt perunat,
neljään osaan
jaetut
96 600 35 - 40 1
Leipämykyt 96 600 35 - 45 1
Tagliatelle, tuo-
reet
96 450 20 - 25 1
Maissipuuro (ve-
si-/jauhosuhde
3:1)
96 750 40 - 45 1
1) Ajat ovat ainoastaan viitteellisiä.
Kala
Ruokalaji Lämpötila ºC Vesimäärä (ml)
Aika
1)
minuu-
teissa
Kannatintaso
Taimen, n. 250 g 85 550 30 - 40 1
6 Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
Ruokalaji Lämpötila ºC Vesimäärä (ml)
Aika
1)
minuu-
teissa
Kannatintaso
Katkaravut, tuo-
reet
85 450 20 - 25 1
Katkaravut, pa-
kastetut
85 550 30 - 40 1
Lohifileet 85 500 25 - 35 1
Härkänieriä, n.
1000 g
85 600 40 - 45 1
Simpukat 96 500 20 - 30 1
Litteät kalafileet 80 350 15 1
1) Ajat ovat ainoastaan viitteellisiä.
Liha
Ruokalaji Lämpötila ºC Vesimäärä (ml)
Aika
1)
minuu-
teissa
Kannatintaso
Keitetty kinkku
1000 g
96 800 + 150 55 - 65 1
Kanan rintapala,
haudutettu
90 500 25 - 35 1
Kana, haudutettu,
1000 - 1200 g
96 800 + 150 60 - 70 1
Vasikan-/por-
saankylkipaisti il-
man koipea, 800 -
1000 g
90 800 + 300 80 - 90 1
Kassler (savustet-
tu poraankylki-
paisti), haudutet-
tu
90 800 + 300 70 - 90 1
Tafelspitz (keitet-
tyä naudanlihaa)
96 800 + 700 110 - 120 1
Nakkimakkarat 80 400 15 - 20 1
1) Ajat ovat ainoastaan viitteellisiä.
Kananmunat
Ruokalaji Lämpötila ºC Vesimäärä (ml)
Aika
1)
minuu-
teissa
Kannatintaso
Kananmunat,
pehmeäksi keite-
tyt
96 400 10 - 12 1
Kananmunat, kes-
kikovaksi keitetyt
96 450 13 - 16 1
Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä 7
Ruokalaji Lämpötila ºC Vesimäärä (ml)
Aika
1)
minuu-
teissa
Kannatintaso
Kananmunat, ko-
vaksi keitetyt
96 500 18 - 21 1
1) Ajat ovat ainoastaan viitteellisiä.
Höyryveden taulukko
Vesilokeron vesimäärä (ml)
Aika
1)
minuuteissa
300 15 - 20
600 30 - 40
800 50 - 60
1) Ajat ovat ainoastaan viitteellisiä
Intervall Plus -taulukko
Ruokalaji
Intervall Plus
(vettä noin 300 ml)
Lämpötila ºC Aika (min) Kannatintaso
Vanukas/piiras annos-
paloina
1)
90
40 - 45 1
Munakkaat
1)
90
35 - 45 1
Terriini
1)
90 40 - 50 1
Ohut kalafilee 85 15 - 25 1
Paksu kalafilee 90 25 - 35 1
Pieni kala maks. 350 g 90 25 - 35 1
Kokonainen kala maks.
