Samsung M1777N Omistajan opas

Kategoria
Microwaves
Tyyppi
Omistajan opas
MIKROAALTOUUNI
Käyttöohjeet ja ruoanvalmistusopas
M1777N
Pikaohje..................................................................................................2
Uuni........................................................................................................2
Ohjauspaneeli ........................................................................................3
Lisälaitteet ..............................................................................................3
Ohjekirjan käyttäminen...........................................................................4
Turvaohjeet ............................................................................................5
Mikroaaltouunin asentaminen................................................................6
Ajan asettaminen....................................................................................6
Miten mikroaaltouuni toimii.....................................................................7
Uunin oikean toiminnan varmistaminen.................................................7
Ongelmatilanteet ....................................................................................8
Ruoan valmistaminen/uudelleenlämmittäminen ....................................8
Tehotasot ...............................................................................................9
Ruoanvalmistuksen keskeyttäminen......................................................9
Ruoanvalmistusajan asettaminen........................................................10
Automaattisen uudelleenlämmityksen/ruoanvalmistuksen
käyttäminen..........................................................................................10
Automaattisen uudelleenlämmityksen/ruoanvalmistuksen asetukset..11
Pikalämmitystoiminnon käyttö..............................................................12
Pikalämmityksen asetukset..................................................................12
Automaattisen sulatustoiminnon käyttäminen......................................12
Automaattisen sulatuksen asetukset....................................................13
Hajunpoistotoiminnon käyttö................................................................13
Äänimerkin kytkeminen pois päältä......................................................14
Mikroaaltouunin turvalukitus.................................................................14
Ruoka-astiaopas ..................................................................................15
Ruoanlaitto-opas..................................................................................16
Puhdistaminen......................................................................................21
Uunin varastointi ja korjaukset .............................................................22
Tekniset tiedot......................................................................................22
M1777_Finnish.fm Page 1 Friday, May 18, 2001 1:22 PM
2
FI
Pikaohje
Kun haluat valmistaa ruokaa:
Kun haluat sulattaa ruokaa automaattitoiminnolla:
Kun haluat lisätä aikaan vielä minuutin:
Uuni
1. Aseta ruoka uuniin.
Valitse tehotaso painamalla -painiketta yhden tai
useamman kerran.
2. Valitse ruoanvalmistusaika kääntämällä pyörivää
säädintä haluamaasi asentoon.
3. Paina -painiketta.
Tulos:
Ruoanvalmistus alkaa. Uuni piippaa neljä
kertaa, kun ruoanvalmistus on ohi.
1. Aseta pakasteruoka uuniin.
Paina Sulatus ( ) -painiketta.
2. Valitse paino kääntämällä pyörivää säädintä haluamaasi
asentoon.
3. Paina -painiketta.
Anna ruoan olla uunissa.
Painamalla +30s yhden tai useamman kerran lisäät
haluamasi valmistusajan.
TUULETUSAUKOT
OVEN SALVAT
OVI
PYÖRIVÄ ALUSTA
KYTKIN
P
Y
Ö
R
Ö
R
E
N
G
A
S
TURVALUKITUSAUKOT
VALO
OVEN AVAUSKAHVA
NÄYTTÖ
OHJAUS-
PANEELI
M1777_Finnish.fm Page 2 Friday, May 18, 2001 1:22 PM
3
FI
Ohjauspaneeli Lisälaitteet
Ostamasi mikroaaltouunin mallista riippuensaat mukana lisälaitteita,
joita voit käyttää monella tavalla.
ÄLÄ käytä mikroaaltouunia ilman pyörörengasta ja pyörivää
alustaa.
1. NÄYTTÖ
2. AUTOM. SULATUSPAINIKE
3. HAJUNPOISTOPAINIKE
4. PYSÄYTÄ/PERUUTA -PAINIKE
5. KELLONAJAN ASETUKSET
6. AUTOM.
UUDELLEENLÄMMITYKSEN/
RUOANVALMISTUKSEN
VALINTA
7. TEHOTASON ASETUS
8. PIKALÄMMITYSPAINIKE
9. KÄYNNISTYS-SÄÄDIN
1
2
3
5
6
4
7
8
9
1. Kytkin, valmiiksi asennettu uunin pohjassa olevan
moottoriakselin päälle.
Tehtävä:
Kytkin pyörittää pyörivää alustaa.
2. Pyörörengas, asetetaan uunin keskiosaan.
Tehtävä:
Pyörörengas tukee pyörivää alustaa.
3. Pyörivä alusta, asetetaan pyörörenkaan päälle keskeltä
kiinni kytkimeen.
Tehtävä:
Pyörivä alusta on tärkein ruoanlaittoalusta ja
se on helppo irrottaa puhdistusta varten.
M1777_Finnish.fm Page 3 Friday, May 18, 2001 1:22 PM
4
FI
Ohjekirjankäyttäminen
Olet ostanut SAMSUNG-mikroaaltouunin. Käyttöohjeet sisältävät
paljon arvokasta tietoa ruoanvalmistuksesta mikroaaltouunissa:
Turvaohjeet
Sopivat lisälaitteet ja astiat
Hyödyllisiä ruoanlaittovinkkejä
Sisäkannessa on pikaohje, jossa on selitetty kolme ruoanvalmistuksen
perustoimintoa:
Ruoanvalmistus
Ruoan sulatus
Ylimääräisen ruoanvalmistusajan lisääminen
Ohjekirjan alussa on kuvia uunista ja erityisesti sen ohjauspaneelista,
jotta löydät oikeat painikkeet helposti.
Vaihe vaiheelta selitetyissä toiminnoissa on käytetty kolmea eri
symbolia:
OHJEET, JOILLA VÄLTETÄÄN MAHDOLLINEN
MIKROAALTOENERGIALLE ALTISTUMINEN
Seuraavien turvaohjeiden laiminlyönti voi johtaa vahingolliseen
mikroaaltoenergialle altistumiseen.
(a) Älä missään tapauksessa yritä käyttää uunia sen oven ollessa auki tai kajota
turvalukitukseen (oven salvat) tai asettaa mitään ylimääräistä
turvalukitusaukkoihin.
(b) Älä aseta mitään uunin oven ja etuseinän väliin tai päästä ruoka-aineita tai
puhdistusainejäämiä tiivistepinnoille. Varmista, että ovi ja oven tiivistepinnat
ovat puhtaat pyyhkimällä ne käytön jälkeen ensin kostealla liinalla ja sitten
pehmeällä, kuivalla liinalla.
(c) Älä käytä vioittunuttta uunia, ennen kuin sen on korjannut valmistajan
kouluttama mikroaaltouunin huoltoteknikko. On erityisen täkeää, että uunin ovi
sulkeutuu kunnolla, ja että seuraavat osat ovat täysin ehjät:
(1) Ovi, oven salvat ja tiivistepinnat
(2) Oven saranat (rikkinäiset tai löysät)
(3) Virtajohto
(d) Uunia saa säätää tai korjata ainoastaan valmistajan kouluttama
mikroaaltouunin huoltoteknikko.
☛✉
Tärkeää Note Käännä
M1777_Finnish.fm Page 4 Friday, May 18, 2001 1:22 PM
5
FI
Turvaohjeet
Tärkeät turvaohjeet.
Lue ohjeet huolellisesti läpi ja säilytä.
