Samsung M1927N Omistajan opas

Kategoria
Microwaves
Tyyppi
Omistajan opas
MIKROAALTOUUNI
Käyttöohjeet ja ruoanvalmistusopas
M1927N / M1917N
Pikaohje.....................................................................................2
Uuni...........................................................................................3
Lisälaitteet.................................................................................3
Ohjauspaneeli ...........................................................................4
Ohjekirjan käyttäminen..............................................................5
Turvaohjeet ...............................................................................6
Mikroaaltouunin asentaminen...................................................7
Ajan asettaminen (M1927N) .....................................................7
Miten mikroaaltouuni toimii........................................................8
Uunin oikean toiminnan varmistaminen....................................8
Ongelmatilanteet.......................................................................9
Ruoan valmistaminen/uudelleenlämmittäminen .......................9
Tehotasot ................................................................................10
Ruoanvalmistuksen keskeyttäminen.......................................10
Ruoanvalmistusajan asettaminen...........................................11
Automaattisen sulatustoiminnon käyttäminen (M1927N) .......11
Ruoan manuaalinen sulattaminen (M1917N) .........................11
Pikalämmitystoiminnon käyttäminen (M1917N)......................12
Pikalämmityksen asetukset (M1917N)....................................12
Pyörivän alustan manuaalinen pysäyttäminen........................12
Mikroastiaohje.........................................................................13
Ruoanvalmistusopas...............................................................14
Mikroaaltouunin puhdistaminen ..............................................20
Mikroaaltouunin säilyttäminen ja korjaaminen........................21
Tekniset tiedot.........................................................................21
M1927n_17N_Finnish3.fm Page 1 Wednesday, August 29, 2001 8:20 PM
2
FI
Pikaohje
Malli: M1927N
Kun haluat valmistaa ruokaa:
Kun haluat sulattaa ruokaa:
Kun haluat säätää lämmitysaikaa:
Malli: M1917N
Kun haluat valmistaa ruokaa:
Kun haluat sulattaa ruokaa:
Kun haluat säätää lämmitysaikaa:
1. Aseta ruoka uuniin.
Valitse tehotaso kääntämällä LÄMMITYSTEHON
SÄÄDINTÄ.
2. Valitse ruoanvalmistusaika kääntämällä Aika/paino
( ) -säädintä.
Tulos :
Ruoanvalmistus käynnistyy noin kahden
sekunnin kuluttua.
1. Käännä LÄMMITYSTEHON SÄÄDIN Sulatus ( )-
symbolin kohdalle.
2. Valitse oikea paino Aika/paino ( ) -säädintä
kääntämällä.
Tulos :
Ruoanvalmistus käynnistyy noin kahden
sekunnin kuluttua.
Anna ruoan olla uunissa.
Valitse oikea aika Aika/paino ( ) -säädintä
kääntämällä.
Tulos :
Ruoanvalmistus käynnistyy noin kahden
sekunnin kuluttua.
1. Aseta ruoka uuniin.
Valitse tehotaso kääntämällä LÄMMITYSTEHON
SÄÄDINTÄ.
2. Valitse ruoanvalmistusaika kääntämällä AJASTINTA.
1. Käännä LÄMMITYSTEHON SÄÄDIN Sulatus ()
symbolin kohdalle.
2. Valitse oikea aika kääntämällä AJASTINTA.
Anna ruoan olla uunissa.
Valitse oikea aika kääntämällä AJASTINTA.
M1927n_17N_Finnish3.fm Page 2 Wednesday, August 29, 2001 8:20 PM
3
FI
Uuni
Malli: M1927N
Malli: M1917N
Lisälaitteet
Ostamasi mikroaaltouunin mallista riippuen saat mukana
lisälaitteita, joita voit käyttää monella tavalla.
ÄLÄ käytä mikroaaltouunia ilman pyörörengasta ja pyörivää
alustaa.
TUULETUSAUKOT
OVEN SALVAT
OVI
PYÖRIVÄ ALUSTA
KYTKIN
P
Y
Ö
R
Ö
R
E
N
G
A
S
TURVALUKITUSAUKOT
VALO
OVEN AVAUSKAHVA
AIKA/PAINO -
SÄÄDIN
LÄMMITYSTEHON
SÄÄDIN
TUULETUSAUKOT
OVEN SALVAT
OVI
PYÖRIVÄ ALUSTA
KYTKIN
PYÖRÖRENGAS
TURVALUKITUSAUKOT
VALO
LÄMMITYSTEHON SÄÄDIN
AJASTIN
OVEN AVAUSKAHVA
1. Kytkin, valmiiksi asennettu uunin pohjassa olevan
moottoriakselin päälle.
Tehtävä
Kytkin pyörittää pyörivää alustaa.
2. Pyörörengas, asetetaan uunin keskiosaan.
Tehtävä
Pyörörengas tukee pyörivää alustaa.
3. Pyörivä alusta, asetetaan pyörörenkaan päälle
keskeltä kiinni kytkimeen.
Tehtävä
Pyörivä alusta on tärkein ruoanlaittoalusta
ja se on helppo irrottaa puhdistusta varten.
M1927n_17N_Finnish3.fm Page 3 Wednesday, August 29, 2001 8:20 PM
5
FI
Ohjekirjankäyttäminen
Olet ostanut SAMSUNG-mikroaaltouunin. Käyttöohjeet sisältävät
paljon arvokasta tietoa ruoanvalmistuksesta mikroaaltouunissa:
Turvaohjeet
Sopivat lisälaitteet ja astiat
Hyödyllisiä ruoanlaittovinkkejä
Sisäkannessa on pikaohje, jossa on selitetty 3 ruoanvalmistuksen
perustoimintoa:
Ruoanvalmistus
Ruoan sulatus
Ylimääräisen ruoanvalmistusajan lisääminen
Ohjekirjan alussa on kuvia uunista ja erityisesti sen ohjauspaneelista,
jotta löydät oikeat painikkeet helposti.
Vaihe vaiheelta selitetyissä toiminnoissa on käytetty 3 eri symbolia
OHJEET, JOILLA VÄLTETÄÄN MAHDOLLINEN
MIKROAALTOENERGIALLE ALTISTUMINEN
Seuraavien turvaohjeiden laiminlyönti voi johtaa vahingolliseen
mikroaaltoenergialle altistumiseen.
(a) Älä missään tapauksessa yritä käyttää uunia sen oven ollessa auki tai kajota
turvalukitukseen (oven salvat) tai asettaa mitään ylimääräistä
turvalukitusaukkoihin.
(b) Älä aseta mitään uunin oven ja etuseinän väliin tai päästä ruoka-aineita tai
puhdistusainejäämiä tiivistepinnoille. Varmista, että ovi ja oven tiivistepinnat
ovat puhtaat pyyhkimällä ne käytön jälkeen ensin kostealla liinalla ja sitten
pehmeällä, kuivalla liinalla.
(c) Älä käytä vioittunuttta uunia, ennen kuin sen on korjannut valmistajan
kouluttama mikroaaltouunin huoltoteknikko. Onerityisen täkeää, että uunin ovi
sulkeutuu kunnolla, ja että seuraavat osat ovat täysin ehjät:
(1) Ovi, oven salvat ja tiivistepinnat
(2) Oven saranat (rikkinäiset tai löysät)
(3) Virtajohto
(d) Uunia saa säätää tai korjata ainoastaan valmistajan kouluttama
mikroaaltouunin huoltoteknikko.
☛✉
Tärkeää Huom Käännä
M1927n_17N_Finnish3.fm Page 5 Wednesday, August 29, 2001 8:20 PM
6
FI
Turvaohjeet
Tärkeät turvaohjeet.
Lue ohjeet huolellisesti läpi ja säilytä.
Ennen kuin valmistat ruokaa tai nesteitä mikroaaltouunissasi,
tarkista, että seuraavia turvaohjeita noudatetaan.
1. ÄLÄ laita metalliesineitä mikroaaltouuniin:
Metalliastioita
Astioita, joissa on kulta- tai hopeareunukset
Vartaita, haarukoita jne.