1000 g
90 35 - 45 1
Uudelleen lämmitys
Mykyt 110 20 - 30 1
Pasta 110 15 - 20 1
Riisi 110 15 - 20 1
Yhden annoksen ruoat 110 15 - 20 1
1) Jatka puoli tuntia luukku suljettuna
Intervall höyry -taulukko
Ruokalaji
Intervall höyry (vettä noin 300 ml)
Määrä Lämpötila ºC
Aika
1)
minuuteissa
Kannatintaso
Porsaanpaisti 1 kg 160 - 180 90 - 100 1
Paahtopaisti 1 kg 180 - 200 60 - 90 1
8 Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
Ruokalaji
Intervall höyry (vettä noin 300 ml)
Määrä Lämpötila ºC
Aika
1)
minuuteissa
Kannatintaso
Vasikanpaisti 1 kg 180 80 - 90 1
Lihamureke, raaka 0,5 kg 180 30 - 40 1
Savustettu porsaan-
selkäpaisti (liota 2
tuntia)
0,6 - 1 kg 160 - 180 60 - 70 1
Kana 1 kg 180 - 200 50 - 60 1
Ankka 1,5 - 2 kg 180 70 - 90 1
Perunapaistos - 160 - 170 50 - 60 1
Makaronilaatikko - 190 40 - 50 1
Lasagne - 180 45 - 55 1
Erilaiset leivät 0,5 - 1 kg 180 - 190 45 - 60 1
Sämpylät 40 - 60 g 180 - 210 30 - 40 2
Paistovalmiit säm-
pylät
- 200 20 - 30 2
Paistovalmiit paton-
git
40 - 50 g 200 20 - 30 2
Paistovalmiit paton-
git, pakastetut
40 - 50 g 200 25 - 35 2
1) Ajat ovat ainoastaan viitteellisiä.
Leivonnaisten paistaminen
Yleisohjeita
Uusi uunisi voi paistaa eri tavalla kuin entinen laitteesi. Käytä aikaisemmin käyttämiesi
asetusten (lämpötila, paistoaika) ja kannatintasojen sijaan taulukossa mainittuja asetuk-
sia.
Kun paistoaika on pitkä, voit hyödyntää jälkilämmön ja kytkeä uunin pois toiminnasta
noin 10 minuuttia ennen paistoajan päättymistä.
Pakasteita sulatettaessa uunipellit voivat vääntyä uunin toiminnan aikana. Jäähtyessään
uunipellit palautuvat kuitenkin alkuperäiseen muotoonsa.
Leivontataulukoiden käyttö
Ensimmäisellä kerralla on suositeltavaa käyttää alhaisempaa lämpötilaa.
Jos et löydä omaan reseptiisi sopivia ohjearvoja, sovella jonkin lähes samanlaisen leivon-
naisen tietoja.
Jos paistat useammalla kuin yhdellä tasolla, paistoaikaa voi pidentää 10-15 minuuttia.
Eri kannatintasoilla olevat leivonnaiset voivat ruskistua epätasaisesti paistamisen alkuvai-
heessa. Tässä tapauksessa lämpötila-asetusta ei pidä muuttaa. Erot tasaantuvat paistu-
misen jatkuessa.
Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
9
Kostea kiertoilma
Ruokalaji Lämpötila °C Aika, minuuttia Kannatintaso
Makaronilaatikko 170 - 190 45 - 60 1
Lasagne 170-190 45 - 60 1
Perunapaistos 180 - 200 50 - 60 1
Jälkiruoat 170 - 190 45 - 60 1
Maustekakku tai briossi 150 - 160 50 - 70 1
Pullapitko/-kranssi 160 - 180 40 - 50 1
Strösselikakku, kuiva 150 - 160 20 - 30 2
Voilla leivottu manteli-/
sokerikakku
1)
180 - 200 20 - 30 2
Hiivataikinasta leivotut
pikkuleivät
150 - 160 20 - 40 2
1) Esikuumenna uuni
Paistaminen yhdellä kannatintasolla
Yleisohjeita
Uusi uunisi voi paistaa eri tavalla kuin entinen laitteesi. Käytä aikaisemmin käyttämiesi
asetusten (lämpötila, paistoaika) ja kannatintasojen sijaan taulukossa mainittuja asetuk-
sia.
Kun paistoaika on pitkä, voit hyödyntää jälkilämmön ja kytkeä uunin pois toiminnasta noin
10 minuuttia ennen paistoajan päättymistä.