Ennen kuin valmistat ruokaa tai nesteitä mikroaaltouunissasi,
tarkista, että seuraavia turvaohjeita noudatetaan.
1. ÄLÄ laita metalliesineitä mikroaaltouuniin:
Metalliastioita
Astioita, joissa on kulta- tai hopeareunukset
Vartaita, haarukoita jne.
Syy
: Uunissa voi ilmetä sähkökaaria tai kipinöintiä, jotka saattavat
vaurioittaa uunia.
2. ÄLÄ lämmitä:
Ilmatiiviitä tai tyhjiöpakattuja pulloja, tölkkejä, astioita
Esim. vauvanruokapurkkeja
Ilmatiiviitä ruokia.
Esim. munia, kuorellisia pähkinöitä, tomaatteja
Syy
: Paineenlisäys voi räjäyttää ne.
Vinkki
: Poista kannet jatee haarukalla muutamia reikiäkalvoihin, pusseihin
jne.
3. ÄLÄ käytä mikroaaltouunia tyhjänä.
Syy
: Uunin seinät saattavat vaurioitua.
Vinkki
: Pidä aina vesilasi uunin sisällä. Vesi imee mikroaallot, jos
vahingossa käynnistät uunin tyhjänä.
4. ÄLÄ peitä takaosassa olevia tuuletusaukkoja kankaalla tai paperilla.
Syy
: Kangas tai paperi voivat syttyä uunista poistuvasta kuumasta
ilmasta.
5. Käytä AINA uunikintaita, kun otat kuuman astian uunista.
Syy
: Jotkin astiat imevät mikroaaltoja ja lämpö siirtyy aina ruoasta
astiaan. Astiat ovat tämän vuoksi kuumia.
6. ÄLÄ kosketa lämmityselementtejä tai uunin sisäseiniä.
Syy
: Seinät saattavat olla polttavan kuumat ruoanvalmistuksen
päätyttyä, vaikka ne eivät vaikuta kuumilta. Älä päästä palavia
materiaaleja kosketuksiin uunin sisäosien kanssa. Anna ensin
uunin jäähtyä.
7. Minimoi uunin tulipaloriski:
Älä säilytä palavia materiaaleja uunissa
Poista paperi- tai muovipusseista muoviset sulkijat
Älä aseta sanomalehtiä mikroaaltouuniin.
Jos havaitset savua, pidä uunin ovi suljettuna ja sulje virta tai irrota uuni
virtalähteestä
8. Ole erityisen varovainen lämmittäessäsi nesteitä ja vauvanruokia.
•AnnaAINA lämmön tasaantua vähintään 20 sekuntia sen jälkeen kun
uuni on lopettanut toiminnon.
Sekoita tarvittaessa lämmityksen aikana ja AINA lämmityksen jälkeen.
Ole varovainen käsitellessäsi ruoka-astiaa lämmityksen jälkeen. Voit
polttaa itsesi, jos astia on liian kuuma.
On olemassa myös viivästyneen purkauskiehumisen riski.
Estä viivästynyt purkauskiehuminen ja mahdolliset palovammat
asettamalla muovilusikka tai lasinen sekoitin juoma-astiaan ja
sekoittamalla juomaa ennen lämmitystä, lämmityksen aikana ja sen
jälkeen.
Syy
: Nesteitä lämmitettäessä kiehumispisteen saavuttaminen voi
viivästyä. Tämä tarkoittaa sitä, että kiehuminen voi alkaa vasta kun
astia on otettu ulos uunista. Voit polttaa itsesi pahoin.
Jos poltat itsesi, seuraa näitä ENSIAPUOHJEITA:
* Upota palanut alue kylmään veteen vähintään 10 minuutiksi.
* Peitä alue puhtaalla, kuivalla siteellä.
* Älä laita iholle voiteita, öljyjä tai emulsioita.
ÄLÄ KOSKAAN täytä astiaa aivan täyteen, ja valitse astia, joka on
leveämpi yläosasta kuin alaosasta. Näin estät nesteen kiehumisen yli.
Kapeakaulaiset pullot saattavat ylikuumentuessaan räjähtää.
Tarkista AINA vauvanruoan tai maidon lämpötila ennen kuin annat sitä
vauvalle.
ÄLÄ KOSKAAN lämmitä tuttipulloa korkin kanssa, sillä pullo voi
ylikuumentuessaan räjähtää.
9. Varo, ettet vaurioita virtajohtoa.
Älä upota virtajohtoa tai pistoketta veteen, ja pidä virtajohto poissa
kuumilta pinnoilta.
Äläkäytälaitetta,jossenvirtajohtotaipistokeonvaurioitunut.
10. Seiso käsivarrenmitan päässä uunista, kun avaat ovea.
Syy
: Kuuma ilma tai höyry saattavat aiheuttaa palovammoja.
11. Pidä uunin sisäosat puhtaina.
Syy
: Uunin seiniin tai pohjalle roiskuneet ruoka-aineet tai rasvat voivat
vahingoittaa pintamaalia ja vähentää uunin tehoa.
12. Saatat kuulla napsahtavan äänen toiminnon aikana (erityisesti
sulatustoiminnon aikana).
Syy
: Tämä on normaali ääni, joka johtuu sähkövirran tehon
vaihtumisesta.
13. Kun mikroaaltouuni käynnistetään tyhjänä, virta sammuu automaattisesti. Voit
käyttää uunia jälleen tavalliseen tapaan, kun olet antanut sen seistä 30
minuuttia.
TÄRKEÄT TURVAOHJEET
Kun lämmität tai valmistat ruokaa muovisissa, paperisissa tai muista palavista
materiaaleista valmistetuissa kertakäyttöastioissa, katso uuniin silloin tällöin
ruoanvalmistuksen aikana.
TÄRKEÄÄ
ÄLÄ KOSKAAN anna pienten lasten käyttää mikroaaltouunia tai leikkiä sillä. Älä
myöskään jätä lapsia vartioimatta mikroaaltouunin lähelle sen ollessa käytössä.
Lapsia kiinnostavia esineitä ei saa säilyttää tai piilottaa uunin yläpuolelle.
M1777_Finnish.fm Page 5 Friday, May 18, 2001 1:22 PM
6
FI
Mikroaaltouuninasentaminen
Aseta uuni tasaiselle pinnalle, joka kestää turvallisesti uunin painon.
Älä tuki tuuletusaukkoja, sillä muuten uuni voi ylikuumentua ja
katkaista virran automaattisesti. Uunia ei voi käyttää ennen kuin
se on jäähtynyt tarpeeksi.
Turvallisuuden takaamiseksi pistoke on liitettävä 230 V:n, 50 Hz:n
maadoitettuun vaihtovirtapistokkeeseen. Jos laitteen virtajohto on
vioittunut,se on korvattava erikoisjohdolla(I-SHENGSP022, KDK
KKP4819D, EUROELECTRIC 3410, SAMIL SP-106B,
MOONSUNG EP-48E, HIGH PROJECT H.P 3). Ota yhteyttä
paikalliseen jälleenmyyjääsi. ISRAELISSA virtajohto on
PENCON(ZD16A), ETELÄ-AFRIKASSA se on APEX LEADS
SA16 ja NIGERIASSA, GHANASSA, KENIASSA ja
YHDISTYNEISSÄ ARABIEMIRAATEISSA se on
PENCON(UD13A1).