Syy
: Uunissa voi ilmetä sähkökaaria tai kipinöintiä, jotka saattavat
vaurioittaa uunia.
2. ÄLÄ lämmitä:
Ilmatiiviitä tai tyhjiöpakattuja pulloja, tölkkejä, astioita
Esim. vauvanruokapurkkeja
Ilmatiiviitä ruokia.
Esim. munia, kuorellisia pähkinöitä, tomaatteja
Syy
: Paineenlisäys voi räjäyttää ne.
Vinkki
: Poista kannet ja tee haarukalla muutamia reikiä kalvoihin, pusseihin
jne.
3. ÄLÄ käytä mikroaaltouunia tyhjänä.
Syy
: Uunin seinät saattavat vaurioitua.
Vinkki
: Pidä aina vesilasi uunin sisällä. Vesi imee mikroaallot, jos
vahingossa käynnistät uunin tyhjänä.
4. ÄLÄ peitä takaosassa olevia tuuletusaukkoja kankaalla tai paperilla.
Syy
: Kangas tai paperi voivat syttyä uunista poistuvasta kuumasta
ilmasta.
5. Käytä AINA uunikintaita, kun otat kuuman astian uunista.
Syy
: Jotkin astiat imevät mikroaaltoja ja lämpö siirtyy aina ruoasta
astiaan. Astiat ovat tämän vuoksi kuumia.
6. ÄLÄ kosketa lämmityselementtejä tai uunin sisäseiniä.
Syy
: Seinät saattavat olla polttavan kuumat ruoanvalmistuksen
päätyttyä, vaikka ne eivät vaikuta kuumilta. Älä päästä palavia
materiaaleja kosketuksiin uunin sisäosien kanssa. Anna ensin
uunin jäähtyä.
7. Minimoi uunin tulipaloriski:
Älä säilytä palavia materiaaleja uunissa
Poista paperi- tai muovipusseista muoviset sulkijat
Älä aseta sanomalehtiä mikroaaltouuniin.
Jos havaitset savua, pidä uunin ovi suljettuna ja sulje virta tai irrota uuni
virtalähteestä
8. Ole erityisen varovainen lämmittäessäsi nesteitä ja vauvanruokia.
•AnnaAINA lämmön tasaantua vähintään 20 sekuntia sen jälkeen kun
uuni on lopettanut toiminnon.
Sekoita tarvittaessa lämmityksen aikana ja AINA lämmityksen jälkeen.
Ole varovainen käsitellessäsi ruoka-astiaa lämmityksen jälkeen. Voit
polttaa itsesi, jos astia on liian kuuma.
On olemassa myös viivästyneen purkauskiehumisen riski.
Estä viivästynyt purkauskiehuminen ja mahdolliset palovammat
asettamalla muovilusikka tai lasinen sekoitin juoma-astiaan ja
sekoittamalla juomaa ennen lämmitystä, lämmityksen aikana ja sen
jälkeen.
Syy
: Nesteitä lämmitettäessä kiehumispisteen saavuttaminen voi
viivästyä. Tämä tarkoittaa sitä, että kiehuminen voi alkaa vasta kun
astia on otettu ulos uunista. Voit polttaa itsesi pahoin.
Jos poltat itsesi, seuraa näitä ENSIAPUOHJEITA:
* Upota palanut alue kylmään veteen vähintään 10 minuutiksi.
* Peitä alue puhtaalla, kuivalla siteellä.
* Älä laita iholle voiteita, öljyjä tai emulsioita.
ÄLÄ KOSKAAN täytä astiaa aivan täyteen, ja valitse astia, joka on
leveämpi yläosasta kuin alaosasta. Näin estät nesteen kiehumisen yli.
Kapeakaulaiset pullot saattavat ylikuumentuessaan räjähtää.
Tarkista AINA vauvanruoan tai maidon lämpötila ennen kuin annat sitä
vauvalle.
ÄLÄ KOSKAAN lämmitä tuttipulloa korkin kanssa, sillä pullo voi
ylikuumentuessaan räjähtää.
9. Varo, ettet vaurioita virtajohtoa.
Älä upota virtajohtoa tai pistoketta veteen, ja pidä virtajohto poissa
kuumilta pinnoilta.
Äläkäytälaitetta,jossenvirtajohtotaipistokeonvaurioitunut.
10. Seiso käsivarrenmitan päässä uunista, kun avaat ovea.
Syy
: Kuuma ilma tai höyry saattavat aiheuttaa palovammoja.
11. Pidä uunin sisäosat puhtaina.
Syy
: Uunin seiniin tai pohjalle roiskuneet ruoka-aineet tai rasvat voivat
vahingoittaa pintamaalia ja vähentää uunin tehoa.
12. Saatat kuulla napsahtavan äänen toiminnon aikana (erityisesti
sulatustoiminnon aikana).
Syy
: Tämä on normaali ääni, joka johtuu sähkövirran tehon
vaihtumisesta.
13. Kun mikroaaltouuni käynnistetään tyhjänä, virta sammuu automaattisesti. Voit
käyttää uunia jälleen tavalliseen tapaan, kun olet antanut sen seistä 30
minuuttia.
TÄRKEÄT TURVAOHJEET
Kun lämmität tai valmistat ruokaa muovisissa, paperisissa tai muista palavista
materiaaleista valmistetuissa kertakäyttöastioissa, katso uuniin silloin tällöin
ruoanvalmistuksen aikana.
TÄRKEÄÄ
ÄLÄ KOSKAAN anna pienten lasten käyttää mikroaaltouunia tai leikkiä sillä. Älä
myöskään jätä lapsia vartioimatta mikroaaltouunin lähelle sen ollessa käytössä.
Lapsia kiinnostavia esineitä ei saa säilyttää tai piilottaa uunin yläpuolelle.
M1927n_17N_Finnish3.fm Page 6 Wednesday, August 29, 2001 8:20 PM
7
FI
Mikroaaltouuninasentaminen
Aseta uuni tasaiselle pinnalle, joka kestää turvallisesti uunin painon.
Älä tuki tuuletusaukkoja, sillä muuten uuni voi ylikuumentua ja
katkaista virran automaattisesti. Uunia ei voi käyttää ennen kuin
se on jäähtynyt tarpeeksi.
Turvallisuuden takaamiseksi pistoke on liitettävä 230 V:n, 50 Hz:n
maadoitettuun vaihtovirtapistokkeeseen. Jos laitteen virtajohto on
vioittunut,se on korvattava erikoisjohdolla (I-SHENG SP022, KDK
KKP4819D, EUROELECTRIC 3410, SAMIL SP-106B,
MOONSUNG EP-48E, HIGH PROJECT H.P 3). Ota yhteyt
paikalliseen jälleenmyyjääsi. ISRAELISSA virtajohto on
PENCON(ZD16A), ETELÄ-AFRIKASSA se on APEX LEADS
SA16 ja NIGERIASSA, GHANASSA, KENIASSA ja
YHDISTYNEISSÄ ARABIEMIRAATEISSA se on
PENCON(UD13A1).
Älä asenna mikroaaltouunia kuumaan tai kosteaan tilaan, kuten
esimerkiksi perinteisen uunin tai lämpöpatterin viereen. Uunin
virtalähteen tietoja pitää noudattaa, ja mahdollisten jatkojohtojen
on oltava samaa standardia kuin uunin mukana tuleva virtajohto.
Pyyhi sisäosat ja oven tiivisteet kostealla liinalla, ennen kuin
käytät mikroaaltouunia ensimmäistä kertaa.
Ajan asettaminen (M1927N)
Mikroaaltouunissa on sisäänrakennettu kello. Ajaksi voidaan asettaa
joko 24-tuntinen tai 12-tuntinen näyttö. Kellonaika on asetettava:
kun asennat mikroaaltouunin ensimmäistä kertaa
sähkökatkon jälkeen
Älä unohda asettaa kellonaikaa uudelleen kesä- ja talviaikaan
siirryttäessä.
