SEVERIN DO 2940 Omistajan opas

Kategoria
Fruit dryers
Tyyppi
Omistajan opas

Tämä käsikirja sopii myös

FIN
RUS
Obst-Dörr-Automat
Fruit dryer
Déshydrateur de fruits
Fruitdroger
Deshidratador de frutas
Essiccatore per frutta
Tørreapparat til frugt
Frukttork
Hyötykasvikuivuri
Suszarka do owoców
ηραντρας ρτων
Электросушилка для
сушки фруктов
Manuale d’uso
Instrucciones de uso
Gebruiksaanwijzing
Mode d'emploi
Instructions for use
Gebrauchsanweisung
Brugsanvisning
Bruksanvisning
Käyttöohje
Instrukcja obsługi
Руководство по эксплуатации
δηγες ρσεως
Hyvä asiakas,
Lue käyttöohjeet huolellisesti, ennen kuin
käytät laitetta.
Verkkoliitäntä
Varmista, että verkkojännite vastaa laitteen
arvokilpeen merkittyä jännitettä. Tämä
tuote on kaikkien voimassa olevien CE-
merkintöjä koskevien direktiivien
mukainen.
Laitteen osat
1. Ulkokuori
2. Liitäntäjohto
3. Kuivausritilät
4. Kansi
5. Virtakytkin
6. Arvokilpi (laitteen pohjassa)
Tärkeitä turvallisuusohjeita
Muista, että laitteen ulkopinta kuumenee
käytön aikana.
Älä anna liitäntäjohtimen olla
kosketuksessa kuumaan pintaan.
Tätä laitetta eivät saa käyttää henkilöt
(mukaan lukien lapset), jotka eivät ole
fyysisesti, aistillisesti tai henkisesti täysin
kehittyneitä tai joilla ei ole kokemusta ja
tietoa laitteen käytöstä, paitsi jos
henkilöiden turvallisuudesta vastuussa
oleva henkilö valvoo tai ohjaa heitä
alussa.
Lapsia on valvottava, jotta estetään,
etteivät he leiki laitteella.
Jotta ulkokuori ei vaurioituisi, älä aseta
laitetta kuumille pinnoille tai niiden
lähelle, lähelle avotulta tai tulenarkoja
höyryjä.
Älä koskaan irrota pistoketta
pistorasiasta vetämällä liitäntäjohdosta.
Melutaso ei ylitä 70dB(A).
Turvallisuusmääräysten mukaisesti ja
vaarojen välttämiseksi sähkölaitteiden
korjauksen (mukaan lukien
liitäntäjohdon vaihto) saa suorittaa vain
sähköalan ammattilainen. Jos laitteessa
ilmenee toimintahäiriöitä, ota yhteys
asiakaspalveluumme.
Laite on tarkoitettu ainoastaan
kotitalouskäyttöön eikä sitä tule käyttää
kaupallisiin tarkoituksiin.
Käynnistys
Kun kytket laitteeseen virran ensimmäisen
kerran, saattaa tuntua lievä haju. Tämä on
normaalia ja haju häviää nopeasti, varsinkin
jos kuumennat laitetta tyhjänä 30 minuutin
ajan hyvin ilmastoidussa paikassa. Puhdista
laite sen jälkeen huolellisesti (tutustu
ohjeisiin osassa Laitteen puhdistus ja huolto).
Kuivausritilät
Kuivattava ruoan määrästä riippuen voit
käyttää samanaikaisesti enintään viittä
ritilää. Voit säätää ritilöiden etäisyyttä
toisistaan kahdensuuntaisesti ulkokehän
säätimien avulla: säätimen ollessa vaaka-
asennossa ritilät ovat kauempana toisistaan
ja pystyasennossa lähempänä toisiaan.
Yleisohjeita:
Kuivattavan ruoan tai vihannesten tulee olla
kypsiä, tuoreita, virheettömiä ja puhtaita.
Kuivattu ruoka säilyttää makunsa ja ravinto-
ja mineraaliarvonsa. Kuivatut
ruoka-aineet säilyvät vuosia, mutta on
ensiarvoisen tärkeää käyttää vain kypsiä,
tuoreita, virheettömiä ja puhtaita hedelmiä,
vihanneksia jne.
Käyttö
-
Käytön aikana saavutettava
maksimilämpötila on noin 70°C.
-
Leikkaa kuivattavat hedelmät tai
vihannekset ohuiksi, keskikokoisiksi
viipaleiksi.
-
Levitä kuivattavat ruoka-aineet tasaisesti
kuivausritilöille. Varmistaaksesi
kunnollisen ilmankierron huolehdi siitä,
että palat eivät kosketa toisiaan.
-
Käyttäessäsi useampia kuivausritilöitä
samanaikaisesti käyttölämpötila laskee
31
Hyötykasvikuivuri
FIN
laitteen yläosassa ja yläritilöillä olevien
ruoka-aineiden kuivausaika kasvaa.
-
Aseta kansi paikoilleen, kiinnitä pistoke
sopivaan pistorasiaan ja kytke laitteeseen
virta.
-
Kun alimmilla ritilöillä olevat ruoka-
aineet ovat kuivuneet riittävästi, poista
ne. Jos haluat täyttää tyhjän ritilän
tuoreilla ruoka-aineilla, sijoita ritilä
laitteen yläosaan. Ritilöiden paikkoja
voit vaihdella vapaasti.
Kuivatun ruoan säilyttäminen
Ennen kuivattujen ruoka-aineiden
varastoimista varmista, että ne ovat