Älä asenna mikroaaltouunia kuumaan tai kosteaan tilaan, kuten
esimerkiksi perinteisen uunin tai lämpöpatterin viereen. Uunin
virtalähteen tietoja pitää noudattaa, ja mahdollisten jatkojohtojen
on oltava samaa standardia kuin uunin mukana tuleva virtajohto.
Pyyhi sisäosat ja oven tiivisteet kostealla liinalla, ennen kuin
käytät mikroaaltouunia ensimmäistä kertaa.
Ajan asettaminen
Mikroaaltouunissa on sisäänrakennettu kello. Ajaksi voidaan asettaa
joko 24-tuntinen tai 12-tuntinen näyttö. Kellonaika on asetettava:
kun asennat mikroaaltouunin ensimmäistä kertaa
sähkökatkon jälkeen
Älä unohda asettaa kellonaikaa uudelleen kesä- ja talviaikaan
siirryttäessä.
1. Varmista mikroaaltouunia asentaessasi, että uunilla on
riittävä tuuletus.Jätä uunin taakse ja sivuillevähintään 10
cm ja yläpuolelle 20 cm.
2. Poista kaikki pakkausmateriaalit uunin sisältä.
Asenna pyörörengas ja pyörivä alusta.
Tarkasta, että pyörivä alusta pyörii vapaasti.
3. Sijoita mikroaaltouuni siten, että pistokkeeseen pääsee
käsiksi.
20cm
ylhäältä
10cm
takaa
10cm
lattiasta
1. Kun haluat näyttää ajan... Paina -painiketta...
24-tuntisena Kerran
12-tuntisena Kaksi kertaa
2. Aseta tunti kääntämällä pyörivää säädin.
3. Paina -painiketta.
4. Aseta minuutti kääntämällä pyörivää säädintä.
5. Paina -painiketta.
M1777_Finnish.fm Page 6 Friday, May 18, 2001 1:22 PM
7
FI
Miten mikroaaltouuni toimii
Mikroaallot ovat korkeataajuuksisia sähkömagneettisia aaltoja; niistä
vapautuvan energian avulla ruokaa voidaan valmistaa tai
uudelleenlämmittää ruoan koostumuksen tai värin muuttumatta.
Mikroaaltouunillasi voit:
sulattaa ruokaa automaattisesti
pikalämmitys
uudelleenlämmittää ruokaa tai valmistaa sitä automaattisesti
valmistaa ruokaa
Ruoanvalmistusperiaate
Koska ruoan keskiosat kypsyvät lämmön levitessä, kypsennys
jatkuu vielä sen jälkeen, kun olet ottanut ruoan pois uunista.
Noudata ruokaohjeissa ja tässä ohjekirjassa annettuja seisonta-
aikoja, jolloin
ruoka kypsyy tasaisesti myös keskeltä
lämpötila on sama koko ruoassa.
Uunin oikean toiminnan varmistaminen
Seuraavien yksinkertaisten vaiheiden avulla voit tarkastaa, että
uunisi toimii oikein kaikissa tilanteissa.
Aseta lasi vettä pyörivälle alustalle. Sulje ovi.
Uunin on oltava kytkettynä sopivaan pistorasiaan. Pyörivän
alustan on oltava oikeassa asennossa uunin sisällä. Jos käytät
muuta tehoa kuin täyttä tehoa, veden kiehuminen vie pidemmän
ajan.
1. Magnetronin synnyttämät mikroaallot jakaantuvat
tasaisesti ruoan pyöriessä pyörivällä alustalla. Tällä
tavoin ruoka kypsyy tasaisesti.
2. Mikroaallot imeytyvät ruokaan noin 2,5 cm
syvyyteen. Kypsyminen jatkuu tämän jälkeen
lämmön levitessä ruokaan.
3. Kypsennysajat vaihtelevat käytetystä astiasta ja
ruoan ominaisuuksista riippuen:
määrä ja tiheys
ruoan sisältämä vesi
alkulämpötila (jääkaappilämpötila vai
huoneenlämpö)
1. Paina -painiketta. Aseta lämmitysajaksi 4-5 minuuttia
kääntämällä pyörivää säädintä.
2. Paina -painiketta.
Tulos:
Uuni lämmittää vettä 4-5 minuuttia. Tämän
jälkeen veden tulisi kiehua.
M1777_Finnish.fm Page 7 Friday, May 18, 2001 1:22 PM
8
FI
Ongelmatilanteet
Jos huomaat jonkin alla luetelluista ongelmista, kokeile annettuja
ratkaisuja.
Tämä on normaalia:
Kosteutta uunin sisällä
Ilmavirta oven ympärillä ja uunin ulkopuolella
Valon heijastuminen oven ympärillä ja uunin ulkopuolella
Höyryn purkautuminen oven ympäriltä tai tuuletusaukoista
Uuni ei käynnisty, kun painat -painiketta.
Onko ovi kunnolla kiinni?
Ruoka ei ole kypsentynyt ollenkaan.
Oletko asettanut ajastimen oikein ja/tai painanut -painiketta?
Onko ovi kunnolla kiinni?
Oletko ylikuormittanut virtapiirin ja aiheuttanut sulakkeen palamisen tai
katkaisijan laukeamisen?
Uuni joko ylikypsentää ruoan tai jättää sen raa'aksi.
Oliko ruokatyypille annettu kypsennysajan pituus sopiva?
Valitsitko sopivan tehotason?
Uunin sisällä tapahtuu kipinöintiä ja paukkumista (sähkökaaria).
Oletko käyttänyt astiaa, jossa on metalliosia?
Oletko jättänyt uuniin haarukan tai muun metallisen esineen?
Onko folio liian lähellä uunin sisäseiniä?
Uuni aiheuttaa häiriöitä radioon tai televisioon.
Kun uuni on toiminnassa, televisioissa tai radioissa voi esiintyä pieniä
häiriöitä. Tämä on normaalia. Ratkaise ongelma asentamalla uuni pois
televisioiden, radioiden ja antennien läheisyydestä.
Jos uunin mikroprosessori havaitsee häiriöitä, näyttö saattaa nollautua.
Ratkaise ongelma irrottamalla pistoke seinästä ja kytkemällä se takaisin.
Aseta kellonaika uudelleen.
Mikäli ylläolevat ohjeet eivät ratkaise ongelmaa, ota yhteyttä
paikalliseen jälleenmyyjään tai SAMSUNG-palveluun
.
Ruoan valmistaminen/uudelleenlämmittäminen
Seuraavassa selitetään, miten ruokaa valmistetaan tai
uudelleenlämmitetään.
Tarkista AINA ruoanvalmistuksen asetukset, ennen kuin jätät uunin
vartioimatta.
Aseta ruoka ensin keskelle pyörivää alustaa. Sulje ovi.
Älä koskaan käynnistä mikroaaltouunia tyhjänä.
Jos haluat lämmittää ruokaa lyhyen ajan täydellä teholla (800 W),
paina vain +30s-painiketta kerran jokaista 30 lämmityssekuntia
kohden. Uuni käynnistyy välittömästi.
1. Paina -painiketta.
Tulos:
Näytölle tulevat 800W (täyden tehon) merkit.
Valitse sopiva tehotaso painamalla -
painiketta niin kauan, kunnes haluamasi teho
tulee näytölle. Tarkasta teho
tehotasotaulukosta.
2. Valitse ruoanvalmistusaika kääntämällä pyörivää säädintä
haluamaasi asentoon.