1. Varmista mikroaaltouunia asentaessasi, että uunilla on
riittävä tuuletus.Jätä uunintaakse jasivuille vähintään10
cm ja yläpuolelle 20 cm.
2. Poista kaikki pakkausmateriaalit uunin sisältä.
Asenna pyörörengas ja pyörivä alusta.
Tarkasta, että pyörivä alusta pyörii vapaasti.
3. Sijoita mikroaaltouuni siten, että pistokkeeseen pääsee
käsiksi.
20cm
ylhäältä
10cm
takaa
10cm
lattiasta
1. Kun haluat näyttää ajan... Paina -painiketta...
24-tuntisena Kerran
12-tuntisena Kaksi kertaa
2. Säädä tunti Aika/paino ( ) -säädintä kääntämällä.
3. Paina -painiketta.
4. Säädä minuutti Aika/paino ( ) -säädintä
kääntämällä.
5. Paina -painiketta.
M1927n_17N_Finnish3.fm Page 7 Wednesday, August 29, 2001 8:20 PM
8
FI
Miten mikroaaltouuni toimii
Mikroaallot ovat korkeataajuuksisia sähkömagneettisia aaltoja; niistä
vapautuvan energian avulla ruokaa voidaan valmistaa tai
uudelleenlämmittää ruoan koostumuksen tai värin muuttumatta.
Mikroaaltouunillasi voit:
•Sulatus
Pikalämmitys (vain mallissa M1917N)
Ruoanvalmistus
Ruoanvalmistusperiaate
Koska ruoan keskiosat kypsyvät lämmön levitessä, kypsennys
jatkuu vielä sen jälkeen, kun olet ottanut ruoan pois uunista.
Noudata ruokaohjeissa ja tässä ohjekirjassa annettuja seisonta-
aikoja, jolloin
ruoka kypsyy tasaisesti myös keskeltä
lämpötila on sama koko ruoassa.
Uunin oikean toiminnanvarmistaminen
Seuraavien yksinkertaisten vaiheiden avulla voit tarkastaa, että
uunisi toimii oikein kaikissa tilanteissa.
Aseta lasi vettä pyörivälle alustalle. Sulje ovi.
Malli: M1927N
Malli: M1917N
Uunin on oltava kytkettynä sopivaan pistorasiaan. Pyörivän
alustan on oltava oikeassa asennossa uunin sisällä. Jos käytät
muuta tehoa kuin täyttä tehoa, veden kiehuminen vie pidemmän
ajan.
1. Magnetronin synnyttämät mikroaallot jakaantuvat
tasaisesti ruoan pyöriessä pyörivällä alustalla. Tällä
tavoin ruoka kypsyy tasaisesti.
2. Mikroaallot imeytyvät ruokaan noin 2,5 cm
syvyyteen. Kypsyminen jatkuu tämän jälkeen
lämmön levitessä ruokaan.
3. Kypsennysajat vaihtelevat käytetystä astiasta ja
ruoan ominaisuuksista riippuen:
•määräjatiheys
ruoan sisältämä vesi
alkulämpötila (jääkaappilämpötila vai
huoneenlämpö)
1. Valitse täysi teho kääntämällä LÄMMITYSTEHON
SÄÄDINTÄ.
2. Aseta lämmitysajaksi 4–5 minuuttia kääntämällä Aika/
paino ( ) -säädintä.
Tämän jälkeen veden tulisi kiehua.
Tulos :
Ruoanvalmistus käynnistyy noin kahden
sekunnin kuluttua. Kun ruoanvalmistus on
päättynyt:
1) Uuni piippaa neljä kertaa.
2) Muistutussignaali piippaa kolme kertaa
(joka minuutti).
3) Kellonaika näkyy jälleen näytöllä.
1. Valitse täysi teho kääntämällä LÄMMITYSTEHON
SÄÄDINTÄ.
2. Aseta lämmitysajaksi 4–5 minuuttia kääntämällä
AJASTINTA.
Tämän jälkeen veden tulisi kiehua.
M1927n_17N_Finnish3.fm Page 8 Wednesday, August 29, 2001 8:20 PM
9
FI
Ongelmatilanteet
Jos huomaat jonkin alla luetelluista ongelmista, kokeile annettuja
ratkaisuja.
Tämä on normaalia:
Kosteutta uunin sisällä
Ilmavirta oven ympärillä ja uunin ulkopuolella
Valon heijastuminen oven ympärillä ja uunin ulkopuolella
Höyryn purkautuminen oven ympäriltä tai tuuletusaukoista
Uuni ei käynnisty, kun käännät Aika/paino ( ) -säädintä (M1927N).
Onko ovi kunnolla kiinni?
Uuni ei käynnisty, kun käännät AJASTINTA (M1917N).
Onko ovi kunnolla kiinni?
Ruoka ei ole kypsentynyt ollenkaan.
Oletko säätänyt ajastimen oikein?
Onko ovi kunnolla kiinni?
Oletko ylikuormittanut virtapiirin ja aiheuttanut sulakkeen palamisen tai
katkaisijan laukeamisen?
Uuni joko ylikypsentää ruoan tai jättää sen raa'aksi.
Oliko ruokatyypille annettu kypsennysajan pituus sopiva?
Valitsitko sopivan tehotason?
Uunin sisällä tapahtuu kipinöintiä ja paukkumista (sähkökaaria).
Oletko käyttänyt astiaa, jossa on metalliosia?
Oletko jättänyt uuniin haarukan tai muun metallisen esineen?
Onko folio liian lähellä uunin sisäseiniä?
Uuni aiheuttaa häiriöitä radioon tai televisioon.
Kun uuni on toiminnassa, televisioissa tai radioissa voi esiintyä pieniä
häiriöitä. Tämä on normaalia. Ratkaise ongelma asentamalla uuni pois
televisioiden, radioiden ja antennien läheisyydestä.
Jos uunin mikroprosessori havaitsee häiriöitä, näyttö saattaa nollautua.
Ratkaise ongelma irrottamalla pistoke seinästä ja kytkemällä se takaisin.
Aseta kellonaika uudelleen. (M1927N).
Mikäli ylläolevat ohjeet eivät ratkaise ongelmaa, ota yhteyttä
paikalliseen jälleenmyyjään tai SAMSUNG-palveluun.
Ruoan valmistaminen/uudelleenlämmittäminen
Seuraavassa selitetään, miten ruokaa valmistetaan tai
uudelleenlämmitetään.
Tarkista AINA ruoanvalmistuksen asetukset, ennen kuin jätät uunin
vartioimatta.
Aseta ruoka ensin keskelle pyörivää alustaa. Sulje ovi.
Malli: M1927N
Malli: M1917N
Älä koskaan käynnistä mikroaaltouunia tyhjänä.
Voit muuttaa tehotasoa ruoanvalmistuksen aikana kääntämällä
LÄMMITYSTEHON SÄÄDINTÄ.
1. Valitse täysi teho kääntämällä LÄMMITYSTEHON
SÄÄDINTÄ.
(TÄYSI TEHO : 1000 W)
2. Säädä kellonaika kääntämällä Aika/paino ()-
säädintä.
Tulos :
Uuniin syttyy valo ja pyörivä alusta alkaa
pyöriä. Kun ruoanvalmistus on päättynyt:
1) Uuni piippaa neljä kertaa.
2) Muistutussignaali piippaa kolme kertaa
(joka minuutti).
3) Kellonaika näkyy jälleen näytöllä.
1. Valitse täysi teho kääntämällä LÄMMITYSTEHON
SÄÄDINTÄ.
(TÄYSI TEHO : 1000 W)
2. Valitse ruoanvalmistusaika kääntämällä AJASTINTA.
Tulos :
Uuniin syttyy valo ja pyörivä alusta alkaa
pyöriä.
M1927n_17N_Finnish3.fm Page 9 Wednesday, August 29, 2001 8:20 PM
10
FI
Tehotasot
Voit valita allaolevista tehotasoista sopivan.