Pakasteita sulatettaessa uunipellit voivat vääntyä uunin toiminnan aikana. Jäähtyessään
uunipellit palautuvat kuitenkin alkuperäiseen muotoonsa.
Leivontataulukoiden käyttö
Ensimmäisellä kerralla on suositeltavaa käyttää alhaisempaa lämpötilaa.
Jos et löydä omaan reseptiisi sopivia ohjearvoja, sovella jonkin lähes samanlaisen leivonnai-
sen tietoja.
Jos paistat useammalla kuin yhdellä tasolla, paistoaikaa voi pidentää 10-15 minuuttia.
Eri kannatintasoilla olevat leivonnaiset voivat ruskistua epätasaisesti paistamisen alkuvai-
heessa. Tässä tapauksessa lämpötila-asetusta ei pidä muuttaa. Erot tasaantuvat paistumisen
jatkuessa.
Vuoassa paistetut leivonnaiset
Leivonnaisen laatu Uunin toiminto Kannatin-
taso
Lämpötila °C Aika, minuut-
tia
Maustekakku tai briossi Kiertoilma 1 150 - 160 50 - 70
Hiekkakakku/kuninkaan-
kakku
Kiertoilma 1 140 - 160 70 - 90
Sokerikakku Kiertoilma 1 140 - 150 35 - 50
Sokerikakku Ylä + alalämpö 1 160 35 - 50
10 Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
Leivonnaisen laatu Uunin toiminto Kannatin-
taso
Lämpötila °C Aika, minuut-
tia
Kakkupohja murotaikinasta
1)
Kiertoilma 2 170 - 180 10 - 25
Kakkupohja vatkatusta tai-
kinasta
Kiertoilma 2 150 - 170 20 - 25
Omenapiirakka (2 vuokaa,
halkaisija 20 cm)
Kiertoilma 2 160 70 - 90
Omenapiirakka (2 vuokaa,
halkaisija 20 cm)
Ylä + alalämpö 1 180 70 - 90
Juustokakku, leivinpelti
2)
Ylä + alalämpö 2 160 - 170 70 - 90
1) Esikuumenna uuni
2) Käytä uunipannua
Leivinpellillä paistettavat leivonnaiset
Leivonnaisen laatu Uunin toiminto Kannatin-
taso
Lämpötila °C Aika, minuut-
tia
Pullapitko/-kranssi Ylä + alalämpö 1 170 - 190 30 - 40
Joulupulla (stollen)
1)
Ylä + alalämpö 1 160 - 180 50 - 70
Leipä (ruisleipä)
1)
Ylä + alalämpö 1
aluksi 230 20
myöhemmin 160 - 180 30 - 60
Tuulihatut/eclair-leivokset
1)
Ylä + alalämpö 2 190 - 210 20 - 35
Kääretorttu
1)
Ylä + alalämpö 2 180 - 200 10 - 20
Strösselikakku, kuiva Kiertoilma 2 150 - 160 20 - 40
Voilla leivottu manteli-/so-
kerikakku
1)
Ylä + alalämpö 2 190 - 210 20 - 30
Marja-/hedelmäpiirakka
(hiivataikina/vatkattu tai-
kina)
2)
Kiertoilma 2 150 - 160 35 - 55
Marja-/hedelmäpiirakka
(hiivataikina/vatkattu tai-
kina)
2)
Ylä + alalämpö 170 35 - 55
Marja-/hedelmäpiirakka,
murotaikinapohja
Kiertoilma 2 160 - 170 40 - 80
Pellillä paistetut leivonnai-
set, arkalaatuinen täyte
(esim. rahka, kerma, vanu-
kas)
1)
Ylä + alalämpö 2 160 - 180 40 - 80
1) Esikuumenna uuni
2) Käytä uunipannua
Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä 11
Pikkuleivät
Ruokalaji Uunin toiminto Kannatin-
taso
Lämpötila °C Aika, minuut-
tia