3. Paina -painiketta.
Tulos:
Uuniin syttyy valo ja pyörivä alusta alkaa
pyöriä. Kun ruoanvalmistus on päättynyt: uuni
piippaa neljä kertaa.
M1777_Finnish.fm Page 8 Friday, May 18, 2001 1:22 PM
9
FI
Tehotasot
Voit valita allaolevista tehotasoista sopivan.
Jos valitset korkeamman tehon, ruoanvalmistusaikaa on
vähennettävä.
Jos valitset matalamman tehon, ruoanvalmistusaikaa on lisättävä.
Jos haluat lisätä ruoanvalmistusaikaa kääntämällä pyörivää
säädintä.
Ruoanvalmistuksen keskeyttäminen
Voit keskeyttää ruoanvalmistuksen milloin tahansa ja tarkistaa ruoan.
Voit myös peruuttaa mitkä tahansa asetukset ennen
käynnistämistä painamalla Peruuta ().
Tehotasot Output
KORKEA
KESKIKORKEA
PUOLIKORKEA
KESKIMATALA
SULATUS
MATALA/LÄMPIMÄNÄPITO
800 W
600 W
450 W
300 W
180 W
100 W
Aika Lisättävä aika
0-1min
1-3min
3-10min
10 - 20 min
20 - 40 min
40 - 99 min
5 s./yksikkö
10 s./yksikkö
30 s./yksikkö
1 min. /yksikkö
2 min. /yksikkö
5 min. /yksikkö
1. Keskeytä väliaikaisesti: Avaa ovi.
Tulos:
Ruoanvalmistus keskeytyy. Jatka
ruoanvalmistustasulkemallaovijapainamalla
-painiketta uudelleen.
2. Keskeytä kokonaan: Paina
-painiketta.
Tulos:
Ruoanvalmistus lopetetaan. Jos haluat
peruuttaa ruoanvalmistuksen asetukset,
paina Peruuta ( ) -painiketta uudelleen.
M1777_Finnish.fm Page 9 Friday, May 18, 2001 1:22 PM
10
FI
Ruoanvalmistusajanasettaminen
Voit lisätä ruoanvalmistusaikaa painamalla +30s-painiketta kerran
kutakin lisättävää 30 sekuntia kohden.
Voit säätää aikaa ruoanvalmistuksen aikana vain jos
Mikroaaltouuni- tai Automaattinen uudelleenlämmitys/
ruoanvalmistus-tila on valittuna.
Automaattisen uudelleenlämmityksen/
ruoanvalmistuksen käyttäminen
Automaattisessa uudelleenlämmitys/ruoanvalmistustoiminnossa on
neljä esiohjelmoitua ruoanvalmistusaikaa. Sinun ei tarvitse asettaa
itse ruoanvalmistusaikoja tai tehotasoa.
Voit säätää annosmäärää kääntämällä pyörivää säädintä.
Aseta ruoka ensin keskelle pyörivää alustaa. Sulje ovi.
Käytä ainoastaan mikroaaltouuniin sopivia ohjeita.
Paina +30s-painiketta kerran kutakin lisättävää 30 sekuntia
kohden.
Voit lisätä tai vähentää ruoanvalmistusaikaa
ruoanvalmistuksen aikana kääntämällä pyörivää säädintä
oikealle tai vasemmalle.
1. Valitse valmistettava ruokatyyppi painamalla
Automaattista uudelleenlämmitys/ruoanvalmistus
(Auto)-painiketta yhden tai useamman kerran.
2. Valitse annoskoko kääntämällä pyörivää säädintä.
(Katso taulukkoa.)
3. Paina -painiketta.
Tulos:
Ruoanvalmistus alkaa. Kun ruoanvalmistuson
päättynyt:
1) Uuni piippaa neljä kertaa.
2) Muistutussignaali piippaa kolme kertaa
(joka minuutti).
3) Kellonaika näkyy jälleen näytöllä.
M1777_Finnish.fm Page 10 Friday, May 18, 2001 1:22 PM
11
FI
Automaattisen uudelleenlämmityksen/ruoanvalmistuksen asetukset
Seuraavassa taulukossa on esitetty erilaiset automaattisen
uudelleenlämmityksen/ruoanvalmistuksen ohjelmat, määrät,
seisonta-ajat ja suositukset.
Painike
Ruoka Annos Seisont
aaika
Suositukset
1
Valmisateria
(kylmä)
300-350 g
400-450 g
3 min. Asetakeraamisellelautaselle ja
peitä kalvolla. Tämä ohjelma
sopii kolmesta ainesosasta
muodostuville aterioille (esim.
liha ja kastike, vihannekset ja
esim. perunat, riisi tai pasta).
2
Valmisateria
(pakastettu)
300 - 350 g
400 - 450 g
4min.
Tarkista, että ruoka sopii läm-
mitettäväksi mikroaaltouunissa.
Tee reikä valmisaterian kalvoon.
Aseta ateria uunin keskelle.
Tämä ohjelma sopii kolmesta
ainesosasta muodostuville
aterioille (esim. liha ja kastike,
vihannekset ja esim. perunat,
riisi tai pasta).
3
Tuoreet
vihannekset
100 - 150 g
200 - 250 g
300 - 350 g
400 - 450 g
3min.
Punnitsevihanneksetpesemisen,
puhdistuksen ja samankokoisiksi
paloiksi leikkaamisen jälkeen.
Aseta ne kannelliseen lasikul-
hoon. Lisää 30 ml (2 ruokalusikal-
lista) vettä keittäessäsi
vihanneksia 100-250 g, lisää
vettä 45 ml (3 ruokalusikallista)
keittäessäsi vihanneksia 300-450
g. Sekoita keittämisen jälkeen.
4
Pakastetut
vihannekset
100 - 150 g
200 - 250 g
300 - 350 g
400 - 450 g
4min.
Punnitse pakastetut vihannekset
(-18 °C) ja aseta ne sopiv-
ankokoiseen kannelliseen lasi-
vuokaan. Lisää 15 ml (1
ruokalusikallinen) vettä keit-
täessäsi 100-350 g vihanneksia
ja lisää 30 ml (2 ruokalusikallista)
keittäessäsi 400-450 g.
Sekoita keittämisen jälkeen ja
seisomisen aikana. Tämä
ohjelma sopii herneiden,
maissin, parsakaalin,
kukkakaalin ja
vihannessekoituksen, kuten
herneiden, porkkanoiden ja
kukkakaalin keittämiseen.
M1777_Finnish.fm Page 11 Friday, May 18, 2001 1:22 PM
12
FI
Pikalämmitystoiminnon käyttö
Pikalämmitystoiminnossa valmistusaika asetetaan automaattisesti,
joten Käynnistä-painiketta ei tarvitse painaa. Voit muuttaa annosten
määrää painamalla Pikalämmitys-painiketta riittävän monta kertaa.
Aseta ruoka ensin keskelle pyörivää alustaa. Sulje ovi.
Esimerkki:Paina Pikalämmitys ( ) -painiketta kerran lämmittääksesi
kupin kahvia.
Katsoallaolevaataulukkoa.
Käytä ainoastaan mikroaaltouuniin sopivia ohjeita.
Pikalämmityksen asetukset
Seuraavassa taulukossa on esitetty seisonta-ajat, määrät sekä
suositeltava Pikalämmitysohjelma.