Jos valitset korkeamman tehon, ruoanvalmistusaikaa on
vähennettävä.
Jos valitset matalamman tehon, ruoanvalmistusaikaa on lisättävä.
Ruoanvalmistuksen keskeyttäminen
Voit keskeyttää ruoanvalmistuksen milloin tahansa ja tarkistaa ruoan.
Malli: M1927N
Malli: M1917N
Tehotasot Teho
TÄYSI
KORKEA
UUDELLEENLÄMMITYS
(vain mallissa M1917N)
KESKIKORKEA
PUOLIKORKEA
KESKIMATALA
SULATUS ( )
MATALA/LÄMPIMÄNÄPITO
1000 W
850 W
700 W
600 W
450 W
300 W
180 W
100 W
1. Keskeytä väliaikaisesti: Avaa ovi.
Tulos :
Ruoanvalmistus keskeytyy. Voit jatkaa
ruoanvalmistusta sulkemalla oven.
2. Keskeytä kokonaan:
Käännä Aika/paino ( ) -säädintä vasemmalle.
Näytölle tulee "0".
1. Keskeytä väliaikaisesti: Avaa ovi.
Tulos :
Ruoanvalmistus keskeytyy. Voit jatkaa
ruoanvalmistusta sulkemalla oven.
2. Keskeytä kokonaan:
Käännä AJASTIN kohtaan "0".
M1927n_17N_Finnish3.fm Page 10 Wednesday, August 29, 2001 8:20 PM
11
FI
Ruoanvalmistusajanasettaminen
Malli: M1927N
Malli: M1917N
Automaattisen sulatustoiminnon käyttäminen
(M1927N)
Automaattisella sulatustoiminnolla voit sulattaa lihaa, kanaa ja kalaa.
Aseta pakastettu ruoka ensin keskelle pyörivää alustaa ja sulje ovi.
Käytä ainoastaan mikroaaltouuniin sopivia astioita.
Ruoan manuaalinen sulattaminen (M1917N)
Sulatustoiminnolla voit sulattaa lihaa, kanaa ja kalaa.
Aseta pakastettu ruoka ensin keskelle pyörivää alustaa ja sulje ovi.
Käytä ainoastaan mikroaaltouuniin sopivia astioita.
Valitse manuaalinen sulatustoiminto 180 W:n teholla, jos haluat
sulattaa ruokaa manuaalisesti. Katso manuaalisen sulatukseen ja
sulatusaikoihin liittyviä lisätietoja sivulta 19 (vain mallissa
M1917N).
Säädä jäljellä oleva ruoanvalmistusaika kääntämällä Aika/
paino ( ) -säädintä.
Kääntämällä säädintä oikealle tai vasemmalle voit lisätä
ruoanvalmistusaikaa valmistusprosessin aikana.
Säädä jäljellä oleva ruoanvalmistusaika kääntämällä
AJASTINTA.
1. Käännä LÄMMITYSTEHON SÄÄDIN Sulatus ()-
symbolin kohdalle.
2. Valitse oikea paino Aika/paino ( ) -säädintä
kääntämällä.
Tulos :
Sulatus alkaa.
Ruoanvalmistusaika vaihtuu
automaattisesti, kun olet säätänyt ruoan
painon.
1. Käännä LÄMMITYSTEHON SÄÄDIN Sulatus ()
symbolin kohdalle.
2. Valitse oikea aika kääntämällä AJASTINTA.
Tulos :
Sulatus alkaa.
M1927n_17N_Finnish3.fm Page 11 Wednesday, August 29, 2001 8:20 PM
12
FI
Pikalämmitystoiminnon käyttäminen (M1917N)
Aseta pakastettu ruoka ensin keskelle pyörivää alustaa ja sulje ovi.
Käytä ainoastaan mikroaaltouuniin sopivia astioita.
Pikalämmityksen asetukset (M1917N)
Tässä on muutamia vinkkejä ja suosituksia, joita kannattaa
noudattaa ruoan valmistuksessa tai lämmityksessä Pikalämmitys- tai
Ruoanvalmistustoiminnoill
a.
Pyörivän alustanmanuaalinen pysäyttäminen
Pyörivän alustan on/off ( ) -painikkeen avulla voit käyttää
suurikokoisia astioita, jotka täyttävät uunin, sillä painikkeella voit
lopettaa alustan pyörimisen (vain manuaalisessa
ruoanvalmistustilassa).
Tulokset eivät ole yhtä tyydyttäviä, sillä ruoka valmistuu
epätasaisemmin.
Suosittelemme, että käännät astian käsin
ruoanvalmistusprosessin puolivälissä.
Varoitus! Älä koskaan käytä pyörivää alustaa uunissa tyhjänä.
Syy: Tämä voi aiheuttaa tulipalon tai yksikön vahingoittumisen.
Älä paina pyörivän alustan on/off ()-painiketta
ruoanvalmistuksen aikana.
1. Käännä LÄMMITYSTEHON SÄÄDIN Täydelle teholle.
2. Valitse Pikalämmitys kääntämällä AJASTINTA
(juomat ja keitot/kastikkeet, tuoreet vihannekset).
Symbolit Ruoka Annoskoko Ruoan-
valmistus-aika
Seisonta-aika
Juomat 150 ml 1 min. 1-2 min.
Keitto/kastike 200-250 ml 2 min. 50 s. 2-3 min.
Tuoreet
vihannekset
300-350 g 4 min. 3 min.
Paina pyörivän alustan on/off ( ) -painiketta.
Tulos :
Jos pyörivän alustan painike voidaan painaa
alas, alusta pyörii. Jos pyörivän alustan
painike ponnahtaa painettaessa takaisin,
alusta ei pyöri.
M1927n_17N_Finnish3.fm Page 12 Wednesday, August 29, 2001 8:20 PM
13
FI
Mikroastiaohje
Jottaruoat kypsyisivätmikroaaltouunissa, mikroaaltojen onpystyttävä
läpäisemään ruoka ilman, että ne heijastuvat astiasta tai imeytyvät
siihen.
Valitse siksi mikroastiat huolellisesti. Jos astia on merkitty
mikroaaltouunin kestäväksi, ei ole syytä huoleen.
Seuraavassa taulukossa luetellaan erilaisia astiatyyppejä ja miten
niitä voidaan käyttää mikroaaltouunissa.
Astia Mikroaalto
uunin
kestävä
Huomautukset
Alumiinifolio
✓ ✗ Voidaan käyttää pieniä määriä
suojaamaan ylikiehumiselta. Uunissa
voi ilmetä valokaaria, jos folio on liian
lähellä uunin seinää tai jos foliota on
käytetty liikaa.
Ruskistuslevy
Älä esilämmitä yli 8 minuuttia.
Posliini ja saviastiat
Posliini, saviastiat, lasitettu savi ja
luuposliini sopivat yleensä
mikroaaltouuniin, ellei niissä ole
metallisia koristereunuksia.
Kertakäyttöiset
polyesteri/pahviastiat
Jotkin pakasteruoat on pakattu
tällaisiin astioihin.
Pikaruokapakkaukset
Polystyreenimukit
ja -astiat
Paperipussit tai
sanomalehti
Kierrätyspaperi tai
metallireunat
Voidaan käyttää ruoan
lämmittämiseen. Polystyreeni saattaa
sulaa ylikuumentuessaan.
Saattaa syttyä palamaan.
Saattaa aiheuttaa valokaaria.
Lasiastiat
Monikäyttöiset
uuni- ja pöytäastiat
Kristalli
•Lasipurkit
Voidaan käyttää, ellei niissä ole
metallireunoja.
Voidaan käyttää ruoan tai nesteiden
lämmittämiseen. Hieno lasi voi särkyä
tai murtua, jos sitä lämmitetään
nopeasti.
Kansi on poistettava. Sopii vain
lämmitykseen.
Metalli
•Astiat
Pakastepussien
muovisulkimet
Voivat aiheuttaa valokaaria tai
tulipalon.
