NÄIN KÄYTÄT LIHAMYLLYÄ
Avaa lukitusruuvi kääntämällä sitä vastapäivään ja aseta lisälaite
istukkaan.
Käännä sitä kumpaankin suuntaan, kunnes se lukkiutuu
paikoilleen. Käännä sitten lukitusruuvia myötäpäivään, jotta
lisälaite kiinnittyy paikalleen.
Kiristä kiinnitysrengas käsin. Laita syöttölautanen paikalleen.
Laita alusastia lihamyllyn alle niin, että jauhettu ruoka putoaa
siihen.
Pakastetut ruokatarvikkeet tulee sulattaa kunnolla ennen
jauhamista.
Leikkaa liha 2,5 cm:n suikaleiksi.
Käynnistä kone painamalla painikkeesta. Työnnä lihaa
syöttöpainimella myllyyn pala kerrallaan. Älä työnnä liian
voimakkaasti. Se saattaa vahingoittaa lihamyllyä.
Sammuta kone katkaisupainikkeesta. Lihamylly pitää sammuttaa,
jos se pysähtyy tai jää jumiin käytön aikana.
MAKKARASUPPILO
Pohjalevy
Suutin
Tämän suuttimen kanssa tulee käyttää siansuolta. Makkaroita voi
myös valmistaa kuorettomina eli niitä voi kieritellä
korppujauhoissa tai suolalla ja pippurilla maustetussa
vehnäjauhoseoksessa ennen paistamista tai keittämistä.
NÄIN KÄYTÄT MAKKARASUPPILOA
Jos makkaranvalmistukseen käytetään suolia, niiden tulee ensin
liota kylmässä vedessä 30 minuuttia.
Avaa lukitusruuvi kääntämällä sitä vastapäivään ja aseta lisälaite
istukkaan.
Käännä sitä kumpaankin suuntaan, kunnes se lukkiutuu
paikoilleen. Käännä sitten lukitusruuvia myötäpäivään, jotta
lisälaite kiinnittyy paikalleen.
Aseta syöttöruuvi lihamyllyn rungon sisään.
Aseta pohjalevy paikalleen – aseta levyn kolo rungossa olevaan
tappiin.
Käytettäessä suolia avaa ne juoksevan veden avulla. Aseta
valitsemasi suutin juoksevan vesihanan alle ja vedä suoli
suuttimen päälle.
Aseta suutin lihamyllyyn ja kiristä se kiinnitysrenkaalla.
Laita syöttölautanen paikalleen.
Käynnistä kone. Työnnä lihaa syöttöpainimella myllyyn.
Älä työnnä liian voimakkaasti - se saattaa vahingoittaa lihamyllyä.
Irrota suolta suuttimesta sitä mukaa kun se täyttyy. Älä täytä
suolta liian täyteen. Kierrä suolta säännöllisesti muodostaaksesi
haluamasi pituisia makkaroita.
Sianlihamakkararesepti
100 g kuivaa vaaleaa leipää
600 g vähärasvaista sianlihaa suikaleina
1 vatkattu muna
5 ml (1 tl) yrttisekoitusta
suolaa ja pippuria
1. Liota leipää vedessä. Purista ylimääräinen vesi pois.
2. Jauha sianliha astiaan.
3. Lisää muut aineet ja vaivaa kunnolla.
4. Taikinasta voi nyt valmistaa makkaraa (ks. yllä).
5. Paista makkaroita pannulla, uunissa tai grillissä, kunnes ne
ovat kullanruskeita.
KEBBE-LISÄVARUSTE
Reikälevy
Kartio
Kebbe on upporasvassa paistettu lampaanlihasta ja bulgur-
vehnästä valmistettu käärö, jossa on täytteenä jauhelihaa. Se on
perinteinen Lähi-idän alueen ruoka.
Näin käytät kebbe-lisävarustetta
1. Avaa lukitusruuvi kääntämällä sitä vastapäivään ja aseta
lisävaruste istukkaan.
2. Käännä sitä kumpaankin suuntaan, kunnes se lukkiutuu
paikoilleen. Käännä sitten lukitusruuvia myötäpäivään, jotta
lisälaite kiinnittyy paikalleen.
3. Aseta syöttöruuvi lihamyllyn rungon sisään.
4. Laita reikälevy paikalleen. Aseta reikälevyn kolo rungossa
olevaan tappiin.
5. Aseta kartio paikalleen.
6. Kiristä kiinnitysrengas paikalleen.
7. Laita syöttölautanen paikalleen.
8. Käynnistä kone. Työnnä seos hiljalleen syöttöpainimella
lihamyllyyn. Leikkaa sopivan kokoisiin paloihin.
Täytetyt kebbet
Kebbe-kuori
500 g suikaloitua vähärasvaista lampaanlihaa
500 g huuhdeltua ja valutettua bulgur-vehnää
1 pieni sipuli
1. Jauha hienolla reikälevyllä vuorotellen liha ja vehnä. Lisää
sipuli viimeiseen lihaerään.
2. Vaivaa seos ja jauha se lihamyllyllä vielä kaksi kertaa.
3. Syötä seos kebbe-lisävarusteen läpi (ks. yllä olevia ohjeita).
Täyte
400 g suikaloitua lampaanlihaa
15 ml (1 rkl) öljyä
2 keskikokoista sipulia
2 rkl maustesekoitusta
1 rkl vehnäjauhoja
suolaa ja pippuria
1. Jauha lampaanliha hienolla reikälevyllä.
2. Kuullota sipulit kullankeltaisiksi. Lisää lampaanliha.
3. Lisää muut ainekset ja kypsennä 1-2 minuuttia.
4. Valuta mahd. ylimääräinen rasva ja anna täytteen jäähtyä.
Viimeistely:
1. Syötä kebbe-kuoriseos kebbe-lisälaitteen läpi.
2. Leikkaa 8 cm paloja.
3. Sulje kebbe-käärön toinen pää puristamalla se kiinni. Laita
täytettä sisään toisesta päästä ja sulje käärö. Varo
täyttämästä liikaa.
4. Keitä kuumassa öljyssä (190°C) n. 6 minuuttia tai kunnes
ovat kullanruskeita.
KAKKULEVY
Tämän lihamyllyn lisävarusteena on kakkulevy, jolla taikinasta saa
puristettua erimallisia pikkuleipiä. Se asetetaan etumaiseksi
syöttöruuvin eteen. Sen kanssa ei laiteta terää eikä reikälevyjä.
Kakkulevy asetetaan kiinnitysrenkaan taakse. Pitkulainen
kuviollinen tankolevy laitetaan paikalleen viimeiseksi.
Työntämällä sitä eteen- ja taaksepäin voit valita eri kuvioita.
12