Automaattisen sulatustoiminnon käyttäminen
Automaattisellasulatustoiminnolla voit sulattaa lihaa, kanaa ja kalaa.
Uuni säätää sulatusajan ja tehotason automaattisesti.
Käytä ainoastaan mikroaaltouunin kestäviä astioita.
Aseta pakastettu ruoka ensin keskelle pyörivää alustaa ja sulje ovi.
Voit sulattaa ruokaa myös manuaalisesti. Valitse mikroaaltouunin
ruoanvalmistus/uudelleenlämmitystoiminto ja tehotaso 180 W.
Lisätietoja saat kohdasta Ruoanvalmistus/uudelleenlämmitys sivulta
8
.
Paina Pikalämmitys ( ) -painiketta riittävän monta
kertaa.
Tulos:
Ruoanvalmistus käynnistyy noin kahden
sekunnin kuluttua. Kun ruoanvalmistus on
päättynyt:
1) Uuni piippaa neljä kertaa.
2) Muistutussignaali piippaa kolme kertaa
(joka minuutti).
3) Kellonaika näkyy jälleen näytöllä.
Painike
Ruoka Annos Seisonta
aika
Suositukset
Juomat
(huoneenlä
mpöinen
kahvi, maito,
teejavesi)
150 ml
(1 kuppi)
250 ml
(1 muki)
1- 2 min. Kaada keraamiseen kuppiin ja
lämmitä ilman kantta. Aseta
kuppi (150 ml) tai muki (250 ml)
pyörivän lautasen keskelle.
Sekoita huolellisesti ennen ja
jälkeen seisomisen.
1. Paina Sulatus ( ) -painiketta.
Tulos:
Näytölle tulevat seuraavat merkit:
2. Valitse ruoan paino kääntämällä pyörivää säädintä.
Ruoan enimmäispaino on 1,5 kg.
3. Press -painiketta.
Tulos:
Sulatus alkaa.
Uuni muistuttaa ruoan kääntämisestä
piippaamalla sulatuksen puolivälissä.
Jatka sulatusta painamalla -
painiketta uudestaan.
M1777_Finnish.fm Page 12 Friday, May 18, 2001 1:22 PM
13
FI
Automaattisen sulatuksen asetukset
Poista kaikki ruoan pakkausmateriaalit ennen sulatusta.
Aseta pakastettu ruoka pyörivälle alustalle.
Käännä ruoka uunin piipatessa.
Noudata seisonta-aikaa automaattisen sulatuksen jälkeen.
Valitse manuaalinen sulatustoiminto 180 W:n teholla, jos haluat
sulattaa ruokaa manuaalisesti. Katso manuaalisen sulatukseen
ja sulatusaikoihin liittyviä lisätietoja sivulta 20.
Hajunpoistotoiminnonkäyttö
Käytä tätä toimintoa valmistettuasi voimakkaasti tuoksuvia ruokia tai
kun uunin sisätiloissa on runsaasi käryä.
Puhdista ensin uunin sisäpuoli.
Hajunpoistoajaksi on määritetty viisi minuuttia. Aika lisääntyy 30
sekunnilla +30s-painikkeen jokaista painallusta kohden.
Voit säätää hajunpoistoajan myös kiertämällä säädintä oikealle tai
vasemmalle.
Hajunpoiston enimmäisaika on 15 minuuttia.
Ruoka Annos Seisontaaika Suositukset
Liha
Siipikarja
Kala
200-1500g
200-1500g
200-1500g
20-60 min.
20-60 min.
20-50 min.
eitä reunat alumiinifoliolla.
Käännä ruoka, kun uuni antaa
äänimerkin.
Paina puhdistuksen jälkeen Hajunpoisto ( )-painiketta,
jolloin kuulet neljä piippausta.
M1777_Finnish.fm Page 13 Friday, May 18, 2001 1:22 PM
14
FI
Äänimerkin kytkeminen pois päältä
Voit halutessasi kytkeä piippauksen pois päältä.
Mikroaaltouunin turvalukitus
Mikroaaltouunissasi on erityinen lapsiturvallisuusohjelma, jonka
avulla uuni voidaan "lukita" niin, etteivät lapset tai muut uunin
toimintaa tuntemattomat pysty käyttämään uunia vahingossa.
Uuni voidaan lukita milloin tahansa.
1. Paina painikkeita ja samanaikaisesti.
Tulos:
Uuni ei piippaa joka kerta, kun painat
painiketta.
2. Kytke äänimerkki päälle painamalla painikkeita ja
jälleen samanaikaisesti.
Tulos:
Uuni toimii jälleen äänimerkin kera.
1. Paina painikkeita ja samanaikaisesti.
Tulos:
Uuni on nyt lukittu (toimintoja ei voida valita).
2. Poista lukitus painamalla painikkeita ja jälleen
samanaikaisesti.
Tulos:
Uunia voidaan käyttää tavalliseen tapaan.
M1777_Finnish.fm Page 14 Friday, May 18, 2001 1:22 PM
15
FI
Ruoka-astiaopas
Jotta mikrouunissa voitaisiin valmistaa ruokaa, on mikroaaltojen
päästävä tunkeutumaan ruokaan heijastumatta astiasta tai
imeytymättä siihen.
Siksi ruoanlaittoastiat on valittava huolellisesti. Jos astiassa on
merkintä sopivuudesta mikrouunikäyttöön, ei asiasta tarvitse
huolehtia sen enempää.
Seuraavassa taulukossa on lueteltu erilaisia astioita ja kuvattu, millä
tavalla ne sopivat käytettäviksi mikrouunissa.
Ruoanlaittoastia Mikrouuni-
käyttö
Kommentit
Alumiinifolio
✓ ✗ Voidaankäyttääpienissämäärissä
suojaamaan määrättyjä alueita
liikakypsymiseltä. Jos folio on liian
lähellä uunin seinämää tai jos sitä on
liikaa, voi syntyä kipinöintiä.
Ruskistuslevy
Esikuumennusaika on korkeintaan 8
minuuttia.
Posliini- ja saviastiat
Posliini, kiviastiat, lasitetut saviastiat ja
luuposliini ovat yleensä sopivia, ellei
niissä ole metallikoristeita.
Kertakäyttöiset
polyesteripahviastiat
Jotkin pakasteet on pakattu tällaisiin
astioihin.
Pikaruokapakkaukset
Polystyreenikupit- ja
astiat
Paperipussit tai
sanomalehti
Uusiopaperi tai
metalliosat
Voidaan käyttää ruoan
lämmittämiseen. Liika kuumuus voi
sulattaa polystyreenin.
Voi syttyä palamaan.
Voi aiheuttaa kipinöintiä.
Lasiastiat
Uunista-pöytään astiat
Hienot lasiastiat
•Lasitölkit
Voidaan käyttää, ellei niissä ole
metallikoristeita.
Voidaan käyttää ruoan tai nesteiden
lämmittämiseen. Ohut lasi voi särkyä
tai säröillä, jos se kuumenee äkkiä.
Kansi poistettava. Sopivat vain
lämmittämiseen.
Metalli
•Astiat
Pakastepussin
metallisiteet
Voi aiheuttaa kipinöintiä tai palamista.
Paperi
Lautaset, kupit,
lautasliinat ja
keittiörullapaperi
Uusiopaperi
Lyhytaikaiseen kypsyttämiseen tai
lämmittämiseen. Myös liian kosteuden
imemiseen.
Voi aiheuttaa kipinöintiä.