Paperi
Lautaset, mukit,
lautasliinat ja
talouspaperi
Kierrätyspaperi
Lyhytkestoiseen ruoanvalmistukseen
ja lämmitykseen. Myös imemään liika
kosteus.
Saattaa aiheuttaa valokaaria.
Muovi
•Astiat
Muovikelmu
Pakastepussit
✓ ✗
Erityisestilämpöeristetty termosmuovi.
Jotkin muut muovit saattavat vääntyä
tai värjäytyä korkeissa lämpötiloissa.
Älä käytä melamiinimuovia.
Voidaan käyttää kosteuden
säilyttämiseen. Älä anna koskettaa
ruokaa. Ole varovainen kelmua
poistaessasi, sillä ruoasta vapautuu
kuumia höyryjä.
Vain, jos keittämiseen tai uunikäyttöön
soveltuva. Ei saa olla ilmatiivis. Pistele
reikiä haarukalla, jos tarpeen.
Vahapaperi tai voipaperi
Voidaan käyttää kosteuden
säilyttämiseen ja roiskumisen
estämiseen.
M1927n_17N_Finnish3.fm Page 13 Wednesday, August 29, 2001 8:20 PM
14
FI
Ruoanvalmistusopas
MIKROAALLOT
Mikroaaltoenergia läpäisee ruoan ja imeytyy sen sisältämään veteen, rasvaan ja
sokeriin.
Mikroaallot saavat ruoan molekyylit liikkumaan nopeasti. Molekyylien nopea liike
synnyttää kitkaa ja kitkasta syntyvä lämpö kypsentää ruoan.
RUOANLAITTO
Mikroaaltouuniín soveltuvat astiat:
Astioiden pitää päästää mikroaaltoenergia lävitseen, jotta saadaan paras
mahdollinen teho.
Mikroaallot heijastuvat metallista,kuten ruostumattomasta teräksestä, alumiinista
ja kuparista, mutta läpäisevät keramiikkaa, lasia, posliinia ja muovia sekä paperia
ja puuta. Näin ollen ruokaa ei saa koskaan valmistaa metalliastiassa.
Mikroaaltouunissa valmistettavaksi sopivia ruokia:
Monet ruoat sopivat mikroaaltouunissa valmistettaviksi, mm. tuoreet tai
pakastevihannekset, hedelmät, pasta, riisi, vilja, pavut, kala ja liha.
Mikroaaltouunissa voidaan myös valmistaa kastikkeita, tahnoja, keittoja,
höyrytettyjä vanukkaita, säilykkeitä ja pataruokia. Yleisesti ottaen mikroaaltouuni
on ihanteellinen kaikelle ruoalle, joka muuten valmistettaisiin liedellä. Esimerkiksi
voin tai suklaan sulattamiseen (katso vinkkejä, tekniikoita ja vihjeitä käsittelevä
luku).
Ruoan peittäminen kannella valmistuksen ajaksi
Ruoan peittäminen kannella on erittäin tärkeää, sillä höyrystynyt vesi laskeutuu
ruoan pinnalle kuumana höyrynä, joka nopeuttaa kypsymisprosessia. Ruoka
voidaan peittää monin tavoin, esim. keraamisella lautasella, muovikannella tai
mikroaaltouuniin sopivalla kelmulla.
Seisonta-ajat
Kun ruoanvalmistus on päättynyt, on tärkeää antaa ruoan lämpötilan tasaantua
seisonta-aikana.
Pakastevihannesten valmistusohje
Käytä sopivaa, kannellista pyrex-lasikulhoa. Kypsennä peitettynä vähimmäisaika
- ks. taulukko. Jatka kypsennystä, kunnes saat mieleisesi lopputuloksen. Sekoita
kaksi kertaa kypsennyksen aikana ja kerran sen jälkeen. Lisää kypsennyksen
jälkeen suola, yrtit tai voi. Peitä kannella seisonta-ajaksi.
Ruoka Annos Teho Aika
(min.)
Seisonta-
aika
(min.)
Ohjeet
Pinaatti 300g 600W 10-11 2-3 Lisää 15 ml ( 1 rkl) kylmää
vettä.
Parsa 300g 600W 9-10 2-3 Lisää15ml(1rkl)kylmää
vettä.
Herneet 300g 600W 8-9 2-3 Lisää 15 ml ( 1 rkl) kylmää
vettä.
Pavut 300g 600W 8½-9½ 2-3 Lisää15ml(1rkl)kylmää
vettä.
Sekavihan-
nekset
(herne/
maissi/
porkkana)
300g 600W 8-9 2-3 Lisää 15 ml ( 1 rkl) kylmää
vettä.
Sekavihan-
nekset
(Kiina-mix)
300g 600W 9-10 2-3 Lisää15ml(1rkl)kylmää
vettä.
M1927n_17N_Finnish3.fm Page 14 Wednesday, August 29, 2001 8:20 PM
15
FI
Ruoanvalmistusopas (jatkoa)
Tuoreiden vihannesten valmistusohje
Käytä sopivaa, kannellista pyrex-lasikulhoa. Lisää 30-45 ml kylmää vettä (2-3 rkl)
jokaista 250 g kohden, ellei ohjeelle ole suositusmäärää - ks. taulukko. Kypsennä
peitettynä vähimmäisaika - ks. taulukko. Jatka kypsennystä, kunnes saat
mieleisesi lopputuloksen. Sekoita kerran kypsennyksen aikana ja kerran sen
päätyttyä. Lisää kypsennyksen jälkeen suola, yrtit tai voi. Peitä seisonta-ajaksi (3
minuuttia).
Vihje: Leikkaa tuoreet vihanneksettasakokoisiksi paloiksi. Mitä pienempiä
palat ovat, sitä nopeammin ne kypsyvät.
Kaikki tuoreet vihannekset on kypsennettävä täydellä teholla (1000 W).
Tuoreen kalan valmistusohje
Käytä seuraavassa taulukossa olevia tehotasoja ja aikoja
ruoanvalmistusohjeena.
Ruoka Annos Aika
(min.)
Seisonta-
aika (min.)
Ohjeet
Parsa 250g
500g
4-4½
7½-8
3 Valmista tasakokoisia paloja. Aseta
varret keskelle.
Ruusukaali 250g 6-6½ 3 Lisää 60-75 ml (5-6 rkl) vettä tai
voinokare.
Porkkanat 250g 4½-5 3 Leikkaa porkkanat tasakokoisiksi
paloiksi.
Kukkakaali 250g
500g
5-5½
8-8½
3 Valmista tasakokoisia paloja
kukinnoista. Leikkaa isot osat puoliksi.
Aseta varret keskelle.
Kesäkur-
pitsat
250g 4-4½ 3 Leikkaa kesäkurpitsa paloiksi. Lisää 30
ml (2 rkl) vettä.
Kypsennä, kunnes pehmeitä.
Munakoiso 250g 3-3½ 3 Leikkaa munakoiso pieniksi paloiksi ja
ripottele pinnalle 1 rkl sitruunamehua.
Purjo 250g 4-4½ 3 Leikkaa purjo paksuiksi paloiksi.
Sienet 125g
250g
1½-2
2½-3
3 Valmistele pienet sienet kokonaisina ja
isot paloina. Älä lisää vettä. Ripottele
pinnalle sitruunamehua. Mausta
suolalla ja pippurilla. Kuivaa ennen
tarjoamista.
Sipulit 250g 4½-5 3 Leikkaa sipulit paloiksi tai puolikkaiksi.
Lisäävain15ml(1rkl)vettä.
Paprika 250g 4-4½ 3 Leikkaa paprika pieniksi paloiksi.
Perunat 250g
500g
4½-5½
7½-8½
3 Punnitse kuoritut perunat ja leikkaa ne
tasakokoisiksi puolikkaiksi tai
neljäsosiksi.
Kyssäkaali 250g 5-5½ 3 Leikkaa kyssäkaali pieniksi kuutioiksi.
Ruoka Annos Teho Aika
(min.)
Seisonta
aika
(min.)