Murotaikinapikkuleivät Kiertoilma 2 150 - 160 10 - 20
Murokeksit / taikinasuika-
leet
Kiertoilma 2 140 20 - 35
Murokeksit / taikinasuika-
leet
1)
Ylä + alalämpö 2 160 20 - 30
Pikkuleivät vatkatusta tai-
kinasta
Kiertoilma 2 150 - 160 15 - 20
Munanvalkuaisleivonnai-
set, marengit
Kiertoilma 80 - 100 120 - 150
Mantelileivokset Kiertoilma 2 100 - 120 30 - 50
Hiivataikinasta leivotut
pikkuleivät
Kiertoilma 2 150 - 160 20 - 40
Lehtitaikinapikkuleivät
1)
Kiertoilma 2 170 - 180 20 - 30
Sämpylät
1)
Kiertoilma 2 160 10 - 25
Sämpylät
1)
Ylä + alalämpö 2 190 - 210 10 - 25
Pienet kakut
1)
Kiertoilma 2 160 20 - 35
Pienet kakut
1)
Ylä + alalämpö 2 170 20 - 35
1) Esikuumenna uuni
Paistaminen useilla kannatintasoilla
Leivinpellillä paistettavat leivonnaiset
Leivonnaisen laatu Kiertoilma
Kannatintasot alhaaltapäin
2 tasolla
Lämpötila °C Aika, mi-
nuuttia
Kermaleivokset/Eclairs-
murotaikinaleivokset
1 / 4 160 - 180 25 - 45
Muropiirakka, kuiva 1 / 4 150 - 160 30 - 45
Leivinpellillä paistettavat leivonnaiset
Leivonnaisen laatu Kiertoilma
Kannatintasot alhaaltapäin
2 tasolla
Lämpötila °C Aika, mi-
nuuttia
Murotaikinapikkuleivät 1 / 4 150 - 160 20 - 40
Murokeksit / taikinasuika-
leet
1 / 4 140 25 - 45
Pikkuleivät vatkatusta
taikinasta
1 / 4 160 - 170 25 - 40
12 Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
Leivonnaisen laatu Kiertoilma
Kannatintasot alhaaltapäin
2 tasolla
Lämpötila °C Aika, mi-
nuuttia
Munanvalkuaisleivonnai-
set, marengit
1 / 4 80 - 100 130 - 170
Mantelileivokset 1 / 4 100 - 120 40 - 80
Hiivataikinasta leivotut
pikkuleivät
1 / 4 160 - 170 30 - 60
Leivontavinkkejä
Leivontatulos Mahdollinen syy Korjaustoimenpide
Kakku on liian vaalea pohjasta. Väärä kannatintaso. Aseta kakku alemmas.
Kakku laskeutuu (taikinainen ja
liian kostea).
Uunin lämpötila on liian kor-
kea.
Käytä seuraavalla kerralla hiu-
kan alhaisempaa lämpötilaa.
Kakku laskeutuu (taikinainen ja
liian kostea).
Liian lyhyt paistoaika.
Pidennä paistoaikaa Paistoai-
kaa ei voi lyhentää valitse-
malla korkeamman lämpöti-
lan.
Kakku laskeutuu (taikinainen ja
liian kostea).
Taikinassa on liikaa nestettä.
Käytä vähemmän nestettä. Var-
mista, että sekoitusaika on oi-
kea, erityisesti kun valmistat
taikinan monitoimikoneella.
Kakku on liian kuiva.
Uunin lämpötila on liian mata-
la.
Käytä seuraavalla kerralla kor-
keampaa uunin lämpötilaa.
Kakku on liian kuiva. Liian pitkä paistoaika.
Käytä seuraavalla kerralla ly-
hyempää paistoaikaa.
Kakku ruskistuu epätasaisesti.
Liian korkea paistolämpötila ja
liian lyhyt paistoaika.
Alenna uunin lämpötilaa ja pi-
dennä paistoaikaa.