Muovi
•Astiat
•Kelmu
Pakastepussit
✓ ✗
Etenkin kuumuutta kestävät
kestomuoviastiat. Eräät muut muovit
voivat vääntyä tai muuttaa väriä
kuumassa. Melamiinimuovia ei pidä
käyttää.
Voidaan käyttää kuivumisen
estämiseen. Kelmu ei saa koskettaa
ruokaa. Varo polttamasta käsiäsi
höyryllä kelmua poistettaessa.
Vain keittämisen tai uunikäytön
kestävät. Ei saa olla ilmatiivis.
Puhkaise tarvittaessa haarukalla.
Voipaperi tai vahapaperi
Voidaan käyttää kuivumisen ja
roiskumisen estämiseksi.
M1777_Finnish.fm Page 15 Friday, May 18, 2001 1:22 PM
16
FI
Ruoanlaitto-opas
MIKROAALLOT
Mikroaaltoenergia tunkeutuu ruokaan, jossa sitä vetää puoleensa vesi, rasva ja
sokeri,joihinselopultaimeytyy.
Mikroaallot kiihdyttävät ruoka-aineen molekyylien liikettä. Molekyylien nopea liike
luo kitkaa, ja siitä aiheutuva kuumuus lämmittää ruoan.
RUOANVALMISTUS
Mikrouunissa käytettävät astiat:
Ruoka-astioiden tulee päästä läpi mikroaaltoenergiaa mahdollisimman suuren
tehon aikaansaamiseksi. Mikroaallot heijastuvat takaisin metallista, kuten
ruostumattomasta teräksestä, alumiinista ja kuparista, mutta ne läpäisevät
keramiikan, lasin, posliinin ja muovin sekä paperin ja puun. Sen vuoksi ruokaa ei
saa koskaan valmistaa uunissa metalliastioita käyttäen.
Mikrouunivalmistukseen sopivat ruoat:
Useat eri ruokatavarat sopivat valmistettaviksi mikrouunissa. Näitä ovat esim.
tuoreet ja pakastevihannekset, hedelmät, pasta, riisi, vilja, pavut, kala ja liha. Etu-
ja jälkiruokakastikkeet, keitot, haudutetut vanukkaat, säilykkeet ja
maustesäilykkeet voidaan myös valmistaa mikrouunissa. Yleisesti ottaen
mikrouunivalmistus on ihanteellinen mille tahansa ruoalle, joka muuten
valmistettaisiin keittolevyllä. Lisätietoja voin tai suklaan sulattamisesta on
erikoisvihjeitä käsittelevässä luvussa.
Ruoka-aineiden peittäminen kuumennuksen ajaksi
On tärkeää peittää ruoat kuumennuksen ajaksi, koska haihtuva vesi nousee
ylöspäin ja myötävaikuttaa kypsymisprosessiin. Ruoka voidaan peittää eri
tavoilla, esim. keraamisella lautasella, muovikannella tai mikrouunikäyttöön
sopivalla kelmulla.
Jäähtymisajat
Kun kuumennus on suoritettu valmiiksi, on tärkeää antaa lämmön tasaantua
jonkin aikaa ruoka-annoksessa.
Pakastevihannesten kypsentäminen
Käytä sopivaa kannellista lasipyreksikulhoa. Kuumenna peitettynä minimiajan -
katso taulukosta. Jatka kuumentamista, kunnes olet tyytyväinen tulokseen.
Kuohkeuta vihanneksia pari kertaa kuumennuksen aikana ja kerran sen jälkeen.
Lisää suolaa, yrttejä tai voita kuumennuksen jälkeen. Pidä kannen alla
jäähtymisjakson ajan.
Ruoka Annos Teho Aika
(min.)
Jäähtymis-
aika (min.)
Ohjeet
Pinaatti 150g 600W 5-6 2-3 Lisää 15 ml (1
ruokalusikka) kylmää
vettä.
Parsakaali 300g 600W 9½-10½ 2-3 Lisää15ml(1rkl)
kylmää vettä.
Herneet 300g 600W 8-9 2-3 Lisää 15 ml (1 rkl)
kylmää vettä.
Vihreät pavut 300g 600W 10-11 2-3 Lisää15ml(1rkl)
kylmää vettä.
Sekalaiset
vihannekset
(porkkanat,
herneet, maissi)
300g 600W 8½-9½ 2-3 Lisää 15 ml (1 rkl)
kylmää vettä.
Sekalaiset
vihannekset
(kiinalaistyyppiset)
300g 600W 8-9 2-3 Lisää15ml(1rkl)
kylmää vettä.
M1777_Finnish.fm Page 16 Friday, May 18, 2001 1:22 PM
17
FI
Ruoanlaitto-opas(jatkoa)
Tuoreiden vihannesten kypsentäminen
Käytä sopivaa kannellista lasipyreksikulhoa. Lisää 30-45 ml (2-3 rkl) kylmää vettä
jokaista 250 g kohti, ellei muuta vesimäärää suositella - katso taulukosta.
Kuumenna kansi päällä vähimmäisajan - katso taulukosta. Jatka kuumentamista,
kunnes olet tyytyväinen tulokseen. Kuohkeuta vihanneksia kerran
kuumennuksen aikana ja kerran sen jälkeen. Lisää suolaa, yrttejä tai voita
kuumennuksen jälkeen. Anna jäähtyä kannen alla 3 minuutin ajan.
Vihje: Leikkaa tuoreet vihannekset samanpituisiksi. Mitä pienemmiksi ne
leikataan, sitä nopeammin ne valmistuvat.
Kaikki tuoreet vihannekset tulisi valmistaa käyttämällä mikrouunin suurinta
tehoa (800 W).
Riisin ja pastan kypsentäminen
Riisi: Käytä suurta, kannella varustettua lasipyreksikulhoa - riisi
kaksinkertaistuu kooltaan kypsennettäessä. Kypsennä kansi päällä.
Kun kypsennys on suoritettu, kuohkeuta ennen jäähtymisajan
alkamista ja lisää suolaa tai yrttejä ja voita.
Huomautus: Riisi ei ole välttämättä imenyt kaikkea vettä
kypsennyksen aikana.
Pasta: Käytä suurta lasipyreksikulhoa. Lisää kiehuvaa vettä, ripaus suolaa
ja hämmennä hyvin.
Kypsennä ilman kantta.
Hämmennä silloin tällöin kypsennyksenaikana ja sen jälkeen. Peitä
jäähtymisen ajaksi ja poista vesi kunnolla jälkeenpäin.
Ruoka Annos Aika
(min.)
Jäähtymis-
aika (min.)
Ohjeet
Parsakaali 250g
500g
4½-5
8-8½
3 Valmistele samankokoisiksi
lohkoiksi, kannat keskelle päin.
Brysselinkaali 250g 6-7 3 Lisää 60-75 ml (5-6 rkl) vettä.
Porkkanat 250g 4½-5 3 Paloittele porkkanat yhtä suuriksi
paloiksi.
Kukkakaali 250g
500g
5-5½
8½-9
3 Valmistele samankokoisiksi
lohkoiksi. Paloittele suuret lohkot
puoliksi, kannat keskelle päin.
Kesäkurpitsat 250g 3½-4 3 Paloittele kesäkurpitsat lohkoiksi.
Lisää30ml(2rkl)vettätai
voinokare. Kypsennä juuri ja juuri
pehmeiksi.