Ohjeet
Kalafileet 200 g
400 g
600 W 3½-4½
6-7
3-5 Huuhtele vedellä,
ripottele pinnalle
sitruunamehua ja aseta
kalafileett laakealle
pyrex-lasilautaselle.
Peitä mikroaaltouuniin
sopivalla kelmulla. Anna
seistä 3–5 minuuttia.
Kokonainen
kala
350g(1)
700 g(2)
600W 4½-5½
8-10
3-5 Huuhtele vedellä,
ripottele pinnalle
sitruunamehua ja aseta
kala soikionmuotoiseen
pyrex-lasiastiaan (2
kalaa päästä pyrstöön).
Peitä mikroaaltouuniin
sopivalla kelmulla
kypsennyksen ajaksi ja
seisonta-ajaksi. Anna
seistä 3–5 minuuttia.
M1927n_17N_Finnish3.fm Page 15 Wednesday, August 29, 2001 8:20 PM
16
FI
Ruoanvalmistusopas (jatkoa)
Riisin ja pastan valmistusohje
Riisi: Käytä isoa, kannellista pyrex-lasikulhoa - kypsän riisin tilavuus
kaksinkertaistuu. Kypsennä kannella peitettynä. Kun
kypsennysaika on ohi, sekoita ennen seisonta-aikaa ja lisää suola,
yrtit ja voi.
Huomautus: riisi ei ehkä ole imenyt kaikkea vettä, vaikka
kypsennysaika on ohi.
Pasta: Käytä isoapyrex-lasivuokaa. Lisää kiehuvaa vettä ja hyppysellinen
suolaa, ja sekoita hyvin. Kypsennä ilman kantta. Sekoita silloin
tällöin kypsennyksen aikana ja sen päätyttyä. Peitä kannella
seisonta-ajaksi ja valuta sen jälkeen lävikössä.
UUDELLEENLÄMMITYS
Mikroaaltouunisi lämmittää ruoan uudelleen murto-osassa siitä ajasta, minkä
tavalliset uunit vievät.
Käytä seuraavassa taulukossa olevia tehotasoja ja uudelleenlämmitysaikoja
ohjeena. Taulukon ajatperustuvat huoneenlämpöisiin nesteisiin (+18 - +20 °C) tai
jääkaappikylmiin ruokiin (+5 to +7 °C).
Asettaminen alustalle ja peittäminen kannella:
Älä lämmitä isokokoisia ruokia, kuten lihakimpaleita uudelleen - niistä tulee usein
ylikypsiä ja ne kuivuvat ennen kuin lämpiävät kunnolla keskeltä. Pienien palojen
uudelleenlämmitys onnistuu paremmin.
Tehotasot ja sekoittaminen:
Jotkin ruoat voidaan lämmittää uudelleen teholla 1000 W, kun taas toiset pitäisi
lämmittää tehoilla 850 W, 600 W, 450 W tai jopa 300 W.
Katso ohjeita taulukoista. Yleensä on parempi lämmittää ruokaa uudelleen
matalammilla tehoilla, jos ruoka on hienojakoista, sitä on paljon tai se kuumentuu
nopeasti (esim. lihapiirakat).
Parhaan tuloksen saat, kun sekoitat ruoan hyvin tai käännät sitä lämmityksen
aikana. Sekoita uudelleen ennen tarjoilua, mikäli mahdollista.
Ole erityisen varovainen lämmittäessäsi nesteitä ja vauvanruokia. Estä nesteiden
viivästynyt kiehuminen jälkikäteen ja mahdolliset palovammat sekoittamalla
ennen kypsennystä, kypsennyksen aikana ja sen jälkeen. Pidä ruoka
mikroaaltouunissa seisonta-ajan. Suosittelemme muovilusikan tai lasisen
sekoittimen laittamista nesteisiin. Vältä ruoan ylikuumentamista (ja siten
pilaamista). On parempi aliarvioida kypsennysaika ja lisätä sen jälkeen
tarvittaessa aikaa.
Lämmitys- ja seisonta-ajat:
Kun lämmität ruokaa uudelleen ensimmäistä kertaa, on hyödyllistä kirjata ylös
ruoan vaatima lämmitysaika.
Varmista aina, että uudelleenlämmitetty ruoka on kauttaaltaan kuuma. Anna
ruoan seistä vähän aikaa uudelleenlämmityksen jälkeen - näin lämpötilat
tasoittuvat. Suositeltava seisonta-aika uudelleenlämmityksen jälkeen on 2-4
minuuttia, ellei taulukossa suositeta toisin. Ole erityisen varovainen
lämmittäessäsi nesteitä ja vauvanruokia. Tutustu myös turvaohjeita käsittelevään
lukuun.
Ruoka Annos Teho Aika
(min.)
Seisonta-
aika
(min.)
Ohjeet
Valkoinen
riisi
(parboiled)
250g
375g
1000W 14-15
16½-17½
5 Lisää 500 ml kylmää vettä.
Lisää 750 ml kylmää vettä.
Ruskea riisi
(parboiled)
250g
375g
1000W 19-20
21-22
5-10 Lisää 500 ml kylmää vettä.
Lisää 750 ml kylmää vettä.
Riisisekoitus
(riisiä +
villiriisiä)
250g
375g
1000W 15-16
17½-18½
5 Lisää 500 ml kylmää vettä.
Lisää
750 ml
kylmää vettä.
Jyväsekoitus
(riisiä +
muuta viljaa)
250g
375g
1000W 16-17
20-21
5-10 Lisää 400 ml kylmää vettä.
Lisää
550 ml
kylmää vettä.
Pasta 250g
500g
1000W 10-11
12-14
5 Lisää 1 l kuumaa vettä.
Lisää 2 l kuumaa vettä.
M1927n_17N_Finnish3.fm Page 16 Wednesday, August 29, 2001 8:20 PM
17
FI
Ruoanvalmistusopas (jatkoa)
NESTEIDEN UUDELLEENLÄMMITYS
Anna aina lämmön tasaantua vähintään 20 sekuntia sen jälkeen kun uuni on
lopettanut lämmittämisen. Sekoita tarvittaessa lämmityksen aikana ja AINA
lämmityksen jälkeen. Estä viivästynyt kiehuminen ja mahdolliset palovammat
asettamalla muovilusikka tai lasinen sekoitin juoma-astiaan ja sekoittamalla
juoma ennen lämmitystä, lämmityksen aikana ja sen jälkeen.
VAUVANRUOKIEN UUDELLEENLÄMMITTÄMINEN
VAUVANRUOAT:
Tyhjennä purkki syvälle keraamiselle lautaselle. Peitä muovikannella. Sekoita
hyvin uudelleenlämmityksen jälkeen! Anna seistä 2-3 minuuttia ennen tarjoilua.
Sekoita uudelleen ja tarkasta lämpötila. Suositeltava tarjoilulämpötila: 30–40 °C.
ÄIDINMAIDONVASTIKKEET:
Kaada maito steriloituun lasipulloon. Lämmitä ilman kantta. Älä koskaan lämmitä
tuttipulloa korkin kanssa, sillä pullo voi ylikuumentuessaan räjähtää. Ravista
hyvin ennen seisonta-aikaa ja uudelleen ennen tarjoilua! Tarkasta aina
huolellisesti vauvanruoan tai maidon lämpötila ennen kuin annat sitä vauvalle.
Suositeltava tarjoilulämpötila: noin 37 °C.
HUOMAUTUS:
Erityisesti vauvanruoka pitää tarkistaa huolellisesti ennen tarjoilua, jotta vältetään
palovammat. Käytä seuraavassa taulukossa olevia tehotasoja ja aikoja
uudelleenlämmitysohjeena.
Pakastetuille ruoille uudelleenlämmitys
Käytä seuraavassa taulukossa olevia tehotasoja ja aikoja
uudelleenlämmitysohjeena.
Ruoka Annos Teho Aika
(min.)
Seison-
taaika
(min.)
Ohjeet
Pasta
(pakaste)
400g 600W 15-17 3 Aseta pakastepasta, esimerkiksi
tortellini tai ravioli laakeaan pyrex-
lasiastiaan. Peitä muovikannella.