Kakku ruskistuu epätasaisesti.
Taikina on jakautunut epätasai-
sesti.
Jaa taikina tasaisesti pellille.
Kakku ei paistu ilmoitetussa
paistoajassa.
Uunin lämpötila on liian mata-
la.
Käytä seuraavalla kerralla hiu-
kan korkeampaa uunin lämpö-
tilaa.
Lihan paistotaulukko
Ruokien paistaminen
Käytä paistamisessa lämmönkestäviä uunivuokia (lue valmistajan ohjeet).
Suurikokoiset paistit voi laittaa suoraan uunipannulle tai paistoritilän päälle, jonka alla
on uunipannu (jos olemassa).
Paista vähärasvainen liha paistovuoassa kannella peitettynä. Näin liha pysyy mehuk-
kaampana.
Jos haluat pinnan ruskistuvan, paista liha paistovuoassa ilman kantta.
Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
13
Naudanliha
Lihalaji Määrä Uunin toiminto Kannatin-
taso
Lämpötila °C Aika, mi-
nuuttia
Patapaisti 1 - 1,5 kg Ylä + alalämpö 1 230 120 - 150
Paahtopaisti
tai filee
puoliraaka per pak-
suus/cm
Gratinointi 1
190 - 200
1)
5 - 6 per pak-
suus/cm
puolikypsä per pak-
suus/cm
Gratinointi 1 180 - 190 6 - 8 per pak-
suus/cm
kypsä per pak-
suus/cm
Gratinointi 1 170 - 180 8 - 10 per
paksuus/cm
1) Esikuumenna uuni
Porsaanliha
Lihalaji Määrä Uunin toimin-
to
Kannatin-
taso
Lämpötila °C Aika, mi-
nuuttia
Lapa, kinkku,
selkä
1 - 1,5 kg Gratinointi 1 160 - 180 90 - 120
Kyljykset,
siankylki
1 - 1,5 kg Gratinointi 1 170 - 180 60 - 90
Lihamureke 750 g - 1
kg
Gratinointi 1 160 - 170 50 - 60
Porsaanpotka
(esikypsennet-
ty)
750 g - 1
kg
Gratinointi 1 150 - 170 90 - 120
Vasikanliha
Lihalaji Määrä Uunin toimin-
to
Kannatin-
taso
Lämpötila °C Aika, mi-
nuuttia
Vasikanpaisti 1 kg Gratinointi 1 160 - 180 150 - 120
Vasikanreisi 1,5-2 kg Gratinointi 1 160 - 180 120 - 150
Lammas
Lihalaji Määrä Uunin toi-
minto
Kannatin-
taso
Lämpötila °C Aika, mi-
nuuttia
Lampaanreisi,
lammaspaisti
1 - 1,5 kg Gratinointi 1 150 - 180 100 - 120
Lampaanselkä 1 - 1,5 kg Gratinointi 1 160 - 180 40 - 60
14 Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
Riista
Lihalaji Määrä Uunin toi-
minto
Kannatin-
taso
Lämpötila °C Aika, mi-
nuuttia
Jäniksenselkä,
jäniksenreisi
1)
1 kg:aan
saakka
Ylä + alaläm-
1 230 30 - 40
Kauriin-/hir-
venselkä
1,5-2 kg Ylä + alaläm-
1 210 - 220 35 - 40
Kauriin-/hir-
venreisi
1,5-2 kg Ylä + alaläm-