Munakoisot 250g 4½-5 3 Paloittele munakoisot siivuiksi.
Ripottele niiden päälle 1 rkl
sitruunamehua.
Purjosipulit 250g 5-5½ 3 Leikkaa purjosipuli siivuiksi.
Sienet 125g
250g
1½-2
3½-4
3 Valmista pienet sienet kokonaisina
tai paloiteltuina. Älä lisää vettä.
Ripottele päälle sitruunamehua.
Mausta suolalla ja pippurilla. Poista
neste ennen tarjoilua.
Sipulit 250g 5½-6 3 Leikkaa sipulit viipaleiksi tai
puolikkaiksi. Lisää ainoastaan 15
ml (1 rkl) vettä.
Pippuri 250g 4½-5 3 Paloittele pippuri ohuiksi siivuiksi.
Perunat 250g
500g
4½-5½
8-9
3 Punnitse kuoritut perunat ja
paloittele ne samankokoisiksi
puolikkaiksi tai neljäsosiksi.
Kyssäkaali 250g 5-5½ 3 Paloittele kyssäkaali pieniksi
kuutioiksi.
Ruoka Annos Teho Aika
(min.)
Jäähtymis-
aika (min.)
Ohjeet
Valkoinen riisi
(pika)
250g 800W 17-18 5 Lisää 500 ml kylmää
vettä.
Ruskea riisi
(pika)
250g 800W 22-23 5 Lisää 500 ml kylmää
vettä.
Ruskea riisi 250g 800W 22-23 10 Lisää 600 ml kylmää
vettä.
Sekoitettu riisi
(riisi + villiriisi)
250g 800W 18-19 5 Lisää 500 ml kylmää
vettä.
Sekoitettu vilja
(riisi + vilja)
250g 800W 19-20 5 Lisää 400 ml kylmää
vettä.
Pasta 250g 800W 11-12 5 Lisää 1000 ml kuumia
vettä.
M1777_Finnish.fm Page 17 Friday, May 18, 2001 1:22 PM
18
FI
Ruoanlaitto-opas(jatkoa)
KUUMENTAMINEN
Mikrouunisi kuumentaa ruoan vain murto-osassa siitä ajasta, joka menisi
ruoanlaittoon perinteistä uunia tai keittolevyä käytettäessä.
Käytä osviittana seuraavassa taulukossa esitettyjä tehotasoja ja
kuumennusaikoja. Taulukossa esitetyt ajat koskevat nesteitä, joiden lämpötila on
noin huoneenlämpöinen, +18 - +20°C, tai kylmiä ruokia, joiden lämpötila on noin
+5 - +7°C.
Valmistelu ja peittäminen
Vältä suurempien ruokatavaroiden, kuten paistipalojen kuumentamista, niillä on
taipumus ylikuumentua ja kuivua ennen kuin niiden sisäosat ovat kuumenneet
riittävästi. Pienempien palojen kuumentaminen takaa paremman tuloksen.
Tehotasot ja ruoan sekoittaminen
Joitakin ruokia voi lämmittää 800 W:n teholla, kun taas muita tulee kuumentaa
600:n, 450:n tai myös 300 W:n teholla.
Tarkista taulukosta ohjetehot. Yleensä ruokaa on parempi lämmittää pienellä
teholla, jos se on herkkää menemään pilalle ja jos sitä on paljon, tai mikäli se
lämpiää nopeasti (esim. engl. joulutortut).
Sekoita ruoka hyvin tai käännä ruoka ympäri kuumennuksen aikana parhaimman
tuloksen saavuttamiseksi. Jos mahdollista, hämmennä ruokaa uudelleen ennen
tarjoilua.
Ole erityisen huolellinen lämmittäessäsi nesteitä ja lastenruokia. Viivästyneen
kiehahduksen ja siitä aiheutuvien palovammojen estämiseksi niitä tulisi sekoittaa
niitä ennen valmistusta, sen aikana ja sen jälkeen. Jätä ne mikrouuniin
jäähtymisen ajaksi. Suosittelemme, että juomakuppeihin asetettaisiin
muovilusikka tai lasipuikko. Vältä ylikuumentamasta (ja siten pilaamasta) ruokaa.
On parempi säätää lämmitysaika hieman lyhyemmäksi kuin mitä se
todellisuudessa on ja lämmittää sen jälkeen tarvittaessa uudelleen.
Lämmitys- ja jäähtymisajat
Kun määrätyntyyppistä ruokaa lämmitetään ensimmäisen kerran, on hyvä
kirjoittaa lämmitysaika muistiin vastaisuuden varalle.
Tarkista aina ennen ruoan nauttimista, että se on lämminnyt läpikotaisin.
Anna ruoan jäähtyä vähän aikaa kuumentamisen jälkeen - jotta lämpö jakautuisi
tasaisemmin. Suositeltu lämmityksen jälkeinen jäähtymisaika on 2-4 minuuttia,
ellei taulukossa mainita muuta.
Ole erityisen huolellinen lämmittäessäsi nesteitä ja lastenruokia. Lue myös
turvamääräyksiä käsittelevä luku.
NESTEIDEN LÄMMITTÄMINEN
Anna nesteiden jäähtyä ainakin 20 sekuntia sen jälkeen kun uuni on kytketty pois
päältä, jotta myös niiden lämpötila pääsisi jakautumaan tasaisemmin. Sekoita
juomia tarvittaessa lämmityksen aikana, ja AINA sen jälkeen. Viivästyneen
kiehahduksen ja siitä aiheutuvien palovammojen estämiseksi juomakuppeihin
tulisi asettaa muovilusikka tai lasipuikko, ja sekoittaa niitä ennen lämmitystä, sen
aikana ja sen jälkeen.
LASTENRUOAN LÄMMITTÄMINEN
LASTENRUOKA:
Laita lastenruoka syvään keraamiseen lautaseen. Peitä se muovikannella.
Sekoita hyvin lämmityksen jälkeen! Anna ruoan jäähtyä 2-3 minuuttia ennen
lapsen syöttämistä. Hämmennä uudelleen ja tarkista ruoan lämpötila. Suositeltu
nauttimislämpötila on 30-40°C.
LAPSENMAITO:
Kaada maitoa steriloituun lasipulloon. Lämmitä ilman korkkia. Älä koskaan
lämmitä lapsenmaitoa tutin ollessa pullon suulla, koska pullo voi räjähtää
ylikuumentuessaan. Sekoita hyvin ennen jäähtymisaikaa ja uudelleen ennen
juottamista! Tarkista lapsenruoan tai -maidon lämpötila aina tarkoin ennen sen
syöttämistä tai juottamista lapselle. Suositeltu nauttimislämpötila on noin 37°C.
HUOMAUTUS:
Erityisesti lapsenruoan lämpötila tulee tarkistaa huolella ennen sen syöttämistä
lapselle palovammojen välttämiseksi. Käytä seuraavassa taulukossa annettuja
tehotasoja ja lämmitysaikoja lämmityksen ohjearvoina.
M1777_Finnish.fm Page 18 Friday, May 18, 2001 1:22 PM
19
FI
Ruoanlaitto-opas(jatkoa)
Lapsenruoan ja -maidon lämmitys
Käytä tässä taulukossa annettavia tehotasoja ja lämmitysaikoja lämmityksen
suuntaviivoina.
