44
MEHUPURISTIMEN KÄYTTÖ
1. Varmista, että laite on kytketty pois päältä (0).
2. Kytke se sähköpistokkeeseen.
3. Aseta astia nokan alle mehun keräämistä varten.
4. Käännä nopeusvalitsin haluamasi nopeuteen (1 = hidas, 2 = nopea).
5. Käytä alhaista nopeutta pehmeisiin aineksiin (mansikat, sitrushedelmät). Käytä korkeaa
nopeutta koviin aineksiin (omenat, porkkanat).
6. Poista työntäjä ja pudota ainekset putkeen.
7. Laita työntäjä takaisin ja käytä sitä työntämään ruoka-aineet varovasti putkeen.
8. Kun olet valmis, käännä mehupuristin pois päältä (0).
Älä anna moottorin käydä yhtäjaksoisesti yli 2 minuuttia, se voi kuumeta liikaa. Laite on
sammutettava 2 minuutin kuluttua ainakin 2 minuutiksi, jotta se palaa käyttökuntoon.
VINKKEJÄ
• Osta luomutuotteita aina kun voit, jotta saat vähemmän hyönteismyrkky- ja
lannoitejäämiä.
• Käytä hyvälaatuisia, tuoreita, kypsiä hedelmiä ja vihanneksia. Pehmeät vihannekset tai
ylikypsät hedelmät voivat tehdä mehusta paksua, sameaa ja oudon makuista.
• Pese kaikki hedelmät ja vihannekset. Käytä harjaa koviin tuotteisiin. Poista uloimmat
lehdet muista kuin luomutuotteista. Kuori hedelmät ja vihannekset, jos ne eivät ole
luomutuotteita tai ne on vahattu. Poista vaurioituneet ja täplälliset kohdat, koska ne voivat
vaikuttaa mehun makuun.
• Älä mehusta mitään erittäin voimakasta tai kirpeää kuten sipuli tai valkosipuli. Vaikka
puhdistaisit mehustimen kuinka hyvin tahansa, et pääse eroon hajusta.
• Paloittele hedelmät ja vihannekset, jotta ne mahtuvat putkesta. Käytä syöttöpaininta
irrottamaan kaikki juuttuneet hedelmäpalat, paina hedelmät alas viimeiseen palaan asti.
Paina porkkanat, selleri ja muut pitkät hedelmät ja vihannekset syöttöpainimella alas.
• Muotoile vihreät lehdet, parsa, vehnänoraat ja pavunidut pieniksi, kiinteiksi palloiksi ja
työnnä alas putkesta syöttöpainimella.
VAROITUS! RAPARPERIN LEHDET OVAT MYRKYLLISIÄ, NE SISÄLTÄVÄT OKSAALIHAPPOA – NIISTÄ
EI SAA TEHDÄ MEHUA, EIKÄ NIITÄ SAA SYÖDÄ.
VARRET JA LEHDET
Poista varret, kannat, lehdet ja saniaiset.
KIVET
Poista ja hävitä kivet, persikan kivet ja muut isot siemenet. Melonin siemenet, granaattiomenan
siemenet ja pienet siemenet vadelmissa, kiivihedelmissä ja mansikoissa voit jättää.
BANAANIT
Älä yritä mehustaa banaaneja – jäämät tukkivat ritiläsiivilän.
APPELSIINIT, GREIPIT JA TANGERIINIT
Kuori appelsiinit, greipit ja tangeriinit.
ANANAS
Poista tupsu ja kanta, kuori ananakset.
GRANAATTIOMENA
Poista ulkokuori ja sisäkuori.
VESIMELONI
Vesimeloniin voi jättää kuoren, mutta jotkut pitävät sen makua vähän “vihreänä”. Kokeile yksi
pala ensin ja katso mitä pidät siitä. Jos poistat kuoren, menetät monia ravintoaineita.
HEDELMÄLIHA
Älä heitä hedelmälihaa jätteisiin, kun olet lopettanut mehun valmistuksen. Se sisältää paljon
hyviä aineita. Ennen kuin heität sen pois, huomioi sen käyttö keitoissa tai padoissa, piirakan
täytteissä tai jopa kompostissa.