1 180 - 200 60 - 90
1) Esikuumenna uuni
Lintupaisti
Lihalaji Määrä Uunin toi-
minto
Kannatin-
taso
Lämpötila °C Aika, mi-
nuuttia
Kana, kanan-
poika
200 - 250
g kappale
Gratinointi 1 200 - 220 30 - 50
Puolikas kana 400 - 500
g kappale
Gratinointi 1 190 - 210 35 - 50
Paloiteltu lin-
tupaisti
1 - 1,5 kg Gratinointi 1 190 - 210 50 - 70
Ankka 1,5-2 kg Gratinointi 1 180 - 200 80 - 100
Kala (haudutettu)
Lihalaji Määrä Uunin toi-
minto
Kannatin-
taso
Lämpötila °C Aika, mi-
nuuttia
Kokonainen
kala
1 - 1,5 kg Ylä + alaläm-
1 210 - 220 45 - 60
Paistolämpömittarin taulukko
Naudanliha
Kypsennettävä ruoka Ruoan sisälämpötila
Kylkipaisti tai filee
puoliraaka 45 - 50 °C
puolikypsä 60 - 65 °C
kypsä 70 - 75 °C
Porsaanliha
Kypsennettävä ruoka Ruoan sisälämpötila
Porsaanlapa, kinkku, niska 80 - 82 °C
Kyljys (selkä), kassler 75 - 80 °C
Lihamureke 75 - 80 °C
Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä 15
Vasikanliha
Kypsennettävä ruoka Ruoan sisälämpötila
Vasikanpaisti 75 - 80 °C
Vasikanreisi 85 - 90 °C
Lammas
Kypsennettävä ruoka Ruoan sisälämpötila
Lampaanreisi 80 - 85 °C
Lampaanselkä 80 - 85 °C
Lammaspaisti, lampaanreisi 70 - 75 °C
Riista
Kypsennettävä ruoka Ruoan sisälämpötila
Jäniksenselkä 70 - 75 °C
Jäniksenkoivet, -reidet 70 - 75 °C
Jänis, kokonainen 70 - 75 °C
Kauriin-/hirvenselkä 70 - 75 °C
Kauriin-/hirvenreisi 70 - 75 °C
Kala
Kypsennettävä ruoka Ruoan sisälämpötila
Lohi 65 - 70 °C
Taimenet 65 - 70 °C
Matalalämpö-taulukko
Käytä tätä toimintoa kypsentääksesi rasvattomia, mureita lihan ja kalan paloja. Kypsennä
ilman kantta.
Kuumenna tai ruskista ruoka pannussa erittäin korkealla lämpöasetuksella.
Aseta liha paistoastiaan tai suoraan paistoritilälle. Aseta ritilän alle grilli/paistinpannu
rasvan keräämistä varten.
Matalalämpö -taulukko
Kypsennettävä ruoka Paino Lämpötila (°C) Kannatintaso Aika (min)
Paahtopaisti 1 - 1,5 kg 150 1 120 - 150
Naudanfilee 1-1,5 kg 150 1 90 - 110
Vasikanpaisti 1 - 1,5 kg 150 1 120 - 150
Pihvit 200 - 300 g 120 1 20 - 40
Puolivalmisteet
Poista elintarvikkeet pakkauksesta. Aseta ruoka lautaselle.
Älä peitä sitä kulholla tai lautasella. Tämä voi pidentää sulatusaikaa.
Käytä ensimmäistä uunin kannatintasoa. Käytä niistä alimmaista.