Nesteiden ja ruoan lämmittäminen
Käytä tässä taulukossa annettavia tehotasoja ja lämmitysaikoja lämmityksen
suuntaviivoina.
Ruoka Annos Teho Aika Jäähtymis-
aika (min.)
Ohjeet
Lapsenruoka
(vihannekset
+ liha)
190g 600W 30s 2-3 Kaada syvään keraamiseen
lautaseen.Lämmitä kansi
päällä. Sekoita lämmityksen
jälkeen. Jäähtymisaika 2-3
minuuttia. Sekoita kunnolla
ennen tarjoilemista ja
tarkista lämpötila
huolellisesti.
Lastenpuuro
(vilja + maito
+ hedelmät)
190g 600W 20s 2-3 Kaada syvään keraamiseen
lautaseen. Lämmitä kansi
päällä. Sekoita lämmityksen
jälkeen. Jäähtymisaika 2-3
minuuttia. Sekoita kunnolla
ennen tarjoilemista ja
tarkista lämpötila
huolellisesti.
Lapsen
maito
100ml
200ml
300W 30-40s
1min -
1min
10s
2-3 Sekoita ja ravistele kunnolla
ja kaada steriloituun
lasipulloon. Aseta pullo
keskelle pyörivää lautasta.
Lämmitä ilman kantta.
Sekoita kunnolla
lämmityksen jälkeen.
Jäähtymisaika vähintään 2
minuuttia. Sekoita kunnolla
ennen tarjoilemista ja
tarkista lämpötila
huolellisesti.
Ruoka Annos Teho Aika
(min.)
Jäähtymis-
aika (min.)
Ohjeet
Juomat
(huoneenl-
ämpöinen
kahvi, maito,
teejavesi)
150 ml
(1 kuppi)
250 ml
(1 muki)
800W 1-1½
1½-2
1-2 Kaada keraamiseen
kuppiin ja lämmitä ilman
kantta. Aseta kuppi (150
ml) tai muki (250 ml)
pyörivän lautasen keskelle.
Sekoita huolellisesti ennen
ja jälkeen seisomisen.
Keitto
(kylmä)
250g
450g
800W 3-3½
4-4½
2-3 Kaada keitto syvään
keraamiseen lautaseen.
Peitä muovikannella.
Hämmennä hyvin
lämmityksen jälkeen.
Sekoita uudelleen ennen
tarjoilemista.
Muhennos
(kylmä)
350g 600W 5-6 2-3 Laita muhennos syvään
keraamiseen astiaan. Peitä
muovikannella.Hämmennä
silloin tällöin lämmityksen
aikana ja uudelleen ennen
jäähdyttämistä ja tarjoilua.
Pasta ja sen
kastike
(kylmä)
350g 600W 4-5 3 Laita pasta (esim. spagetti
tai nauhapasta) matalaan
keraamiseen astiaan. Peitä
kelmulla. Hämmennä
ennen tarjoilua.
Täytteellä
varustettu
pasta
(kylmä)
350g 600W 4½-5½ 3 Laita täytetty pasta (esim.
ravioli tai tortelliini) syvään
keraamiseen astiaan. Peitä
muovikannella.Hämmennä
silloin tällöin lämmityksen
aikana ja uudelleen ennen
jäähdyttämistä ja tarjoilua.
Valmisruok-
alautanen
(kylmä)
350g
450g
600W 5-6
6-7
3 Aseta 2-3 kylmästä ruoka-
aineesta muodostuva
ateria keraamiselle
lautaselle. Peitä ateria
kalvolla.
M1777_Finnish.fm Page 19 Friday, May 18, 2001 1:22 PM
20
FI
Ruoanlaitto-opas(jatkoa)
SULATUS
Mikroaallot sopivat erinomaisesti pakasteruuan sulattamiseen. Mikroaallot
sulattavat pakasteet pehmeästi ja lyhyen ajan kuluessa. Tämä saattaa olla suuri
etu, jos paikalle saapuu yhtäkkiä yllätysvieraita.
Pakastesiipikarja on sulatettava perusteellisesti ennen valmistusta. Poista kaikki
metallisiteet ja ota ruoka ulos kaikista pakkauksistaan sulavan nesteen
päästämiseksi kuivumaan.
Pane pakasteruoka kannettomaan astiaan. Käännä se puoliksi, kuivaa kaikki
neste pois ja poista kaikki sisälmykset mahdollisimman pian.
Tarkista ruokaa ajoittain varmistaaksesi, ettei se tunnu lämpimältä.
Jos pienehköt ja ohuet pakasteruuan osat alkavat lämmetä, ne voi suojata
kietomalla ne pieniin alumiinifoliosuikaleisiin sulatuksen aikanakin.
Jos siipikarja alkaa lämmetä ulkopinnaltaan, lopeta sulatus ja jätä kohde
seisomaan 20 minuutiksi ennen jatkamista.
Jätä kala, liha ja siipikarja seisomaan sulatuksen täydentämiseksi. Täydellisen
sulamisen vaatima seisoma-aika vaihtelee sulatettavan määrän mukaan. Katso
seuraavasta taulukosta.
Vihje: Litteä ruoka sulaa paremmin kuin paksu ja pienet määrät vaativat
vähemmän aikaa kuin suuret määrät. Muista tämä vihje, kun
pakastat tai sulatat ruokaa.
Käytä seuraavaa taulukkoa ohjeena, kun sulatat pakastettua ruokaa, jonka
lämpötila on noin -18 - -20°C.
Kaikki pakasteruoka on sulatettava käyttämällä sulatustehoa (180 W).
Ruoka Annos Aika
(min.)
Jäähtymis-
aika (min.)
Ohjeet
Liha
Jauheliha
Porsaanpaisti
500g
250g
14 -15
7-7½
5-20 Aseta liha matalalle
keraamiselle lautaselle.
Suojaa ohuet reunat
alumiinifoliolla. Käännä
sulatusajan puolivälissä!
Siipikarja
Kananpalat
Koko kana
500g
(2 kpi)
900g
15 -16
32 -34
15-40 Pane kananpalat ensin
nahkapuoli alaspäin,
kokonainen kana ensin
rintapuoli alaspäin, matalalle
keraamiselle lautaselle.
Suojaa siipien ja kärkien
kaltaiset päät alumiinifoliolla.
Käännä sulatuksen
puolivälissä!
Kala
Kalafileet 250g
(2 kpi)
400g
(4 kpis)
7-8
12 - 13
5-20 Aseta pakastekala keskelle
keraamista matalaa lautasta.
Järjestä ohuet osat paksujen
alle. Suojaa kapeat päät
alumiinifoliolla. Käännä
sulatuksen puolivälissä!
Hedelmät
Marjat
250g 7-8 5-10 Jaa hedelmäaines matalalle,
pyöreälle(suuriläpimittaiselle)
lasilautaselle.
Leipä
Sämpylät
(kukin 50 g)
Paahtoleipä/
Sandwich
Sekaleipä
(vehnä+ruis)
2kpi
4kpi
250g
500g
1½ - 2
3-4
4-5
8-10
5 - 10 Järjestä sämpylät ympyrään
tai leipä vaakasuo-raan
keittiöpaperille
pyörityslautasen keskelle.
Käännä sulatuksen
puolivälissä!
M1777_Finnish.fm Page 20 Friday, May 18, 2001 1:22 PM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120

Samsung M1777N Omistajan opas

Kategoria
Microwaves
Tyyppi
Omistajan opas