kokonaan kuivia ja kunnolla jäähtyneitä
kuivauksen jälkeen. Tämä on säilyvyyden
kannalta ensiarvoisen tärkeää. Samoin on
tärkeää varmistaa, että kuivatut ruoka-
aineet eivät ime itseensä kosteutta
säilytyksen aikana. Kaikki säilytysastiat,
lasipurkit ja muovipussit on suljettava
ilmatiiviisti, muovipussit mieluiten
käyttämällä sähköistä pussinsaumaajaa.
Säilytä kuivatut ruoka-aineet pimeässä
valolta suojattuna.
Kuivattujen ruoka-aineiden käyttäminen
Kuivatut hedelmät ja vihannekset jätetään
yöksi haaleaan veteen ja varmistetaan, että
vesi peittää ne kokonaan. Keittoihin ja
kastikkeisiin kuivatut vihannekset ja yrtit voi
lisätä ilman liottamista.
Kuivattuja hedelmiä, vihanneksia ja yrttejä
voi käyttää ruoanlaitossa monin tavoin.
Lisäohjeita löydät keittokirjoista.
Laitteen puhdistus ja huolto
Älä puhdista laitetta vedellä äläkä upota
sitä veteen. Puhdista laite kostealla,
nukkaamattomalla kankaalla.
-
Puhdista kuivausritilät ja kansi kostealla
kankaalla ja tarvittaessa miedolla
puhdistusaineella. Kuivausritilät kestävät
myös konepesun.
Jätehuolto
Käytöstä poistettavat laitteet tulisi
viedä jätteiden
hyötykäyttöasemalle.
Takuu
Laitteelle myönnetään 2 vuoden takuu, joka
koskee valmistus- ja ainevikoja, ostopäivästä
lukien yksilöityä ostokuittia vastaan yleisten
Suomessa kulloinkin alalla voimassa olevien
takuuehtojen mukaan. Mikäli laitetta
käytetään väärin, käyttöohjeen vastaisesti tai
huolimattomasti, vastuu syntyvistä esine- ja
henkilövahingoista lankeaa laitteen
käyttäjälle.
Valmistuttaja: Severin Elektrogeräte
GmbH, Saksa
Maahantuoja:
Oy Harry Marcell Ab
PL 63, 01511 VANTAA
Puh. (09) 870 870
Fax (09) 8708 7803
32
Alla olevat kuivausajat ovat keskimääräisiä ja vaihtelevat koon, koostumuksen ja ruoka-
aineen määrän mukaan.
Kuivattava Valmistelu Määrä/ Kuivaus- Koostumus Jäljelle jäävä
ruoka-aine ritilä aika (h.) kuivattuna ruoka-aineen
määrä
Ananas kuori, leikkaa n. 8 mm:n siivuiksi 500 g 12-13 hyvin kimmoisa 25-30%
Omena n. 15 mm paksuja paloja, tai 600 g 7 hyvin 10-15%
leikkaa n. 8 mm:n siivuiksi 6-7 kimmoisa
Aprikoosi puolita, aseta leikattu puoli ylöspäin 500 g 11-13 kimmoisa 20%
Banaani kuori, puolita tai leikkaa neljään osaan 600 g 9-13 kimmoisa 20-25%
Basilika, kynteli, kuivaa kokonaisena tai silputtuna. - 1.5-2.5 hauras -
tilli, rakuuna, Huuhtele, aseta kosteutta imevälle
persilja, pinnalle ja anna kuivua
rosmariini, salvia,
ruohosipuli
Päärynä koko hedelmä (pehmeäksi keitettynä). 800 g 25 kimmoisa 20-25%
puolita, aseta leikattu puoli ylöspäin 600 g 16 kimmoisa
leikkaa n. 8 mm:n siivuiksi 500 g 7 kimmoisa
Papu keitä kokonaiset pavut pehmeiksi 400 g 6-7 hauras 15%
ennen kuivaamista
Herne riivi, ryöppää nopeasti 400 g 10 kova 25%
Mansikka puolita tai käytä kokonaisina 250 g 10-16 kimmoisa 20%
500 g
Kurkku älä kuori; leikkaa n. 1 cm:n siivuiksi 400 g 8 kova 15%
Porkkana kuori, leikkaa n. 8 mm:n siivuiksi 400 g 7 kova 15%
Kirsikka kokonaisina 500 g 11-13 sitkeä 25-30%
Purjo puolita pituussuunnassa, leikkaa 6-8 cm 500 g 8 hauras 20%
paloiksi, ryöppää
Chili/ vihreä leikkaa n. 8 mm:n siivuiksi 400 g 9 kimmoisa 20%
paprika
Sieni puhdista hyvin; pienet sienet kokonaisina, - 3-4 kumimainen -
isot suikaloituina
Selleri Poista ulommat osat, leikkaa n. 8 mm:n 400 g 7 kova 15%
siivuiksi, ryöppää
Keittovihannekset Leikkaa porkkana, selleri, purjo, kyssäkaali, 300 g 6-7 kumimainen 10-15%
kaali ohuiksi suikaleiksi, ryöppää
Tomaatti puolita, aseta leikattu puoli ylöspäin, tai 400g 10 kimmoisa 15%
leikkaa n. 6 mm:n siivuiksi 300g 8-9 kova 10%
Rypäle puolita, leikattu puoli ylöspäin 500 g 13 hyvin kimmoisa 20%
Kesäkurpitsa älä kuori, leikkaa n. 8 mm:n siivuiksi 400 g 8 kimmoisa 15%
Luumu puolita, leikattu puoli ylöspäin 500 g 11-13 kimmoisa 20%
33
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50

SEVERIN DO 2940 Omistajan opas

Kategoria
Fruit dryers
Tyyppi
Omistajan opas
Tämä käsikirja sopii myös

Liittyvät paperit