16 Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
Pakasteet
Puolivalmisteet Kannatintaso Lämpötila °C Aika, minuuttia
Pizza, pakaste 2 200 - 220 15 - 25
Pizza American, pakaste 2 190 - 210 20 - 25
Pizza, kylmä 2 210 - 230 13 - 25
Pizzapalat, pakaste 2 180 - 200 15 - 30
Ranskalaiset perunat,
ohuet
2 200 - 220 20 - 30
Ranskalaiset perunat,
paksut
200 - 220 25 - 35
Lohkoperunat/Kroketit 2 220 - 230 20 - 35
Röstiperunat 2 210 - 230 20 - 30
Lasagne/Cannelloni, tuo-
re
2 170 - 190 35 - 45
Lasagne/Cannelloni, pa-
kaste
2 160 - 180 40 - 60
Uunijuusto 2 170 - 190 20 - 30
Kanan siipipalat 2 190 - 210 20 - 30
Pakastetut valmisateriat -taulukko
Kypsennettävä
ruoka
Uunin toiminnot Kannatinta-
so
Lämpötila °C Aika
Pakastettu pizza Ylä- ja alalämpö 2 Noudata valmista-
jan ohjeita
Noudata valmista-
jan ohjeita
Ranskanperunat
1)
300 - 600 g
Ylä- ja alalämpö tai
gratinointi
2 200 - 220 Noudata valmista-
jan ohjeita
Patongit Ylä- ja alalämpö 2 Noudata valmista-
jan ohjeita
Noudata valmista-
jan ohjeita
Hedelmäkakku Ylä- ja alalämpö 2 Noudata valmista-
jan ohjeita
Noudata valmista-
jan ohjeita
1) Käännä ranskanperunoita 2-3 kertaa
Pizzatoiminto
Leivonnaisen laatu Kannatintaso Lämpötila °C Aika, minuuttia
Pizza (ohut)
1)
2 200 - 230 0:15-0:20
Pizza (runsastäyttei-
nen)
2)
2 180 - 200 0:20-0:30
Piiras 1 180 - 200 0:40-0:55
Pinaattipiiras 1 160-180 0:45-1:00
Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä 17
Leivonnaisen laatu Kannatintaso Lämpötila °C Aika, minuuttia
Kinkkupiiras (suolainen
piiras)
1 170 - 190 0:45-0:55
Sveitsiläinen juustopii-
rakka
1 170 - 190 0:45-0:55
Juustopiiras 1 140-160 1:00-1:30
Omenakakku, kuorru-
tettu
1 150 - 170 0:50-1:00
Vihannespiiras 1 160 - 180 0:50-1:00
Kohottamaton leipä
1)
2 230 0:10-0:20
Voitaikinapohjainen
piiras
1)
2 160 - 180 0:45 -0:55
Flammekuchen (saksa-
lainen pizzatyyppinen
ruoka)
1)
2 230 0:12-0:20
Piroggen (venäläinen
umpeen leivottu pizza,
calzone)
1)
2 180 - 200 0:15-0:25
1) Esikuumenna uuni
2) Käytä uunipannua
Sulattaminen
Poista elintarvikkeet pakkauksesta. Aseta ruoka lautaselle.
Älä peitä sitä kulholla tai lautasella. Tämä voi pidentää sulatusaikaa.
Käytä ensimmäistä uunin kannatintasoa. Käytä niistä alimmaista.
Sulatustaulukko
Ruokalaji Määrä Sulatusaika
(min)
Sulatuksen li-
säaika (min)
Kuvaus
Kana 1 kg 100-140 20-30 Aseta broileri suurikokoiselle vadille
ylösalaisin käännetyn aluslautasen
päälle.
Käännä kypsennyksen puolivälissä
Liha 1 kg 100-140 20-30 Käännä kypsennyksen puolivälissä
Liha 0,5 kg 90-120 20-30 Käännä kypsennyksen puolivälissä
Taimen 150 g 25-35 10-15 ---
Mansikat 300 g 30-40 10-20 ---
Voi 250 g 30-40 10-15 ---
Kerma 2 x 200 g 80-100 10-15 Vatkaa kerma, kun se on edelleen hiu-
kan jäässä
18 Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
Ruokalaji Määrä Sulatusaika
(min)
Sulatuksen li-
säaika (min)
Kuvaus
Gateau
(peruna-
laatikko)
1,4 kg 60 60 ---
Grilli
Grillaa aina lämpötilan maksimiasetuksella.
HUOMIO
Grillauksen aikana uunin luukun on aina oltava kiinni.
Esikuumenna uunia aina tyhjänä 5 minuuttia grillitoiminnolla.
Aseta ritilä grillaustaulukossa suositellulle kannatintasolle.
Laita uunipannu aina ensimmäiselle kannatintasolle rasvan keräämiseksi.