Sekoita silloin tällöin kypsennyksen
ja seisomisen aikana.
Lihaa
kastik-
keessa
(pakaste)
450g 600W 14-16 3 Aseta pakastettu ateria (esim.
kanacurry) laakeaan lasiastiaan ja
peitäkannella.Sekoita silloin tällöin
kypsennyksen ja seisomisen
aikana.
Keitto
(pakaste)
500g 850W 12-14 3 Laita pakastekeitto
sopivankokoiseen, kannelliseen
pyrex-lasiastiaan. Kypsennä
kannella peitettynä. Sekoita silloin
tällöin kypsennyksen ja seisomisen
aikana.
Taikina-
mykyt
(pakaste)
150g
300g
600W 2-3
3-4
3 Aseta 2–4 pakastettua
taikinamykyä vierekkäin isoon,
kannelliseen pyrex-lasikulhoon.
Kostuta mykyjen pinta kylmällä
vedellä. Kypsennä kannella
peitettynä.
M1927n_17N_Finnish3.fm Page 17 Wednesday, August 29, 2001 8:20 PM
18
FI
Ruoanvalmistusopas (jatkoa)
Vauvanruoan ja maidonvastikkeen uudelleenlämmitys
Käytä seuraavassa taulukossa olevia tehotasoja ja aikoja
uudelleenlämmitysohjeena..
Nesteiden ja ruokien uudelleenlämmitys
Käytä seuraavassa taulukossa olevia tehotasoja ja aikoja
uudelleenlämmitysohjeena..
Ruoka Annos Teho Aika
(min.)
Seisonta
-aika
(min.)
Ohjeet
Vauvan-
ruoka
(vihannek
set + liha)
190g 600W 30 s. 2-3 Tyhjennä purkki syvälle
keraamiselle lautaselle.
Kypsennä kannella peitettynä.
Sekoita kypsennyksen jälkeen.
Anna seistä 2–3 minuuttia.
Sekoita hyvin ennen tarjoilua ja
tarkista lämpötila huolellisesti.
Vauvan
puurot
(suurimot
+maito+
hillo)
190g 600W 20 s. 2-3 Tyhjennä purkki syvälle
keraamiselle lautaselle.
Kypsennä kannella peitettynä.
Sekoita kypsennyksen jälkeen.
Anna seistä 2–3 minuuttia.
Sekoita hyvin ennen tarjoilua ja
tarkasta lämpötila huolellisesti.
Äidin-
maidon-
vastik-
keet
100ml
200ml
300W 30-40 s.
1min.
10 s. -
1min.
20 s.
2-3 Sekoita tairavista hyvin ja kaada
steriloituun lasipulloon. Aseta
keskelle pyörivää alustaa.
Kypsennä ilman kantta. Sekoita
hyvin ja anna seistä vähintään 3
minuuttia. Sekoita hyvin ennen
tarjoilua ja tarkasta lämpötila
huolellisesti.
Ruoka Annos Teho Aika
(min.)
Seisonta-
aika
(min.)
Ohjeet
Juomat
(huoneenl-
ämpöinen
kahvi, tee
ja vesi)
150 ml
(1 kuppi)
300 ml
(2 kuppia)
450 ml
(3 kuppia)
600 ml
(4 kuppia)
1000W 1-1½
1½-2
2½-3
3½-4
1-2 Kaada mukiin ja lämmitä
ilman kantta: Aseta 1 kuppi
keskelle, 2 kuppia toisiaan
vastapäätä, ja 3 tai 4 kuppia
ympyrän muotoon. Pidä
mikroaaltouunissa seisonta-
ajan ja sekoita hyvin.
Keitto (jää-
kaappi-
kylmä)
350g
450g
550g
1000W 3-4
3½-4½
4-5
2-3 Kaada syvälle keraamiselle
lautaselle tai syvään
keraamiseenkulhoon. Peitä
muovikannella. Sekoita
hyvin
uudelleenlämmityksen
jälkeen! Sekoita uudelleen
ennen tarjoilua.
Pata-ruoka
(jää-
kaappi-
kylmä)
350g 600W 4½-5½ 2-3 Aseta pataruoka syvälle
keraamiselle lautaselle.
Peitä muovikannella.
Sekoita silloin tällöin
uudelleenlämmityksen
aikana ja uudelleen ennen
seisonta-aikaa ja ennen
tarjoilua.
Pasta ja
pasta-
kastike
(kylmä)
350g 600W 3½-4½ 3 Laita pasta (esim. spagetti
tai nuudelit) laakealle
keraamiselle lautaselle.
Peitä mikroaaltouuniin
sopivalla kelmulla. Sekoita
ennen tarjoamista.
Täytetty
pasta ja
pasta-
kastike
(jää-
kaappi-
kylmä)
350g 600W 4-5 3 Laita täytetty pasta (esim.
raviolit tai tortellinit) syvälle
keraamiselle lautaselle.
Peitä muovikannella.
Sekoita silloin tällöin
uudelleenlämmityksen
aikana ja uudelleen ennen
seisonta-aikaa ja ennen
tarjoilua.
Lautas-
ateria
(jää-
kaappi-
kylmä)
350g
450g
550g
600W 4½-5½
5½-6½
6½-7½
3 Laita2-3jääkaappikylmästä
ruoasta koostuva ateria
keraamiseen astiaan. Peitä
mikroaaltouuniin sopivalla
kelmulla.
Ruoka Annos Teho Aika
(min.)
Seisonta-
aika
(min.)
Ohjeet
M1927n_17N_Finnish3.fm Page 18 Wednesday, August 29, 2001 8:20 PM
19
FI
Ruoanvalmistusopas (jatkoa)
SULATUS (vain mallissa M1917N)
Mikroaaltouunit sopivat loistavasti pakastettujen ruokien sulattamiseen.
Mikroaallot sulattavat pakastetun ruoan hellävaraisesti ja lyhyessä ajassa. Tästä
voi olla suurta apua, esimerkiksi jos saat yllätysvieraita.
Pakastettu kana pitää sulattaa ennen lämmittämistä. Poista kaikki metalliset
sulkimet ja pakkausmateriaali, jotta sulavat nesteet valuvat pois.
Aseta pakasteruoka astiaan ilman kantta. Käännä puolivälissä sulatusta, valuta
pois nesteet ja poista sisälmykset mahdollisimman nopeasti.
Tarkasta silloin tällöin, ettei ruoka tunnu lämpimältä.
Jos ruoan pienemmät ja ohuemmat osat alkavat lämmitä, ne voidaan suojata
käärimällä ne pieniin alumiinifolion palasiin sulatuksen ajaksi.
Jos kana alkaa lämmitä ulkopinnalta, lopeta sulatus ja anna
seistä 20 minuuttia ennen kuin jatkat sulatusta.
Anna kalan, lihan ja siipikarjan seistä, jotta ne sulavat täysin. Täydellisen
sulatuksen seisonta-aika vaihtelee sulatettavasta määrästä riippuen. Katso
ohjetta allaolevasta taulukosta.
Vihje: Ohuet, tasaiset ruoat sulavat paremmin kuin paksut, ja pienien
määrien sulatukseen tarvitaan vähemmän aikaa kuin isojen. Muista
tämä vihje pakastaessasi ja sulattaessasi ruokaa.
Kun sulatat pakastettuja ruokia, joiden lämpötila on noin -18° - 20 °C, katso
ohjetta seuraavasta taulukosta.
Kaikki pakastetut ruoat on sulatettava sulatusteholla (180W, ).
Ruoka Annos Aika
(min.)
Seisonta
aika
(min.)
Ohjeet
Liha
Jauheliha
Pihvit
200g
400g
250g
7½ - 8½
14 -16
8½ - 9½
5-20 Aseta liha laakealle
keraamiselle lautaselle. Suojaa
ohuemmat reunat
alumiinifoliolla. Käännä, kun
puolet sulatusajasta on kulunut.