Grillaa vain matalia liha- tai kalapaloja.
Grilli
Grillattava ruoka Lämpötila Kannatintaso
Grillausaika (min)
1. puoli 2. puoli
Paahtopaisti,
puolikypsä
210-230 1 0:30-0:40 0:30-0:40
Naudanfilee, puo-
likypsä
230 1 0:20-0:30 0:20-0:30
Porsaan selkä-
paisti
210-230 1 0:30-0:40 0:30-0:40
Vasikan selkäpais-
ti
210-230 1 0:30-0:40 0:30-0:40
Lampaan selkä-
paisti
210-230 1 0:25-0:35 0:20-0:35
Kokonainen kala,
500 - 1000 g
210-230 1 0:15-0:30 0:15-0:30
Maksigrilli
Grillattava ruoka
Kannatintaso
1)
Grillausaika (tunnit:min)
1. puoli 2. puoli
Jauhelihapihvit
2)
3 9-13 min 8-10 min
Porsaanfile 3 10-12 min 6-10 min
Makkarat 3 10-12 min 6-8 min
Naudanfilepihvit, vasi-
kanlihapihvit
3 7-10 min 6-8 min
Paahtoleivät
2)
4 1-3 min 1-3 min
Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä 19
Grillattava ruoka
Kannatintaso
1)
Grillausaika (tunnit:min)
1. puoli 2. puoli
Täytetyt paahtoleivät 3 6-8 min -
1) esikuumenna aina
2) Esikuumenna uuni
Leipä
Lisää 100 ml vettä lokeroon. Esikuumennusta ei suositella.
Leivonnaisen
laatu
Uunin toiminto Kannatintaso Lämpötila °C
Aika
Tuntia:minuuttia
Vehnäleipä Ruokaleivät 2 180 - 200 40 - 60
Patonki Ruokaleivät 2 200 - 220 35 - 45
Briossi Ruokaleivät 2 180 - 200 40 - 60
Ciabatta Ruokaleivät 2 200 - 220 35 - 45
Tattarileipä Ruokaleivät 2 190 - 210 50 - 70
Ruisleipä Ruokaleivät 2 180 - 200 50 - 70
Täysjyväleipä Ruokaleivät 2 170 - 190 60 - 90
Säilöntä
Käytä ainoastaan samankokoisia kaupoista saatavilla oleva säilöntäpurkkeja.
Älä käytä kierrekorkillisia ja pikalukittavia lasipurkkeja tai metallitölkkejä.
Käytä ensimmäistä kannatintasoa alhaalta laskettuna.
Aseta leivinpellille korkeintaan kuusi yhden litran säilöntäpurkkia.
Täytä purkit samaan kohtaan ja sulje ne kiinnittimellä.
Purkit eivät saa koskettaa toisiaan.
Kaada noin 1/2 litraa vettä leivinpellille, jotta uunissa on riittävästi kosteutta.
Kun neste alkaa kiehua kevyesti ensimmäisissä purkeissa (litran purkissa noin 35-60 mi-
nuutin kuluttua), katkaise virta uunista tai alenna lämpötila 100 °C:seen (katso taulukko).
Säilöntätaulukko - Pehmeät hedelmät
Säilöttävä tuote Lämpötila (°C) Keittoaika siitä, kun
kiehuminen alkaa
(min)
Keittoaika lämpöti-
lasta 100 °C (min)
Mansikat, mustikat, vadelmat,
kypsät karviaiset
160-170 35-45 ---
Säilöntätaulukko - Kivihedelmät
Säilöttävä tuote Lämpötila (°C) Keittoaika siitä, kun
kiehuminen alkaa
(min)
Keittoaika lämpöti-
lasta 100 °C (min)
Päärynät, kvittenit, luumut 160-170 35-45 10-15
20 Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Aeg-Electrolux KS7404001M Recipe book

Tyyppi
Recipe book

muilla kielillä