Kana
Kanan palat
Kokonainen
kana
500g
(2
kpl)
900g
17 - 18
28 - 30
15-60 Aseta ensin kanapalat
nahkapuoli alaspäin ja
kokonaiset kalat rintapuoli
alaspäin laakealle keraamiselle
lautaselle. Suojaa ohuemmat
osat, kuten siivet ja reunaosat
alumiinifoliolla. Käännä, kun
puolet sulatusajasta on kulunut!
Kala
Kalafileet 200g
(2
kpl)
400g
(4
kpl)
7-8
14 - 15
15-20 Aseta pakastettu kala keskelle
laakeaa keraamista lautasta.
Aseta ohuemmat osat
paksumpien alle. Suojaa
fileiden kapeat reunat ja
kokonaisen kalan pyrstö
alumiinifoliolla. Käännä, kun
puolet sulatusajasta on kulunut!
Hedelmät
Marjat
250g 8-9 5-15 Levitä hedelmät laakeaan,
pyöreään lasiastiaan
(halkaisijaltaan suuri)
Leipä
Sämpylät
(kukin noin
50g)
Paahtoleipä/
vaalealeipä
2
kpl
4 kpl
250g
1½ - 2
3-3½
6-6½
5 - 10 Aseta sämpylät ympyrän
muotoon talouspaperille
pyörivän alustan päälle.
Käännä, kun puolet
sulatusajasta on kulunut!
M1927n_17N_Finnish3.fm Page 19 Wednesday, August 29, 2001 8:20 PM
20
FI
Ruoanvalmistusopas (jatkoa))
ERITYISOHJEITA
VOIN SULATTAMINEN
Aseta 50 g voita pieneen, syvään lasiastiaan. Peitä muovikannella.
Lämmitä 30–40 sekuntia 1000 W:ssa, kunnes voi on sulanut.
SUKLAAN SULATTAMINEN
Aseta 100 g suklaata pieneen, syvään lasiastiaan.
Lämmitä 3–5 minuuttia 450 W:ssä, kunnes suklaa on sulanut.
Sekoita kerran tai kaksi sulatuksen aikana. Käytä uunikintaita ottaessasi astiaa
pois uunista!
KITEISEN HUNAJAN SULATTAMINEN
Aseta 20 g kiteistä hunajaa pieneen, syvään lasiastiaan.
Lämmitä 20-30 sekuntia 300 W:ssa, kunnes hunaja on sulanut.
LIIVATTEEN SULATTAMINEN
Aseta kuiva liivatelehti (10 g) 5 minuutiksi kylmään veteen.
Aseta kuivattu liivate pieneen pyrex-lasiastiaan.
Lämmitä 1 minuutti 300 W:ssä. Sekoita sulattamisen jälkeen.
KAKUNKUORRUTE (KAKKUIHIN JA LEIVOKSIIN)
Sekoita valmiskuorrutteeseen (n. 14 g) 40 g sokeria ja 2,5 dl kylmää vettä.
Valmista ilman kantta pyrex-lasivuoassa 3,5–4,5 minuuttia 1000 W:ssa.
kunnes kuorrute on läpinäkyvää. Sekoita kaksi kertaa valmistuksen aikana.
HILLON KEITTÄMINEN
Aseta 600 g hedelmiä (esim. marjasekoitusta) sopivan kokoiseen, kannelliseen
pyrex-lasivuokaan. Lisää 300 g hillosokeria ja sekoita hyvin.
Keitä kannen alla 10–12 minuuttia 1000 W:ssa.
Sekoita useita kertoja keittämisen aikana. Tyhjennä välittömästi pieniin
hillopurkkeihin, joissa on kierrekansi. Anna seistä kannen alla 5 minuuttia.
VANUKKAAN VALMISTUS
Sekoita valmiiseen vanukasjauheeseen sokeria ja vettä (0,5 l) seuraten
valmistajan ohjeita ja sekoita hyvin. Käytä sopivaa, kannellista pyrex-lasikulhoa.
Keitä kannen alla 6,5–7,5 minuuttia 1000 W:ssa.
Sekoita useita kertoja keittämisen aikana.
MANTELILASTUJEN RUSKISTAMINEN
Levitä 30 g mantelilastuja tasaisesti keskikokoiselle keraamiselle lautaselle.
Sekoita useita kertoja 3,5–4,5 minuutin ruskistamisen aikana 600 W:ssa.
Anna seistä 2–3 minuuttia uunissa. Käytä uunikintaita ottaessasi astiaa pois
uunista!
Mikroaaltouunin puhdistaminen
Seuraavat mikroaaltouunin osat pitää puhdistaa säännöllisesti, jotta
rasva ja ruoanmurut eivät pinty uunin pintoihin:
Sisä- ja ulkopinnat
Ovi ja oven tiivisteet
Pyörivä alusta ja pyörörengas
Varmista AINA, että oven tiivisteet ovat puhtaat ja että ovi
sulkeutuu kunnolla.
1. Puhdista ulkopinnat pehmeällä liinalla ja lämpimällä saippuavedellä. Huuhtele
ja kuivaa.
2. Poista kaikki roiskeet tai tahrat sisäpinnoilta tai pyörörenkaasta saippuoidulla
liinalla. Huuhtele ja kuivaa.
3. Poista kovettuneet ruoat ja tuoksut asettamalla kupillinen sitruunamehua
pyörivälle alustalle ja lämmittämällä 10 minuuttia täydellä teholla.
4. Pese astianpesukoneen kestävä levy aina tarpeen tullen.
ÄLÄ läikytä vettä tuuletusaukkoihin. ÄLÄ KOSKAAN käytä
hankaavia aineita tai kemiallisia liuottimia. Huolehdi erityisesti
oven tiivisteitä puhdistaessasi siitä, että likahiukkaset eivät:
Muodosta kertymiä
Estä oven sulkeutumista kunnolla.
M1927n_17N_Finnish3.fm Page 20 Wednesday, August 29, 2001 8:20 PM
21
FI
Mikroaaltouuninsäilyttäminen ja korjaaminen
Ota huomioon seuraavat turvaohjeet mikroaaltouunisi säilytyksessä ja
huollossa.
Uunia ei saa käyttää, jos sen ovi tai oven tiivisteet ovat vaurioituneet:
Rikkinäiset saranat
Vahingoittuneet tiivisteet
Vääntynyt tai taipunut uuni
Korjauksen saa suorittaa ainoastaan pätevä mikroaaltouunin
huoltoteknikko.
ÄLÄ KOSKAAN poista uunin ulkokuorta. Jos uunissa on vikaa ja
se tarvitsee huoltoa, tai olet epävarma sen kunnosta:
Ota uuni irti seinäpistokkeesta
Ota yhteyttä lähimpään huoltokeskukseen
Jos haluat säilyttää uuniasi väliaikaisesti jossain muualla, valitse
kuiva, pölytön paikka.
Syy
: Pöly ja kosteus voivat vahingoittaa uunin toimivia osia.
Tätä mikroaaltouunia ei ole tarkoitettu kaupalliseen käyttöön.
Tekniset tiedot
SAMSUNG haluaa kehittää tuotteitaan jatkuvasti. Sekä uunin
tekniset tiedot että nämä käyttöohjeet voivat täten muuttua ilman
erillistä ilmoitusta.
Malli M1927N / M1917N
Virtalähde
230V ~ 50 Hz
Virrankulutus
Mikroaaltouuni 1400 W
Teho
100 W / 1000 W (IEC-705)
Taajuusalue
2450 MHz
Magnetroni
OM75P(31)
Jäähdytysjärjestelmä
Moottoroitu ilmastointi
Mitat (L x K x S)
Ulkokuori
Uunin aukko
517 x 297 x 379 mm
336 x 241 x 349 mm
Tilavuus
28 litraa
Paino
Netto N.16kg.
M1927n_17N_Finnish3.fm Page 21 Wednesday, August 29, 2001 8:20 PM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120

Samsung M1927N Omistajan opas

Kategoria
Microwaves
Tyyppi
Omistajan opas